Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Топ 9 Блокчейн митове и факти

Независимо дали сте начинаещ или експерт в Blockchain, може би сте се натъквали на един или повече от митовете за Blockchain. Нека да разгледаме най-често срещаните митове за Blockchain и да разкрием фактите зад тях!

Въздействието на технологичния напредък в съществуващия свят върху ежедневния живот на всеки индивид има огромна роля за неговото приемане. От друга страна, потребителите трябва да разберат влиянието на новите технологии като Blockchain, за да извлекат максимума от тях. Но по-често новите технологии често са свързани със значителни нива на объркване.

Объркването обикновено води до променливо възприятие на новите технологии, като по този начин причинява развитието на митове. Сред различните технологични постижения в последно време Blockchain е виден претендент. Така че, липсата на яснота при разбирането на Blockchain е довело до създаването на много митове за Blockchain през годините.

Запишете се сега: Безплатен курс за блокчейн

Възможно е да се постигне ясно разбиране на технологията Blockchain само когато можете да прогоните всички съмнения по отношение на нея. Следващата дискусия ви помага да разгадаете някои от често приеманите заблуди относно технологията Blockchain. Можете да намерите очертания на митовете и фактите за Blockchain, които могат напълно да оправят разбирането ви за технологията Blockchain.

Най-често срещаните митове и факти зад тях

Важно ли е да размишляваме върху митовете на Blockchain за по-добро разбиране на технологията? Някои биха се чудили къде точно е източникът на всички митове! Всеки ентусиаст на Blockchain знае за драстичните колебания в пейзажа на Blockchain през годините. Внезапният възход на Биткойн, последван от срива му, осигури идеалната основа за различни възприятия за неговите функционалности.

Най-важното от всичко е, че широката гама от предимства с технологията Blockchain също е решаващ фактор за стимулиране на дезинформацията и объркването. Сега нека да разгледаме някои от най-добрите митове и факти за Blockchain, които могат да ви помогнат да откриете разликата между това, което Blockchain е и какво не е.

Ново в света на Blockchain? Ето всичко, което трябва да знаете, за да научите основите на блокчейн.

Мит 1: Всеки блокчейн е публичен

Факт: Много хора са предположили този факт въз основа на въвеждането на публични глобални блокчейн като Биткойн. Това обаче е един от забележителните митове за блокчейн, който може да обърка всеки начинаещ. В интерес на истината публичните блокчейни не са единственият тип блокчейн. Частните и хибридни блокчейни също са подходящи за различни случаи на употреба.

Въвеждането на биткойн доведе до определен феномен във всички финансови институции и частни предприятия. Конкретният феномен е известен като разрешен блокчейн, известен също като обединен или частен блокчейн. Много технологии за разпределена книга, които намирате в настоящия свят, са примери за различни видове блокчейн. Така че, това е един мит за вас.

Мит 2: Блокчейнът е същият като криптовалутите


Факт: Първият по рода си случай на общопризнаване на Blockchain беше въвеждането на Bitcoin през 2009 г. Така че, много хора бъркат Blockchain като криптовалута. Криптовалутите обаче са основно друго приложение на технологията Blockchain. Blockchain е основно система, която съхранява записи на транзакции и записите се поддържат на различни компютри, свързани помежду си чрез peer-to-peer мрежа.

Блокчейнът служи като отворена и разпределена книга, която може да помогне при записването на транзакции между различни страни. Често срещаните митове за блокчейн обаче нарисуват блокчейн като криптовалута. И така, от съществено значение е да се разбере, че криптовалутите са цифрова валута, която може да заобиколи държавния регулаторен контрол върху валутата.

Освен това криптовалутите не изискват участието на посредници. И така, блокчейн технологията служи като идеална основа за изграждане на криптовалути. Това не означава, че всички криптовалути използват блокчейн технология. Примерът за криптовалута IOTA показва използването на криптовалути без технология блокчейн.

IOTA използва насочена ациклична графика (DAG), форма на технология на разпределена книга. От друга страна, блокчейнът не е специално предназначен за криптовалути. Приложенията на блокчейн в здравеопазването за рационализиране на медицински данни и по-добро администриране доказват същото.

Мит 3: Blockchains са неуязвими

Факт: Основната основа на технологията Blockchain е криптирането на информация, свързана с конкретни транзакции между две страни. По-голямата част от блок-веригите като блок-веригата Bitcoin използват алгоритъма за криптографски хеширане SHA-256. Най-важното от всичко е, че много експерти препоръчват SHA-256 за потенциала му да отговори на изискванията за криптиране в обозримо бъдеще.

Ако обаче алгоритъмът е компрометиран, тогава ще има много повече проблеми, отколкото цялата самата блокчейн. Освен това има променливи перспективи за уязвимостта на блокчейн, които противоречат на абсолютната претенция за сигурност на технологията Blockchain. Някои експерти смятат, че по-малките блок-вериги могат лесно да бъдат компрометирани с по-бързи темпове. От друга страна, по-големите и публични блокчейни представляват по-голям обхват за сигурност от кибер атаки.

Blockchain е широк спектър. Разширете знанията си за Blockchain с този Cheat Sheet за Blockchain.

Мит 4: Технологията на блокчейн ще доведе до новаторски промени в света

Факт: Технологията Blockchain носи много обещаващи предимства и следователно хората могат да повярват в този мит за Blockchain. Освен това новинарските доклади за петролната криптовалута Petro във Венецуела и нарастващия интерес на Bank of England към криптовалутите също подклаждат подобни митове.

По-внимателният размисъл върху случаите показва, че шумът около блокчейн технологията е преувеличен. Блокчейнът определено може да намали шанса за измама. Те обаче не могат напълно да гарантират премахването на заплахите от онлайн измами. В някои случаи блокчейн технологията всъщност може да се окаже неефективна цифрова трансформация на конвенционална книга.

Следователно потенциалът на технологията на блокчейн се рисува повече, отколкото би трябвало. Практическо впечатление за възможностите на блокчейн е непосредствената нужда от час. Така че, важно е да се отбележи, че докато блокчейнът има потенциала да промени света, той все още е далеч от постигането на тази цел.

Мит 5: Blockchain е базирана на облак база данни

Факт: Един от често срещаните митове за Blockchain предполага, че те са просто базирани на облак бази данни. В действителност трябва да изтеглите блокчейна и да го стартирате на компютри, поддържащи интернет, за да го управлявате. Всеки компютър в света, работещ с блокчейн, се отчита като възел в мрежата. Силата на интернет връзката на компютъра, работещ с блокчейн, е основен фактор за укрепване на блокчейн мрежата.

Друга разлика между блокчейн и базирани на облак бази данни е, че не е нужно да съхранявате цифрови файлове във формати като документи на Word. Напротив, блокчейните съхраняват записи с доказателство за съществуване. Доказателството за съществуване ясно показва доказателствата, че съществува конкретен документ, без да се показва действителният документ.

Мит 6: Всички транзакции с блокчейн са анонимни

Факт: Най-критичният аспект на сравнението на митовете на блокчейн спрямо реалността е факторът за анонимност. Почти всеки новодошъл в блокчейн пейзажа предполага, че базирани на блокчейн криптовалути могат да помогнат при извършването на анонимни плащания. Е, твърдението не е напълно невярно.

Блокчейнът записва само публичните адреси на портфейлите, като същевременно избягва разкриването на името на собственика на портфейла. Последните доклади обаче показват, че използването на криптовалути за извършване на плащания за незаконни дейности може да бъде проследимо. Ако някой може да свърже публичния адрес на портфейла с реалната идентичност на дадено лице, тогава първият може да проследи целия списък на минали транзакции.

Blockchain е много важен за предприятията. Нека да разгледаме тези най-добри случаи на използване на блокчейн за предприятия.

Мит 7: Блокчейнът е безплатен

Факт: Това очевидно е един от най-често срещаните митове за Blockchain, с които трябва да сте се сблъсквали. Въпреки че цената на блокчейн по отношение на биткойн е свързана предимно с използването на мощни компютри за решаване на математически уравнения, истинската цена рисува съвсем различна картина.

Извличането на биткойни изисква скъп, мощен хардуер с по-голямо потребление на електроенергия. Копаенето на криптовалута може да консумира около 140 тераватчаса електроенергия, което показва значителни разходи. Така че, няма причина да вярваме, че Blockchain е безплатен, или ще бъде скоро в бъдеще.

Мит 8: Жетоните са същите като монетите

Факт: Приложенията на Blockchain във финансовия сектор са отговорни за широк спектър от митове за blockchain. Много хора използват термините жетон и монети взаимозаменяемо, без да знаят точната разлика между тях. Крипто монетата е локална за конкретна блокчейн като Ether или Bitcoin. Всички тези монети съществуват без нищо друго в блокчейна и служат точно като валута.

От друга страна, токените се отнасят до активи, издадени от базиран на блокчейн проект. Можете да използвате жетоните като методи за плащане в системата, като същевременно предоставяте подобни функции като монети. Основната разлика между жетоните и монетите обаче е, че монетите осигуряват привилегията да участват в мрежа, докато жетоните могат да служат като важни елементи на дигитален ресурс или да предоставят представителство за дял в компанията.

Мит 9: Интелигентните договори са валидни юридически договори

Факт: Това също е един от известните митове за Blockchain, който сравнява интелигентните договори с валидни правни договори. Интелигентните договори са основно кодови редове, които могат да изпълняват различни дейности по естествен начин, като същевременно отговарят на специфични условия. Така че те не се квалифицират като правни договори. Можете да представите интелигентни договори като доказателство дали някои условия са изпълнени или не. Интелигентните договори обаче могат да служат като невероятни активи за стимулиране на дигиталната трансформация въпреки объркващата правна позиция.

Наистина ли са важни тези митове и факти за блокчейн?

Гореспоменатите митове и факти за Blockchain са много обструктивни. Освен това те могат да доведат до лоши бизнес решения. Без валидиране на фактите за Blockchain срещу тези митове, бизнесът може да губи ценни ресурси, които иначе може да са били използвани за увеличаване на гъвкавостта на бизнеса.

Подготовка за интервю за блокчейн? Преминете през тези най-добри въпроси за интервю за Blockchain и се пригответе да вземете интервюто.

Долна линия

Така че, можете ясно да забележите истината зад различни митове за Blockchain в гореспоменатата дискусия. Докато разкривате всички митове, вие се доближавате до истината за блокчейн и неговите функционалности. В допълнение, истината също ви показва ограниченията на блокчейн, като по този начин допринася за справедливо разбиране на технологията.

Само с 11 години от създаването си, технологията Blockchain е нараснала до такива висоти на успех. Ако искате да се възползвате от предимствата на блокчейна, тогава е от съществено значение да изясните всички потенциални митове за него. Колкото повече разнищвате митовете, толкова по-уверени ще получите своите знания и възможности с технологията Blockchain.

Новак ли сте Започнете вашето Blockchain пътешествие с нашия безплатен Blockchain курс и поставете основата на успешна кариера в Blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector