Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Защо Hyperledger Indy е важен за цифровите идентичности?

Hyperledger Indy може да ви върне контрола върху вашата собствена самоличност и данни. Чувствате се заинтригувани? Нека разчленим платформата от самото ядро, за да разберем как работи този проект.

С развитието на цифровия свят, всички ние искаме да останем онлайн през цялото време. Въпреки това, докато изпълнявате различни задачи, може да се наложи да разкриете личната си информация и на множество платформи. Особено когато пазарувате онлайн, трябва да им дадете финансовата си информация, за да си купят каквото и да било.

И затова нуждата от цифрови идентичности е повече от всякога. Е, независимо колко защитени са онлайн платформите, изглежда, че има огромно количество кражби на самоличност във всеки случай.

От момента, в който разкриете личната си информация, тя се съхранява в множество бази данни. И тези бази данни не са защитени от хакери. Нещо повече, платформите вече използват нашите данни без нашето съгласие. Освен това тези платформи продават вашата информация и на клиенти за реклама.

Това определено не ви се струва, че контролирате, нали? И тук идва Hyperledger Indy да играе.

Запиши се сега:Безплатен курс за блокчейн

Contents

Какво е Hyperledger Indy?

Hyperledger Indy е проект под общия проект Hyperledger, подкрепен от Linux Foundation. Това е предимно рамка, създадена за децентрализирана идентичност, а също и разпределена книга. В действителност, с Hyperledger Indy архитектура, можете да създадете цифрови самоличности, които ще бъдат вкоренени в блокчейн или друга форма на недоверен регистър.

Освен това с архитектурата на Hyperledger Indy ще получите много библиотеки, инструменти, компоненти за многократна употреба и много други.

Още повече, най-добрата част е, че всяка идентичност, излизаща от тази Hyperledger Indy архитектура, е оперативно съвместима в множество домейни, организационни силози и приложения.

По този начин това означава, че можете да разчитате единствено на споделена истина заедно с всичките си сътрудници.

Във всеки случай, с урока за Hyperledger Indy, вече можете да задавате въпроси като с кого имате работа и как можете да проверите информацията си, преди да взаимодействате с която и да е друга страна. Тъй като предлага прозрачен подход, няма да има нищо скрито от вас.

В действителност Hyperledger Indy срещу Fabric е съвсем друг вид тема. Въпреки че може да изглеждат като подобни проекти, в действителност те не са. Платът е по-подходящ за широк спектър от случаи на употреба и индустрии. От друга страна, Indy е специално създаден за самостоятелно управление на идентичността. Така че, всяка индустрия, занимаваща се с управление на идентичността, може да го използва.


Така че, ако направим сравнение на Hyperledger Indy срещу Fabric, ще откриете, че и двата проекта имат нещо различно за предлагане на масата.

Искате ли да знаете за Hyperledger? Можете да разгледате нашето изчерпателно ръководство за блокчейн Hyperledger точно сега!

Hyperledger Indy

Основни характеристики на Hyperledger Indy

От урока за Hyperledger Indy можете да научите за основните характеристики на тази платформа. Нека да видим какви са те –

Самосуверенитет

От документацията на Hyperledger Indy ще знаете, че рамката съхранява самоличности в разпределена книга. Има специални артефакти, които платформата ще съхранява за вас. По принцип тези артефакти ще включват криптографски акумулатори, доказателство за съществуване, публични ключове и много други.

Никой, но можете само да промените или премахнете самоличността си от него.

поверителност

По подразбиране платформата ще запази цялата ви поверителност. В действителност документацията на Hyperledger Indy очертава как ще запази настройките за поверителност и как може да работи без никакво противоречие с която и да е страна.

Нещо повече, ще знаете и как може да осигури сигурност в децентрализирана система.

Подлежащи на проверка искове

В действителност заявленията за самоличност могат да имат подобни данни, като например в шофьорска книжка или удостоверение за раждане или в паспорта. Но можете да ги комбинирате, за да го направите още по-мощен.

Още повече, че можете да докажете самоличността си с един-единствен идентификатор от регистъра – вече няма нужда да изпращате цялата документация във всеки случай.

По предназначение

Той е създаден специално за децентрализирани самоличности. Според документацията на Hyperledger Indy вие използвате платформата, готова за интеграция във всяка компания, която се занимава с идентичности. Така че, няма да ви се налага да избирате каквото и да е друго решение или да измисляте собствена платформа единствено, за да се включите във вашите отрасли.

Искате ли да знаете какво представлява технологията на разпределената книга? Научете повече за това от нашето ръководство за технология на разпределена книга!

Устойчив на корелация на идентичността

Това е най-добрата част от Hyperledger Indy. Според документацията на Hyperledger Indy той е напълно устойчив на корелация на идентичността. Така че, няма да се притеснявате, че ще оставите галета от един идентификатор на друг.

Още повече, че няма начин платформата да свърже два идентификатора или да има две подобни идентификации в регистъра.

Децентрализирани идентификатори (DID)

Според документацията на Hyperledger Indy, всички децентрализирани идентификатори са глобално разрешими и уникални, без да е необходима централна страна в микса.

Така че всяка децентрализирана идентичност на платформата ще има уникален идентификатор, който ще принадлежи единствено на вас.

Никой не може да претендира или дори да използва вашата самоличност като ваша. Така че проблемът с кражбата на самоличност ще намалее значително.

Peer-to-peer връзка

Според урока за Hyperledger Indy, платформата има връзка между партньори. Така че, всяка комуникация би се случила между двама връстници. В действителност той се различава от всеки друг централизиран сървър, защото в тях сървърът ще действа като посредник.

Но в Hyperledger Indy няма да има посредник.

Доказателства с нулево знание

С помощта на доказателство за нулеви знания можете да разкривате само необходимата информация, без нищо друго. Така че, когато трябва да докажете вашите пълномощия, можете да изберете само да освободите информацията, от която се нуждаете. Например, ако трябва да разкриете свидетелството си за раждане, можете да изберете само да направите това.

Така че, това ви дава допълнителен контрол върху вашата информация.

Чувствате се заинтригувани от доказателства за нулево знание? Прегледайте нашето ръководство за доказателство за нулеви знания, за да разберете как работи концепцията.

Защо имате нужда от Hyperledger Indy?

Нека разгледаме някои от основните проблеми на съществуващата инфраструктура. Това ще ви помогне да разберете защо този проект е наистина важен.

Централизирано управление на самоличността

Първо, нека проверим какво прави централизираното управление на идентичността през всичките тези години. В действителност интернет е създаден, за да свързва хората, без да разчита на посредник. С началото на приватизацията на интернет обаче започнаха да се появяват посредници на трети страни.

И накрая, сега тя се превърна в основна част от тази инфраструктура. Както и да е, фондацията се основава на централизиран модел, който се предлага с единствен контролиращ орган, който има достъп до всичко.

В действителност централизираният орган може да прави промени в съдържанието ви, може да открадне информацията ви и дори да я използва по какъвто и да е начин..

Още повече, че дори да не го откраднат, те пак събират огромно количество лична информация, която хакерите могат да получат лесно. Освен това огромният обем информация също увеличи шансовете за пробиви на данни.

Ето защо тази централизирана система за управление на идентичността се проваля ужасно и може да доведе до тези проблеми –

Липса на прозрачност

Тъй като няма прозрачност в централизираните системи, изглежда, че много проблеми с нарушаването на поверителността възникват през годините. Например незаконното споделяне на данни за пациенти на DeepMind, скандалът Cambridge Analytica и глобата на Facebook за кражба на потребителска информация за реклами.

Всички тези източници не потвърдиха дали потребителят е имал съгласие или не. Нещо повече, те не спазваха никакви правила за поверителност и проследяваха цялата си история, за да създават реклами.

Липса на контрол

Друг основен недостатък на централизираната система е, че нямате контрол над нея. В много случаи информацията ви ще бъде използвана според нуждите на властите. Например, дори ако изтриете вашия акаунт във Facebook, Facebook все още ще има останала информация на сървъра.

Така че, никога не можете да изтриете цялата информация от тях. Във всеки случай, това е само една от лошите последици, които идват с централизирания сървър модел.

Кражба на самоличност

Всеки хакер може лесно да хакне всички ваши данни, които сте споделили в интернет, без да се поти. Още повече, че проблемът идва, когато някой отвлече вашите данни и поиска висок откуп за връщането им.

Това може да бъде всякакъв вид информация, като например информация за банковата ви сметка, чувствителните данни на вашата компания или дори личните ви файлове, които не искате да бъдат открити.

Според индекса за ниво на нарушение всяка секунда се открадват или губят 214 записа. И така, това означава, че за един ден се открадват 18 525 816 записа всеки ден! Дори данните ви могат да бъдат в този списък и дори няма да знаете за тях.

Както можете да видите, с толкова много хакове на данни, които се случват всеки ден, е очевидно, че централизираните системи не успяват да защитят информацията от хакерите.

Прочетете още:Блокчейн срещу база данни: Разбиране на разликата между двете

Няма глобална идентичност

Централизираните системи нямат никаква глобална система за запис, която може да възпрепятства кандидатстването за определени документи като паспорт, шофьорска книжка, PAN карта и т.н. Така че, трябва да подавате едни и същи документи всеки път, когато кандидатствате за тях.

В действителност това може да отнеме много време и да направи процеса тромав. Понастоящем няма глобален орган, който да удостоверява вашите документи само с един идентификатор.

В резултат на това получаването на тези документи може да стане наистина трудно, когато отидете от една държава в друга. Още повече, че процесът на събиране на цялата тази информация е досадна работа.

Икономическа тежест

Понастоящем системата за управление на идентичността обхваща техните основни заинтересовани страни – притежатели на самоличност, проверяващи компании и страни, които проверяват потребителите. Като цяло плащането за всеки сектор струва солидна сума пари.

Във всеки случай, KYC компаниите трябва да обработват информация от много организации като застрахователни компании, болници, банки и др., Което я прави претоварена и ще се нуждае от повече ресурси.

За да изпълнят всички изисквания за работна ръка, компаниите начисляват високи разходи за проверка и това се превръща в скрита такса за обработка за физически лица.

Както можете да видите, в крайна сметка вие ще плащате повече, за да проверите вашите идентификационни данни. Според проучване, компаниите от KYC харчат над 48 милиона долара всяка година само за процеса на проверка.

Още повече, че времето за изчистване на дадено лице е 26 дни, а също така, ако потребителят иска да направи някакви промени, това отнема 20 дни, което е много време.

Следователно това в дългосрочен план се превръща в тежест за всички заинтересовани страни. Във всеки случай федералните самоличности могат да използват една самоличност за много цели със съгласието на потребителя. Тъй като обаче се съхранява в централизиран сървър, той също става непрозрачен за потребителите.

Идентичност, ориентирана към потребителя

По този начин, след като всички модели се провалиха, фокусът се измести към по-ориентирана към потребителя идентичност, където потребителите ще контролират каква информация се споделя. Но беше ограничено и до регистър за самоличност, който може да отмени достъпа по всяко време, когато пожелае.

По този начин концепцията за самоуправляващи се идентичности започна да се разраства и тя ще запази информацията в ръката на потребителя, а не в организации или трети страни. Но основата на архитектурата се нуждае от децентрализирана платформа.

И тук се появява архитектурата на Hyperledger Indy. Тъй като това е децентрализирана платформа, тя може да бъде идеалното решение за всички проблеми. Нещо повече, архитектурата Hyperledger Indy е специално за решения, базирани на идентичност.

Вижте 15-те проекта Hyperledger точно сега!

Какви са типичните компоненти на Hyperledger Indy?

Криптография

Всеки вид решение за идентичност, което ще използва агента Hyperledger Indy, ще използва криптография с нулеви знания. В този Hyperledger Indy SDK доказателство за нулеви знания ще гарантира, че един потребител може да докаже на всеки друг потребител, че знае определена информация, без да разкрива нищо друго.

Това означава, че потребителят ще сподели само, че познава определена информация и въз основа на това потребителят може да знае дали казва истината или не.

Възли

В Hyperledger Indy SDK всички възли могат да бъдат класифицирани в три основни типа – пълен възел, главен възел и възли. В действителност устройството, което извършва транзакции в блокчейна, е възел. От друга страна, в Hyperledger Indy SDK клиент, който работи в мрежата и поддържа пълно копие на регистъра, е пълен възел.

Във всеки случай главният възел всъщност е отговорен за децентрализираното управление в Hyperledger Indy SDK.

Но какво ще кажете за консенсуса Hyperledger Indy? Е, всъщност консенсусът Hyperledger Indy всъщност е протоколи за излишна византийска толерантност към грешки (RBFT).

Още повече, че консенсусът на Hyperledger Indy всъщност е усъвършенствана форма на модела на толерантност към византийска грешка на Plenum.

В този консенсус на Hyperledger Indy ще видите множество паралелни екземпляри на протокол BFT (византийска грешка). Още повече, че всеки екземпляр ще има основна реплика. Въпреки че всички други екземпляри на протокол могат да поръчат заявка, все пак само главен екземпляр може да ги изпълни.

Ето защо консенсусът Hyperledger Indy всъщност е доста ефективен.

Книга

Според урока за Hyperledger Indy, дървото Merkle прави резервно копие на книгата. Още повече, че всички възли имат реплики на книгата.

Агент

Hyperledger Indy агентите могат да бъдат в много разновидности. В действителност някои от тях може да са съвсем прости и статични. И те са по-подходящи за случаи на използване на IoT, които изискват една твърда кабелна връзка. От друга страна, агентите Hyperledger Indy също са базирани на облак и са сложни. Те са по-подходящи за случаи на корпоративна употреба.

Състояние и съхранение

Подобно е на Ethereum и състоянието на мрежата се поддържа от Patricia Trie. По принцип това е комбинация от Merkle Trie и Radix Trie. От друга страна, съхранението в системата се реализира с leveldb, тъй като предлага внедряване на база данни стойност / ключ. Предлага и подредено картографиране.

Прочетете още: Enterprise Ethereum: Частен блокчейн за предприятия

Ползи за потребителя на Hyperledger Indy

Контрол: Потребителите ще имат пълен контрол върху самоличността си.

Прозрачност: Всичко в регистъра е видимо за всички. Информацията обаче ще бъде криптирана.

Достъп: Само потребителят ще има достъп до неговите / нейните данни.

Оперативна съвместимост: Потребителите могат да използват своята самоличност във всяка мрежа, която им позволява.

Съгласие: Всяка друга страна, която иска да получи достъп до определена информация, ще се нуждае от съгласието на потребителя.

Наличие: Всички потребители ще имат пълно независимо съществуване в регистъра.

Дълголетие: Той ще остане на счетоводната книга, докато потребителят иска. Така че те също могат да изтрият самоличността си, ако искат.

Преносимост: Потребителите могат също да транспортират своите идентификатори на други устройства.

Минимизиране: Разкриването на всякакъв вид документация идва с голямо свеждане до минимум.

Защита: Платформата ще защитава потребителските права през цялото време.

Прочетете още: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

Самоуверени играчи на самоличност в Hyperledger Indy

В Hyperledger Indy има специално три типа играчи на идентичност. Нека да видим какво са това –

Доставчик на самоличност: Той няма централизиран доставчик, но работи по децентрализиран начин с предварително определени правила. По принцип тези възли ще издават самоличността си.

Собственик на самоличност: Собствениците на самоличност имат своите удостоверени самоличности в главната книга и ще имат двойки публично-частни ключове за сигурност.

Проверка на самоличността: Тези възли са спечелили доверие в мрежата и участват в процеса на валидиране.

Прочетете също: Блокчейн за цифрова идентичност

Как работи процесът?

Потребителят може да предостави своето име или всяка друга запомняща се от човека форма за ИД в началната фаза.

След това името на идентификатора ще бъде преобразувано в уникален код или ключ, който се нарича децентрализирани идентификатори (DID) в регистъра. Ще има свързана с него стойност, известна като обект на дескриптор DID (DDO). Заедно те се наричат ​​DID записи.

Можете да идентифицирате потребител с помощта на DID запис. В действителност частният ключ на собственика ще защити криптографски своя DID запис.

След това потребителят ще получи публичен ключ, съответстващ на двойката ключове, генерирана в DDO. Също така DDO ще има определени взаимодействащи услуги за притежателя на самоличността.

Потребителят ще получи достъп до спецификациите на DID метода, които ще му дадат възможност да разбере как могат да се регистрират, актуализират, отменят или разрешават своите идентификатори в регистъра.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Hyperledger Indy Случаи на употреба

Има много възможни случаи на използване на Hyperledger Indy за предприятия и частни лица. Нека да видим какви са те –

Цифрови документи

Можете да получите всякакъв вид документ в цифрови формати, като например акт за раждане, паспорт, шофьорска книжка и др. Най-хубавото е, че можете да разполагате и с друга важна документация в мрежата, особено за случаите на използване на корпоративни блокчейн.

Удостоверяване без парола

Друг един от най-добрите случаи на използване на Hyperledger Indy е, че ви позволява да имате процес за удостоверяване без парола. Във всеки смисъл, тъй като паролите са много по-лесни за разбиване, затова можете да влезете в защитен сайт с пръстов отпечатък или друга форма на биометрични данни от мобилния си телефон.

Край на спама

С случаите на използване на Hyperledger Indy няма да получавате повече спам имейли. Освен това няма да се налага да проверявате телефонните си номера от време на време. Със своите супер защитни слоеве никой спам имейл не може да премине без ваше разрешение.

Управление на членството

Това е по-подходящо за корпоративни компании, тъй като те могат да използват случаи на използване на Hyperledger Indy, за да управляват своя децентрализиран модел на членство. По принцип агентът Indy ще стане вашата членска карта и можете да го използвате навсякъде, където това го позволява.

Възрастови ограничения

В днешно време интернет се превърна в място, където всичко е отворено за всички. Понякога, без ограничения, хората могат да злоупотребяват с информация. Ето защо уебсайтовете, устройствата и услугите могат да работят по-ефективно с подходящо възрастово ограничение.

Например разработчиците на игри могат да ограничат непълнолетните да играят определени игри или да правят определени покупки по време на игра.

Прочетете още:Случаи на използване на плат Hyperledger и казуси

Сигнал за уязвимост

С случаите на използване на Hyperledger Indy, разработчиците могат официално да подпишат разработен от тях софтуер, преди да го пуснат на пазара. По този начин, позволявайки на потребителя да разбере дали софтуерът е легитимен или не. По принцип със злонамерен софтуер за копиране хакерите могат да получат достъп до устройството на потребителя.

Но потребителят ще получи предупреждения веднага, ако има дори някаква форма на уязвимост в софтуера, ако използва Indy.

Проверка на заетостта

Докато наемат нов служител, компаниите могат лесно да направят проверка на състоянието с помощта на децентрализиран идентификатор. Така че, ако служителят твърди, че има предишен опит или има подходящо удостоверение, това ще бъде свързано с неговия / нейния идентификационен номер.

По този начин компанията може да провери дали пълномощията са верни или не, като поиска само тези документи.

Провенанс

Произходът е основен проблем, когато става въпрос за бизнеси, като например във веригата на доставки или търговията. Според урока по Hyperledger Indy, компаниите могат лесно да получат произхода на даден материал. Още повече, че дори потребителите ще получат произход от продуктите, които купуват. Той ще предложи различно ниво на доверие между производителя и потребителите.

Глобален достъп

С помощта на тази технология можете да се движите навсякъде с един-единствен идентификатор. Това означава, че дори и да отидете в чужбина, те могат просто да използват вашия документ за самоличност, за да проверят вашите идентификационни данни. Така че, вместо да получавате нов документ за самоличност в друга държава или област, можете да използвате повторно своя идентификатор навсякъде, където ви е позволено да отидете.

Също така, с DID, много хора, които нямат достъп до идентификация, ще получат своята лична карта и ще се насладят на съоръженията, които идват с нея.

Възстановяване на компрометирана децентрализирана идентичност

Ако по някакъв начин загубите самоличността си, можете да я възстановите отново. Но ще трябва да имате документи за самоличност, за да поискате доставчик на самоличност. В действителност доставчикът на самоличността ще има всеки документ в дневника и така можете да съпоставите вашите идентификационни данни с него и да получите личната си карта отново.

След това валидаторите на личността могат да потвърдят вашата самоличност отново с помощта на биометрична информация. И така, тогава ще се потвърдите и ще получите отново достъп до вашия идентификационен номер.

Вижте топ 50 компании, използващи блокчейн технология, за да научите повече за нея.

Заключение

Hyperledger Indy е тук, за да реши всички наши проблеми, свързани с идентичността. Има толкова много хора по света, които дори нямат идентификация. В резултат на това мнозина не могат да се насладят на съоръженията, които идват с нея в дадена държава. Но с децентрализирани самоличности ще бъде много по-лесно да им издадете лична карта.

Както можете да видите, Hyperledger Indy е пълен с функции и е добре структурирана платформа. По този начин предприятията могат лесно да се интегрират със системата и да надградят всички свои ограничени модели до много по-добри.

Ако сте само начинаещ и искате да разберете по-задълбочено различните блокчейн технологии, препоръчваме да започнете с нашето безплатно ръководство за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector