Ultimate Guide на Holochain: По-добра технология от Blockchain?

Тази статия предлага подробна дискусия за технологията Holochain. Освен основните основи, ще знаете за Holochain срещу blockchain, приложенията за Holochain и неговите ограничения.

Запознайте се с технологията Holochain, която се продава като „мислеща“ извън блоковете. Еволюцията на блокчейн продължава да расте, както и други подобни технологии.

Holochain е равностойна технология за разпределена книга. Той работи по различен начин от блокчейн и следователно предлага уникална стойност на текущия пазар.

Запиши се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Contents

Какво е Holochain?

Holochain може да се опише като рамка с отворен код, която улеснява мрежа от партньори. Позволява ви да създавате невероятни приложения, които разчитат на разпределена философия.

Това може да звучи много подобно на блокчейн, но разликата е в това как работят вътрешно.

Настоящото поколение блокчейн решения разчита много на енергията. Вземете биткойн; например, изисква миньори да валидират блоковете. Консенсусният алгоритъм Proof-of-Work включва много изчислителна мощ за решаване на криптографски пъзели. Това води до значителна потребност от гледна точка на енергия – което не е идеално за майката природа. Технологията Holochain използва езика за програмиране Go, докато приложенията могат да бъдат написани на Lisp или JavaScript.

Това е енергийно ефективна система счетоводна книга, която е ориентирана към агента. Това означава, че всеки агент може да има копие от защитената книга и да действа независимо. Той може също така да взаимодейства с други мрежови устройства и да предоставя напълно мащабируемо решение за разпределена книга. Управлява се от Ceptr.

Как можете да използвате Holochain?

Holochain може да се използва за разработване на различни разпределени приложения. Приложенията могат да бъдат създадени за широк спектър от използваемост. Например мрежата се използва за приложения за социални медии, управление, организация и т.н..

За да ви дадем добра представа за неговата използваемост, нека разгледаме списъка с приложения, които можете да създадете с помощта на технологията Holochain.

 • Приложения за сътрудничество
 • Приложения, свързани с платформата
 • Приложения за социални медии
 • Приложения за управление на връзките
 • Ориентирани към веригата за доставки приложения
 • Приложения за управление на ресурси
 • Системи за репутация

И още много!

Широкият случай на употреба прави технологията Holochain валидна алтернатива на Ethereum, която също е dApp платформа. Това не е единствената алтернативна технология за разпределена книга (DLT). Също така покрихме Hashgraph, който предлага жизнеспособно алтернативно DLT решение над блокчейна.


Прочетете още: Blockchain срещу Hashgraph срещу Dag срещу Holochain: Видове DLT

По какво се различава от Blockchain? Holochain Vs. Блокчейн

Критичната разлика между двете технологии е как те се използват в реалния свят. И двете са peer-to-peer мрежи.

Блокчейнът обаче е идеален за системи, които изискват глобален консенсус. Технологията Holochain, от друга страна, е подходяща за системи, които могат да работят без необходимост от глобално споразумение. Неизискването на глобален консенсус носи много предимства на масата, включително по-добра мащабируемост, адаптивност, ефективност и разширяемост.

Хеш дърветата и хеш таблиците вече са част от компютърните науки. Те са структури от данни, които се използват ефективно в различни системи за осигуряване на целостта на данните. Те също така се превърнаха в различни форми, за да се приспособят към изискванията на системите.

Това напълно променя начина, по който всяко приложение може да има своя собствена мрежа.

Защо е известен като Holochain?

Името на Holochain идва от факта, че е съставено от различна технология и компенсира „цялостно“ изживяване. Той предлага структурно холографска платформа и също така дава възможност за цялостни модели.

Трите ключови криптографски технологии, използвани в Holochain, включват следното:

 • Hashchains
 • Криптографско пеене
 • Разпределена хеш-таблица (DHT)

ХОЛОЧЕЙН ПРОСТО ОБЯСНЕН

Характеристики на Holochain

Вече имаме блокчейн, който в момента е в състояние да осигури децентрализирана мрежа. И така, защо изобщо ни трябва? Нека разгледаме основните причини по-долу.

Енергийна ефективност

Настоящите блокчейн платформи изискват доста енергия за работа. В дългосрочен план това може да бъде голям проблем за планетата Земя, където глобалното затопляне се превръща в огромна грижа.

По-добър нов модел

Технологията Holochain представя по-добър модел, който предлага подобрен трансфер и съхранение на данни.

Може да се използва, за да даде възможност на крайни устройства, включително смартфони, да действат като част от мрежата. Подходът дава на мрежата възможността да се мащабира значително и също така позволява на всяко устройство или връстник да стане част от него.

Holochain Apps

Holochain приложенията са друга голяма причина, поради която се нуждаем от тях. Рамковият подход с отворен код е уникален, тъй като се опитва да преодолее пропастта между публична и частна мрежа.

Приложенията на Holochcain са разпределени решения, които имат голяма полза от най-доброто от двата свята. Това означава, че всяко dApp, което създавате по веригата, има своя персонализирана оперативно съвместима мрежа.

Уникално конфигурируем

Подходът на Holochain е да предостави на всяко негово приложение своята мрежа. Това прави всяка мрежа възможността да се конфигурира според изискванията.

Уникалният подход означава, че всяко приложение може да има своите стандарти, протоколи и избор на консенсус алгоритъм.

Това също означава, че всяко приложение може да промени производителността на мрежата, включително мащабируемост, латентност или производителност.

Други ключови аспекти, които могат да бъдат конфигурирани, включват устойчивост, управление и поверителност. Ето защо технологията Holochain е чудесно децентрализирано решение за приложения, а не мрежа, подобна на Ethereum, NEO или други.

Уникално свързващ се

И така, как работи технологията Holochain, ако приложенията имат своя уникална разпределена книга? За да останат свързани, различните приложения могат да се свързват помежду си с помощта на родния интерфейс за програмиране на приложения (API). API може да осигури сигурна и дълбоко интегрирана екосистема.

Тази уникална свързаност също означава, че приложенията могат да работят офлайн или когато са разделени. Накратко, това ги прави явен победител, когато става въпрос за приложения от реалния свят. Всяко приложение не може да остане онлайн всеки път, когато трябва да работи. Освен това той добавя стойност към най-важните индустриални сектори, включително енергетиката, веригата на доставки или Интернет на нещата.

И така, къде ни води?

Води ни към микросервиз. Holochain разчита много на микроуслуги. Това означава, че приложението е колекция от самостоятелни микроуслуги. Подобрява цялата екосистема, а с микроуслуги може да се използва и в други приложения или екосистеми.

Микроуслугите са бъдещето и затова тя приема микроуслугите повече от всякога.

Няма нужда да научавате различен блокчейн!

При корпоративна настройка е трудно да се използва или да се придържаме към конкретно решение. Повечето от предприятията използват комбинация от решения за различните си отдели.

Технологията Holochain може напълно да премахне необходимостта от учене или използване на различна блокчейн. Тъй като Holochain е рамка с отворен код, която предлага DLT решения, той може да се използва за различни случаи на употреба в рамките на една и съща организация.

Можете да конфигурирате приложението си в съответствие с изискванията. Това означава, че сте свободни да изберете типа блокчейн решение, което искате.

Но това не означава, че не можете да го използвате във вече установена дистрибуторска мрежа. За да започнете, трябва да започнете да изучавате Holochain и да го използвате, за да разширите определени аспекти на работеща система. По този начин можете да конфигурирате мрежата си с помощта на Holochain и да се възползвате от вашето персонализирано децентрализирано решение.

Можете също да използвате техниката, за да замените сегашните си системи с технологията Holochain напълно.

Накратко, технологията Holochain е отличен избор за доставчиците на услуги, които искат да имат възможно най-голяма адаптивност. Това може да им помогне да предоставят по-добро решение на своите клиенти с различни изисквания и нужди.

Ново за идеята за Blockchain? След това вижте Безплатния курс за обучение по блокчейн: Всичко, което трябва да знаете.

Развиваем

В основата си това зависи от микроуслугите. Това прави платформата пъргава и бързо се развива. Това също така означава, че микроуслугите могат да бъдат свързани заедно.

Подходът към микросервизите е по-устойчив на бъдещето и ще помогне за развитието на платформата в бъдеще. Според Дейвид Аткинсън той не разчита на интелигентни договори и това е добре.

Интелигентните договори могат да бъдат ограничаващи по много начини. Ограничение номер едно е необходимостта от 100% точност. Не е необходимо приложенията на Holochain да бъдат толкова точни от самото начало. Това поставя излишен стрес върху разработчиците, които искат да изтеглят своите приложения възможно най-скоро.

Развиваемостта на технологиите е това, което го прави идеално решение за настоящия пазар, където гъвкавото развитие е норма. Освен това го прави подходящ за по-взискателните индустрии, включително енергетиката, храните или веригата на доставки. Накратко, ако дадено приложение е разработено с помощта на Holochain, то може да се развие с времето и изискванията.

Сигурно

Архитектурата на Holochain позволява на приложенията да бъдат по-надеждни в сравнение с dApps. Всяко приложение е ограничено до своята екосистема или мрежа, което улеснява боравенето със защитната част. Разработчиците могат да задават ограниченията.

Това също така означава, че данните могат да се споделят с други приложения или мрежи, като се използва по-гъвкав процес на защита. Разработчиците могат да създадат тези специфични правила и да се възползват от предимствата на комплекта за разработка на приложения, предоставен от тях.

Той също така разполага със средства за справяне с необходимите изисквания за сигурност. Като разработчик можете да получите достъп до куп функционалности. Той използва криптографията, за да осигури критични функции като устойчивост на манипулации, надеждност и доказателство за авторство на данни.

Аспектът на сигурност включва и GDPR, което го прави идеален за глобални приложения. Организациите могат да се възползват изключително много от това. Това решава въпроса за парадокса GDPR на blockchain.

Мащабируема

Holochain предлага и силно мащабируемо решение. Тъй като новите приложения могат да се присъединят към мрежата, това може да помогне за увеличаване на изчислителната мощ на самата мрежа. Той се възползва от уникалната архитектура, която използва. Всеки възел може да допринесе за изчислителната мощност.

За да направи приложенията мащабируеми, той използва Rust, език за програмиране за компилация на WebAssembly. Мащабируемостта зависи и от местния брой връстници. Тъй като локалният брой връстници ще бъде малък, това означава, че той е по-стабилен от всякога с намалена латентност и чувствителност на мрежата.

Какво представлява приложението на Holochain? Holochain Applications Vs. dApps

С пълното разбиране на характеристиките на Holochain е време да разграничим Holochain от dApps.

dApps са текущата тенденция на пазара. Популярните блокчейни предоставят възможност за създаване на dApps, използвайки тяхното блокчейн решение. Но какво го прави различен от приложенията на Holochain? Нека се потопим дълбоко в него.

Нямате много представа за dApps? Не забравяйте да прочетете това ръководство за това какво е dApp.

Мащабируемост и стабилност

Мащабируемостта на dApps зависи от мрежовите възможности, което може да бъде ограничаващо в много ситуации. Като цяло Ethereum е способно решение, но не е най-бързото наоколо. Освен това няма подходящ начин за заобикаляне на мащабируемостта на мрежата. Това важи особено за публичните DLT. За частните мрежи могат да се добавят нови връстници, за да се подобри мащабируемостта на мрежата.

Holochain, от друга страна, има очевидно предимство в този случай. На първо място, мащабируемостта може да бъде постигната лесно, тъй като различни dApps могат да комуникират чрез API, подобрявайки изчислителната мощ. Също така стабилността е длъжна да бъде по-добра, когато става въпрос за приложенията на Holochain, които имат своята локална мрежа с предварително дефинираните мрежови изисквания.

Адаптивен и развиваем

Holochain приложенията са по-адаптивни от dApps. Архитектурата на приложенията Holochain е създадена, за да даде правомощия на разработчиците при изграждането на тяхната локална мрежа от приложения. Това означава, че те могат да задават различни мрежови функционалности, включително мащабируемост, производителност и т.н..

Накратко, той е силно приспособим към изискването. Не само това, приложенията на Holochain могат да се развиват с времето. По отношение на dApps, по-голямата част от логиката трябва да бъде решена предварително. Веднъж написани интелигентни договори е трудно да се променят. Това прави живота на разработчиците труден – което не е идеално, като се има предвид, че сегашната общност на разработчици предпочита пъргавото развитие.

Функционалност онлайн / офлайн

Приложенията Holochain са проектирани да работят както в онлайн, така и в офлайн среда. За разлика от това, dApps, както частни, така и публични, не могат да работят без връзка с основната мрежа. Невъзможността да се работи офлайн не е желателно, тъй като много операции в реалния свят, включително веригата на доставки, трябва да работят в ситуации, когато няма интернет връзка.

Поверителност и контрол на достъпа

Приложенията Holochain имат по-добра поверителност в сравнение с публичните dApps. В сравнение с частните dApps, той предлага подобни опции за поверителност. Освен това контролът на достъпа изглежда идентичен както в частните dApps, така и в Holochain. Разликата е в това, че контролът на достъпа може да се забележи при сравняване на публични dApps и Holochain приложения.

Mesh Network Friendly

Мрежите на Holochain са мрежови. Това означава, че е съвместим с всяка форма на радиосигнал. В замяна позволява на приложенията да се свързват с всеки мрежов сигнал или да прекъсват връзката с други.

Способността да го прави, сама по себе си, дава на мрежата истинска адаптивност. В dApps не е възможно, тъй като те са ограничени до своите мрежи.

Модулна композируемост

Модулният дизайн дава на приложенията на Holochain по-голяма полза от dApps. С модулността и микроуслугите, различните части на приложението могат да се използват в други решения, което му дава модулна композируемост.

Същото не може да се направи, когато става въпрос за интелигентни договори dApps.

Сътрудничество и отворено

Тъй като това е платформа с отворен код, има явно предимство, когато става въпрос за частни dApps и Holochain приложения.

Случаи на употреба на холочейн

Holochain е универсална рамка. Това също означава, че може да се използва за множество реални случаи на употреба.

 • Социални мрежи: Социалната мрежа е най-добрият случай на използване на Holochain. Полезно е да се има предвид, че социалната мрежа може да работи, без да е свързана, и потребителят може да запази копие от нея локално.
 • Вериги на доставки: Веригите на доставки също могат да се възползват изключително от Holochain. Той може да осигури уникален начин за справяне с веригата за доставки, независимо от организация, компания или геолокация.
 • P2P платформи: P2P платформите могат да използват правилно Holochain. Малките общности могат да го създадат според техните изисквания. Платформата P2P може също така да комуникира с други мрежи и да използва правилно възможностите на Holochain.
 • Приложения за сътрудничество: Holochain е чудесен избор за създаване на съвместни приложения като чатове, графици, дискусии или дори уикита.
 • Рейтингови платформи: Рейтинговите платформи могат да бъдат създадени, управлявани и настройвани с помощта на Holochain.

Това ни води до края на случаите на употреба на Holochain.

КОГА НЕ използвайте Holochain?

И така, обсъдихме случаите на употреба на Holochain, но има ли случаи, когато това не е от полза? Да, има. Нека ги разгледаме по-долу.

 • Частни или тайни данни: Ако мислите да защитите вашите сигурни или лични данни, тогава трябва да избягвате Holochain. Необходими са много усилия, частни или сигурни, или дори анонимни. Ако знаете какво правите, можете да продължите напред и да го използвате. В противен случай препоръчваме да не го използвате.
 • Самоизследване: Ако мислите да създадете приложение Holochain само за себе си, тогава не е добра идея. Не е идеален за използване от един човек. Ако обаче искате да го използвате за синхронизиране на данни на множество устройства, той може да се използва.
 • Огромни файлове: Последният случай на употреба, при който не трябва да го използвате, е да съхранявате големи файлове. Това е така, защото всеки партньор може да има свое копие на счетоводната книга. Ако е значителна, тогава тя побеждава целта на Холочеина и прави целия процес болезнено бавен.

Holochain GitHub

Holochain е рамка с отворен код, което означава, че всеки може да допринесе за него.

Ако се интересувате, разгледайте техните Хранилище на GitHub.

Той има 103 хранилища, от които Holochain-rust, Holochain-basic-chat, docs-pages, lib3h и cryptographic-autonomy-license са фиксирани поради тяхното значение.

В момента проектът се управлява от девет души. Така че, ако направите промяна в техния код, тези девет души ще финализират промяната, като я приемат или отхвърлят.

Holochain се развива активно със своето основно хранилище Holochain-rust с вече 13 000+ ангажименти, 41 вноски.

Целият проект Holochain е лицензиран под GPL-3.0.

Нека да разгледаме основните хранилища, за да получим по-добро разбиране.

 • Holochain-rust → Основната рамка на Holochain използва езика за програмиране на ръжда. Той също така предлага API за контейнери.
 • Holoscape → Holoscape е внедряване на краен потребител на Holochain проводник. Той също така осигурява администрация
 • Holochain-basic-chat → пример за приложение Holochain chat
 • Holochain-persistence → Използва се за локално съхранение и извличане на данни

Човешки Интернет – Как холочеят се стреми да постигне целта си?

Целта му е да осигури по-човешки интернет със своя подход. Според тях целият свят обгражда централизацията, а това не е добре. Взаимоотношенията ни са заобиколени от тези корпорации, които доминират в повечето ни ходове – например предложенията на хората кого да добавим.

Бъдещето му изглежда светло, тъй като ще се състои от разпределена мрежа, където анонимността на потребителя ще бъде запазена. Данните, споделени между връстници или общности, се поддържат защитени с техните протоколи и архитектура.

Ако вдъхновявате да научите повече за тяхната визия и мисия, прочетете Бяла хартия за холочеини.

Холочейна архитектура

Архитектурата на холочейните е интересна – тя може да бъде обобщена като „споделен DHT“, където DHT означава разпределената хеш таблица. Той преодолява затрудненията в блокчейн, като запазва ключовите характеристики на блокчейна непокътнати.

Можем да го определим като „блокчейн без тесни места“.

Постига го с помощта на целостта на споделените данни. Това е начин за обработка на данни в равнопоставени системи, където е много по-трудно да се защитят данните в сравнение с централизираните данни.

Със споделената цялост на данните той предлага стабилна сигурност на данните, без да налага ограничения като голямо изчислително търсене.

Ключовият компонент тук е разпределената хеш таблица (DHT), която осигурява голяма стойност за екосистемата. Той предлага евентуална последователност, като същевременно гарантира, че данните се разпространяват безопасно през мрежата. По този начин всеки връстник е отговорен за своите действия.

Архитектурата също е ефективна, тъй като гарантира, че режийните разходи са възможно най-възможни. Всъщност телефоните или други устройства могат да се присъединят към мрежата и да подобрят изчислителната мощ.

Архитектурата на Holochain (архитектура dApp) се състои от три основни подсистеми. Те са:

 • Споделено хранилище (DHT)
 • Приложение (Nucleus)
 • Източник Hash Chain

Източник: Ceptr.org

Сега да разгледаме всеки един от тях по-долу.

Приложение

Приложението е в основата на цялата идея. Той слепва други аспекти на мрежата. Приложението може да бъде достъпно с помощта на браузър и потребителският интерфейс зависи от начина, по който разработчикът го е проектирал.

На изображението по-горе можете да видите, че той има достъп и съхранява данни от DHT. Той може също да използва своята хеш верига на местния източник. Правилата за валидиране се предоставят от самото приложение, което гарантира, че никакви данни не са фалшифицирани, модифицирани или загубени.

Приложенията са написани основно на Lisp и JavaScript.

Източник Hash Chain

Source Hash Chain е това, което прави възможно приложението да работи офлайн. Това е местна книга, която всеки връстник или човек може да притежава. Данните, съхранявани в локалната верига, трябва да бъдат подписани, преди да могат да бъдат обединени с глобалния споделен DHT.

Например, ако две страни взаимодействат помежду си, и двете трябва да го валидират в местната си верига на източници и след това да го интегрират в споделения DHT.

Това е революционна идея, като се има предвид, че не всичко изисква постигане на консенсус. Ако приложението Holochain в социални медии се изпълнява, тогава няма нужда да проверявате всяка отделна проверка с целия набор от връстници. Локалното валидиране е повече от достатъчно, което след това може да бъде споделено с глобалния DHT.

DHT за споделено съхранение

Последният компонент, DHT, също играе решаваща роля за осигуряването на възможността за Holochain. DHT вече е популярен и вече се използва в приложения за споделяне на файлове като BitTorrent.

DHT позволява на връстниците да валидират собствените си данни, използвайки криптографски хеш. По този начин всяка част от данните се запазва с валидиран подпис, потвърждавайки, че данните са били ангажирани в своята локална верига.

Многостранните транзакции също са възможни чрез DHT. По този начин той създава пресичане на вериги, което допълнително помага за валидиране на целия набор от транзакции. Други вече могат да публикуват вашите транзакции, което ги прави валидни. Метаданните често се използват за подобряване на производителността,

Ако по време на пресичането на вериги хеш стойността не съвпада, транзакциите се обезсилват от мрежата.

Заключение

Това ни води до края на нашето Ръководство за холочеини. Тук открихме за Holochain, какво го отличава от blockchain и неговите ключови характеристики. Също така навлязохме дълбоко в архитектурата на Holochain, за да разберем как работи и какво прави приложенията на Holochain толкова страхотни!

Ако се интересувате от повече основи на блокчейн, не забравяйте да проверите безплатния курс за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map