6 основни функции на блокчейн, които трябва да знаете сега

Чудите се защо Blockchain е придобил толкова голяма популярност през последните години. Тук предлагаме най-добрите функции на Blockchain, които го правят популярен! 

Технологията Blockchain съществува от доста време, все още активно в центъра на вниманието. Въпреки че има някои смесени чувства към тази технология, все пак никой не може напълно да подцени нейната роля в глобалния икономически пейзаж.

Технологията за първи път попадна в светлината на прожекторите чрез биткойн, много популярна криптовалута. За съжаление, сега стана твърде надценено и нестабилно в сравнение с други криптовалути. Но това, което Bitcoin привлече вниманието ни, е самата технология на блокчейн.

Запишете се сега: Безплатен курс за блокчейн

Списък с най-добрите функции на блокчейн

Технологията Blockchain не е просто резервна мрежа за криптовалути, но предлага много повече. И така, кои са основните функции на блокчейн, които го правят толкова неустоим? Защо набира толкова голяма популярност? Нека да се потопим малко по-дълбоко в характеристиките на блокчейна в това ръководство, за да отговорим на тези въпроси. Нека започнем с бързата инфографика на Blockchain!

1. Неизменност

Има някои вълнуващи функции на блокчейн, но сред тях „Изменяемостта“ несъмнено е една от ключовите характеристики на технологията на блокчейн. Но защо тази технология не е повредена? Нека започнем с свързваща блокчейн с неизменност.

Неизменността означава нещо, което не може да бъде променено или променено. Това е една от най-добрите блокчейн функции, които помагат да се гарантира, че технологията ще остане такава, каквато е – постоянна, неизменяема мрежа. Но как поддържа това?

Технологията Blockchain работи малко по-различно от типичната банкова система. Вместо да разчита на централизирани органи, той осигурява функциите на блокчейн чрез колекция от възли.

Всеки възел в системата има копие на цифровата книга. За да добавите транзакция, всеки възел трябва да провери нейната валидност. Ако мнозинството смята, че е валидно, то се добавя към дневника. Това насърчава прозрачността и я прави устойчива на корупция.

Така че, без съгласието на по-голямата част от възлите, никой не може да добавя транзакционни блокове към главната книга.

Друг факт, който архивира списъка с ключови функции на блокчейн, е, че след като блоковете на транзакциите се добавят в дневника, никой не може просто да се върне и да го промени. По този начин всеки потребител в мрежата няма да може да го редактира, изтрива или актуализира.


Прочетете също: Презентация с основи на блокчейн

Как се бори с корупцията?

Знаем как всяка година има огромни суми пари, които се хакват по нашите редовни канали. Много хора харчат трилиони пари, за да защитят бизнеса си от всякакви външни хакове. Винаги обаче забравяме да броим вътрешното рискове за киберсигурност които идват от корумпирани хора и власти.

В много случаи винаги има вътрешна връзка за тези хакове, за да знаят за всички мерки за сигурност, така че в крайна сметка ние плащаме цената за нашето доверие. Както всички знаете, банките не са толкова надеждни сега и глобалната икономика се нуждае от недоверителна среда, за да преодолее напълно този проблем.

Така че, когато става въпрос за среда без корупция, лесно можете да предположите, че блокчейн определено може да промени много от тези сценарии.

Ако бизнесът започне да интегрира блокчейн технологията, за да поддържа вътрешната си мрежова система, никой няма да може да я проникне или да промени или дори да открадне информация.

Публичните блокчейни са отличен пример за това. Всеки в публичната блокчейн може да види транзакциите, така че е супер прозрачен. От друга страна, частната или обединената блокчейн би могла да бъде най-добрата за предприятия, които искат да останат прозрачни сред персонала и да защитят своята чувствителна информация по пътя от обществения поглед.

Искате ли да научите повече за работата на Blockchain? Прочетете предишната ни статия, за да разберете как работи Blockchain.

2. Децентрализиран

Мрежата е децентрализирана, което означава, че няма нито един управляващ орган, нито един човек, който се грижи за рамката. По-скоро група възли поддържа мрежата, което я прави децентрализирана.

Това е една от ключовите характеристики на блокчейн технологията, която работи перфектно. Нека го опростя. Blockchain поставя потребителите ни в пряка позиция. Тъй като системата не изисква никакви управляващи органи, ние можем да имаме директен достъп до нея от мрежата и да съхраняваме нашите активи там.

Можете да съхранявате всичко, започвайки от криптовалути, важни документи, договори или други ценни цифрови активи. И с помощта на блокчейн ще имате пряк контрол върху тях, като използвате личния си ключ. И така, виждате, че децентрализираната структура връща на обикновените хора тяхната власт и права върху активите им.

Прочетете също: Blockchain Technology: Децентрализирана екосистема

Защо е толкова полезно?

Сега нека видим как тази блокчейн функция наистина прави промени –

 • По-малко неуспех: Всичко в блокчейна е напълно организирано и тъй като не зависи от изчисленията на хората, то е силно устойчиво на грешки. Така че случайните откази на тази система не са обичайни резултати.
 • Потребителски контрол: С децентрализацията потребителите вече имат контрол над своите свойства. Те не трябва да разчитат на трета страна, за да поддържат активите си. Всички те могат да го направят едновременно сами.
 • По-малко склонни към разбивка: Тъй като децентрализираната е една от ключовите характеристики на блокчейн технологията, тя може да оцелее при всяка злонамерена атака. Това е така, защото атакуването на системата е по-скъпо за хакерите и не е лесно решение. Така че е по-малко вероятно да се повреди.
 • Няма трета страна: Децентрализираният характер на технологията я прави система, която не разчита на трети страни; Няма трета страна, няма допълнителен риск.
 • Нулеви измами: Тъй като системата работи на алгоритми, няма шанс хората да ви измамят от нищо. Никой не може да използва блокчейн за личните си печалби.
 • Прозрачност: Децентрализираният характер на технологията създава прозрачен профил на всеки участник. Всяка промяна в блокчейна е видима и я прави по-конкретна.
 • Автентична природа: Тази природа на системата я прави уникален вид система за всеки вид човек. А хакерите трудно ще го пробият.

3. Подобрена сигурност

Тъй като се отървава от необходимостта от централен орган, никой не може просто да промени каквито и да било характеристики на мрежата в своя полза. Използването на криптиране осигурява още един слой сигурност на системата.

Но как предлага толкова голяма сигурност в сравнение с вече съществуващите технологии?

Е, това е изключително сигурно, защото предлага специална маскировка – криптография.

Добавена с децентрализация, криптографията поставя още един слой защита за потребителите. Криптографията е доста сложен математически алгоритъм, който действа като защитна стена за атаки.

Всяка информация в блокчейна се хешира криптографски. С прости думи, информацията в мрежата крие истинската същност на данните. За този процес всички входни данни се получават чрез математически алгоритъм, който генерира различен вид стойност, но дължината винаги е фиксирана.

Можете да го възприемете като уникална идентификация за всяка информация. Всички блокове в регистъра идват със собствен уникален хеш и съдържат хеш на предишния блок. Така че, промяната или опитът за фалшифициране на данните ще означава промяна на всички идентификатори на хеш. И това е нещо невъзможно.

Ще имате частен ключ за достъп до данните, но ще имате публичен ключ за извършване на транзакции.

Blockchain Security осигурява първокласна защита за предприятията. Научете повече за Blockchain Security.

Хеширането е необратимо!

Хеширането е доста сложно и е невъзможно да се промени или обърне. Никой не може да вземе публичен ключ и да излезе с частен ключ. Също така една промяна във входа може да доведе до напълно различен идентификатор, така че малките промени не са лукс в системата.

Ако някой иска да повреди мрежата, той / тя ще трябва да промени всички данни, съхранявани на всеки възел в мрежата. Може да има милиони и милиони хора, където всички имат едно и също копие на книгата. Достъпът и хакване на милиони компютри е почти невъзможно и скъпо.

Ето защо това е една от най-добрите функции на блокчейн. Тъй като е твърде трудно да се заобиколи, няма да се притеснявате, че хакерите ще ви отнемат всичките ви цифрови активи.

4. Разпределени книги

Обикновено публичната книга ще предоставя всяка информация за транзакция и участника. Всичко е на открито, няма къде да се скрие. Въпреки че случаят с частната или обединената блокчейн е малко по-различен. Но все пак в тези случаи много хора могат да видят какво наистина се случва в счетоводната книга.

Това е така, защото регистърът в мрежата се поддържа от всички останали потребители в системата. Това разпредели изчислителната мощност между компютрите, за да осигури по-добър резултат.

Това е причината да се счита за една от основните функции на блокчейна. Резултатът винаги ще бъде по-ефективна система на счетоводната книга, която може да поеме традиционните.

Прочетете също: Разлика между блокчейн и разпределена книга

Защо е една от важните функции на Blockchain?

 • Без злонамерени промени: Разпределената книга реагира наистина добре на всяка подозрителна дейност или подправяне. Тъй като никой не може да промени книгата и всичко се актуализира много бързо, проследяването на случващото се в книгата е доста лесно с всички тези възли.
 • Собственост на удостоверяването: Тук възлите действат като проверители на регистъра. Ако потребителят иска да добави нов блок, други ще трябва да проверят транзакцията и след това да дадат зеления сигнал. Това осигурява на потребителя справедливо участие.
 • Без допълнителни услуги: Никой в ​​мрежата не може да получи някакви специални услуги от мрежата. Всеки трябва да премине през обичайните канали и след това да добави своите блокове. Не е като да имате повече власт, така че ще получите повече привилегии.
 • Ръководство: За да накарат функциите на блокчейна да работят, всеки активен възел трябва да поддържа регистъра и да участва за проверка.
 • Бърз отговор: Както казах по-рано, премахването на междинните продукти ускорява реакцията на системата. Всяка промяна в регистъра се актуализира за минути или дори секунди!

5. Консенсус

Всеки блокчейн процъфтява поради консенсусните алгоритми. Архитектурата е хитро проектирана и консенсусните алгоритми са в основата на тази архитектура. Всеки блокчейн има консенсус, който да помогне на мрежата да взема решения.

С прости думи, консенсусът е процес на вземане на решение за групата възли, активни в мрежата. Тук възлите могат да се споразумеят бързо и относително по-бързо. Когато милиони възли валидират транзакция, консенсусът е абсолютно необходим, за да може системата да работи безпроблемно. Можете да го възприемете като вид система за гласуване, при която мнозинството печели, а малцинството трябва да го подкрепи.

Консенсусът е отговорен за това, че мрежата е ненадеждна. Възелите може да не се доверяват един на друг, но могат да се доверят на алгоритмите, които работят в основата му. Ето защо всяко решение в мрежата е печеливш сценарий за блокчейна. Това е едно от предимствата на блокчейн функциите.

Има много различни консенсусни алгоритми за блокчейн по целия свят. Всеки има свой уникален начин за вземане на решения и усъвършенстването преди това въвежда грешки. Архитектурата създава царство на справедливост в мрежата.

Въпреки това, за да продължи децентрализацията, всеки блокчейн трябва да има консенсусен алгоритъм, или в противен случай основната му стойност се губи.

Прочетете сега: Какво представлява алгоритъмът на консенсуса?

6. По-бързо уреждане

Традиционните банкови системи са доста бавни. Понякога обработката на транзакция може да отнеме дни след финализиране на всички сетълменти. Той също може да бъде повреден доста лесно. Blockchain предлага по-бързо сетълмент в сравнение с традиционните банкови системи. По този начин потребителят може да прехвърля пари относително по-бързо, което спестява много време в дългосрочен план.

Тези функции на blockchain улесняват живота на чуждестранните работници и помагат да се разбере защо Blockchain е важен. Много хора пътуват до друга държава в търсене на по-добър живот и работа и оставят семейства зад себе си. Изпращането на пари до техните семейства в чужбина обаче отнема много време и може да стане фатално по време на нужда.

Сега блокчейните са твърде бързи и те могат лесно да го използват, за да изпращат пари на близките си. Друг забавен факт е системата за интелигентни договори. Това може да позволи извършването на по-бързи сетълменти за всякакъв вид договор. Това е едно от най-добрите предимства на блокчейн функциите и до днес. И след като третата страна се отклони, хората могат да изпращат пари с минимална такса. Изглежда интригуващо, нали?

По този начин блокчейнът ще повлияе на международни сделки също!

И така, защо не трябва да използвате технологията блокчейн? Въпреки че има някои случаи, когато мрежата се бори да поддържа твърде много потребители и по-бързото уреждане не е възможно. Въпреки това мнозина подобряват този сценарий и скоро ще видим по-добър подход по въпроса.

Функции на блокчейна: Заключителни бележки

Технологията на блокчейн не е просто поредната реклама, която хората забравят след няколко дни. С всичките му функции и приложения за блокчейн, можем спокойно да предположим, че той е тук, за да остане. Всички важни функции на блокчейна оказват съвсем друго ниво на въздействие върху мрежата.

И защо не? Влива се с всякакви нови технологии. Въпреки че блокчейнът поражда много противоречия, все пак, ако хората могат да използват идеологията зад всички предимства на блокчейна, те могат да направят по-светло и блестящо бъдеще за всички. Да не говорим, че Blockchain може да промени света.

Стремеж да изгради кариера в Blockchain. Започнете сега с безплатния курс по основи на Blockchain и продължете напред, за да имате успешна кариера в Blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map