Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Кой е Чарли Лий? Светлината на Litecoin

Ако искате да научите повече за криптовалутата, как тя се е развила през последните няколко години и кои са хората зад възхода на криптовалутите, един от първите въпроси, които трябва да зададете, е кой е Чарли Лий?

Чарли Лий е човекът, който стои зад един от най-ранните производни на биткойн, Litecoin. Той беше един от многото компютърни учени, които скочиха на криптовалутата в началото на 2010-те. По това време не много хора знаеха или очакваха криптовалутите да бъдат толкова ценни, но той вярваше в концепцията. Ето защо той продължи да работи върху нещо, което по-късно се появи като Litecoin, популярна криптовалута.

Така че простият отговор на въпроса кой е Чарли Лий – той е основател и действителният ум зад шеста по големина криптовалута чрез пазарна капитализация, Litecoin.

Лий се радва на статут на знаменитост в света на криптовалутата и технологията на блокчейн. И все пак много хора се чудят кой е Чарли Лий? Пътуването му към създаването на Litecoin е вдъхновяващо, тъй като веднъж се провали, но не се отказа.

Днес, дори когато Litecoin може да не е толкова голям, колкото Bitcoin или Ethereum, но все още се радва на изключително лоялна група привърженици и бързо се изкачва по стълбата във непрекъснато променящия се свят на криптовалутата.

Ранният живот на Чарли Лий

Чарли Лий е роден от родители китайски имигранти в западноафриканската държава Кот д’Ивоар. Родителите му се преместиха там през 60-те години, когато Африка се отърваваше от колониалното управление, а икономиките се отваряха към света. Ранното си детство обаче прекарва само в Африка.

Когато е на 13 години, родителите му се преместват в САЩ.

Образование: Отиде в гимназията Лорънсвил в Лорънсвил, Илинойс. През 1995 г. завършва гимназия и продължава да присъства в престижния Масачузетски технологичен институт (MIT). В колежа специалността му беше Компютърни науки и той спечели бакалавърски и магистърски степени. Завършва магистратурата си по компютърни науки през 2000г.

Ранен професионален живот

Ярък студент като Лий можеше да попадне само в някои от най-добрите технологични компании в страната и точно това се случи. След като завършва MIT, Лий си намира работа като софтуерен инженер в Kana Communications. Той работи там три години, докато не се присъедини към Guidewire Software. В тази компания той работи четири години и напуска в средата на 2007 г..

Работа в Google

През 2007 г. Лий започва работа в Google като софтуерен инженер. Работил е по редица типични проекти на Google като Chrome OS и YouTube Mobile. По това време той за първи път се натъкна на биткойн и се заинтересува от идеята за криптовалута.


Преди да се занимава с криптовалута, той се интересува от търговията със злато. Сега е много ясно, че колкото и да се интересува от компютърни науки, той се интересува еднакво от търговията и икономиката. Той работи в Google пет години, след което напуска компанията, за да продължи кариерата си в блокчейн и криптовалута на пълно работно време.

Началото в света на криптовалутите

Лий многократно разкрива, че се е замесил в биткойн и криптовалута, докато е бил в Google. Първоначално той започна да копае биткойни, подобно на други разработчици, които се натъкнаха на тази нова цифрова валута. Той купи първия си биткойн след кореспонденция с Майк Хърн, един от разработчиците зад блокчейна за биткойн.

Тъй като самият Чарли Лий беше опитен софтуерен инженер, той реши да създаде своя собствена криптовалута. Въпреки това той не беше сам, тъй като много разработчици се опитваха да копират идеята за биткойн, но успя, когато мнозина се провалиха. Въпреки това той също преживя своя дял от неуспехи, преди да намери успеха под формата на Litecoin.

Кой е Чарли Лий? Основател на Fairbix

Може да познавате Чарли Лий от Litecoin, но това не беше първото му създаване на криптовалута. Първият му проект се казва Fairbix. Когато Bitcoin излезе за първи път, това беше цялата ярост сред разработчиците по целия свят. Те се опитваха да създадат следващата платежна система, базирана на блокчейн.

Fairbix беше клониран от Tenebix – криптовалута, пусната година преди Fairbix. Лий и няколко други разработчици клонираха изходния код и направиха няколко промени за Fairbix.

Единственото общо между Fairbix и Litecoin е протоколът за консенсус за доказателство за работа. Fairbix не се справи толкова добре от самото начало. Около 8 милиона Fairbix бяха предварително разработени първоначално. Това последва много лоша преса. Той се зарежда в рамките на няколко седмици след освобождаването. Общността на криптовалутите и ентусиастите не купуваха идеята зад Fairbix.

Fairbix трябваше да бъде справедливо разпределена алтернатива на валутата, от която е клонирана. Той се основаваше и на същия алгоритъм за доказателство за работа, какъвто беше случаят в Tenebix. Но Tenebix стартира само със 100 предварително разработени блока, преди да бъде пуснат за обществеността. С Fairbix, който разполага с близо 8 милиона предварително добити монети, той непременно ще се провали.

Неуспехът на Fairbix стана още по-траен, когато неизвестен нападател извърши 51% атака върху мрежата му. Нападателят открадна 1500 блока. Това основно унищожи стойността на Fairbix и завърши малкото му пътуване.

Кой е Чарли Лий? Основател на Litecoin

Fairbix се провали, но това не спря Лий. Той научи уроците си от грешките, които направи с Fairbix и реши да подобри стратегията си. Той не беше готов да се откаже от ролята си в създаването на криптовалутна икономика.

основател на лайткойн

Кредити за изображения: Litecoin

Малко по-малко от месец от Fairbix, Лий пусна друга криптовалута Litecoin. Той клонира основния изходен код на Биткойн и направи корекции, за да подобри системата. Биткойнът не беше без недостатъците си и Лий се опита да се отърве от тези с Litecoin. Той промени протокола за хеширане, GUI, средното време за транзакция на блока и общата максимална стойност на ограничението на доставката. Той успя да създаде наистина ефективна алт-монета.

Биткойн използва алгоритъма SHA256 за протокол за хеширане. Litecoin обаче използва алгоритъма, базиран на Scrypt. Тази промяна също се отрази на времето на транзакцията и го намали със 75 процента. Сега времето за блокова транзакция беше средно само 2 минути и половина. Максималното предлагане на Litecoin е 84 милиона, което е много по-високо от това на Bitcoin.

Чарли Лий: Визионер

По време на дните си в Google Лий загуби вяра във Федералния резерв и как се търгува с пари в света. За него беше съвсем естествено да скочи в криптовалута и да създаде Litecoin, дори и след като веднъж се провали. Веднъж каза:

„Вярвам, че криптовалутата ще поеме фиатната валута и ще се превърне в резервна.“

И така, отговорът на въпроса кой е Чарли Лий е, той е мечтател, човек, който отказва да приеме провала. Дори когато се сблъска с неуспех под формата на Феърбикс, той никога не се преклони пред трудностите, с които се сблъска.

Лий смята, че Litecoin не е конкурент на Bitcoin. Визията му за Litecoin е нещо като цифрова валута, която е най-подходяща за малки транзакции като онлайн пазаруване. Можете да използвате тази валута, за да купите кафе или да поръчате нова риза. Както знаете, биткойнът е по-добър за международна търговия и плащания. Веднъж той каза в интервю:

„Исках да създам нещо, което е нещо като сребро за златото на Биткойн“

Той увеличи броя на доставките от 21 милиона на 84 милиона, за да направи Litecoin по-достъпен. Също така, GUI видя значителни подобрения, за да направи системата по-лесна за ползване.

Той създаде Litecoin, докато все още беше в Google. 2 години след пускането на Litecoin той накрая напусна Google. Новата му криптовалута отне известно време, но започна да добива известна сила в криптовалутната индустрия.

Успех на Litecoin

Litecoin успя, защото се основава на идеята за справедливост. Само блокът Genesis и два блока след това са предварително разработени. Очевидно беше от самото начало на Litecoin, че Лий най-накрая е разбил кода на успешна криптовалута.

Когато беше пуснат през 2013 г., потребителската база нарастваше с хиляди. Очевидно това доведе до увеличаване на стойността и надвишаване на пазарната капитализация. Въпрос на време беше пазарната капитализация да се увеличи и да достигне милиарди долари.

Работа в Coinbase

Лий се присъедини към Coinbase през 2013 г. в качеството си на инженерен мениджър. Coinbase е най-популярната обменна валута там. Той работеше в Coinbase, когато имаше много малко хора. Длъжността му беше променена на директор по инженерство по време на мандата му в Coinbase. В това си качество той отговаряше за операциите по сигурността и поверителността. Той напусна компанията през лятото на 2017 г. Сега Litecoin е единственият му фокус.

Litecoin е постоянна работа на пълен работен ден за Лий, който в момента служи като управляващ директор в Фондация Litecoin. Неговата основна работа е да наблюдава развитието на Litecoin. Вече видяхме много подобрения от самото му стартиране.

Кой е Чарли Лий? Влиятел на социалните медии

Чарли Лий Twitter акаунтът има над половин милион последователи и броят им продължава да расте, тъй като все повече хора се запознават с него и неговата криптовалута. Тъй като има запален последовател в социалните мрежи, понякога го обвиняват, че води пазара, заради своите туитове и коментари.

Кой е Чарли Лий? Основател на Litecoin без Litecoins

Litecoin стана масово и цената се увеличи, когато Litecoin най-накрая беше разрешен в Coinbase през 2017 г. Лий обаче реши да продаде всичките му Litecoins и дари парите на неговата фондация. Той не искаше никакъв конфликт на интереси. Той пише, след като хората го обвиниха, че използва влиянието си в социалните медии, за да води пазара в полза на Litecoin:

кой е Чарли Лий

Този ход също беше посрещнат с критики, като някои твърдяха, че този ход всъщност е в негов личен интерес. Изследовател на криптовалути в Twitter стои зад тези обвинения, Bitfenex’ed. Същият използва напускането му от Coinbase като доказателство, че наистина е зарязал всичките си монети, за да печели пари.

По-късно обаче Лий развенча теориите в поредицата с обяснителни туитове.

Има и поддръжници, които смятат, че решението му е адекватно и етично. Те вярват, че това е най-доброто за Litecoin. Ако погледнете състоянието на Litecoin днес, изглежда, че всичко е работило добре. Сега Лий може да изрази мнението си и да предложи подкрепа на общността, без да бъде подложен на огън. Потребителите на Litecoin сега го слушат повече от всякога.

Той все още продължава да държи влияние и неговите туитове излизат на десетки хиляди ентусиасти на криптовалутите. Той дори е подложен на обстрел за насърчаване на други криптовалути, особено когато предлага подкрепа на Nano.

В отговор той заяви, че вярва, че в крипто света има място за повече от една валута.

Чарли Лий присъства & Бъдещи усилия

След Coinbase, Лий се фокусира единствено върху Litecoin и води до някои положителни промени. Litecoin стана първата валута, която има сегрегирани свидетели. Това е мека вилица, която в крайна сметка намалява размера на транзакцията и следователно увеличава капацитета на транзакцията. За да разберете това по-добре, първо трябва да проучите какво е вилица.

Segwit беше внедрен през май 2017 г. по време на конференция, наречена Litecoin Global Roundtable Resolution.

Днес Лий служи във фондация Litecoin, която работи за развитието на Litecoin, за да помогне за подобряване на обществото. Те се стремят да използват най-модерната технология за тази криптовалута и да дадат на потребителите това, което искат. Те също така работят върху това да направят концепциите лесни за разбиране, така че повече хора да могат да се интересуват от криптовалута.

Така че, ако го разгледате, той не се фокусира само върху собствената си криптовалута, той полага усилия да създаде свят, който е по-отворен към криптовалутите и е по-запознат с концепцията.

Фондацията също има активна ръка в развитието на Litecoin. Те също така внасят пари, като използват собствените дарения на Лий и от други източници. Тъй като самият Лий е софтуерен инженер, той все още допринася за основния екип от разработчици. Основната му мисия в близко бъдеще е да работи върху Lightning Networks и поверителни транзакции.

Той пише в туитър за това и твърди, че е развълнуван от очаквания напредък от поверителни транзакции. Той също така показа желанието си да добави заменяемост като характеристика на Litecoin и твърди, че това е възможно, особено с използването на мека вилица.

Визията му да направи Litecoin среброто на златото на Bitcoin изглежда се превръща в реалност. Сега, тъй като валутата е независима от него и остава само под влиянието на потребителите, тя е наистина децентрализирана.

Кой е Чарли Лий – Последните думи

Той е силата зад Litecoin.

Той е привърженик на справедливата криптовалута и има запален интерес към икономиката.

Чарли Лес е опитен софтуерен инженер и е много умен мислител, независимо от коя страна се отклонявате относно противоречията при продажбата му на Litecoins.

Той е влиятел на социалните медии.

Той е гений, визионер и човек, който полага истински усилия да промени света.

Бъдещият план на Лий е да направи Litecoin още по-голям и да се увери, че хората достатъчно скоро ще го използват, за да купуват неща онлайн.

Просто казано, ако се интересувате от криптовалута или Litecoin, се нуждаете от съвет от лидерите и експертите в бранша, следвайте Чарли Лий в социалните медии и в новините.

Препратки

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Coinbase
  • medium.com/the-mission/
  • https://www.cnbc.com/2017/12/20/litecoin-founder-charlie-lee-sells-his-holdings-in-the-cryptocurrency.html
  • http://www.businessinsider.com/litecoin-creator-charlie-lee-sells-entire-ltc-holding-2017-12
  • https://ambcrypto.com/litecoins-ltc-charlie-lee-says-most-excited-about-lightning-network/
  • https://www.cnbc.com/2017/12/14/litecoin-founder-charlie-lee-talks-bitcoin-cryptocurrencies.html
  • https://cointelegraph.com/news/charlie-lee-to-make-litecoin-more-decentralized-eventually-i-would-step-away

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector