Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Топ 10 предизвикателства за приемане на блокчейн

Колко предизвикателства има технологията blockchain? Може ли да преодолее всичко това и да блесне като технологична благословия? Тук ще разгледаме всички предизвикателства за приемането на блокчейн, за да ви помогнем да разберете по-добре технологията.

Блокчейнът все още е водещата модна дума в света на технологиите. Главните герои смятат, че това ще революционизира финансовия сектор, включително недвижимите имоти, здравеопазването и правото. Възможността за работа в разпределена среда с защитено от фалшифициране средство е основният източник зад всички тези хайпове.

Всяка нова технология обаче винаги ще премине през хип етап. Отнема много време, за да се отървете от всички предизвикателства и да го използвате за захранване на съвременния свят. Блокчейнът не е различен тук. Въпреки че има много възможности, все пак ще отнеме известно време, за да се преодолеят всички предизвикателства.

Следователно това ръководство ще обхване основите на блокчейн проблемите и техните възможни решения, за да помогне на начинаещите да разберат технологията по-добре.

Запиши се сега:Безплатен курс за блокчейн

Топ предизвикателства за приемане на блокчейн: кои са те?

Ето списъка с топ 10 предизвикателства за приемане на блокчейн, които забавят системата:

Топ 10 предизвикателства за приемане на блокчейн

Неефективен технологичен дизайн

Това е едно от основните предизвикателства при внедряването на блокчейн. Въпреки че технологията blockchain има много предимства, тя все още липсва по много технологични начини. Пропуск в кодирането или вратичка е един от важните моменти в това.

Биткойнът беше границата в това отношение, но все пак цялата система смърди на неефективен дизайн. Разбира се, Ethereum се опита да прикрие всички липси на биткойн, но това все още не е достатъчно.

Да вземем например децентрализираната разработка на приложения. Ethereum позволява на разработчиците да внедрят dApps въз основа на тяхната система. И към днешна дата има много dApps, базирани на тях.

Изглежда обаче, че повечето от тях имат въпрос на фалшиво кодиране и вратички. Потребителите могат да използват тези вратички и да проникнат бързо в системата. И така, всичко, което говори за сигурност, не работи правилно тук.


Ако успеем да поправим това предизвикателство за приемане на блокчейн, нещата със сигурност ще станат по-удобни.

Престъпната връзка

Анонимната характеристика на блокчейн технологията привлече не само експерти, но и криминални личности. Защо? Е, естеството на мрежата е децентрализирано, така че никой да не може да знае истинската ви самоличност.

Това прави биткойн основната цел, използвана като валута на черния пазар и тъмната мрежа.

Не е добро нещо за изграждане на репутация. Това лошо име кара много хора да се замислят два пъти, преди да разгледат цялата система. Освен това е естествено за хората, които искат да стоят настрана от всякакви престъпни сдружения.

Сега престъпниците използват тези криптовалути за закупуване на ограничено незаконно оборудване и начини на плащане. Те също искат криптовалути в замяна като откуп. Единственият начин да се справите с това е да спрете престъпната връзка и за всички за по-добро изпълнение на блокчейн.

Ниска скалируемост

Друго едно от предизвикателствата при внедряването на блокчейн е мащабируемостта. В действителност блокчейнът работи добре за малък брой потребители. Но какво се случва, когато ще се осъществи масова интеграция? Ethereum и Bitcoin сега имат най-голям брой потребители в мрежата и излишно е да казваме, че трудно се справят със ситуацията.

Когато потребителският номер се увеличи в мрежата, преходите се обработват по-дълго. В резултат на това транзакциите струват по-високо от обикновено и това също ограничава повече потребители в мрежата.

Обработката на цялата транзакция може да отнеме дори дни. И така, в крайна сметка това предизвикателство за приемане на блокчейн прави технологията все по-малко доходоносна.

Малко от блокчейн технологиите ни показаха по-бърз изход, но те също се забавят, когато повече потребители влязат в системата.

Така че с това предизвикателство трябва да се справим доста бързо, тъй като прави цялата технология някак скучна.

Прочетете още: Топ 10 предизвикателства пред внедряването на блокчейн за предприятия

Голяма консумация на енергия

Потреблението на енергия е друго предизвикателство за приемане на блокчейн. Повечето от блокчейн технологиите следват биткойн инфраструктурата и използват Proof of Work като консенсусен алгоритъм.

Доказателството за работа обаче не е толкова голямо, колкото изглежда. За да поддържа системата жива, тя ще се нуждае от изчислителна мощност. Сигурно сте чували за копаене.

Копаенето ще изисква от вас да решавате сложни уравнения с помощта на вашия компютър. Така че вашият компютър ще отнема все повече и повече електричество, за да преодолее тази ситуация, когато започнете да копаете.

В момента миньорите използват 0,2% от общата електроенергия. Ако то продължи да се увеличава тогава, миньорите ще вземат повече мощност, отколкото светът може да предостави. По този начин сега се превръща в едно от основните предизвикателства на тази мрежа.

Много организации се опитват да избегнат блокчейн като цяло само за това предизвикателство. Ето защо ситуацията трябва да бъде под контрол, тъй като това е едно от основните предизвикателства при приемането на блокчейн технологията. Но как?

Е, блокчейнът може да използва други консенсусни методи за валидиране на преходите. Консенсусни алгоритми, които изискват много малко енергия за обработка.

Това е единственият начин, по който можем наистина да направим блокчейн технологията отново благословия.

Липса на лично пространство

Блокчейнът и поверителността не вървят много добре помежду си. Системата на публичната книга подхранва системата, така че пълната поверителност не е първият проблем.

Но може ли всяка организация да функционира без поверителност? Е, не. Много компании, които работят с поверителността, трябва да имат определени граници. Потребителите им им се доверяват с чувствителна информация. Така че, ако всички те се съхраняват в публична книга, всъщност тя вече няма да е частна, нали?

Ето защо е необходимо да се променят регистрите, за да се ограничи достъпът до данните. Предоставянето му само за клиентите ще бъде решение тук.

Това е съществено изискване в случай на биткойн и други криптовалути. От друга страна, това поражда известни опасения за правителствата и компаниите. Правителствата и компаниите винаги трябва да защитават и ограничават достъпа до своите данни по различни причини.

Това означава, че блокчейн технологията няма да може да работи с чувствителна информация, докато някой не реши проблема.

Частен или обединен блокчейн може да работи тук. Ще получите ограничен достъп и цялата ви поверителна информация ще остане поверителна, както трябва.

Прочетете още: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

Няма регламент

Това е едно от основните предизвикателства при внедряването на блокчейн в една организация. Много организации правят блокчейн технологията средство за транзакция. Ще видите, че много продукти зависят от това. Но дори и сега няма конкретни разпоредби за това. Така че, никой не следва конкретни правила, когато става въпрос за блокчейн.

Сега тук идва проблемът. Въпреки че блокчейнът гарантира видимост като едно от предимствата му, все още няма сигурност. Няма да знаете със сигурност дали ще бъде безопасно за вас или не. За да преодолеят тези предизвикателства, може да се наложи правителствата и изключително контролираните сектори да създадат регулации за блокчейн.

Проблеми със сигурността

Сигурността е друга важна тема тук. Всички знаем как всяка блокчейн технология може да се похвали със своята сигурност. Но както всяка друга технология, блокчейнът също се предлага с няколко цикъла за сигурност.

Атаката от 51% в мрежата е един от недостатъците на сигурността на мрежата. При тази атака хакерите могат да превземат мрежата и да я използват по свой начин. Те дори могат да променят процеса на транзакция и да ограничат други хора да създават блок.

За да се справи с това, протоколният слой се нуждае от повече сигурност. Вече видяхме някои от неговите вратички в сигурността. Само няколко случая обаче имат добри протоколи, които могат да се справят с това. Така че никой не знае дали те са безопасни за употреба дълго време.

Липса на адекватни набори от умения

В допълнение към софтуера и хардуера, трябва да намерите и квалифициран персонал, който да управлява блокчейн технологията. Както знаете, блокчейн технологията е сравнително нова и все още се развива. В момента малко хора имат уменията да подкрепят подобни технологии.

От друга страна, търсенето на този квалифициран персонал е огромно. Така че, ако искате да наемете квалифицирани хора, ще трябва да плащате големи заплати. Точните хора ще ви струват.

Както всяка технологична иновация, блокчейнът ще продължи да се развива. Да, може да има предизвикателства, но те не са пречки. Приемането на нови регламенти и стандарти е задължително. Преди да разберете, вие също обмисляте да използвате технологията на блокчейн за вашата компания. Така че, пазете се от предизвикателствата за приемане на блокчейн.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Blockchains могат да бъдат бавни

Блокчейнът е сложен. Ето защо отнема повече време за обработка на транзакции. Също така, криптирането на системата го прави още по-бавно. Въпреки че твърдят, че са по-бързи от традиционните методи на плащане, все пак в някои случаи не могат да го доставят.

Завършването на транзакция може да отнеме до няколко часа. Така че, ако искате да платите за чаша кафе, това ще ви създаде проблеми. Най-подходящ е за извършване на големи транзакции, където времето не е жизненоважен елемент. Това е елемент на риска. И не трябваше ли да премахне „необезопасената“ природа на блокчейн от уравнението?

Теоретично принципът се разпростира върху блокчейн мрежи, които използват нещо различно от съхранение на стойност – например регистриране на транзакции или взаимодействия в IoT среда.

Тези канали – всъщност дори компютърни файлове – могат да станат бавни и непрактични. Не винаги е така. Той се забавя само когато мрежата е заложена с твърде много потребители. Колкото повече расте, толкова по-бавно става.

Това предизвикателство за приемане на блокчейн може скоро да се превърне в препятствие. И така, трябва бързо да се надяваме на решение. Някои нови технологии обаче предлагат по-бърза скорост в сравнение с традиционните.

Заведението има пряк интерес от провала на блокчейна. За да бъда честен – може да изчезне по-бързо, отколкото очакваме. Така че е спешно да се намери решение на тези предизвикателства за приемане на блокчейн.

Банките печелят огромни печалби чрез посредници. И поради това разходите са много по-малки от обикновено. Но ако блокчейнът може да надмине този фактор, той ще бъде много по-евтин от този. Вярваме, че организациите ще трябва да вземат предвид тези предизвикателства при приемането на блокчейн технологията.

Банките използват огромна лобистка сила при правителствата и законодателите. Възможно е да решат, че ако решат, че това е в техен интерес, традиционният финансов сектор може да намали блокчейна. Те могат също така значително да намалят неговата полезност и да ограничат неговата наличност.

Обществено възприятие

Друго едно от огромните предизвикателства пред приемането на блокчейн технологията е липсата на база от знания. В действителност по-голямата част от обществеността все още не е наясно за съществуването и потенциалното използване на тази технология. Ако искаме блокчейнът да бъде успешен, той трябва да спечели приемане. Въпреки че технологията прави история, все пак това не е достатъчно, за да привлече повече потребители.

Също така, липсата на подходящ маркетинг за тази ниша я прави непопулярна. Така че, ако не сте ангажирани с това, дори няма да разберете, че съществува.

В момента технологията блокчейн има почти същото значение като биткойн. Повечето хора мислят само, че биткойнът е единствената блокчейн мрежа. Други дори не знаят за това, с изключение на криптовалутата.

Междувременно стойността на биткойн продължава да се повишава до безпрецедентни нива. Освен това криптовалутата остава свързана с тъмните транзакции на пране на пари, търговия с чернокожи и други незаконни дейности.

Преди да бъде възможно общото осиновяване, обществеността трябва да разбере разликата между биткойни, други криптовалути и блокчейн. Това ще помогне да се премахнат негативните последици от криптовалутите и да накара технологията да засияе сама. Това ще доведе до повишена готовност за използване на технологията.

Искате ли да научите повече за корпоративните блокчейн платформи? Вижте най-добрите корпоративни блокчейн рамки сега, за да разберете как работи всяка от тях.

Има ли нещо повече за предизвикателствата за приемане на блокчейн?

Blockchain ще се сблъска с различни предизвикателства за приемане на blockchain, преди да се интегрира в обществото. Те включват мащабируемост, времето, необходимо за проверка на транзакциите, цената на транзакциите и сигурността.

Напоследък особено внимание беше насочено към хакерски инциденти в базираните на биткойн компании и стартиращи компании. Това, което не знаете тук, е, че повечето от тези ситуации са резултат от измамници.

Например софтуерен портфейл, който по същество е еквивалентът на биткойн на банкова сметка. Трябва да инсталирате този портфейл на вашия компютър, за да имате достъп и да съхранявате всичките си кредити. Но вратичката тук е, че няма никакво криптиране.

Така че всеки може да получи достъп до вашия компютър и след това да вземе вашите кредити.

Друг сценарий може да бъде атаката от 51%. Потребителите могат да правят промени в мрежата, както желаят, ако повече от 51% от потребителите контролират мощността. Това обаче е почти невъзможен резултат и няма да е от полза за нападателите неимоверно. Освен това разпоредбите все още не са ясни за протоколи за сетълмент с протоколи за криптовалута. Предизвикателствата за приемане на блокчейн представляват заплаха и тук.

Положителното е, че регулаторите предприемат все повече и повече стъпки в някои страни, за да се справят с тази ситуация.

Няма ограничения за това как финансовите институции могат да използват блокчейна, за да създават и управляват своите вътрешни мрежи. Това ще повлияе на външното използване на технологията Blockchain, като плащания и преводи.

Централните агенции на САЩ и Великобритания посочват, че искат да използват прагматичен подход. Тази новина от големите банки засилва този практически подход.

Искате ли да научите повече за технологията Blockchain? Вижте нашето ръководство за дефиниране на блокчейн, за да научите повече за него.

Предизвикателства и възможности за блокчейн:Няма ли надежда?

Въпреки че може да изглежда, че има проблеми само с блокчейн, вече има много броячни платформи. Например, Hyperledger предлага множество проекти, фокусирани единствено върху корпоративни компании. Не само това, Ethereum дори работи върху разрешени платформи, които могат да решат по-голямата част от проблемите с блокчейн за предприятия.

Нещо повече, разрешената блокчейн може да предложи предимства за много индустрии. В действителност вече има много приложения и проекти на живо, които работят перфектно. Така че, както можете да видите, всички проблеми с блокчейна ще идват с решения и възможности.

Още повече, че много компании са нетърпеливи да внедрят или използват тази технология и инвестират добра сума в нея. По този начин е въпрос на време кога ще видим голяма промяна в обществото и икономиката.

Blockchain все още може –

  • Нарушете сегашната ни система за финансиране
  • Трансформирайте междубанкови плащания
  • Осигурете равнопоставени плащания
  • Предоставят възможности за заместване на съществуващите механизми за обмен.
  • Съхранявайте финансова информация, клиентски записи и споразумения.

Вижте топ 50 компании, използващи блокчейн технология, за да научите повече за нея.

Заключение

Все още обаче има много предизвикателства за приемане на блокчейн, за да се види реална промяна в начина, по който финансовите услуги използват тази технология. Изглежда неизбежно компаниите да го следят отблизо и да са готови да адаптират своите услуги и да получат резултатите.

Въпреки че има малко съмнение, че блокчейн технологията ще играе решаваща роля както в публичния, така и в частния сектор, това бъдеще е още по-далеч, отколкото много хора мислят. Споменатият по-горе списък с предизвикателствата за приемане на блокчейн ясно подчертава необходимостта от технологични подобрения.

В настоящото състояние на блокчейн технологията основният акцент трябва да бъде да се направи тази нова, иновативна технология широко достъпна.

Ако се интересувате да научите повече за тази технология или искате да станете част от тази революция, препоръчваме ви да проверите нашия безплатен курс за блокчейн. Сега е идеалният момент да научите за всички предизвикателства и възможности за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector