SAP Blockchain: Урок за приложения и услуги

Искате ли да научите за блокчейна SAP? Ако го направите, значи сте попаднали на правилното място.

SAP е един от гигантите в бранша. Те предлагат едно от най-добрите решения за планиране на корпоративни ресурси в бранша. Основана е през 1972 г. и досега е нараснала неимоверно и се е превърнала в решение за управление на бизнеса.

В момента той заема първа позиция на ERP пазара. Като ERP лидер те са длъжни да навлязат в Blockchain като пазар на услуги.

Блокчейн технологията, от друга страна, се разглежда като инструмент за промяна. Той еднолично промени начина, по който организациите решават проблеми.

Преди да се потопим дълбоко в SAP Blockchain приложенията и услугите, нека да разгледаме Blockchain от корпоративна гледна точка.

Запиши се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Какво е Blockchain като услуга?

Преди да се потопим дълбоко в SAP Blockchain като услуга, нека се опитаме да разберем самия BaaS.

Blockchain as a Service е платформа като услуга, при която доставчикът се грижи за всичко, включително за инфраструктурата и софтуера. Така например, клиент може лесно да осъществи достъп до блокчейн технологията в облачната инфраструктура на SAP. Те не трябва да харчат за инфраструктура или талант, необходим за нейното управление или поддръжка. Има обаче такса, свързана със самата услуга.

Има много популярни платформи blockchain-as-a-a-service като IBM blockchain platform, Amazon Blockchain Templates, DragonChain и, разбира се, SAP Blockchain като услуга.

Искате ли да получите достъп до корпоративни шаблони за блокчейн? Запишете се в нашия курс за корпоративни шаблони за блокчейн сега!

SAP Blockchain приложения и услуги

Екосистемата SAP Blockchain Applications and Services се състои от два основни компонента. Те включват следното:


 • SAP-Cloud-Platform-Blockchain
 • SAP-HANA-Blockchain-Service.

Услуга за блокчейн на платформата на SAP (SCP)

сап блокчейн

SAP е голям. Те предлагат множество услуги, вариращи от Анализ, Управление на данни до Мобилни, Потребителски опит и т.н. Услугата им Blockchain направи дебют на 17 май 2017 г. Те го стартираха в годишното събитие Sapphire и се проведоха в Орландо, САЩ..

SAP Blockchain като услуга е описана като готова за употреба. Това означава, че клиентът не трябва да притежава своята инфраструктура или решението за хостване на своя блокчейн. Внедряването на блокчейн е скъпо и тук влиза в действие SAP блокчейн.

Според официалната архитектура на блокчейн SAP, те описват, че това е най-лесният начин да получите DLT в облака. Това е и шлюз с най-нисък риск, който позволява на клиентите да експериментират върху технологията на разпределената книга.

Предимствата са очевидни, тъй като клиентът не трябва да участва в първоначалната настройка на инфраструктурата.

Услугата е подобрена благодарение на интеграцията си със SAP Leonardo. Блокчейн услугите попадат в обхвата на SAP Leonardo. Това е технологията SAP, която съчетава интелигентни технологии, експертиза в сектора и услуги. С прости думи, SAP Leonardo позволява на клиентите да използват практически технологията. Това позволява на клиентите да разширят своите решения, за да използват цифрови вериги за доставки и широкомащабни IoT програми.

Първи стъпки със SAP Cloud Platform Blockchain Service (SCP) и Cloud Foundry

Тъй като услугата SAP Cloud Platform Blockchain е част от Cloud Foundry, ще можете да използвате Hyperledger Fabric за целите на внедряването.

Cloud Foundry е платформа за облачни приложения с отворен код, която е подкрепена от водещи технологични компании като IBM, Google, SAP, Microsoft и други. Позволява на всеки лесно да изгражда, тества, внедрява и мащабира блокчейн приложения. Имате пълна свобода, когато става въпрос за избор на услуги за приложения, рамки за разработчици и облаци. Тъй като е с отворен код, можете да го намерите и в някои частни екземпляри и дистрибуции в облак.

Бизнес процесът, използващ блокчейн технологията, може да бъде реализиран в Hyperledger Fabric. Също така, plug-and-play естеството на Fabric го прави идеалното решение за използване с SAP Cloud. Hyperledger Fabric също е силно мащабируема. Може да се използва за създаване на блокчейн приложения с подходящи разрешения и мащабируемост. Той може лесно да достигне до 1000 транзакции в секунда.

Започнете с Cloud Foundry и SAP точно сега!

Платформата на SAP Cloud: Започнете

Стъпките, за да започнете с урока за блокчейн на SAP, са както по-долу.

 1. Влезте в SAP Cloud Platform.
 2. Сега отидете на бутона Cloud Foundry Trial
 3. Ще кацнете на началния екран на кокпита. Там трябва да кликнете върху пробната връзка.
 4. След като приключите, ще бъдете пренасочени към таблото за управление на Cloud Foundry.
 5. Сега трябва да създадете памет и да добавите ново пространство.
 6. След като приключите, отидете на Market Marketplace и изберете Blockchain.
 7. Оттам нататък създайте нови блокчейн екземпляри. Тъй като това е пробна версия, планът за услугата ще бъде избран автоматично.
 8. След като финализирате плана, ще можете да направите четири действия: преглед на таблото за управление, свързване на приложение, създаване на сервизен ключ или унищожаване на екземпляра.

Този екземпляр е основната настройка и сега вие като клиент можете лесно да се свържете с всяка платформа или услуга към него. Всичко, което сега правите, е да напишете код според вашите бизнес изисквания.

Друга съществена част от SAP-Cloud-Platform-Blockchain-Service е SAP HANA Blockchain. Той позволява на клиентите да свързват корпоративни блокчейн платформи към средата на базата данни HANA на SAP.

Услуга за блокчейн SAP HANA

След като разбрахме SAP Cloud Blockchain Services, е време да разгледаме блокчейна SAP HANA. Ще преминем през основно въведение, технически преглед и как да го настроим. Да започваме.

Досега разгледахме SCP и как той позволява на клиентите да работят с Blockchain чрез изграждане на blockchain приложения в облачната инфраструктура. SAP Leonardo също влиза в картината, тъй като позволява на SCP да работи с популярни технологии като Интернет на нещата, AI и т.н..

Последната част от архитектурата на блокчейн на SAP е блокчейнът на SAP HANA. Той позволява на популярните корпоративни блокчейн платформи да се свързват с популярната база данни SAP HANA. Тази способност за свързване със SAP Hana отваря нови възможности и възможности, които не присъстват в други подобни екосистеми.

SAP не е за създаване на собствена платформа. Те искаха да създадат екосистема, която заобикаля SAP, подпомагайки интеграцията на съществуващите SAP технологии и другата корпоративна блокчейн. Hyperledger Fabric е една от популярните корпоративни блокчейн платформи, с която можете да работите тук.

Той също така поддържа MultiChain и Quorum.

Как работи

С прости думи, блокчейнът SCP първо се свързва с блокчейн мрежата. За да се присъедини, той използва облачната услуга, използвайки облачната платформа SAP. Сега блокчейнът на SAP HANA влиза в действие, когато свързва базата данни на SAP HANA с облачната услуга.

SAP HANA изисква два компонента, за да се случи всичко това. Изисква се услугата SAP HANA Blockchain и адаптерът SAP HANA Blockchain.

 • Услуга за блокчейн SAP HANA – блокчейнът на SAP Leonardo го прилага.
 • Адаптер за блокчейн SAP HANA – Той се изпълнява от екземпляр на SAP HANA с помощта на стартовата панел за поддръжка на SAP ONE.

Абонаментът работи от адаптера SAP HANA Blockchain към услугата HANA Blockchain. Услугата HANA Blockchain сега комуникира с услугата SAP Blockchain – създавайки връзка. След като транзакцията се осъществи, SAP HANA я репликира. Репликацията работи и по двата начина, като гарантира, че други приложения, свързани към SAP HANA, могат да съхраняват данни в Blockchain.

Горната функционалност също така помага на блокчейн приложенията да комбинират лесно данни както извън, така и извън веригата.

Искате ли да знаете за блокчейн приложенията? Ето ръководство за блокчейн приложения, което можете да разгледате, за да разберете повече за тях.

Защо да използваме SAP за блокчейн?

SAP Blockchain като услуга работи по различен начин в сравнение с други блокчейн платформи. Той няма за цел да се превърне в платформа, която се опитва да внедри Blockchain, но предоставя чудесна среда за клиентите да използват вече установени рамки на blockchain там. Трите причини, поради които се нуждаем от SAP за Blockchain, са както по-долу.

 • Център за бизнес процеси: Всички блокчейн услуги, предоставяни от SAP, са бизнес ориентирани, което означава, че се поддържат критични стойности на бизнеса, включително засегнат процес, случаи на употреба, целостта на данните и качеството.
 • Опит в мрежи: SAP гарантира, че мрежите работят по предназначение, за да осигурят успех на блокчейн. Те са експерти в мрежата и гарантират, че околната среда остава сигурна и безпроблемна.
 • BaaS абстракционен слой: За да се гарантира, че може да се интегрира с други системи, той осигурява BaaS абстракционен слой. Слоят поддържа отворени стандарти и осигурява правилна интеграция с приложения на трети страни и SAP.

Урок за Sap Blockchain: Случаи за използване на SAP Blockchain

Интегрирането на Blockchain в SAP приложения гарантира, че приемането става по-бързо от обикновено. SAP работи усилено, за да представи нови блокчейн инструменти, които могат да помогнат за интегрирането на различни SAP приложения. В момента можете да интегрирате Blockchain в SAP приложения като проследяване и проследяване на стоки при транзит, транспорт и управление на логистика, проследяване и проследяване на фармацевтични продукти и т.н..

Нека да видим някои реални случаи на използване, при които SAP може да играе важна роля. Някои от проектите, които ще изброим, са завършени или са в процес на изпълнение.

CAMELOT ITLab

CAMELOT ITLab използва Blockchain за защита на мобилните устройства срещу заплахи. Живеем в свят, в който мобилните телефони са неразделна част от работната сила. Дори компаниите инвестират в своите мобилни устройства – разпределяне, защита и поддръжка на тези устройства. С Blockchain те могат да регистрират всяко устройство в мрежата и съответно да валидират устройствата. Можете също така да създадете международна идентификация на мобилното оборудване (IMEI), като използвате блокчейна SAP Leonardo. Проектът е пуснат.

Блок-базирана океанска доставка Доказателство за концепция

Международните сделки са голяма част от световната икономика. За компаниите е от съществено значение да гарантират, че техните модели на вериги за доставки работят при необходимост. Настоящият модел не е идеален и не осигурява подходяща прозрачност или защита на веригата за доставки от измами. Използването на Blockchain може да дигитализира търговския процес и да осигури сигурност и прозрачност за всички страни. Управлението на SAP Transport го осигурява чрез използване на блок верига, подходяща безопасност и цялост.

Мрежа за защита на безжични устройства

Защитата на мрежата от неоторизиран достъп е важна и именно там влиза мрежата за защита на безжичното устройство. Това се постига чрез черен списък на IEMI, който се управлява в Blockchain. След това устройствата се споделят с всички MNO, за да се гарантира, че заразените или блокираните устройства нямат достъп до защитени мрежи. Различните доставчици могат да го внедрят в черния списък на устройствата. В момента проектът е в Proof-of-Concept.

Автономна провинция Южен Тирол

Болцано, Италия, използва Blockchain за внедряване на мрежа, която работи ефективно и осигурява подобрения в технологията на цифровата книга.

Консорциум за блокчейн SAP

SAP се опитва да трансформира света и именно там идва блок-верижният консорциум. Той обединява съмишленици и лидери в бранша, които са готови да се справят с най-известните бизнес предизвикателства там. Те се опитват да използват Blockchain и да предоставят възможно най-доброто решение на проблемите.

Компаниите, които са част от консорциума на SAP за високотехнологична индустрия, включват Lenovo, T-Mobile, PPG и други. Основателите на консорциума за високотехнологични блокчейн индустрии включват Flex, A3 от Airbus, HP Enterprise, Intel и UPS. Те също имат членове основатели на Life Science и Pharmaceutical Industries.

Заинтригуван от блокчейн технологията? Преди да започнете пътуването си със SAP, усъвършенствайте уменията си, като използвате нашия сертифициран корпоративен блокчейн професионален курс (CEBP) сега!

Заключителни мисли: Готова ли е да се използва SAP Cloud Platform?

Екосистемата на блокчейн SAP изглежда обещаваща. Възможността да се използва блокчейн решение без необходимост от създаване на инфраструктура е новаторска. Също така качеството на решенията на SAP говори само за себе си.

Но това не е това, което всеки мисли. Критиците посочват как цялата идея все още не е тествана, когато става въпрос за широко прилагане, особено на корпоративния / корпоративния пазар. Липсата на осезаеми доказателства за това как технологията на разпределената книга ще се побере в голямо предприятие, където се използват мулти-ландшафтни системи, е едно от най-големите притеснения.

Също така, внедряването на цялостно блокчейн решение не би било лесно и разбирането кои компании са готови да го направят е ключът към неговото приемане.

За да ускори приемането, SAP HANA може да играе решаваща роля. Той може да действа като абстракция, осигурявайки лесно изпълнение. Това е и отделно решение, което предвижда, че може да работи в тандем със SAP.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map