Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Въведение в разрешените блокчейни

Не сте наясно с условията, разрешени и без разрешение в Blockchain? За да ви помогнем да разберете, тук предлагаме подробно въведение в Permissioned blockchains. Нека да се потопим в!

Децентрализираната технология Ledger (DLT) отвори множество възможности за компаниите, които се стремят към иновации. Не е ново; Технологията на блокчейн е една от онези технологии, които коренно са променили начина на работа на индустриите. Не може обаче да има едно-единствено решение за цялата индустрия.

Всеки стартъп, компания, предприятие или отрасъл е различен, що се отнася до техните нужди и изисквания. Очевидно е, че частна компания просто не може да използва напълно децентрализирана блокчейн мрежа. Там се появяват различни видове DLT.

В тази статия ще изследваме разрешената блокчейн. Също така, за да получим възможно най-добрата картина, ще разгледаме и някои от най-добрите разрешени блокчейни там, тип DLT и други жизненоважни теми, свързани с разрешените блокчейни. Нека започнем с дефиницията на Permissioned blockchain.

Запишете се сега: Безплатен курс за блокчейн

Какви са разрешените блокчейни?

Разрешените блокови вериги са блокчейн мрежи, които изискват достъп, за да бъдат част от тях. При тези типове блокчейн отгоре на блокчейна се изпълнява контролен слой, който управлява действията, извършвани от разрешените участници. Както можете да видите, разрешените блок-вериги работят съвсем различно от тази на частните и публичните блок-вериги. Те са създадени да се възползват от блокчейн, без да жертват авторитетния аспект на централизирана система.

Така че, по същество, има една голяма разлика между разрешена и безпрецедентна, т.е. начинът, по който участниците ще взаимодействат с мрежата. Известно е също, че разрешената система има ограничение за участниците в консенсуса, което прави разрешените мрежи силно конфигурирани и контролирани от собствениците. Това обаче не е лошо, но всичко е свързано с изграждането на подходяща блокчейн мрежа.

Има много популярни разрешени рамки за блокчейн. Включва Hyperledger, Quorum, Corda и други.

Прочетете също: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете!

Предимства на разрешените блокчейни

Има много предимства на разрешените блокчейни, което го прави най-предпочитано да се използва в сравнение с безразрешителните блокчейни. Нека разберем полезните характеристики на разрешените блокчейни с техните предимства.

 • Ефективна производителност: Когато сравнихме разрешени блокчейни с блокчейн без разрешение, те предлагат по-добра производителност. Основната причина за това е ограниченият брой възли на платформата. Това премахва ненужните изчисления, необходими за постигане на консенсус в мрежата, подобрявайки цялостната производителност. На всичкото отгоре разрешените мрежи имат свои предварително определени възли за валидиране на транзакция.
 • Правилна структура на управление: Разрешените мрежи идват с подходяща структура на управление. Това означава, че те са организирани. Администраторите също изискват по-малко време за актуализиране на правилата в мрежата, което е значително по-бързо в сравнение с публичните блокчейни. Обществената блокчейн мрежа страда от проблема с консенсуса, тъй като не всички възли работят заедно, за да бъде внедрена новата актуализация. Тези възли могат да поставят личния си интерес над нуждите на блокчейна, което в замяна означава по-бавни актуализации на цялата мрежа. За сравнение, разрешената блокчейн няма проблем, тъй като възлите работят заедно, за да преместят актуализациите по-бързо.
 • Децентрализирано съхранение: Разрешените мрежи също използват правилно блокчейна, включително като използват децентрализирания му характер за съхранение на данни.
 • Рентабилен: Няма съмнение, че разрешените блок-вериги са по-рентабилни в сравнение с блокчеините без разрешения.

Blockchain като услуга или BAAS е друг пазар, който е голяма част от blockchain икономиката. Ето подробно ръководство за Blockchain като услуга.

Недостатъци на разрешените блокчейни


Разрешените блокови вериги не са лишени от недостатъци или недостатъци. Ето и недостатъците на разрешените блокчейни:

 • Компрометирана сигурност – публичната или частната блокчейн има по-добра сигурност, тъй като възлите участват правилно в метод на консенсус. Но в случай на разрешени блокчейни това може да не е вярно. Сигурността на разрешената мрежа е толкова добра, колкото и целостта на члена. Това означава, че малка част от разрешена система може да работи заедно, за да модифицира данните, съхранявани в мрежата. По този начин целостта на мрежата може да бъде нарушена. За да го разреши, системата трябва да има правилни разрешения, така че тези лоши участници да не могат да се слеят заедно, за да предизвикат желания ефект.
 • Контрол, цензура и регулиране – В идеалния свят тези разрешени блок-вериги трябва да работят като тази на публична блок-верига, но с регламенти. Регламентите обаче въвеждат цензура в мрежата, където властта може да ограничи транзакцията или да я контролира. Това са заплаха за всеки бизнес или организация, която използва разрешената мрежа. Този подход също така спира разрешената мрежа да се възползва максимално от цялата блокчейн екосистема.

Видове технологии за блокчейн и разпределена книга

Технологията на блокчейн, използвана в биткойн, беше проста. Това беше публична партньорска мрежа, способна да извършва транзакции без централизиран орган и всеки възел има свое копие на главната книга. Това обаче не е единствената възможна технология за блокчейн или разпределена книга. Има много видове DLT. Нека ги изброим накратко, за да получим ясна представа.

Прочетете също: Каква е разликата между блокчейн и разпределена книга?

 • Публични блокчейни

Публичните блокчейни са най-често срещаният тип блокчейн, който позволява на всеки да участва и да извършва транзакции или дори да участва в метода на консенсуса. Има много известни публични блокчейн там.

Биткойн и Ethereum са два чудесни примера. Биткойнът е първото поколение криптовалута, която използва най-основната идея за блокчейн. Ethereum предлага повече на масата, като предоставя на разработчиците възможността да разработват разпределени приложения (dApps), използвайки интелигентни договори.

 

Публичните блокчейн също използват консенсус алгоритъм, който не поддържа разрешен подход. Те са с отворен код и всеки без предварително разрешение може да участва в мрежата.

Прочетете повече за видовете блокчейн.

 • Федерални / консорциумни блок-вериги – разрешени блок-вериги

Що се отнася до разрешената блокчейн, Federated / Consortium blockchain попада в категорията. Тези блокчейн не позволяват на външни хора да участват в блокчейна. Има много предимства, включително по-голяма мащабируемост и е отличен избор за корпоративни компании. Има много разрешени блокчейни, включително R3, B3i, Hyperledger и т.н..

 • Частен блокчейн

Последният тип блокчейн, който ще обсъдим, е частният блокчейн. Частните блок-вериги са „подобни“ на разрешените блок-вериги, но имат някои разлики, които ги разделят. Частните блок-вериги изобщо не са отворени за „публичните“, докато разрешената блок-верига може да има някои критерии за публичното присъединяване. И двамата имат ограничителен характер, но подходът им се различава малко.

Разлика между разрешена и неразрешена блокчейн

Има много разлики между безразрешителните и разрешените блокови вериги. Сравняваме тези две, за да можете да получите ясна представа за това как се прилагат разрешените блокчейни. Следващата таблица ви дава бърза представа за разрешената блокчейн срещу безразрешителна блокчейн

Прочетете сега Blockchain срещу база данни и разберете разликата между двете.

Разрешено срещу безразрешна блокчейн мрежа

Списък на най-разрешените блокчейн

Както виждаме, разрешените мрежи са от решаващо значение за различните индустрии там. Индустрии като финансовата индустрия, веригата на доставки и т.н. могат да се възползват изключително от разрешените мрежи.

Ключовите разрешени блокови вериги включват Quorum, Corda и Hyperledger Fabric. Това са първокласните решения, когато става въпрос за разрешени решения. Нека разгледаме накратко всяка от разрешените блокчейн по-долу, която според нас попада в категорията „най-разрешената блокчейн“.

 • Плат Hyperledger: Hyperledger Fabric Framework е един от популярните проекти на Hyperledger, който се поддържа от Linux фондации. Модулната архитектура дава възможност на всеки да разработва решения или приложения, които да се добавят и да играят с различни услуги. Той използва интелигентни договори, известни като „верижен код“, съдържащи логиката на системата. Искате ли да научите повече за Hyperledger? Вижте нашето подробно покритие тук.
 • Кворум: Quorum blockchain е насочена към предприятието Ethereum blockchain, която е насочена към финансовата индустрия. Създаден е от JP Morgan. Вече го разгледахме подробно.
 • Корда: Corda позволява на бизнеса да изгражда оперативно съвместими блокчейн мрежи. Той е с отворен код и предоставя отлична стойност за бизнеса.

Проверете повече за Corda тук.

Предизвикателства на разрешените решения

Разрешените блокчейни не са свободни от предизвикателства. Всъщност внедряването на разрешени решения за блокчейн може да бъде трудна задача. И така, какво го прави толкова предизвикателно? Има много предизвикателства, през които трябва да премине. Малко от тях включват съхранение на данни, съобщения и интеграция, идентичност, управление на интелигентни договори и т.н..

Като бизнес трябва да се вземат много решения, преди да се стартира разрешена мрежа. Например, компанията първо трябва да реши коя блокчейн платформа да използва. Те също трябва да определят времето за изпълнение на блокчейна, което да използват. В края на краищата отговорите на тези два въпроса ще им дадат стека за разработка, върху който ще се извърши разработката.

Нека да разгледаме предизвикателствата, с които човек може да се сблъска, докато разработва разрешени решения:

 • Интеграция: Едно от най-големите предизвикателства, през които бизнесът или организацията трябва да преминат през предизвикателствата на интеграция, особено когато се използват API за комуникация. За да го направите лесно, можете да използвате Rhombus, Chain Link и Oraclize. Те са чудесни инструменти, които ще ви помогнат да се свържете и интегрирате услугите по-ефективно.
 • Поверителност на данните: Поверителността е голяма грижа, особено когато става въпрос за регулирани индустрии. За да осигурят подходяща поверителност, те трябва да отговарят на специфични изисквания. Quorum и Aztec са добър избор, когато става въпрос за разработване на разрешени блокчейни, които предлагат страхотна поверителност.
 • Достъп до данни: Достъпът до информация в разрешена блокчейн може да бъде бавен в сравнение. Правилното решение е да се използва The Graph, който може да предостави данни на API и интелигентни договори за лесен достъп.
 • Хранилище за данни: Данните могат да се съхраняват по много начини в блокчейн. Не всички от тях обаче са оптимални, като се има предвид, че огромно количество данни се съхраняват в блокчейна. За да се осигури правилно съхранение, се препоръчва да се използват решения за съхранение на данни като IPFS Private Network, Big chain DB и AWS Quantum Ledger.
 • Идентичност: Последното предизвикателство, което ще обсъдим, е проблемът с идентичността на участника. Тъй като е разрешена мрежа, самоличността на връстниците вече е известна, което може да причини проблеми по време на изчисленията на консенсус. За да опростите проблема, се препоръчва да използвате Azure BaaS или uPort, които ще помогнат на вашия бизнес да използва по-добре своите протоколи за самоличност и решения за децентрализирани приложения.

Прочетете също: Как работи Blockchain?

Долна линия

Разрешените Blockchains са тук, за да останат. Те осигуряват ползи за блокчейн в затворена екосистема, като същевременно гарантират, че тя отговаря на нуждите на организацията. Има очевидни ползи от използването му, включително рентабилно, правилно управление и ефективни резултати. Той обаче идва и със своите недостатъци и предизвикателства. И така, какво мислите за разрешените блокчейни? Коментирайте по-долу и ни уведомете, слушаме.

Ако сте начинаещ в индустрията на блокчейн, първо трябва да научите основните концепции на технологията блокчейн. За начинаещи предлагаме безплатен курс по основи на блокчейн. Запишете се сега и научете основите на технологията Blockchain, за да задълбочите корените си от знания и умения.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector