DAML – Езикът за интелигентни договори

Тази статия предлага изчерпателна представа за DAML – езикът с отворен код за интелигентни договори. Също така ще научите предимствата на DAML и сравнението с други езици. 

Тъй като технологията на блокчейн се развива, има нужда от подобрени системи, чрез които потребителите работят и взаимодействат. Вече има много подобрения, особено когато корпоративната блокчейн продължава да става популярна. Сред най-новите разработки в бързо променящата се блокчейн среда е DAML.

От зората на интернет неизменността на данните е свойство, което убягва на много разработчици. Като такива, лошите участници в онлайн екосистемата се възползваха от способността да променят данните, за да извършват различни престъпления.

Блокчейнът обаче се оказа по-важен, когато разработчиците демонстрираха способността да извършват транзакции в среда без централен играч, както се случва в наследения финансов свят.

В допълнение към тези публични счетоводни книги, голям пазар за частни, разрешени счетоводни книги също излетя. Независимо дали се контролират от законно упълномощена централна партия или консорциум от взаимно недоверили се участници, които имат обща цел, частните счетоводни книги осигуряват същите доказателства за бъдещето и неизменност като публичните счетоводни книги с добавена способност да поддържат поверителността на данните.

Независимо дали дадена книга е публична или частна, подкрепяща способността на връстниците в екосистемата на блокчейн да взаимодействат с гаранциите за поверителност е класът на приложението, обикновено наричан интелигентни договори.

Тази статия ще обсъди по-късно подробно какво представляват интелигентните договори и тяхното значение в контекста на DAML.

Запиши се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Contents

Какво е DAML?

В техническо отношение DAML означава „Език за моделиране на цифрови активи“ (пълна форма на DAML) – език за маркиране за семантичната мрежа. Техническият жаргон обаче може да обърка. Така че, за по-просто DAML значение, помислете за него като език с отворен код за интелигентни договори.

По същество DAML е интелигентен език на договора, който позволява на разработчиците да кодират точно многостранни споразумения за различни блокчейн, DLT или дори стандартни архитектури на бази данни.

Произведен от Digital Asset, вдъхва нов живот на този жанр на приложения (интелигентни договори), който позволява на връстниците да извършват транзакции в среда на доверие. По принцип това е език за програмиране, който черпи вдъхновение от Haskell и който улеснява създаването на интелигентни договори за разпределени бизнес процеси.

Забележително е, че езикът позволява на разработчиците да намалят времето, прекарано в работа с гайките на криптирането и блокчейна. Вместо това разработчиците фокусират времето си върху разработването на програмни решения за бизнес процеси.

DAML – просто обяснен език за интелигентни договори 


Свойства на DAML

Осигурява средства за писане на договори

Подобно на други езици, които програмистите използват за писане на интелигентни договори, DAML дава възможност на връстници да сключват и спазват споразумения. По-специално, езикът описва процеса на формиране на договор, ключовите страни в споразумението и страните с делегирани права върху договора.

Освен че определя процеса на формиране на договор, езикът се грижи за кодиране на идеи като договори, права, страни, упълномощаване и задължения, тъй като разработчикът трябва да се справи само с логиката на своя бизнес; всяко тежко повдигане, свързано с неща като хеширане в криптографията и консенсусните алгоритми се абстрахират и обработват от времето на изпълнение.

Този директен израз на елементи на договора като функции на родния език предполага, че архитектурата DAML може умело да проверява системния код за проблеми автоматично и по-рано в цикъла на разработка. Освен това системата има способността сама да разсъждава за бизнес логиката.

Това е с отворен код

На 4 април 2019 г. Digital Asset, компанията, която стои зад DAML, обяви, че изходният код на програмата ще бъде свободно достъпен за всички разработчици. Този отворен източник на проекта означаваше, че различните страни ще могат да използват DAML за моделиране и изпълнение на договори чрез технологията на блокчейн, без да се страхуват от блокиране на доставчика.

Според съобщението разработчиците и други заинтересовани страни ще могат да получат достъп до езика DAML, изходния код, комплекта за разработка на софтуер (SDK) и времетраенето под много разрешителния лиценз Apache 2.0.

Използва се в частна среда за изпълнение

Един недостатък на публично разпределените книги е, че всеки възел на платформата може да преглежда данните, които присъстват в интелигентните договори. Като такива, връстниците, които трябва да пазят детайлите на сделката си частни, намират за невъзможно да извършват транзакции през публична блокчейн мрежа.

По-специално, това е един основен препъни камък, който пречи на пълното приемане на корпоративна блокчейн. Ето защо, както беше споменато по-рано, частните DLT са нараснали с популярност.

Комбинацията от DAML и частна DLT платформа предоставя решение за този случай. Забележително е, че екипът зад този изразителен език оптимизира DAML, тъй като работи перфектно в частна среда за изпълнение. Това означава, че информацията, която се носи в договорите, остава частна, така че само оторизирани страни могат да имат достъп до нея.

Разчита се от хора и машини

DAML е революционен в повече от само един смисъл. По-специално, дизайнът на системата е по начин, по който машините и хората могат да разберат информацията, включена в договора.

Значението на тази възможност е огромно. Професионалистите, участващи във формирането на договор, лесно ще се ориентират в детайлите, защото DAML е много удобен за хората.

Например, адвокат може лесно да разбере значението на даден договор, като прочете и оцени DAML кодирането на този договор. В същото време DAML осигурява правилната степен на специфичност за разработчиците да изчисляват важни аспекти на договор като паричен поток, профили на клиенти и излагане на риск.

Как работи DAML? Бърз функционален урок за DAML

DAML работи почти като всички останали езици за писане на интелигентни договори. По-специално, езикът работи на две основни нива, където има самия език и времетраене.

Езикът е като основната част от технологията. Това е, което дава възможност на разработчиците да свършат цялата работа, която трябва да свършат по отношение на писането на споразумения и улесняването на транзакциите.

Тъй като между езика и времето за изпълнение има много изчистени и абстрахирани приложни програмни интерфейси (API), изпълнението може да бъде приспособено за изпълнение на различни блокчейн, DLT и други платформи.

Това осигурява гъвкавостта на DAML приложенията да бъдат пренасяни през платформи, които предоставят поддръжка за DAML. Това е аналогично на JVM, което позволява Java приложенията да работят непроменено на всяка платформа, която поддържа JVM.

След инсталирането на комплекта за разработка на софтуер (SDK), разработчиците трябва да стартират само няколко конкретни файла, така че устройството да може да поддържа операциите.

Моделиране на данни

Една от основните и най-важни задачи, които човек трябва да изпълнява, когато пише интелигентен договор, е моделирането на данни, които да се използват с този договор. Обикновено функцията за моделиране на данни е сложна и може да доведе до много сложни структури от данни в зависимост от това колко сложни са договорите и колко страни са ангажирани.

За разлика от други интелигентни езици на договори, DAML позволява на разработчиците да определят схемата си за данни в движение, директно да я вграждат в езика за изпълнение на договора. Това значително опростява задачата за моделиране на данни и намалява вероятността от въвеждане на грешки поради несъответствия между схемата за данни и логиката на приложението.

Прочетете още: Урок за DAML: Първи стъпки с DAML

Структура на структурата на шаблона

Разработчикът на DAML определя договор чрез проста и добре дефинирана структура, наречена „шаблон“, която съдържа както модела на данни, така и параметрите на договора.

Параметрите включват например подписалите даден договор (онези участници, които трябва да разрешат действия по договора), и наблюдателите (онези участници в рамките на споразумението, които са само там, за да видят договора и какво прави, но не са упълномощени за предприемане на действия). Друг аспект на структурата на шаблона включва споразумението, което по същество е детайлът на споразумението и представяне на това, за което е договорът.

Шаблоните могат да определят една или повече предпоставки, които гарантират, че договорът се създава само ако определен праг е постигнат от създателя на договора. Последният елемент от структурата на схемата на шаблона е „избор“. Това определя диапазона от възможности за избор, който изпълнителят на договора може да упражни.

Структура на избора

Основна структура в шаблона е структурата за избор, която детайлизира избора, който страните по договора могат да изберат по отношение на естеството на шаблона.

Структурата на избора идентифицира администратора или страната, която е отговорна за упражняването на избора. Други елементи на тази структура включват консуматив, име, тип на връщане, аргументи за избор и тяло за избор.

Прочетете още: Урок за обучение на DAML

Сравняване на DAML срещу интелигентни договори

Разбиране на интелигентните договори

Както беше обяснено по-рано, интелигентните договори са жизненоважен компонент на технологията на разпределената книга (DLT). В публичните блокчейни две анонимни страни могат да създадат интелигентен договор, за да улеснят определена транзакция, но данните остават съхранени в публичната книга. Това означава, че всички участници в мрежата могат да разгледат подробностите за сделката, за да се уверят в нейната автентичност. Като такова е възможно налагането на доверие.

В частни или разрешени DLT всички страни са известни, но само тези страни, участващи в дадена транзакция, имат достъп до данните на тази транзакция. Доверието все още се поддържа чрез механизми, които позволяват на участниците да валидират всички транзакции, до които имат достъп.

Интелигентните договори имат отличителни характеристики, които също ги правят революционни.

Например, интелигентните договори могат да имат самоизпълняващ се механизъм, който стартира движението от зададени срокове (наричани още задействащи събития). В публичните мрежи всяка заинтересована страна може да анализира дейността на интелигентните договори, така че да може да се идентифицира всяка аномалия.

Също така, търговците могат да използват интелигентни договори, за да получат пулса на пазара. Това включва способността да се предсказват тенденции и несигурности на пазара.

Интелигентните договори имат редица предимства, които включват неизменност на данните. В основни термини неизменността се отнася до невъзможността за промяна на данните от първоначалното им състояние. Това означава, че данните не могат да бъдат изтрити или променени по никакъв възможен начин.

Неизменността на данните прави интелигентните договори винаги точни. Трето, в някои случаи интелигентните договори позволяват на връстниците да извършват директни транзакции, без да е необходим посредник. Ето защо подобни транзакции са много евтини, понякога не струват и стотинка.

Свойства на интелигентните договори

Доказателство за задължения и права

Важна характеристика, която интелигентните договори трябва да притежават, е, че не е необходимо да се сключва транзакция, без да се чувства добре с целия процес. По същество съгласието за сключване на договор е напълно доброволно, но последиците са задължителни. Следователно потребителят трябва надеждно и умело да вземе предвид бъдещите последици от договора, с който се подписва. Интелигентният договор трябва да гарантира, че това винаги е така, нещо, което може да бъде много трудно да се получи правилно.

Проверка на валидността на транзакцията

Както по-рано обсъжданото, информацията относно подробностите по договора е лесно проследима от счетоводната книга. Следователно това изпълнява изискването за договори, чрез които човек може да провери тяхната автентичност и валидност.

Прочетете още: Случаи на използване на интелигентен договор

Сравнение с DAML

По същество от гореизложеното е очевидно, че DAML произвежда подмножество интелигентни договори, в които е в състояние да коригира недостатъците на съществуващите езици. Както беше обсъдено по-рано, фактът, че интелигентните договори в публични мрежи съхраняват данните си в публичните книги, прави интелигентните договори непривлекателни за поверителни транзакции.

Въпреки това, DAML, когато се използва заедно с частни мрежи, гарантира, че само онези страни, които разрешават договора, заедно с тези с делегирано разрешение за преглед на подробностите, могат да имат достъп до информацията за договора. Това е една от причините, поради които знаещите наблюдатели смятат, че този език е убийствената функция за финансовите институции и други, които изискват поверителност на транзакциите.

Независимо от това, DAML като език за интелигентни договори се различава от традиционните интелигентни договори, когато става въпрос за споделяне на писмените споразумения. Езиците за интелигентни договори като Solidity споделят информацията публично, поради което цялата мрежа има достъп до подробностите. Ето защо хората спорят за DAML срещу солидността.

Напротив, споразуменията, написани в DAML, са достъпни само при необходимост да се знае. Това означава, че нежеланите трети страни нямат достъп до подробностите. По-специално, езикът използва допълнителен слой сигурност, при който данните дори не са достъпни за нежелани страни.

Предимства на DAML

Отворен код

Блокчейн платформата може да е само на 10 години, но бързо се разраства. Днес технологиите правят революция в индустриите с безпрецедентни темпове. Причината за този бърз растеж е фактът, че блокчейнът е с отворен код и всеки разработчик може да се занимава с него, за да дойде с най-доброто решение за определен проблем.

Интересното е, че DAML също е с отворен код от 4 април 2019 г. Това означава, че разработчиците имат право да модифицират DAML кода, за да създадат най-иновативните решения, когато става въпрос за интелигентни договори и блокчейн екосистемата като цяло.

Прочетете още: Е блокчейнът бъдещето?

Активира частни транзакции

Традиционните езици за интелигентни договори не съдържат естествени функции със стабилни ограничения, при които споразуменията могат да станат частни. По същество информацията в споразуменията е достъпна за всички участници, включително нежелани трети страни.

Както беше обсъдено по-рано, DAML включва допълнителен слой сигурност, когато такава информация е достъпна само за упълномощени страни.

Ускорява приемането на блокчейн за предприятия

Тъй като блокчейнът преминава към случаи на използване в предприятието, един от проблемите, които задържат технологията, е разпределеният характер на информацията. По-специално, както беше обсъдено по-рано, вече има усилия като създаването на частни блокчейн платформи, където всички участници трябва да получат разрешение преди влизане.

Предприятията обаче все още са изправени пред заплахата конкурентите да видят стратегията им. Въвеждането на DAML обаче е потенциално решение на този проблем. По-специално, езикът ограничава данните на споразумението само до онези възли, упълномощени да имат достъп до тях, а информация относно споразуменията не е достъпна за други потребители. Като такива, предприятията нямат извинение, освен да се качат на борда и да използват потенциала на корпоративната блокчейн.

Прочетете още: Предприятия, прилагащи блокчейн технология

Вградена поддръжка за проверка на коректността на модела

Като се има предвид нелепият характер на блокчейна, повечето операции и модели са експериментални и нови. Следователно има нужда от постоянно валидиране на коректността на моделите. За щастие, DAML се предлага с вградена поддръжка, където валидирането на коректността на моделите е автоматично.

Абстракция на съхранение

Времетраенето на DAML е стабилно и изпълнява жизненоважни операции, за да направи езика по-добър от съществуващите алтернативи. Например, времето за изпълнение абстрахира подробностите на регистъра, така че разработчикът може да се съсредоточи върху логиката на договора.

Сравняване на DAML с други алтернативни езици за интелигентен договор

Екосистемата на блокчейн все още се разраства и това предполага, че няма стандартни системи за работа. Това също означава, че няма нито един език, който да доминира при писането на интелигентни договори. Като такива има много други алтернативи освен DAML.

DAML срещу Solidity

Solidity е един от първите езици за писане на интелигентни договори Ethereum, които са спечелили популярност. Тази популярност е резултат от блокчейн платформата Ethereum, която е предпочитана мрежа за интелигентни договори.

Като език за програмиране, Solidity доминира платформата Ethereum. Този език използва синтаксис и скрипт на високо ниво, които са подобни на JavaScript. По-специално, езикът е жизненоважен за подобряването на виртуалната машина Ethereum. Няколко други частни блокчейна като Hyperledger Burrow и Monax използват езика за първично развитие.

Освен това разработчиците на Ethereum са използвали Solidity, за да напишат версия 0.4.0 на софтуера. Красотата на този език е, че той не нарушава функционалността на блокчейн мрежата.

Освен това езикът е жизненоважен за създаването на интелигентни договори, които се изпълняват на виртуалната машина Ethereum (EVM). Езикът подобрява способността на приложенията да се самоукрепват бизнес логиката, която е присъща на интелигентните договори. В резултат на това транзакционните страни в екосистемата Ethereum оставят достоверен запис на своите транзакции, за да улеснят проверяемостта.

За разлика от DAML, чийто език е подобен на този на Haskell, Solidity използва синтаксис, който е близък до ECMAScript. Solidity обаче има допълнителни възможности като вариадични типове на връщане и възможност за статично писане. Също така, договорите, написани в Solidity, поддържат множество наследства, които са улеснени с C3 линеаризация.

Модел за моделиране на Actulus

Тъй като блокчейнът започна да се насочва към предприятието, се появиха различни специфични за финансовия домейн езици, за да решат някои проблеми, идентифицирани в първоначалните езици.

В допълнение към DAML и Solidity, Actulus Modeling Language (AML) излезе, за да помогне за решаването на изчислителни проблеми в пенсионния и осигурителния сектор. По-специално, AML е многопартийно предприятие, което включва Edlund A / S и IT университета в Копенхаген.

За разлика от езици като Java и C / C ++, наред с други, които обикновено са приложими в различни настройки, AML е специфичен за домейна. Това означава, че езикът е полезен за конкретна цел или може да създава приложения, които работят на определена платформа. Като такъв езикът не може да създава самостоятелни програми, интерфейси и приложения.

Доверителни договори на BOScoin

Това е друго алтернативно решение, което използва Web Ontology Language (WOL) за създаване на интелигентни договори. BOScoin винаги използва TAL (TAL), за да повиши доверието и стабилността на договорите. По-специално, езикът създава договори за доверие, които улесняват създаването на децентрализирани приложения (DApps). По същество интелигентният договор засилва доверената природа на DApps.

Научете повече: Какво е dApp?

Подобно на DAML, BOScoin не е Turing-Complete. Вместо това езиците могат да се решават, което ги различава от естеството на Turing-Complete на Ethereum Smart Contracts. За разлика от интелигентните договори на Ethereum, BOScoin Trust Contracts използват изчерпателен и по-сдържан онтологичен език. По-специално, това се дължи на необходимостта екипът да създаде платформа, където разработчиците да могат да изготвят надеждни договори.

Какво крие бъдещето за DAML?

Тъй като нещата стоят, средата на блокчейн е затрупана с интелигентни езици на договори. Многото езици затрудняват взаимодействието на блокчейн приложенията и следователно забавят масовото приемане на блокчейн.

Интересното е, че само платформата Hyperledger използва над шест езика, включително DAML, който създава интелигентни договори в Hyperledger Sawtooth.

Възможността за абстрахиране на изпълнението на DAML помага да се решат множество проблеми с грешки в интелигентни договори, създадени във всички области. Той също така прави DAML приложения преносими на други платформи. В допълнение към платформата на Digital Asset е обявена поддръжка на DAML за VMware Blockchain и Sawtooth, което показва, че други платформи могат да я приемат.

Следователно е вероятно езикът DAML да се превърне в универсален език за интелигентни договори през следващите десетилетия.

Ако искате да научите повече за подобни основни теми по отношение на блокчейн технологията, не забравяйте да проверите нашия безплатен корпоративен блокчейн курс.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map