Технология Blockchain срещу разпределена книга

Чудите се дали има някаква разлика между блокчейн или DLT? Ето отговора с сравнението на технологията блокчейн срещу разпределената книга.

В тази ера, когато всички говорят за децентрализация, блокчейн и разпределената книга, също известни като DLT, са най-често обсъжданите технологии. Много хора, които не са запознати с тези технологии, често използват термините взаимозаменяемо.

Вярно ли е обаче това? Технологията на блокчейн и разпределената книга са едно и също нещо? Е, не съвсем. Технологията Blockchain срещу разпределена книга е гореща тема сред хората, които се интересуват от бъдещето на тези технологии.

Липсата на подходящи познания за която и да е от тези технологии води до объркване и оттегляне на публично място. В тази дигитална ера новите технологии могат бързо да се превърнат в модни думи и както знаете, те не траят дълго. Очаква се обаче блокчейнът и DLT да трансформират бъдещето.

Ето нашето подробно ръководство за това какво е блокчейн, а още по-добре проверете този най-добър блок за измама, отговаряйки на всички основни въпроси за блокчейн.

Блокчейн технологиите, както и разпределените счетоводни книги, са уникални в много аспекти, въпреки че се въртят около децентрализацията. Всъщност това е основната причина хората често да бъркат и двете технологии. Едно обаче е сигурно, че те са и могат да революционизират много индустрии, особено във финансовия свят.

Искате ли да изградите кариера в Blockchain Technology? Запишете се в Blockchain Free Course и започнете сега.

Технология Blockchain срещу разпределена книга: Просто обяснено

blockchain срещу разпределена книга технология dlt

Преди да стигнем до технологията blockchain срещу разпределената книга, нека да разгледаме какво всъщност представлява всяка технология.

Прочетете сега: Blockchain обясни лесния начин

Какво е разпределена книга?

Разпределената книга е база данни, която е децентрализирана, т.е.разпределена между няколко компютъра или възли. В тази технология. Всеки възел ще поддържа регистъра и ако се случат промени в данните, книгата ще се актуализира. Актуализирането се извършва независимо на всеки възел.


Всички възли имат еднакъв статус по отношение на властта. Няма централен орган или сървър, управляващ базата данни, което прави технологията прозрачна. Всеки възел може да актуализира книгата, а други възли ще проверят нейното съществуване.

Процесът наистина е доста лесен. Възлите ще се опитат да проверят транзакцията с консенсус алгоритъм или гласуване. Правото на глас или участието на всички възли обаче ще зависи от правилата на тази книга. Така че, понякога всички възли могат да участват, а друг път ще участват само избрани възли.

След като всички възли дават сигнал за движение, транзакцията получава място в дневника и всички възли могат да получат актуализираното състояние. И така, каква е положителната страна на тази технология?

Е, очевидно ще получите голяма прозрачност в тази технология, нали?

Въпреки това, цялата технология на разпределената книга осигурява голяма сигурност, тъй като няма централен орган. Нито един възел не е единичен орган. Възлите ще получат шанс да извършат проверка, но това е всичко. Така че, няма смисъл от корупция в тази технология.

Това го прави привлекателна технология за финансовата индустрия или която и да е друга индустрия, която търси по-прозрачни технологии и тези, които искат да се отдалечат от централния орган.

За да влезете в повече подробности, можете също да прочетете нашето подробно ръководство за начинаещи за това какво се разпределя в дневника.

Прочетете също: Технология на разпределената книга: Къде започва технологичната революция

Какво е Blockchain?

Блокчейнът всъщност е просто вид разпределена книга. Можете да разгледате DLT като родителска технология на блокчейн. С течение на времето обаче тя стана по-популярна от цялата концепция за технологията на разпределената книга.

Въпреки това много разработчици сега се опитват да излязат от сянката на блокчейн. Ето защо хората са повече от нетърпеливи да разберат за технологичните разлики между блокчейн и разпределената книга.

Блокчейнът е една от технологията на разпределената книга, при която всеки възел получава свое собствено копие на книгата. Всеки път, когато някой добави нова транзакция, всички копия на дневника се актуализират. Всички транзакции са шифровани, преди да бъдат добавени в регистъра.

Blockchain не изисква централен орган за управление на операции, подобни на DLT. Всъщност той е напълно децентрализиран. Има строги протоколи за сигурност, които изискват изчислително доверие. Блокчейнът организира данните по блокове, откъдето идва и името. Тези блокове са свързани помежду си и криптирани за сигурност.

Blockchain позволява само добавяне на операция, т.е.можете да добавяте нови данни, но не можете да променяте или изтривате съществуващи данни. Това е един аспект, който го отличава от традиционните бази данни. Тъй като не можете да промените или премахнете дори един блок данни, всяка транзакция съществува в историята.

Това го прави една от най-прозрачните технологии, особено за финансовата индустрия. Това е и една от причините, поради които се очаква да се увеличи блокчейн пазарът половин милиард USD през 2018 г. до 2,3 милиарда USD през 2021 г.. Някои прогнози дори оценяват a 16 милиарда щатски долара пазар през 2024г.

Технология Blockchain срещу разпределена книга

Въпреки че и двете технологии звучат еднакво, но има и някои разлики. Можете да видите блокчейн разпределената книга като родителска технология на блокчейна или блокчейн като разширена версия на разпределената книга.

С прости думи, блокчейнът е вид разпределена книга. Не можете обаче да наричате всяка разпределена книга блокчейн. Знаете как някои видове продукти стават марка и стават по-популярни от свое име.

Например маратонките за колаборация на Michael Jordan с Nike всъщност са просто маратонки, но те са толкова популярни, че хората сега ги познават като Йордани с отделната им идентичност. Такъв е случаят с блокчейн точно както е придобил собствената си идентичност.

Можете също така да намерите разлики в това как работи разпределената книга. Например, в случая на DLT, консенсусът е от съществено значение. В blockchain обаче разработчиците могат да използват множество методи, за да постигнат консенсус, който включва Proof of Stake (PoS) и Proof of Work (PoW). Можете да научите повече за двата метода в нашето подробно сравнение тук.

Можете също така да научите повече за разликата между блокчейн и базата данни в нашето ръководство за блокчейн срещу база данни.

Ето някои аспекти на блокчейна, които са уникални и не е задължително да съществуват в други разпределени дневници, за да ви помогнат да разберете по-добре сравнението на технологията блокчейн срещу разпределената книга..

  • Структура на блока

Ето първата разлика между технологията блокчейн и разпределената книга – структурата. Blockchain се състои от блокове с данни. Тази структура не е истинската структура на данни на разпределените книги. Разпределената книга е просто база данни, разпространена между различни възли. Можете обаче да представите тези данни по различни начини във всяка книга.

  • Последователност

В блокчейн технологията можете да намерите всички блокове в определена последователност. Разпределените книги не изискват определена последователност от данни. Тази последователност от блокове е това, което прави блокчейн различен от всяка друга технология на разпределена книга.

  • Доказателство за работа или консенсус, жаден за власт

Друга разлика между технологията blockchain и разпределената книга е енергоемките консенсусни алгоритми. В повечето случаи обикновено се използва широко механизъм за доказателство за работа. Съществуват обаче и други механизми, но в крайна сметка те също поемат властта.

Но разпределената книга не се нуждае от този вид консенсус, така че накратко, те са сравнително по-мащабируеми.

Блокчейнът е просто подмножество от разпределени книги. Той има допълнителна функционалност извън обхвата на традиционните DLT. Те са способни на някаква функционалност, която може би други разпределени счетоводни книги не могат да постигнат, например, инстанциране на цифрова стойност и оперативна съвместимост. Би било безопасно да се каже, че блокчейнът извежда DLT на следващото ниво.

Прочетете също: Консенсусни алгоритми: Коренът на технологията Blockchain

  • Реализации в реалния живот

Внедряванията са огромен фактор, когато става въпрос за блокчейн срещу технологията за разпределена книга. Случайно Blockchain е водещ в този. Поради това, че Blockchain получава цялото внимание от самото начало, има много реализации в реалния живот.

Също така много предприятия са харесали естеството на блокчейна и бавно започват да го интегрират в своите системи. Има и много големи гиганти като IBM, Amazon, Oracle, Alibaba и много други, предлагащи добри решения за Blockchain As A Service.

От друга страна, разработчиците едва наскоро започнаха да навлизат по-дълбоко в ядрото на самата технология на разпределената книга. В света на технологиите има и други варианти на DLT. Обаче няма толкова много внедрения в реалния живот, базирани само на тази технология на разпределената книга. Но те са в процес на разработка и съвсем скоро ще видят бял свят.

Ето защо по отношение на внедряванията в реалния живот, блокчейнът има по-голяма популярност от DLT засега. Пазарът обаче бавно върви към цялата концепция за технологията на разпределената книга.

Прочетете сега: Ръководство за внедряване на блокчейн: Дайте възможност на вашия бизнес

  • Токени

Тук идва жетони, друга ключова разлика между двете технологии. В технологията на разпределена книга не е необходимо да имате токени или каквато и да е валута в мрежата.

Единственият път, в който може да откриете необходимостта от използване на жетони, е когато искате да блокирате спама и има нужда от откриване на антиспам.

В блокчейна всеки може да стартира възел. Пускането на пълен възел обаче по същество означава огромна мрежа, която може да стане трудно за управление. В повечето случаи има някаква символична икономика.

Въпреки че съвременната блокчейн технология се опитва да излезе от сянката на криптовалутата.

Token играе основна роля в блокчейн технологията. Всеки индивид може да изпълни пълен възел, но е малко вероятно да успее да реши нов блок. Въпреки това те все още могат да бъдат част от системата чрез проверка на транзакции и нови блокове.

От архитектурна гледна точка блокчейнът е много различен. Вземете например интелигентни договори, които са отделни блокове код. Всеки път, когато се случи транзакция в блокчейн мрежата, тя създава тези интелигентни договори в рамките на екосистемата на платформата.

Чудесен момент за технологията blockchain срещу разпределената книга.

Също така прочетете: Несменяеми токени (NFT): Пълно ръководство

Приложения на Blockchain и DLT

Много приложения и системи използват разпределена технология, а нейното дете технологията блокчейн. Когато обсъждаме технологията за блокчейн срещу разпределената книга, е важно да разгледаме настоящите системи в света, които разчитат на тези технологии. Това би помогнало да се даде по-добро разбиране за това как блокчейнът се различава от другите технологии за разпределена книга.

Важно е да знаете, че DLT не са нова концепция, въпреки че са станали популярни едва напоследък. Разговорите за децентрализирани бази данни се водят отдавна.

Ако погледнете назад, това е Bitcoin, първата по рода си криптовалута в света, която прави blockchain популярен термин. Биткойнът се основава на блокчейн платформата. След това blockchain за първи път установи своя пазар с помощта на криптовалути. Но с течение на времето разработчиците най-накрая разпознаха потенциала му.

Сега блокчейнът расте независимо и в други индустрии, различни от финансовата и крипто индустрията.

Всъщност настоящият спад на крипто пазара, който претърпя най-лошата година през 2018 г. поради огромен спад в стойността на почти всички криптовалути, има малък ефект върху растежа на блокчейна.

Можете да намерите много други приложения, които в момента използват разпределени книги. Някои от тях включват IBM Fabric, R3 Conda и Digital Asset Holdings. Тези DLT системи са подобни на блокчейн, но това е главно защото блокчейн технологията е потомство или подмножество на технологията на разпределената книга..

Прочетете също: Технология на разпределената книга: Къде започва технологичната революция

Защо да сравняваме разпределената книга и блокчейн? Има ли смисъл?

Красотата на технологията блокчейн срещу разпределената книга е, че тя е отворена за нови идеи и иновации. Стартирането на тази технология виждаме само в практически области. Крипто светът редовно произвежда проекти, които са меко казано доста интересни.

Въпреки че блокчейнът произтича от DLT, за обществеността, разработчиците и вярващите на тези технологии е важно да могат да направят правилното разграничение. Примерът с биткойн се вписва най-добре тук, тъй като това е проект с отворен код, който доведе до създаването на много подобни проекти, Ethereum, Lite coin и др..

Много проекти се придържат към принципите на DLT и отхвърлят традиционните блокчейн концепции. Те включват Hedera Hashgraph, RaiBlocks, Peaq, и НАНО.

Предимства на технологията за разпределена книга & Блокчейн

Предимствата на DLT номер едно и причината, поради която става все по-популярна, е децентрализацията на възлите. Отстранява едрия от сцената. По същество дава контрол на информацията и потока на всички потребители.

Прозрачността е голяма нужда от час в много индустрии, особено в банковия и финансовия свят. Разпределените счетоводни книги предлагат прозрачност и могат да обработват милиарди транзакции относително по-бързо от традиционните системи за бази данни, работещи днес. Когато намалят оперативните проблеми, разходите за такива операции автоматично намаляват.

Blockchain позволява прозрачност в случай на криптовалута. Всяка транзакция беше публично достъпна. Хората харесваха идеята за такава здрава система, която не може да компрометира данните и транзакциите са сигурни.

Прочетете също: Криптографско хеширане: Ръководство за начинаещи

Друго предимство на децентрализацията е стабилната сигурност. Всички дневници с дейности и добавянето на нови данни трябва да преминат през строги проверки на сигурността.

Независимо дали става въпрос за паричен превод или създаване на застрахователни записи, интелигентните алгоритми, комбинирани с криптиране на високо ниво, създават защитена от фалшифициране среда.

Според предимствата има огромна разлика между технологията blockchain и технологията за разпределена книга.

Вместо да разчита на човешки ресурси или традиционни бази данни, разпределената книга прави всичко по-бързо и по-надеждно. Данните не могат да бъдат компрометирани, тъй като нито едно местоположение или обект не ги контролира. Има много области, в които блокчейнът може да допринесе за премахването на проблемите.

Заключение

Надяваме се, че вече можете да имате ясна представа за разликите, след като прочетете нашето ръководство за технология Blockchain срещу разпределена книга. Разпределената книга е основната технология на блокчейн. Блочната верига е основно разпределена книга, която се е превърнала в технологията зад криптовалутите.

Blockchain се различава от DLT по отношение на архитектурата; идеята обаче е същата. Тези технологии станаха толкова популярни заради децентрализацията. Съществува консенсус между ентусиастите по децентрализацията и дигиталната валута, че DLT може да реши много от съществуващите проблеми във финансовата индустрия. Засега можем да видим блокчейна като част от криптовалутата и да проникнем във финансовата индустрия, но има потенциал да повлияе на всяка индустрия и да направи революция към по-добро.

Blockchain е модерна технология и според докладите Blockchain е най-доброто умение. Така че, ако се стремите да започнете кариера в Blockchain, трябва да се запишете в Безплатния курс за Blockchain и да започнете вашето Blockchain пътуване без никакво забавяне.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map