Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Топ 7 бизнес блокови вериги за бизнес модели

Все повече и повече корпоративни компании са нетърпеливи да използват блокчейн в своя бизнес. Нека обсъдим някои от най-добрите бизнес модели на блокчейн за корпоративни компании.

Blockchain привлече вниманието на различните индустриални вертикали там. Това не само променя начина на функциониране на бизнеса, но също така дава възможност на иновациите да се развиват с бързи темпове.

Ето защо ще намерите много компании, които приемат блокчейн. Същите тези компании също си бъркат с блокчейн, което го прави по-осъществимо за по-масово изпълнение.

С иновациите начело, ние също сме свидетели на нарастването на използването на бизнес модели на блокчейн. В днешната статия ще изследваме бизнес моделите на блокчейн.

Децентрализацията наистина промени начина, по който възприемаме проблемите около нас и ги решаваме по уникален начин. Не само това, но и отваря много възможности за бизнеса там. И така, как подхождат към него? Решението е да намерите правилните бизнес модели на блокчейн и да ги внедрите правилно.

Запиши се сега:Безплатен курс за блокчейн

Защо се нуждаем от бизнес модели на блокчейн?

Самият блокчейн е нов бизнес модел. С блокчейн организациите могат да превърнат бизнеса си в платформа за децентрализация, която може да промени начина на работа на техния бизнес. Той променя субектите, потока от транзакции, печалби и също така гарантира, че растежът се поддържа по време на промяната.

От появата на биткойните през 2009 г. има много случаи, когато блокчейнът се проваля или поне блокчейн приложенията се провалят мизерно. Това беше отчасти поради начина, по който се случи внедряването, но също така и поради дефектния бизнес модел на компаниите.

Базираните на блокчейн бизнес модели като бизнес модела BitConnect не бяха нищо друго освен схема на Понци. Има и други модели, които се възползват от лековерните хора там. Ние ще игнорираме всички тези видове измами и ще се съсредоточим единствено върху законни модели на бизнес стратегии за блокчейн.

От техническа гледна точка се нуждаем от базиран на блокчейн бизнес модел, който подобрява начина на работа на бизнеса и облагодетелства крайните потребители.

Базираният на блокчейн бизнес модел също трябва да започне да се фокусира върху предприемачите, а не само върху инвеститорите. Това ще накара проектите да се фокусират върху полезността, а не върху стойността на пазара. SuchApp е един от проектите, които се фокусират върху полезността, като предоставят платформа за съобщения, задвижвана от блокчейн. Това означава, че бизнес идеите за блокчейн трябва да работят както на макро, така и на микро ниво, в полза на вътрешните служители на компанията, както и на крайните потребители.

Прочетете още: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете


Разбиране на традиционния бизнес модел

За да разберем по-добре моделите на бизнес стратегията на блокчейн, първо трябва да научим повече за традиционния бизнес модел. Всички бизнеси, които не използват blockchain, традиционен бизнес модел.

Те по същество предоставят услуги или стоки и печелят печалба от там. Потребителите купуват продукта или услугата на предписана цена.

Цените се определят съответно и се състоят от всички заплати или други разходи, които бизнесът има или може да има по време на процеса на предоставяне на услугата или продукта. Всеки бизнес има различен начин за управление на бизнеса. Те обаче използват основен централизиран модел.

Моделът се състои от четири основни единици. Той включва собствениците или акционерите, организацията, клиентите и служителите.

Научете как можете внедряване на блокчейн за да дадете възможност на вашия бизнес сега!

Бизнес моделът на блокчейн

Топ бизнес модели на блокчейн

Много неща се променят с бизнес модела на блокчейн. На първо място, това е децентрализация, което означава, че няма нужда от централизирана власт. Това обаче не винаги е така, когато става въпрос за бизнес модели на блокчейн.

dApps, например, осигурява работа директно благодарение на транзакции между партньори. Той премахва необходимостта от централен орган и всякакви медиатори. Възможността за създаване на доверена мрежа е революционна, да кажем последната.

И така, какви обекти не присъстват в изпълнението на dApps? Първо, няма служители или акционери. На второ място, той не е собственост на никого, което прави бизнес модела изгодна перспектива за потребителите. Ако обаче задълбочим, можем да кажем, че потребителите сами са служители или собственици, но техните роли и въздействие се променят драстично в този блокчейн модел.

Печелене

Но как горният бизнес модел, базиран на блокчейн, носи печалба? Един от начините е да използвате жетони за печалба. Всеки, който помага на блокчейна да постигне консенсус, се възнаграждава с токена, който има стойност. Стойността обаче зависи от състоянието на пазара. Биткойнът например предлага на миньорите шанса да реализират печалба, като допринасят за мрежата.

Всичко изглежда страхотно, но какво да кажем за организацията или бизнеса, които са започнали бизнеса, за да печелят пари? Те го правят, като задържат известно количество жетони за себе си.

Първоначално стойността на токена се задава на предварително определена стойност и се продава на заинтересовани инвеститори чрез ICO. Стойността на жетона обаче след пускането му на пазара зависи от много фактори, включително състоянието на пазара, оценката на бизнеса и начина, по който се развива бизнесът в текущия пазарен сценарий.

Процесът на краудфандинг дава шанс на начинаещите да инвестират в бизнеса, като им дава по-голям шанс да реализират печалби. По време на първоначалния ICO процес цената на крипто активите или токена е ниска. По този начин разработчиците или организацията получават необходимото финансиране, за да реализират своя проект.

Можете също да изтеглите и запазите това ръководство като pdf версия на бизнес модела на блокчейн.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Различни видове бизнес модели на блокчейн

Сега, след като установихме основно разбиране за традиционните блокчейн модели и как бизнесът печели от тях, нека обсъдим най-добрите бизнес модели или идеи за блокчейн там.

Бизнес модел на P2P блокчейн

Бизнес моделът P2P предлага бизнес, базиран на партньорска връзка. Блокчейн технологията винаги е била равнопоставена. P2P blockchain позволява на крайните потребители да взаимодействат директно помежду си. Това го прави част от почти всички други блокчейн модели, които обсъждахме по-рано. Бизнес моделът P2P може да се монетизира по много начини, включително токени, BaaS или такси за транзакции.

IPFS, междупланетна файлова система, се възползва от бизнес модела на блокчейн. Също така има софтуер за добив, който позволява на потребителите да споделят неизползваното си пространство за съхранение. Можете също да изтеглите и запазите това ръководство като pdf версия на бизнес модела на блокчейн.

Блокчейн като бизнес модел за услуги (Baas)

Blockchain като услуга е един от най-популярните бизнес модели или идеи за blockchain там. Всичко е свързано с осигуряването на екосистема за други бизнеси, които да управляват своята блокчейн система. В тази екосистема компаниите могат да експериментират, тестват и правят изследвания. В момента Microsoft (Azure), Amazon (AWS), IBM (BlueMix) и др. Предлагат блокчейн като услуга (BaaS) и са идеалният пример за децентрализирания бизнес пример.

Крайните потребители (в този случай фирми, стартиращи компании или организации) не трябва да се притесняват за това как работи блокчейн и не е необходимо да го настройват, преди да работят по него. BaaS също изкоренява необходимостта от хардуер, което от своя страна позволява на стартиращи компании, компании или организации да се съсредоточат върху своя цикъл на развитие.

Повечето от настоящите решения за блокчейн, включително Bitcoin и Ethereum, могат да бъдат обслужвани като услуга. Един такъв пример включва EBaas, Ethereum Blockchain as a Service (EBaaS). Услугата се управлява и предоставя от Microsoft в сътрудничество с ConsenSys.

Искате ли да научите повече за технологията Blockchain? Вижте нашето ръководство за дефиниране на блокчейн, за да научите повече за него.

Икономика на токени – бизнес модел на полезен токен

Бизнес моделът за комунални услуги е преобладаващ в индустрията. Също така обсъдихме по-рано в публикацията, където се опитваме да разберем бизнес модела на блокчейн през очите на бизнес модела на помощния токен. Понастоящем има тонове стартиращи фирми, бизнеси или сайтове за електронна търговия, които използват блокчейн модел, базиран на помощна програма. Ripple също е маркер за помощна програма, тъй като захранва мрежата и улеснява мрежовите дейности по един или друг начин.

Бизнесът притежава някои от помощните токени, а останалите пускат за мрежовата функционалност. Те печелят, когато стойността на маркера на помощната програма се промени. Идеята за работа с жетони може да бъде обобщена с думата „Tokenomics“.

Помощната програма token трябва да има три ценни променливи. Например, тя трябва да има подходяща роля, характеристики и цел.

Софтуерни продукти, базирани на блокчейн

Концепцията за блокчейн е въведена през 2009 г. Сега обаче необходимостта от блокчейн е повече от всякога. Това означава, че големите стари играчи трябва да приемат блокчейн по-рано.

Най-лесният начин за сътрудничество да го направи е да закупи решение за блокчейн и да го интегрира в своята система. Това поражда блокчейн компаниите, които създават решение и след това ги продават на по-големи компании. Доказването на блокчейн технология на други организации може да бъде изключително изгодно, тъй като те не само ще получат предварително разумно плащане предварително. Освен това те ще трябва да предоставят подкрепа след прилагането.

Друга потенциална причина за придобиване на базирано на блокчейн софтуерно решение е липсата на талант на пазара. Компаниите не искат да преминават през процеса на придобиване на таланти. Ето защо е много по-лесно за тях да купят решение за блокчейн, което отговаря на техните изисквания.

Вижте топ 50 компании, използващи блокчейн технология, за да научите повече за нея.

Платформи за развитие

Цялостната идея за блокчейн е все още в родната си фаза. Много разработки и изследвания се насочват към блокчейна, тъй като стартиращите компании се опитват да решават уникално проблемите. Това ни води до следващия ни децентрализиран бизнес модел, известен като платформи за развитие.

Днес компаниите се фокусират върху разработването на приложения, които могат да доведат до блокчейн инфраструктура. Тези приложения могат да бъдат обслужвани чрез блокчейн и облак до крайния потребител, осигуряващ бързо развитие.

Hyperledger е един от тези примери, който предоставя инструменти, рамки и насоки за развитие на блокчейн. Ключът тук е бързото развитие и те се опитват да направят точно това.

Такса за мрежова такса

Друг много блокчейн бизнес модел е да имате мрежова такса, свързана със самия блокчейн. Този тип бизнес модел на блокчейн се прилага и за двете решения за блокчейн, като Ethereum или dApps, които таксуват малка сума за потребителя за различни дейности в мрежата. Например мрежата Ethereum таксува разработчиците Ethereum, за да направят dApp на живо. Същото важи и за NEO, който има такса за публикуване на dApp.

Блокчейн професионални услуги

Последният блокчейн бизнес модел, който ще обсъдим, е професионалните услуги на Blockchain. Тези услуги се предоставят от водещи компании за експертно развитие за стартиране или други бизнеси, за да ги подготвят с блокчейн.

Например, бизнес би искал някой да изгради своя персонализиран блокчейн проект. В този случай те могат да наемат компании като Deloitte, IBM или други, които да завършат проекта вместо тях.

Ключът тук е да не инвестирате в хардуер, софтуер или тиймбилдинг, а директно да се възползвате от услугите на компании, усъвършенствали изкуството на блокчейн развитието. Можете също така да намерите по-малки играчи на този пазар.

Като цяло това е чудесен бизнес модел на блокчейн за талантливи специалисти в блокчейн, които искат да използват своите умения за правене на бизнес.

Съществуват и други форми на професионални услуги за блокчейн. Например, много компании, задвижвани с блокчейн, предлагат услуги, свързани с блокчейн, като консултиране, разработване на правни документи или одит на бизнеса.

Прочетете още: Използване на блокчейн: Списък на 20+ случая на използване на технологията на блокчейн

Заключителни мисли

Накратко, блокчейн компания обикновено прави пари, използвайки един от следните методи. Нека ги обсъдим по-долу един по един.

  1. Мрежова такса: Компанията или организацията правят пари, като налагат мрежова такса.
  2. Икономика на токени: Помощните токени се използват за извършване на различни дейности в мрежата. Това е крипто актив, който потребителите трябва да закупят.
  3. Софтуерни продукти, базирани на блокчейн: Блокчейн компаниите също могат да печелят пари, като предоставят своето решение на други компании.

Бизнес моделът може да бъде и комбинация от различни идеи и напълно зависи от това, което бизнесът иска да направи. Няма строго правило за това как трябва да функционира бизнес моделът. Компаниите или организациите са свободни да експериментират по начина, по който искат.

Ако искате да научите повече за бизнес процесите на блокчейн, препоръчваме да се запишете в нашия безплатен курс за блокчейн. Започнете вашето блокчейн пътуване точно сега!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector