Ръководство за обучение на блокчейн за ръководители

Настоящият пазар е изключително конкурентен и затова вие като изпълнителен директор винаги трябва да сте в крак с новите технологии. Ето защо в това ръководство за обучение ще изследваме блокчейн за ръководители.

Има много курсове, които ви учат за блокчейн. Тази статия има за цел да ви научи за блокчейн, за да можете да вземате по-добри решения и да се справяте уверено с блокчейн проекти.

Ръководството за блокчейн за ръководители е насочено към всеки, който се интересува от обучение на блокчейн. Висшето ръководство или висши мениджъри също могат да се възползват от ръководството за обучение.

Блокчейне децентрализирана мрежа, която разчита на равнопоставени транзакции, криптография и консенсус алгоритми.

Той носи ключови характеристики като прозрачност, неизменност и мащабируемост в цялата мрежа. Досега никога не сме имали решение, което да работи без централен орган. Blockchain прави възможно управлението на цяла мрежа с децентрализация – позволявайки на стартиращи фирми, предприятия и предприятия да решават проблемите по много по-добър начин.

Contents

За кого е предназначено това обучение?

Всеки, който се интересува от блокчейн, може да участва в ръководството за обучение, включително следното:

 • C-Level мениджъри
 • Мениджър иновации
 • Мениджърски работници
 • Ръководители

Защо се нуждаем от блокчейн в настоящата икономика?

Настоящата икономика изисква иновации и растеж с бързи темпове. Blockchain е длъжен да промени живота ни, но най-важното е, че ще промени начина, по който бъдещето на нашата икономика.

Въздействието номер едно ще се види от използването на цифрови валути. Въпреки че правителството не харесва идеята за цифрови валути, те са добре с предлаганите от тях цифрови валути. Индия, например, планира да пусне своята цифрова валута, която ще се използва от милиарди индийци, но в същото време са враждебни към традиционните криптовалути, включително биткойн, етериум и т.н.!

Големите компании също се интересуват много от идеята за блокчейн. Компании като Amazon, Uber и Facebook прокарват своите блокчейн проекти. Facebook, особено, е на път да пусне собствена криптовалутаВезни.

Икономиката е силно зависима от веригата за доставки, производството, автоматизацията, храните, медицината и други индустрии. Blockchain вече оказва влияние върху тези индустрии. Ще ги разгледаме подробно във втората част на блокчейна за управление и мениджъри.

Именно това прави тази блокчейн за обучение на ръководители задължителна за вас!


Защо трябва да вземете ръководството за обучение на блокчейн?

Има много причини, поради които трябва да вземете обучението. Нека ги разгледаме по-долу.

 • Управление и промяна на промените: Като изпълнителен директор трябва да се запознаете с най-новите технологии, включително блокчейн. Правейки обучението, вие ще се снабдите с така необходимите умения, които да ви помогнат при управлението на промяната и трансформацията.
 • Получаване на стратегическо предимство: Разберете какво ще накара вашата компания или бизнес да отбележи, като научите за блокчейна.
 • Научете задълбочено: Научете задълбочено блокчейн, за да можете да внедрите цифрови токени или дори да стартирате краудфандинг, като попълните блокчейна за обучение на ръководители.

Нека да започнем с нашия блокчейн за ръководство за обучение и ръководство за обучение.

Блокчейн за обучение на ръководители

Модул 1: Основи на блокчейн

В първия модул на блокчейн за обучение на ръководители ще разгледаме накратко основите на блокчейн. Модулът ще ви помогне какво кара blockchain да работи и други важни концепции, необходими за разбиране на blockchain.

Определение на блокчейн

Blockchain е най-добре дефиниран като мрежа от връстници, свързани заедно без централен орган. В публична мрежа връстниците могат да изпращат транзакции или информация без никакви ограничения. След като транзакцията бъде изпратена, тя се присвоява на блок, който е част от голяма верига от блокове.

Необходимо е обаче да се постигне консенсус и това може да се направи с помощта на алгоритъма за консенсус. Освен това, тъй като няма централен орган, всеки партньор носи копие на книгата.

Функции на блокчейн

Blockchain има шест основни жизненоважни функции. Те са както следва:-

 • Неподкупни: Данните, съхранени веднъж, не могат да бъдат повредени. Информацията е неизменна.
 • Децентрализирана технология: Тя не изисква използване на централен орган
 • Подобрена сигурност: Силното използване на криптографията гарантира по-добра сигурност.
 • Разпределени книги: Книгите се разпределят между връстници, което означава, че никакви данни не могат да бъдат променяни или променяни
 • Консенсус: Консенсусът се постига с помощта на консенсус алгоритъм.
 • По-бързи селища: Предлага по-бързо сетълменти.

Можете да научите повече за функциите на блокчейн тук: https: //101blockchains.com/introduction-to-blockchain-features/

Основни функции на блокчейн

Предимства на блокчейн

И така, какви са предимствата на блокчейна? Нека ги изброим по-долу:

 • Предлага по-добра прозрачност поради използването на разпределени книги
 • Проследимостта също се подобрява, тъй като съответната информация може да се съхранява и извлича по всяко време.
 • По-голяма скорост и ефективност, осигурени поради премахването на централизираната власт.
 • Разходите също са намалени поради липсата на посреднически и безхартиени транзакции.

Какво е технология на разпределената книга (DLT)?

Технологията за разпределена книга (DLT) е общ термин за технологии, които разчитат на децентрализация. Blockchain е един от популярните DLT там.

Други ключови DLT там са DAG, Holochain и други.

Видове блокчейн

Съществуват и различни видове блокчейн. Трите вида блокчейн включват следното:

 • Публично → Публичното внедряване означава никакво ограничение за това кой може да се присъедини и използва мрежата.
 • Частно → Частно изпълнение означава ограничен достъп. Обикновено се използва в затворена екосистема, където единствените участници са членове.
 • Обединени / хибридни → Обединените блокчейн се използват от предприятия, които искат да се възползват както от публичната, така и от частната блокчейн. Обединените блокчейни са идеални за предприятия, тъй като те трябва да осигурят някои аспекти на своя бизнес, като същевременно останат отворени за други важни субекти, които не са в рамките на бизнес процеса. Тя може да включва клиенти, инвеститори и управление на веригата за доставки и т.н..

Какъв е консенсусът?

Тъй като блокчейнът е децентрализиран, няма централен орган, който да постигне консенсус. Ето защо блокчейнът използва различни видове консенсусни алгоритми за постигане на консенсус. Има много видове консенсусни методи, включително Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) и Delegated Proof-of-Stake (DPoS). Има и други популярни видове консенсус.

Разликата между тези консенсусни методи е как работят. Някои от тях са енергийно ефективни, докато други предлагат по-бърз начин за постигане на консенсус в мрежата.

Какво е блокчейн като услуга (BaaS)

Blockchain-as-a-a Service (BaaS) предлага на клиентите, особено на бизнеса, да използват решенията на blockchain, хоствани в облака. Използвайки BaaS, крайните потребители не трябва да се притесняват за създаването на блокчейн от нулата. Те могат да започнат с тези услуги и да започнат да изграждат пълната си блокчейн, dApps или интелигентни договори. Доставчикът на услуги управлява необходимите задачи, включително управление, поддръжка и развитие на мрежата.

Примери за популярни доставчици на BaaS включват IBM, Azure, Oracle и SAP.

Какво представляват интелигентните договори?

Интелигентните договори са кодове, написани, за да осигурят автоматизация и законност в среда на блокчейн. Подобно е на правните документи в реалния свят – интелигентен договор, когато е изпълнено определено условие.

Това се използва изключително в множество сценарии, включително задействане на закупуването на стоки, когато предлагането е ниско, или прехвърляне на собствеността върху собствеността след извършване на плащането. Интелигентните договори са идеални инструменти за привеждане на автоматизацията в системата.

Какво представляват децентрализираните приложения (dApps)?

dApps са приложения, които се изпълняват на blockchain. Те са изградени с децентрализация в основата. Ethereum е един от блокчейните, който предоставя необходимите средства за създаване на dApps. Други решения за блокчейн също предлагат на разработчиците възможността да разработват dApps.

Това ни води до края на нашия блок 1 за модули 1.

Модул 2: Случаи на използване на блокчейн

С изчистените основи около блокчейн, сега е време да преминем през някои от важните случаи на използване на блокчейн. Тези случаи на употреба ще ви помогнат да разберете реалното въздействие на блокчейн в различни сектори.

Нека да започнем с блокчейн за изпълнителни модули 2.

Верига на доставки

Веригата на доставки представлява важен аспект на всеки бизнес там. Без ефективна верига на доставки компаниите биха се затруднили да реализират печалби. Понастоящем веригите за доставки не са прозрачни и ефективни и страдат от широк спектър от проблеми. Един от тези проблеми включва фалшивите стоки.

С блокчейн всичко ще се промени, що се отнася до веригата за доставки. Това може да доведе до децентрализация, което означава повече автоматизация. Също така ще донесе прозрачност на цялата мрежа, решавайки проблема с фалшификатите. Всяка стока може да бъде маркирана в мрежата, което позволява на блокчейн мрежата да съхранява различни параметри за стоката. Така например, ако даден хранителен продукт във верига за доставки на храни прескочи срока на годност, той автоматично ще бъде изхвърлен или информацията ще бъде предоставена на съответния орган.

Търговско финансиране

Финансирането на търговията също може да бъде променено с блокчейн. Той се занимава с кредитни улеснения на финансови институции. Това е голяма индустрия с пазарен размер над 10 трилиона щатски долара. Но с блокчейн той може да стане по-ефективен при обработката на процеса.

Настоящите проблеми, през които търговското финансиране трябва да премине, включват факторинг на фактури, ръчно създаване на договори, забавени плащания, дублиращи се сметки за товари, версия с множество истини, ръчен AML сървър и т.н..

С блокчейн почти всеки проблем може да бъде решен или подобрен до по-добра стъпка. Характеристиките на блокчейна, включително възможността за преглед в реално време, прозрачност, доказателство за собственост и други, могат да направят финансирането на търговията по-ориентирано към растежа.

Здравеопазване

Здравеопазването е един от най-критичните сектори и също се нуждае от реформа, за да стане по-жизнеспособно. В момента здравеопазването страда от централизиран подход, който може да бъде подобрен с помощта на блокчейн.

Настоящата здравна система не е свързана, което означава, че пациентите трябва да носят документите си всеки път, когато посещават лекари. Освен това проблемът с фалшифицирането на лекарства е огромен, което означава милиарди долари загуба за компаниите и лошо здраве за пациентите. Тези два проблема обхващат здравната индустрия и единственият блокчейн може да подобри ситуацията.

С блокчейн пациентите вече могат да зареждат своите медицински данни в мрежата – които могат да бъдат използвани от пациента, докато посещават лекари. Това може също да помогне на изследванията, тъй като публичните данни могат да бъдат извлечени от изследователите, за да се намери лек за различните видове заболявания.

Прозрачността на Blockchain се решава и при проблема с фалшифицирането на наркотици. Той го решава, като гарантира, че лекарството не е фалшиво. Всяко лекарство, доставено в болницата или пациента, преминава през мрежата – която събира жизненоважна информация за него. Ако детайлите се променят, това може да е фалшификат.

На дребно (проследяване)

Търговията на дребно обхваща множество сектори, включително веригата за доставки. Blockchain се използва в търговията на дребно по много начини. Например, той може да се използва за подобряване на програмите за лоялност, сигурността на данните на клиентите, управлението и споделянето.

Друг чудесен случай на използване на блокчейн за продажба на дребно са криптоплащанията. Много търговци се интересуват от него, тъй като все повече хора сега използват крипто като едно от плащанията си.

Търговците на дребно могат също да съхраняват идентичността на клиентите в блокчейн, което им позволява да споделят данни по-безпроблемно между магазините.

Недвижим имот

Ако решите да закупите имот, трябва да преминете през тромав процес на документиране, проверка и изпълнение. Може да отнеме някъде между седмици и месеци, за да се сдобиете с имот. На всичкото отгоре може да има шанс някой да ви измами и да ви продаде имот, който не е негова собственост.

Всички тези проблеми могат да бъдат решени чрез блокчейн с премахване или намаляване на агенти или посредници в недвижими имоти. При интелигентните договори може да стане въпрос на минути, преди да можете да закупите имота си.

Недвижимите имоти също трябва да похарчат много пари за документи. С блокчейн това може да доведе до безхартиена икономия, спестявайки време и разходи, необходими за успешна сделка. Използването на блокчейн също може да означава глобализация на недвижимите имоти.

Прочетете повече в Реални случаи на използване на блокчейн – 46 приложения на блокчейн.

Това ни води до края на нашия блокчейн за ръководители модул 2.

Модул 3: Блокчейн за бизнес

В нашия 3-ти модул за ръководство за блокчейн за ръководители ще разгледаме множество аспекти на блокчейн чрез бизнес гледна точка. Модулът ще ви помогне да разберете начините, по които можете да използвате блокчейн или дали вашият бизнес изобщо се нуждае от блокчейн.

Идентифициране на ключови бизнес възможности

Като бизнес вашата работа е да процъфтявате и да правите бизнеса си възможно най-печеливш. Това означава да използвате технология във ваша полза, включително блокчейн.

И така, как можете да го направите

Най-добрият начин да се обърнете е първо да идентифицирате болката на вашия бизнес. Чрез идентифициране на нещата, които са необходими за подобряване, можете да разберете дали имате нужда от блокчейн, за да го разрешите или не.

Има пет приложения, които можете да използвате блокчейн във вашия бизнес. Те включват следното:

 • Облачно съхранение, което е децентрализирано
 • Интелигентни договори за автоматизиране на част или цели бизнес процеси
 • Плащания по заетостта
 • Подобряване на веригата за доставки
 • По-бързи проверки на заден план и по-добро наемане
 • Счетоводство
 • Бизнес разузнаване

И още много!

Връзка на технологията Blockchain с нововъзникващите технологии: IoT и AI

Технологиите са длъжни да работят заедно, а не сами. Ако сте част от модерна компания или бизнес, трябва също да знаете, че не можете да напредвате само с една технология.

Всичко е свързано и ние сме част от цялата екосистема.

Тук влизат IoT, AI и Blockchain. С милиони свързани устройства, споделящи данни между тях чрез мрежа – всичко е доколко ефективните трябва да бъдат системите. За мрежата можем да използваме блокчейн. Той действа като памет и осигурява цялост на данните, прозрачност и сигурност в IoT среди.

За да има смисъл от данните, AI може да помогне. AI действа като мислещ мозък на цялата настройка, където може да се обучи да разбира както структурирани, така и неструктурирани данни.

Накратко, всички тези три са преплетени заедно. Ако искате да изградите устойчиво бъдеще, тогава всяка от тези технологии трябва да бъде част от растежа.

Има ли нужда от вашия бизнес блокчейн?

Лесно е да бъдете подтикнати от промяната, вместо да разберете истинската нужда от нея. Blockchain се превърна в норма за много компании, където го приемат или планират да го приемат в бъдеще.

Но имате ли нужда от това?

Нека разберем, като прегледаме петте въпроса, които ще ви помогнат да решите дали блокчейнът е подходящ или не.

 1. Искате ли неизменност на данните? Ако отговорът е да, тогава ви е необходима блокчейн, тъй като централизираната база данни не е способна на неизменност на данните.
 2. Данните са с много източници или с един източник? Ако вашите данни идват от множество източници и вие също искате неизменност на данните, тогава имате нужда от блокчейн. Ако сте вътрешна организация без външен източник на данни, тогава е по-добре да използвате централизиран подход, тъй като вече има доверие в екосистемата.
 3. Искате ли посредник? Ако го направите, тогава можете да увеличите максимално вашите нужди чрез централизирана база данни. Ако не го направите, тогава блокчейнът е това, от което се нуждаете.
 4. Познават ли се участниците? Ако го направят, тогава няма нужда от децентрализирано решение, тъй като между тях вече има настройка на доверие.

Отговаряйки на горните въпроси, ще можете да разберете вашите изисквания. Дори да излезете с необходимостта от блокчейн, вие също трябва да оцените истинското въздействие на промяната. Ако добивите не са големи, по-добре е да се придържате към настоящата си система.

Това ни води до края на нашия блок 3 за модул за обучение на ръководители.

Модул 4: Регулаторни / правни последици от блокчейна

В този 4-ти модул на блокчейн за обучение на ръководители ще разгледаме регулаторните и правни последици от блокчейна. Блокчейнът е трудно да се регулира или има правни обвързвания. В крайна сметка това е децентрализирано решение, което носи сериозно предизвикателство пред властите, които са на власт.

Регламенти

За да разберем, ще преминем през регулаторната среда в САЩ. В момента федералното правителство не се интересува от регулирането на блокчейн технологията. Това означава, че всяка държава трябва да създаде своите регулаторни агенции. Добрата новина е, че регламентите са в полза на базираните на блокчейн договори или други функции, които блокчейн може да предложи.

Понастоящем много държави нямат действащи разпоредби, докато други имат частични, а някои имат пълни правила. Така че, ако сте работещ изпълнителен директор в САЩ, трябва да проверите разпоредбите на щата, в който вашата компания предлага услуги или пребивава. Това ще ви помогне да се подготвите. Бъдещето изглежда светло, тъй като правителството подкрепя блокчейн технологията и също работи за включването й в своите системи.

Европейският съюз също има положителна перспектива за блокчейн.

Законност

Аспектът на законността е далеч по-обширен от регламентите, тъй като обхваща широк обхват. Например, решението за блокчейн може да бъде глобално, което означава, че трябва да отговаря на законовите обвързвания на различни държави. Това може да бъде много предизвикателно, особено за държави, които имат съвсем различен тип управление.

Това може да доведе до проблеми в нивата на обслужване и производителността на блокчейн решение. Аспектът на отговорността също е един от основните правни въпроси. Тъй като повечето от блокчейн мрежите са децентрализирани, кой е отговорен, ако нещо се обърка?

Поверителността на данните е друг правен проблем. Настоящите централизирани системи са способни да забравят информацията. Но с блокчейн това няма да е възможно, тъй като неизменността на данни е една от ключовите му характеристики. Това може да представлява сериозна заплаха за неприкосновеността на личния живот и всеки, който участва в мрежа, няма да има правото да „забрави“.

Това ни води до края на нашия блок 4 за модул за обучение на ръководители.

Модул 5: Блокчейн предизвикателства

Blockchain е значително нова технология. Това означава, че е трудно за изпълнение. Има много предизвикателства, които човек трябва да преодолее, за да използва правилно блокчейн технологията, особено що се отнася до внедряването.

Нека започнем с нашия модул 5 от блокчейн за обучение на ръководители.

Предизвикателства пред внедряването на блокчейн

За да получите идея, нека да преминем през ключовите предизвикателства за внедряване на блокчейн.

Цена: Внедряването на блокчейн може да бъде трудна задача. Изисква изразходване на много пари. Една от основните причини включват как функционира блокчейн и липсата на опитни разработчици на разумна цена.

Мащабируемост: Мащабируемостта на блокчейн е голяма грижа, когато става въпрос за корпоративна употреба. С пристигането на ново решение за блокчейн обаче, това е единственият момент, когато проблемът с мащабируемостта може да бъде разрешен. В момента блокчейнът може да се мащабира с помощта на изчисления в облак.

Поверителност на данните: Въпросът за поверителността на данните е едно от най-големите предизвикателства. Тъй като блок-веригите са разпределени книги, е трудно да се защитят данните от споделяне между възлите. Криптографията се използва за криптиране на данни, но не решава основния проблем. Също така, след като данните бъдат записани, те не могат да бъдат изтрити.

Недостатъчна грамотност на блокчейн: Друго голямо предизвикателство е неадекватната грамотност на блокчейн. Въпреки че го прилагате правилно, трябва да образовате хората как да го използват ефективно. Това може да бъде сериозно предизвикателство, като се има предвид, че хората не искат да се променят в начина, по който работят или мислят.

Тук можете да намерите топ 10 предизвикателства за внедряване на блокчейн в предприятието:

Топ 10 предизвикателства пред внедряването на блокчейн за предприятия

Топ предизвикателства за приемане на блокчейн

В нашия блокчейн за ръководството за обучение на изпълнителни кадри ще разгледаме и причините, поради които приемането на блокчейн е възпрепятствано.

Нека ги изброим по-долу:-

 1. Липса на квалифицирани разработчици
 2. Енергийно неефективни консенсусни механизми
 3. Лоши разпоредби за блокчейн
 4. Спорна сигурност
 5. Мащабируемост
 6. Въпрос на стандартизация
 7. Интеграция

Това ни води до края на блокчейн за ръководен модул 6.

Заключение

Това ни води до края на ръководствата ни за блокчейн за мениджъри. Обхванахме важни теми, включително основите, разпоредбите, предизвикателствата и други в нашата блокчейн за обучение на ръководители.

Завършвайки пълното обучение, можете също да заемете предизвикателни позиции като мениджър на иновации в блокчейн или служители на ниво блокчейн С. Това обучение отваря света на блокчейн за вас и от вас зависи какво искате да направите с тези знания.

И така, какво мислите за ръководството за обучение на ръководители? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map