Blockchain Proof of Concept: Ръководство за корпоративни POC

Тази статия предлага изчерпателен поглед върху blockchain Proof of Concept (POC) – отправна точка за всяко развитие на корпоративна блокчейн. Също така ще научите за блокчейн POC рамката, разработването, различните етапи и решението за изграждане.

С нарастващите иновации на блокчейн шансовете са също така да вярвате в технологията и да мислите, че това ще наруши и вашата индустрия. Е, не се притеснявайте, че не сте сами в това. Има много ИТ директори или ръководители на предприятия, които мислят точно като вас и искат да направят разликата от сега.

Много от тях обаче знаят за предимствата, но всъщност не знаят как да започнат вашето блокчейн експериментиране. Освен това те вероятно не разполагат с неограничен бюджет за дълги експерименти, които не излизат така, както се надяваха.

Ако сте сред тях, значи сте попаднали на правилното място. Днес ще ви покажем етапите на доказване на концепцията на блокчейн и как да разработите успешен план.

Затова ще знаете отговори на някои често срещани въпроси – какво е доказателство за концепцията за блокчейн? – и – доказателство за значението на концепцията за блокчейн.

Запиши се сега:Курс за основи на Enterprise Blockchains

Contents

Какво е доказателство за концепцията Blockchain?

Blockchain Proof of Concept е процес за определяне дали идеята за проект на Blockchain може да бъде осъществима в реална ситуация – често срещан тип консенсусен алгоритъм за blockchain. Този процес е необходим, за да се провери дали идеята ще функционира, както е предвидено.

Най-добрата част от доказателството за значението на концепцията за блокчейн е, че това ще ви помогне да получите ясна представа за това, което правите, още преди да започнете. Освен това доказателството за концепцията в блокчейн нишата не е за проучване на пазара само за идеи. Освен това няма да определите най-добрия начин за стартиране на производствения процес.

Вместо това ще работите само върху възможната си опция за решение на блокчейн и ще видите дали е в състояние да бъде реалност или не.

Разработването на блокчейн доказателство за концепция ще изисква инвестиция на време, пари и ресурси. В действителност ще трябва да се снабдите с практически поддържащи технологии или дори с физическите компоненти, необходими, за да получите идеалния план.

Преминаването през процеса е необходимо за предприятията, за да видят дали идеята им е видима, преди да използват цялото оборудване на ниво производство за нея.

Според скорошно проучване на Gartner, 66% от ИТ директорите смятат, че блокчейнът е тук, за да наруши съществуващите пазари. И мнозина ще похарчат над 10 милиона долара за експериментиране на технологията.


Защо предприятията се нуждаят от доказателство за концепцията?

Обикновено блокчейн доказателството на концепцията е ужасно популярно сред стартъпите на пазара. Доказването на концепция в блокчейн обаче може да бъде чудесен инструмент и за предприятията. Основно има три точки за нужда –

 • Изпробвайте блокчейн проекта, преди да отидете за масово производство.
 • Идентифицирайте възможните точки на болка, които могат да направят проекта неполезен.
 • Спестете огромно количество време и пари.

Въпреки че всеки, който излезе с идея за блокчейн проект, ще си помисли, че ще работи, обаче, доказателство за концепция в блокчейн ще тества вашата идея, за да гарантира, че ще получите най-добрата версия от нея, което ще спести много време и пари в процеса.

Друга основна причина да използвате доказателство за концепция за блокчейн е да се уверите, че всички заинтересовани страни обичат вашата идея и биха били заинтересовани да инвестират в нея. Независимо дали просто добавяте нов тип функция в съществуващото блокчейн решение или го разработвате от нулата, доказателството на блокчейн концепцията би ви позволило да поемете по възможно най-бързия път. Това относително дава различно предимство в доказателството за значението на концепцията за блокчейн.

Доказване на блокчейн на етапите на концепцията

Blockchain Proof of Concept: Просто обяснена инфографика

Блокчейн доказателство за концепция

Теоретичен етап на изграждане

Това е етапът, на който ще излезете с теоретичния аспект на блокчейн POC рамката. Ако нямате правилен план за това, от което се нуждаете, или къде се нуждаете, това наистина няма да бъде правилното развитие на блокчейн. И така, нека видим какви са стъпките на този етап.

Стъпка 1: Намиране на правилните сектори за приложение на блокчейн, които добавят стойност

Нека започнем с първата стъпка от теоретичния етап на изграждане. Много от вас наистина не знаят кои сектори на приложения са чудесни за blockchain Доказателство за концепция. Ето защо ние очертаваме някои основни сектори на приложения, където можете да използвате вашето решение. Това са –

Финанси

Нека започнем с блокчейн сектора за търговско финансиране. Този сектор е относително популярен сред блокчейн общността. Освен това вече има много проекти, които обхващат този сектор и предлагат доходоносно решение за важни проблеми. Така че, в този смисъл този сектор е доста конкурентен в случай на развитие на блокчейн POC.

Банки или други финансови компании вече работят с блокчейн. В действителност, ако сте финансово предприятие, тогава най-добрият залог е да отидете във финансовия сектор. Освен това ще покриете това, с което сте опитен, така че рисковите фактори ще бъдат много по-малко. Можете да използвате blockchain доказателство за концепция в тези случаи на употреба –

 • Търговия
 • Заеми между партньори
 • Селища
 • Акции
 • Пазари за прогнозиране
 • Против прането на пари
 • Управление на обезпеченията
 • Познайте своя клиент (KYC)
 • Търговско отчитане & визуализации на риска
 • Финансиране на тълпата

Запиши се сега:Корпоративни блокчейни и курс за търговско финансиране

Здравеопазване

В момента медицинският сектор е друг основен сектор за прилагане на блокчейн. Има безброй сценарии, при които блокчейнът наистина може да блесне. Болниците трябва да се справят с много фалшиви съобщения и фалшиви лекарства.

Освен това има много случаи, когато лекарите фалшифицират медицинското си свидетелство и продължават да лекуват пациенти. Blockchain POC framework може да ви каже дали вашето blockchain решение може да реши тези проблеми. Нещо повече, помогнете за запазване на поверителността на пациента с разкриване на медицински записи. В ранен етап от разработването на POC на blockchain, трябва да се уверите, че вашето внедряване предлага пълна сигурност в blockchain за сектора на здравеопазването. Можете да използвате blockchain доказателство за концепция в тези случаи на употреба –

 • Споделяне на записи
 • ДНК секвениране
 • Персонализирано лекарство
 • Съответствие
 • Споделяне на рецепта

Управление на активи

Поддържането на активите в тези времена е относително трудно поради всички лоши играчи на пазара. Сега простото водене на записи на хартиен носител не е достатъчно. Освен това, поради политически и други причини, управлението на собствеността е изложено на риск да се превърне в корумпиран сектор.

Например, много хора поемат собствеността върху земята, но поради поддържането на хартиени пътеки лошите играчи променят параметъра, което в крайна сметка води до загуба на собствеността. Освен това банките също трябва да следят дали клиентът е в състояние да изплаща ипотечни кредити за дома или не.

Blockchain POC разработката може лесно да реши тези проблеми, като добавите подходящи протоколи за сигурност и проверка в blockchain proof of concept project. Освен това, можете да използвате blockchain доказателство за концепция в тези случаи на употреба –

 • Записи на цифрови активи
 • Собственост върху правото на собственост върху земята
 • Начало ипотеки & плащания
 • Лизинг на автомобили & продажби

Прочетете още: Токенизация на активите в Blockchain – Пълно ръководство

Правителство

Много правителствени институции изостават в състезанието по цифровизация. Освен това всеки гражданин се нуждае от по-добра инфраструктура, която да му осигури нужната сигурност. В действителност държавният сектор не е в състояние да запази правилно гражданските права.

Ето защо растежът на тази икономика изостава, което води до огромна държавна тежест. Това, което можете да направите тук, е да предложите защитена мрежова система, която да позволи на правителството да остане без хартия.

Освен това, ако вашата разработка на блокчейн POC може да предложи сигурност на ниво управление без никакви проблеми, това определено би било огромен успех. Но най-добре е правителствените предприятия да изберат тази блокчейн за държавния сектор, тъй като те имат подходящи познания относно това как правителството работи.

Освен това, можете да използвате blockchain доказателство за концепция в тези случаи на употреба –

 • Гласуване
 • Авторски права
 • WIC, Vet, SS, ползи, разпределение
 • Лицензиране & идентификация
 • Регистрация на превозно средство
 • Идентификация на граждани

Самоличност

Управлението на самоличността е голяма караница, когато става въпрос за предприятия. Освен това мнозина често се представят за самоличността на други хора и извършват тежки престъпления. Дори и в сферата на финансирането на търговията много компании трябва да се справят с фалшиви компании и фалшиви документи.

Нещо повече, с управлението на цифровата идентичност можете също да проследявате продукти или дори да предлагате многофакторен процес на удостоверяване за изключително чувствителна информация. Секторът на идентичността обаче е чувствителен сектор, който разчита най-вече на сигурността и неприкосновеността на личния живот.

И така, вашето разработване на POC за blockchain трябва да има силни протоколи за сигурност.

Можете да използвате blockchain доказателство за концепция в тези случаи на употреба –

 • Цифрова идентичност
 • Цифрови активи
 • Покупка & проследяване на рецензии
 • Идентичност за проследяване на продукти
 • Образование & значки
 • Проследяване на бежанците
 • Многофакторно удостоверяване

IoT

Интернет на нещата е чудесен сектор за доказване на концепция в развитието на блокчейн. Освен това този сектор е отговорен за свързването на всички ваши интелигентни приложения заедно. Освен това е необходима връзка от устройство към устройство в защитена платформа.

Тъй като тук са свързани множество устройства на едно място, нарушението на сигурността дори на едно от устройствата би довело до масивно нарушаване на поверителността. В действителност можете да използвате този сектор във вашия блокчейн доказателство за концепция. Това е сравнително по-ново допълнение; конкуренцията не е толкова голяма. Освен това блокчейнът и IoT наистина решават един от най-големите проблеми в дигиталния свят.

Освен това, можете да използвате blockchain доказателство за концепция в тези случаи на употреба –

 • Пазари за поддръжка на различни компании
 • Умен дом & офис мениджмънт
 • Мониторинг на мрежата
 • Указатели на устройства
 • Плащания от устройство към устройство

Плащания

Секторът на плащанията е друга страхотна точка за приложение на вашето корпоративно решение. Блокчейн системата е повече от способна да обработва плащания и много от нея предлагат и микроплащания. Освен това отнема наистина малко време за изпращане на пари в сравнение с традиционната банкова система. Да не говорим за намаляването на таксите при плащания в чужбина.

Освен това традиционната платежна система трябва да бъде надстроена и с вашето уникално блокчейн доказателство за концептуално решение можете лесно да промените пазара. Нищо чудно, че блокчейнът в плащанията придобива все по-голяма сила през годините.

Можете да използвате blockchain доказателство за концепция в тези случаи на употреба –

 • Преосмисляне на портфейлите & банки
 • Декларация за данъци & колекция
 • B2B международни парични преводи
 • Микроплащания

Верига на доставки

Голямото предприятие трябва да има очи и уши във всяка стъпка от процеса на веригата на доставки. Освен това, всички незначителни грешки могат да завършат с милион долара загуба. Очевидно не бихте искали това. Проследяването откъде идват суровините и дали вашите продукти са наистина автентични или не е една от основните проблеми.

В действителност блокчейнът за веригата за доставки има много области, за да можете да интегрирате доказателство за концепция тук. И така, това е една от най-големите точки за кандидатстване за вас.

Можете да използвате blockchain доказателство за концепция в тези случаи на употреба –

 • Доставка & управление на логистиката
 • Удостоверяване на селскостопанска храна
 • Фармацевтично проследяване & чистота
 • Търг в реално време за доставка на доставки
 • Динамично управление на селскостопанските стоки

Запиши се сега:Корпоративен блокчейн и курс за управление на веригата за доставки

Застраховка

Застрахователната индустрия е изправена пред някои сериозни проблеми по отношение на застрахователните искове и удостоверяването на документи. Освен това огромното количество документи, които всеки един служител трябва да попълни, е твърде ужасно.

Откриването на измами, управлението на всички документи в сигурна среда е трудно. Така че, ако въведете блокчейн рамка, която може да реши всички тези проблеми, би било огромен фактор.

Конкуренцията в блокчейн за застраховане обаче е малко висока; все пак, с подходящо доказателство за блокчейн на концепцията, това би трябвало да е чудесна възможност.

Можете да използвате blockchain доказателство за концепция в тези случаи на употреба –

 • Декларации за искове
 • Самоуправляема застраховка
 • Автоматизирано поемане
 • Управление на активи
 • Цифрово удостоверяване
 • Откриване / прогнозиране на измами
 • Обработка на искове & администратор
 • Имуществени плащания

Стъпка 2: Дефиниране на продукта

Във втория етап от теоретичното изграждане ще трябва да помислите, че вашият блокчейн доказателство за концепция, точно както всеки друг продукт. Освен това трябва да имате солиден план, заедно с пълна подкрепа от всички заинтересовани страни.

Но как измисляте солидния план? Е, за това ви трябва фаза на продуктово планиране или работилница.

Фазата на продуктово планиране на Blockchain POC

Във фазата на продуктовото планиране ще трябва да свикате среща с всички заинтересовани страни. Нещо повече, това може да бъде еднодневна или двудневна среща според вашите нужди. Следователно ще проведете няколко серии от упражнения, за да намалите доказателствата за идеята си за блокчейн до основната стойност.

По този начин ще можете да изготвите работеща пътна карта. Тук ще трябва да решите три основни компонента –

 1. Изисквания за характеристиките на POC
 2. Измерване на ключови показатели
 3. Привеждане в съответствие с заинтересованата страна

Изисквания за характеристиките на POC

Дефинирайте всички функции, от които се нуждае вашето корпоративно блокчейн решение. След като решите вашето блокчейн приложение, вероятно ще имате някаква представа за това какви функции да добавите. Други членове на екипа обаче ще ви помогнат с това. Това са минималното ниво на набора от функции, което потенциално може да реши проблем с крайния потребител. Например –

 • Скорост на транзакциите

Курсът на транзакциите зависи изцяло от това в кой сектор ще го използвате. Ако сте предприятие, което всеки ден трябва да се справя с много парични транзакции като банка, тогава ще ви трябват високи проценти на транзакциите.

Освен това, ако отидете за хиляда транзакции всяка секунда, ще бъде най-сигурният залог. Освен това ще трябва да се уверите, че мрежата ще може да се справи с големия процент на транзакции и няма да се забави.

От друга страна, ако сте МСП, които не се нуждаят от твърде много транзакции всеки ден, тогава би било разумно да се съгласите с по-малко. Няма да имате нужда от ненужен брой функции, когато в действителност дори не се нуждаете от него.

 • Модел на консенсус

Друга основна характеристика, за която трябва да внимавате, е консенсусният модел. Защо? Е, защото без какъвто и да е консенсус как вашето блокчейн решение ще бъде дори блокчейн, нали? Освен това винаги трябва да има солиден начин за постигане на споразумение между потребителите без фаворизиране.

Има много протоколи за консенсус там. Въпреки това, всеки един от тях идва със своите плюсове и минуси. Така че, според вашата идея трябва да балансирате кой консенсусен протокол би бил подходящ за вашето доказателство за блокчейн на концепцията.

 • поверителност

Поверителността е основен въпрос. Ако сте предприятие, което не иска да направи всичко отворено за всички, тогава ще трябва да добавите опции за поверителност. Използването на процес за удостоверяване би било много ефективно в този случай.

Освен това, ако се занимавате с идентификация или съхраняване на чувствителна информация, тогава поверителността е основна грижа. Не всеки потребител трябва да може да вижда чувствителната информация на другите. Поради децентрализираната природа никой не може да разбере къде точно се съхранява блокчейнът!

 • Мащабируемост

Вашата блокчейн мрежа трябва да бъде мащабируема. Това е един от основните недостатъци на блокчейн технологията. Ето защо, когато твърде много потребители започват да използват мрежата, става изключително бавно, губейки, това е по-бърз изход.

Но ако искате да блеснете с вашия блокчейн Доказателство за концепция, трябва да добавите мащабируемост сред функциите. След като разберете потребителския проблем, добавянето на функциите, които решават проблема, няма да бъде трудна задача.

Измерване на ключови показатели

След това ще трябва да обсъдите показателите и да ги дефинирате. Освен това трябва да се съсредоточите върху OMTM или един показател, който има значение, защото по две основни причини –

 • Тези показатели ще ръководят екипа за разработка по време на фазата на прототипиране на blockchain доказателство за концепция. Освен това, всяко едно усилие трябва да има пряка връзка с тези показатели.
 • Ще трябва да дефинирате как ще получите възвръщаемостта си в случай на успешно доказателство за блокчейн на концепцията. Защото и това е инвестиция и трябва да видите как ще ви бъде от полза.

Тъй като това е доказателство за концепцията, тези показатели ще трябва да включват –

 • Определяне дали blockchain Proof of Concept може да бъде търговски жизнеспособен. Тъй като след като проектът за доказателство за концепция за блокчейн е завършен, ще трябва да се обадите, независимо дали искате да премине в производствено ниво или не. Освен това ще трябва да измервате възможната възвръщаемост, ако я изведете до производственото ниво.
 • Трябва да знаете дали екипът ви има техническо разбиране за блокчейн. Дори ако решите, че вашата компания все още не е подходяща за внедряване на блокчейн проекта, трябва да получите опит в работата с него. По този начин, когато вашето предприятие най-накрая е готово да стартира блокчейн проекта, можете да го направите доста бързо.

Привеждане в съответствие със заинтересованите страни

Това е ключов компонент за всеки POC. Трябва да се уверите, че всички заинтересовани страни напълно се съгласяват с очертанията на доказателството за концепция, преди да преминете към следващата стъпка. Защо?

Е, основно заинтересованите страни ще имат по-голямо влияние върху вашата корпоративна компания. Така че, докато заявявате идеята си или поправяте функциите, които искате да добавите, трябва да поискате и тяхната опция. Освен това, вместо да ги уведомите само за вашата идея, бихте искали да включите и тях.

Отделете толкова време, колкото е необходимо, за да постигнете споразумение, защото ще инвестирате времето и ресурсите си в концепцията за доказателство за блокчейн. Така че, най-добре е да останете на по-сигурно място в случай на лоши резултати.

Стъпка 3: Изследване на технологията

След като сте измислили солидната идея какви функции да включите и как да фокусирате пътната карта, ще трябва да ги предадете на инженерния екип. Следователно вашият екип ще проучи технологията въз основа на вашите изисквания и ще излезе с най-добрата платформа, на която да я разработи. Тук има две стъпки –

 • Идентифицирайте Blockchain Protocol

Трябва да определите кой блокчейн протокол да използвате, тъй като на пазара се предлагат много решения за блокчейн от корпоративен клас. Това напълно ще зависи от функцията, която искате да добавите във вашия POC.

Освен това ще трябва да разгледате производителността на всяка платформа и да изберете най-близката за вашето доказателство за блокчейн на концепцията. Вашият технически екип обаче ще се справи най-вече с тази част. Освен това ще трябва да организирате срещи, за да видите кои платформи са избрали и как ще подходят към ситуацията.

Прочетете още:Топ 5 корпоративни блокчейн протоколи

 • Определете архитектурата на управлението

Архитектурата на управлението е вторият решаващ фактор за доказателство за концепцията на блокчейн. Ето защо трябва да изберете най-добрия тип блокчейн технология за вашия блокчейн проект Proof of Concept. Основен въпрос е дали вашата мрежа трябва да бъде частна или публична.

Доста често се случва предприятията или МСП да използват частни мрежи. Не винаги обаче може да е така.

Запиши се сега:Сертифициран корпоративен блокчейн архитект (CEBA)

Има практически пет вида държавна архитектура, за които можете да се насочите –

Публично

Защо да използвате това?

 • Упълномощаване на потребителя
 • Неизменност
 • Наистина децентрализирана структура
 • По-голяма прозрачност
 • Предлага анонимност

Частен

Защо да използвате това?

 • Запазва поверителността
 • По-бърз изход
 • Не предлага анонимност
 • Енергийно ефективно
 • По-малко изменчива мрежа
 • Упълномощаване на организацията

Федеративен

Защо да използвате това?

 • Спестява много разходи
 • Енергийна ефективност
 • Предлага по-ниски такси за транзакции
 • Силно мащабируема
 • Мрежови разпоредби
 • Изключително по-бърз изход
 • Няма престъпен достъп
 • Разпределена власт

Разрешено

Защо да използвате това?

 • Подходящ за организации
 • Относително по-бързо
 • Процентът на транзакциите е нисък
 • Доверена среда
 • Не се изисква да имате естествен актив
 • Променлива децентрализация

Без разрешение

Защо да използвате това?

 • Повече мощност за възлите
 • Без доверие среда
 • Отворете нивото на поверителност
 • Обикновено децентрализирани
 • Безплатно участие в гласуване или консенсус

Доказателство за концепцията: Инфографика на етап прототип и минимален етап на разработване на продукт

Блокчейн доказателство за концепция

Прототипна сцена

Това е вторият етап от blockchain Proof of concept. Тук ще изграждате прототипа за внедряването на блокчейн. Освен това, на този етап, вашите заинтересовани страни и вашият технически екип вече трябва да бъдат съгласувани със структурата на внедряването.

Изградете Blockchain

Изграждането на блокчейна ще включва създаване на архитектура, модел на управление и добавяне на функцията.

 • Създайте архитектурата

Започнете с разработването на основната архитектура на проекта blockchain Proof of Concept. Следователно вашият технически екип би започнал, като създаде генезисния блок като предшественик. Всеки друг блок може да бъде проследен обратно до генезисния блок.

Освен това този блок ще бъде кодиран твърдо във всякакъв вид приложение, което иска да взаимодейства със системата на блокчейн.

 • Разработване на модела на управление

След като приключите с архитектурата, е време вашият технически екип да разработи модела на управление. Надяваме се, че вече знаете кой модел на управление отговаря на вашите най-добри интереси. В случай на модел на частно управление, ще трябва да добавите процес на удостоверяване за ограничаване на потребителите.

Освен това ще трябва да го свържете с базата данни за идентификация, така че да може да съвпада с удостоверяването на потребителя и да дава достъп на упълномощени потребители.

 • Добавете функциите

Сега сте готови с архитектурата и модела на управление. Време е да започнете да добавяте допълнителните функции, фокусирани върху решаването на всякакви конкретни проблеми в концепцията за доказателство за блокчейн. Някои платформи предлагат модулна архитектура.

Освен това, използвайки тази архитектура, можете да включите отделни функции и да експериментирате малко, за да видите коя работи най-добре.

Топ три блокчейн рамки за бързо прототипиране

На пазара има на практика много корпоративни блокчейн рамки, които можете да изпробвате. Ние обаче ще разгледаме трите най-добри блокчейн рамки, които предлагат бързо прототипиране за разработване на POC на блокчейн.

Да видим какви са те, нали?

Ethereum

Ethereum е една от популярните блокчейн платформи за бързо прототипиране. Освен това е подходящ за междуотраслово приложение главно поради функцията за интелигентен договор и гъвкавостта. В действителност Ethereum има много случаи на употреба под чантата си.

Това обаче е главно публична платформа. Въпреки че в корпоративния Ethereum има частни канали за частни транзакции, все пак основната платформа е публична.

Друг страхотен факт за Ethereum е голямата общностна база, която предлага огромна подкрепа по отношение на иновациите. Освен това, честите подобрения и актуализации наистина го правят доходоносен избор.

Трябва обаче да запомните, че той е основно публичен и работи с доказателство за консенсус за работа в блокчейн. Този консенсусен протокол не е най-бързият и е относително енергоемък. Поради това производителността на тази платформа е близо 20 транзакции в секунда, което може да не е идеално за финансови предприятия.

Положително е, че много Blockchain-as-a-a Service (BaaS) могат да ви подкрепят с техническа помощ за вашия проект за доказателство за концепция на блокчейн.

Хиперледгер

Blockchain Hyperledger е друг един от основните играчи на пазара, който предлага модулна архитектура за бързо прототипиране. Освен това те дори предлагат специални проекти на Hyperledger, насочени към бързо развитие.

Освен това това е сътрудничество с отворен код на повече от 260 организации. Те също така обхващат широк спектър от приложения. Нещо повече, тяхната ключова цел е да разработят корпоративна рамкова блокчейн рамка и кодови бази.

Hyperledger е много подходящ за предприятия, които се нуждаят от поверителност, тъй като това е разрешена платформа. Най-добрата част от използването на тази рамка за прототипиране е, че можете да експериментирате с различни функции и консенсус с plug-and-play функции. В момента производителността на тази платформа е 2000 транзакции в секунда.

R3 Corda

По-скоро е насочен към финансовата индустрия, отколкото да обхваща всякакви приложения. Блокчейнът R3 Corda обаче бавно става популярен и в други ниши. Те също са платформа с отворен код като Hyperledger с повече от 200 организации, които се събират.

Това, което го прави уникален, е начинът му да постигне консенсус. Той обаче идва с архитектура на управление, което означава, че не е публична. Освен това той може също така да ограничи употребата въз основа на вашето разрешение за достъп.

Той е широко популярен сред финансовите индустрии. Така че, ако искате да насочите доказателството си за блокчейн към финансиране или застраховане или дори плащане, тогава R3 Corda трябва да бъде вашият избор. В момента той може да предложи 170 транзакции в секунда.

Прочетете още: Hyperledger срещу Corda срещу Ethereum: Крайното сравнение

Минимален жизнеспособен продукт (MVP) Етап на развитие

Разработването на минимално жизнеспособен продукт е необходима част от разработката на доказателство за концепцията. Това е продукт с минималистичен набор от функции, който ще се използва в дългосрочен план. Освен това MVP е само за тестване как потребителят реагира, използвайки продукта. Така че, ще ви е необходим крайният потребител, за да опитате blockchain доказателство за концепция проект.

Цели за минимално жизнеспособен продукт (MVP)

Ефективност на разходите

Минимално жизнеспособният продукт е чудесно решение за изпробване на продукта с минимални разходи. Тъй като ще добавите само необходимите функции, това няма да струва твърде много пари.

Управление на времето

Стартирането на MVP ще спести много време по време на разполагането. Ако стартирате продукта си, без да тествате blockchain доказателство за концептуална рамка, това може да доведе до големи ревизии по-нататък по пътя.

Да кажем, потребителят смята, че трябва да добавите определена функция или да я накарате да работи по определен начин, но вече сте регистрирали крайния продукт. Освен това, връщането му назад би отнело наистина много време.

Обратна връзка с потребителя

Отзивите на потребителите са основната цел на този етап. Така че, вземете всички отзиви на крайния потребител, за да усъвършенствате решението. В действителност крайните потребители ще бъдат тези, които купуват продукта, така че получаването на обратна връзка от тях наистина би ореолило да разберете какво ще го продадете.

Решение

MVP също така ще ви позволи да преразгледате blockchain доказателството за разработване на концепция доста бързо. Опитайте се обаче да предоставите решението за поне един от потребителските проблеми. По този начин потребителите биха почувствали, че оказват въздействие, което ще увеличи репутацията ви в дългосрочен план.

Получаване на правилната обратна връзка

Един от решаващите аспекти на всяко развитие на предприятието е, че въпреки че заинтересованите страни са подредени и са включили всички функции, които смятат, че биха били полезни, не винаги удрят целта. Освен това продуктовият мениджър смята, че са направили най-доброто, което са могли; крайният продукт обаче не е такъв, какъвто са очаквали.

Що се отнася до прогнозирането на това, което клиентът иска, хората винаги допускат грешки. Според проучване е съвсем нормално продуктовият мениджър често да греши.

В действителност предизвикателството е да се получи точната обратна връзка от крайния потребител, който ще бъде купувачът. В повечето случаи едва ли някой купувач дава правилна обратна връзка. И така, проблем е да се подаде истинският въпрос на купувача от фалшивите.

Стратегии за стартиране на MVP за предприятия

Стартирайте MVP вътрешно

Стартирането на MVP вътрешно може да бъде най-доброто решение за обратна връзка от потребителите. В повечето случаи предприятията вече са достатъчно големи, за да пуснат продукта сред вашия екип или част от служителите. Освен това ще ви позволи да събирате информация, ако доказателството за блокчейн на концепцията MVP всъщност е от значение за вашата компания.

Освен това общата идея на MVP е да събира данни и да се подобрява по пътя, преди да се задоволи с крайния продукт. Но защо да правим това на първо място?

Е, докато стартирането може просто бързо да стартира продукта и да се провали и след това просто да се стартира под ново име с подобрена версия, предприятията наистина не могат да го направят. Това е така, защото предприятията вече имат утвърдено име, така че е лесно да се върти бързо.

Освен това тази идея е предприятията да ограничат всякакви негативни коментари по отношение на името на своята марка. Така че, ако стартирате MVP като експеримент, а не като пускане на продукт, ще се измъкнете с отрицателни отзиви. Освен това ще ви остави време да направите промяната в доказателство за концепция на блокчейн, без да навредите на репутацията си.

Стартиране в рамките на по-малка група клиенти

Подобно е на пускането на продукти като „бета“ за няколко клиенти, за да получат отзивите си за него. Освен това тази малка група клиенти трябва да бъде вашата целева аудитория. Това не само ограничава вашия експонатор, но също така ви дава практически извод за това каква може да бъде обратната им връзка.

Освен това, това би работило перфектно, ако вашата корпоративна компания разполага с добра база от фенове, които са готови да изпробват по-нови продукти за подобряване. И в повечето случаи всички предприятия са посветили потребители на този сценарий.

Начини, по които предприятията могат да използват MVP в случай на отказ

Разбрахме. Превръщането на нова идея в реалност изисква много работа и не се надяваме, че ще постигнете успех от първия опит. Всъщност има много случаи, които първият MVP винаги има тенденция да липсва по много начини. Но ние споделяме някои от начините да го изправим отново на крака. Нека да видим какви са те –

 • След като получите обратната връзка от интервюто или анкетата на потребителя, за да разберете основния проблем на вашето доказателство за концепция в проекта за блокчейн.
 • Вижте какво според тях липсва в текущата версия на внедряването на блокчейн.
 • Идентифицирайте важния проблем с висок приоритет сред всички функции на мисията и се опитайте да го покриете в по-новата версия. Не забравяйте обаче да запазите добрите характеристики, които потребителите са оценили.
 • Разработете новата версия успоредно на по-старата, така че потребителят да може да се върне към нея, ако има проблем с новата.
 • Опитайте се да запазите включените потребители, преди да правите промени. Техните полезни отзиви със сигурност ще ви спестят много време в разработка.
 • Не забравяйте да представите характеристиките на по-новата версия, за да подготвите потребителите. Освен това ще подготви потребителите и ще ускори приемането.
 • Винаги помнете, че винаги е разумно да изпратите MVP по-късно от пускането на непълния продукт навреме.

Съвети за успешен POC на Blockchain

Съсредоточете се върху конкретен бизнес въпрос

Ако искате да направите блокчейн POC рамката успешна, тогава трябва да започнете с фокусиране върху вашите реални проблеми. В началото на теоретичния етап на изграждане, когато търсите популярен сектор на внедряване, потърсете конкретен проблем.

Освен това всеки проблем, който вашата идея може да реши, би бил голям плюс от края на потребителите. Много доказателства за блокчейн на концепцията се фокусират само върху възможностите на технологията. Те обаче просто не разрешават нови проблеми или дори стари проблеми.

Може би си мислите, че това е въпрос на здрав разум; има обаче много компании, които всъщност не го използват.

В действителност трябва да сте сигурни, че няма да се увлечете от съществуващите богати на функции технологии, които всъщност не носят никаква полза. Ако правите същото нещо, което правят и другите, защо вашето внедряване на блокчейн ще има някакъв успех, нали? Така че, опитайте се да дадете правилно решение на някой от съществуващите проблеми.

Правете малки стъпки, избягвайте обхвата на обхвата

Друго важно нещо, пред което са изправени предприятията, е пълзенето на обхвата. Докато избират какви функции може да са ви необходими за доказателство за блокчейн на концепцията, мнозина се стремят към твърде много от самото начало. Обаче по-бързото навлизане на пазара няма да означава 100% успех.

Освен това вземете тези, които наистина можете да доставите, а не тези, на които не сте способни. Освен това не се опитвайте да правите всичко наведнъж. Правете малки стъпки. В действителност, предприемането на малки стъпки помага за избягване на всякакви рискови фактори.

Очевидно ще получите опцията за добавяне на нови функции по пътя. Но да се обхване всеки един от самото начало би ненужно усложнило блокчейн POC рамката. Така че в крайна сметка може да се сблъскате с голям проблем, като същевременно поддържате стабилна връзка между всички функции.

Ето защо бъдете търпеливи, когато разработвате доказателство за концепцията за блокчейн. Също така, опитайте се да избегнете блокчейн рисковете, като предприемете по-малки стъпки.

Свържете всички идеи и ги контролирайте

Няма да сте единственият, който ще излезе с всички идеи. Както вече знаете, ще трябва да си осигурите добър екип, който да ви подкрепи и да ви помогне да излезете с компактно решение. Не всеки член на вашия екип обаче би се съгласил със същата идея. Освен това те имат различни идеи и визии по отношение на развитието на блокчейн също.

Също така вашите заинтересовани страни също трябва да се приведат в съответствие с идеята. Освен това те също биха имали различна гледна точка по въпроса. Някои от тях може дори да не искат да експериментират със самия блокчейн.

Всички сценарии създават конфликти и изтласкването на доказателство за концепция на блокчейн, без да се разрешава правилно, няма да се окаже успешен.

Ето защо, вместо да се фокусирате единствено върху вашата визия, опитайте се да видите и гледната точка на другите. Освен това, създайте мост между тези идеи и създайте солиден план за това, което искате да постигнете.

Изградете цялостен план

Друго препятствие пред правилното доказване на концепцията за блокчейн е погрешното тълкуване на предизвикателствата за внедряване на блокчейн. Очевидно е, че внедряването на блокчейн не е лесна задача. На първия етап може да има много недостатъци, които биха се оказали при възможни сценарии за отказ.

Преди да представите идеята си пред заинтересованите страни, задълбочете се в корените и разберете възможните точки за болка. Освен това, провеждайте мозъчна атака с екипа си на всяка стъпка, за да откриете недостатъците във вашия план.

Освен това, обсъдете ограниченията и как можете да ги преодолеете, за да направите това доказателство за концепция за блокчейн проект успешен. Без задълбочен план, вашето блокчейн доказателство за концепция може да не е успешно начинание.

Друго нещо, което трябва да търсите, е силните и слабите страни на вашия отбор. В действителност вашият екип ще поеме процеса на прототипиране и стартиране на MVP. Но ако вашият екип не е в състояние да се справи с всичко това, това би причинило на вашата корпоративна компания някои сериозни проблеми.

Така че, фигурирайте и тези слаби места и се опитайте да ги преодолеете.

Тествайте милион пъти

След като завършите дизайна, ще трябва да преминете към фазата на тестване. Проблемът обаче е, че много хора изглежда се записват в MVP, преди да го тестват правилно, което в крайна сметка се проваля. Така че, изпробвайте MVP много време, преди да го направите достъпен за крайните потребители.

Това не само ще се отърве от възможността за рискови фактори, но и ще ви помогне да разберете дали MVP е готов за въвеждане. Освен това никога не можете да предскажете колко натоварвания ще трябва да поеме мрежата.

Така че, в случай на MVP в доказателство за концепцията за блокчейн, трябва да го тествате много време, докато сте абсолютно сигурни, че няма проблеми с кодирането.

Освен това, ако случайно откриете някакви проблеми с кодирането, които биха причинили проблеми със сигурността, ще имате време да го усъвършенствате. И така, защо да не бъдете малко търпеливи, преди да пуснете блокчейн POC рамката?

Сътрудничество с други страни

Сътрудничеството с други предприятия може да помогне за намаляване на общите разходи за доказателство за концепцията на блокчейн. Освен това, ако сте предприятие от малко до средно ниво, сътрудничеството с други страни може да ви помогне с производствените разходи.

Това ще зависи единствено от характеристиката или вида на blockchain POC рамката, върху която искате да работите. Освен това, колкото по-сложни функции добавяте, толкова по-скъпи ще бъдат.

За малките и средните предприятия тежестта на разходите всъщност е твърде голяма. Така че, най-доброто решение на този проблем би било сътрудничеството с други МСП, които също са готови да започнат внедряване на блокчейн.

Трябва обаче да поддържате изцяло съвместен подход и да приветствате и техния принос.

Точният размер на персонала

Точното количество неща винаги е необходимо, за да се извлече блокчейн доказателство за концептуален проект. Освен това ще трябва да наемете служители, които имат умения за блокчейн или имат интелектуална концепция за технологията.

Вземете необходимото количество неща с набор от умения за блокчейн, за да усъвършенствате Blockchain Proof of Concept. Ако нямате квалифициран персонал в блокчейн, е време да наемете малко. Има обаче проблем – липсата на подходящ квалифициран персонал на пазара.

Понастоящем има голямо търсене на разработчици с умения за блокчейн, но не всеки разработчик е в състояние да се справи с него. Така че, не забравяйте да наемете персонала по съответния начин, защото няма да имате време да ги обучите да бъдат такива.

И така, това са съветите за постигане на огромен успех на блокчейн доказателство за концептуална схема. Не забравяйте да ги следвате съответно, защото тези съвети са някои от основните проблеми, с които може да се сблъскате. Освен това всеки малък детайл е от значение и искате да го направите правилно.

Вижте нашето ръководство за това как да внедрите Blockchain сега!

Заключителни думи: Отвъд блокчейн доказателството на концепцията

С завършено Доказване на концепция в блокчейн ще се сблъскате с два вида присъда –

Готов за комерсиално внедряване на блокчейн

Блокчейн доказателството на концепцията беше успешно и сега сте готови да го пуснете на пазара. Освен това това не е всичко или нищо като решение. Но ако блокчейн POC проектът ви дава увереността да преминете към следващата стъпка, тогава е време да започнете да изпълнявате блокчейн решенията успоредно с вашия бизнес.

В действителност това е моментът, в който започвате да инвестирате повече в интеграцията и внедряването на блокчейн на вашата компания.

Не е готов за блокчейн

В никакъв случай не сте готови за внедряването на блокчейн в момента. Знаем, че една идея не винаги може да бъде успешна. Освен това може да има много причини блокчейн POC да се провали, като недостатъци на потребителските нужди, лошо време, недостатъчна работна сила и т.н..

Доказването на концепцията за блокчейн обаче лесно би ви помогнало да разберете дали вашата компания е готова за голямата инвестиция в блокчейн или не. Така че ще спестите пари, като не залагате всичко само на една идея. Въпреки това, с доказателство за концепция в blockchain опит, вашите съотборници ще научат ценни уроци. И когато условията се променят, най-накрая можете да започнете своето развитие на блокчейн.

Без значение какъв може да бъде резултатът, доказателство за блокчейн концепцията винаги е необходимо за предприятията. В това ръководство ви казахме какво е доказателство за концепцията за блокчейн и доказателство за значението на концепцията за блокчейн. И така, надяваме се, че наистина ще ви помогне при внедряването на успешен блокчейн POC.

Ако искате да изострите своите умения и знания за блокчейн, без да харчите и стотинка, не забравяйте да проверите нашия безплатен курс за основи на корпоративната блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map