Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Топ 10 предизвикателства пред внедряването на блокчейн за предприятия

Тъй като блокчейнът преминава от свръх към реалност, различни предизвикателства пред внедряването на блокчейн излизат наяве. Нека се потопим по-дълбоко, за да разберем по-добре тези предизвикателства и как можете да ги преодолеете.

В действителност предизвикателствата пред внедряването на блокчейн просто означават, че има още какво да се работи, преди технологията да изпълни обещанието си. Освен това става ясно, че технологията изисква повече подробности по отношение на по-доброто разбиране, а оттам и по-доброто им прилагане.

Интересното е, че стигането до същността на предизвикателствата изисква добро разбиране на технологията и какво води тя. Дори и сега блокчейнът е доста недефиниран. Като такива може да не сте наясно какво да очаквате от него в бъдеще.

Предсказването на бъдещето е трудно и доста неясно, честно казано. Забележително е, че проблемите, които все още трябва да бъдат ясни, включват архитектура за внедряване на блокчейн, която тепърва ще бъде стандартизирана. В тази светлина ще обсъдим проблема с блокчейн, с който се сблъскваме днес и дали можете да ги преодолеете или не.

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Топ 10 предизвикателства пред внедряването на блокчейн за предприятия

Нарастващи разходи за внедряване на блокчейн

Едно от основните предизвикателства пред внедряването на блокчейн е цената на целия процес. За отбелязване е, че повечето от съществуващите блокчейн платформи са доста неефективни по отношение на скоростта на транзакциите и потреблението на енергия. Например, докато биткойн мрежата транзактира само 3 до 5 транзакции в секунда, тя поглъща много енергия в процеса.

От друга страна, Ethereum може да управлява до 15 транзакции в секунда. За съжаление, всички те се сравняват толкова зле с VISA, която може да извърши 1667 за една секунда.

По принцип корпоративните блокчейн платформи работят на подобна рамка като биткойн и други. Забележително е, че биткойн мрежата беше първата, която излезе наяве и тя е тази, която е вдъхновила всички други базирани на блокчейн технологии, съществуващи днес.

Независимо от това, популярните корпоративни блокчейн платформи постигнаха голям напредък по отношение на скоростта на транзакциите.

Например, Hyperledger Fabric твърди, че позволява скорости до 3500 TPS, което е почти двойно по-голяма скорост от платформата VISA. Въпреки това, Hyperledger Fabric не работи с доказани за работа платформи като биткойн и следователно е бавен при консумацията на енергия.

Това не означава, че процесът на внедряване е евтин. Първо, човек ще трябва да наеме правилните хора, които са в недостиг. Освен това повечето софтуерни изисквания са скъпи.


Накратко, човек трябва да е готов да плати за удобството, което идва с новата технология. Това включва членство в консорциумите, които тласкат корпоративните блокчейн проекти, където повечето от тях са частни. Както и да е, нека проверим проблемите с блокчейн и техните решения в следващия сегмент.

Ниска скалируемост

Технологията Blockchain и, като разширение, технологията blockchain за предприятия, се бори с проблема с невъзможността да обслужва много потребители.

С повишеното търсене на корпоративна блокчейн и свързаните с нея приложения, компаниите, които могат успешно да мащабират своите корпоративни блокчейн платформи, ще пожънат големи.

За отбелязване е, че за да може технологията да получи значително възприемане от основните организации, производителността трябва да е достатъчна. Вече има редица текущи проекти, които изследват начини, чрез които скоростите на транзакции на корпоративните платформи могат да останат високи дори при много потребители на борда.

За предприятията, които имат голям брой клиенти, е ясно, че за тяхното разглеждане на технологията е необходима мащабируемост.

За съжаление, повечето от съществуващите корпоративни блокчейн мрежи не са тествани до такава степен. Така че, това е едно от огромните предизвикателства за внедряване на блокчейн в момента. Забележително е, че няма данни за корпоративна мрежа от вериги като Corda или Hyperledger Fabric, използвана от големи банки за определяне на степента на успех.

Като такива, малко институции, ако има такива, са готови да рискуват от страха, че това може да им се отрази. Ето защо е наложително различните корпоративни блокчейн проекти да се ангажират да гарантират на пазара, че техните платформи са достатъчно мащабируеми, като ги прилагат на практика. Както и да е, нека проверим проблемите с блокчейн и техните решения в следващия сегмент.

Прочетете още: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

Ниска поверителност на данните

Една от най-продаваните точки на корпоративната блокчейн е, че тя децентрализира операциите, така че потребителите да не се нуждаят от посредничество на посредници. Това обаче е и едно от предизвикателствата за внедряване на блокчейн.

В действителност е вярно също така, че повечето предприятия не биха оценили случая, когато всеки може да разглежда техните данни, които може да са доста чувствителни към основната им дейност. Нека да видим като пример предизвикателствата при внедряването на блокчейн във веригата на доставки.

Да кажем, че компания А и компания Б са конкуренти в корабоплавателната индустрия. Освен това, нека приемем, че компаниите са заинтересовани да се присъединят към „TradeLens“, базирано на блокчейн решение за веригата на доставки, което е насочено към цифровизацията на операциите в корабоплавателната индустрия.

По-специално, TradeLens е случай на внедряване на блокчейн във веригата на доставки, където фирмите в корабоплавателната индустрия могат лесно да получат достъп до данни, свързани със стоки. Освен това решението се изпълнява от Hyperledger Fabric на IBM, където взаимодействията са peer-to-peer. Също така всички участници могат лесно да получат достъп до всякакъв вид данни чрез разпределената книга. По същество това означава, че Фирма А може да преглежда всякакъв вид данни, свързани с Фирма Б.

Ако компания А и компания Б са бизнес съперници, компания Б ще загуби всякакъв вид лост, който може да има, след като компания А прегледа данните, които е трябвало да останат частни. Например, компания А ще предотврати всякакъв вид изненада или стратегически ход, която компания Б е имала предвид. По този начин бизнесът за компания Б няма да бъде толкова добър, колкото фирмата би могла да си представи.

В тази светлина е малко вероятно компаниите да се присъединят към такава платформа. Следователно поверителността на данните остава неразделна точка, която корпоративните блокчейн проекти се стремят да поправят, ако технологията иска да стане основна.

Недостатъчна база знания за Blockchain

Блокчейнът като технология просто излита. За отбелязване е, че повечето от решенията, които се предлагат, са нови и са предимно технически за повечето хора в бранша. Организациите обаче нямат хора, които ясно разбират концепцията за блокчейн и, като разширение, корпоративна блокчейн. И така, това е поредното предизвикателство за внедряване на блокчейн, което възпрепятства растежа на този сектор.

Забележително е, че на организациите липсва информация относно аспекти като избора на най-добрата корпоративна блокчейн платформа за възприемане. Освен това фирмите не са наясно с подходящите стъпки за внедряване на блокчейн, които трябва да гарантират най-добрия резултат, както и оптималното използване на технологията.

Интересното е, че блокчейн технологията обещава да реши много проблеми, които първоначално са били неразрешими. Технологията обещава да засегне почти всички видове индустрия, вариращи от управление на веригата на доставки до управление на идентичността. Ето защо организациите трябва да са наясно с нуждите си от блокчейн, за да могат да изберат най-добрата корпоративна блокчейн платформа.

За да постигне успешно целта, организацията ще се нуждае от достатъчно вътрешни знания за блокчейн. Интересното е, че те биха могли да се опитат да запълнят всякакви пропуски, като наемат външни таланти. Има обаче недостиг на квалифицирани хора, които могат успешно да постигнат целта. Следователно за фирмите става трудно да реализират свързания с блокчейн проекта.

Да се ​​объркате за внедряването на блокчейн е нормален сценарий, тъй като все още е нова технология. Вижте нашето ръководство за „Имате ли нужда от блокчейн?“ За да вземете решението точно сега!

Трудност при преминаване от стари мрежи

Друго едно от предизвикателствата за внедряване на блокчейн е преходната фаза от наследените мрежи. Преди блокчейнът да влезе в картината, повечето от нещата, които той е насочил към промяна, вече са работили доста добре.

Забележително е, че въпреки малкото предизвикателства, с които се сблъскват, индустриите доставят услуги или продукти на своите клиенти. По-специално, индустриите бяха така използвани за установените наследствени структури, както и за стандартите, установени в съответствие със структурите.

За предпочитане в пространството на веригата за доставки, това е едно от основните предизвикателства при внедряването на блокчейн.

Освен това хората в индустриите са добре запознати със старите структури, за да разширят, че всеки опит за въвеждане на нови структури ще дестабилизира цялата индустрия. Например, ясно е, че финансовата индустрия е сред секторите, изправени пред революция, предизвикана от блокчейн. Тук секторът е изградил структури, които ръководят предоставянето на услуги.

По-специално, хората използват VISA за трансгранични транзакции. За банките те използват SWIFT и други средства за движение на налични пари. Такива структури са толкова укрепени в системата, че ще отнеме много време за въвеждане на нови механизми. Интересното е, че точно това прави блокчейнът. Тази технология коренно променя естеството на операциите по всички възможни начини.

Както беше обсъдено по-рано, наследените системи са дълбоко вкоренени в индустрията, така че хората не биха могли да изпробват нови системи. Например, хората във финансовата индустрия биха могли да се противопоставят на възприемането на блокчейн технологията, защото – i) те знаят толкова малко за нея и ii) смятат, че това може да предвещава огромни загуби на работни места поради някои излишни позиции.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Липса на технологични партньори

Както беше обяснено по-рано, блокчейнът все още е нова технология и много хора тепърва ще получат ясна представа за нея. Това означава, че дори за онези организации, които биха искали да го приложат, няма ясна пътна карта за внедряване на блокчейн.

По-специално, липсата на ясни стандарти означава, че има много информация, която е по-объркваща, отколкото полезна.

Независимо от това, има усилия за улесняване на този процес за тези, които искат да внедрят корпоративна блокчейн. Най-важното е, че най-важната стъпка, която трябва да имате предвид, преди да се потопите, е да намерите подходящия технологичен партньор, който да ви води през лабиринта.

Тук обаче идва още едно препятствие. Кой е най-добрият партньор и как може да се каже, че са намерили подходящия партньор?

Интересното е, че това е едно от основните предизвикателства пред внедряването на блокчейн, които възникват, когато субектите се стремят да внедрят технологията.

Получаването на подходящия партньор ще позволи на организацията да открие най-добрата пътна карта за внедряване на блокчейн.

В момента има общи проекти като Hyperledger, Enterprise Ethereum Alliance и други корпоративни блокчейн платформи като Corda, Microsoft Azure и Hyperledger. По-специално, това са частни блокчейн платформи, които обединяват съмишленици, фокусирани върху блокчейн.

Реалността е, че разходите за внедряване на блокчейн са твърде високи. Като такъв е разумно един човек да търси партньор, който да помогне за внедряването на технологията.

Дори с многобройните и високопоставени партньори, достъпът до техните платформи понякога е доста скъп. Освен това съществуващите платформи се пълнят бързо, което означава, че скоро биха могли да се пренаселят. В такава среда би било трудно да се получат персонализирани услуги предвид огромното търсене.

Искате ли да научите повече за корпоративните блокчейн технологии? Вижте най-добрите рамки за корпоративни блокчейн за вашия проект точно сега!

Проблеми със сигурността

Предизвикателствата пред внедряването на блокчейн се предлагат в различни форми. Ясно е, че една от най-продаваните точки на блокчейна е неговата устойчивост срещу кибератаки.

Независимо от това, блокчейн секторът е изправен пред различни рискове от лоши участници. Забележително е, че темпът на внедряване на технологията изглежда излага части от индустрията на хакери.

В действителност има многобройни уязвимости, присъщи на технологията поради незрели процеси и защити. Например шансът човек да стане жертва на фишинг измами е доста голям. Освен това, липсата на ясни стандарти за развитие предполага, че в индустрията се крие много зловреден софтуер. Те, заедно с технологични уязвимости, както и експлойти, представляват сериозна опасност за нищо неподозиращите потребители.

За да избегнат възможността за проблеми със сигурността, потребителите непрекъснато се насочват към частни блокчейн мрежи. За отбелязване е, че това са мрежи, които не са отворени за обществеността и че те изискват удостоверяване преди достъп. Примери за такива блокчейн платформи включват тези, на които се изпълняват различни корпоративни блокчейн проекти.

Проблемът с частните мрежи обаче е, че потребителите нямат същата автономия, каквато имат потребителите на публични блокчейн мрежи. Тук има тенденция от „председателстващия“ възел да упражнява някои ограничения върху това, което участниците могат да направят. Например, това засяга способността на потребителите да се занимават с платформата така, както биха искали.

Независимо от това, публичните блокчейни са несигурни, така че всеки може да стартира възел в екосистемата. Ако лош актьор успешно атакува платформа, така че да може да инициира двойно харчене на монети, платформата вероятно ще загуби доверие. Това предполага, че всеки, който инвестира в екосистемата, ще претърпи загуби.

Престъпна дейност

Внедряването на корпоративна блокчейн е изправено пред огромно предизвикателство, което засяга „чистотата“ на технологията. За отбелязване е, че технологията придоби световна популярност, след като се случиха две неща.

Единият извади на бял свят биткойн, който заплаши да обърне финансовата индустрия на главата си. На второ място, технологията изглежда намалява престижната престъпна дейност като прането на пари. Интересното е, че лошите актьори използваха технологията за преместване на огромни траншове откраднати пари другаде. Blockchain се сблъсква с този проблем дори днес!

Освен това изследователи от Университетската библиотека в Корнел установиха a изследване че много хора не се доверяват на блокчейн заради скандалните криптовалути. По-специално, проучването установи, че престъпниците използват цифрови валути, за да уреждат сенчести транзакции на пазари, базирани на интернет.

Също така, изследването отбелязва, че киберпрестъпниците използват крипто, за да поискат откуп в случаите на разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS) на компютри.

В резултат на това блокчейнът придоби неприятно качество. За потенциалните възприемачи на технологията остава важно първо да се разсеят страховете от лоши участници, които продължават да използват платформата, за да извършват своите престъпни дейности.

По същество има някакъв страх сред новите потенциални потребители, които не са готови да се забъркат в схема, която не им харесва.

В действителност мисълта за подобни случаи пречи на потенциалните потребители на технологията. Това е едно от основните предизвикателства при внедряването на блокчейн технологията в момента.

Прочетете също: Топ 10 предизвикателства за приемане на блокчейн

Липса на регламенти 

Това е едно от блокчейн предизвикателствата, които идват с решения и възможности. Предвид различните злополучни инциденти, обсъдени по-горе, някои държавни структури не са склонни да позволят на технологията да се разраства от свободна ръка. Освен това регулаторите изпитват трудности при определянето на правната среда за технологията, предвид нейната сложност.

Например, блокчейн мрежата се състои от различни възли, разпространени по целия свят. Следователно, след като транзакцията се случи на платформата, е трудно за властите ясно да дефинират юрисдикцията и следователно, правилните правни задължения на страните по транзакцията.

В разгара на тази правна загадка е трудно да си представим как ще работи предстоящото законодателство като Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС.

По същество регламентът дава цифрови права на собственост върху данни, съхранявани на блокчейн платформа. Интересното е, че е ясно, че потребителите на блокчейн платформи могат да работят анонимно. В такъв случай знаещите наблюдатели се чудят колко ефективен ще бъде GDPR.

Освен това фактът, че GDPR предлага някаква форма на защита на данните, е по-объркващ. Очевидно данните, съхранявани в разпределената книга, са достъпни за всички участници за преглед, но не и за промяна.

Също така, не всички данни, принадлежащи към определена транзакция, са достъпни за преглед от потребителите. Това се дължи на свойството на блокчейн мрежа, наречено минимизиране на данните. Следователно това е доказателство, че данните в блокчейн мрежа вече са защитени.

Независимо от това, въпросът е, че блокчейн общността все още не е наясно какво казва законът за нововъзникващите технологии. Като такъв, това е въпрос на безпокойство, който има много потенциални потребители на корпоративна блокчейн, като впоследствие отгатнат техните решения.

Прочетете още: Списък с 20+ случая на използване на технологията Blockchain

Няма оперативна съвместимост на Enterprise Blockchain платформи

Както бе отбелязано по-рано, днес съществуват множество корпоративни блокчейн платформи. Интересното е, че всеки проект се стреми да предостави определени решения на потребителите.

Например, Hyperledger Fabric на IBM е отличен в управлението на веригите за доставки, докато Corda на R3 е най-подходяща за решения за финансовата индустрия. Очевидно има някакво прекъсване на връзката между тези платформи, което прави навигацията между платформите кошмар.

Оперативната съвместимост на корпоративната блокчейн е уместен проблем, за който разработчиците трябва да намерят решение, за да се случи масово приемане. По-специално, човек трябва да може да се присъедини към плат Hyperledger, но да може да използва услуги на Corda или Microsoft Azure без сериозни проблеми със съвместимостта.

Това е едно от блокчейн предизвикателствата, които идват с решения и възможности.

Интересното е, че две от най-популярните корпоративни блокчейн платформи, а именно Enterprise Ethereum Alliance и Hyperledger, се срещнаха миналата година с поглед върху проблема.

Забележително е, че проектите са предвиждали да работят заедно с такива, за да могат да се опитат да разрешат проблема с оперативната съвместимост. Част от споразумението включваше създаване на определени стандарти, които да ръководят прилагането на корпоративни решения за блокчейн.

Въпреки ентусиазма зад срещата, има много какво да се желае по отношение на оперативната съвместимост. Интересното е, че оперативната съвместимост е свойство на софтуера, което определя дали има някакви шансове за масово приемане.

По-специално, има безброй софтуер, където всеки има потребители. Следователно трябва да има начин, чрез който потребителите на различен софтуер да могат да си взаимодействат и да водят значим бизнес. В тази светлина има нужда от повече работа по отношение на оперативната съвместимост на корпоративната блокчейн за стимулиране на масовото приемане.

Искате ли да научите повече за оперативната съвместимост на блокчейн? Вижте нашето крайно ръководство за оперативна съвместимост на блокчейн сега!

Заключителни думи

Сега, когато сте наясно с предизвикателствата пред внедряването на блокчейн технологията, можете да вземете образованото решение дали искате да използвате блокчейн или не. Блокчейнът обаче ще бъде бъдещето, дори и днес да има проблем с блокчейн.

С течение на времето блокчейн технологията получава актуализации, които ще се отърват от тези основни проблеми. Още повече, че в много случаи предприятията вече използват частни блокчейн технологии, за да се справят с проблемите.

Във всеки случай, ако сте само начинаещ и искате да научите повече за тази технология и проблемите, тогава препоръчваме да проверите нашия безплатен курс за блокчейн. Това може да е началото на вашето блокчейн пътуване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector