Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Блокчейн обяснено на обикновен английски!

Това ръководство обяснява блокчейна с по-прости думи за тези, които са нови в концепцията за блокчейн технологията.

Блокчейн технологията става все по-популярна през годините. Тази разрушителна технология променя почти всяка индустрия по добър начин. Тенденциите предполагат, че въстанието на блокчейн технологията ще се движи само в посока нагоре.

Така че, ако искате да се възползвате максимално от него, трябва да се обучите на основите на блокчейн технологията. Докато повечето други онлайн източници използват технически жаргон, ние планираме да ви помогнем с блокчейн, обяснен с по-прости думи.

Запиши се сега:Безплатен курс по основи на блокчейн за предприятия

Блокчейн обяснено просто!

Първо, помислете за обикновена книга, където вие, собственикът на компанията, записвате печалбите на вашата компания. Във вашата компания обаче има черна овца, която променя всички данни в регистъра и краде пари от вашата компания!

Трябва да разрешите проблема!

И така, наехте ИТ специалист, който да създаде цифрова книга на вашия компютър. Но черната овца отново влезе в дневника чрез хакване и промени фигурите!

Сега сте ядосани! Нуждаете се от система с пълна защита, където можете да съхранявате данните си – непроменен, защитен от хак начин.

Blockchain може да РЕШИ проблема ви!

От гледна точка на неспециалистите, блокчейнът е система за съхраняване на данни, при която е невъзможно (практически) да се променят, подправят или проникнат данните, също така всеки, който има достъп до системата, може да осигури целостта на системата!

Така че, за да получите обяснение на блокчейн на обикновен английски, опитайте се да помислите за нещо подобно –

 • A цифрова книга
 • Разпределени на всички членове на мрежата
 • Децентрализиран тъй като никоя власт няма върховна власт над системата
 • Шифровано и обезпечени чрез средства за криптография
 • Неизменим, което означава, че всяка промяна е постоянна в дневника
 • Всеки възел на мрежата следва a консенсус

Какво представлява технологията Blockchain и как работи?


В техническо отношение технологията на блокчейн се отнася до системата, при която разпределена книга равнопоставена книга съхранява данни и позволява на връстници да извършват транзакции между тях без централизиран орган.

Всички членове в мрежата имат индивидуално копие на цялата разпределена книга. Също така мрежата следва консенсусен протокол, който позволява транзакции с данни и създаване на нови блокове с времеви клей.

В блокчейн има линейна верига от блокове и всеки блок е свързан с предишния блок. Как Всеки от блоковете съдържа четири ключови компонента –

 • Данни – Всяка информация, която искате да съхранявате сигурно в блоковете
 • Хеш – Уникален идентификатор, присвоен на един конкретен блок
 • Хеш на предишния блок – Включва предишната хеш стойност, конструира структурата на блоковете
 • Мета данни – Съответни данни относно данните вътре в блока; т.е. клеймо за време или номер на блок.

Тези четири компонента по същество създават скелета на цялата блокчейн.

Прочетете още: Как работи Blockchain?

Обяснени основни характеристики на блокчейн

Сега, след като разбрахте какво представлява технологията на блокчейн и как работи, е време да разгледате по-задълбочено някои от основните характеристики на блокчейн.

Ето четирите основни характеристики на блокчейн технологията –

Разпределени

За разлика от сегашните централизирани системи, технологията blockchain разпространява копие на регистъра до всички членове и всички възли на мрежата. Така че, в случай че твърдият диск на компютъра ви се срине с изтрити всички данни, няма от какво да се притеснявате. Всеки член на мрежата има копие от него.

Също така, за да премахне мрежата, хакер ще трябва да изтрие всеки възел на мрежата. С други думи, изчислителната мощ на компютъра на хакера трябва да бъде по-голяма от изчислителната мощност на всички компютри, свързани към мрежата.

Без доверие

Вярвате ли на непознат онлайн, с когото никога не сте разговаряли? Разбира се, че не! И така, как можете да се доверите на други членове в мрежата, проверяващи транзакциите?

Не го правите!

Така че, вместо да се доверявате на други хора, вие просто се доверявате на цялата система, която следва специфичен консенсусен алгоритъм. Консенсусният алгоритъм проверява всяка транзакция.

Ако някоя транзакция нарушава този консенсусен алгоритъм, самата транзакция се нарушава. Така че, дори ако страните не си имат доверие, това няма значение. Системата е предназначена да гарантира безопасност и общо доверие сред потребителите.

Неизменим

Всяка транзакция и създаване на нови данни е постоянна в блокчейна. Не можете да променяте или променяте който и да е блок. Тази функция прави blockchain неизменна.

Сега неизменността е като нож с две остриета. Тъй като неизменността гарантира стабилност и устойчивост, това прави блокчейн доброто нещо. Тази характеристика обаче отрича факта, че хората правят грешки. Дори ако изпратите пари на някого по погрешка, не можете да ги вземете обратно.

Децентрализиран

Може би се чудите какво, ако човекът или организацията, която контролира блокчейн мрежата, реши да разкрие вашата лична информация?

Не е възможно! Защо? Защото НЯМА лице или организация, които контролират мрежата. Системата е автономна и децентрализирана. Така че няма трета страна, която се интересува от вашата лична информация.

Прочетете още:6 основни функции на блокчейн, които трябва да знаете сега

Случаи на използване на технологията Blockchain

Въпреки първоначалното приложение като криптовалута, блокчейнът се отдалечи и предложи решения във всеки индустриален сектор. Така че, спрете да свързвате блокчейн само с криптовалути.

Ако погледнете най-добрите компании, използващи блокчейн технологията, ще забележите, че никоя от тях не печели от криптовалути. По-скоро ги използват като съвременни инструменти за подобрение.

Ето забележителните –

 • Недвижим имот
 • Търговско финансиране
 • Управление
 • Здравеопазване
 • Логистика и транспорт
 • Управление на веригата за доставки
 • Застраховка

Финални мисли

В днешно време блокчейнът не е просто публична книга. Той може да прави различни неща като интелигентни активи – поддържане на собствеността върху реални притежания върху блокчейна, интелигентни договори – които са самоизпълняващи се програми, които имат потенциала да елиминират адвокати и съдебни зали и много различни неща.

За да научите повече за основите на блокчейн технологията, запишете се сега в този безплатен основен курс за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector