Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Коя е Елизабет Старк? Главен изпълнителен директор на Lightning Labs

Още от създаването на криптовалутата, повечето от активните граници в иновационната програма са мъже, но през последните две години, без да подкопават приноса на други, Елизабет Старк се доказа като женски гигант, който смята с приноса си такъв като мълниеносната мрежа към биткойн общността. Така че, някой може да попита, коя е Елизабет Старк? От къде е тя? Какво е нейното портфолио? Сега, до подробности.

Елизабет Старк е завършила Харвардския университет, където е получила докторска степен по право. Родена е в Бруклин, Ню Йорк и в момента пребивава в Сан Франциско, САЩ, тя е съосновател и главен изпълнителен директор на Lightning Labs. Lightning labs е компания, която „мащабира блокчейн“. (Какво означава мащабиране на блокчейн? Разберете по-късно.) Като ентусиаст на криптовалута, тя е сътрудник в Coin Center. Coin Center е изследователски център, създаден (с нестопанска цел), за да се застъпва за прилагането на добри правителствени политики по отношение на криптовалутите, т.е. Bitcoin, Ethereum, Litecoin и др. И други децентрализирани технологии. Въпреки че тя не е много ангажирана с академичните среди, както изглежда на крипто общността, тя обаче не е прекъснала връзките с академичните среди. Тя е гостуващ сътрудник в проекта за информационно общество на Йейл и преподава в Йейлския университет. И в двата университета тя е преподавала за P2P технология, протокол с отворен код и други технологии. Като наставник на стипендията Thiel, тя работи с намерението да предоставя подкрепа, т.е.финансова насока на ученици под 23 години, с намерение да напуснат училище, за да продължат други проекти. Ще Ви интересува, че Старк не е разработчик; интересът й към технологиите обаче е забележителен.

ЛАЙТИНГ ЛАБОРТИ: КАК РАБОТИ МЛЪЩАЛНАТА МРЕЖА

Светкавични лаборатории е технологично стартиращо предприятие, което разработва отворен протоколен слой, използвайки наличието на функции на блокчейн и интелигентни договори, за да направи транзакциите на всеки по света евтини и бързи. Той е проектиран да помогне за мащабиране на блокчейн. Това е очевидно за биткойн блокчейн с активирането на мрежата Lightning през 2018 г. Чрез мащабируемост, а не обичайния процес, при който информацията се обработва до всички възли за потвърждаване на транзакции, този протокол рационализира броя на възлите, участващи в отделни транзакции. По този начин времето, за което са необходими транзакциите, би било по-бързо от обикновено и това също ще доведе до разумни такси. Двойки възли създават тези транзакции. Тези възли свързват подателя в транзакция с получателя и са свързани чрез платежни канали, съществуващи в оригиналната блокчейн. Когато се създаде канал, двете страни, участващи в транзакцията, влагат средства в блокчейна в запис, при който двете страни се подписват за извършване на транзакции.

Елизабет Старк, главен изпълнителен директор на Lightning Labs

Кредити за изображения: Lightning Labs

Въпреки това има предимства и недостатъци при този тип сделки. Тъй като транзакцията изисква съгласието на двете страни за подписване на транзакциите, липсата на някоя от страните може да доведе или до анулиране на транзакцията, или недостъпната страна губи средствата си. Важно е да се отбележи, че този светкавичен ефект не работи само за биткойни, но и за други блокчейни. Всъщност може да има кръстосана имплантация на блокчейн, като се използва мълния, така че да може да се размени токен по всяко време. И накрая, според изявлението на лабораторията на Lightning, те са на мисия, но еластичното, децентрализирано от следващото поколение & финансова система.

„Вярваме, че системите, базирани на криптография, блокчейн и интелигентни договори, ще подобрят финансовото сътрудничество по целия свят по безпрецедентни начини в големи и малки размери.“

Гледайте я как говори за важността на Layer two тук.

ЕЛИЗАБЕТ СТАРК ДОПЪЛНЕНИЕ ЗА ОБЩНОСТТА КРИПТО

Разглеждайки действителната история, криптовалутата не стартира през 2008 г. През 90-те години на 20-ти век имаше хора, наречени кифърпънки, гледайки техния принос чрез тяхното писане, откриваме поразителна прилика между тях и Биткойн. По този начин можем да кажем, че тяхната крипто общност намира място в настоящата епоха. През 2008 г. биткойнът е изобретен с официалното му издаване през януари 2009 г. от човек (или група, неизвестна самоличност) на име Сатоши Накамото.


И така, както каза по-рано, че Елизабет Старк е главен изпълнителен директор и съосновател на Lightning Labs, тя е допринесла за общността в областта на блокчейн. Първо, какво е блокчейн? Blockchain е книга в цифровата мрежа, в която транзакциите, извършени в биткойн или друга криптовалута, се записват хронологично и публично. С мълниеносни лаборатории е възможно мащабиране на блокчейн. Какво означава мащабиране на блокчейн? Този процес се занимава с броя на възможните транзакции в блокчейна за единица време. Блокчейнът записва транзакции от самото начало и това работи чрез преминаването на информация от единия възел към другия. Блокчейнът се състои от възли, които потвърждават транзакциите по веригата. Както при създаването на Биткойн, му беше даден лимит за размер на блока от 1MB и по този начин, когато се извършват транзакции, информацията се съхранява в блок, след като възлите го потвърдят и когато 1MB е надвишен, се създава друг блок . И така, от статистиката се забелязва, че броят на транзакциите, обработвани в секунда, е средно между 3,3 до 7. По този начин това определя мащабируемостта на блокчейна в резултат на трафика при обработка на информация. Така че, за да разреши този въпрос за бъдещо приемане, тя въведе концепция с етикет „Втори слой“. Това е широко известно като мрежата Lightning, за която разработчиците на Bitcoin Core настояваха, когато хората призоваха за активиране на SEGWIT през 2017 г..

КЛЮЧОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА НА БИТКОЙНА И НЕГОВИЯ БЛОКЧАЙН

  • Време: По-рано беше споменато, че след като блокът се запълни, се създава нов блок, като по този начин на всеки десет минути се създава нов блок. Това забавя процедурите за транзакции, тъй като транзакциите, които са на опашка след попълването на блок, ще изчакат потвърждение от майньорите. Тези транзакции, които са на опашка след преливане, са в това, което наричаме „биткойн мемпул“. Поради този строг процес, докато някои транзакции все още са на опашка, други транзакции влизат в опашката. По този начин е разбираемо, че колкото по-големи са транзакциите в опашката, толкова повече проценти от тях се забиват в мемпула. Към януари 2018 г. средното време за потвърждение достигна рекорд от 190 часа 53 минути или приблизително осем дни. Това забавяне на времето за обработка, съчетано с увеличените такси за транзакции, изнерви много инвеститори, когато имаше план за активиране на SEGWIT 24 на блокчейна, което ще повиши ограничението за размера на блока и ще даде място за вилици на блокчейна. Последствията от това решение доведоха до два значителни хард форка с получените валути, съответно Bitcoin Cash и Bitcoin Gold.
  • Такси за транзакции: В криптовалутата, тъй като посочените възли са авторитетните цифри в блокчейна и те не са приватизирани, това е универсален консенсус, който решава какво се случва с блокчейн. Хората, експлоатиращи тези възли, се наричат ​​майнери. Извличането на криптовалута е доходна част от криптовалутата. Биткойнът е валута Proof of Work и по този начин начинът, по който миньорите получават заплащане, е чрез решаване на сложни криптографски пъзели. Тяхната работа е да обработват всяка транзакция и от своя страна да добавят паметта си за транзакции към блокчейна. Като награда за тяхната работа в поддържането на блокчейна, те се плащат в биткойн; тези награди са от таксите за транзакции и изплащания за поддържане на блокчейн в контрол. Така че, въпреки че високите TX такси са от полза за миньорите, това обаче е нерентабилно за участниците в транзакциите в блокчейна. Освен това високите такси за TX няма да поддържат микроплащания. Така че, при разрешаването на тези проблеми, Елизабет стартира Lightning Labs, предлагайки протокол с отворен код Layer two на оригиналната блокчейн, така че проблемът с транзакциите в биткойн мемпула, причиняващи закъснения във времето на транзакцията и високите такси, е отсечен.

Този видеоклип на Мануел Стейджис, озаглавен „Блокчейнът и ние“, включва и интервюто на Елизабет.

ЛАЙТИНГ ЛАБОРТИ: УМНИ КОНТРАКТИ

Ефектът на мълнията носи договорно въздействие върху биткойн блокчейна. Може да се каже, че това е система за интелигентно договаряне. В тази структура обаче блокчейнът служи като съд, който не може да бъде подкупен. Не забравяйте, че всяка транзакция в блокчейна е изтриваема и не може да се редактира. Така че, когато интелигентният договор е подготвен и всичко, което е подробно за договора, е предварително определено. Lightning гарантира, че договорът е изпълнен по право.

За да разберем това по-добре, да кажем, че двама души искат да извършват транзакции, а именно ориз и вода като плащане за такса за онлайн услуга. И двамата биха сключили споразумение за мулти-подпис 2-от-2 (това може да се оприличи на съвместната спестовна сметка на банка, където и двата подписа се изискват за извършване на действие за теглене на средства) в оригиналната блокчейн. След това това действие ги отвежда до Layer two, който чете транзакцията между тях. Представете си, че оризът и водата влагат съответно $ 50 и $ 100, правейки канал за разплащане от $ 150. Би било, че всеки път, когато извършват транзакции, те обменят своя цифров подпис, за да актуализират историята на транзакциите на своя канал извън мрежата. Важно е да се отбележи, че транзакцията е в протокола с отворен код и монетите не напускат блокчейна, а записаното е транзакция. Каналът е отворен, когато се извършва транзакцията, и е затворен, когато транзакцията е завършена, така че финалната история на транзакциите се добавя към блокчейна. Така че, тъй като блокчейнът защитава участниците срещу кражба на монети, в случай на опит за кражба, крадецът губи своите жетони в процеса като наказание и средствата му се кредитират на участника, чиито токени трябва да бъдат откраднати. Препоръчително е обаче да се излъчва най-новият легитимен статус на канала във всеки случай на опит за кражба, преди крайната транзакция да бъде изпратена до блокчейна.

Обясненият по-горе пример е този, който съществува между двама участници, а какво да кажем за мрежа между канали, така че Райс иска да изпрати 25 долара на Дан, но те нямат отворен канал, но Water има отворен канал с Дан. По този начин, вместо Райс да отвори нов канал с Дан, Райс може да изпрати плащането чрез вода. В този сценарий обаче мрежата на Lightning работи така, че Water първо изпраща средствата на Дан, преди да изтегли парите си от Райс, въпреки че може да се заплати, тъй като той действа като мълниеносен възел. Тази структура пречи на водата да открадне средствата. Важно е да знаете, че тази система не съществува въз основа на доверие. По този начин всичко се прави внимателно и в ред.

НЕЙНИТЕ КРИТИКИ

Тъй като крипто пространството е технологично ориентирано пространство, имаше доста критики към нея поради предполагаемата й неспособност да обясни дълбоки технически концепции зад нейния проект. Въпреки че има юридическа подготовка, ентусиазмът й се вижда всеки път, когато говори, и по ярки начини използва примери, за да обясни сложни проблеми в проекта си. Можем обаче да кажем, че критиките към нея с по-висок глас може би се дължат на основната причина, поради която е проведено интервюто, което й позволява да говори повече за нейния проект, но общността иска повече, от които никой по всяко време не е изпратил доказателства в подкрепа на техните претенции.

Също така се забелязва, че докато Lightning помага за по-лесно и по-бързо микроплащане & по-евтино, същото не може да се каже за по-голяма транзакция, тъй като поражда много въпроси за недоверие в системата. Например, при наказателната транзакция, представете си, че някой със средства от 10 долара е наказан за предполагаем опит за кражба и той прехвърля средствата си към другия, въпреки че средствата са малки, но наказателната сделка би повдигнала много вежди. Въпреки това, сега си представете някой, чиито средства са $ 100 000 и му е казано за наказателна транзакция, от която неговите средства ще бъдат прехвърлени на онеправдан биткойн, който се оплаква от кражба на символи, ако това не е добре управлявано, това едно действие може да отклони потребителите от настройването на интелигентни договори за биткойн блокчейн с помощта на Lighting мрежа. Въпреки че мрежата Lightning изпълни обещанието си да направи транзакциите с биткойн по-лесни, по-евтини и по-бързи, тя трябва да се усъвършенства, защото мащабните доставчици допринасят ефективно във всяка икономика.

Препратки:

https://cointelegraph.com/news/lightnings-elizabeth-stark-2017-will-be-the-year-of-smart-contracts

www.hackernoon.com/5-notable-women-in-the-blockchain-and-crypto-industry-6dd5981c0e7d

www.ccn.com/lightning-chief-its-a-bitcoin-not-blockchain-world/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector