Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Урок за Microsoft Azure Blockchain

Облачната платформа Azure blockchain е една от най-модерните облачни платформи там. В тази статия ще изследваме Microsoft Azure BaaS и ще разберем как работи.

Блокчейн технологията бързо се разширява в различни сектори. Много големи организации изграждат своя собствена блокчейн инфраструктура от нулата. Това ще им даде допълнително предимство, когато става въпрос за адаптиране към блокчейн революцията. Не всеки бизнес обаче може да си позволи лукса да създава своя собствена блокчейн инфраструктура. Ето къде идва Blockchain като услуга.

Придвижваме се към интелигентна икономика и бизнесът трябва да се адаптира към новата блокчейн инфраструктура. Blockchain също така държи ключа за ускоряване на бизнес представянето и овластяване на предприятията да подобрят изпълнението си. Това също ще им помогне да увеличат отчетността, да подобрят прозрачността и да вземат бизнес решения въз основа на реални данни.

Няма съмнение, че има много бизнеси, които могат да се възползват от услугите Azure BaaS. Услугата им Azure не отне време, преди да се отвори за обществеността. Според доклада в TechCrunch те са си отделили сладкото време, преди да направят своите блокчейн услуги на живо.

Запиши се сега:Сертифициран корпоративен блок блокчейн курс (CEBP)

Крайното ръководство за Azure Blockchain

Преди да започнем, нека изчистим малко объркване. Blockchain като услуга не е Blockchain!

Ако сте нов в Blockchain, тогава може да се объркате от условията. Или може би смятате, че Azure BaaS и блокчейн технологията са едно и също? Но това не е вярно.

Функциите на блокчейн включват главно прозрачност, цялост, децентрализация и т.н. Съществуват обаче различни видове Blockchain, включително хибридни, частни и т.н. Но истинската blockchain е посветена главно на факта, че управлява наистина децентрализирана мрежа, а не на нейни разновидности. Истинската идея за блокчейн възникна с биткойн. Това е напълно децентрализирано изграждане на мрежа от възли, които се грижат за цялостния консенсус.

Страхотно! Минахме през Blockchain-as-a-a-service (BaaS), неговото значение, примери и много други. Сега сме оборудвани със знанията за разбиране на Azure Blockchain. Така че, без никакво забавяне, нека започнем.

Какво е Azure Blockchain?

Microsoft е технологичен лидер с корени в облачните технологии. Техната облачна платформа Azure доказа своето господство. Но Microsoft знаеше, че те трябва да играят по-важна роля на пазара. Това е мястото, където се предлага приложението Azure Blockchain и Azure Blockchain. Можем да определим и като „Blockchain on Azure“.

Azure предлага цялостно цялостно решение за разработване, хостинг и управление на блокчейн решения. Като разработчик можете да започнете с опростената им платформа за разработка и да експериментирате, използвайки предварително дефинирани и модулни мрежи. Инфраструктурата е изградена в подкрепа на опростеното развитие. Освен това инструментите са изградени около идеята за бързо стартиране и работа. Blockchain в Azure е всичко за валидиране и итерация.


Можем да го определим и като „напълно управлявана счетоводна книга“, която предлага на бизнеса възможността да работят и да развиват блокчейн мрежи. Предприятията имат пълен контрол върху управлението на блокчейн мрежата, както и върху инфраструктурата.

лазурен блокчейн

Azure Blockchain е създаден, за да запази сигурността както на процесите, така и на данните, което позволява на компаниите да правят иновации с увереност.

Azure Blockchain-as-a-a-service (BaaS), от друга страна, използва блокчейн технология и предоставя услуги на своите клиенти. Техният подход обаче изобщо не е децентрализиран. BaaS е напълно противоположна на децентрализираната, тъй като предлага централизирана платформа за продажба, изграждане и маркетинг на блокчейн. BaaS като екосистема предоставя стойност, но за да го направи, той трябва да противоречи на основната идея за децентрализирана блокчейн. Те обаче поддържат много корпоративни блокчейн платформи.

Същото може да се каже и за Azure blockchain-as-a-a service. Това е управлявано решение, което не осигурява истинска децентрализация. Той е еднакво способен да решава решения, което го прави идеален за стартиращи фирми, предприятия и предприятия, които работят в затворена екосистема, но искат предимствата на Blockchain.

Блокчейн мрежи, поддържани от блокчейна на Azure

Услугата Azure Blockchain поддържа Ethereum, Quorum Ledger, Corda и Hyperledger Fabric. Като бизнес не е нужно да управлявате счетоводната книга. Освен това няма разходи, свързани със самата книга. Трябва обаче да платите за разработването на приложението и неговите разходи, когато се изпълнява на Blockchain. Ще получите виртуални машини и свързаната с тях инфраструктура, като разпределите необходимите ресурси и време.

Поддръжка на инструменти с отворен код

Блокчейн мрежата поддържа инструменти с отворен код. Това означава, че можете да продължите да разработвате приложението си, като използвате платформата и инструментите с отворен код. След като приключите, можете да разположите приложението си чрез блокчейн мрежата.

Функции на Azure Blockchain

Поддръжка за различни блокчейн мрежи

Azure Blockchain Services се предлага с поддръжката на четири известни рамки на Azure blockchain, включително Quorum, Ethereum, Corda и Hyperledger Fabric. Тези рамки също не са ограничени, тъй като Azure Blockchain със сигурност ще добави поддръжка за други протоколи на книга в бъдеще. Накратко, ще има още „Azure Blockchain Framework“.

Не се изисква администрация

Azure управлява всички бекенд инструменти и инфраструктура за управление на блокчейн мрежата.

Опростено внедряване

Лесно е да разположите услугата за блокчейн на Azure чрез наличните инструменти за блокчейн като Azure CLI, портала на Azure. Дори кодът на Visual Studio е актуализиран, за да поддържа разширението Azure Blockchain, което улеснява разработчика при създаването на свързани с блокчейн приложения. Освен това той е достъпен и за осигуряване на валидатор и възли на транзакции. Освен това можете също да управлявате сигурността и съхранението на виртуалните мрежи на Azure.

Като разработчик можете лесно да конфигурирате и създадете консорциумна блокчейн инфраструктура.

Лесно внедряване на Azure BaaS

Сигурност

Всички възли на транзакции и валидатор са защитени с помощта на правилата на защитната стена. Като собственик трябва да конфигурирате защитната стена, преди да имате достъп до тях. Също така е осигурено криптиране на данни за всички възли на транзакции. Това се прави чрез TLS. На всичкото отгоре можете също да добавите основно удостоверяване, да добавите още правила на защитната стена или дори да добавите ключове за достъп.

Ще се учудите също, че Microsoft е много сериозна по отношение на сигурността и вече е инвестирала 1 милиард щатски долара годишно. В тях работят 3500 експерти по сигурността, които гарантират поверителността на данните. И накрая, те също имат повече сертификати в сравнение с други доставчици на облак, потвърждаващи техния аспект на сигурност.

Запиши се сега: Курс на сертифициран експерт по сигурността на блокчейн (CBSE)

Поддръжка

Възлите също се поддържат, за да гарантират, че работят с най-новата версия на Blockchain. Azure BaaS е управлявана услуга и следователно всичко се управлява от самите Azure.

Управление на консорциума

Управлението на блок-веригата на консорциума се пече в рамките на Azure Blockchain. С него получавате пълен достъп до консорциумите. Също така получавате пълно управление на възела и възможност за добавяне или премахване на членове. Други ключови функции, поддържани от управлението на консорциума, включват опростено налагане на политики и безкодово разрешаване.

Azure Blockchain WorkBench

Azure Blockchain WorkBench е безплатен инструмент, предоставен от Microsoft, който ви позволява да управлявате Azure блокчейн приложения. Състои се от възможности и услуги на Azure, което ви позволява да разгръщате и създавате блокчейн приложения.

Azure WorkBench е създаден чрез 18-месечна упорита работа от екипа на Azure. Те са работили с разработчици и са изработили шаблони за блокчейн.

Запиши се сега: Курс за шаблони за корпоративни блокчейни

Мониторинг и регистриране

Функцията за наблюдение е напълно разработена. Тук ще получите много богати показатели, за да наблюдавате вашата среда на блокчейн. Управлява се от Azure Monitor Service, където можете да получите информация за съхранението на възли, процесора, паметта и други важни показатели, включително дълбочина на опашката на транзакции, извлечени блокове и т.н.!

Ценообразуване на Azure Blockchain

Те също така предлагат две нива, за да гарантират, че бизнесът може да избере този, който най-добре им подхожда. Тези нива са разделени според различните възможности и производителност. Основното ниво се предлага с 1 vCores и $ 0,05 / месец на GB памет. Той е идеален за леко развитие. Освен това може да се използва и за тестване на натоварване. И двата нива са силно мащабируеми, така че няма да имате проблем с мащабирането на вашето блокчейн приложение.

 • Основно: 1 vCore, $ 0,05 / месец на GB памет, $ 0.0996 / час валидационен възел, $ 0.0996 / час транзакционни възли. Основното ниво няма поддръжка за хибридно внедряване. Но предлага управление на консорциум. Той предлага метрика с висока наличност, което го прави идеален за среда за тестване.
 • Стандартно: 2 vCore, $ 0,05 / месец за GB съхранение, $ 0,318 / час валидаторни възли, $ 0,318 / час транзакционни възли, 99,99% наличност. Това е добре за изпълнение на производствени натоварвания.

Ценообразуването на двете налични нива е както по-долу:

 • Основно: $ 0.0996 / час за цена на възел на транзакция, $ 0.0996 / час за цена на възел за валидатор и $ 0.05 / час за цена за съхранение на блокчейн GB.
 • Стандартно: $ 0,318 / час за цена на възел на транзакция, $ 0,318 / час за цена на възел за валидация и $ 0,05 / час за цена за съхранение на блокчейн GB.

Ценообразуването на нивата на блокчейн в Azure се изчислява въз основа на разходите за възел и съхранение. Така например, ако сте направили тест, състоящ се от двама членове (с помощта на блокчейн Quorum). В този случай разходите за базовото ниво ще ви струват $ 292,832 на месец, като се има предвид, че един месец се състои от 730 часа. По същия начин стандартното ниво ще струва $ 733,92 за 3 възли. В изчисленията има и други параметри и затова препоръчваме да проверите официалните им данни страница за ценообразуване.

Това завършва нашия списък с функции на блокчейн Azure.

Компании, използващи случаи на използване на Azure Blockchain

За да разберем по-добре силата на Azure blockchain, нека да разгледаме компаниите, използващи blockchain технология, а също така да се опитаме да научим как ги правят.

Старбъкс

Starbucks се възползва високо от блокчейн иновациите. За да приложат напълно идеята си обаче, те се възползват от помощта на Microsoft. Наскоро те сключиха значителна сделка с Microsoft, за да гарантират, че могат да растат в правилната посока.

В партньорството те ще използват облачните услуги на Azure blockchain. Първоначално те започнаха със своята блокчейн инициатива през 2018 г., където ще използват активно Blockchain в помощ на Руанда, Колумбия и Коста Рика. Те използват системата за проследяване на кафе, която е базирана на Blockchain. Ролята на Microsoft идва по време на процеса на сервиране, включително машини за приготвяне на кафе, поръчки и проследяване.

Insurwave

Морското застраховане е един от най-големите проблеми, които трябва да бъдат решени през 21 век. От друга страна, Blockchain може да реши проблема чрез своите уникални функции като прозрачност, неизменност и други! Insurwave е една от компаниите, която е създадена от големи играчи, включително EY, Guardtime, AP Moller-Maersk и R3, за да създаде първата в света платформа за морска застраховка. Те използват Microsoft Azure, за да овластят предприятието и глобалния блокчейн за застрахователно решение.

Xbox

Собственото подразделение на Xbox на Microsoft използва Azure Blockchain в своя полза. Те използват Blockchain, за да предоставят информация относно роялти на издателите на игри Xbox. Това се прави в реално време, което подобрява процеса от 45 дни до само няколко минути. Като цяло това е стъпка напред към автоматизирането на един от критичните аспекти на Xbox с помощта на Blockchain в Azure. Приемането беше направено през 2018 г. и те вече са в състояние да подобрят много своите системи!

Nasdaq

Капиталовите пазари също могат да се възползват изключително от Blockchain. Nasdaq знае това и затова те използват Azure. Техното технологично подразделение е критично важно за мисията и е домакин на инфраструктура, която управлява над 100+ борси и други отдели, които работят в 50-те страни! Техният ход е да интегрират Nasdaq Financial Framework, която се грижи за цялата инфраструктура с Blockchain. Azure ги води в следващото поколение финансова структура, която ще използва бизнес стратегията за блокчейн на няколко книги.

Други компании, които използват Azure Blockchain, включват Project Ubin, webjet.com.au, 3M, Interswitch и много други!

Архитектура на решенията

Блокчейн като услуга (BaaS) има много случаи на използване, където може да се използва. Azure също така поддържа различни индустрии и случаи на употреба. Например, той може да се използва в различни сектори, включително финансови услуги, игри, здравеопазване & Науки за живота, търговия на дребно и производство. Това означава, че може да се приложи в много случаи на употреба.

Azure е предоставил две архитектури за решения на своя сайт, така че да получите добра представа за това, което те могат да предложат.

Сега нека да разгледаме архитектурата на двете решения –

Проследяване и проследяване на веригата за доставки на архитектурата на Azure

Фигура 1: Архитектура на веригата за доставки, използваща Azure Blockchain и IoT

Проследяване и проследяване на веригата на доставки

Веригата на доставки е един от най-често срещаните проблеми, които могат да бъдат решени с помощта на Blockchain. Основната идея е да се гарантира, че активът може да се движи през мрежа, без да се променя чрез транзит. Ние имаме вериги за доставки в цялата индустрия. Почти всеки сектор използва веригата за доставки, за да подобри своя работен процес. Например, здравеопазването също е известно, че има сериозни проблеми, когато става въпрос за управление на веригата на доставки. Използвайки Blockchain за веригата на доставки и предполагайки правила за съответствие, той може да бъде подобрен впечатляващо. По-долу е представена архитектурата на веригата за доставки, използваща Azure.

Искате ли да научите как Blockchain може да повлияе на веригата за доставки? Защо не започнете с курса ни за управление на корпоративни блокчейни и вериги за доставки, за да научите повече за него?

Приложение за блокчейн работен поток

Blockchain е еднакво полезен при промяна на работния процес на работното място. Тя може да помогне на Blockchain да дигитализира работния процес и да подобри както вътрешната, така и външната работа на организацията. Това също влияе върху начина на работа на веригата за доставки, подобрявайки начина, по който активите преминават през нея. Архитектурата на приложенията за блокчейн работен процес обхваща повечето анатомии на блокчейн приложенията и ще помогне на всеки разработчик да внедри Blockchain.

Отначало разработчикът трябва да използва Azure Blockchain Services, за да внедри собствена управлявана блокчейн мрежа. След като приключи, върху него може да се изгради приложение на консорциум, като същевременно се свързва с различни потребителски интерфейси и приложения в един и същ консорциум.

Приложение за работен поток на Azure Blockchain

Потокът от информация в този вид архитектура е както следва:

 • Приложението изпраща данните или събитията до Azure Service Bus (посредник за съобщения)
 • Данните ще бъдат изпратени до потребителското приложение за логика DLT (Distributed Ledger Technology). Той ще бъде изпратен от Service Bus. Сега конструкторът на транзакции получава информацията, за да може транзакцията да бъде изградена и подписана.
 • Сега транзакцията се поема в мрежата на консорциума Ethereum върху услугата Azure Blockchain. Той използва специфичен за конектора Logic App конектор
 • Веднъж извършена транзакцията се потвърждава от приложението DLT наблюдател Logic. След това се изпраща до извън веригата за съхранение и бази данни.
 • След това се използват инструменти като Power BI за анализ и визуализиране на съхранената информация.
 • След това брокерът може да използва данните и да ги изпраща до различни бизнес процеси.

Горният поток от информация е стандартен сред повечето приложения или мрежи, задвижвани с блокчейн, които използват Azure Blockchain. В архитектурата се използват много различни продукти на Azure, включително Azure IoT Hub, Service Bus, Power BI и Power Apps. Тук Azure се възползва от други блокчейн решения, тъй като дава цялостно решение от край до край за внедряване на блокчейн приложения в Azure.

Azure Marketplace

Пазарът процъфтява с инструменти, които можете да използвате, за да подобрите развитието си на блокчейн. Нека изброим по-долу инструментите, които могат да ви помогнат да извлечете най-доброто от услугата за блокчейн Azure.

Ускорители на приложения

 • Azure Blockchain Workbench – Лесно създавайте блокчейн приложения.
 • Vizix IOT blockchain for Retail Supply Chain – инструмент за разработка на IoT.
 • Stratumn Indigo Node – Рамка за изграждане на мрежа за доказателство за процес
 • Търговско финансиране – Акредитив – Приложение за търговско финансиране

Книга с множество възли

 • Ethereum в Azure – Конфигурирайте и внедрете Ethereum blockchain мрежа
 • BlockApps Multi-Node Blockchain – корпоративно издание за управление на много частни Ethereum blockchain.
 • EEA Едночленна блокчейн – Конфигуриране и внедряване на кворумната блокчейн
 • Mijin Azure BaaS – Това е частна блокчейн платформа.
 • R3 Single Network – Предварително конфигурирано разгръщане на мрежа за R3
 • Кворум – инструмент за кворум за конфигуриране и внедряване на кворум блокчейн
 • Hyperledger Fabric в Azure – Конфигурирайте и внедрете Hyperledger Fabric

Книга с един възел

 • Syscoin Full Node – платформа за бизнес блокчейн, задвижвана от Syscoin
 • Quorum -Quorum blockchain се разполага и конфигурира
 • ERC-20 Token Service за кворум – ERC20 Token Standard за кворум
 • Ripple Development and Training Suit – Ripple Blockchain среда за развитие и обучение
 • Ethereum Developer Kit – Ethereum среда за тестване
 • KrypCore PoC Creation Edition – Създайте доказателство за концепции на Hyperledger с помощта на KrypCore.

Инструменти

 • Blockstack Core v14 – нов децентрализиран интернет
 • Ethereum Studio – Blockchain Environment – Пълен пакет за Ethereum Blockchain Development
 • Трюфел – среда за разработка на Ethereum, тръбопровод за активи и рамка за тестване
 • Parity Ethereum Dev – Леко и бързо внедряване на Ethereum.
 • Rewards API – Програми за лоялност на клиентите, програма за награди.

Можете да намерите целия списък на свързаните с Blockchain инструменти на Azure Marketplace тук. Продължавайте да го проверявате, тъй като те ще добавят още инструменти в бъдеще.

Ресурси

Azure Blockchain Services разполага с много ресурси, които могат да ви помогнат да го овладеете. Някои от тях са създадени от самите Microsoft. Те предлагат много уроци за лазурна блокчейн услуга, с които ще започнете. Още повече, че можете да използвате тези лазурни уроци за услуги за блокчейн, за да работите на всякакви платформи, като Hyperledger плат.

Нека изброим няколко от забележителните, посочени по-долу:

 • Azure Blockchain Service: Първи стъпки на MSDN.com – Тук ще научите как работи услугата Azure Blockchain. Ораторите преподават споделените приложения за работен поток и ви дават урок за внедряване и ограничаване на инфраструктурата на блокчейн с помощта на Azure. Основните теми, които ще бъдат разгледани в урока, включват управление на консорциум, Azure Portal, взаимодействие с API на услугата и много други!
 • Комплект за разработка на блокчейн – Комплектът за разработка на блокчейн разширява възможностите за разработчици да работят с Azure и Blockchain. Може да се използва с Azure Blockchain Workbench и шаблони за разработчици на blockchain.
 • Урок за Corda – блокчейн Azure – Научете как да настроите блокчейн Corda с блокчейн Azure
 • Azure проби – Тук можете да намерите демонстрацията на блокчейн на Azure.

Заключение

Azure е една от най-добре управляваните блокчейн услуги там. Той разполага с всичко необходимо за създаването, внедряването и управлението на консорциум. Той също така идва с множество функции, които ще ви осигурят добра екипировка в рамките на екосистемата. Това обаче не означава, че можете да интегрирате или свързвате други услуги или приложения. Например можете да използвате инструменти с отворен код. Azure Blockchain Workbench също е отличен инструмент, който ви позволява да управлявате вашите проекти. Но това не е необходим инструмент.

С неговите услуги ще намерите и много ресурси, с които да работите. За да сме сигурни, че не се чувствате заседнали, ние включихме ресурсите в нашата статия. Ценообразуването също е добре направено, тъй като те осигуряват двустепенна ценова структура. Това означава, че техният Azure Blockchain може да се използва за тестване или по-малки проекти.

Но преди да се занимаете с лазурен блокчейн, трябва да разберете как Blockchain работи перфектно. За това препоръчваме да започнете с курса ни за сертифициран Enterprise Blockchain Professional (CEBP)!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector