Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Hyperledger Fabric: Pioneer Of Blockchain

Hyperledger е една от най-популярните блокчейн платформи от корпоративен клас на пазара в момента. В действителност има огромно количество примери, когато компаниите използват Hyperledger като гръбнак на своята мрежа.

Hyperledger обаче е общ проект, при който по него се развиват други множество проекти. Нещо повече, в момента Hyperledger има 14 проекта под крилото си. Сред тях Hyperledger Fabric е най-популярният досега.

И днес, аз ще покрия всичко, което трябва да знам за блокчейн платформата, за да ви помогна. И така, нека започнем!

 

 

Contents

Глава-1: Какво е плат Hyperledger?

Фондацията Linux е тази, която за първи път излезе с идеята за Hyperledger през 2015 г. В действителност беше идеалното време да помогнем на blockchain общността да расте и да постигне пълния потенциал, който има.

Hyperledger обаче не само популяризира един-единствен стандарт, но предлага по-скоро среда за сътрудничество. И така, под крилата му има множество усилия за съвместна работа.

Hyperledger Fabric е корпоративен блокчейн проект с отворен код под Hyperledger. Освен това, както всяка друга блокчейн мрежа там, тя се предлага с интелигентни договори, дневници и протоколи, които помагат на участниците да управляват всички свои транзакции.

В действителност, Хиперледгер Fabric има някои разлики от типичните блокчейн платформи. Един от тях е фактът, че е разрешен и частна мрежа. Така че, вместо да позволява на неизвестни участници да влязат в системата, той създава функция за членство и позволява разрешените.

За да бъдем откровени, това е отличен подход за предприятията. В действителност корпоративните компании имат много проблеми с поверителността. Така че те трябва да поддържат своята цялост и да пазят всички конкуренти извън тяхната мрежова система.

По този начин наличието на Hyperledger Fabric с гръб наистина отваря нови възможности за компаниите.

Платформата също е доста гъвкава, след като се запознаете с нея. Освен това предлага опции за включване на функции, използване на множество консенсуси, различни формати на счетоводната книга и MSP. Така че, в известен смисъл, той ви предлага много възможности да го направите по-лесен за ползване според вашите нужди.

От друга страна, той има опция за канали, които биха позволили на участниците да създават частни транзакции. За много компании е жизненоважно, защото може да се наложи да се справят с чувствителни въпроси. И всички участници в мрежа не са напълно надеждни за това.


Глава 2: Основни предимства на плат Hyperledger

Има някои основни предимства на блокчейн Hyperledger Fabric, които трябва да проверите, преди да премина към следващия сегмент. Според документите за плат Hyperledger, технологията може да предостави много полезни функции – с отворен код, качествен код, по-висока ефективност, модулен дизайн и широки приложения.

Така че, нека видим какво всъщност предлагат пробите от плат Hyperledger в този случай.

 

 • Отворен код

Blockchain Hyperledger Fabric е платформа с отворен код, така че всеки може свободно да я използва. По този начин това означава, че няма да се налага да го купувате от тях, ако искате да го използвате за някой от вашите проекти. Още повече, че няма и блокировки на доставчици.

В много случаи обаче индустриите искат да добавят повече функции или не искат да губят пари за такси за разработчици. Това е така, защото въпреки че изходният код е безплатен, ще трябва да имате развиващи се умения, за да разберете с какво си имате работа.

И така, ще ви трябва екип от програмисти, които могат да го разберат. Освен това можете също да добавите или премахнете някои от функциите, за да направите блокчейна плат Hyperledger по-подходящ за вашата индустрия.

 

 • Подходящ за широкообхватна индустрия

Понастоящем платформата може да се използва с всякакъв вид индустрия. Така че, означава, че каквато и компания да имате, тя ще върви перфектно с нея. В действителност индустрии като верига за доставки, банкиране, Интернет на нещата, здравеопазване, правителство, медии, киберсигурност и много други го преследват.

Освен това, много мостри от плат Hyperledger на пазара могат да ви покажат как технологията достига популярност. Освен това, тъй като мрежата е разрешена, използването й във всяка среда става доста лесно.

 

 • Кодекс за качество

Той предлага внимателни наблюдения, за да се увери, че качеството преобладава при всяко ново добавяне. Това е една от най-добрите части на блокчейна Hyperledger Fabric. Според документите за плат Hyperledger ще видите, че всички техни кодове преминават през решаваща проверка.

В действителност те искат да се фокусират повече върху качеството, отколкото върху количеството. Така че, ако добавят някакви нови функции, той преминава през тежки фази на тестване, за да открие всяка скрита грешка. Освен това, тъй като образците на плат Hyperledger са с отворен код, общността също допринесе значително за усъвършенстването на кодовата база.

По този начин винаги ще получите първокласно ниво на качество, когато става въпрос за мостри от плат Hyperledger.

 

 • По-висока ефективност

Според документите за плат Hyperledger, той осигурява по-голяма ефективност в сравнение с други блокчейн платформи.

В действителност вътрешната структура на блокчейн плат Hyperledger насърчава ефективността. Всеки възел в пробите от плат Hyperledger има различно работно задание. Така че, той може да отдели транзакциите от други процеси на ангажиране и поръчка.

По този начин възлите могат да обработват множество транзакции едновременно, без да забавят системата. Освен това, тази нова структура гарантира, че консумацията на време е относително ниска и ускорява цялостната функционалност.

Успоредно с това много възли нямат тежестта да обработват транзакциите. Тези възли обаче могат да се съсредоточат върху поддържането или удостоверяването на счетоводната книга.

 

 • Модулен дизайн

Друго голямо предимство, за което знам от документите за плат Hyperledger, е модулната структура. Модулният дизайн осигурява по-голяма функционалност на мрежата. И защо не? В действителност можете да използвате различни алгоритми, за да стартирате пробите от плат Hyperledger за различни цели.

Например можете да изберете алгоритъм за криптиране, друг за идентичност и друг за консенсус. За това всичко, което трябва да направите, е да го включите в блокчейн Hyperledger Fabric. Така че, не сте останали само с един тип алгоритъм, който да се изпълнява на блокчейн Hyperledger Fabric.

Това е голям плюс, нали?

 

Глава-3: Архитектурен модел на плат Hyperledger

Активи

Нека започнем с активи. В диаграмата на архитектурата на Hyperledger Fabric активите могат да бъдат всичко, което има парична стойност в системата. Освен това обхватът може да варира от материални до нематериални активи. В действителност бихте получили шанса да модифицирате всеки актив, като използвате съоръжението с верижен код в мрежата.

Всички съгласия в диаграмата на архитектурата на плат Hyperledger са представени като двойка ключ-стойност. От друга страна, транзакцията са другите промени в състоянието на дневника. Освен това можете да представите активите в JSON или в двоична форма.

 

Верижен код

Следва верижният код за диаграмата на архитектурата на плат Hyperledger. Е, верижният код всъщност е бизнес логика, която може да дефинира актив и други транзакционни модификации на този актив. В действителност верижният код работи отделно от поръчките за транзакции, което оптимизира мрежата за по-голяма сигурност.

Нещо повече, той налага правила за промяна на двойките ключ-стойност или друг вид състояние в базата данни. Можете да изпълните верижен код, като използвате преходно предложение. По-късно изпълнението ще промени състоянието на актива.

Можете да го възприемете като интелигентен договор. В документите за плат Hyperledger те използват и двата термина взаимозаменяемо. Те обаче не са напълно едно и също нещо.

 

Книга

В диаграмата на архитектурата на плат Hyperledger друга част е книгата. Той кодира цялата история на транзакциите в неизменяема книга. Също така, идва с SQL заявка като капацитет. В действителност счетоводната книга е секвенирана и не можете да промените състоянието на транзакцията, след като попадне в нея.

Това прави счетоводната книга доста здрава.

Други функции включват заявки само за четене, истории само за четене, подписи на транзакционния партньор и много други. Но ще говоря за тях малко за диаграмата на архитектурата на плат Hyperledger.

Друго чудесно нещо в регистъра е, че той се доставя със списъци за контрол на достъпа, така че само лицето, което има достъп до него, може да го види. В действителност, ако човек няма право да види информацията, тогава той / тя не може да проникне в протоколите за сигурност.

Освен тези, той също така обхваща конфигурацията на блоковете, за да се увери, че всеки отделен блок следва същата структура.

 

Самоличност

Е, диаграмата на архитектурата на плат Hyperledger показва, че системата е разрешена. И така, ако те нямат никакво управление на самоличността, как ще стане това, нали? В действителност интелигентният договор Hyperledger Fabric предлага услуга за идентичност на членството, която помага да се управляват всички самоличности в разрешената мрежа.

С помощта на този елемент можете да изберете кой да влиза в мрежата и кой не. И така, в крайна сметка ще ограничите вътрешната си мрежа от външен обсег.

Това всъщност е чудесно решение за Enterprise Company, защото има много информация, която не трябва да попада в публичните ръце. В действителност всеки трябва да поддържа конкурентното си предимство на пазара и затова имате нужда от услугата за членство.

 

Поверителност и поверителност

С разрешено влизане получавате поверителност и поверителност в диаграмата на архитектурата на плат Hyperledger.

Освен това той идва с ограничения за данни и средства за частни транзакции. Във всеки случай можете да споделите счетоводната книга с цялата мрежа от възли, но можете да зададете и привилегии за други страни.

Те основно включват частни транзакции. Така че, когато инициирате частна транзакция, можете да изберете да запазите този запис за себе си участващата страна. Но винаги помнете, че ще бъде и на счетоводната книга. Въпреки че други хора може да не го видят, но все пак ще бъде там.

 

Протоколи за сигурност

Ще получите по-висока степен на протоколи за сигурност, за да защитите мрежата от всякакви атаки. В диаграмата на архитектурата на плат Hyperledger ще получите механизъм за криптиране, за да защитите цялата информация в регистъра.

Така че всеки би видял криптирана информация вместо истинското нещо.

Нещо повече, те имат и други измервания на безопасността, които правят мрежата напълно способна да предпазва от всякакви атаки.

Това прави тази платформа отличен избор, когато става въпрос за корпоративни компании. В действителност компаниите от висок клас винаги са изправени пред непосредствена заплаха от кибератаки. Но с помощта на блокчейн технологията те лесно могат да бъдат в безопасност.

 

Консенсус

Сега за най-важната част от архитектурата. Е, в действителност той предлага уникален подход за постигане на консенсус, което го прави идеален за корпоративно решение. В действителност консенсусните алгоритми на Hyperledger Fabric работят върху модела на Kafka.

Но това е само за справка. В действителност можете да използвате и други консенсусни механизми за целите на поръчките. Това всъщност е една от най-добрите характеристики на консенсусния алгоритъм на плат Hyperledger.

Всъщност позволява на потребителя да зададе консенсусния протокол за околната среда, без да ограничава творчеството си. Можете също така да използвате множество протоколи за консенсус за множество процеси.

Както и да е понастоящем, в момента се обработват множество алгоритми за консенсус на плат Hyperledger. Също така услугите за поръчки позволяват базирани на BFT алгоритми.

Освен това новата версия на технологията носи ново допълнение към консенсуса, което е Raft. Това обаче не е устойчиво на византийски грешки, а само устойчиво на повреда. И така, не можете да го разклоните също.

Във всеки случай моделът на Kafka също е CFT, а не BFT. Но тъй като системата е разрешена и само доверени хора могат да влязат, моделът на Kafka работи ефективно добре.

За да се запази целостта на системата, алгоритъмът за консенсус на плат Hyperledger е задължителен. Сега нека видим какви са свойствата на консенсуса.

 • Жизненост: Тук всички неизправни възли ще получат изпратената транзакция.
 • Безопасност: Всички възли в системата ще получат една и съща последователност на изхода за една и съща последователност на входа. Това означава, че когато възлите получат идентични серии от транзакции, всички промени в състоянието също ще бъдат еднакви.

 

Понастоящем алгоритъмът за консенсус на плат Hyperledger –

 • Соло

В действителност, алгоритъмът за консенсус на плат Hyperledger Solo е най-вече любимият алгоритъм на разработчика за експериментиране. Освен това, той включва само един възел и определено не е подходящ за производствени сценарии.

 

 • Кафка

Kafka не е византийски толерантен към грешки, а консенсусен алгоритъм за устойчивост на неизправности. Тук водещият възел ще извърши цялата поръчка. От друга страна, репликите в синхрон са тези, които са водещи. Но след определени гласувания можете да изберете лидер в мрежата.

 

 • Сал

В тъканта, алгоритъмът за консенсус за тъкани Raft Hyperledger следва модел на лидер и последовател. В действителност всички лидери се избират динамично от група възли за подреждане в мрежата. Още повече, че водачът репликира главно всички съобщения към всички следващи възли.

Системата обаче може да издържи загубата на възли и дори водещи възли. Но в мрежата трябва да има възли за подреждане. И така, това е CFT, а не BFT.

Например, ако в мрежата има 7 възла, тя може да издържи на загуба на три възли, оставяйки останалите четири възли.

 

Какъв е процесът?

Обикновено целият процес е разделен на три части –

 • Подкрепа
 • Поръчка
 • Проверка

По принцип следва тези стъпки –

 • Клиент ще поиска транзакция.
 • След това приложението SDK ще генерира предложение за транзакция и ще го изпрати до одобряващите възлови връзки.
 • След това партньорите ще проверят дали предложената транзакция следва стандартния формуляр, съдържа подписа на клиента и неговия валиден или не и дали клиентът има разрешение за това.
 • След това предложенията за транзакции въвеждат аргумента и след това се предават на интелигентния договор или верижен код или на други SDK приложения.
 • След това приложението ще провери подписите и ще сравни отговорите на предложенията.
 • По-късно тя ще излъчи транзакцията с набори за запис / четене и подписи към възлите за подреждане.
 • След това възловите възли подготвят блока и след това го предават на всички връстници.
 • Всички връстници получават актуализирания блок, добавен към веригата, и блокът се добавя и към базата данни.

 

Глава 4: Идентичност, членство и партньорско управление

Самоличност

В блокчейн мрежата има много действащи лица, като администратори, поръчители, връстници, клиентски приложения и много други. Всички участници трябва да получат сертификат, за да влязат в мрежата на Hyperledger.

В действителност тези участници получават сертифицирани самоличности, за да гарантират, че имат разрешение за достъп до информация в мрежата.

Още повече, самоличността може да включва името на организацията на индивида, каква роля играе или други атрибути. По принцип това е цифрова форма на сертифициране на служителите.

 

Членство

Пробите от плат Hyperledger предлагат функция за доставчик на услуги за членство, която помага да се идентифицира коя идентичност е доверена и коя не.

В действителност програмата изброява самоличността в рамките на организация, на която може да се вярва. Или също така изброява кои CA са валидни за разрешаване на самоличности на новите членове.

По този начин, когато тези CA позволяват на други членове да влязат в платформата, те автоматично се доверяват.

Понякога системата може да използва комбинацията от двата модела. Освен това, той също така възлага специфични роли за удостоверяване на много идентичности. Така че някои може да имат достъп до определена информация, докато други нямат.

 

Управление на връстници

Какви са връстниците?

Няма блокчейн мрежа без връстници. В действителност връстниците са домакини на интелигентни договори и книги. Нещо повече, те всъщност формират цялата блокчейн мрежа. Без партньорски възли всъщност няма да има работеща система.

В документите за плат Hyperledger виждаме, че има много елементи, които взаимодействат с връстници. Не само счетоводните книги, но и интелигентният договор за плат Hyperledger разчитат силно на тези елементи.

Във всеки случай има някои специфични роли на връзки на връзки в пробите на плат Hyperledger. В действителност всички възли в системата не играят една и съща позиция. Освен това всички задачи и функции се разпределят между връстниците. И заедно те могат да установят средно положение за справедливост.

Така че, нека видим какви са те в момента!

 

Ролеви връзки в мрежата

 • Котва връстници

Случайно всички анкерни връстници се разглеждат извън организационната мрежа в системата. Първоначално, когато някой настрои мрежата отначало, връзката с котва се включва.

Основната цел на Anchor връстника обаче е да се използват клюки за комуникация и откриване на други анкерни връстници от различни организации.

Тъй като множество организации могат да съществуват съвместно в мрежа, други страни трябва да знаят кои организации са в системата. По този начин, връзките с котва влизат. Те обаче могат да комуникират само с други връстници с котва, но не и с други връстници, които не са котва..

 

 • Не-анкерни връстници

Много организации създават други връстници освен закотвени връстници по много причини. По принцип тези връстници могат да помогнат на мрежата да се справи с всяка ситуация на бедствие. Във всеки случай, не-закотвени връстници са основно част от канала и те могат да комуникират с други не-закотвени връстници в канала.

 

 • Bootnode връстници

Според документите за плат Hyperledger, връстниците в bootnode са неразделна част от системата. Те помагат на други връстници в организацията да открият повече връстници и да инициират протокол за клюки. Още повече, че клюкарският протокол им позволява да обменят различна информация относно системата.

 

 • Лидер Връстници

В рамките на една организация може да има множество връстници. Въпреки това, само един от тях всъщност може да приеме нов блоков ред и да ги разпредели сред други връстници. В действителност този тип връстници се наричат ​​Водещи връстници.

Още повече, че ролята на връстник лидер всъщност сваля тежестта от поръчителя.

 

 • Одобряване на връстници

В действителност всички връстници с инсталиран интелигентен договор за плат Hyperledger могат да участват в процесите на одобрение. Основно тук участникът подписва транзакцията въз основа на това дали е валидна или не. Мислете за това като за процес на консенсус и тук одобряващите партньори могат да участват само.

 

Глава 5: Елементи на екосистемата

Сега ще говорим за различните други елементи на екосистемата Fabric. Нека да видим какви са те –

 • Книга

Книгата в системата съдържа всички елементи или състояние на организацията. В действителност, мислете за това като за форма на база данни, в която всички транзакции се съхраняват подредено. Във всеки случай характеристиките на дневника в системата са това, което прави тази нова технология толкова доходна.

В действителност никой не може да промени книгата, след като данните за транзакциите получат запис в нея. Освен това, дори ако някой се опита да промени стойностите, това не работи. Още повече, тъй като всичко е подредено, всеки може да направи заявка за търсене, за да разбере каквато и да е информация относно транзакциите.

 

 • Слово състояние

Тук думата състояние се отнася до базата данни, която събира всички кеш данни, за да открие текущите стойности на регистъра. По този начин улеснява сравнително лесния достъп до стойностите, вместо да го изчислява от дневника.

Е, можете да създавате, променяте или актуализирате състоянието на думата в системата. Така че стойността ще се променя често.

Освен това, тъй като има структура на база данни, ще получите и много други атрибути за взаимодействие със състоянията. В действителност множество приложения, добавящи преходи в главната книга, ще променят стойността на състоянието.

Приложенията за интелигентни договори на плат Hyperledger също го променят.

 

 • Структура на блока

Според документите за плат Hyperledger блоковата структура на мрежата е разделена на три категории –

Заглавка на блока: Заглавката на блока съдържа номер на блок, който започва от числото нула или генезисния блок. След като пристигнат нови блокове, той се увеличава с един. От друга страна, той също съдържа текущ хеш адрес на блока, а също и хеш адрес на предишния блок.

Блокиране на данни: В този раздел всички транзакции са подредени по ред. В действителност услугата за поръчки всъщност създава този раздел. Въпреки че транзакциите са богати, но те съдържат ясна структура.

Блокиране на метаданни: Е, в този ще получите времето, сертификат, подпис на блок-писателя, ключ за кръчма и много други. Във всеки случай ще има индикатор, който ще каже дали този е валиден или не. Въпреки че няма да го видите в информацията за хеш.

 

 • Структура на транзакциите

Съдържа пет елемента. Нека да видим какви са те –

Заглавна част: Тук са включени основните елементи на транзакцията, като например метаданни на съответната версия на верижния код.

Подпис: Тук се съхранява подписът на клиента. В действителност е много важно да го включите, за да видите дали транзакцията е валидна или не.

Предложение: Предложението съдържа всички входни параметри за транзакцията. В комбинация със световната държава тя създава нова световна държава.

Отговор: В тази се отбелязва преди и след състоянието на световната държава. Ако транзакцията е валидна, тогава системата ще я използва.

Подкрепа: Тук са включени всички знаци от одобряващия партньор. Това зависи главно от политиката за одобрение.

 

 • Услугата за поръчки

В плат Hyperledger има възел, наречен възел за поръчка, който управлява подреждането на транзакции. Освен това, заедно с други възли в протоколите, той формира услугата за поръчване.

В действителност публичните блокчейни нямат подходяща система за поръчки и затова много партньори имат различен подход към реда на транзакциите.

За да разреши този проблем, Hyperledger представи този нов механизъм. Тук счетоводните книги не се разклоняват като другите типични платформи. Така че, каквото и да се счита за валидно, ще бъде окончателно. Но първо трябва да премине през услугата за поръчки.

 

 • Частни данни

В случай че част от информацията се запази частна от други страни, организацията получава функцията за създаване на частен канал. Тук те могат да включват само членовете, които могат да виждат информацията и да не допускат други членове.

Във всички частни канали обаче трябва да има административен ръководител, който да поддържа всички версии на интелигентния договор на Hyperledger и други политики. Освен това той също така не позволява случаи на употреба, които могат да включват други участници извън канала.

Във всеки случай това може да бъде наистина добър начин за осигуряване на чувствителна информация във всяка корпоративна компания.

 

Глава 6: Какви са случаите на употреба?

 • Банкиране

Банкирането може да бъде един от най-подходящите случаи на използване на Hyperledger Fabric в списъка. В действителност мрежата, която банките не са оборудвани, за да издържа адекватно на всички видове кибератаки.

Освен това тези мрежи редовно са насочени от киберпрестъпници. Така че банките трябва да имат по-висока система за сигурност, която да отблъсква всички атаки.

В много случаи банките също страдат от лоши служители, които са склонни да помогнат на тези престъпници да влязат в мрежите. Въпреки това, с помощта на плат Hyperledger, намирането на тези виновници е лесен бриз.

Още повече, че технологията предлага достъп за членство и всичко, което се случва в мрежата, е в дневника. Нещо повече, с първокласната сигурност никой отвън или отвътре не може да срине системата.

 

 • Финансови услуги

Има и други финансови услуги, различни от банки, като застраховането може да се възползва значително от Fabric. Обикновено основните нужди на този раздел са отчетност, поверителност и поверителност. Излишно е да казвам, че тази технология е повече от способна да се справи с който и да е от тези сценарии.

Всъщност това е причината, поради която разрешените блокчейни са толкова популярни. Тук мрежата е способна да разделя възлите и да им предоставя собствена поверителност. Освен това репликацията на същите данни не е възможна поради надеждните консенсусни алгоритми.

Във всеки случай финансовите услуги също могат да използват случаи на използване на плат Hyperledger и за интелигентни договори. Тук те могат да започнат интелигентен договор без шум и това би отървало всички усложнения на документооборота.

 

 • Търговия

Понастоящем търговската индустрия е една от водещите в пазарната ниша на предприятията. Нещо повече, това може да бъде най-добрата платформа за случаи на използване на плат Hyperledger в списъка. Търговията се занимава с много възходи и падения.

В действителност международната търговска система не зависи от пазара, тъй като няма доверие между двамата търговски партньори. Например, ако искате да търгувате с компания, която е на половината път по света, няма наистина да знаете дали партията е надеждна или не.

В резултат на това много от тях страдат от измами, като не доставят стоките или не плащат дори след получаване на продуктите.

С Hyperledger обаче можете да проследите цялото нещо от платформата и да използвате интелигентен договор за автоматизиране на плащането, когато пристигне стоката. Така че, това е печеливша ситуация и за двете страни.

 

 • Здравеопазване

Здравеопазването е още един от случаите на използване на плат Hyperledger на пазара. В действителност полето страда от масивни проблеми с фалшификатите, фалшиви идентификационни данни и нарушения на поверителността. Тъй като системата не е много актуална, тя не успява да провери пълномощията на лекар, преди да ги наеме.

Освен това много фалшиви лекарства влизат в системата, тъй като няма подходящи инструменти за мониторинг. В резултат на това много пациенти страдат тежко. От друга страна, пациентите не искат личните им медицински записи да бъдат публична собственост.

Но системата не е в състояние да гарантира пълна поверителност и обикновените хора страдат от това. С новата технология обаче можете да използвате всички функции в една мрежа. Проверката на идентификационните данни, проследяването на наркотиците и поддържането на поверителност биха били много по-лесни от всякога.

 

 • Безопасност на храните

Безопасността на храните е друга чудесна възможност за случаите на използване на плат Hyperledger. Поради най-новото масово производство на храни, качеството изглежда бързо намалява. От друга страна, много компании не спазват правилно кодовете за безопасност.

В резултат на това обикновените хора страдат от хранителни болести. За да осигурят пълната безопасност на масово произвежданата храна, компаниите могат да използват тази мрежа за проследяване на всички процеси.

На всеки етап те могат да гарантират, че цялата храна преминава през стандартните изисквания. Освен това те проверяват проверките за проверка на качеството в реално време.

 

 • Интернет на нещата

Интернет на нещата е прекрасен случай на използване на плат Hyperledger. Тъй като всичко е свързано помежду си, вътрешната система трябва да има много стабилен протокол за сигурност. Ако някой кибер престъпник получи достъп до едно от устройствата, той / тя може да компрометира и всички други устройства.

В действителност това е сериозна заплаха за сигурността. Но с плат Hyperledger те могат да получат протоколи за сигурност от висок клас, от които се нуждаят.

Нещо повече, устройствата могат да комуникират помежду си по защитен канал, без никой да ги подслушва. Освен това устройствата ще споделят информация, когато е необходимо, а не през цялото време.

 

 • Енергия

Е, в действителност енергийният пазар сега е за големите играчи. По-голямата част от енергийния сектор обаче се занимава с небалансирани разпределения. Без правилно управление на системата, всички ресурси скоро ще свършат.

С помощта на плат Hyperledger за този сектор става относително лесно да го управлява и организира правилно. Нещо повече, той е в състояние да предложи нов вид пазар, където собствениците на жилища могат да отдават енергия под наем, когато е необходимо.

По този начин е възможно правилното проследяване на потреблението на енергия. Освен това ще има и ограничени прекратявания. И по този начин индустрията би променила пейзажа на системата.

 

 • Информационни технологии

Предполагам, че ИТ секторът е най-известният случай на използване на плат Hyperledger. В действителност този сектор е отговорен за поддържането на системата в бизнес мрежа и за сигурността на данните.

Въпреки това, поради използването на стари мрежови системи, този сектор относително изостава. Нещо повече, хората, които манипулират данните с цел лична изгода, са по-известни от всякога. С помощта на тази нова технология обаче компаниите вече могат да получат пълната сигурност, от която се нуждаят.

Освен това, Hyperledger Fabric е напълно оборудван, за да поддържа всякакъв вид функции. Така че добавянето на нови слоеве функции за сигурност изобщо не би компрометирало мрежата.

 

 • Управление на веригата за доставки

Управлението на веригата за доставки е наистина страхотна индустрия, където случаите на използване на плат Hyperledger могат да блестят. Тази индустрия обаче е една от най-трудните за управление до момента. В действителност всяка една стъпка от управлението на веригата за доставки е изключително сложна.

Трудно е да се проследи всички доставки и производствена линия и да се гарантира, че тя достига до клиентите, без да бъде открадната.

Но с новата технология тези индустрии могат да рационализират всичко в реално време. Би било лесно да се обадите дали доставките имат качество или да проверите производствената линия или дори да ги съхранявате правилно.

Освен това технологията гарантира, че никой не може да открадне стоките и да ги замени с фалшиви продукти.

 

 • Правителство

Е, държавните служби се нуждаят от сериозна промяна. С цялата корупция в този бранш гражданите бавно губят вярата си в системата. И защо не трябва? Всичко в правителството се управлява неправилно и предлага бавни резултати.

В резултат на това всички граждани под управлението страдат много. Освен това правителството разполага и с нестабилно количество хартиени пътеки, които са склонни към злоупотреба.

Въпреки това, с помощта на разрешения канал, те могат да съхраняват всичките си поверителни данни на платформата без никакви проблеми. Още повече, че никой не може да променя файловете в мрежата. Така че корупцията най-накрая ще свърши и хората ще получат необходимата яснота.

 

 • Автомобилна

В действителност транспортният сектор бързо се променя. Освен това по-голямата част от системата вече включва интелигентни устройства. Това означава, че сега транспортът е много по-умен от традиционния. Но за да поддържа устройствата, индустрията се нуждае от защитна мрежа.

И плат Hyperledger го предлага. С помощта на тази система тя може да се справи с проблеми със сигурността. Нещо повече, той може да проследява превозно средство и да предлага решения за микроплащане за приложения за споделяне на пътувания.

Проследяването на части също е друг голям плюс в този случай на употреба. Освен това наличието на защитена точка за отпускане за всякакъв вид плащания спрямо нишата е сравнително необикновено.

 

 • Медии и развлечения

Индустрията на медиите и развлеченията използва по-сложни системи от другите индустрии. Друг проблем обаче тормози тази система. В много случаи художниците не получават подходящо обезщетение за работата си.

Освен това много хора използват чуждото произведение като свое, което увеличава проблема с авторските права.

Но дори и с патентоването на медиите и развлекателната индустрия не е в състояние да спре всички проблеми. По този начин в този случай случаят на използване на плат Hyperledger може да помогне много. Той може да издаде патент или да лицензира произведението на художник.

Нещо повече, той може също така да проследи всяка незаконна употреба на тази форма на изкуството доста лесно.

 

Глава 7: Компании, използващи плат Hyperledger

 • Американска администрация по храните и лекарствата (FDA)

Е, вече знаете, че данните в здравеопазването се нуждаят от високо ниво на сигурност и плат Hyperledger може да осигури това с лекота.

В действителност FDA използва тази нова технология, за да предложи сигурност на здравните данни. Освен това платформата предоставя огромни ползи за пациентите. Използвайки тази платформа, пациентите могат да управляват своите медицински данни по-независимо. Също така, при правилна употреба, платформата може да доведе до големи медицински открития.

Във всеки случай в момента той съхранява електронни медицински записи (EMR), геномна информация и клинични изпитвания.

Освен това платформата е силно мащабируема и предлага ефективен начин за управление на цялата информация, свързана със здравеопазването.

 

 • Лондонска фондова борса

Лондонската фондова борса използва плат Hyperledger за подхранване на различен вид търговска бизнес мрежа. Но те използват тази технология само като среда, за да получат оперативна съвместимост в рамките на вече съществуващата си система.

И по този начин те насърчават ефективността. В действителност проектът има за цел сегрегация, заедно с поверителността. Тези два компонента са абсолютно необходими за финансовите услуги.

Следователно Fabric е идеален за проекта. Нещо повече, той е напълно оборудван, за да предложи поверителност с функцията си за членство. И платформата ще използва криптография, за да поддържа и пълните изисквания за поверителност.

Във всеки случай много други компании работят с Лондонската фондова борса, за да получат оперативна съвместимост.

 

 • Sichuan Hejia Co. Ltd..

Фармацевтичните продукти са и други сектори на здравеопазването, които се занимават с много въпроси. Но за да разреши всички проблеми в този сектор, Sichuan Hejia излиза с платформа, базирана на плат Hyperledger.

Компанията обаче не работи, други фармацевтични търговци, банки и болници също работят по проекта. В действителност те използват системата за прилагане на Yijian Blockchain. Тази система работи върху Fabric и работи ефективно.

В действителност основната цел на Heija е да предложи прозрачно решение за управление на веригата на доставки за фармацевтични компании. Нещо повече, той също така предлага рационализиране на всички процеси на плащане само от мрежата.

 

 • ANZ и Westpac

Дигитализацията на банковите гаранционни процеси е още един от текущите проекти на Fabric are the moment. Тук компаниите ANZ, Scentre Group и Westpac работят заедно, за да успеят проекта.

В момента те получават технологична подкрепа от IBM за това. Обикновено банковите гаранции имат много проблеми, като подправяне и незаконна документация. Но банките трябва да се справят с проблема. С нарастващата нужда става трудно да се провери правилно всяка отделна документация.

Така че, за да бъде по-ефективно, всички документи ще бъдат използвани в дневника и ще преминат през строг метод за цифрова проверка.

По този начин корупцията в тази ниша най-накрая ще приключи.

 

 • CLS

Една от компаниите, използващи Hyperledger Fabric, е CLS. В действителност CLS използва Hyperledger Fabric за своето решение за нетиране на плащания. В момента те го наричат ​​„CLSNet“. Причината за въвеждането на този нов проект е да се намалят рисковете, оптимизиране на ликвидността в рамките на деня и да се насърчи информираността за всяка валута в реално време.

Както и да е, CLS се оказва един от най-големите доставчици на сетълмент и намаляване на риска за валутния пазар.

Освен това, това решение определено ще включва играчи като хедж фондове, брокери, брокери, банки и корпорации. Освен това потребителите могат директно да изпратят FX инструкциите, използвайки платформата CLSNet.

 

 • UBS

UBS си сътрудничи с други компании като Bank of Montreal (BMO), Commerzbank, CaixaBank и Erste Group за глобална търговска платформа. Интелигентният договор за плат Hyperledger ще задвижва платформата единствено.

Във всеки случай те се възползват от технологична помощ от IBM, за да го направят. Освен това те наричат ​​платформата „Batavia“. Използвайки тази платформа, всякакъв вид организация, независимо дали е голяма или малка, трябва да влезе в играта за търговия.

Освен това няма значение какъв маршрут използвате, за да сключите сделка. По този начин платформата предлага по-ефективна, лесна за използване и мащабируема среда за търговия с прозрачност.

Следователно, това може да промени начина на световна търговия.

 

 • Енергийна общност на TenneT

В днешно време търсенето на електроенергия постепенно се увеличава. И защо не? В действителност доставките на електроенергия стават все по-оскъдни. ТАКА, ако това продължи, в бъдеще доставката изобщо няма да е достатъчна. ‘

Ето защо TenneT Energy Community въвежда ново решение. Освен това, това решение използва интелигентен договор Hyperledger Fabric за захранване на системата. Това, което тази технология ще направи, е да използва съхранено електричество от къщи за захранване на всяка недостатъчност на доставките.

По този начин платформата ще отбележи кое домакинство или източник на електроенергия е на разположение за кредитиране и ще използва това за резервно копие. Очевидно хората, които ще предоставят своята власт, ще получат компенсация за това.

 

 • Променете здравеопазването

Промяна на здравеопазването е друга една от компаниите, които използват Hyperledger Fabric от известно време. В действителност компанията го използва за здравна ниша. Освен това те разработват платформа, наречена Intelligent Healthcare Network ™.

Платформата ще помогне на потребителите да управляват своите претенции перфектно. Нещо повече, това ще помогне на здравните организации да видят доверието в исковете и как се извършват паричните преводи през целия цикъл. Нещо повече, той предлага голяма ефективност за одит, разработване и проследяване.

От друга страна, тъй като е ориентирано към пациента решение, то предлага много иновативни подходи.

 

 • Храни от кленови листа

Maple Leaf Foods също е в списъка на компаниите, които използват Fabric, за да подкрепят управлението на веригата си на доставки. В момента те получават технологична подкрепа от SAP, тъй като предлагат услугите на BAAS. Нещо повече, те искат да рационализират процесите си по веригата на доставки като склонни да се справят с много загуби.

В действителност, използването на тази нова технология не само ще рационализира продукцията им, но ще им даде ново ниво на прозрачност.

Според тях дигитализацията винаги би довела до по-голяма ефективност и те искат да възприемат и технологията на разпределената книга.

Освен това тестовете за качество на техните доставки са най-добрият начин, по който могат да осигурят своите клиенти.

 

 • Ферми Naturipe

Компанията за зрънце Naturipe също работи по платформа за управление на веригата за доставки. Тук те използват Hyperledger Fabric, за да изпълнят своя проект. В момента те получават подкрепа от SAP.

 

Във всеки случай проектът ще проследи боровинките им през целия период на прибиране на реколтата. Още повече, че работниците там ще добавят QR кодове, за да разкажат историята за това как боровинките са дошли от напечените в ръцете на клиентите.

Също така, както те могат да видят и проследят качеството на боровинките директно от мрежата, която осигурява много приходи.

 

 • Нестле

Заедно с най-голямата верига супермаркети във Франция Carrefour, Nestlé работи върху платформа за проследяване на храните. За това те използват Hyperledger Fabric като основна технология за своя проект. Нещо повече, те се възползват от технологичната помощ на IBM за това.

Във всеки случай проектът в момента е в пробен период и ще продължи около шест месеца, за да види как работи. Понастоящем те проследяват само пюрето Mousseline и това ще помогне на клиентите им да разберат как е произведено.

За да направят това, клиентите могат да отидат до магазина и да сканират QR кода, за да видят пътуването от фермата до супер пазара на картофи. Основното е да се предложи повече прозрачност по всякакъв възможен начин.

 

 • Walmart

Walmart е друга ентусиазирана водеща компания за блокчейн нишата. В действителност те смятат, че блокчейнът е просто идеален за тяхната верига за доставка на храни. Така че, за да го изпробват, те използват Hyperledger Fabric като основна технология.

Освен това те започнаха с проследяване на манго и свинско месо в магазините в САЩ и Китай. В момента обаче те го разшириха до 25 точки. Проектът дава големи обещания, тъй като ни позволява да проверим автентичността на сертифицирането на продуктите.

Следователно са необходими само 2,2 секунди, за да се проследят източниците на продуктите им! Това е страхотен ъпгрейд от 7 дни!

Във всеки случай те планират да разширят продуктовия списък и да включат повече с течение на времето.

 

 • Unilever

Веригата за дигитални реклами е относително на токсично място. В действителност потребителите не се интересуват от сложното алгоритмично натрупване на предпочитаните реклами. Но те се интересуват, когато виждат една и съща реклама над 100 пъти на ден.

Според Unilever ситуацията е относително начин за досада. И така те си сътрудничат с IBM, за да гарантират, че сценарият на веригата за доставка на дигитални реклами се променя. С помощта на технологиите те искат да осигурят балансирано количество рекламни потоци в интернет.

Освен това те също искат да намалят броя на фалшивите реклами, за да създадат по-безупречно изживяване за клиентите.

 

 • Централен депозитар на Русия

Сбербанк е една от руската държавна компания за банкови услуги, която издава транзакция с търговски облигации с помощта на блокчейн. В действителност банката е извършила транзакцията, използвайки блокчейн мрежова система. Въпреки това, мрежовата система се управлява от Националния депозитар на сетълмента (NSD).

Понастоящем мрежата работи на Hyperledger Fabric версия 1.1. Освен това предлага едновременни преводи на облигации без никакви емисии. Според тях това е огромен успех и те планират да разширят интереса си към технологията.

Във всеки случай проектът предлага и голяма доза протоколи за прозрачност и сигурност за тях. Това им помага да извършват транзакции на големи количества, без да се притесняват от киберпроблеми.

 

 • Banco Bilbao Vizcaya Argentaria и Bank Danamon Indonesia

За да направи процеса на плащане по-прозрачен, IBM работи по проект, базиран на Hyperledger, с множество финансови институти по целия свят. В действителност това включва –

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Bank Danamon Indonesia, Wizdraw (HK) на WorldCom Finance, TD Bank, Sumitomo Mitsui Financial Group, (RCBC) Филипините, Rizal Commercial Banking Corp. National Australia Bank, Mizuho Financial Group, Kasikornbank Thailand, Bank Permata, и много други.

С помощта на тези страни те искат да подобрят потока на валута и други процеси на плащане. В действителност системата предлага повече прозрачност и сигурност в сравнение с традиционните средства. И така, до 2020 г. във финансовия свят всичко трябва да стане по-безпроблемно.

 

 • Проект за тантал в Руанда

Руанда е африканска държава, която е най-популярна за снабдяване с тантал. Това е рядък минерал, който компаниите използват за направата на кондензатори за електронни устройства. Въпреки това има много проблеми с примесите.

И така, за да се уверят, че целият минерал е 100% чист и произхожда от автентичния източник, те използват Fabric за захранване на своята система. В момента Проект за тантал в Руанда работи доста грациозно. Освен това те използват много нови подходи за рационализиране на проверката на доставките.

Нещо повече, това също намалява разходите им за поддържане на потока и донасяне на повече приходи.

 

Глава 8: Плат Hyperledger: Обучение и уроци

Обучение за тъкани на Hyperledger

Е, за плат Hyperledger обучение, можете да изпробвате оригиналния им уебсайт. За да сте сигурни, че сте напълно способни да се справите с вашето собствено мрежово решение, компанията е готова да предложи курсове за обучение на плат Hyperledger.

Заедно с курсовете за обучение можете да получите и професионална сертификация от самата компания. Така че, това също би увеличило шансовете ви за получаване на работа на блокчейн на пазара.

Във всеки случай материалите с отворен код наистина ще ви помогнат. Понастоящем те имат два вида курсове за обучение на плат Hyperledger в рамките на Linux Foundation.

Единият курс е за разбиране на вероятните случаи на употреба и последиците от тези случаи на употреба в тази област. Той ще обхване какво е технологията и как ще повлияе на реалния свят. Още повече, че ще получите и много примери за случаи на употреба в предприятия, институции и корпоративни продукти.

Другият предлага повече бизнес перспектива на мрежата. Тук ще научите как да разработите приложението с помощта на платформата. Това е съответно отлична възможност за тези, които знаят какво е блокчейн, но искат да знаят за фазите на внедряване.

Излишно е да казвам, че и двата курса за обучение на плат Hyperledger са напълно безплатни за записване.

За сертифициране ще бъдете сертифициран администратор на плат Hyperledger (CHFA) ​​след завършване на техните курсове.

Обучението за плат Hyperledger ще обхване следните следните ниши –

 • Инсталиране и конфигуриране на мрежата
 • Отстраняване на неизправности и диагностика на процеси
 • Доставчик на услуги за членство
 • Мрежови операции и поддръжка
 • Управление на жизнения цикъл на приложението
 • Професионални сертификати

Можете обаче да получите помощ и от други уебсайтове, базирани на блокчейн. Ние също така предлагаме задълбочено разбиране на майсторски класове за корпоративни блокчейни и обучение, за да ви помогнем.

 

Урок за платове на Hyperledger

Заедно с обучението си, те предлагат и плат Hyperledger урок за да ви помогна. Започвайки от първия им урок за плат Hyperledger, ще научите за разработването на приложения. В действителност ще ви преведе през процеса на стъпка по стъпка метод за писане на първите приложения. Така че по някакъв начин бихте знаели как точно да направите това, използвайки платформата.

Освен това тук ще знаете и за Hyperledger Fabric Node SDK. Освен това, този урок за плат Hyperledger ще гарантира, че разбирате какво правите.

След това те имат урок за плат Hyperledger и за операторите. Тук те ще ви научат как да изградите първата си мрежа. Във всеки случай той също така ще гарантира, че ще преминете през всяка стъпка от пътя и след това ще можете да изпробвате примерно приложение, за да го тествате.

Освен тези, множество уроци ще ви помогнат да добавите Org към канала, да го актуализирате, да добавите повече функции, да въведете нови компоненти и т.н..

Така че, това е нещо като компактно решение за вас. Във всеки случай има многобройни видеоклипове и голяма общност, за да получите формуляр за помощ.

На настоящия урокът за плат Hyperledger, достъпен от техния край, е –

 • Няколко видеоклипа
 • Писане на първото заявление
 • Изграждане на първата мрежова система
 • Урок за търговски вестник
 • Как да добавите организация към канал
 • Как да използвам лични данни
 • Надстройка на компонентите
 • Уроци за Chaincode
 • Урок за разработчици за Chaincode
 • Урок за оператори за Chaincode
 • Как да използвам CouchDB
 • Приставки за верижен код на системата

 

Глава 9: В края

Е, в крайна сметка трябва да кажа, че блокчейнът Hyperledger Fabric изглежда доста обещаващ. Опитах се да покрия всичко, което предлагат. Нещо повече, вие също трябва да имате добра представа за това как платформата наистина работи.

Тъй като те имат множество платформи в своята компания, най-добре е да знаете за всяка от тях и да решите кое работи най-добре за вас. В действителност тази конкретна технология е най-популярна поради широкия набор от случаи на употреба.

И има толкова много други примери, които правят тази технология още по-доходна. Затова трябва да опитате и вие и да се уверите сами.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector