Блокчейн за цифрова идентичност: Децентрализираната и самосуверенна идентичност (SSI)

Идентичността е съществен фактор в живота ни. Живеем в общество, където всичко, което правим, се върти около идентичността. И с лесен достъп до него, нашите индустриални аспекти могат наистина да блестят. В действителност нашите идентичности бавно напускат базираната на хартия стара система и преминават към цифрова идентичност.

Но единственото, което го прави дигитализирано, няма да реши много проблеми, които идват заедно с него. Сега, когато блокчейнът съществува от доста време, е време да използваме технологията и за цифрова идентичност.

За да бъдем откровени, блокчейнът и цифровата идентичност са наистина страхотна двойка. С новите иновации, идващи в много области, секторите за идентичност все още нямат дигитализация. И така, блокчейнът със сигурност може да помогне за справяне с всички проблеми и да ни даде децентрализирано решение за идентичност.

Така че, в това ръководство ще говоря за всички изключителни начини, по които блокчейнът може да се използва за цифрова идентичност. И така, нека започнем!

Contents

Глава 1: Основи на идентичността

Идентичността със сигурност е едно от основните права на всяко човешко същество. В действителност всеки човек трябва да има идентичност, за да работи в нашата социална среда. Във всеки случай основната структура на идентичността се състои от –

 • Име и фамилия.
 • Датата на раждане.
 • Националност.

Съществуват и много други форми на идентификатори като номер на паспорт или лицензи за гмуркане или номер на социално осигуряване и др. В действителност тези форми обикновено се различават в отделните държави.

Очевидно никой не може да заяви колко важна е идентичността. Още повече, че без никаква правилна идентификация не можете наистина да притежавате собственост, да използвате държавни услуги, да гласувате, да имате банкова сметка или дори да си намерите работа.

Така че, винаги ще ви е необходим начин да контролирате вашата самоличност, иначе би било трудно дори да докажете кой сте, че сте. Въпреки че преди това секторът за управление на идентичността използваше базирани на хартия системи за бази данни, сега нещата се промениха.

В действителност много страни преминават към схема за цифрова идентичност, където тя ни позволява лесно да управляваме своята идентичност.

Така че, нека да видим какво представлява цифровата идентичност в следващия раздел.


Какво е цифрова идентичност?

Въпреки че определението може да изглежда ясна концепция, все пак не е толкова лесно, колкото изглежда.

Нека разгледаме факта, че всички знаем кои сме, но когато става въпрос за други, те ще се нуждаят от някаква форма на параметър, за да ни идентифицират. Това може да бъде нашето име или нашето лице или друг вид информация. В действителност тази информация им се предоставя от други източници.

Така че, що се отнася до цифровата идентичност, всяка форма на дискретна информация, прикрепена към вас, би била „атрибут на идентичността“. По този начин ще видите, че на практика няма обвързаност с това колко атрибути могат да ви определят.

Например, има много биометрични атрибути за цифрова идентичност, като например как изглежда лицето ни, какъв е полът ни, пръстовите ни отпечатъци или гласовите модели и др. или настоящият адрес също може да ни определи социално.

Очевидно са важни и други държавни атрибути. Накратко, цифровата идентичност е вид формат за идентичност, при който идентичността на индивида се представя чрез цифрови средства.

Освен това тя може да бъде атомна или може да бъде и кумулативна. Има различни нива на цифрова идентичност и всяко едно би ни дало различна перспектива.

Така че, когато мислите за цифрова идентичност, това не означава само един източник на информация, а комбинацията от всички атрибути.

И затова става предизвикателно да се справя. Още повече, че значението на цифровата идентичност е огромно.

Системи за управление на цифрова идентичност в момента

Всеки вид бизнес зависи от развиващите се технологии, които са склонни да се възползват от новите възможности. Въпреки това, с всяка нова технология идва съвсем различен набор от предизвикателства. В действителност системата за управление на самоличността трябва да има бързина, за да гарантира, че всеки потребител ще бъде решен навреме.

Нещо повече, той също трябва да има по-високо ниво на сигурност. ИТ мениджърите обаче се борят усилено, за да поддържат и двете едновременно. Освен това атаките и дефектните приложения увеличават и трудността за управление на цифровата идентичност.

По този начин значението на цифровата идентичност е повече от всякога. Във всеки случай, поради липсата на подходящи проблеми със сигурността, в момента сценарият не е най-добрият.

Така че много потребители се сблъскват с проблеми с идентичността, които също причиняват огромен проблем в социалния им живот. За да се осигури правилна система за управление, всички проблеми трябва да бъдат решени бързо.

Защо цифровата идентичност е безсилна?

Значението на цифровата идентичност е видно от всякога по някои основни причини. Това са –

 • Без подходяща лична карта достъпът до образование, банково дело или здраве е труден за хората, а това включва и бежанците.
 • Да се ​​отървем от хартиената следа е по-важно, тъй като тази система не предлага на хората най-добри резултати поради липсата на бързина и корупция.
 • Няма глобално сътрудничество с идентификатори, така че цифровата идентичност може да позволи това, тъй като е цифрова идентификация.

Както можете да видите, значението на цифровата идентичност е абсолютно огромно.

Нещо повече, сега използваме цифрова идентичност навсякъде. Това не само улеснява живота ни, но и повишава ефективността. Освен това във всяко приложение, устройство или услуга имаме отделна идентификация. И така, значението на цифровата идентичност в тези услуги е огромно.

От друга страна, значението на цифровата идентичност в сектора на предприятията също е видно. В действителност фирмените предприятия трябва да имат пълни разяснения за всеки един служител. Става необходимост да се осигури ефективност в този сектор и по този начин се увеличава и използването на технологии за цифрова идентичност.

Децентрализираната и самосуверенна идентичност (SSI)

Блокчейн за цифрова идентичност

Глава 2: Издаване на типична система за управление на самоличността

 • Лоша комбинация от пароли

Нека започнем с най-известния проблем от процеса на управление на идентичността. По-голямата част от приложението предлага система за удостоверяване на парола, базирана на парола, за да го влезете. Сложността на този процес обаче скоро настига.

В действителност всички приложения имат определена дата на изтичане на паролите. Освен това дори изискванията за нови пароли продължават да се променят с течение на времето. По този начин става по-трудно да се следят новите пароли и нулирането на старите за потребителите.

В резултат на това потребителите преминават през „умора от парола“ и използват една и съща парола за множество приложения. В много случаи те дори повтарят използвани преди това, което увеличава риска за сигурността на самоличността им.

Да не говорим, че използването на общи пароли също дава шанс на хакерите да откраднат информацията си без никакви проблеми.

 • Неизправност поради процес на ръчно предоставяне и премахване на доставките

Когато нов служител се присъедини към компания, ИТ секторът главно предоставя на този служител достъп до основния сървър, имейл акаунти, файлови сървъри и други вътрешни мрежови системи. По принцип целият процес на осигуряване се извършва на ниво отдел.

По този начин в много случаи администраторът на отдела предоставя главно достъп на служителя. Тъй като това обаче е ръчен процес, има множество човешки грешки, свързани с него.

От друга страна, когато се случва прекратяването на служител, трябва да има ограничение на достъпа и за това. Но процесът на премахване на резервите също е ръчен и затова някои служители може да се изплъзнат с достъп до централния сървър.

В действителност това може да е основен проблем поради човешки грешки. Ще стане лесна задача да влезете в сървъра и да откраднете ценна информация, без никой дори да забележи.

 • Няма правила за ограничаване на достъпа

Абсолютно необходимо е системата за управление на цифровата идентичност да знае кой има достъп до какъв тип данни или приложения. Освен това те трябва също да определят кои устройства използва потребителят за достъп до тези данни.

По-тежко е, когато става въпрос за облачни услуги. В действителност по-голямата част от системата за управление на цифровата идентичност няма подходящи разпоредби. По този начин много потребители могат лесно да получат достъп до информация, която не трябва да получават.

Без правилен контрол с разпоредби става много трудно да се предложи пълна сигурност. Поради това много потребители губят ценната си информация и страдат много. Трябва да имате пълен достъп до вашата система за управление на самоличността над други страни.

Освен това този проблем е по-разпространен в централизираните системи. И поради липсата на регулации, този сектор страда много.

 • Ниска сигурност за самоличности в устройства и браузър

Всички ние използваме браузъри и устройства във всяка част от живота си сега. По принцип сега, когато всичко е в интернет, е напълно нормално да имате достъп до приложенията си чрез мобилни телефони, компютри или други устройства. Проблемът обаче идва, когато имате твърде много точки за достъп до едно приложение.

Например можете да влезете в приложение от телефона, раздела или компютъра. И през повечето време можете да използвате браузър, за да го направите. Следователно настройвате множество точки за риск за вашия акаунт.

В действителност хакерите могат лесно да проникнат във вашия браузър или устройство, за да получат контрол над паролите и вашата лична информация.

По този начин става абсолютно необходимо да имате добра система за сигурност за всички устройства, които използвате. Така че, без подходяща система за управление на самоличността, нито една от вашите лични карти не е абсолютно защитена.

 • Приложенията не са актуални

Може би си мислите какво общо има актуализирането на приложенията с идентифицирането на рисковете? Е, в почти всички приложения разработчиците първоначално настройват мярка за сигурност за защита на информацията.

Нито едно приложение обаче не е перфектно, така че грешки или вратички са очевидни, когато множество потребители започнат да го използват. Така че, когато потребител открие грешка и я докладва, разработчиците пускат кръпка за сигурност за нея. В много случаи обаче разработчиците не актуализират приложението достатъчно скоро.

Освен това потребителите също не актуализират своите приложения до най-новата версия веднага щом е налична. По този начин хакерите получават шанс да използват грешки или вратички, за да влязат в системата и да откраднат информация за самоличността.

В действителност същото важи и за предприятията. Една корпоративна компания трябва да актуализира всички свои приложения с подходящи корекции за сигурност. Или може да е късно.

 • Множество административни модели за множество приложения създават несъответствие

В действителност облачните приложения стават евтини и все повече предприятия ги използват. По този начин те приемат много приложения на SaaS под крилата си. Въпреки това, въпреки че има множество оперативни групи, които ги поддържат, няма единна точка за докладване за всеки вид приложения.

Това, което имам предвид, е, че корпоративна компания може да има множество приложения. Ако обаче всички приложения работят на различни административни модели, става по-трудно да се следи потребителите. Още повече, че получаването на правилното отчитане за всички тях в различен контекст е по-трудно за управление.

По този начин, ако всички приложения се изпълняват под един и същ административен модел, може да се реши проблемът. Но поради липсата на система за управление на самоличността служителите могат да използват ситуацията.

И така, преминаването към канали за разпространение наистина може да реши проблема тук.

 • Неизползване на мерките за сигурност по правилен начин

Без използването на подходящи канали за сигурност би било трудно да се проследят всички потребители. Във всеки брой трябва да има система за незабавно предупреждение. Днешната система за управление на цифровата идентичност обаче изглежда липсва.

От друга страна, тяхната система също не предлага подходящи мерки за докладване или превантивни мерки. Освен това системата за съхранение не е неизменна. Ако някой получи достъп до това, той / тя може лесно да злоупотребява с самоличността на други хора.

И така се случват кражбите на самоличност. Нещо повече, повишеното ниво на кибер заплахи има тенденция да се случва и поради тази причина. В повечето случаи платформите са толкова лесни за манипулиране, че никой потребител никога не е в безопасност от киберпрестъпниците. По този начин системата за управление на идентичността се нуждае от подходящи мерки за сигурност.

 • Липса на управление на устройства с идентичност в BYOD

Друг сериозен проблем на системата за управление на идентичността е липсата на управление на устройства в определени BYOD. В действителност BYOD означава Вземете собственото си устройство. Много предприятия вече позволяват на служителите си да внесат собствено устройство на работното място и да го използват.

Те обаче са склонни да забравят за заплахата, която също идва с нея. Обикновено предприятието има защитни стени или други услуги за сигурност във всяко устройство, което предоставят на служителите. Но когато става въпрос за лични устройства, той очевидно няма необходимите мерки за сигурност.

И така, когато служител се свърже с мрежата на компанията, той / тя рискува да разкрие тяхната самоличност за хакери.

По този начин, ако само едно устройство е хакнато, тогава цялата мрежа също е компрометирана. В действителност предприятията се нуждаят от система, която би позволила само регистрирани лични устройства да се свързват със сървъра.

 • Същият повтарящ се KYC или процес на регистрация

Повтарящите се KYC процеси също са друг основен проблем за системата за управление на идентичността. Поради множеството платформи, разделени една от друга, трябва да се регистрираме няколко пъти за всяка услуга, която предприемаме.

Например, когато отворим банкова сметка, трябва да се регистрираме. От друга страна, ние правим едно и също нещо за застраховки, излизане в чужбина, вземане на заеми и т.н. Тези повторения на едни и същи протоколи KYC отварят множество точки за достъп до нашата информация.

По този начин дигиталните идентичности са уязвими с увеличени нарушения на поверителността. От друга страна, това е по-проблематично и за потребителите. Те трябва да преминават през един и същ процес на регистрация отново и отново, което губи време.

 • Риск за самоличност от онлайн платформи

Много от нас са склонни да споделят информация за нас онлайн на различни платформи, като например когато пазаруваме онлайн или се регистрираме за услуга. Очевидно без регистрация не можем да получим достъп до тези платформи.

Но проблемът се увеличава, когато тези платформи нямат подходящите инструменти за управление, за да обработват нашата информация.

Освен това, много от нас не разбират, че излагат самоличността ни на риск заедно с пробивите на данни. Освен това много социални платформи или електронна търговия са склонни да имат по-голям контрол върху нашата информация. Повечето от тези платформи са централизирани и сигурността не е на ниво.

Нещо повече, без подходящо управление е очевидно, че някой в ​​крайна сметка ще злоупотреби с нашата информация.

 • Слаби протоколи за удостоверяване

Процесът на удостоверяване е основната грижа за системата за управление на цифровата идентичност в днешно време. Но само с един фактор процес на удостоверяване, никой не може да има пълна сигурност за своята идентичност.

В действителност само предлагането на пароли вече не е достатъчно, защото няма достатъчно слоеве, за да спре хакерите. Ето защо много компании сега използват двуфакторни процеси за удостоверяване. В действителност те предлагат основно имейл или SMS пин номера или дори биометрични данни.

Хакерите обаче също правят нововъведения и много от двуфакторните удостоверения вече не ги спират. Вече могат да пробият и чрез двуфакторния процес на удостоверяване.

Така че, за да е сигурно, че хакерите не могат да влязат в системата, предприятието трябва да използва силен многофакторен процес за удостоверяване. Освен това очевидно няма начин да се попречи на киберпрестъпниците да използват нашата информация.

 • Само централизирани сървъри, издаващи самоличности

Следвайки традиционния метод, само централизираните сървъри могат да издават самоличности. Тези идентичности са основно специфични за всяка държава. Тъй като обаче тези централизирани сървъри имат пълен контрол над това, кой издава самоличността, много граждани остават без самоличност.

Е, според доклад повече от 1,1 милиарда души по света нямат никакви идентификационни характеристики. Така че, без никакви валидни лични данни, те дори не могат да имат банкова сметка. В дългосрочен план броят на тези хора ще се увеличава, ако не напуснем традиционния път.

Освен това тези централизирани институти дори не полагат усилия да предоставят подходящи граждански права и на всички тези хора.

 • Компаниите могат лесно да манипулират лична информация

Просто се огледайте. Живеем в дигитален свят, където всяка компания би използвала вашата информация по егоистични причини. Нещо повече, сега всяка компания се нуждае от регистрация, за да имате достъп.

Но това, което не ви казват, е как злоупотребяват с вашите данни и ви манипулират в ежедневието.

Например, нека вземем случая на Facebook. Приложението „Това е вашият дигитален живот“ анкетира множество хора и ги измами, като каза, че е чисто академично. Повече от 300 000 потребители изтеглиха приложението и го използваха.

Но това, което те не знаеха, че приложението също ще събира информация и от други хора в техните контакти. Въпреки че приложението е поставило това по отношение на услугите, все пак кой наистина си прави труда да ги прочете, нали?

Така или иначе, повече от 87 милиона души са загубили личната си информация от приложението.

Поради това трябва да има строги протоколи и мерки за сигурност, които да ограничат други компании да използват информация за самоличност.

 • Постоянен хакер или кражба на самоличност

Не на последно място, постоянните проблеми с проникването на самоличност преследват пространството на цифровата идентичност за дълго време. В действителност има много причини това да се случи. През 1997 г. жена на име Бари Несел би измамила хората, казвайки, че ги наема за работа.

Тя ще събира личната им информация заедно с информацията за банковата им сметка. По този начин тя може да злоупотребява с кредитни карти на много хора.

Но почти наскоро през 2017 г. компания за кредитни отчети беше хакната и открадна информация за кредитната карта на потребителя, номера на социално осигуряване и много други.

И така, как се случиха тези атаки? Е, повечето хора се доверяват на много трети страни да се справят с тяхната информация и това поражда още повече хакове на данни.

Глава 3: Блокчейн и децентрализирана идентичност

Какво е децентрализирана идентичност?

Е, краткият отговор на този въпрос би бил, че няма да има централизиран институт, който да издава или да има претенции за каквато и да е идентичност. Вашата самоличност ще бъде само ваша, за която да претендирате. Освен това допълнителното ниво на сигурност, което идва с децентрализираните, наистина би ви удивило.

Във всеки случай никоя трета страна или друг институт вече не може да злоупотребява с вашата цифрова идентичност. Така че, ще трябва да го поддържате.

Digital Identity Blockchain: Как може Blockchain да помогне?

Blockchain може да бъде чудесно решение за децентрализирана идентичност. В действителност блокчейнът за предприятия може лесно да засили рамката на децентрализираната идентичност. Той не само предлага готова инфраструктура, но предлага и сигурност за нея.

Така че, ако предприятието започне да го използва, то определено ще реши проблема, който идва с фирми, които злоупотребяват с информация.

Така че, нека видим как блокчейнът наистина може да помогне в този сектор?

 • Създаване на DID

Мисля, че вече знаете, че блокчейн адресите са изключително уникални. И можете да използвате тези адреси за създаване на DID. Освен това всички те са криптографски защитени и собственикът ги генерира сам.

 • Регистър за всички DID

Друга чудесна полезност на платформата за блокчейн за цифрова идентичност би била използването му като регистър на DID. По принцип можете да съхранявате цялата информация за идентификаторите в неизменното хранилище на регистъра. По този начин никой няма достъп до вашия идентификатор по всяко време и дори да открадне информацията.

 • Нотариална заверка на удостоверение

Подобно е на поставянето на печати върху личната ви карта. Тук платформата може да предложи да постави хеш адрес към тази информация в платформата за блокчейн за цифрова идентичност. Това обаче не означава, че ще съхранява идентификационните данни само в регистъра.

Това би означавало, че ще действа като клеймо за време и освен това ще предложи електронен печат. Например, да кажем, че университет ще предостави хеш за диплома на платформата, след като студентите завършат. Ще помогне на студента да разбере кога е издадена дипломата заедно с доказателство за неговите сертификати.

По този начин, когато използва сертификата за работа или друга цел, той може да покаже, че това е сертификатът, който е имал хеш функцията от университета.

В действителност това може да бъде чудесен начин да промените начина, по който хората се справят със сертифицирането от всеки уважаван университет. Освен това се отървава от фалшифициращите проблеми със сертификатите, с които много компании се сблъскват, докато наемат нов служител.

 • Права на съгласие и достъп

Можете също така да използвате платформата за блокчейн за цифрова самоличност, за да контролирате кой има достъп до вашите идентификационни данни и кой не. Например, може да искате да споделите част от информацията си на различни платформи, но може би за определен период от време.

Можете също така да дадете достъп на компании, с които искате да работите, за да проверите дали имате нотариално заверени идентификационни данни или не. Във всеки случай можете да направите това под формата на транзакция със срок на годност. Така че, когато изтече, ще се върне към начина, по който е бил.

От друга страна, компанията, на която предоставяте достъп, ще трябва да изтрие информацията и да я докаже на платформата, че е направила това.

 • Използване на функции за интелигентен договор

Има много използване на интелигентни договори. Освен това ще ви е необходима вашата самоличност всеки път за официални договори от всякакъв вид. Например в застраховането, здравеопазването или каквато и да е форма на услуги. Така че можете да използвате самоличността си като доказателство в интелигентни договори, задействащи платежна система по пътя.

Как работи децентрализираната идентичност?

Е, вие знаете как можете да използвате децентрализирана идентичност, като използвате блокчейн, но как системата наистина работи? В действителност има много обещания за изпълнение и се уверете, че потребителят получава това, което се рекламира.

Но дали платформата наистина може да направи това? Обикновено системата ще има няколко слоя, където всеки ще играе своята роля за поддържане на DID. Нека да видим какви са това.

 • W3C Децентрализирани идентификатори

Използвайки това, потребителите могат да създават свои собствени децентрализирани самоличности и да ги контролират без никакви централни или трети ограничения. Тук тези DID ще бъдат свързани с техните метаданни за децентрализирана инфраструктура с публичен ключ.

Обикновено JSON документите с информация за удостоверяване, материали с публичен ключ и крайни точки на услугата съставят метаданните.

 • Децентрализирани системи

В действителност, всяка една децентрализирана идентичност ще се корени в блокчейн платформата за цифрова идентичност. Освен това платформата ще предлага механизма и функциите, необходими за DPKI. В много случаи определен DID може да поддържа множество видове платформи.

Това ще даде на потребителите малко повече гъвкавост, ако искат да преминат към друга форма на счетоводна книга.

 • Потребителски агенти

Основно това са приложения, които биха ви помогнали да използвате самоличността. Потребителските агенти ще се уверят, че можете да създавате, управлявате контрола по удобен за потребителя начин. Нещо повече, това също би ви помогнало да потвърдите или подпишете искове, свързани с DID.

В действителност това приложение може да предложи и функция на портфейла, която ще ви помогне да плащате на платформите за блокчейн за цифрова идентичност.

 • Universal Resolver

Това е предимно сървър, който би използвал набор от DID драйвери, за да предложи функция за разделителна способност и търсене в блоковите системи за цифрова идентичност. Освен това ще върне обекта на DID документ, който е директно свързан с DPKI.

 • Центрове за самоличност

Това е само спекулация, но трябва да предлага и центрове за идентичност, направени от крайни екземпляри и облачно съхранение. По принцип те биха служили за съхранение на интелигентни устройства като компютри, мобилни телефони и интелигентни високоговорители.

Примерен сценарий

Нека разгледаме примерен пример, който би ви помогнал да видите как тази нова форма на идентичност може да работи в реалния живот. Представете си, че наскоро сте завършили някакъв колеж. С помощта на децентрализирана самоличност можете да поискате цифрово копие на сертификата си от университета.

В действителност университетът ще издаде това цифрово копие срещу вашия DID. Сега, използвайки това, можете да го представите на всеки, например на работодател. След това работодателят може да провери дали цифровото копие е реално или не, използвайки времето на издаване и статуса му.

Така че по принцип има няколко стъпки да го накарате да работи.

Етап 1: Университетът подписва дигиталното копие на сертификата и използва User-Agent, за да го свърже със съответната самоличност на студента.

Стъпка 2: След това User-Agent ще съхранява данните в хранилището за лични данни на ученика. Освен това студентът може да получи достъп до информацията, центровете за самоличност и универсалния преобразувател, използвайки също Агента.

Стъпка 3: В случай, че студентът ще трябва да представи сертификата, той / тя може да го представи на други страни чрез Агента.

Стъпка 4: Други страни могат да проверят достоверността на сертификата от самата платформа.

Глава 4: Какво е самосуверенна идентичност (SSI)?

Е, обяснението е малко сложно. В действителност това би означавало, че дадено лице ще има единствената собственост върху своята цифрова и аналогова версия на самоличности. От друга страна, организациите също могат да имат тази голяма привилегия.

Така че, ако даден потребител има самоуверена самоличност, той / тя може да контролира кой може да има достъп до информацията му, сам да поддържа самоличността му, да я използва за проверка на самоличността си онлайн и много други.

Поради естеството на тази идентичност най-добрата технология за нея ще бъде блокчейн. В действителност блокчейнът е децентрализиран и това показва, че в микса няма трета страна.

Въпреки това, за да може тази система да бъде напълно функционална и успешна, тя трябва да има някои принципи. По този начин, използвайки принципите, задвижвани от блокчейн платформи за самостоятелна самоличност, могат да работят успоредно с GDPR закона.

Какви са ръководните принципи на самосуверенната идентичност?

Има някои уникални ръководни принципи, когато става въпрос за самосуверенна идентичност. По принцип има десет принципа на SSI, които всяка платформа трябва да предложи, без значение какво. Нека да видим какви са те –

Съществуване

Всички потребители трябва да имат независимо съществуване в платформата. По принцип това идва от концепцията за „аз“. Тук това означава, че всички потребители на платформата трябва да имат независимо съществуване, дори и в цифрова форма.

Контрол

Тук потребителите ще се нуждаят от пълен контрол върху самоличността си. Има обаче и различно значение. В действителност има много сценарии, при които пълното притежаване на Самосуверенната идентичност изобщо не е възможно. Но в тези случаи потребителят може да ограничи начина, по който другите страни ще се справят с тяхната самоличност.

Достъп

Самостоятелната самоличност трябва да предлага пълен достъп до своя потребител. Така че всеки потребител трябва да има достъп до своите данни и всякакъв вид други искове, без да разчита на посредници. Но по никакъв начин те не могат да променят всички данни, тъй като данните вече са подписали потвърждение, което не може да бъде променено.

Прозрачност

Всички системи или алгоритми, обработващи идентичностите, трябва да бъдат прозрачни. Без отворена система потребителят не може да следи дали платформата Self-Suvereign Identity управлява техните самоличности правилно.

Постоянство

За платформата за самоуверена идентичност всички идентичности трябва да бъдат дълготрайни. Това означава, че дори системата да е преминала през надстройка на системата, потребителят може да запази всичките си предишни данни такива, каквито са били.

Преносимост

Всички потребители могат да транспортират самоличността, когато имат нужда от нея. В действителност тази функция ще гарантира, че те могат да експортират своите самоличности и да ги използват, когато са в определени сценарии.

Оперативна съвместимост

В действителност самосуверенната идентичност би трябвало да бъде приемлива навсякъде по света. По този начин, без подходяща оперативна съвместимост, самоличността ще загуби гъвкавост.

Съгласие

Ако по някаква причина трета страна трябва да получи достъп до самоличността, тогава потребителят ще трябва да има пълно съгласие. Без разрешение никоя страна няма достъп до самоличността си по какъвто и да е въпрос.

Минимизиране

Няма нужда да преекспонирате ничия самоличност. Може би някой е искал да знае за възрастта на потребителя. Така че в този случай системата трябва да разкрива само възрастта, а не точната дата на раждане.

Защита

Без значение какво се случва, всеки потребител трябва да има пълни права върху своята самосуверенна самоличност. Така че, платформата трябва да я поддържа независимо от всичко.

Глава 5: Използвайте случаи на децентрализирани цифрови идентичности

Банкиране

Е, банкирането е първите случаи на използване на децентрализирана цифрова идентичност, които можете да намерите. В действителност банковият сектор се занимава с много проблеми, свързани с идентичността, като фалшиви идентификации, кражби на самоличност, повтарящи се протоколи KYC и много други.

От друга страна, ако започнат да използват децентрализирана цифрова идентичност, тогава почти всички техни проблеми получават лесно решение. По този начин, когато искате да отворите акаунт, няма да се налага да се справяте с много проблеми. Вместо това можете просто да предоставите на банката достъп до вашата самоличност и те да проверят всичките ви идентификационни данни от това.

Електронна търговия

В електронната търговия ще трябва да имате правилна идентификация, за да предотвратите измами. В действителност секцията за електронна търговия се занимава с много проблеми с продажбата на измамни продукти. Много потребители плащат пари, за да купуват автентични продукти. Но вместо това те получават фалшив един или напълно различни от рекламираното.

Това се случва поради липсата на подходящи протоколи при регистрация в тази електронна търговия. По този начин децентрализираната фондация за идентифициране може да осигури правилната проверка, необходима за защитата на този сектор.

Игри

Игралната индустрия е огромна. Но мисля, че вече можеш да го знаеш. Във всеки случай тази индустрия се занимава с много идентичности на геймърите. В много случаи обаче индустрията не успява да предложи сигурност на геймърите.

Освен това много приложения имат функции за закупуване в приложението, което се нуждае от сигурност, тъй като изисква номера на кредитни карти. По този начин децентрализираната цифрова идентичност може да я оформя, като използва разпоредби от фондация за децентрализирана идентичност.

Правителство

Правителството е огромен сектор за децентрализирани компании за фондация за идентичност. В действителност правителството издава много официални документи за самоличност на гражданите. Процесът на боравене с него обаче се нуждае от много наваксване.

Процесът на издаване е бавен и пълен с грешки. Освен това гражданите имат много малък достъп до собствената си собствена идентичност. По този начин държавните служби могат да се възползват в голяма степен от децентрализираната цифрова идентичност за намаляване на документооборота, корупцията и предлагането на сигурност.

Здравеопазване

Здравната индустрия ще има голяма полза от децентрализираната цифрова идентичност. В действителност почти всички здравни заведения нямат сигурност за информацията на пациента. В резултат на това мнозина ги използват за свои лични изследвания или получават достъп до чувствителна информация без съгласие.

От друга страна, децентрализираната фондация за идентичност може да помогне на здравеопазването да защити всички данни, свързани със здравето. Освен това пациентите също ще получат пълен контрол и поверителност, които заслужават.

Застраховка

Твърде много документи и фалшив застрахователен иск е това, с което трябва да се бори застрахователната компания. В действителност процесът на подаване на застрахователна полица е много работа както за застрахователя, така и за застрахования клиент.

Освен това в много случаи хората се опитват да бъдат измамни за застрахователни искове. Също така, процесът на проверка на всички пълномощия също отнема много време. Но с помощта на децентрализирана основа за идентичност всеки един проблем ще бъде решен.

Заем

Трябва да имате правилната идентификация, както и съответните пълномощия, за да получите заем от която и да е компания. Ако не отговаряте на изискванията, просто няма да получите заема. За да получат заем обаче, много хора трябва да покажат фалшиви данни. И поради това компанията губи парите, тъй като не може да накара потребителя да плати дълга.

С помощта на децентрализирана фондация за идентичност обаче те могат да го предотвратят и дори да предложат незабавни заеми на точния кандидат.

Медия

В днешно време медиите смърдят на фалшиво съдържание. В много случаи виждате много измамни акаунти, които замъгляват медийното пространство. С децентрализираната цифрова идентичност обаче законните художници ще получат заплащането, което заслужават.

От друга страна, всякакъв вид фалшиво съдържание или измамни акаунти никога повече не могат да замъглят медийната индустрия. Освен това никой не може да печели пари с копирано съдържание и от други художници. По този начин системата би била по-справедлива.

Плащания

Справянето с пари винаги идва с риск от неизвестното. В случая с предприятията те трябва да проверят дали другата страна е тази, която според тях е. Типичният процес на проверка обаче изобщо не е полезен.

По този начин тези предприятия могат да получат помощ от фондацията за децентрализирана идентичност. С използването на подходящ процес на идентификация и проверка е съвсем лесно да се работи с правилния клиент. Също така изпращането на плащания до правилните хора също би било много по-лесно.

Пътуване

Новият модел на идентичност може да помогне и на туристическите индустрии. По принцип това би се справило с въпроса за откраднатите точки за награди, заедно с измамни резервации. Ако туристическата индустрия започне да използва тази нова форма на идентификация, тя може също да опрости системата за обработка на пътници.

Можете да носите вашата самоличност и те могат просто да я съчетаят на място. Това ще намали времето за обработка и ще увеличи ефективността.

Глава 6: Подходящи корпоративни платформи за децентрализирана идентичност

На пазара има някои корпоративни блокчейн платформи, които са подходящи за децентрализираната платформа за управление на идентичността. В действителност тези корпоративни платформи предлагат най-доброто от най-добрите услуги за всякакви проблеми с идентичността. Така че, нека да видим какви са те –

Corda R3

R3 се предлага с две версии на Corda – едната за предприятия и другата обикновена версия. По принцип предприятието Corda би било по-подходящо за вашата децентрализирана система за управление на идентичността. Въпреки че Corda Enterprise е търговска версия, но все още е напълно съвместима с Corda.

В действителност Corda предлага по-високо ниво на качество и стабилна инфраструктура за всякакъв вид платформа. Тъй като това е и разрешена платформа, би било идеален избор за вашата децентрализирана система за управление на идентичността.

Въпреки че много от вас може да мислят, че Corda е просто подходящ за финансовия сектор, той може да предложи съвсем различен блокчейн модел и за други сектори.

Нека да видим какво ви предлага платформата Corda –

 • Блокчейн защитната стена на приложението на Corda ще защити цялата ви чувствителна информация от всякакви външни влияния.
 • Той също така се предлага с функции за висока наличност и управление, които да ви помогнат.
 • Ако се случи някакво бедствие, ще получавате отчети в реално време и ще имате опции за бързото им отстраняване.

Хиперледгер

Хиперледгер е корпоративен блокчейн проект, който има множество проекти под крилата си. Той започна пътуването през 2016 г. и сега е едно от популярните имена в блокчейн нишата. В действителност Hyperledger предлага някои проекти, които са по-подходящи за децентрализирано управление на идентичността.

Например техните Hyperledger Indy е разпределена книга, която работи само с цифрова идентичност. Освен това с този ще получите компоненти, библиотеки и инструменти за разработване на вашата децентрализирана система за управление на идентичността.

Освен това можете да използвате вашата самоличност и на други платформи.

Съвсем наскоро Hyperledger разкри и друг проект, наречен Овен. Въпреки че е във фаза на инкубация, все пак ще действа като инструментариум. Това е подобно на разработването на ваша собствена платформа с набор от функции на модула.

По принцип те предлагат –

 • Разрешени блокчейн платформи и инструменти с отворен код.
 • Високо ниво на производителност с добавена мащабируемост.
 • Наличност само на база данни за необходимост.
 • Езици за заявки за търсене в регистъра.
 • Plug and play модулна структура.
 • По-високи измервания на безопасността за чувствителна информация.

Ethereum

Ethereum съществува от доста време. Vitalik Buterin основа платформата за корпоративна употреба. Въпреки това, корпоративната блокчейн е без разрешение. И това може да е проблем за децентрализираната система за управление на идентичността, защото всеки един потребител трябва да има поверителност.

От друга страна, за да предложи поверителност за корпоративни компании, Ethereum предлага частна версия на своята платформа чрез Enterprise Ethereum Alliance. Така че, използвайки тази версия, определено можете да разработите напълно доказана децентрализирана система за управление на самоличността.

Сега нека видим какви функции ще получите от тази платформа –

 • Те предлагат платформа с отворен код.
 • Ще получите авторитетна подкрепа от ЕИП за всякакъв вид базиран на Ethereum проект. Това ще помогне за финализирането на насоките и стандартите.
 • ИАОС предоставя правителствена подкрепа за проекти по тях. Така че, ако друга организация е разработила функциите, от които се нуждаете, тогава EEA ще ви подкрепи да получите и това.
 • Той също така идва с постоянни актуализации от публичната версия.
 • Те също така предлагат набор от стандарти, за да ви улеснят при разработването на всякакъв вид платформа.

Глава 7: Популярни проекти, работещи върху цифрова идентичност

В момента работят множество реални решения за цифрова идентичност. Сега ще видите кои компании за цифрова идентичност работят по тази нова схема за модел на идентичност.

Соврин

Sovrin е един от популярните проекти, предлагащ самоуверена идентичност за потребителите. В действителност това е организация с нестопанска цел, която работи единствено с децентрализирани решения за цифрова идентичност. С това можете най-накрая да получите личен контрол, доверие и лесна за използване цифрова самоличност.

Според тях те предлагат нов стандарт за цифрови идентичности. В действителност можете дори да получите цифрово копие на шофьорските си книжки или лични документи за самоличност.

По принцип това е метасистема, която позволява на организациите, хората да използват свободата да използват всяко приложение, без да се притесняват за самоличността си. Освен това, Sovrin също има опции за проверка на идентификационни данни.

Граждански

В действителност Civic е процес на проверка на лична самоличност, който използва технологията на блокчейн, за да предложи цифрови самоличности. Във всеки случай, ако използвате платформата, можете да създадете своя собствена виртуална идентичност, както и да съхранявате допълнителна информация.

Трябва обаче да проверите всичките си идентификационни данни, преди да можете да съхранявате решенията за цифрова идентичност. Понастоящем ще получите четири вида решения за разрастване на вашия бизнес в тези компании за цифрова идентичност.

 • Платформа за сигурна идентификация ще позволи на вашите потребители достъп до вашия уеб сайт чрез защитена самоличност.
 • Многократна употреба KYC осигурява удовлетворение от всякакъв вид изисквания на KYC.
 • Автоматизирана търговия на дребно може да ви даде достъп до интелигентни автомати.
 • Всички видове инвестиционни, консултантски и бизнес отношения ще станат индивидуални ID кодове.
 • Той също така предлага Вход без парола

uPort

С uPort можете да изпитате пълната свобода на контрол върху вашата самоличност. Той е изграден върху Ethereum и всички потребители могат да създават свои собствени решения за цифрова идентичност върху него. Освен това те могат също да изискват и изпращат идентификационни данни, да управляват свои собствени данни и ключове, да подписват транзакции и много други.

Какво ще получите –

 • Акредитивни писма: По принцип, това е изграждане на екосистема от идентификационни данни. С приложението си можете да поискате идентификационни данни на други потребители, но от тях зависи дали ще го споделят или не.
 • Протоколи: С този тип компании за цифрова самоличност ще получите достъп до много протоколи и опции за съобщения от приложението.
 • Инструменти: Те имат модулна структура с инструмента на разработчика, така че е много лесен за използване.

Блум

Bloom предлага различен подход към решенията за цифрова идентичност. В действителност BloomID е сигурната самоличност, от която се нуждаете, за да работите във вашия бизнес. В действителност ще получите много функции, които се доставят с BloomID. Това са –

 • Можете да защитите личната си информация с блокчейн и да докажете тяхната достоверност, без да преекспонирате каквато и да е ваша информация.
 • Освен това можете да изберете какво да включите в своята самоличност и как ще я използвате.
 • Докато изграждате вашата децентрализирана идентичност, използвайки тези компании за цифрова идентичност, можете да печелите звезди, които биха увеличили вашата репутация.
 • С тяхна помощ можете да потвърдите самоличността си навсякъде по света.

Други проекти за проверка

KYC верига

KYC Chain е една от компаниите за цифрова идентичност, които използват блокчейн за захранване на своята платформа. Основната им цел е да предложат проверими документи, данни или искания за самоличност, които са необходими за всяка обработка на KYC.

От друга страна, за поверителност на данните, те предлагат на потребителите едноличната собственост върху техните лични ключове. Така че можете да решите кой може да вижда вашите данни и кой не.

SelfKey

SelfKey предлага самосуверенни решения за цифрова идентичност, които ще ви позволят да създавате, притежавате и контролирате достъпа до вашата самоличност. Освен това платформата ще се нуждае от КЛЮЧ, за да функционира. Това е знак за помощна програма, който ще ви е необходим, за да получите достъп до системата.

Най-хубавото при тази платформа е, че тя може да ви помогне да потвърдите самоличността си и да заверите всички документи за самоличност онлайн. Освен това можете да получите гражданство въз основа на вашата инвестиция и други фактори.

Хапки

Nuggets е една от компаниите за цифрова идентичност, които предлагат биометрични идентичности заедно с плащания. Когато започнете да използвате приложението им, можете да получите достъп до проверки на самоличността, плащания и влизания, като използвате един биометричен източник.

Според тях те дори нямат достъп до личните ви данни. Така че, можете да изберете да го споделите с всеки уважаван потребител, ако искате. Можете да мислите тази платформа като решения за цифрова идентичност, които са предназначени главно за плащания.

Jolocom

Jolocom е друга компания за цифрова идентичност, която предлага самоуправляващи се самоличности на лица и организации. Очевидно идентификационните им номера са оперативно съвместими, което означава, че можете да използвате самоличността си и на всяка друга платформа.

Във всеки случай вие имате единствения контрол върху своите криптирани лични данни и как ще ги използвате. Така че, няма възможност за намеса на трета страна.

Глава 8: Заключителни мисли: Поглед към бъдещето

Вече може да изпитате всеки ден, че светът преминава през масивна дигитална трансформация. И сега, физическият и дигиталният свят се сливат в една единствена реалност. По този начин е очевидно, че светът се нуждае от нов начин за поддържане на всички цифрови идентичности.

По-конкретно, моделът трябва да има сигурност и поверителност във всеки аспект. Ето защо децентрализираната цифрова идентичност е идеалното решение за това. В действителност тя не само предлага пълен контрол върху вашите индивидуални права за самоличност, но също така улеснява управлението.

Така че в бъдеще е най-добре да предположим, че ще видим повече децентрализирани идентичности.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map