Блокчейн и IoT: Динамичният дует

В свят, в който технологиите узряват изключително бързо, две от технологиите – Blockchain и IoT набират популярност експоненциално. Честно казано, и двете технологии наистина променят начина, по който светът работи в момента.

Вземете например IoT; това е практически част от нашето ежедневие в момента. От друга страна, блокчейн технологията набира популярност сред предприятията. Въпреки това, той също бавно навлиза в нашето ежедневие чрез всички dApps.

В действителност и двете технологии вървят ръка за ръка и създават солидно технологично дуо. Ето защо в това ръководство ще разгледаме всичко, свързано с блокчейн и IoT.

И така, нека започнем!

Contents

Глава 1: Какво представлява Интернет на нещата (IoT)?

Е, нека започнем с основите. Ако го търсите в мрежата, вероятно ще видите много технически отговори, които наистина няма да ви помогнат много. И така, ето кратко, но не сложно определение на IoT –

„Това е система или взаимовръзка на ежедневни изчислителни устройства и обекти чрез интернет, която им позволява да получават и изпращат данни.“

блокчейн йот

Какво? Все още не е ясно? Нека го обясня по-просто. Е, сега всички хора по света използват редовно мобилни устройства, настолни компютри, лаптопи или таблети. Освен това е безопасно да се каже, че тези устройства са свързани с интернет.

Виждате ли, в действителност интернет наистина променя играта. Само си представете всички предимства, които получавате само в интернет. В старите дни можете да се обаждате и да изпращате съобщения само чрез телефона.

Сега обаче можете да играете игри, да четете книга, да слушате музика, да гледате филм и т.н., всичко това в интернет! Така че, с представянето на интелигентни устройства, почти всичко е на ваше разположение.

С технологичния напредък обаче сега всички устройства, свързани към интернет, могат да се свързват помежду си, без да се нуждаят от човешка среда. Това означава, че вашият мобилен телефон може да говори с вашия работен плот или с вашите интелигентни домашни устройства.


Освен това много компании вече могат да получат достъп до съответните си отраслови данни автоматично, без да ги събират ръчно. Освен това те могат дори да ги контролират от онлайн.

Концепцията за интернет на нещата е малко широк и много неща попадат под него. Освен това възможностите са огромни и правят живота ни по-лесен от всякога.

Защо IoT има значение?

Е, въпросът е защо интернетът на нещата има значение на първо място? Ако някое устройство е свързано с интернет, то може да изпраща и получава информация от интернет. По този начин тази способност в устройствата го прави умен.

Например сега можете да използвате смартфоните си, за да играете игри. Освен това, ако искате, можете да го използвате, за да играете всякакъв вид мобилни игри на вашето устройство. Но това не означава, че вашият смартфон идва с всички игри по света.

В действителност това е просто свързване с интернет и ви позволява да получите достъп до него. Всички игри, които играете, се съхраняват някъде другаде. По този начин, за да бъдете умен, вашият смартфон не трябва да има суперкомпютър или масивно хранилище.

Той може просто да получи информацията от свързването към всеки суперкомпютър, разположен някъде по света! Доста спретнато, а?

Въз основа на устройствата можете да ги разделите на три различни категории. Това са –

 • IoT, който може да събира всякаква информация и да я изпраща на други устройства.
 • IoT, който може да получава всякаква информация и може да анализира или функционира въз основа на нея.
 • Устройства, които могат да направят и двете неща.

В действителност и трите типа могат да се възползват, ако могат да си взаимодействат помежду си.

Събиране на информация и изпращането й

Обикновено тук IoT устройствата могат да наблюдават или да вземат информация от тяхната среда като движения, температура, качество на въздуха, влага и дори светлина! След като събере информацията, тя може директно да я изпрати за използване по интернет и ние можем да ги анализираме допълнително.

Например земеделският производител може да събере информацията за това колко влага има почвата, преди да полива културите. Въз основа на нивото на влага той може да полива посевите, когато е необходимо. Ако не може да получи достъп до влагата в почвата, може да я напоява малко или повече.

В резултат на това посевите биха могли да умрат и в крайна сметка биха загубили напълно ресурси. Но с помощта на IoT устройствата няма да има шанс някога да разваляме посевите.

Получаване на информация и след това функциониране въз основа на това

Това не е нова стратегия. Виждаме много машини, които ежедневно получават информация и функционират въз основа на това. Например, когато наберете номер на телефона си и натиснете бутона за повикване, той стартира процеса на повикване въз основа на вашата команда. Или може да стартирате колата си с ключа и колата ви да получи командата и да стартирате двигателя.

IoT устройствата обаче могат да получават информация от далеч и след това да действат върху нея. Може би използвате телефона си за достъп до емисията на камерите за наблюдение на домовете си. Освен това можете също така да уведомите 3D принтера какво искате да отпечата и след това започва да го отпечатва.

И така, виждате ли, че тези устройства също улесняват живота ни от всякога.

Правейки всичко сами

С революцията на IoT устройствата вече може да направи и двете по-горе. Тези устройства могат да събират информация, да я изпращат, след това да я анализират и да действат по нея. Нека го обясня с основен пример.

Да предположим, че фермерът използва тази технология за наблюдение и управление на земеделието. Тук устройствата на IoT могат първо да събират информацията от почвата и вместо да я изпращат на фермера, могат да я изпращат до напоителната система.

Освен това напоителната система може автоматично да се включи, ако културите трябва да се напоят. И тогава не би се включило. В действителност можете също да го вземете на една стъпка.

Тук устройствата на IoT могат да се свържат с интернет и да научат за прогнозата за времето. Ако ще има дъжд, той няма да напоява посевите, защото дъждът ще го направи. Ако обаче устройството на IoT не разполага с тази информация, полива го, когато е необходимо, и вали веднага след това, ще доведе до смъртта на посевите.

И така, виждате с връзката с интернет; устройството наистина може да улесни много фермера.

И това е само един пример, просто помислете какво може да направи в ежедневния ни живот!

Глава 2: Какви са компонентите на IoT?

Всеки вид IoT система се предлага с някои основни компоненти. Без тях системата не би работила толкова ефективно. Всички компоненти имат различни видове задължения и всички компоненти комуникират помежду си и създават работеща екосистема.

Така че, за да ви помогнем да научите повече за него. Да видим какви са те, нали?

1. Устройства или сензори

Нека започнем с устройства или сензори, които събират информация от околната среда. Освен това това може да бъде просто обикновено четене на времето или дори видеоклип.

Във всеки случай в дадено устройство може да има единичен сензор или колекция от сензори. Всички те биха могли да вземат различна информация от средата, на която са изложени.

Във всеки случай в началния слой той ще събере необходимата информация и след това ще я изпрати на следващия слой. Предимно те имат различни приложения като –

 • Откриване на интензитета на светлината
 • Откриване на температура
 • Мониторинг на нивото на влага или влажността
 • Откриване на близост
 • Откриване на налягането
 • Откриване на местоположение

Има много повече приложения от тях. Въпреки това споменах само някои от тях, за да ви помогна да разберете по-добре какво всъщност правят.

2. Свързаност

В следващия сегмент получаваме свързаност. Това означава, че данните, които току-що събраните сензори ще бъдат изпратени в облаците. Но как ще стигне там? В действителност тези сензори или устройства се нуждаят от среда, за да се свържат с облака.

Обикновено много от съвременните устройства всъщност използват мрежа с ниска мощност, Bluetooth, Wi-Fi или сателит за свързване към облака.

Използвайки тези устройства, сензорите могат директно да предават информацията, която току-що са събрали. Излишно е да казвам, че всеки от тези методи идва със своите собствени плюсове и минуси. Например, винаги има компромис като честотна лента, обхват или консумация на енергия.

Без значение какъв тип свързаност е, тя ще изпълни задачата по един или друг начин. Обикновено устройствата с ниска мощност в рамките на IoT индустрията са много популярни в днешно време. Консумира по-малко енергия и спестява много живот на батерията. Освен това те също са доста ефективни.

3. Шлюз

Обикновено шлюзът управлява основно трафика на данни между протоколите и мрежите. Това е двупосочно, разбира се. В действителност той също така осигурява пълната оперативна съвместимост в сензорите и превежда всички мрежови протоколи за устройствата.

Понякога шлюзът може да обработи предварително информацията, събрана от всички сензори и устройства преди предаването. Освен това обработката на тази информация може да е необходима поради протокола TCP / IP.

Така че, ако шлюзът не следва протоколите TCP / IP, предаването просто не може да бъде установено.

Друг чудесен аспект на този компонент от средно ниво е, че той може да предложи сигурност за данните. Главно IoT шлюзовете имат методи за криптиране, за да маскират данните от подправяне.

Така че, без добър шлюз, вашата IoT система няма да може да се свърже с облака.

4. Облак

Следва облакът. Това е много важна част от IoT системата. Това, което облакът прави тук, е, че предлага инструменти за управление на всички масивни данни от сензорите. След като получи цялата информация, ще трябва да я подредите, обработите и съхраните.

Това може да отнеме месеци без подходящ инструмент и може да доведе до загуба без добро място за съхранение. И точно това предлага облакът. Всяка компания с право да вижда данните може лесно да влезе в облака и да ги види.

По този начин помага да се вземе по-добро решение за съответните органи. IoT облакът не е нищо друго освен колекция от високоефективни устройства, които могат да обработват милиарди информация и да управляват трафика, за да предлагат безпроблемна връзка.

Обикновено към него може да са свързани милиони сензори, шлюзове, съоръжения за съхранение. По този начин, с помощта на цялата информация, всички предприятия могат да направят солиден бизнес план.

5. Обработка на данни

Това е друг компонент на IoT системата, който помага да се обработят данните според нуждите ви. В действителност това може да е проста задача, като просто да проверите всички показания за влага от сензорите.

Това обаче може да бъде и идентифициращ обект само от емисия за наблюдение. В този случай би било много по-сложно да се обработва и ще се нуждае от обработка, за да се опрости за следващия етап.

Бихте искали да дадете на потребителя оценка на това колко влага е в почвата или да предупреждава, когато в кадрите от наблюдението бъде открит неидентифициран обект.

5. Анализ

Analytic е наистина важен, когато става въпрос за IoT система. По принцип тук обработените данни се анализират, за да идват с нови данни. Обикновено този компонент помага за управление и наблюдение на системата. Например фермерите биха могли да използват IoT системата и анализа, за да знаят дали почвата се нуждае от вода или не.

Обикновено винаги има желани изходни данни от всякакъв вид индустрия. Ако IoT системата открие някакви нередности, тя може лесно да ги предаде за бързи действия.

В действителност тези аналитични функции помагат на предприятията да спрат всяка нежелана ситуация. И тъй като по-голямата част от IoT системата идва с анализи в реално време, тя става много по-ефективна за управление на всякакъв вид индустрия.

Понякога анализите са много ефективни при предвиждането на пазара. По този начин помага на много предприятия да знаят как да променят своя бизнес модел и да получават повече приходи. Информацията е най-важният фактор тук и без подходящ машинен анализ може да отнеме дни, за да се предскажат някакви необичайни данни от хората.

6. Потребителски интерфейс

Потребителският интерфейс е практически най-горният слой на IoT системата. След като сглоби всяка отделна информация, изпрати я, обработи я, анализира, системата ще позволи на потребителя да види какъв е изходът.

Например, една компания трябва да поддържа 30 ° по Целзий в своето пространство за съхранение. Ако обаче стане по-ниско или по-високо от това, компанията може да не го забележи. В резултат на това продуктите могат да се разрушат.

В тази връзка IoT системата може да събира информация за температурата и след обработката й да уведомява потребителя за увеличената и намалената температура.

Има много начини за предупреждение, като известие, текст, имейл, сирени и др. Също така с потребителския интерфейс можете да проверявате системата по всяко време.

В много случаи IoT системата позволява на потребителя да извършва други действия от потребителския интерфейс. Така че, ако потребителят види, че температурата се повишава, той може да я регулира направо от потребителския интерфейс.

В много случаи IoT може също да изпълнява същите задачи без никакви човешки взаимодействия. В сценария за съхранение IoT системата може автоматично да регулира температурата, когато види, че това не е оптимално.

По този начин той насърчава много ефективност.

Глава 3: Какви са проблемите на IoT?

В действителност IoT е прекрасна технология. Но тъй като технологията все още не е толкова узряла. И така, както се оказва, инфраструктурата не е напълно безопасна. Има много предизвикателства за сигурност, които трябва да се преодолеят, и всичко започва с производствения процес на системата.

Има много случаи на рискове за сигурността на IoT още от времето. През 2016 г. производителят на IoT не направи инфраструктурата стабилна; в резултат на това много от използваните пароли бяха уязвими.

По този начин хакерите използваха ботнет атаки, за да свалят системата за сигурност и предизвикаха масивни проблеми. Личната информация беше открадната и мнозина загубиха достъп до данните си.

Така че, виждате, въпреки че може да изглежда, че IoT архитектурата може да върви сама. Но от своя страна просто не може. Вратичките и ограниченията в сигурността подчертават заплахите по всякакъв начин.

Сега, нека да разгледаме проблемите със сигурността на IoT по-долу –

 • Липса на съответствие в производствения етап

Ежедневно в света излизат нови IoT устройства. Много от тях обаче имат големи проблеми със сигурността. Но защо е така? Е, това е най-вече защото повечето от производствените компании не отделят достатъчно време за защитния слой.

Например, много фитнес тракери остават видими дори след свързване с Bluetooth. Или човек може лесно да получи достъп до катинари с пръстови отпечатъци, ако те имат същия MAC адрес като IoT устройството.

Виждате, че тези проблеми могат да причинят големи проблеми. Въпреки това, вместо да фиксират тези устройства, преди да бъдат пуснати, производителите всъщност не правят нищо по въпроса.

По този начин проблемите със сигурността на тези устройства продължават да се натрупват. Нещо повече, вместо да се фокусират върху сигурността, те се фокусират главно върху естетиката на дизайна.

В резултат на това много потребители се сблъскват с различни проблеми с личната си информация и собствеността си.

 • Няма достатъчно актуализации или тестване преди стартиране

В момента в света има 23 милиарда IoT устройства. И ще се увеличи до 60 милиарда до 2025 г. Въпреки че огромното количество IoT устройства е огромно, все още няма достатъчно фази на тестване, преди да бъдат пуснати.

Да не говорим за липсата на актуализации. В много случаи актуализациите на софтуера могат да отстранят всеки основен проблем след стартирането. Повечето актуализации обаче отнемат твърде много време, за да се коригират проблемите със сигурността. Освен това в много случаи някои устройства изобщо не получават никакви актуализации.

Така че клиентът може да закупи IoT устройство, мислейки, че е безопасно. Но с течение на времето системата ще остарее. Така че, хакерите могат лесно да влязат в системата и да причинят хаос.

Всичко това се дължи на липсата на подходящо тестване в ранните фази и по-късно не е достатъчно бързо, за да помогне на своите потребители да получат пълна доказателство за сигурност.

 • Малка или нулева информираност на потребителите и знания за устройствата на IoT

Този проблем е основно липсата на знания от страна на потребителя. През годините много хора се научиха как да разпознават фишинг или спам имейли. Нещо повече, сега те знаят как да защитят паролите си и да внимават за лоши уебсайтове.

IoT обаче е доста различна технология. По този начин много хора все още не го разбират напълно. Въпреки че повечето недостатъци в сигурността идват от производителите, но липсата на подходящи знания излага всички на риск.

В действителност подлъгването на хора е най-лесният начин да получите достъп. Всички пренебрегват тази основна заплаха за сигурността, когато страната манипулира друга страна, за да получи достъп до мрежа.

Така че, без подходящо образование за това как да се поддържа сигурността, проблемите със сигурността на IoT ще продължават да нарастват. В този момент не само собствениците на жилища, но и предприятията са изложени на огромен риск.

 • Дупки за сигурност в актуализациите на устройството

Друг основен IoT издава дупки в сигурността, които идват с актуализациите на устройствата. Както вече знаете, че софтуерът, който производителят предлага, не винаги е идеалният. Въпреки че все още използваха най-новото издание на този софтуер, в крайна сметка ще излязат и други уязвимости.

В действителност, за да бъде в крак с играта, софтуерният екип изпраща актуализация, без да проверява правилно всичко наведнъж. Да, бързото получаване на актуализации е наистина страхотно. Ако обаче актуализацията причинява повече проблеми поради нестабилна актуализация, бързото време няма да помогне, нали?

От друга страна, дори ако актуализацията не идва с никакви вратички, тя все още не е 100% защитена. Когато актуализирате устройството си, устройството ще изпрати цялата си информация като резервно копие в облака.

Ако пътят не е шифрован заедно с файловете, хакерът може да проникне в системата и да открадне цялата информация.

 • Няма процеси за физическа сигурност

Добре, така че говорихме за проблеми със софтуера или мрежовата сигурност. Но какво ще кажете за проблемите с физическата сигурност? IoT устройство може да бъде хакнато не само чрез интернет, но и чрез физическо подправяне.

В много случаи IoT устройствата могат да работят автономно и всъщност не се нуждаят от потребител, който да функционира правилно. Те обаче трябва да имат пълна физическа сигурност под формата на външни заплахи.

Някои може да се намират на уединено място за дълго време. И ако някой може да ги подправя отвън, няма да има гаранции за каква информация може да получи.

Вместо да произвеждат евтини IoT устройства, които са крехки, производителите трябва да се съсредоточат повече върху физическата стабилност. В действителност това е сериозно предизвикателна задача, тъй като всички фалшиви продукти дебнат наоколо.

 • Уязвим за DDoS атаки

Кой не знае за DDoS атаките? Много предприятия стават жертва на тази напълно обидна атака, която отнема цялото им мрежово пространство в рамките на няколко минути. В действителност хакерите се насочват към конкретна мрежа и започват да спамят мрежата с трафик за кратък период от време.

И поради увеличения скок на трафика, честотната лента се заема бързо и системата се срива. Сега, когато много хора добавиха мерки за сигурност, за да се справят с тези проблеми, IoT устройствата все още изостават.

IoT устройствата са много по-уязвими и често са податливи на DDoS атаки. Хакерите могат лесно да открият уязвими IoT устройства в мрежата и да ги атакуват, причинявайки срив на цялата мрежа.

По този начин секторът на IoT се нуждае от решение за борба срещу този вид атаки.

Прочетете за това как Blockchain може да трансформира индустрията за сигурност сега!

 • Предсказуеми пароли по подразбиране

Друг страхотен проблем са паролите по подразбиране, с които се доставят устройствата на IoT. Обикновено много производители на IoT пускат устройства със същата парола по подразбиране. Да не говорим, че и те не са много избирателни при избора на тази парола.

В резултат на това за хакерите става наистина лесно да ги познаят и проникнат в системата на потребителите.

В действителност компанията трябва да уведоми потребителите си, че ще сменят паролата веднага щом я получат. Те обаче не го правят и много пъти хакерите се възползват от тази небрежност. Освен това всички те продължават да използват един и същ „администратор“ като потребителското име за почти всеки вид IoT устройства.

Ако те няма да бъдат избирателни за това направо от производствената фабрика или дори да предупреждават потребителите, хаковете ще продължават да се случват.

 • Липса на съпротива срещу атаки с ботнет

IoT устройствата са изключително уязвими към атаки на зловреден софтуер. Обикновено те не идват с всички мерки за сигурност, които правят компютрите. В действителност едно заразено устройство всъщност не може да направи много. Ако обаче стотици от тях пречат, тогава могат да нанесат много щети.

В действителност хакерът ще зарази ботовете със злонамерен софтуер и ще ги изпрати до всички уязвими устройства. След като ги зарази, той може лесно да ги контролира, за да предприеме колективна атака срещу друг DNS.

Главно това води до DDoS атаки. Така че, хакерът няма да има нужда от допълнителна сила, за да започне атаката. Но той може само да използва заразените устройства, за да действа грубо.

Освен това тези колективни ботнет атаки представляват сериозна заплаха за електропреносните мрежи, пречиствателните станции, транспортната система и много други.

 • Индустриално подслушване и шпионаж

Хакерите не само използват данните, за да поискат откуп, но могат и да ги използват, за да получат чувствителна информация. В конкурентен свят всички отрасли биха били готови да платят голяма сума пари, за да получат чувствителна информация от други предприятия.

Тъй като IoT устройствата са уязвими за това, би било много лесно да се осъществи достъп до тях и да се шпионира, без никой дори да забележи. Освен това хакерът може да шпионира предприятието и да разпространява информацията на други страни.

Това може сериозно да попречи на стойността и имиджа на марката, създадени от предприятията през годините. Понякога тези IoT устройства са насочени по държави. В резултат на това много страни забраниха IoT устройствата, за да осигурят пълна национална безопасност.

Германия забрани кукла, базирана на IoT, която дава достъп на всеки в радиус от 30 метра.

 • Склонни към устройство с високо крикове

Ransomware е един от най-лошите зловредни програми в момента. В действителност той не краде вашата информация, но ги криптира и блокира достъпа. Освен това след това ще трябва да платите малко пари, за да върнете блокираното съдържание.

Тъй като обаче зловредният софтуер се развива, той е насочен към лошо защитени IoT устройства. В момента случаите на тези засягащи IoT устройства все още са редки, но бавно става популярен. Това може да доведе до много проблеми. Най-важното е предимно високото крикове, автомобилът или домашната система.

Домашни нашествия

Това е най-страшният висок крик, с който някога сте се сблъсквали. Сега много хора използват интелигентни домашни устройства, за да контролират всяка една от функционалностите у дома. В действителност хакерът може да осъществи достъп до вашата домашна система и да ви заключи в нея, освен ако не платите парите.

Или дори биха могли да ви заключат, освен ако не платите таксата в рамките на кратък период от време.

Превозно средство с висок крик

Умните автомобили са ужасно популярни сега. Основно самоуправляващи се автомобили, които няма да имат нужда от шофьор, за да стигнат до мястото, където искате да отидете. Те обаче зависят единствено от IoT устройства. Ако хакерът може да получи достъп до него, той може да спре колата ви да работи.

Нещо повече, той също може да ви отвлече, докато сте в колата, тъй като той ще бъде под единствения контрол на вашата кола. Това са само няколко от примерите за смъртоносни престъпления, които хакерите могат да извършат.

 • Липсва целостта на данните

Както вече знаете, IoT устройствата винаги имат предавания на данни. Основно устройствата винаги работят, като събират информация, обработват я, изпращат я напред-назад. Понякога някои IoT устройства могат да изпращат информацията до облака, без никога да я криптират.

В резултат на това хакерът може лесно да получи достъп до него и да го използва в своя полза. Да не говорим, той / тя може да фалшифицира данните в облака и да изпрати фалшива информация до потребителя.

В действителност често срещан сценарий ще бъде здравната индустрия. Ако получи достъп до данните за здравеопазването, той може да ги фалшифицира и да създаде невярна информация, която може да струва живота.

Освен това, какво става, ако хакерът получи достъп до пейсмейкър или друга машина, която помага на пациентите да живеят? След това хакерите могат да поставят живота на пациента на линия, за да получат пари.

 • Измамни IoT устройства

Какво означава измамно IoT устройство? Е, поради увеличаването на фалшивите продукти, има и огромен брой фалшиви IoT устройства. В действителност тези устройства заместват оригиналните и се инсталират в офицер или домове.

След като получат достъп до мрежата, те могат лесно да повредят всяко едно устройство, свързано в тази мрежа. Защо се увеличават?

Е, главно защото няма подходящ канал за произход. По този начин фалшивите фирми използват тази възможност, за да получат достъп до система и да я сринат завинаги.

Или по-лошо хайджек за пари. Дори не можете да си представите каква щета може да причини на която и да е индустрия, ако едно фалшиво устройство попадне в системата.

 • Крипто-майнинг с IoT ботове

Да, сега хакерите са насочени към IoT устройства за добив на криптовалути. IoT устройствата се предлагат с GPU и CPU ресурси и тяхното хакване би означавало да се овладее цялата изчислителна мощ.

В резултат на това вашите IoT устройства няма да работят правилно и бавно ще се повредят. В действителност криптокопирането отнема огромно количество на всяко устройство.

Така че, ако по някакъв начин вашето устройство се зарази с крипто ботове, то ще започне да приема изчислителната мощност и бавно да го разгражда. Въпреки че тези ботове няма да крадат информация от вашето устройство, но ще се уверят, че устройството ви не може да се използва.

 • Въпроси за поверителността на данните

IoT устройствата ежедневно се справят с голяма част от нашата информация. В крайна сметка това са огромен източник на информация за всеки потребител. В действителност много компании купуват потребителска информация и избягват нашата поверителност, за да прогнозират поведението си.

Продажбата на тази информация на други компании е пряк удар върху нашите права за поверителност. Да не говорим, че компаниите, които използват нашата информация, за да спечелят повече бизнес, са наистина ужасни.

Тъй като обаче много IoT устройства не се вслушват в нашите опасения относно поверителността, тази информация излиза всеки ден.

 • Не може да се открият незначителни хакове

Не всяко отделно хакване на данни започва със забележими промени. В действителност повечето хакери хакват незначителни неща на заден план, които остават незабележими. Обикновено тези хакове все още не са толкова вредни и могат да бъдат спрени, ако бъдат забелязани на ранния етап.

Повечето от микро пробивите в IoT системата остават незабелязани. Освен това системата просто не е в състояние да открие тези малки промени или злонамерен софтуер.

В резултат бавно се натрупва и накрая започва мащабна атака.

 • Процес на рискова автоматизация

Е, процесите на автоматизация са наистина страхотни. Те улесняват живота ни много по-лесно. Използването на автоматизация обаче идва с справедливия дял от рисковете. Но използването само на една автономна система за управление на хиляди данни не е чудесна възможност.

Една промяна в кода може да събори цялата индустрия. Или ако хакер влезе в системата и промени само едно просто число, това може да повлияе на хилядите данни, които системата поддържа.

Така че, може да изглежда чудесен вариант, но не е така.

 • Неблагонадежден комуникационен шлюз

Комуникационният шлюз е един от жизненоважните компоненти на всяка IoT система. В много случаи обаче този шлюз остава отворен и много хакери получават достъп до него. Ако шлюзът не е снабден с протокол за шифроване, той може лесно да изтече информация на други.

Без частен канал за комуникация няма начин IoT мрежата да бъде 100% защитена.

Как Blockchain може да помогне на IoT

Е, централизираните сървъри засега захранват IoT индустрията. Но когато става въпрос за дългосрочно решение, централизираните системи няма да са достатъчни. В интерес на истината, всякакъв вид централизирани сървъри не е достатъчно добър за бъдещи IoT устройства, като се имат предвид всички уязвимости в сигурността.

Така че, ако IoT устройствата искат да разгърнат пълния си потенциал, те ще трябва да се отдалечат от централизираните сървъри веднъж завинаги.

Blockchain в IoT ще помогне да се установи без доверие и свързаност, която всеки иска без никакви проблеми. Тъй като всички възли в блокчейна и интернет на нещата ще работят без централизирани сървъри, така че е по-ефективно.

С помощта на блокчейн в IoT много производители най-накрая могат да получат сигурна и достъпна инвестиция. Но преди да видим как блокчейнът за предприятието може да промени IoT секторите, нека видим какви функции може да използва в процеса.

 • Без доверие

С блокчейн в IoT всяка страна може да получи истинската форма на недоверителна свързаност. Обикновено с блокчейн в IoT устройствата директно ще използват мрежата, за да проверят всички данни. Освен това той може да използва интелигентните договори за автоматизиране на всякакви процеси в рамките на платформата blockchain и internet of things.

Както знаете обаче, няма да има централизиран сървър или доставчик на трети страни, който да контролира вашите данни в рамките на блокчейна в IoT система.

 • Автономност

Blockchain в IoT всъщност помага на интелигентните устройства да се наблюдават и да работят самостоятелно. Освен това, с помощта на самоизпълняваща се логика на блокчейн, те могат да изпълняват всякакви задачи в системата на блокчейн и интернет на нещата.

Въпреки това производителят трябва да посочи логиката, преди да пусне продукта за някаква конкретна задача. Междувременно те могат да предложат потребителски интерфейс за потребителите да променят параметрите на логиката по лесен начин.

В действителност това може лесно да рационализира много работа и директно ще се отърве от посредника без никакви проблеми с блокчейн в IoT.

 • Разходно приятелски

Е, още една чудесна характеристика на блокчейна в IoT ще бъде благоприятна за разходите среда, която тя представя. Обикновено защитата, измерена за IoT, прави тази технология по-скъпа от другите устройства. Но с блокчейн в IoT няма да има нужда от допълнителна предпазна мрежа.

Blockchain и интернет на нещата могат да управляват всичко сами, без никакви проблеми. В действителност доставчиците на услуги имат монопол в IoT индустрията, заедно с поддържащите устройства.

Но с блокчейн в IoT технологията ще бъде по-достъпна за обикновените потребители. Освен това няма да има проблем с разходите за щети в системата на блокчейн и интернет на нещата.

По този начин спестява много пари в крайна сметка.

Прочетете за това как Blockchain може да трансформира търговското финансиране сега!

Глава 4: Блокчейн и IoT: Възможни случаи на използване

блокчейн и йот

 • Висока сигурност на данните

Според скорошно проучване над 81% от предприятията и правителството, корпорациите вярват, че IoT бедствие ще ги засегне през следващите две години. Само 28% от тях обаче правят нещо по въпроса. Тук имам предвид предпазните мерки, които компаниите трябва да предприемат, за да намалят рисковете от IoT.

Но както можете да кажете, дори една трета от предприятията не търсят услуги за намаляване на риска от IoT. Резултатът?

Е, не е категорично, но в крайна сметка няма да имаме средства да се предпазим от външните заплахи.

По този начин случаите на използване на блокчейн и IoT наистина могат да бъдат полезни тук. С случаите на използване на IoT блокчейн, предприятието ще получи напълно защитена мрежа, която може да предложи съоръженията, които никой трети доставчик не може да предложи. Случаите на използване на IoT блокчейн могат да предложат процеса на проверка въз основа на консенсусни алгоритми, за да направят по-справедливо въвеждането на данни.

Друг голям факт би бил неизменността на блокчейн и IoT системата. Когато дадено лице се опита да манипулира блокчейн IoT мрежата, то веднага ще открие проблема.

По този начин блокчейнът и IoT могат да бъдат чудесно решение за всички проблеми със сигурността.

 • По-силен процес на проверка на данните

Популярността и търсенето на големи данни нарастват неимоверно на пазарите. В действителност е съвсем очевидно, че до 2023 г. тя ще се превърне в индустрия за 100 + милиарда долара. Но защо е така? Е, данните стават огромна част от живота ни и са най-желаният продукт за всички времена.

Освен това получаваме толкова много данни от всички IoT устройства, компютри и т.н. Въпреки това, ние нямаме никаква добра технология, която наистина да провери дали данните са валидни или не.

Това създава огромна дилема в развиващата се индустрия. Въпреки това, с нарастваща блокчейн и IoT система, това най-накрая би било възможно. По този начин можете да разчитате на блокчейна и IoT използва случаи, за да ви помогне да проверите цялата информация, преди да я добавите в регистъра.

Както вече знаете, проверката на данните е част от блокчейн IoT. И всички възли използват различни методи за валидиране на цялата информация, за да изключат всяка фалшива информация, получавайки място в регистъра.

Правейки това, случаите на използване на IoT блокчейн могат просто да сложат край на проблемите за проверка на данните и да помогнат за растежа на индустрията за големи данни.

 • Анонимност на данните за допълнителна поверителност

Интернет на нещата е не само за корпоративни потребители, но и за ежедневието ни. В действителност почти всичко в интелигентния дом е оборудвано с тази технология. Въпреки това, с толкова много интимно излагане на тези устройства, нашите лични данни са в голяма опасност.

В много случаи тези устройства могат да предават нашата лична информация на външния свят. По този начин вече не контролираме напълно нашата собствена чувствителна информация. Това може да предизвика катастрофален проблем и потребителите скоро ще загубят вярата си в големи марки.

Въпреки това случаите на използване на блокчейн и IoT могат да помогнат и тук. Както вече знаете, технологията за разпределена книга е напълно способна да се справи с тази бъркотия. Освен това, блокчейн IoT предлага пълна анонимност.

Това би помогнало на потребителите да си върнат само тяхното и да не допуснат дори едно любопитно око в живота им. Освен това предприятията могат да се възползват и от случаите на използване на IoT блокчейн. С блокчейн и IoT те могат да получат по-голяма популярност и експозиция.

 • Защитна стена срещу DDoS атаки

Помните ли как DDoS атаката може да осакати корпоративна мрежа? Много предприятия стават жертва на тази напълно обидна атака, която отнема цялото им мрежово пространство в рамките на няколко минути.

IoT устройствата са много по-уязвими и често са податливи на DDoS атаки. Хакерите могат лесно да открият уязвими IoT устройства в мрежата и да ги атакуват, причинявайки срив на цялата мрежа.

Но с помощта на случаи на използване на блокчейн и IoT, всички DDoS атаки могат да бъдат решени. В действителност blockchain IoT работи като защитна стена за всякакви атаки на зловреден софтуер. Но с DDoS ще трябва да го вземе.

Всяка блокчейн и IoT система може да открие спам трафик, когато всичко започне. С намаляването на честотната лента обаче собственикът трябва да получи повече честотна лента, за да компенсира загубата. Тук случаите на използване на IoT блокчейн могат да предоставят честотна лента от разпределените възли в мрежата, за да се предотврати атаката.

 • Видимост от край до край

Пълната прозрачна мрежа е доверена мрежа. В действителност проблемът с нашите типични централизирани сървъри е липсата на пълна прозрачност. По този начин мнозина са скептични относно това дали могат да се доверят на системата или не. Освен това е по-често срещано и в предприятията.

Въпреки това, с помощта на случаи на използване на блокчейн и IoT, сега никой не би се изправил пред тази дилема. IoT на блокчейн е в състояние да предлага видимост от край до край на пълен работен ден.

Тъй като предимно предприятията се нуждаят и от частен канал, случаите на използване на блокчейн на IoT могат да предложат частни канали между само две страни.

Освен това устройствата на IoT могат да използват този канал, за да комуникират помежду си без никакви проблеми. По този начин, блокчейн и IoT системата променя рисковете от хакове на данни с този метод.

 • Проследяване в реално време

Основен компонент на IoT са сензорите и RFID етикетите. С тях всеки може да проследява обекти, за да гарантира пълната им автентичност. В действителност, поради липсата на подходяща система за проследяване, много производители се сблъскват с проблеми в търговията.

Не само търговията, но и веригата на доставки се нуждаят от проследяване в реално време. В действителност IoT устройствата могат да обработват цялото проследяване, но се нуждаят и от управление на риска.

Така че, с помощта на случаи на използване на блокчейн на IoT, всяка компания вече може да проследява своите стоки без никакви проблеми. Още повече, че те могат да го правят в реално време! IoT платформите на Blockchain могат да предложат правилното местоположение на всякакви стоки без никаква намеса.

По този начин блокчейн и IoT устройствата остават в безопасност и няма случаи на фалшиви продукти. Както можете да видите, всичко е заради случаите на използване на блокчейн и IoT.

 • Идентичност за IoT устройства

Е, има още един основен проблем в IoT индустрията и това е липсата на идентичност за IoT устройствата. Обикновено няма начин да проверите автентичността на устройството. Освен това, простото състояние на компанията или когато е създадено дори не е достъпно за проверка.

Освен това, когато IoT устройството актуализира софтуера или има подпис на издател или не, е нещо, което потребителите трябва да знаят.

Но с помощта на блокчейн и IoT случаи на употреба вече могат да знаят със сигурност. В действителност, блокчейн и IoT системата ще съхранява криптографски информацията за самоличността за всяко IoT устройство. Да не говорим, защитният слой ще предложи пълна защита в IoT системата на блокчейн. Сега устройствата биха били по-автентични, без да оставят място за измамници.

По този начин случаите на използване на IoT блокчейн със сигурност могат да променят типичните начини за добро.

 • Повече контрол на достъпа

Всички свързани устройства могат да се възползват значително от блокчейн и IoT системата. Освен това, случаите на използване на IoT блокчейн могат изцяло да предлагат контрол на достъпа както за виртуални, така и за физически ресурси. Нещо повече, системата също така е в състояние да съхранява записа за това кой има достъп до какъв вид ресурси през цялото време.

Например интелигентното заключване с активирана блокчейн и IoT може да съхранява информацията за това кой е влязъл в сградата по това време. Той също така ще съхранява всякакви опити за влизане. Освен това, ако ключът не съвпада, той ще спре всички опити за достъп до него.

Същото важи и за споделянето на файлове между IoT устройства. Обикновено няма да позволи на други устройства да имат достъп до данните, ако не са упълномощени да го правят. С помощта на случаи на използване на блокчейн и IoT можете дори да посочите лица и тяхното ниво на достъп.

 • По-добро съответствие

В действителност има толкова много сценарии, включващи процеси, при които трябва да знаете дали те са спазени правилно. Освен това това важи главно за процеси, включващи множество страни.

Във всеки случай можете да получите по-добро преживяване на съответствие с помощта на интелигентни договори в блокчейн и IoT системата.

Да речем; пациентът трябва да сподели медицинската си история със съответните лекари, за да разгледа по-добре проблема. Пациентът обаче също така иска да запази неприкосновеността на личния живот и не позволява никаква допълнителна информация за избран период от време.

С случаите на използване на IoT блокчейн е напълно възможно. Освен това случаите на използване на блокчейн и IoT могат да предвидят дали се спазва конкретно съответствие или не. Освен това, блокчейн и IoT системата могат също така да спрат всякакви допълнителни спазвания, ако предишните не са изпълнени правилно.

Прочетете за това как Blockchain може да трансформира здравеопазването сега!

 • По-добър контрол на качеството в производството на IoT

Производственият етап е от решаващо значение за IoT устройствата. В действителност няма контрол на качеството или каквото и да било. Виждате, че тези проблеми могат да причинят големи проблеми. Въпреки това, вместо да фиксират тези устройства, преди да бъдат пуснати, производителите всъщност не правят нищо по въпроса.

По този начин проблемите със сигурността на тези устройства продължават да се натрупват. Нещо повече, вместо да се фокусират върху сигурността, те се фокусират главно върху естетиката на дизайна.

Но с помощта на случаи на използване на блокчейн и IoT сценарият ще се промени изцяло. С блокчейн и IoT системата компаниите могат да управляват качеството на всяко отделно устройство, което произвеждат. Не само за физическата сигурност, но и за софтуерната сигурност.

В действителност огромното количество устройства може да стане преобладаващо, за да се усъвършенства. Но с помощта на блокчейн и IoT системите те лесно могат да го извадят.

 • По-силно управление на облака

Cloud е огромна част от IoT архитектурата. Основно устройствата винаги работят, като събират информация, обработват я, изпращат я напред-назад. Понякога някои IoT устройства могат да изпращат информацията до облака, без никога да я криптират.

В резултат на това хакерът може лесно да получи достъп до него и да го използва в своя полза. В действителност дори облакът не е напълно способен да се справи с всички проблеми със сигурността. Тъй като има много мрежи в един и същ облак, понякога се случва изтичане на данни.

Но с блокчейн и IoT решение можете лесно да защитите облака по-ефективно. По-важното е, че преди някое от IoT устройствата да изпрати данните в облака, всички те биха получили криптографско криптиране в блокчейн и IoT мрежата.

По този начин, с блокчейн в IoT, облакът ще бъде по-безопасен от всякога. Няма да има течове и никой няма да може да проникне в мрежата.

Така че в крайна сметка това е чудесно решение с помощта на блокчейн и интернет на нещата.

 • Сигурен комуникационен шлюз

В много случаи шлюзът остава отворен и много хакери получават достъп до него. Ако шлюзът не е снабден с протокол за шифроване, той може лесно да изтече информация на други. По този начин е изключително важно за сигурен шлюз и за IoT устройствата.

Да приемем например, че вашият термостат качва точната температура на къщата ви в облака. Ако хакерът получи достъп до него, той може да промени температурната стойност на къщата ви без никакви проблеми.

Но как може да се осигури шлюзът? Е, системата на блокчейн и IoT е напълно способна да предложи шлюз за частен комуникационен канал за индустрията. Освен това блокчейнът и каналът за интернет на нещата са напълно извън ръцете на всякакъв вид смущения.

В резултат на това никой не може да прихване в средата на комуникационен канал в блокчейн и IoT мрежата.

 • По-добър процес на автоматизация

Използването на автоматизация идва с справедливия дял от рисковете. Но използването само на една автономна система за управление на хиляди данни не е чудесна възможност.

Една промяна в кода може да събори цялата индустрия. Или ако хакер влезе в системата и промени само едно просто число, това може да повлияе на хилядите данни, които системата поддържа.

Така че, ще ви трябват блокчейн и IoT, за да управлявате процеса на автоматизация, така че никой да не може да получи достъп до него. В действителност процесът обикновено е свързан с верига от други произведения, които се хранят помежду си. Освен това за процесите на автоматизация е необходимо да се направи перфектен анализ и да се предприемат съответните действия.

Но ако някой високо постигне резултатите, процесът ще се разпадне. Тъй като платформата blockchain и интернет на нещата са неизменни, това би попречило на никого да промени резултатите.

По този начин блокчейнът и IoT ще предотвратят завинаги всички рискови процеси на автоматизация.

 • Шифроване за многофакторно разрешение

Знаете ли как нашите пароли вече не са достатъчни, за да предлагат пълна сигурност? С избора на парола по подразбиране от производителя стана относително лесно за всеки хакер само да го отгатне и да получи достъп.

В действителност мнозина не използват многофакторни пароли или методи за оторизация. Така че става много по-податлив на хакове. С блокчейн и IoT мрежа обаче ще получите многофакторни оторизации, които могат да включват и биометрични идентичности.

Но все пак не е достатъчно. Ето защо всички многофакторни ключове за оторизация също биха били криптирани и съхранени в блокчейн и системата за интернет на нещата.

Точно така работи блокчейн и IoT системата, за да предложи пълна сигурност.

 • Среда за сътрудничество за споделена икономика

Икономиката на споделяне е една от нарастващите индустрии в момента. Освен това, това е икономика, при която се случва партньорско споделяне на услуги, стоки или друг вид ресурси. Излишно е да казвам, че почти цялата индустрия със споделена икономика силно зависи от надеждността на IoT устройствата.

В този случай блокчейн и IoT системата е идеалният улов. Свързването на двете системи би дало на IoT устройствата необходимия тласък. Също така, с помощта на блокчейн и интернет на нещата, можете дори да създадете и среда за сътрудничество.

Само си представете сценарий, при който можете да получите достъп до всички индустрии за споделяне от една платформа. Не само ще бъде силно обезпечена, но и ще увеличи приходите.

Така че, трябва да кажа, че блокчейнът и IoT правят перфектната двойка и за тази индустрия.

Глава 5: Подходящ корпоративен блокчейн за IoT

Тези три водещи корпоративни блокчейн платформи са най-подходящи за всички видове блокчейн IoT компании.

 • Ethereum Enterprise

Ethereum Enterprise ще бъде най-зрелите корпоративни блокчейн платформи там. Обикновено това е публична платформа, но за предприятия платформата включва специални частни канали.

В действителност можете да използвате Ethereum в почти всеки вид индустрия, включително IoT. Така че, за IoT и блокчейн платформата, Ethereum Enterprise ще бъде идеален кандидат.

Enterprise Ethereum всъщност е отворена платформа, а не продукт за блокчейн IoT компаниите. Всички блокчейн IoT компании биха искали правилно удостоверяване и по-контролиран достъп. И корпоративният Ethereum предлага точно това.

Обикновено в типичните блокчейн IoT компании те трябва да се справят с правителствени въпроси, но EE е напълно способна да подкрепя по този начин. Освен това постоянните актуализации са просто идеални за IoT и блокчейн решения.

Трябва обаче да знаете, че въпреки че Enterprise Ethereum е много популярен, той е малко по-нисък от мащабирането. Но огромното количество поддръжка и dApps трябва да компенсират ниските цени на транзакциите.

 • Хиперледгер

Hyperledger всъщност е една от основните корпоративни блокчейн платформи на пазара в момента. Тъй като платформата е подходяща за широк спектър от индустрии, тя е идеална и за IoT и блокчейн. В момента Хиперледгер идва с десет различни проекта, като всеки е подходящ за различни цели.

Всяка блокчейн IoT компания може да използва тяхната технология, тъй като е с отворен код и насърчава среда за сътрудничество. Освен това, за blockchain IoT компаниите могат да предложат разрешена blockchain система, която би позволила само упълномощени лица и никой друг.

Да не говорим, че голямата мащабируемост е просто идеална за всякакви блокчейн IoT компании на пазара. Най-важното е, че необходимостта да се знае наличността на данни ще бъде огромен тласък за IoT и блокчейн платформата.

За да помогнат на blockchain IoT компаниите, те предлагат и богати езици за заявки, които помагат да се разбере по-добре книгата. Във всеки случай модулната структура е най-добрият вариант за IoT и блокчейн, защото предлага услуги за включване и възпроизвеждане.

Освен всички тези, платформата е супер защитена.

Вижте нашето ръководство Hyperledger Vs Ethereum още сега!

 • Кворум

Кворумът е друг страхотен корпоративен блокчейн, най-подходящ за блокчейн и IoT компании. Ще се радвате да знаете, че платформата е разработена за високоскоростни транзакции и висока производителност. Така че, ако компаниите за блокчейн и IoT искат да получат по-бърза платформа, те трябва да разгледат Quorum.

В действителност липсата на какъвто и да е тежък консенсусен алгоритъм в мрежата осигурява бързото извеждане на тази платформа. Освен това, за blockchain IoT компании, Кворум предлага орган за управление на възел.

Това ще помогне на органа да одобрява възли и да гарантира, че мрежата остава частна. Освен това една от най-добрите характеристики на Quorum, която биха харесали блокчейн IoT компаниите, е частната транзакция.

Тук само транзакционните лица могат да виждат своите бази данни и никой друг. Е, всяка блокчейн IoT компания ще се нуждае от висок клас производителност, нали? Така че, за това кворумът предлага най-добрата технология за промяна на играта, която побеждава всички останали на пазара.

Глава 6: Примери за блокчейн IoT на работа

 • Министерство на вътрешната сигурност на САЩ

Нека започнем с хубавия пример на Министерството на вътрешната сигурност. Те използват блокчейн и IoT, за да докажат, че информацията от по-широките наблюдения е легитимна. В действителност DHS вярва, че типичните IoT устройства в бордърите не са достатъчни, за да предложат пълно разкриване на това, което се случва.

Много противници биха могли лесно да фалшифицират данните и нямаше как да знаят. Освен това въпрос на национална сигурност е да се гарантира, че всичко уловено от IoT устройствата е 100% легитимно.

Ето защо те използват IoT блокчейн проекти за произход. Освен това те работят с Factom и вече са инвестирали $ 199 000 за развитието на проекта.

Това, което Factom прави в този пример за блокчейн на IoT, е да създаде идентификация на устройство за всеки IoT за предотвратяване на фалшифициране. И поради естеството на блокчейн технологията е доста лесно да се постигне това прекрасно блокчейн и IoT решение.

 • Маерск

Maersk работи с IBM, за да промени начините на работа на глобалната верига за доставки. За това те използват блокчейн и IoT, свързани заедно, за да имат по-голяма прозрачност в индустрията. В действителност това решение ще насърчи сигурната и ефективна търговия в индустрията на веригата за доставки.

Освен това ще донесе повече подкрепа за прозрачността и обмена на информация между търговските страни.

Но как ще го направят? Е, на първо място, платформата ще бъде базирана на блокчейн и те ще използват IoT устройствата, за да свържат всеки отделен процес към нея. В действителност можете да го направите само с IoT устройства, но ограниченията и рисковете за сигурността биха били огромни.

По този начин платформата ще използва блокчейн, за да рационализира и да се отърве от ограниченията на типичните процеси на веригата на доставки. Нещо повече, това е един от добрите IoT блокчейн проекти по веригата на доставки в момента.

Това наистина е чудесен пример за блокчейн на IoT, тъй като използва силните страни както на blockchain, така и на IoT устройства.

 • Pfizer, McKesson и AmerisourceBergen

Друг чудесен пример за IoT блокчейн е решението на MediLedger за здравеопазване. В блоковите вериги на IoT много фармацевтични компании, както и търговци на едро, вземат широко участие.

Сред тях Pfizer, McKesson и AmerisourceBergen са водещи. В действителност в играта има повече топ играчи. В първоначалното съобщение обаче бяха направени само имената на тези компании.

Решението ще използва блокчейн и IoT платформа за проследяване и защита на всяко отделно произведено лекарство. В света на фалшификатите сега е необходимо да се види дали наркотиците наистина идват от автентични източници или не.

Друго използване на този проект е решението за връщане на такси за отстъпки. Обикновено фармацевтичните компании имат различни точки за ценообразуване с организации за групови покупки (GPO) и търговци на едро.

Понякога поради голямото търсене, фармацевтичните продукти могат да предлагат отстъпки за личните обекти. Тъй като обаче търговецът на едро се грижи за дистрибуцията, е необходимо те да знаят за отстъпките.

По този начин те могат да го възстановят от фармацевтичните продукти, за да получат приходи. С помощта на това блокчейн и IoT решение те могат лесно да го направят с пълна прозрачност.

 • Банка на Британската общност

Друг чудесен пример за блокчейн на IoT е решението на IoT за блокчейн на банките от общата държава. В действителност банката на Commonwealth използва IoT блокчейн проекти за справяне с два основни проблема – споделяне на активи и глобална търговия.

1. Споделяне на активи

С решението за блокчейн и IoT банката на Commonwealth дава на клиент да споделя активи и да ги проследява в мрежата. Освен това наскоро те го изпробваха в селскостопански тест, при който трима фермери споделиха една пръскачка за култури и с помощта на системата те можеха да решат как да работи.

Тъй като всичко беше в неизменната мрежа, никой не може да получи информацията за споделените активи и да я промени. По този начин това може да бъде прекрасно решение за нарастващите индустрии със споделена икономика.

2. Търговия

Commonwealth Bank си сътрудничи и с пет различни австралийски компании от веригата за доставки, за да популяризира прозрачни и сигурни съоръжения за търговия. За това те използват блокчейн и IoT заедно, за да проследят целия процес на доставка.

Освен това той може също така да проследява производствените стоки и в какви условия се намират, преди да сключи сделка.

Излишно е да казвам, че блокчейн и IoT решението улеснява глобалната търговия. Във всеки случай те вече търгуваха 17 метрични тона бадем от Виктория до Австралия. В действителност тестът е огромен успех и сътрудничеството между спедиторските компании ще продължи и по-нататък.

 • Ван Дорп

Друг чудесен пример за блокчейн на IoT би бил сътрудничеството на Van Dorp и Timeseries. Тук те използват IoT блокчейн проекти за поддръжка на интелигентни домашни устройства. В действителност Ван Дорп е технически FM доставчик, който управлява над 17 000 сгради.

Във всеки от тези домове има хиляди активи като системи за променлив ток, осветителни системи или отоплителни системи. Всяка от тези системи се нуждае от подходяща поддръжка и без прозрачна мрежа става невъзможно да се проследи проблем.

Нещо повече, това отнема огромно количество време и в резултат на това жилищата са неудобни.

Въпреки това, с помощта на блокчейн и IoT решение, те вече могат да проследяват всеки отделен компонент на цялата сграда, която поддържат. Това не само увеличава тяхната ефективност, но също така помага на жилищата.

Освен това, с добавена автоматизация в мрежата, те знаят точно какъв е проблемът и кои професионалисти могат да го поправят.

 • Тръстът за сладководни води

Freshwater Trust си сътрудничи с IBM за справяне с проблема със сушата в Калифорния. Освен това Университетът на Колорадо Боулдър също е член на проекта. В действителност те искат да управляват водоносните хоризонти, тъй като са изложени на огромен риск.

Водоносният хоризонт всъщност представлява слой от подземни водоносни скали. Освен това можете да извлечете подземната вода от тези скали и да я използвате чист източник на вода.

Поради лошото управление обаче те са изложени на сериозни рискови точки. Но с помощта на IoT блокчейн проекти те могат лесно да проследяват корелацията на времето и валежите. И те щяха да знаят точно кога и от къде могат да извличат подземни води.

Не само това, но сензорите на IoT ще съхраняват всички данни на блокчейн и IoT системата, а обикновените потребители могат да проследят колко са използвали. Освен това те могат също така да купуват подземните води и да ги търгуват като дял.

По този начин това е чудесен пример за блокчейн на IoT на работа.

 • Телстра

Telstra е телекомуникационна компания, която използва IoT блокчейн проекти, за да осигури всички свои IoT интелигентни домашни устройства. В действителност те изпробват блокчейн и IoT решение, за да видят дали наистина може да открие хакери или хакове за сигурност.

За това те създадоха хакерска среда и се опитаха да хакнат мрежите, свързани към IoT устройствата. Това беше огромен успех, тъй като мрежата можеше да открие всякакви проблеми в рамките на секунда. В действителност за околната среда те използват частни мрежи, тъй като насърчават най-бързия резултат.

Така че, с помощта на този пример за блокчейн на IoT, те могат да предложат по-голяма сигурност за интелигентни домашни устройства. Въпреки това те все още са във фаза на изпитване и все още не са въвели публични решения. По този начин, след по-задълбочени експерименти с устройствата на IoT, те ще ги пуснат за своите клиенти.

 • Smart Electric Power Alliance (SEPA)

Друг чудесен пример за IoT блокчейн е решението, което SEPA използва за осигуряване на електрически мрежи. SEPA е организация, която се фокусира върху насърчаването на чиста енергия, използвайки изследвания, образование, сътрудничество и стандарти.

С увеличаването на необходимостта от производство на енергия обаче се увеличават и усложненията. Но за управление на тези сложни операции се използват много IoT сензори, мрежи и технологии. В действителност тези IoT устройства са силно уязвими от кибератаки.

Ето защо SEPA използва IoT блокчейн проекти, за да осигури екосистемата за цял живот. Освен това, блокчейн и IoT решението гарантира, че всички данни на тези сензори са валидни. Той работи и като защитна стена, когато става въпрос за кибератаки.

По този начин, като направим архитектурата на енергийната мрежа възможно най-стабилна. Според SEPA постигането на това ниво на сигурност и ефективност не е възможно с типичните централизирани системи.

 • Бруклинска библиотека

Обикновено в обществените станции за зареждане мобилните ви устройства са доста уязвими. Много незаконни хора могат лесно да влязат в мобилни устройства и да отвлекат телефоните си. За да спре това, публичната библиотека в Бруклин работи по чудесен пример за блокчейн на IoT.

В действителност те предлагат страхотна станция за зареждане на мобилни телефони, подкрепена от IoT блокчейн проекти. Това, което тази технология ще направи, е да предложи пълна сигурност и удобство за потребителите, без да се притеснявате, че устройството ви е хакнато.

Тези потребители обаче ще имат пряка връзка със своите библиотечни карти и ще я използват, за да получат пропуск в библиотеката.

Но тъй като услугата е напълно безплатна, може да се наложи да видите 15-30 секундно видео или дори да попълните общо проучване на Бруклинската библиотека.

Това ще помогне на библиотеката да предложи по-добри услуги и да разгледа таксите, които искате да направите.

 • Девственият диамант

Е, друг чудесен пример за блокчейн на IoT ще бъде компанията, наречена Virgin Diamond. Тук компанията предлага цялостно произход на диамантите, идващи директно от мината. Така че, в известен смисъл ще получите парче перфектно неизползвани диамантени бижута.

Според компанията в диамантената индустрия купувачът смята, че всеки един диамант, който купува, всъщност е нов. В действителност обаче това не е така. Много диаманти се рециклират и няма как да разберем дали някой е носил този диамант в миналото или не.

Но с помощта на IoT блокчейн проекти те могат да предложат на своите клиенти пълно разкриване на неговата автентичност и предишни собственици.

В действителност това може да бъде чудесна новина за клиентите, които искат да подарят или да се доберат до нови диаманти.

 • Университет на Невада, Рино

Университетът в Невада, Рено, си сътрудничи с Filament за създаване на блокчейн и IoT базирана технология. В действителност технологията е предназначена за създаване на пътна инфраструктура и нови стандарти за автономни превозни средства.

Към момента шумът за автономни превозни средства нараства експоненциално. Подготовката на концепцията обаче не е лесна работа. Освен това става въпрос не само за картата, но и за това дали на системата вътре в нея може да се вярва.

Е, той трябва да бъде напълно способен да усеща всякакви предмети на пътя и да действа по съответния начин. Да не говорим, че трябва да има подходящи опции за сигурност и поверителност. Определено не искате вашата интелигентна кола да бъде отвлечена.

По този начин университетът си сътрудничи, за да създаде устойчива среда за блокчейн и IoT, за да се увери, че мрежата е напълно доказана.

В действителност IoT ще усети и препредаде информацията и блокчейнът ще я съхрани в неизменната книга. Ние обаче също ще се нуждаем от AI в комбинацията, за да вземем ясно адаптивните решения.

 • Kouvola Innovation

Kouvola Innovation използва блокчейн и IoT решение за захранване на логистичната индустрия. Е, логистичната индустрия се нуждае от промяна. Освен това, поради липсата на правилно управление и проследяване, много логистични бизнес плащат цената с приходи.

С помощта на блокчейн и IoT технологията обаче те могат да получат сигурна платформа за управление на оперативния трафик на данни.

В действителност решението не се ограничава само до компанията, но всеки е отворен да се присъедини и да се наслади на предимствата.

Понастоящем проектът включва Kouvola Innovation и още пет партии в комбинацията. Те са –

 • Регион Örebro County, Швеция
 • Агенция за развитие на окръг Валга, Естония
 • Талински технологичен университет, Естония
 • Sensei LCC, Естония
 • Институт за транспорт и телекомуникации, Латвия

Всички тези компании имат големи очаквания от иновациите на блокчейн и IoT и тестват проекта, за да го усъвършенстват още повече.

 • Апикална

Можете ли да си представите пример за IoT блокчейн за индустрията на палмово масло? Е, индустрията на палмовото масло се занимава много с проблемите на устойчивостта и проследяването. По този начин наистина е трудно да се докаже дали палмовото масло е автентично или не.

С новото сътрудничество на Apical и други големи имена в индустрията на палмово масло, проблемите може да приключат. С новосформирания съюз за осигуряване на устойчивост и иновации, индустрията определено може да се промени.

В момента те получават технологична подкрепа от SAP. Всъщност платформата, базирана на Blockchain и IoT, ще може да проследява производството на палмово масло и да предлага сигурност в съхранените данни.

В резултат фалшифицираните продукти на базата на палмови масла биха намалили драстично. Все още не знаем други функции на тази платформа, но все още е в ранните фази.

Вероятно ще отнеме малко повече време, за да се превърне в по-зряла технология.

 • Aquai

Aquai работи с NetObjex, за да предложи интелигентна система за вода на своите потребители. В момента те работят по IoT блокчейн проекти, които могат да им помогнат да произвеждат, разработват и дори разпространяват водни системи.

Освен това това ще им помогне да идентифицират всякакъв вид катастрофални щети и изтичане на водни ресурси. В бързо променящия се свят с много индустрии, произвеждащи токсични отпадъци, чистата вода бавно става доста оскъдна.

Освен това предотвратяването на тези проблеми би било чудесно решение както за търговските, така и за жилищните имоти.

Това, което Blockchain и IoT решението ще направи, е да използва техните сензори, за да открие всякакъв вид замърсяване или течове в пречистващата система. Но с помощта на блокчейна те могат да защитят тази информация и дори да определят точното място на замърсяването.

Може ли да стане по-добре от това?

Това е иновация и се надяваме да видим повече решения за чиста вода като това.

Прочетете за това как Blockchain може да трансформира застрахователната индустрия сега!

Глава 7: EndNote – Какво е бъдещето на IoT и Blockchain?

Blockchain и IoT променят света, докато говорим. Те не само доминират в индустриалния пейзаж, но и в ежедневния ни живот, какъвто го познаваме. В действителност IoT и блокчейнът зависят единствено от свързаността на света.

Всъщност както IoT, така и блокчейнът изглежда имат много общо. И двете технологии са прекалено хипнотизирани с много малко знания за това, което правят.

Да не говорим за огромното количество данни, с които технологията може да се справи. По този начин е от решаващо значение предприятията да продължат да изследват IoT и blockchain за подобряване на бъдещето.

Въпреки че IoT имаше някои основни неуспехи, но с IoT и блокчейн мрежата тези неуспехи отдавна няма.

Чрез нашето ръководство говорихме за това как блокчейнът е чудесен за IoT. Но истината е, че IoT също е отлично подходящ и за блокчейн. За да получите цялата реална информационна блокчейн и лесно да използвате IoT устройства.

В крайна сметка можем да приемем най-доброто както от блокчейн, така и от IoT. Трябва обаче да видим дали те могат да оправдаят очакванията или не.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map