Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Анализ на анкетата – бизнес стойност на блокчейн

Броят на корпоративните проекти, базирани на блокчейн, нараства през последните няколко години. Тенденциите предполагат, че този брой ще се покачи само през следващите десетилетия. Трябва обаче да имате набор от приоритети за предстоящите ви бизнес начинания, базирани на блокчейн. Липсата на прогнозируеми данни означава, че настоящите отраслови практики и прозрения са донякъде най-добрите налични възможности.

За да ви помогнем, проведохме индустриално проучване относно приоритетите за бизнес практикуващите в корпоративния блокчейн сценарий. Искаме да благодарим максимално на Telefónica, че беше изследователският партньор в това проучване.

Резултатите от проучването се основават на отговорите на анкетите на респондентите, живеещи в Северна Америка, Европа и Азия. Както знаете, тези региони имат най-високо ниво на ангажираност в корпоративните блокчейн проекти.

Сигурността и стабилността все още са безценните характеристики

Във всеки съвременен или традиционен бизнес сигурността и стабилността се разглеждат като олицетворение на успеха. В същото време бизнесът се опитва да се стреми към висок таван, нарастващ с устойчиви темпове. И корпоративните проекти, базирани на блокчейн, не са изключение от това.

Сега, когато има някои страхотни блокчейн мрежи и екосистеми, бизнесът най-накрая може да търси различни пътища в рамките на тази граница на сигурност и стабилност.

Предприемаческите проекти искат да имат определено ниво на контрол и доверие сред участниците. Тези две черти им дават усещане за сигурност и стабилност.

И така, какво мислят участниците в проучването за ключовите приоритети за корпоративен блокчейн проект?

Разрешено над без разрешение

Мрежите на блокчейн или възприемат разрешен или неразрешен подход. Въпреки че безразрешителните блокчейн мрежи правят чудеса в случаи на „публично“ използване като гласуване или набиране на средства, то със сигурност не е подходящо за корпоративна среда.

Например управлението на веригата за доставки или банкирането / плащанията процъфтяват в разрешена и контролирана екосистема, специално управлявана от регулаторни режими. С по-добра мащабируемост и по-бърз изход, разрешената блокчейн е далеч по-добра опция за корпоративен проект.

Сега да преминем към анкетата –


анализ на анкета

Резултатите от анкетите също отразяват тази идея.

По-голямата част от анкетираните предпочитат Hyperledger Fabric Private Network или която и да е разрешена мрежа, подкрепена от консорциуми.

Интересното е, че Public Ethereum също е доста популярен. Причината за този избор е съответната роля, изиграна от Ethereum при създаването и управлението на интелигентни договори, които представляват най-важния стълб на блокчейн приложенията за приемане на предприятия. И все пак разрешените блокчейни са предпочитани за водене на бизнес.

Защо така?

Както потвърждават нашите изследвания, по-добрият контрол и доверието между предприятията са много важни в корпоративния сценарий. Разрешената мрежа може да им помогне да постигнат това.

Например, помислете за типична верига на доставки. Елементите на веригата за доставки естествено функционират в затворена и контролирана среда като бизнес партньори. Тези елементи могат да се представят по-ефективно и бързо, тъй като имат по-високо ниво на доверие, споделени правила за управление и общоприети оперативни насоки.

Мащабируемостта, проследимостта и прозрачността са най-обезпокоените въпроси

Бизнесът е свързан с мащабиране. Бизнес, който печели $ 1 милион от планове за приходи за увеличаване на тези приходи, възлиза на $ 10 милиона. Растежът е естеството на всеки бизнес.

Въпреки това, една компания може да жертва производителността, докато мащабира. И така, наложително е да се увеличи едновременно мащабируемостта и производителността.

По същия начин, за всяка блокчейн мрежа, независимо дали е разрешена или без разрешение, мащабируемостта и производителността стават основни аспекти.

Корпоративната оперативна среда изисква характеристики на проследяемост и прозрачност. Може би си мислите, че разрешените блокчейни са „опцията“ за отиване за бизнеса. Но такива блокчейн мрежи нямат пълна публична прозрачност. Ето защо някои индустриални домейни (особено в публичния сектор) избират мрежи без разрешения като Public Ethereum.

И накрая, последната значителна грижа за бизнеса е свързана със самата технология. Въпреки разрушителното въздействие в света на бизнеса, блокчейнът все още е новородена концепция, далеч не е узряла. Така технологичната зрялост се превръща в решаващ фактор.

И така, какво чувстват респондентите от анкетите?

Тук имаме вратовръзка. Почти половината от участниците смятат, че мащабируемостта и производителността на блокчейн мрежите са свързани с проблеми. Подобно населена група се опитва да намери начини за по-добра проследимост и прозрачност в частните екосистеми.

И накрая, около една четвърт от анкетираните са притеснени от нивото на зрялост на технологията.

Изглежда, че корпоративните проекти търсят комбинация от два свята. Те търсят мащабируемост, но не искат да жертват и проследимостта и прозрачността.

И все пак, с повече ориентирани към предприятието функции, разрешените блокчейн мрежи имат малка преднина пред обратната опция.

Изтеглете пълната бизнес стойност на анализа на анкетите на Blockchain

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector