Блокчейн за верига за доставки: Промяната на играта

Защо се нуждаем от блокчейн за веригата на доставки? Е, ние живеем в свят, в който индустриалната революция поддържа ежедневието ни под контрол. Веригата на доставки е важна част от нашата продуктова индустрия. Без използването на веригата за доставки няма да има регулирана икономика, а хаотична среда.

Въпреки това, поради многото борби, индустрията на веригата за доставки не успява да предложи пълния си потенциал. Да не говорим, че много лоши играчи им навредят както вътрешно, така и външно.

Но как едно предприятие се справя с всички неефективност на своята верига на доставки? Тъй като блокчейнът е водещата технология, това може да помогне и тук. Ето защо днес ще разгледаме блокчейна за веригата за доставки само за да ви помогнем да разберете как наистина може да революционизира вашата верига за доставки.

И така, нека започнем!

 

Contents

Съдържание

 

Глава 1: Какво е верига на доставки?

Веригата на доставки е мрежова верига от доставчици за производство и разпространение на който и да е конкретен продукт сред крайния купувач. Тази цялостна верига от мрежа включва няколко дейности, информация, хора и ресурси.

Освен това веригата за доставки също така представя всички стъпки, които една компания предприема, за да предложи услуга или продукт на крайния потребител.

 

Друг страхотен факт е, че предприятията развиват веригата на доставки, за да могат да намалят себестойността си и да бъдат едновременно конкурентни.

С веригата на доставки идва управлението на веригата на доставки. И двата термина може да изглеждат доста сходни, но имат своите различия.


Обикновено стъпките на веригата за доставки всъщност включват трансформиране и преместване на суровини за производство на готови продукти, транспортирането им и разпространението им до клиента. Има много субекти във веригата на доставки, като производители, доставчици, транспортни компании и много други.

Освен това елементите на веригата за доставки ще включват всякакви функции, като например получаване на поръчката от клиента. И така, функционалността се разширява до маркетинг, разработка, операции, обслужване на клиенти и много други.

Както казахме, управлението на веригата за доставки е наистина важна част от целия процес. Без управление на веригата за доставки производствената линия на компанията няма да работи правилно и това би увеличило разходите още повече.

В действителност във всяка верига има някой, който да действа като мениджър. Но ако се отървем дори от едно звено, тогава цялата верига ще се срути. Ще влезем в тази част след малко. Но първо да видим как всъщност работи това.

 

Как работи веригата на доставки?

Всичко започва с доставчици. Предприятието да предлага услуга, която прави всичко по скица, е доста пресилено. И така, това, което те правят, е, че те набавят суровини от различни доставчици, като например за производство на храна, от която се нуждаете сурови продукти.

След като набавят доставчиците, те ще направят поръчката, а доставчикът ще осигури необходимото количество и качество на материалите. След това всички материали се отнасят във фабриката и се сглобяват в производствената линия, за да се получи крайният продукт.

Освен това предприятията тестват качеството, преди да ги складират в складовете. След като се съхраняват, те се транспортират в различни дистрибуторски центрове. Тези дистрибуторски центрове работят като междинна станция между производителя и магазините за търговия на дребно.

След това продуктите се транспортират за пореден път до съответните търговски кораби според тяхното търсене. В крайна сметка крайният потребител може да го купи директно от магазина или да го поръча предварително. Всичко изглежда като гладка линия, но всеки елемент от тази верига се провали, тогава цялата система ще се срине.

 

Петима участници във всяка верига на доставки

Всички вериги за доставки са различни и може да има различни начини, по които една компания може да доставя, за да произвежда и доставя продуктите. Ще говорим обаче за петимата участници, които виждаме във всеки вид верига за доставки. Това са –

 

 • Доставчик

Доставчиците са организациите, които доставят суровините или компонентите, необходими за даден продукт. Да приемем например, че мобилна компания иска да произвежда мобилни телефони. За това те ще се нуждаят от много малки компоненти като чипсети, материали, за да направят корпуса, обектива, батерията и т.н..

В много случаи компанията не може да произведе всеки отделен артикул от нулата; дори и да го направят, ще им е необходим достъп до естествени материали като злато, газ, метали и др. Други компании, които се занимават с тези елементи, ще предлагат услугите си и производствената компания може да получи всички суровини, за да ги формира..

Това е мястото, където доставчиците влизат в игра.

 

 • Производители

В случая на веригата за доставки производителите или производителите са организациите, които произвеждат продукта. Включва всички компании, които предлагат готова продукция. Обикновено производителите събират всички суровини от доставчиците и след това правят готовия продукт.

Така че те ще трябва да управляват всички доставчици и производствена линия, за да намалят разходите си. Някои производители дори сами събират своите суровини, вместо да ги набавят от доставчици.

Не всеки отделен компонент обаче е разработен самостоятелно поради високите разходи и отнема много време.

 

 • Дистрибутори

Дистрибуторите са основен играч по отношение на веригата за доставки. Тези компании вземат основното количество продукти, за да формират производителите и след това доставят пакети на съответните търговци на дребно. В действителност може да ги познавате като търговци на едро. Освен това те продават и на други организации. Освен това ще ги намерите в по-голямо количество, отколкото всеки отделен потребител би купил.

Също така дистрибуторите работят като буфер за производителите, тъй като ги предпазват от пазарните колебания. Но как го правят? Е, те съхраняват добро количество запаси в запасите си и ако търсенето се повиши, те започват да се разпродават от този запас.

Така че продуцентът няма да почувства натиска да направи повече за кратко време. Също така, в случай на намаляване на търсенето, те могат просто да запазят запасите от производителите. Така че производителите няма да се налага да намаляват производството си. В известен смисъл дистрибуторите поддържат постоянната скорост на веригата за доставки.

По този начин ще видите дистрибутори дори да анализират поведението на потребителите и да продават продукта. В допълнение към популяризирането или продажбата, те също ще трябва да поддържат инвентара, транспортирането на продукти и услугите след продажбата.

Те могат или не могат да поемат изцяло собствеността върху продукта. Така че те могат просто да работят като брокер между клиента и производителя. В случай на увеличаване на асортимента от продукти, дистрибуторът свързва конкретни клиенти със съответните им продукти.

 

 • Търговци на дребно

Търговците на дребно също складират продуктите и продават само малко количество на обикновения потребител. Не само това, но и проследяват изискванията и предпочитанията на клиента, на когото продават. Освен това те ще привличат клиенти чрез реклама и често ще използват комбинация от удобство, услуги, избор на продукти и цена като фактор за привличане.

Освен това търговците на дребно с отстъпки привличат клиентите с широката си гама от продукти и ценови диапазон. По същия начин ресторантите за бързо хранене използват ниски цени и убеждават като равенство. Маркетингът включва анализ на определена група хора или насочване само към една група за по-добри резултати.

 

 • Клиенти

Потребителите или клиентите са група от хора, които купуват или използват който и да е продукт. Тук клиентите не винаги имат предвид широката публика. Големите организации също са клиенти по отношение на веригата на доставки. Когато производителите купуват суровини от доставчици, те са клиентът. Същото важи и за дистрибуторските центрове или търговците на дребно. Така че на всяка стъпка има продавач и купувач.

 

Компоненти на типична верига на доставки

За да разберем по-добре цялата концепция за веригата на доставки, сега ще говорим за основните компоненти на веригата за доставки. Затова ще използваме хипотетична верига на доставки като пример. В действителност веригата на доставки не е еднопосочна; може да върви и в двете посоки.

Обикновено, когато клиентът не харесва продукт, той може да поиска възстановяване или връщане на продукта. Така че в този случай веригата за доставки ще се върне обратно в обратна посока.

Обикновено във веригата за доставки има осем компонента. Те са –

 

 • Природни ресурси

При производството на какъвто и да е продукт може да има нужда от природни ресурси като вода, газ, електричество и т.н. Например, ако вашият продукт се нуждае от значително количество вода, тогава ще ви трябва някой, който ще вземе това за вас . Приготвянето на всеки продукт сега изисква огромен брой природни ресурси.

 

 • Сурови материали

Това са суровините, необходими за производството на определен материал като сплав, стомана, стоки, отглеждани в стопанства и др.

 

 • Компоненти

И така, сега имате вашите природни ресурси и суровини. Сега ще трябва да намерите най-необходимите неща за производството на стоките. Например, в случай на лаптоп, компонентите на вашия продукт ще бъдат твърди дискове, дънна платка, батерия и т.н..

 

 • Завършени продукти

Сега е време да съберете всички тези ресурси, материали и компоненти и да създадете готовите стоки. Така че, в случая с лаптопа, ще съберете дънната платка, батерията, корпуса и т.н., за да направите лаптопа.

Освен това може да се наложи да направите промени в суровините, за да ги превърнете в компонент.

 

 • Електронна търговия и търговия на дребно

Продуктът е готов и сега е време да го изпратите до други магазини или да ги изброите в онлайн магазините. В действителност това са магазините, които ще продават готовите продукти.

 

 • Рециклиране и връщане

В действителност веригата за доставки с добро качество не протича в една посока. Предприятията винаги трябва да предлагат възможност на клиента да върне продукта, ако не е доволен от него. В този случай има върнати продукти. Някои от тях могат да бъдат рециклирани или използвани повторно. Във всеки случай клиентът ще получи възстановяване на сумата за този продукт.

 

 • Разпределение

Разпределението е една от категориите, които се срещат няколко пъти във веригата на доставки. Ако забележите внимателно, ще видите, че има разпределения на различни нива във веригата на доставки. Например, не всяко предприятие е в пряк контакт с обикновения потребител.

Предприятие доставчик няма да общува пряко с обикновения потребител, но ще се свърже с производителите. Освен това това прави производителя краен потребител. След това доставчикът разпределя материалите на производителите.

По същия начин, по който производителят го разпространява до центъра за разпространение и така нататък. Така че във всяко взаимодействие доставчик-клиент ще има някакъв вид дистрибуция, независимо дали е в голямо количество или малко.

 

 • Транспорт и съхранение

Това е друг компонент, който се среща на различни нива на веригата на доставки. На всеки етап ще ви е необходим транспорт. И поради глобализацията сега предприятията се нуждаят от транспортни услуги повече от всякога.

Освен това процесът на съхранение се случва и на всеки етап. Помислете например за доставчика. Организацията събира всички материали и ги съхранява за транспортиране. Ако не ги съхраняват правилно, качеството ще бъде разрушено. Освен това същото важи и за производителите, дистрибуторите и търговците на дребно. Единственият етап, който не се нуждае от хранилището, е потребителят.

 

И така, това беше хипотетичният компонент на веригата за доставки. След като знаете всичко за него, сме почти сигурни, че сте готови да преминете към следващата глава. В тази следваща глава ще говорим за субекта, който се грижи за целия процес на тези компоненти. Следователно те са подобни на управляващо образувание.

 

Глава 2: Какво е управление на веригата за доставки?

Сега е време да разровим малко по-дълбоко във веригата на доставки. С веригата за доставки идва управлението на веригата за доставки.

Управлението на веригата за доставки е процесът на управление на производствения поток в мрежата на веригата за доставки. Тук една компания ще управлява всичко, като се започне от суровите компоненти до доставката на крайния продукт.

По принцип има шест основни фази на всяка система за управление на веригата на доставки. Нека да видим какви са те.

Фази на традиционно управление на веригата за доставки

 • Планиране

На тази фаза мениджърът ще планира производствената линия да бъде съобразена с изискванията на клиентите и ще предложи максимална производителност с минимални грешки. Освен това, когато се установи веригата за доставки, мениджърът ще определи показателите, подходящи за перфектна верига. Обикновено това зависи от целта на компанията.

 • Източник

Следва избор на най-добрите доставчици, които могат да осигурят качеството и броя на стоките, от които се нуждае предприятието. Освен това мениджърът ще установи процес на наблюдение на получаването на тези доставки. Източникът се отнася и за поддържане на добри отношения с доставчиците.

 • Осъществяване

Производството на продуктите, тестовете за качество, опаковката е на тази фаза. Така че, мениджърът ще организира всяка дейност за производство на продукта и след това ще ги планира за доставката.

 • Доставяне

Приемането на поръчки на клиенти, планирането на доставките, фактурирането и получаването на плащания е на тази фаза. Освен това всичко трябва да бъде координирано, за да се намалят човешките грешки.

 • Връщане

Управление на всички дефекти и нежелани стоки и осигуряване на връщането им във фабриката.

 • Активиране

Мениджърът ще се увери, че всичко е в регулация. Те включват основно дизайн на продукти, човешки ресурси, финанси, продажби и осигуряване на качеството.

 

Глава 3: Основни проблеми във веригата на доставки

По отношение на веригата за доставки има някои основни проблеми. Разбира се, изглежда всичко просто и поддържаемо. В действителност веригата на доставки се занимава с много въпроси, което струва на предприятията справедливия им дял от приходите.

 

 

Нека да видим какви са тези проблеми, нали?

 

 • Глобализация

Да, глобализацията. Въпреки че глобализацията наистина обедини световната икономика, но тя все още представлява основна заплаха за управлението на веригата на доставки. В действителност глобализацията кара някои много компании да възлагат своите операции на други страни.

На първо място, за да се намалят всички разходи по цялата верига на доставки, много предприятия променят оперативната си основа в страни, където цената на труда е по-евтина. Освен това тези страни помагат, тъй като предлагат по-ниски данъци и по-ниски разходи за транспорт. Така че за много страни възлагането на външни изпълнители всъщност не означава само една държава; може да включва няколко пъти на моменти.

Въпреки това, възлагането на външни изпълнители не само удължава нивото на производство, но също така увеличава системата за обществени поръчки на компаниите. Освен това, разпръснатите по целия свят доставки усложняват този процес.

И така, сега компаниите трябва да се справят със сътрудничеството и координацията с множество страни отвъд границата. Това е главно за логистика, съхранение и производство. Освен това те трябва да предоставят на клиентите продуктите с бърза доставка, въпреки че цялата система е доста сложна.

В крайна сметка предприятията също трябва да поддържат видимост на всеки етап, така че всяка стъпка от тяхната производствена линия да остане възможно най-ефективна.

На второ място, тъй като предприятията разширяват продажбите си на световния пазар, те трябва да локализират своите продукти, за да привлекат по-добре клиентите. Освен това този процес изисква значително ниво на промяна в системата и адаптиране към различни предпочитания и култури.

Следователно присъщите рискове от загуба на видимост, контрол и правилно управление са неизбежни. Нещо повече, това се случва само когато приложенията не са интегрирани. Така че ще са необходими разнообразни системи за управление на данни на друго място.

 

Пример

Много производители в Азия използват имейл или факс за комуникация със своите търговски партньори. От друга страна, доставчиците в Европа и Северна Америка използват EDI от много години. Тъй като обаче технологията узрява, пазарите могат да пропуснат изцяло EDI и да се съсредоточат върху повече подходи за драйвери на API за комуникация. Подобно е на пропускане на стационарни телефони, когато мобилните телефони започнаха да се появяват.

Така че, за да останете по-напред в играта, трябва да знаете дали можете да се справите с тези предизвикателства по лесен начин или не. За съжаление няма друг начин да останете по-напред в играта.

 

 • Бързи промени на пазара

Поведението на потребителите зависи от много фактори, като лични, социални, културни и психологически аспекти. Освен това тези неща винаги са засегнати от технологичната революция и глобализацията.

Социалните медии карат потребителите да се съобразяват с новите изобретения. От друга страна, това също оказва натиск върху предприятията да излязат със съответните продукти и да ги поддържат интересни и забавни. Така че, социалният медиен маркетинг не е толкова страхотен, както изглежда, защото сега има повече конкуренция от всякога.

Подобно на глобализацията, бързите промени на пазара също причиняват много проблеми във веригата на доставки.

На първо място, сега продуктите се предлагат с по-кратък срок на годност, тъй като търсенето на пазара винаги се променя. Освен това, това кара предприятията да са в туршия, където би трябвало да проектират или разработват нови продукти от време на време.

Те обаче трябва да се уверят, че общите производствени разходи остават ниски, защото никой не може да предвиди колко дълго ще бъде търсен този продукт.

В действителност това обикновено се нуждае от гъвкава опция за веригата на доставки, което е доста трудно. Освен това веригата за доставки винаги трябва да е готова за разработване на нови продукти. И това отнема много време и ресурси за управление.

 

 • Характеристики и прогнозиране

На второ място, предприятията не само трябва да предлагат нови продукти, но и да добавят функции към съществуващите. За целта те трябва да настанят по-новата производствена линия във веригата на доставки. Нещо повече, това кара повече ресурси да излязат с благоприятен дизайн на веригата за доставки.

И накрая, тъй като пазарите се променят толкова бързо, сега предприятията също трябва да прогнозират търсенето на своите продукти. Очевидно прогнозирането на променящия се пазар е доста трудно. Ако обаче не са точни, може да се сблъскат с намаляване на приходите си.

И така, веригата на доставки трябва да бъде гъвкава, за да реагира добре в случай на спадове и скокове в търсенето.

Преди компаниите да могат да прогнозират търсенето, те трябва да имат достъп до всички налични данни на потребителите и тяхната верига на доставки. Например, ако действителното им време е по-малко от времето за изпълнение, тогава те трябва да разполагат с повече запаси, за да управляват излишните запаси. В крайна сметка това би увеличило разходите и би повлияло и на други нива.

Ето защо търговците на дребно също трябва да хармонизират правилно данните, за да се уверят, че могат да предложат възможно най-доброто управление на веригата за доставки.

 

 • Съответствие и качество

Освен че променят потребителското поведение, социалните медии се фокусират повече върху висококачествени стоки. Така че сега потребителите очакват изключително качество при по-нисък ценови диапазон. Според скорошно проучване потребителите четат отзиви, отзиви и коментари, преди да закупят някакъв продукт или услуга. Нещо повече, това също води до увеличаване на активността на платформата за социални медии.

Освен това, това не само увеличи очакванията, но също така увеличи щетите от изземването на предприятията от веригата за доставки. По този начин сега всички предприятия са под натиск да създават последователни, висококачествени продукти.

Да, те със сигурност могат да го направят, ако проверят качеството на всяко ниво на веригата за доставки, като например доставки, производство, опаковане, транспортиране и обработка на продукти. Когато обаче става въпрос за хиляди продукти всеки ден, поддържането им става трудна задача.

Освен качеството на продукта, има и друг проблем, наречен спазване. Всички предприятия трябва да се уверят, че отговарят на изискванията на международните и местните разпоредби за опаковане, производство, доставка и обработка на продукта.

Освен това, това увеличава общата им тежест на работа, когато те трябва да подготвят материали за съответствие, като лицензи, разрешителни и сертифициране. Следователно това може да стане доста поразително за много компании и да усложни дизайна на веригата им за доставки.

Различните нововъзникващи технологии като IoT, блокчейн или интелигентни опаковки могат да помогнат за промяна на сложните начини. Но компаниите трябва да го поддържат внимателно или да знаят как да се справят внимателно с тях. Освен това, тъй като техният 20-годишен мрежов канал не е подходящ за използване на големи данни и микроуслуги, те ще трябва да се справят внимателно с него.

 

 • Липса на прозрачност

Спомняте ли си как дадохме пример за правене на лаптопи по-рано? Повечето от тези съставки основно идват от азиатските пазари. Тъй като сте потребителят, всъщност не знаете истинската стойност на всеки един от тези компоненти, нали?

Липсата на прозрачност обаче е съвсем друг въпрос от веригата за доставки. Ако откриете дефектна част във вашия продукт, става напълно невъзможно да посочите откъде идва дефектната част или кой субект е отговорен за нея.

Знаете ли какво, нека да видим пример, за да видим как наистина може да бъде опасно и колко остра е тази опасност.

 

Пример

През 2006 г. имаше голям проблем в САЩ. Епидемията от E-Coli започна да се разпространява и виновникът беше спанакът. Освен това това засегна 199 души и сред тях имаше 22 деца на възраст под 5 години. Освен това 31 от тези хора развиха някакъв вид бъбречни проблеми и 3 от тях починаха.

И всичко се случи само заради спанака. В резултат на това цялата хранителна индустрия влезе в хаос. Освен това те започнаха да търсят източника на заразения спанак, за да го спрат да се разпространява повече.

И така, хората започнаха да спират напълно спанака. В крайна сметка FDA трябваше да намери източника общо 2 седмици подред и за тези две седмици цялата индустрия остана заключена. Можете ли да си представите загубата или лошото управление, което е причинило?

Да не говорим, че източникът идва само от един доставчик и една партида. Освен това за тази единична партида цялата система спря. Нещо повече, през това време много фермери останаха без пари заради заключването.

Ето защо системата се нуждае от пълна прозрачност. Така че е лесно да разберете източника на проблема, преди всичко останало да бъде засегнато.

Правилният механизъм за проследяване би изминал дълъг път във веригата на доставки.

 

 • Корупция

Въпросът при правилното управление на веригата за доставки е, че ще трябва да се доверите на всеки един човек, за да си свърши работата съответно. Освен това ще трябва да се уверите, че всички се отнасят правилно с протоколите на веригата за доставки и никой не играе лошо.

Съвсем нормално е обаче да се предположи, че не всеки човек ще има доверие в рамките на веригата за доставки. В повечето случаи хората са склонни към корупция и затова сега ще трябва да се справите и с вътрешни проблеми.

Има много случаи на корупция, които могат да замъглят цялостната система на веригата за доставки. Нека да видим какви са те –

 

Възможни сценарии за корупция

Някой от веригата на доставки може да предпочете определени доставчици, без да вижда други приложения. Освен това те могат да настояват доставчикът да каже, че може да отговаря на спецификациите. Това обаче може изобщо да не е така.

Представете си, че трябва да разширите продуктовите си линии и за това трябва да се запознаете с определени компоненти. Може да има ситуация, при която само един доставчик предлага тези компоненти; за начало обаче той може да е сенчест човек.

Личните отношения също могат да повлияят на процеса на вземане на решения по веригата на доставки. В случай на поръчка те биха могли да бъдат благоприятни за страните, с които имат лични отношения.

Понякога доставчикът може да ви подведе според вашите изисквания. Може би се нуждаете от компонент, който само те могат да доставят, в този случай те могат да изискват повече от текущите цени.

В много случаи подкупът оказва влияние върху качеството на вашите продукти. Освен това лош доставчик би могъл да подкупи един от служителите за обществени поръчки и да сключи сделка с него.

В много случаи проверките за качество на крайния продукт могат да бъдат подправени, за да изглеждат, че всичко е висококачествено, докато в реалния живот не е така. Нещо повече, това се случва главно, когато служителите не са успели да постигнат необходимото качество в срока.

Друг голям проблем може да бъде, когато служителите или служителите започнат да крадат от инвентара или да разменят продукти с фалшив без начин да го проследите обратно. В действителност този сценарий може лесно да заеме парче от вашата репутация.

Накратко, във вашата верига за доставки има много компоненти и персонални съобщения и евентуално не можете да ги следите сами. Тук блокчейнът за веригата на доставки може да помогне. Но ние ще говорим за това кратко.

 

 • Високи разходи

Тук идват проблемите с високите разходи, с които се сблъсква всяка компания през целия си цикъл на веригата на доставки. По принцип има четири вида разходи във веригата на доставки –

 • Разходи за качество
 • Разходи за инвентара
 • Транспортни разходи
 • Разходи за обществени поръчки

 

Разходи за качество

Всеки продукт, който продавате, трябва да бъде с определено ниво на качество. Всичко по-малко от това би предизвикало допълнителни проблеми по пътя. Така че, за да сте сигурни, че всичките Ви продукти са на място, ще трябва да наемете експерти по контрол на качеството и пулове. Очевидно това би означавало повече човешки ресурси и най-скъпи разходи.

Освен това всеки продукт, който е под вашето ниво на качество, ще бъде унищожен. Така че това би отнело и част от парите.

 

Разходи за инвентара

Запасите са една от най-важните части на веригата за доставки, защото ще съхранявате там всичките си продукти. Така че, като предприятие от висок клас, ще ви трябва огромно място за съхранение, заедно с натрупване на околната среда, за да запазите по-добре и качеството на продуктите. Освен това ще ви струва много повече.

Тук обаче ситуацията става малко затегната. В много случаи компаниите вземат заеми, за да заплатят разходите за инвентар. Следователно те не само трябва да изплатят заема, но сега трябва да върнат и добавените лихви.

Освен това наличието на инвентар без подходяща сигурност би било непрактично. Така че, ще ви трябват допълнителни персонали за сигурност, за да се грижите и за управлението на инвентара. Освен това много компании се занимават и с откраднати, повредени, остарели или с изтекъл срок на годност продукти.

 

Транспортни разходи

Както вече знаете, в системата на веригата за доставки има много транспортни точки. Освен това на всяка стъпка е необходим някакъв транспорт. Така че това добавя повече транспортни разходи. От друга страна, ако възлагате компоненти на други страни, транспортът от тези страни може да отнеме огромна част от чека ви.

В действителност евтините решения не са достатъчни, защото в крайна сметка ще отнемат повече време и това може да забави процеса на веригата на доставки.

 

Разходи за обществени поръчки

Друг очевиден вариант за определяне на разходите са разходите за обществени поръчки. Тук вие набавяте всичките си компоненти от друга компания в замяна на пари. В зависимост от вашите изисквания и компоненти, цената може да варира.

Освен това, ако вашият компонент е доста рядък или само няколко доставчици могат да ги предложат, тогава разходите биха нараснали много повече от пазарната стойност. Освен това, ако сте голяма компания, не можете лично да отидете при доставчика и да закупите материалите си.

В крайна сметка ще наемете служители, които ще се погрижат за това вместо вас. Така че не само ще харчите пари за поръчката, но ще плащате и заплати и бонуси на вашия служител. Освен това ще трябва да ги тренирате правилно, преди да могат да се справят достатъчно добре с терена.

 

 • Относително бавно

Системата за управление на веригата за доставки на валута е доста лоша и склонна към проблеми. Да не говорим, че е прекалено бавен поради липсата на подходящи управленски умения. Освен това тежките процеси за удостоверяване, неадекватното управление на логистиката, бизнесът в различна часова зона също правят целия процес доста регресивен.

На всичкото отгоре използването на методи за плащане на трети страни отнема 3-5 работни дни за финализиране и в този период вашите материали и компоненти остават заседнали, а производствената линия закъснява.

 

 • Лошо обслужване на клиенти

Веригата на доставки не означава само изработването на продукта и разпространението му на търговците на дребно. Той също така означава правилното управление на клиентите. В действителност клиентите играят жизненоважна роля във веригата, тъй като всеки продукт е резултат от техните изисквания.

Така че, ако дадена компания не успее да задоволи своите клиенти, тогава репутацията на компанията може да е на линия. Например, клиент получи нискокачествен продукт от реномирана марка. Така че клиентът се свърза с тяхната поддръжка за получаване на по-добра стойност за цената. В този случай, ако поддръжката на клиенти не може да предложи подходящите услуги по съответния начин, със сигурност компанията ще загуби клиента.

Да, може да изглежда като нещо не само за един клиент, но представете си, когато има стотици от тях. С помощта на социалните медии липсата на професионализъм на тази компания ще бъде премахната за нула време. Освен това, това би довело до загуба на хиляди клиенти в дългосрочен план.

Така че, за да направим нещата по-ефективни, е необходимо по-добро обслужване на клиентите. Настоящата верига за доставки обаче не е в състояние да предложи правилно тази необходима функция.

 

Блокчейн към спасяването

Досега научихме, че веригите за доставка са една от ключовите части на вашия бизнес. Така че няма начин да се заобиколят проблемите, пред които е изправена веригата за доставки. Освен това днешната верига за доставки е склонна към грешки и не е в състояние да отговори на изискванията на потребителите.

И така, как да постигнете по-голяма ефективност в това?

Е, това е мястото, където блокчейнът за веригата за доставки влиза в игра.

Веригата на доставки и блокчейнът вървят ръка за ръка и ние ще ви кажем как. Но първо, ако имате неясна представа за блокчейн технологията, тогава просто прочетете, за да научите повече за нея.

Блокчейнът е разпределена и децентрализирана неизменяема система на счетоводната книга. Тук главната книга приема формата на блок от верига, всеки взаимосвързан с предишния и следващия блок, за да намери точното положение, в което е добавен.

Да не говорим, че всяка отделна информация за тези блокове е криптографски криптирана и с времево щамповане. Освен това тук никой централен орган не участва в управлението на целия процес, а групата потребители, която го използва.

И така, виждате, че корупционната част от веригата за доставки вече е изчезнала в схемата на веригата за доставки.

Три основни свойства на blockchain обаче го правят толкова неустоим за веригата за доставки и за blockchain партньорството. Нека да видим какви са те –

 • Прозрачност
 • Неизменим
 • Децентрализация

Разбира се, има и други функции, но тези три основни характеристики са супер солидни за веригата за доставки и комбинацията от блокчейн. Следователно сега ще видите как блокчейнът за схемата на веригата за доставки може да промени.

 

 • Децентрализация

Нека започнем с децентрализация. Това е основната концепция на блокчейн технологията. В действителност, това, което означава, е, че всякакъв вид информация в регистъра няма да има еднолична собственост, но всички в мрежата ще бъдат част от нея.

Проблемът с веригата за доставки на валута е фалшифицирането на данни. Освен това служителите по възлагане на поръчки и доставчиците не винаги са 100% доверени и честни. Освен това те фалшифицират данните и няма начин да се докаже, че данните не са автентични.

С блокчейн за веригата на доставки обаче тази концепция за фалшифициране отдавна няма.

Когато всичко по веригата на доставки е видимо за всички, никой няма да може да притежава никакви данни. Трябва обаче да се чудите, че дори те да не притежават данните, какво може да им попречи да ги променят?

Е, има още една функция за веригата на веригите за доставки за това. Нека да видим какво е това.

 

 • Неизменност

Е, неизменността в блокчейна за веригата на доставки обикновено означава, че никой не може да я подправя. Освен това, всяка информация, която добавяте в регистъра, не може да бъде променена.

Само си представете каква стойност би добавила във веригата на доставки. В действителност блокчейнът за веригата на доставки работи по този начин, така че никой да не може да промени някоя от данните, след като я въведе. Въпреки това, в случай на грешки, частната блокчейн за веригата на доставки може да предложи промяна.

Но във всеки случай транзакцията трябва да бъде проверена и потребителите на мрежата ще имат единствен контрол върху това. Въпреки че някой се опитва да промени данните чрез хакване, това би предизвикало лавинен ефект, който би предупредил незабавно властите. Така че, няма начин някаква вътрешна или външна сила да проникне в системата.

Време е да преминете към последната, но най-важна характеристика на схемата на веригата за доставки.

 

 • Прозрачност

С помощта на прозрачността веригата за доставки и блокчейн системата могат да се справят най-добре. Да, частните блокчейни ви дават поверителността, от която се нуждаете; обаче предлага и прозрачност. Това означава, че хората в мрежата ще носят отговорност за своите действия.

Каквото и да става в мрежата, е видимо за всички или селективно видимо. Така че хората биха могли да видят какво прави друг човек. В случая с предприятието обаче системата е малко по-различна, тъй като дава повече власт на висшите авторитетни личности. Поради естеството на корпоративните компании, които го правят, публичният канал би бил много по-труден за работа.

Така че тя ще работи като вътрешна мрежа в мрежа с прозрачност сред служителите на компанията. И по този начин създавате солидна верига за доставки и дуо блокчейн.

 

Прочетете повече за Историята на блокчейн технологията.

 

Глава 4: Ползите от децентрализирането на управлението на веригата за доставки

Ако внедрите блокчейн за управление на веригата на доставки, можете да подобрите общата ефективност по много начини. В действителност управлението на веригата за доставки изисква много координация в системата за данни. Когато системата е бавна, няма управление на различни места и приходите намаляват, тогава блокчейнът във веригата за доставки е маяк на надеждата.

Можете лесно да промените наследените рамки с примери за вериги за доставки на блокчейн и да се насладите на лесно и бързо споделяне на информация. Освен това ще можете да предотвратите фалшификатите и да увеличите общата удовлетвореност на клиентите.

Освен това блокчейн за веригата на доставки съществува, за да се отърве от ненужната бюрокрация и помага да се намалят отлично ненужните ресурси. Така че е лесно просто да преработите новата верига за доставки и схемата на блокчейн без никакви проблеми.

Както и да е, сега ще се потопим в предимствата на блокчейна за управление на веригата на доставки и ще видим какви ползи предлага.

 

 • Прозрачна система от книги

Блокчейнът във веригата на доставки помага да се предложи по-прозрачен достъп при всяка операция по веригата на доставки. Освен това, всеки път, когато даден продукт премине от точка А до точка Б, той ще се регистрира в регистъра. Накратко, това би създало следа от мястото, откъдето е дошла предварителната настройка, от точка А до точка Б. Освен това предприятията могат да използват това в случай на изтегляне.

От друга страна, използването на тези клиенти ще знае точно къде е възникнал продуктът и накрая ще бъде прозрачна платформа. Също така ще помогне на другите хора да бъдат отговорни за грешките, които може да са допуснали в регистъра.

 

 • Проследяване в реално време

С прозрачността идва опцията за проследяване в реално време. Да, с блокчейн за управление на веригата за доставки можете да проследявате продуктите си в реално време! Освен това можете също така да знаете в какво състояние са те и точно да посочите местоположението им, докато са в движение.

Например, представете си, че сте поръчали материали от доставчика, когато доставчикът прикрепи RFID чиповете към продуктите, които ще знаете точно в какво състояние или местоположение са те.

След това управлението на веригата за доставки може да го проследи от техния компютър, като използва примери за веригата за доставки на блокчейн Освен това с това те могат да преценят колко време ще отнеме материалите, за да стигнат до фабриката.

След като са тук, те могат да проследяват производствения процес и да проверяват средата на инвентара, когато пожелаят. Така че, няма да им се наложи дори лично да влязат там, за да знаят какво точно се случва в производствената линия, използвайки примери за веригата за доставки на блокчейн.

 

 • По-бързи транзакции

Друго голямо предимство на блокчейна за схемата на веригата за доставки. В действителност има много чакания, за да получите плащането на различни нива на веригата за доставки. Но с блокчейн за схемата на веригата за доставки, това би било парче торта.

Примерите за вериги за доставки на блокчейн имат потенциала да разбият рекорда на транзакциите на Visa всяка секунда, който е 10 547. Скоростта е една от доходоносните характеристики на всяка разплащателна система и с примери за вериги за доставки на блокчейн получавате всичко на едно място.

В действителност, колкото по-бърза е платформата на веригата за доставки, толкова по-добре може да обработва всички транзакции. Накратко, блокчейнът във веригата на доставки има най-голям потенциал за мащабиране от типичната система Web 2.0.

Друг чудесен факт за блокчейна е управлението на веригата за доставки е възможностите за микроплащане. Следователно не само изпращате големи суми, но и по-малки суми само за секунди! Колко готино е това?

 

 • Безверна верига

След това идва недоверителната полза от блокчейна за управление на веригата на доставки. В действителност управлението на веригата за доставки трябва да се довери, че продуктът ще бъде автентичен и ще достави в рамките на определено време. С блокчейн в системата на веригата за доставки обаче можете да знаете това със сигурност.

Така че, изобщо не е необходимо да се доверявате на сляпо доверие на някакви партии. Също така, в случай на плащане, много компании остават в пълна несигурност, че могат да получат плащането. Блокчейнът в системата на веригата за доставки обаче се предлага с интегриране на интелигентни договори. Интелигентният договор ще автоматизира процеса на плащане след извършване на доставката.

Следователно компаниите могат просто да поемат дъх от цялата несигурност веднъж завинаги.

Този процес може да се интегрира в различни нива на веригата на доставки. Например продавачите могат да го използват, за да плащат на производителите, а потребителите да го използват, за да плащат на продавача.

 

 • Сертифициране на продукти

Сертифицирането на продукти е задължително, когато става въпрос за веригата за доставки. Как иначе производителите могат да докажат, че продуктът е автентичен и не е фалшив? Тук стъпва блокчейнът за управление на веригата за доставки.

Служителите могат да използват примери за веригата за доставки на блокчейн, за да сертифицират всички продукти във всяка индустрия. Освен това може да ви помогне да разберете дали продуктът е заменен с фалшив или не. Освен това потребителят може лесно да провери блокчейна в платформата на веригата за доставки и да знае със сигурност, че продуктът е автентичен.

Всяка година милиони пари се губят поради измамни дейности и фалшиви продукти. С блокчейн за управление на веригата за доставки обаче това най-накрая ще приключи.

 

 • По-голяма сигурност

Веригата на доставки трябва да бъде най-сигурното място. С помощта на блокчейна за управление на веригата на доставки сега наистина може да бъде ултрасигурен. Тъй като регистърът е неизменен, никой не може да фалшифицира данните. Освен това техните многослойни протоколи за сигурност във веригата за доставки и блокчейн държат хакера далеч от системата.

В резултат на това няма нито един входен пункт. Ако хакер иска да атакува блокчейна в системата на веригата за доставки, той ще трябва да атакува мрежата с множество устройства наведнъж, което е напълно невъзможно. В действителност това отнема повече ресурси, отколкото всъщност ще спечели, така че всъщност не си струва.

 

 • Долен въглероден отпечатък

С производствените продукти идват и добавените въглеродни емисии. Въпреки това, с помощта на блокчейн в системата на веригата за доставки, необходимостта от връщане ще отпадне. Как Е, това е така, защото с примери за вериги за доставки на блокчейн можете да контролирате качеството по-точно.

Така че на всеки етап можете да произвеждате висококачествена продукция последователно. По този начин процесът на връщане или рециклиране на веригата за доставки ще намалее драстично. И това не само ще доведе до приходи, но и ще се отърве от допълнителния процес на производство на продукти. Следователно, по-малко въглероден отпечатък.

И така, блокчейнът за веригата на доставки не само осигурява повече приходи, но и осигурява по-екологична производствена линия.

 

 • Намалени разходи

Не на последно място, намалените разходи предлагат повече предимства от всякога. В действителност основната цел на всяко управление на веригата за доставки е да се проектира икономична производствена линия, без значение как се променя пазарът.

Но с блокчейн в управлението на веригата за доставки, това би било възможно най-накрая. Освен това, това не само ще намали разходите на всяко ниво, но също така ще намали грешките и ще увеличи приходите. С помощта на схемата на блокчейн за веригата за доставки необходимостта от много посредници отпадна.

Така че, допълнителната заплата, загубите от лошо управление биха изчезнали завинаги. Освен това процесът на дублиране изглежда поема и допълнителните разходи. С примерите за вериги за доставки на блокчейн има намалено дублиране.

С по-малко хора и по-бърза система, това драстично ще намали много разходи ефективно.

 

Глава 5: Случаи на използване на веригата за доставки на блокчейн

 • Уреждане на транзакции между партньори

Транзакцията peer-to-peer е едно от блокчейн приложенията във веригата на доставки. Всяка компания в днешно време е готова да инвестира в по-бърз процес на транзакции, който е значителен и непрекъснат. Освен това, през цялата история компаниите са имали спад в разходите, когато са използвали по-бърз процес на сетълмент.

От друга страна, трансграничните плащания във веригата на доставки изливат над 1,6 трилиона долара всяка година. Така че, не става въпрос само за равностойна транзакция, но и за подобряване на приходите. С блокчейн за веригата на доставки в системата сега предприятията наистина могат да се възползват от предимствата.

Освен това не участва трета страна, което я прави още по-сигурна. Освен това плащанията се автоматизират с интегрирана интеграция на контакти, така че няма допълнителни рискове. Какво повече можете да искате, нали?

 

 • Прозрачност на одита

Прозрачността на одита е друго едно от блокчейн приложенията във веригата на доставки. В историята имаше някои големи клопки поради лоши одиторски услуги. Освен това името на вашата марка може да бъде застрашено, ако не можете да спазвате стандартите на закона. Така че, всяка една грешка по веригата има последствия по пътя.

Във всеки случай тази ситуация е напълно избежима, ако предприятието започне да използва блокчейн за случаи на използване на веригата за доставки. Те не само ще получат сигурна платформа за одитните процеси, но и ще се отърват от грешките. Освен това платформата може да ви даде напълно прозрачна представа за всяка неефективност, която лесно можете да избегнете.

В крайна сметка това би помогнало на одиторите да направят по-разумни и безопасни избори по цялата верига.

 

 • Проследяване на отзивите на потребителите

В днешно време със социалните медии навсякъде потребителите могат да взаимодействат с любимите си марки по-свободно. По този начин много потребители смятат, че тета компаниите трябва да предлагат продукти по начин, който по никакъв начин не ги кара да се чувстват виновни.

Също така те искат компаниите да бъдат по-комуникативни и социални с клиентите си. Освен това по-голямата част от тези потребители са по-заинтересовани да харчат пари за по-екологична марка. Ето защо в крайна сметка ще трябва да проследявате обратните връзки на клиентите и да знаете точно какво искат.

Ако не използвате съвети на клиента, в крайна сметка клиентът ще загуби интерес или ще се почувства нежелан и ще спре да купува всички стоки.

С блокчейн за веригата за доставки компаниите могат да проследяват всички отзиви на клиентите и да работят по това. По-важното е, че те могат да използват блокчейн приложенията във веригата на доставки с повече информация за процеса.

 

 • Точна информация за разходите

Веригите на доставки трябва да се справят с много лошо управление, що се отнася до разходите или бюджета. По този начин една-единствена грешка може да доведе до загуба на милиони приходи. Според проучване над 88% от предприятията имат за цел намаляване на разходите, но само 17% всъщност могат да го направят.

И така, виждате, че прекъснатото управление на данни по никакъв начин не помага на индустрията на доставките. Ето защо блокчейнът за управление на веригата на доставки би бил чудесен вариант за избор тук.

С блокчейн предприятията могат да получат един източник на информация, за да събират всички данни и да ги използват, за да управляват счетоводната си информация. Ето защо това е едно от блокчейн приложенията в управлението на веригата за доставки.

 

 • По-добри данни за доставка

Няма съмнение, че въздействието на точната система за доставка има пряко въздействие върху стойността на марката. Освен това, едно проучване показа, че повече от 89% от потребителите се притесняват от процеса на доставка, а 83% се притесняват, че продуктът ще се повреди по време на доставката.

Да не говорим, че потребителите не се връщат към търговец, след като получат лоша доставка от тях. Така че, не само уврежда стойността на марката, но и други участници, като дистрибуции и търговци на дребно. Въпреки това много марки все още не успяват да предложат висококачествена система за доставка, тъй като няма по-добра комуникация по време на доставката.

В действителност, за да се намали проблемът, блокчейн приложенията във веригата на доставки могат наистина да помогнат. С техните възможности за гледане в реално време и подходяща система за проследяване, тя може да предложи по-добри данни за доставка. По този начин компаниите могат да общуват много по-добре и ефективно и да повишават удовлетвореността на потребителите.

 

 • Избягване на нарушение на спазването

Разходите за съответствие във всяка верига на доставки са високи и освен това са изключително трудни за поддържане. Ако обаче предприятията пренебрегнат тези разходи, това може да доведе до такси за нарушение, които могат да доведат до много приходи.

Поради глобализацията сега компаниите работят в различни региони. И всеки отделен регион идва със собствен набор от съответствие. В действителност, когато се поддържат всички места в обширна верига за доставки, може да има правила, които мнозина игнорират.

В резултат на това те са заседнали с огромна глоба и наказателно обвинение. За да намалите този блокчейн приложения във веригата за доставки може да бъде чудесно решение. Не само блокчейнът може да проследява всички спазвания; това също прави управлението доста лесно. По този начин той може да помогне за избягване на нарушение на спазването, както и за предотвратяване на затвор.

 

 • Провенанс

Провенансът е огромно предизвикателство по отношение на веригата на доставки. Много компании не предоставят допълнителна информация за автентичността на продукта. Освен това мнозина наистина не използват много ресурси, за да проверят дали суровините са наистина висококачествени или не.

В свят, в който фалшификатите превземат икономиката, да знаете какво притежавате е автентично е изключително важно.

Освен това е най-вече за потребителите, тъй като те заслужават продукта, за който плащат. Тъй като обаче всеки ден има огромно мнозинство от продукти, произведени и дори продадени, става все по-трудно да се докаже, че те не са фалшиви.

За да направим нещата по-опростени, блокчейн приложенията във веригата на доставки могат да помогнат много. Освен това компаниите могат да проверят автентичността на блокчейна за мрежата на веригата за доставки. Освен това те могат също да добавят информацията и доказателството в QR кода на всеки продукт, който правят.

По този начин и двете страни получават Провенанс без никакви главоболия.

 

Искате ли да знаете как да получите идеалното доказателство за концепцията на Blockchain? Вижте нашето ръководство!

 • Няма човешка грешка

Има десетки и хиляди служители в голяма индустрия на веригата за доставки. Пълното използване на роботиката все още не е част от производствената линия, да не говорим за управлението, че ще имате нужда от хора с умения. Хората обаче са склонни към грешки. По този начин, над 50 000 – 150 000 долара се губи поради проста човешка грешка.

Това се дължи основно на ръчна обработка. Не само това отнема повече време, но е и пълно с ерогенни данни. За да помогнат в тази ситуация, блокчейн приложенията във веригата на доставки могат да рационализират обработката на данни в мрежата.

Автоматизираните транзакции, въвеждане на данни, водене на записи, проследяване на процеса превръщат блокчейна за системата на веригата на доставки в печеливша технология. По този начин компаниите вече могат да спестят милиони, ако инвестират в блокчейн за веригата на доставки.

 

 • Безопасност на храните

Безопасността на храните, една от най-големите грижи на всяка хранителна индустрия на пазара. В действителност хранителната промишленост трябва да положи допълнителни усилия, за да предпази всеки отделен материал от всякакви замърсявания. Поради деликатната природа на всеки материал, компаниите трябва да бъдат изключително внимателни и да предлагат висококачествени продукти.

Смятаме, че вече знаете как замърсяването с E.coli събори цялата хранителна индустрия и остави много хора без работа. Ето защо хранителната индустрия се нуждае от допълнителни предпазни мерки, за да не се сблъска с подобна ситуация.

Въпреки това, блокчейн приложенията във веригата за доставки могат да помогнат в това отношение. Той може да осигури по-добро проследяване и проверки на качеството, за да се избегне замърсяване. Така че хората като цяло могат да получат безопасност на храните в продуктите, произведени в индустрията, като използват блокчейн за веригата на доставки.

 

 • Автоматизация

Процесите на автоматизация винаги предлагат по-добър паричен поток и намаляват необходимостта от вземане на големи заеми от банката. Да, има много инструменти за цифровизация в този сектор, но над 33% от производителите са разочаровани от него.

Освен това повече от 94% от производителите смятат, че инструментите за автоматизация наистина могат да променят сценария на линията на веригата за доставки. Е, връзката вече е налице, страхотната видимост и автоматизация ще помогнат на мениджъра да достигне по-голяма скорост на данните.

В действителност, блокчейн приложенията във веригата за доставки са най-модерните и надеждни процеси на автоматизация от всички. Използването на функцията за интелигентен договор и проследяването му може да автоматизира плащането, когато са спазени определени правила.

Така че, това е лесен паричен поток за всички в blockchain за платформа на веригата за доставки.

 

 • Намаляване на фалшивите продукти

4,2 трилиона долара пиратски стоки и фалшиви продукти ще навредят на световната икономика. И за да бъде по-лошо заради това До 2022 г. 5,4 милиона работни места са изложени на риск.

Въпреки че митническият и граничният контрол се опитват по най-добрия начин да предотвратят навлизането на фалшиви стоки, нито една човешка сила не е в състояние да се справи с естеството на фалшивите стоки.

За да се справите с фалшиви стоки, какъв по-добър начин от издаването на повече QR, RFID чипове или NFC кодове за проследяване на продуктите. Освен това, блокчейн приложенията във веригата за доставки са повече от способни да се справят с тежестта.

С блокчейн за веригата за доставки предприятията могат да проследяват доставките си и да следят стриктно, за да видят дали стоките им се подменят или не.

По този начин връзката от край до край може относително да намали фалшивите продукти завинаги.

 

 • Прилагане на търговските политики и тарифи

Прилагането на търговските политики е голяма грижа, когато производителят изпраща от друга държава. Съществуват определени разпоредби специално за търговията и изглежда, че мнозина го пренебрегват. Освен това повече от 200 милиарда долара бизнес тайни се крадат всяка година от различни партии. Само въвеждането на тарифи няма да попречи на това да продължи.

Дори ако предприятията въведат тарифи, много от тях могат просто да разпръснат стоки и да плеснат стикер „Произведено“, за да избегнат по-високи разходи. Ето защо много експерти смятат, че блокчейн приложенията във веригата на доставки ще помогнат за прилагането на търговските политики.

Освен това може да спре крадените стоки от по-ниски разходи. В резултат на това блокчейн за веригата за доставки отново печели за подобрение.

 

 • Проверка на самоличността

Веригата на доставки се нуждае от правилна проверка на самоличността на всеки етап от живота им. В действителност в индустрията има твърде много служители и ръчното им проследяване е почти невъзможно. Също така много предприятия имат чувствителна информация, която искат да защитят от външната сила. По този начин само предоставянето на достъп на служителите, които имат подходяща проверка, е задължително.

В този случай блокчейнът за интеграция на веригата на доставки би помогнал много. Тази технология предлага солиден процес на удостоверяване, който хакерът не би могъл да наруши. По този начин само хората, които имат правилна идентификация, могат да влязат във веригата. Освен това само лицата, които имат по-висока власт, могат да имат достъп до файловете.

 

 • Управление на инвентара

Много предприятия често губят следите от своите материални запаси. Очевидно е, че управлението на запасите е задължително, тъй като помага да се знае колко място за съхранение им е останало и какви са условията на техните продукти. Ако им липсва подходящо управление, това отваря врати за по-измамни дейности и лош анализ на данни.

В резултат управлението се разпада. Следователно блокчейнът за управление на веригата на доставки може да промени сценария за добро. Тъй като има способността да проследява стоките и да управлява инвентара без основи, никой не може отново да подправя запасите.

Освен това би помогнало и за управление на срока на годност на продукта.

 

Разгледайте нашия Ultimate Blockchain Cheat Sheet, за да научите повече за blockchain по лесния начин!

 

Глава 6: Как може да работи блокчейн за веригата за доставки

Много от вас може да се чудят как веригата за доставки всъщност може да работи с помощта на блокчейн платформа. Така че, за да ви помогнем да го разберете по-добре, ето една хипотетична верига за доставки и блокчейн платформа. Нека да видим как работи.

Етап 1:

В тази стъпка първо ще започнем със срещата с перфектните бизнес партньори на платформата на веригата за доставки. Така че, използвайки блокчейна в платформата на веригата за доставки, и двете страни могат да търсят своите удостоверени доставчици или производители.

Тъй като всеки човек на пазара ще трябва да покаже правилна идентификация, преди да получи достъп до мрежата, няма да има фалшиви фирмени проблеми, след като две страни се намерят на платформата, за която могат да постигнат споразумение.

Освен това, използвайки интелигентни договори, производителят може да направи поръчката в платформата на веригата за доставки.

 

Стъпка 2:

След това доставчикът събира всички суровини от поръчката и качва техните документи за тестване на качеството в блокчейна в платформата на веригата за доставки. Освен това производителят проверява автентичността на документите и изчиства поръчката за транспортиране.

След като доставчикът получи потвърждение, той маркира целия материал с RFID чип за правилно проследяване и информира производителите. След това те ще изпратят материалите и ще уведомят производителите.

Следователно и двете страни ще проследяват пратката в реално време и ще се уверят, че продуктът стига до местоназначението в добра среда.

 

Стъпка 3:

След като производителят получи продукта, интелигентният договор автоматично ще инициира и освободи плащането на доставчика. Сега е време да проследите производствената линия на всеки етап с помощта на схемата на веригата за доставки.

Освен това, използвайки веригата за доставки и блокчейн платформата, те също могат да видят състоянието на продуктите на всеки етап. Това ще им позволи да предвидят колко време ще отнеме даден продукт за финализиране.

След като готовата стока е готова, мениджърът за контрол на качеството ще тества продуктите и ще качи тестовите документи за правилно валидиране. Освен това всеки продукт ще получи съответния си QR код и RFID чип, преди да ги премести в склада.

След това органът ще наблюдава процеса на съхранение на склада, като използва платформата на веригата за доставки. И след като всичко приключи, те ще сключат нов интелигентен договор с дистрибутора и ще изпратят продуктите. Следователно всичко ще продължи в примерите за веригата за доставки на блокчейн.

 

Стъпка 4:

На този етап веригите за доставка се пренасочват към дистрибуторите. След проследяване на пратката от производителите при получаване, интелигентният договор автоматично ще освободи плащането. Те обаче могат да изберат да го съхраняват в своя склад или да го изпращат директно до търговците.

Във всеки случай и двата сценария ще се нуждаят от блокчейн за платформа за верига на доставки за наблюдение.

 

Стъпка 5:

Търговците влизат в игра в този. Същият процес на проследяване върви и тук. Следователно, когато продуктите достигнат определени точки на дребно, процесът на плащане ще започне автоматично. Блокчейнът в платформите на веригата за доставки обаче може да помогне и по други начини.

Например, това може да помогне за прогнозиране на поведението на потребителите въз основа на пазарен анализ. Така че, използвайки веригата за доставки и блокчейн платформата, търговецът на дребно може да знае точно какво иска потребителят.

Търговците на дребно могат да предложат и приложение, задвижвано с блокчейн, за крайния потребител. Това би помогнало на крайния потребител да направи поръчката гладко, без никакви неприятности.

 

Стъпка 6:

Това е последната стъпка от блокчейна за веригата за доставки и крайният потребител ще бъде единствената власт в тази. Първо използвайки приложението, те могат да проследяват своите поръчки от магазините на дребно. На второ място, те могат да сканират QR кода, за да знаят дали е автентичен или не.

И накрая, ако той / тя се сблъска с някакви проблеми, те могат директно да се оплачат от обслужването на клиенти, използвайки приложението, и да получат възстановяване или да заменят продукта. И така, виждате, че примерите за вериги за доставки на блокчейн наистина могат да променят начина, по който работи типичната верига за доставки.

 

Вижте как Blockchain революционизира търговските финанси!

 

Глава 7: Популярни корпоративни блокчейни, подходящи за верига за доставки

 

Добре, така че има много корпоративни блокчейни на пазара. Не всеки един от тях обаче е подходящ за веригата на доставки. Освен това има много предприятия, прилагащи блокчейн. Ние избрахме популярната корпоративна блокчейн точно за вас. Така че, нека видим какви са те –

 • Хиперледгер

Нека започнем с един от основните играчи на пазара. Hyperledger е повече от способен да обработва всякакви случаи на употреба. Така че, що се отнася до веригата за доставки, тя може да предложи доходоносни функции. Компаниите от веригата за доставки на блокчейн могат лесно да интегрират Hyperledger със съществуващите си наследени мрежи.

Хиперледгер е продукт на Linux и той дойде през 2016 г. Освен това Hyperledger изглежда има много колаборации под крилата си – 185, за да бъдем точни. Освен това, най-добрата част за тази блокчейн платформа е, че тя предлага десет различни проекта, които предлагат някои специфични черти.

И така, компаниите за вериги за доставки на блокчейн могат просто да вземат всичко, от което се нуждаят. Сега достатъчно за Hyperledger. Нека да видим какво предлага в blockchain за управление на веригата на доставки.

 

Какво предлага?

Разрешена мрежа за блокчейн

Е, на първо място, компаниите за вериги за доставки на блокчейн могат лесно да използват своята разрешена платформа. В действителност разрешената платформа гарантира, че всеки потребител в мрежата ще има удостоверена самоличност.

Нещо повече, най-хубавото е, че всеки отделен човек в мрежата би бил надежден за всякакви злодеяния, които прави. И така, можете лесно да ги намерите, ако нещо ви се струва необичайно в платформата на веригата за доставки.

 

Висока скалируемост и производителност

Hyperledger предлага на всички компании за вериги за доставки на блокчейн модулна архитектура. Освен това, тази модулна архитектура помага за мащабиране в големи количества и разделя процеса на транзакция.

Следователно получавате огромен тласък. Така че цялостната производителност на блокчейна за веригата за доставки се подобрява значително.

 

Наличност на частни данни

Има известна поверителна информация, която компаниите за вериги за доставки на блокчейн искат да запазят в частност. С Hyperledger blockchain за платформата на веригата за доставки обаче можете да направите точно това!

Поверителните файлове с остават скрити за всички и само удостовереният потребител има достъп до тях. Така че всеки ще види информацията, която трябва да знае.

 

Богати заявки

В действителност компаниите за вериги за доставки на блокчейн трудно биха разбрали езика за кодиране. Е, не всеки бизнесмен е кодер, нали? За да им помогне, Hyperledger предлага богати езици за заявки, за да им помогне да търсят лесно нещо в регистъра. Ето как помага blockchain за платформата на веригата за доставки!

 

Сменяема архитектура

Можете да включите и включите всяка функция на блокчейна за мрежата на веригата за доставки. Освен това помага за увеличаване на гъвкавостта на компаниите за вериги за доставки на блокчейн.

 

 Вижте нашето ръководство за оперативна съвместимост на блокчейн сега!

 

 • Enterprise Ethereum

Това е още един от корпоративния блокчейн, подходящ за веригата на доставки. Компаниите за вериги за доставки на блокчейн трябва да имат резервно копие, тъй като са нови за технологията. И така, корпоративният Ethereum ще им помогне по всякакъв начин.

Освен това, ако разработите нов вид блокчейн за платформа за управление на веригата за доставки, базирана на Ethereum, те ще ви сертифицират официално. Точно като Hyperledger, те са голямо предприятие с 250+ членове.

По принцип те имат два вида платформа, както публична, така и частна. В частния можете да инициирате транзакции в частна верига.

 

Каква е тяхната визия?

Отворена платформа

Тяхната основна визия е да предложат отворена платформа за всяка компания за вериги за доставки на блокчейн. Освен това те също искат да установят, че не предлагат продукт, а стандарт за разработване на блокчейн за управление на веригата на доставки.

 

Авторитетен достъп

Enterprise Ethereum ще помогне на всички компании за вериги за доставки на блокчейн с насоки за развитие и експлоатация за всякакви проекти на Ethereum. Така че, ако стартирате блокчейн за процеса на управление на веригата на доставки, те ще погледнат развитието. Следователно ще получите най-доброто от най-добрата техническа поддръжка още в самото начало.

 

Осигурете държавна подкрепа

Blockchain проектите се сблъскват главно с проблеми с правителствата. Въпреки това, с Enterprise Ethereum блокчейн за верига за доставки от ваша страна, няма да се налага да се притеснявате за нещо. Освен това EE ще се грижи за всички технически проблеми изцяло за компаниите за вериги за доставки на блокчейн.

 

Вземете доходоносни функции от публичния домейн

Има и публичен блокчейн Ethereum. Така че, всички промени в публичното достояние ще засегнат и частните. Освен това блокчейнът за компаниите от веригата за доставки може да вземе предимно функциите, от които се нуждае. Така че, никаква допълнителна функция няма да забави платформата за управление на веригата за доставки.

 

Разработване на стандарти

EE ще използва всички стандарти от миналата публична блокчейн платформа, която е активна от 2015 г. Освен това компаниите за вериги за доставки на блокчейн могат да получат по-добрата версия на предприятието Ethereum.

 

 • Корда

R3’s Corda всъщност е търговската версия на софтуера Corda. Освен това е с отворен код, главно за корпоративни потребители на блокчейн. Накратко, ако искате да получите блокчейн за веригата за доставки, който се върти около качеството на услугите или мрежовата инфраструктура, тогава Corda е най-добрият ви залог.

Той започна пътуването през 2015 г. и сега има над 200 членове сред него. Corda обаче е предимно за финансови организации. Но те започват да се разширяват и в други сектори, включително веригата за доставки.

 

Какво предлага Corda Enterprise?

Защитна стена на приложението

Една от най-добрите характеристики на блокчейн Corda е защитната стена на приложението. Освен това, тази защитна стена на приложението ще предлага поддръжка за схемата на платформата на веригата за доставки. Освен това защитната стена на приложението поддържа подходящи разрешения.

Така че, по някакъв начин, когато някоя трета страна се опита да влезе в платформата на веригата за доставки, тя веднага ще я отхвърли. Освен това потребителите с подходящи умения ще получат контрол върху управлението на достъпа. По този начин всеки потребител може сам да се грижи за мрежата.

Сигурно се чудите, че е страхотно, но как да общувам с външния свят? Е, просто е, мрежата не допуска нарушителите, но не ограничава достъпа на потребителите до външни данни. За да са сигурни, че никой не може да наруши канала, те предлагат допълнителни мерки за сигурност.

Така че виждате, че Corda може да бъде перфектна платформа за блокчейн за управление на веригата за доставки.

 

Има ли някакви функции?

Не само защитна стена, но има и повече функции за всяка схема на веригата за вериги за доставки. Така че, Corda ще ви даде всички инструменти, които някога ще ви трябват за оптимизиране с IT среда. Следователно с това ще получите опции за наблюдение, управление, процедури за възстановяване и висока наличност. Освен това ще получите и възли от висок клас, поддръжка на клиенти и графици за пускане.

Независимо от това, блокчейнът Corda за веригата за доставки също поддържа Oracle и SQL бази данни. Така че за вашите разработчици би било по-лесно да го интегрират.

 

 • Кворум

Кворумът е създаването на JP Morgan, който използва Ethereum като основна технология. Въпреки че използваше Ethereum, има много разлики между двете страни. Освен това, средата е изрично проектирана да се справи с всички натиск на предприятията като управление на веригата на доставки.

Следователно използването на Quorum като технология в блокчейн за платформата на веригата за доставки би било изключително.

 

Характеристики на Кворума

Управляващ орган на възела

Кворумът на корпоративната блокчейн определя определен орган и това лице помага да одобри кои възли могат да влязат в платформата. Така че платформата няма да бъде публично достояние, но ще остане частна. Освен това в мрежата могат да влизат само оторизирани потребители. Основно тези лица биха били бизнес партньори и вътрешни служители.

 

Частни сделки

Най-добрата функция, която можете да използвате във вашата блокчейн за платформа на веригата за доставки, са частните транзакции. Това означава, че ще можете да уредите плащането частно, като достъп има само вашият бизнес партньор.

Освен това никой потребител не може да вижда или да осъществява достъп до историята на частните транзакции. Би било видимо само за транзакционните страни в платформата на веригата за доставки.

 

Споразумение чрез гласуване

Друга чудесна характеристика на Кворума е, че той няма никакви консумиращи енергия алгоритми за консенсус. Освен това той ще стартира платформата на веригата за доставки на Quorumchain. Това е механизъм за гласуване, който позволява по-бърза транзакция.

Освен това алгоритъмът дава права на глас на специални потребители и само те могат да участват в споразумението. Така че ще получите мащабируема блокчейн за платформа на веригата за доставки.

 

Изпълнение от висок клас

Ефективността на мрежите на веригата за доставки, базирани на Quorum, е изключителна. Ако го сравните с други играчи на пазара, ще видите, че е доста по-добър. Освен това ще получите висок процент на транзакции във вашата платформа за вериги за доставки.

 

Искате ли кое предприятие предлага BAAS услуги? Вижте нашия блокчейн като ръководство за обслужване сега!

 

Глава 8: Реални компании, използващи блокчейн за верига на доставки

 • De Beers

De Beers ’използва блокчейн проекти за верига на доставки, за да проследи диамантите от миньори до търговеца на дребно. Понастоящем те вече проследиха 100 диаманта с висока стойност, използвайки блокчейна за платформата на веригата за доставки. Освен това De Beers е един от най-големите производители на диаманти на пазара. Освен това те искат да използват платформата, за да проверят автентичността на диамантите.

И да се увери, че диамантите не идват от зона, където се използват за насилие. В действителност други пет производители на диаманти са инвестирали в пилотния проект, наречен „Tracr“.

„Tracr“ е отлично допълнение към списъка на веригите за доставки на блок вериги. Както и да е, петте производители включват –

Венерино бижу, Rosy Blue NV, KGK Group, Diarough и Diacore. Наскоро Alrosa също се включи в проекта.

 

 • BHP Billiton

Трябва да чуете за BHP Billiton. Те са една от най-големите световни минни фирми в момента. Освен това те са ентусиазирани от блокчейн от самото начало и са част от две големи компании – Hyperledger и Enterprise Ethereum Alliance.

Понастоящем те използват блокчейн проекти за верига на доставки, за да записват движението на сондажни кладенци и също така да събират проби от течности в регистъра. Освен това те използват блокчейн за системата на веригата за доставки, за да осигурят данни в реално време по време на процеса на доставка.

Има и уеб приложения, създадени специално за доставчици. Следователно те могат да го използват и да знаят точния статус на платформата на веригата за доставки.

 

 • Дол

Dole използва blockchain за платформа на веригата за доставки, за да предотврати замърсяването на храните. В действителност Dole е хранителна компания, която предлага отрезвяваща сметка за това колко токсична е станала хранителната индустрия, докато те работят по остарели методи.

Според Доул те вярват, че блокчейнът за веригата на доставки е най-доброто решение за намаляване на обхвата на огнищата. Освен това, те също така смятат, че верижните вериги за доставки могат наистина да предлагат проследяемост и прозрачност.

Ето защо те работят с IBMs Food Trust, за да премахнат замърсяването на хранителни продукти. Всичко обаче продължава да работи на пробни фази.

 

 • Метро и Тайсън

Тайсън и Subway се присъединиха към решение за проследяване на веригата за доставки на храни. Освен това доставчикът е FoodLogiQ (доставчик на SAAS). В момента те имат пилотен проект, при който няколко компании се интересуват от изпробване.

Нещо повече, основната цел на веригите за доставки блокчейн проекти е да се търсят предизвикателствата и възможностите в блокчейна за решение на веригата на доставки.

Според хранителните компании търсенето на клиенти за пълна прозрачност е основната причина за стартирането на проекта. В действителност целта е да се даде на клиента да надникне в производствената линия и да се уведоми, че във веригата на доставки не се добавят химикали.

 

 • Нестле и Карфур

Най-голямата световна компания за хранителни продукти, Nestle и един от най-големите супермаркети във Франция Carrefour стартират блокчейн за проект на веригата за доставки. Освен това проектът ще предложи по-голяма прозрачност в хранителната индустрия.

Според компаниите те са работили с IBM за проекта и са му били необходими само шест месеца, за да го завършат изцяло.

В действителност те го предлагат само за един продукт, наречен Муселин Пюре. С помощта на приложението клиентите могат да сканират QR кода и да знаят точно откъде идват картофите, заедно с допълнителна информация.

Ето защо това е чудесен пример за веригата на доставки в хранителната индустрия.

 

 • Unilever

Unilever също е в бягство за веригите за доставки блокчейн проекти. В действителност те използват блокчейн проекти за веригата на доставки, за да управляват процеса на доставка на чай. Според тях в момента те са стартирали блокчейн проект, който използва технологията за управление на транзакции по веригата на доставки.

Също така, компанията си партнира с банки и много стартиращи фирми за проследяване на производителите на чай в Малави, тъй като те са основният доставчик. Освен това, веригите за доставки блокчейн проекти могат да отидат и над 10 000 фермери.

Друг проект на Unilever е да създаде прозрачност във веригата за доставка на дигитални реклами. За това те получават техническа поддръжка от IBM.

 

 • Walmart

Walmart използва решението на веригата за доставки на IBM, за да подхрани своята блокчейн верига за проект за проследяване на хранителната верига. Освен това те планират да проследяват храната от фермата до магазина си в реално време в рамките на веригата за доставки на блокчейн рамки.

Walmart работи с IBM от дълго време, по-специално от 2016 г. Освен това, те вече използваха други проекти за вериги на доставки за поддържане на производството. Сега обаче те ще помолят доставчиците да предложат пълна прозрачност при производството на листни зеленчуци.

Но защо правят това? Главно защото Walmart иска да предложи на своите клиенти най-високото качество и да намали всякакъв вид замърсяване в храната. И така, какво по-добро решение от блокчейна за веригата на доставки, нали?

 

 • Tomcar Австралия

Tomcar Australia е компания за производство на автомобили в Мелбърн и те използват биткойн, за да продават и купуват своите продукти. Това не е точно блокчейн за проект на веригата за доставки, а просто начин за уреждане на плащането в рамките на производственото ниво с цифрови пари.

Според тях 40% от техните материали са важни в глобален мащаб. Така че, използването на решение, базирано на блокчейн, е много по-подходящо за тях. Освен това те не само плащат с биткойн, но също така приемат биткойн като начин на плащане от своите клиенти.

Така че сега клиентите могат просто да използват блокчейн платформата и да си купят желаната кола, когато пожелаят.

 

 • Национална петролна компания Абу Даби

Националната петролна компания в Абу Даби работи с IBM, за да осигури блокчейн за проект на веригата за доставки, който проследява производството на газ и нефт. Освен това ADNOC е държавна компания и ежедневно се справят с над 10,5 кубически фута газ и 3 милиона барела петрол.

Така че, що се отнася до примерите за вериги за доставки на блокчейн, този е огромен. Пилотният проект вече проследява финансовите стойности и количествата на непрекъснатите двустранни транзакции. Според компанията проектът може да е единствен по рода си, тъй като е първият за веригата за доставка на газ и нефт. Освен това проектът е силно мащабируем и може лесно да се справи с голямото им натоварване.

 

 • Мартин Джарлгаард Лондон

Модният дизайнер Martine Jarlgaard използва бъдещите технологии доста бързо, както виждаме. Тя ще използва блокчейн проекти за верига на доставки, за да проследи производството на облекла, за да види дали всичко е наред или не.

И така, модната индустрия също прави революция с технологията на разпределената книга. Понастоящем пилотният блокчейн проект на веригата за доставки ще се върти около нейните собствени колекции. Освен това тя ще си партнира с Provenance и друга компания, наречена A Transparent. С помощта на технологията модният дизайнер ще проследи суровините до готовата дреха.

 

 • Плантация

Plantaze е производител на вино, който ще проследи производството на вино и ще елиминира фалшивите вина завинаги. Така че за това те използват пилотната блокчейн на OriginTrail за проект на веригата за доставки. В момента първата фаза на проекта вече е изпълнена.

По принцип фалшивите вина метят пазара отдавна и над 50% от тях са фалшиви. Не само увеличава здравословните проблеми, но и намалява стойността на марката.

Следователно, използвайки проектите за вериги за доставка на интелигентни сензори, компанията може лесно да проследи всичките им доставки и да се увери, че хората получават реалния продукт.

 

 • Кахава 1893

Kahawa 1893 е една от марките кафе, която променя начина, по който работи веригата за доставка на кафе. Използвайки услугите Bext360, те ще използват блокчейн за платформа на веригата за доставки, за да проследят произхода на кафето.

Тъй като те имат много селективен подход при избора на кафе на зърна, е крайно необходимо доставчиците да останат верни на съгласието си. Освен това те ще проследяват не само произхода, но и проследяването на преработката на кафе на зърна и управлението на инвентара.

Освен това, тъй като те даряват 25% от приходите си в подкрепа на жената в производствената линия, платежната система също ще следва технологиите на блокчейн.

 

 • Novartis

Novartis е шведски фармацевтичен продукт, който проследява температурата на лекарството, като използва блокчейн проекти на веригата за доставки. Освен това те ще се погрижат да ги проследяват в реално време, за да могат със сигурност да знаят, че лекарството не е изтекло.

От друга страна, идентифицирането на фалшивия продукт също е възможно поради схемата за управление на веригата за доставки.

В действителност Novartis се опитва да създаде консорциум, който да свързва и други фармацевтични индустрии в Европа. Освен това той ще свързва и други болници, образователни институции и т.н. Така че в основата си всеки отделен субект в здравната общност ще използва блокчейн за веригата на доставки.

 

 • Anheuser-Busch InBev

Заедно с BanQu компанията пуска платформа за прозрачност на веригата за доставки за Замбия. Освен това той ще се съсредоточи върху проследимостта и прозрачността на веригата за стойност на културата от маниока. Нещо повече, това ще даде възможност и на над 2000 дребномащабни фермери в региона.

Системата за управление на самоличността на BanQu ще помогне на фермерите да получат по-големи възможности. Това е така, защото големите марки търсят подобряване на управлението и подобряване на обхвата на доставчиците си. Също така, използвайки платформата, пивоварната компания може да произвежда висококачествени нишестета за производство на бира.

В крайна сметка проектът за вериги за доставки и блокчейн отключва огромна платформа за пивоварните компании да получават лесно висококачествени суровини.

 

 • SAP

SAP стартира базиран на блокчейн тракер на веригата за доставки, който ще помогне на всяка компания да проследи своите стоки от самото начало до самия край. В момента те работят с две десетки технологични, фармацевтични и транспортни компании, за да изпробват своето изобретение. Все още обаче не знаем дали повече марки използват решението на SAP.

Главната им цел е да се съсредоточат върху лекарствената и хранително-вкусовата промишленост и да добавят повече стойност към управлението на веригата на доставки.

Много компании като Тейт & В момента в процеса участват Lyle and Natura, Naturipe Farms, Johnsonville, Maple Leaf Foods и др..

 

 • Rolls Royce и Airbus

Да, някои от най-големите производители на части за въздухоплавателни средства и доставчици на аерокосмическа техника сега проучват решенията за веригите за доставки и блокчейн. Тези компании са Roll-Royce, Airbus, Sabre и S& Група. Освен това в момента те използват решение, задвижвано от блокчейн, за проследяване на частите и процеса на веригата за доставки.

Има огромен проблем с транспортирането на части, тъй като в повечето случаи те са откраднати или фалшифицирани. По този начин те имат остра нужда да проследят всички доставки, за да се уверят, че всяка част е удостоверена, защото това е въпрос на безопасност на потребителите.

 

 • Форд

Ford работи с IBM, за да проследява суровините кобалт от доставчиците. Освен това те искат да се уверят, че кобалтът, който получават, е висококачествен. Освен това те си партнираха с други компании, за да подпомогнат процеса на добив и процеса на проследяване.

Друг чудесен аспект на проекта за веригата на веригите за доставки е валидирането на минералите, които компаниите използват в потребителски продукти. Във всеки случай те ще добавят данните в регистъра, когато кобалтът е правилно маркиран и опакован. И по този начин те наистина могат да осигурят по-добър контрол на качеството, използвайки децентрализираната платформа.

 

Вижте нашето Blockchain за Enterprise Безплатно ръководство за обучение сега!

 

Глава 9: В края

Досега говорихме за това какво е веригата за доставки и как работи управлението на веригата за доставки. Най-важното е, че посочихме ползите и полезността на блокчейна в управлението на веригата за доставки.

За да направите нещата по-реални сега, знаете, че има множество индустрии, които вече изпробват тази нова технология. Очевидно е, че блокчейнът е доста нова технология и ще има някои проблеми.

Но ползите лесно надхвърлят проблемите, тъй като отвеждат индустрията на веригата за доставки в по-дигитализирана версия. След като знаете всичко за него, време е да засилите играта си. С блокчейн на ваша страна, вече няма да се налага да се справяте със стари вериги за доставки.

 

Искате ли да научите повече за трансформацията на блокчейн? Вижте нашата книга за игри за трансформация на блокчейн!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map