Значението на блокчейна в застрахователната индустрия

Днес огромната сложност на застрахователната индустрия създава видими пропуски, които лесно могат да бъдат използвани. Способността на блокчейна да предлага прозрачност, висока сигурност и неизменност променя пейзажа. Нека да разгледаме как блокчейнът може да се превърне в разрушителна сила в застрахователната индустрия.

В САЩ застраховането играе ключова роля, особено в икономическия сектор и благосъстоянието на семействата и хората. В САЩ и в други части на света различните видове застраховки също са ключови зъбни колела. Всяка година този сектор е отговорен за приходи от милиарди долари.

Въпреки това, не винаги е слънце и дъги, когато става въпрос за застрахователната индустрия. В действителност повечето застрахователни компании изостават, когато останалият свят се изкачва към нова ера. Измамните дейности, скъпите премии взимат влияние върху популярността на тази индустрия.

Но блокчейнът може да промени сценария тук. С блокчейн, застрахователната индустрия се очаква да нарасне от 64,5 милиона на 1,39 милиарда до 2023 година. Така че, вместо да разглежда блокчейна като враг, застрахователната индустрия може да използва разрушителния характер на тази технология, за да възвърне славата си.

И така, в това ръководство ще се съсредоточа главно върху това как блокчейнът може да наруши тази индустрия и защо трябва да внедрите блокчейн в застраховането.

Запиши се сега:Безплатен курс по основи на блокчейн

Contents

Блокчейн в застраховането: Кои са основните проблеми на застрахователния сектор?

Застрахователната индустрия със сигурност не е перфектна. Така че, ако получите кариера в този сектор, ще забележите как традиционните застрахователни процеси са пълни с вратички и проблеми със сигурността. Нека да видим с какви проблеми се занимава този сектор в момента.

Ограничен ръст на пазара

Ръстът на пазара през последното десетилетие не беше толкова голям за застрахователната индустрия. В действителност през 2006 г. темпът на растеж беше 12,5%, но бавно намаля до 1% през 2010 г. Въпреки че се възстанови, все пак е доста нисък.

В действителност този растеж е малко по-висок от световния БВП, но трябва да се промени. Агентите трябва да бъдат по-интелигентни по отношение на своите стратегии и не могат да приемат този растеж за даденост, тъй като всеки момент може да спадне. Освен това, тъй като икономиката изостава, не много фирми или физически лица разполагат с пари, които да харчат за застраховка.

Неефективен обмен на данни

Тъжната реалност е, че данните, обменяни във всички елементи на застрахователната индустрия, са пълни с грешки. Тъй като секторът разчита твърде много на хартиени документи, има много човешки грешки. Освен това много пъти грешните страни могат просто да променят съдържанието на документите, за да измамят системата.


Следователно в много случаи хората се оказват с дезинформация, което води до забавяне на техните застрахователни вземания. Нещо повече, компаниите дори трябва да се справят с невярна информация по отношение на нови клиенти. Като цяло това колективно причинява много загуби на сектора. Ако това продължи и тогава, този сектор бавно ще започне да отмира.

Увеличаване на измамни искания

Това е един от най-големите проблеми, с които се занимава застрахователната индустрия в момента. Дори не можете да си представите до каква дължина ще отидат хората, само за да получат застрахователните пари. Един от най-често срещаните са неверни твърдения за произшествия, когато страната твърди, че е попаднала в произшествие, но това никога не се е случило. Също така, партията дори може сама да инцидира инцидент.

В действителност този тип измамнически опит се опитва да използва естеството на застрахователните договори и през повечето време се измъква. Няма подходящ процес на откриване; компанията е длъжна да плати за партито.

Това обаче върви и в двете посоки. Има и много застрахователни измами, където компанията е извършителят. В действителност системата не е прозрачна, така че компаниите могат да измамват хората, за да се застраховат, но оставяйки много вратички, които им пречат да си върнат парите някога.

Лоша обработка на данни

Друг основен въпрос е обработката на данни в застрахователната индустрия. В действителност по-голямата част от застрахователната компания не е оборудвана да работи ефективно с такива чувствителни данни. В резултат на това има много кражби на данни и проблеми с кражба на самоличност.

В повечето случаи протоколите KYC събират чувствителна информация за своите клиенти и без подходящ надзор или сигурност на място данните се крадат.

Това е сериозен проблем и с нарастването на киберпрестъпленията няма да изчезне скоро. По този начин, без да създадат подходящ мрежов канал, компаниите не могат да предложат защита за събиране на данни.

Остаряла технологична инфраструктура

Индустрията работи на остаряла или наследена мрежова система. Освен това този тип инфраструктура определено не е в състояние да се справи с увеличеното натоварване с голяма производителност. През повечето време това възпрепятства растежа на застрахователя.

Нещо повече, той също не може да предложи регулирани оперативни разходи, отговарящи на удовлетвореността на клиентите и бизнес изискванията. Светът върви напред и става все по-зависим от съвременните технологии. В този сценарий използването на наследени мрежи ще повлияе само отрицателно.

Без подходящи протоколи за архивиране и сигурност няма начин компаниите да се справят с изискванията на клиентите.

Нарастващи разходи за операции

Това е пряко свързано с използването на наследени мрежи. В действителност, тъй като застрахователната индустрия продължава да използва остарели технологии, те се нуждаят от повече ресурси, за да свършат всичко. По този начин те завършват с по-сложен натурален бизнес модел, който взима време, пари и ресурси. Освен това тези компании също трябва да актуализират и да работят с държавни агенции.

Прекарването на толкова много пари само за човешки ресурси поражда грешки и бавен резултат. Така че, в този случай най-добрият начин е да започнете да използвате технологии, които могат да поемат тежестта и да свършат нещата по чист и ефективен начин.

Твърде много регулация

С течение на времето застрахователната индустрия става все по-трудна и по-трудна за справяне. В много случаи големите компании трудно получават застраховка поради всички действащи разпоредби. В действителност, ако регламентите затрудняват свързването с клиентите, тогава защо компаниите да останат в рамките на регламентите?

Очевидно ще ви трябват разпоредби в застрахователното пространство, за да управлявате индустрията. Но налагането на твърде много разпоредби може да върви и в двете посоки. Във всеки случай, ако регулациите започнат да изискват твърде много капитал, тогава компаниите ще поемат рискове в чужбина.

Освен това всъщност не е най-добрата практика за привличане на бизнес.

Мудна застрахователна инспекция

Друг въпрос е бавният и тромав процес на застрахователните инспекции. Има инспектори, които проверяват дали претенцията е автентична или не в случай на някакво застрахователно вземане. Но цялостният процес е наистина бавен. В много случаи може дори да отнеме месец за пълна проверка и одит на ситуацията.

Това не само намалява нивото на удовлетвореност на клиентите, но и компанията изостава значително. Още повече, че поради човешки грешки проверката многократно води до неуспех и клиентът трябва да поиска повторна оценка. За съжаление, ако няма подходящи канали, този проблем ще продължи да съществува.

Бавен процес на застрахователни искове

Просто има твърде много стъпки за допускане на грешки в застрахователния иск. На първо място, започва с попълване на много документи, влизане в опашка и подаване. След това компанията ще го прегледа и след това ще започне процеса на проверка. Но през повечето време на застрахователните компании им липсва работна ръка или автоматизирани процеси, за да се справят с огромните изисквания на клиентите.

В резултат на това може да отнеме много време, за да стигнете до иска си и след това да назначите човешки ресурси, които да ви помогнат. В повечето случаи е необходима емоционална жертва и за потребителите, когато те се опитват да получат застрахованите пари, след като са загубили един от близките си.

Искате ли да научите повече за влиянието на блокчейн в застрахователната индустрия? Вижте нашето ръководство за блокчейн за случаи на употреба на застраховка и приложения сега!

Основни случаи на използване на блокчейн в застраховането

блокчейн в застрахователната инфографика

Blockchain в застраховката се предлага със собствен набор от предимства. Въпреки че тази технология е все още в ранната фаза на развитие, тя вече може да реши много въпроси, свързани със застраховането. Нека да видим какво са това –

Откриване на измамни искания

Както знаете, измамни твърдения измъчват индустрията от дълго време. Е, не е като застрахователите да не правят нищо, за да спрат измамата. Те използват съвременни технологии, за да се борят с това, но за съжаление това изобщо не е от помощ.

И все пак по някакъв начин процентът просто продължава да расте. В действителност повечето от тези измами се случват в здравни / животозастраховки. Други видове застраховки също имат проблеми с измама, но тези 2 вида имат най-висок процент от тях.

По-конкретно, блокчейнът в животозастраховането или здравното осигуряване може да помогне за свеждане до минимум на измамни искания. Тъй като блокчейнът проследява цялата информация, като не оставя никакви пречки за корумпираната страна, тя помага да се открият всички измамни искания.

Така че, можете да използвате блокчейн за вашата компания, за да намалите драстичното количество измамни дейности.

Улесняване на искове и процеси за изготвяне на политики

Е, застрахователният сектор е основният пример за това как се случват неефективност и грешки по време на процесите на вземане и вземане на политики. В действителност това може значително да увеличи разходите, което се превръща в неприятност за клиента и компанията.

Въпрос на време е кога човешките посредници трябва да се адаптират или да бъдат заменени от технологии, които не правят всички тези грешки. Следователно блокчейнът може да помогне в това отношение. Използвайки функциите на интелигентния договор, той може бързо да прегледа набора от правила, преди да изплати или да отхвърли иска. Това е по-ефективно и спестява време и за двете страни.

Особено блокчейнът в здравното осигуряване може да помогне за рационализирането на процеса, като по този начин помага на пациентите възможно най-бързо.

Рационализиране на рутинните инспекции

Застрахователните компании трябва да проверяват ежедневно различни аспекти като документи, имоти и активи, за да бъдат в крак с процеса на искове. Също така, без подходящо разследване, измамни дейности започват да се увеличават бързо. Тази застрахователна индустрия обаче има ужасно недостатъчно персонал за това. В действителност индустрията не е оборудвана да рационализира процеса на проверка и много пъти дори допуска различни грешки.

Следователно е логично да започнете да използвате блокчейн в здравното осигуряване или друг вид застраховка, за да улесните правилно рутинните процеси на проверка. Така че, ако една информация се съхранява в базата данни и тя се актуализира всеки път, когато има промяна, много по-лесно е да се следи напредъка, нали?

Ето как блокчейнът наистина може да помогне.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Предотвратяване на кибер рисковете

Това е още едно от предимствата на блокчейн в застраховането. В действителност индустрията все още твърде много разчита на технологиите от старо поколение. Ето защо те не могат да отвърнат на всякакви кибератаки, когато наистина имат нужда, защото нямат подходящите инструменти за това. В действителност кражбата на данни и кражбата на информация може да струва на компаниите да изплатят милиарди и милиарди долари.

Въпреки това, с блокчейн в комбинацията, предотвратяването на кибер рискове е наистина лесно. Освен това блокчейнът може да предложи авангардна технология, необходима за спиране на кибератаките. Blockchain вече доказа, че може да предложи по-добра сигурност и също така може да предотврати много широкомащабни кибератаки.

Застраховка при поискване

Застраховката при поискване е нов тип опция в момента и набира скоростта, която заслужава. Тук потребителите могат да получат застраховка директно от своите мобилни устройства или дори от компютри, когато имат нужда от тях. Въпреки че вече е налице, виртуалното изживяване може да бъде значително подобрено, ако компаниите започнат да използват блокчейн.

Важно е, че блокчейнът в здравното осигуряване може да помогне за по-ефективната автоматизация на целия процес. Например, компаниите могат да съставят интелигентни договори с основни правила вместо оригиналните им хартиени формуляри. Потребителите могат директно да получат достъп до интелигентните договори, да преминат през всички нужди и след това да изберат този, от който се нуждаят.

В най-добрия случай ще отнеме само няколко минути!

Проследяване на активи в реално време

Застрахователните компании имат много премии по отношение на застраховките за имущество или злополука. Те обаче са малко по-трудни за проследяване или управление. Събирането на цялата информация за имоти, активи или физически лица обаче отнема време и е скъп подход.

Но с блокчейн в комбинацията, те могат да проследяват активите в реално време, за да видят промените в собствеността, условията или други стандарти, които трябва да поддържат. Нещо повече, тъй като цялата информация за блокчейна е проверена, това спестява много време и пари за компаниите.

По-специално блокчейнът в животозастраховането може да проследява всички задължения и да рационализира процеса на застрахователни искове по-бързо.

Blockchain технологията е единствена по рода си технология, която може да предложи своята полезност на почти всяка индустрия. Вижте нашия списък с 20+ случая на използване на блокчейн технология точно сега!

Осигуряване на динамично ценообразуване

Това е нов подход към застраховането, тъй като компаниите се опитват да предвидят фактори, които променят поведението на потребителите към застраховането. Например само наличието на статичен заместител по всяко време, дори когато икономиката е ужасна, ще накара хората да не ходят на застраховки.

Така че социалните и икономически фактори играят огромна роля при определянето на ценообразуването на тези застрахователни полици. Това е едно от предимствата на блокчейна в застраховането, тъй като той може да прогнозира промяна на поведението на потребителите и пазарната стойност по всяко време.

Така че застрахователните компании могат да използват данните и да променят цените си въз основа на реален сценарий.

Намаляване на разходите за KYC

Е, клиентът няма да продължи да се застрахова от една застрахователна компания. Обикновено те обичат да вземат възможностите си и да изберат най-добрите от различни компании. Всеки път обаче трябва да преминат през едни и същи KYC процедури, което отнема много време.

Тъй като информацията е една и съща във всяка организация, тя е по-ефективна само ако могат да обменят данните от един източник на друг. Така че, ако е налице оперативна съвместимост, потребителят ще трябва да попълни информацията само веднъж и след това да я използва за всички други компании.

В действителност това спестява много разходи и на компаниите.

Осигуряване на модел за застраховане от партньорски партньори

Това е различен вид модел и много по-ефективен с блокчейн на място. В действителност тук членовете могат да обединят парите си и да запазят премиите за себе си, вместо за застрахователи. Обикновено членовете могат да обединят всичките си средства в един цифров портфейл и след това да използват тези пари, за да инвестират в застрахователния сектор.

Ако някой направи иск, тогава инвестицията се изразходва, а ако никой не предяви иск, всички средства се връщат. Още повече, че вече има много приложения на място, по-специално в Defi пространството за тази цел.

Това е още една от конкретните ползи от блокчейн в застраховането.

Любопитен ли сте за DeFi? Вижте нашето крайно изчерпателно ръководство за децентрализирана финансова технология, за да научите повече за нея.

Различни компании, използващи блокчейн в застрахователната индустрия

Много реални корпоративни компании инвестират много пари в блокчейн в застрахователни проекти. Нека проверим някои от тях точно сега.

AIA Group

AIA Group работи по различни застрахователни блокчейн проекти и един от тях е за банково-застрахователни решения. Тук те работят с други партньорски банки, за да споделят на живо помежду си документации.

MetLife

В момента Metlife работи за здравноосигурителния сектор. Нещо повече, тяхната компания за иновации LumenLab е тази, която стои зад проекта. В действителност те предлагат застрахователни средства за починали близки и може също така да определи дали са имали някаква животозастраховка за начало.

Благоразумен финансов

Това е един от най-големите застрахователни блокчейн проекти, който скоро ще промени сценария. В действителност Prudential Financial иска да използва тази технология, за да се отърве от измамни дейности, да предложи по-добро изживяване на клиентите и да обработи документация. Още повече, че може да проследява и напредъка по договор.

AIG

В сътрудничество с International Business Machines Corp, American International Group работи върху решение за разработване на интелигентна застрахователна платформа. Следователно тази платформа е идеално оборудвана за справяне с международни застрахователни въпроси.

Aegon

Aegon също работи по един от застрахователните блокчейн проекти. В действителност те участват в инициативата B3i, която използва Corda за използване на блокчейн за застрахователни цели. Освен това, този проект е в състояние да се справи с натоварването на презастрахователния и застрахователния процес.

AXA

AXA представя едно от най-забележителните приложения на блокчейн в застраховането. Те въвеждат приложението на Fizzy, което ще ви помогне да получите автоматизирана и защитена застраховка за забавените полети. Така че, тази компания предлага най-вече застраховка, която покрива авиационния сектор.

Allianz SE

Застрахователният гигант Allianz SE работи върху решение, което ще улесни международните застрахователни плащания за всички техни корпоративни клиенти. Във всеки случай системата е токенизирана в момента и те предлагат тези символи за плащане на застрахователните искове.

Assicurazioni Generali

Generali също е друга голяма компания, която работи с Accenture за застрахователната индустрия. В действителност те разработват решение, което ще предложи процеса на презастраховане за собствени застрахователни услуги. Още повече, че с напредъка досега това ще се превърне в едно от най-добрите блокчейн приложения в застрахователния сектор.

Цюрих

Цюрих работи с Accenture, за да излезе с решение, което да управлява поръчителските облигации. Обикновено тези облигации са необходими, за да се гарантира изпълнението на определени бизнес сделки. Така че, те са изключително важни за застрахователните пазари.

Liberty Mutual

Liberty Mutual също работи по различни видове блокчейн приложения в застрахователния сектор. Понастоящем те имат решение за увеличаване на ефективността между управлението на данните на цедентите и презастрахователите.

Прочетете още: Списък на Топ 50 компании, използващи технологията Blockchain

Предвидими предизвикателства

Конкурентната среда

Е, блокчейнът е нова технология и бавно набира сила през годините. Така че, всяка конкуренция по отношение на застрахователния пазар ще се състезава за ново царство. Много компании вече инвестират в блокчейн и се страхуват, че корпоративните компании могат да вземат цялата слава.

Така че в този смисъл стартъпите няма да имат друг избор, освен да инвестират в скъпи решения за блокчейн. Но ако тези решения не се представят достатъчно добре, те дори могат да фалират. Така че, виждате ли, колкото повече компания се опитва да интегрира блокчейн, толкова по-конкурентен ще стане пазарът.

Поддръжка и управление

Това е едно от ограниченията на блокчейн в застраховането. В действителност блокчейнът не е снабден със система за управление. Той е децентрализиран и разпределен в природата, така че няма нужда от система за управление. Но корпоративните компании не могат да работят без никакви модели на управление.

Техните бизнес процеси или модели не могат да функционират по този начин. Нещо повече, поддръжката на блокчейна също е огромен проблем, тъй като компаниите ще се нуждаят от експерти, за да поддържат тази нова технология. Следователно няма начин да се заобиколят и двата параметъра и все пак да се използва технологията.

Липса на правна уредба

Друго едно от основните ограничения на блокчейн в застраховането е липсата на регулации. По-конкретно, правни термини. Е, цялата концепция на застраховането се върти около правната среда. Без подходящи разпоредби или закони системата не може да функционира. Например потребителите и компаниите имат нужда от възможността да потърсят помощ от съдилища и адвокати.

Как могат да разрешат проблема при какъвто и да е спор, ако няма концепция за закон или регламент? Но блокчейнът не предлага такъв тип функции. Така че, това е и огромно предизвикателство, което секторът трябва да преодолее.

Ниска скалируемост

Вярвам, че това е едно от крайните ограничения на блокчейна в застраховането. В действителност блокчейнът все още е в ранните фази на развитие. Въпреки че в момента в повечето случаи има много решения, те не могат да се отърват от проблема с мащабируемостта.

Така че, когато в мрежата има твърде много участници, производителността на тази мрежа ще спадне драстично. Това ще доведе до по-бавно производство и транзакции. Очевидно никоя компания не иска това. Но в момента няма много възможности за избор. Така че, ако blockchain иска да получи глобално признание, той трябва да реши проблема с мащабируемостта завинаги.

За да внедрите решения, базирани на технологията блокчейн, трябва да разберете основните предизвикателства. Научете повече от нашия списък с топ 10 предизвикателства за внедряване на корпоративна блокчейн.

Крайна бележка

Блокчейнът в застраховането може да отвори царство на нови възможности и иновации. Този сектор изостава в състезанието за икономическа стабилност. И така, сега е крайно време този сектор да възприеме характеристиките на тази технология.

След като компаниите започнат да прилагат блокчейн в застраховането, те бавно ще променят сценария от по-лош към по-добър. Ако искате да научите допълнително за блокчейн технологията или искате да започнете да работите по проект, ние ще ви предложим да разгледате нашия безплатен курс за блокчейн.

Защо да чакаш? Поемете инициативата и се потопете в сферата на творчеството сега!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map