Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Децентрализирана финансова технология: изчерпателно ръководство

Екосистемата на блокчейн идва от желанието да се изгради прозрачна и по-добра дигитална инфраструктура, която включва всеки и навсякъде. Нашата финансова система изостава в тази сцена и се нуждае от промяна. За да се случи това, децентрализираната финансова технология предлага нови възможности на масата с ненадеждна глобална достъпност, по-бързо време за сетълмент, подробен контрол на активите и т.н..

Преди децентрализираното финансиране нашата финансова инфраструктура беше силно централизирана. Нещо повече, централните власти като BoE или Fed издава валута и контролира търсенето и предлагането. Тъй като сме финансови потребители, ние също така даваме на финансовите организации контрол върху нашите активи с надеждата да получат повече в замяна.

Тази инфраструктура обаче е силно опорочена, когато централизираният орган манипулира системата, както им харесва, заедно с огромно количество човешки грешки, допускани всеки ден. Дори и за системите за онлайн банкиране, нашите активи не са в безопасност, защото използват стари мрежи, които не могат да се сравнят с днешните киберпрестъпници.

Както можете да видите, въпреки че това са нашите активи, ние сме склонни да имаме нулев контрол върху него. Но сега е крайно време да се отървете от тази дефектна система и да възприемете силата на децентрализираната технология.

По този начин ще обсъдя тънкостите на децентрализираната финансова технология в това ръководство и се надяваме, че ще разберете защо това е толкова важно за икономиката.

И така, нека започнем!

Запиши се сега: Въведение в курса DeFi (децентрализирани финанси)

Contents

Какво е децентрализирана финансова технология (DeFi)?

Децентрализираното финансиране е новият тип децентрализирана парична система, която използва публични блокчейн като Ethereum като основна технология. Обикновено компонентите на децентрализираното финансиране включват цифрови активи, протоколи, интелигентни договори и dApps.

Въпреки че повечето от нас виждат Bitcoin или Ethereum само като криптовалути, много малко всъщност знаят, че тези криптовалути имат обширна система, която позволява на потребителите да се занимават с финансови дейности без централен орган.

Всъщност децентрализираното финансиране започна да използва Ethereum още в самото начало, за да помогне за развитието на тази огромна екосистема.

Сега, когато децентрализираната финансова технология е основна, много компании или физически лица се интересуват от това, което може да направи тази нова система.

В действителност основната цел на въвеждането на тази нова система е съвсем ясна. На първо място, целта е да се предложат финансови услуги на 1,7 милиарда души, които нямат достъп до тях. На второ място, използването на отворената система улеснява избавянето от грешки и грешки и въвеждането на по-прозрачна мрежа от партньори.

Освен това, тъй като технологията DeFi е без разрешение, така че всеки може да осъществи достъп до мрежата, когато пожелае.


Но достатъчно, засега нека проверим как DeFi се представя срещу традиционните системи.

Прочетете също: Какво е децентрализирано финансиране (DeFi)?

Децентрализирани Vs. Традиционни финанси: Как се различават?

Технически децентрализираното финансиране е усъвършенствана версия на типичната финансова структура. Той следва същите протоколи или получаване и даване на пари. Има обаче някои основни разлики в работата.

Още повече, че всички децентрализирани компании за финансови технологии са склонни да добавят своя собствена нотка в своите финансови решения. Така че, нека видим какви са новите функции.

 • Не са необходими хора:

Първата характеристика на тази технология е, че тя не се нуждае от служители или институции, които да работят. Основно всичко работи на код, написан за тази среда. Винаги можете да добавите свои собствени правила към интелигентните договори, но общата последователност на работа е една и съща.

 • Прозрачност на кода:

Основната разлика е използването на код и колко прозрачен е процесът. В традиционните банкови приложения няма да видите никаква прозрачност за кодовете. Въпреки това, в DeFi можете да проверявате и проверявате кодовете. Така потребителите винаги ще знаят с какво работят и как функционират договорите.

 • Поява на dApps:

Екосистемата за децентрализирана финансова технология е пълна с dApps за финанси. Още повече, че всички приложения са проектирани да бъдат достъпни в световен мащаб от самото начало! Така че, няма значение какво е вашето географско местоположение; можете да получите достъп до тези DeFi мрежи по всяко време от всяко място.

 • Достъпен за всички:

Няма ограничения за това кой може да разработва тези приложения или кой може да създава своите акаунти в тях. Така че, за разлика от начина, по който работи нашата финансова система, няма конкретни насоки или правомощия, които да ограничават правата ви да имате финансови улеснения. Следователно можете просто да имате крипто портфейл и да използвате интелигентни договори или други функции, за да се възползвате от вашите активи.

 • Алгоритми с отворен код:

Можете да комбинирате различни децентрализирани финансови приложения и да излезете с чисто нов в процеса. Повечето от техните алгоритми са с отворен код и безплатни за хората. Още повече, че дори можете да изградите платформа, която да има достъп до множество приложения от една точка. Това е нещо, което няма да получите от традиционната финансова система.

Прочетете още: DeFi срещу CeFi – Разбиране на разликите

Какви са предимствата на децентрализираните финанси?

Децентрализираните компании за финансови технологии използват принципите на публичния блокчейн, за да увеличат общата финансова прозрачност и сигурност. Още повече, че използвайки това, те могат да отворят огромно количество възможности заедно с ликвидността и да излязат със стандартизирана финансова система.

Във всеки случай има много ползи от тази технология. Нека да видим какво са това –

 • Не може да бъде подправена

Точно като блокчейн технология, тези приложения също са неизменни. В действителност не можете да променяте или изтривате данните, след като се съхраняват. Така че всеки отделен елемент се одитира правилно, за да се осигури сигурност.

Силно програмируема архитектура

Можете да персонализирате интелигентните договори, както желаете. Следователно, това ви дава гъвкавостта да разработите нов финансов актив или инструмент.

 • Оперативен дизайн

В действителност повечето от децентрализираните финансови технологии използват протоколите и стандартите на Ethereum. По този начин е по-лесно да ги направите оперативно съвместими, тъй като те обикновено имат подобна архитектура. Нещо повече, разработчиците вече могат да изграждат нови функции върху всяко съществуващо приложение DeFi. Така че това също гарантира оперативната съвместимост на този тип технология.

 • Напълно прозрачна мрежа

Тъй като технологията DeFi използва публична блокчейн за технологията, тя ще следва всяка една характеристика на този тип блокчейн. Например в публичните блокчейни всички потребители проверяват транзакциите и всичко им се излъчва. Следователно нивото на прозрачност тук е огромно и в повечето случаи няма опция тези транзакции да бъдат частни. Също така техният изходен код е отворен за всеки, който може да използва, преглежда и одитира.

Съществуват различни видове блокчейн технология, при които всеки тип предлага различен вид функции. Вижте различните видове блокчейн технологии, за да научите за техните различия и прилики. 

 • Безразрешен достъп

Обикновено традиционните финанси не предлагат достъп без разрешение. Следователно много хора по света все още нямат достъп до своите финансови права. Но в DeFi те могат да получат достъп без никакви ограничения. Така че, няма значение къде се намират или местоположението им; те могат да използват съоръженията, които идват с тази нова екосистема.

 • Осигуряване на потребителите

Всички приложения на DeFi дават възможност на потребителите, а не на организациите. Използвайки крипто портфейли, можете да взаимодействате с мрежата и да поемете контрола върху активите си. Така че вие ​​ще имате еднолично попечителство върху вашите лични данни и активи.

 

Случаи на използване на децентрализирана финансова технология

 • Управление на активи

Много децентрализирани компании за финансови технологии разработиха приложения за управление на активи. По принцип, използвайки тези приложения, можете да купувате, продавате, прехвърляте, залагате и печелите лихви върху вашите цифрови активи.

Както знаете, тук ще притежавате данните и никой друг. И така, тези приложения са необходими, за да ви помогнат да управлявате всичките си цифрови активи без никакви проблеми. Например Gnosis Safe, MetaMask и Argent са приложения, които могат да ви помогнат да управлявате активи.

 • Механизми за познаване на транзакциите (KYT)

Обикновено, в традиционните финанси, насоките „Знай своя клиент“ са изключително необходими за борба със схемите за финансиране на тероризма (CFT) и борбата с изпирането на пари (AML). Без тези схеми спирането на тероризма или измамни дейности не е възможно.

Децентрализираното финансиране обаче го извежда на различно ниво. Тук ще получите механизми за познаване на вашата транзакция (KYT). В действителност той ще се съсредоточи върху поведението на участващите потребители, а не върху тяхната самоличност.

 • Децентрализирани автономни организации

Друг популярен случай на използване на DeFi са DAO. Без DeFi концепцията за DAO никога не би била възможна. В действителност децентрализираната автономна организация следва блокчейн протоколи и елиминира необходимостта от централизирана власт.

Това е уникална концепция за организационна структура и бързо стана популярна. Въпреки че имаше някои възходи и падения по пътя, това все още е един от основните случаи на използване на протоколи DeFi.

 • Анализ на данни и управление на риска

Можете да използвате функциите от децентрализираното финансиране, за да анализирате данни и да вземате решения за нови възможности. Нещо повече, можете да ги използвате и за оценка и намаляване на риска. Обикновено DeFi предлага висока прозрачност около мрежовата активност и данни.

Можете да използвате тази функция, за да анализирате данните и да предвидите рискови дейности в мрежата. Defi Pulse или Codefi Data са някои от популярните приложения, направени единствено за този случай на употреба.

 • Токенизирани деривати

Използвайки интелигентните договори за децентрализирано финансиране, можете да разработите токенизирани деривати. Още повече, дериватите ще получат стойността си от базисен актив. Очевидно е, че ще трябва да се споразумеете за някои условия с другата страна, преди да токенизирате тези деривати.

Освен това, най-добрата част е, че можете да направите всеки реален актив като деривати. Например облигациите, фиатните пари и дори стоките могат да се превърнат в деривати.

 • Развитие на инфраструктурата

Има много приложения, които предлагат инструментите, от които се нуждаете за развитие на инфраструктурата. Това е друг популярен случай на използване на тази технология. Още повече, че можете да използвате тези инструменти за разработване, интегриране и компилиране на вашите алгоритми, за да направите свои собствени решения за блокчейн.

Например, трюфелният костюм се състои от рамки, среда за тестване, библиотеки от първа линия и т.н. Така че всеки разработчик може да използва този инструмент, за да разработи свой собствен блокчейн проект.

Има толкова много инструменти за блокчейн, които могат да ви помогнат да развиете своите блокчейн проекти много по-бързо. Вижте най-добрите инструменти за блокчейн, които разработчиците обичат, за да научат повече за тях.

 • Децентрализиран обмен

Друг от чудесните случаи на използване на децентрализирана финансова технология е децентрализираният обмен. Децентрализираните борси могат да направят вашата търговия с криптовалути много по-лесна, тъй като тя няма централен орган.

Следователно няма манипулация на активи или загуба на контрол над активите ви. Използвайки това, можете да транзактирате активи директно с друг партньор и да поемете контрола върху собствените си активи.

Той също така помага да се поддържа символична ликвидност в сравнение с традиционните борси.

 • Игри

Покупката в приложението е един от основните аспекти на игралната индустрия. Сега с новата технология тази индустрия може да започне да използва децентрализирани финансови монети като алтернатива на фиатните пари.

Нещо повече, тези компании за игри също могат да въведат иновативни модели на стимули и политики за възнаграждения, при които потребителите ще бъдат възнаградени с монети DeFi. Това може бързо да атакува повече потребители и да гарантира увеличени приходи за този сектор.

 • Цифрова идентичност

Можете да сдвоите базирани на блокчейн системи за самоличност с децентрализирани финансови протоколи, за да направите самосуверенна идентичност. Това е нов тип цифрова идентичност, при която вие ще бъдете отговорни за собствената си идентификация и данни. Нещо повече, DeFi може да ви предложи отворен достъп до тези платформи и да ви направи преносими самоличности, които можете да използвате навсякъде и по всяко време.

В действителност това е един от най-известните случаи на използване на тази технология и това наистина може да бъде начинът, по който се справяме с цифровите идентичности в момента.

 • Застраховка

Застраховането е друга голяма индустрия за интегриране на случаи на използване на децентрализирана финансова технология. DeFi може да предложи на застрахователните индустрии нулеви документи, автоматизирани застрахователни искове и одити. Да не говорим, че може да осигури сигурен и прозрачен процес на застрахователни искове.

Тук решения като Nexus Mutual, Opyn и VouchForMe могат да предложат споделяне на застрахователни рискове и да предложат ценни книжа, пуснати в застрахователните полици.

Прочетете също: 50+ Топ DeFi проекти през 2020 г.

 • Протокол за заеми и заеми

DeFi въвежда нов тип протокол за заемане и отпускане на заеми, който може да ви помогне да заемате или вземате назаем директно с друг партньор, без да се нуждаете от посредници. Още повече, че лихвените проценти за заемодателите също са страхотни, а има и управляеми опции за кредитополучателите.

Compound е един от инструментите за кредитиране и заемане, които предлагат автономни интереси при кредитирането.

 • Маржин търговия

Обикновено търговците на маржове трябва да заемат пари от брокери, но в DeFi търговията с маржове може да вземе нов обрат. В действителност те се задвижват главно от протоколи за отпускане на лишаване от свобода. Така че, няма да се налага да заемате пари от брокер за търговия.

Нещо повече, интелигентните договори също могат да автоматизират брокерските дейности, променяйки начина на работа на традиционната търговия.

 • Онлайн пазар

Онлайн пазарите цъфтят заради децентрализираното финансиране. В момента има множество онлайн платформи, които предлагат своите услуги в световен мащаб, продавайки продукти на услуги. Тук всичко е равностойно и можете директно да закупите продукт от марките или отделни продавачи.

 • Плащания

Децентрализираната финансова технология е подходяща за глобални платежни системи. Това е един от основните случаи на използване на DeFi. Използвайки приложения в това пространство, можете директно да изпращате и получавате пари навсякъде по света. Няма да имате нужда от посредници или каквото и да било. По този начин той се превръща в нов пионер за необезпеченото и недостатъчно банкирано население.

Прочетете още: Крайно ръководство на Ethereum Smart Contracts

 • Пазари за прогнози

Пазарите за прогнози могат да използват силата на DeFi за прогнозиране на бъдещи събития. В действителност тези приложения могат да съхраняват много информация, а пазарите за прогнозиране могат да ги анализират и да дадат възможност на потребителите да търгуват на стойност за бъдещо събитие.

Решения като Augur могат да ви предложат прогнози за спортни игри, икономически събития, резултати от избори и т.н..

 • Спестявания

Децентрализираните финансови технологични решения могат да ви помогнат да спестите доста по-бързо от традиционните банкови системи. В действителност традиционните акаунти предлагат лихви, но само до известна степен. В сравнение с това, DeFi изглежда предлага страхотни политики за лихви, които могат бързо да увеличат размера на спестяванията ви. Приложения като Dharma, PoolTogether предлагат опции за спестяване без загуби, които можете да изпробвате.

 • Конюшни монети

Стабилните монети са един от видовете децентрализирани финансови монети, при които те са подкрепени от стабилен актив. Основно те са подкрепени от фиатни пари, сребро, злато и дори други стабилни криптовалути. По този начин можете да използвате този тип монети, за да намалите нестабилната природа на крипто екосистемата и да осигурите по-добро жизнеспособно решение за плащане.

Искате ли да научите повече за стабилните монети? Вижте нашето изчерпателно ръководство за стабилни монети, за да научите повече за тази децентрализирана монета.

 • Синтетични активи

Синтетичните активи са горе-долу като стабилни монети. Но в този случай този тип актив е комбинация от друг актив, за да го направи по-стабилен. По-пример, можете да комбинирате злато, фиатни пари, за да направите синтетичен актив, така че всяко повишаване или понижаване на цената да може да балансира с други активи.

 • Токенизация

Децентрализираните финансови технологични решения идват с токенизация. По този начин токените са форма на цифров актив, който държи стойност в рамките на блокчейн мрежа. Можете да използвате маркери за мрежа, за да функционират или дори да ги използвате, за да извършвате транзакции помежду си. В действителност това е нова форма на дигитален актив.

 • Търговия

Търговията в това пространство може да варира до различни дейности като маржин търговия, търговия с деривати, крипто търговия, токени суапове и т.н. Така или иначе, криптовалутите могат да използват децентрализирани борси, за да получат по-ниски намаления, по-бързи транзакции, висока сигурност и притежание на активи.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Какви са предизвикателствата на DeFi?

 • Ниска производителност

DeFi използва блокчейн технология и те са по-бавни в сравнение с централизираните системи. Така че, когато използвате блокчейн за него, получавате по-бавен изход.

Има начин да увеличите производителността, но за това трябва да изберете частни блокчейни. Така че разработчиците трябва да вземат предвид този проблем и да направят промени, за да се справят с него.

 • Висока потребителска грешка

В мрежата DeFi вие носите отговорност за собствените си данни и транзакции. Така че, няма да има посредници, които да поемат отговорността вместо вас. По този начин той идва както с положителни, така и с отрицателни резултати.

Например, ако потребителят направи грешка в транзакциите, няма начин да я изтрие или да я обърне. Но да се уверите, че всеки отделен потребител е достатъчно внимателен, за да работи мрежата правилно, е трудно. Така че, DeFi все още трябва да извърви дълъг път.

 • Лош потребителски опит

В момента потребителите трябва да положат допълнителни усилия за използване на децентрализирани финансови приложения. В действителност самата технология е доста нова и за мнозина е трудно да разберат как работи.

По този начин, ако наистина иска да се превърне в жизненоважен елемент от световната икономика, тогава трябва да предложи допълнителни предимства, за да привлече повече потребители.

 • Разпръсната екосистема

В екосистемата DeFi има твърде много приложения за една задача. Следователно намирането на най-добрия, който отговаря на вашите нужди, е трудна задача. Във всеки случай очакването на потребителите сами да намерят най-добрия избор също не е логично.

Така че, разработчиците трябва да помислят за стратегия, която може директно да насочва всички потребители към приложенията, от които се нуждаят, и да не налага твърде много опции.

 • Интелигентни грешки при договори

Екосистемата DeFi вече се основава на количеството, а не на качеството. В много случаи разработчиците пускат децентрализирани финансови приложения, без да проверяват правилно или тестват дефектни кодове в алгоритмите.

В резултат на това много интелигентни договори идват с грешки, които вредят на опита на потребителите. Те също са податливи на кибер-атаки. Така че много потребители могат да загубят сигурността на своите договори.

 • Ниска скалируемост

Мащабируемостта е огромен проблем, когато става въпрос за DeFi. В действителност публичните блокчейни не са достатъчно мащабируеми, за да предлагат своите услуги на глобалната икономика. Когато в мрежата има твърде много участници, цялостното представяне става лошо и тромаво.

Ако обаче иска да дебютира като алтернатива на традиционната ни банкова система, тя трябва да бъде мащабируема.

 • Манипулации на Oracle

DeFi все още зависи от оракули за извличане на информация извън мрежата. Но тези оракули са силно централизирани и следователно доста уязвими за атаки.

Така че, както можете да видите, оракулите са огромни недостатъци в сигурността на приложенията, които ги използват. Ако децентрализираната финансова технология иска да предложи 100% сигурност, тя трябва да спре да използва централизирани оракули за извличане на информация.

 • Летлива природа

Децентрализираното финансиране използва цифрови активи или крипто активи, които са силно нестабилни. Въпреки че те могат да използват стабилни монети, за да го архивират, контролирането на тяхната стойност не е възможно към този момент. Така че цялата мрежа от приложения, която се занимава с тези активи, се превръща в нестабилна екосистема, което е голяма пречка за икономическия растеж.

 • Проблеми със съхранението

Blockchain не предлага голямо съхранение. За финансово приложение обаче трябва да предлага неограничено съхранение, тъй като милиони хора могат да го използват.

Но в действителност потребителите са изправени пред престой, недостатъчни проблеми със съхранението, когато се опитват да използват някое децентрализирано финансово приложение. За да се борят с това, разработчиците трябва да измислят по-добра стратегия, за да предложат на всеки потребител добро количество капацитет за съхранение, без да влошават работата на платформата.

Искате ли да научите за повече рискове в DeFi? Вижте нашето ръководство за рисковете в DeFi и как можете да ги управлявате в момента!

Крайна бележка

Децентрализираното финансиране ни помага да установим по-добра икономическа структура и да осигурим прозрачна финансова система. С DeFi, който променя традиционните ни системи, бързо излизат на бял свят нови възможности. Въпреки че технологията все още има много недостатъци, все още няма начин да се подкопаят и ползите.

Можете да използвате тази нова развиваща се икономика за по-добра възможност за кариера. Следователно, ако можете да се възползвате от своите DeFi умения, можете също да станете част от глобална революция. Така че е разумно, че ще използвате надежден източник, за да научите повече за него. Ще ви препоръчам да проверите нашия курс по децентрализирани финанси като първата стъпка за вашата кариера в блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector