Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Интелигентни договори: Най-доброто ръководство за начинаещи

Blockchain има толкова много съоръжения и най-хубавото е, че напълно се отървава от посредниците. Така че, вече няма да се налага да плащате междинни продукти, нито докато сте в блокчейн мрежа. Ами ако тази блокчейн технология въведе интелигентни договори, които променят естеството на начина, по който правим бизнес днес?

Тази система наистина спестява много време. Те имат своя справедлив дял от проблемите. Те обаче са един от по-евтините, бързи и по-сигурни методи от всички традиционни средства. Това е единствената причина банките или правителствата да не са толкова любители на тази страхотна технология.

Още през 1994 г. юристът Ник Сабо за пръв път проникна в идеята за интелигентни договори. По-късно през 1998 г. той изобретява друга цифрова валута, наречена „Битово злато.“ Това е начинът, преди Биткойн някога да съществува. Този договор се изпълняваше самостоятелно и бе преобразуван в кодове за изпълнение на задачи.

Във формата на Ник системата беше контролирана от други компютри в мрежата и освен това те биха могли да създадат система за обратна връзка като транзакция на пари или продукт.

Идеята е толкова подобна на днешната технология за интелигентни договори и блокчейн, че много хора смятаха, че Ник е отдавна изгубеният Сатоши Накамото (основател на биткойн)! Луда теория, нали? Но за съжаление не е вярно.

Бъдещето на интелигентните договори

Ако мислите за интелигентни договори или как се развиват в съвременния свят сега, значи сте на правилното място. Защото днес ще разгледам най-доброто ръководство за интелигентни договори. Така че, следете!

Contents

Съдържание

Глава 1: Какво представляват интелигентните договори?
Глава 2: Как интелигентните договори ще повлияят на живота ви?
Глава 3: Какво прави интелигентните договори толкова желани?
Глава 4: Интелигентните договори отварят нов хоризонт от възможности
Глава 5: Приложения за интелигентни договори
Глава 6: Как работят интелигентните договори?
Глава 7: Какви са предимствата на интелигентните договори?
Глава 8: Недостатъци на интелигентните договори
Глава 9: Шест примера за базирани на интелигентни договори компании, които са напред в играта
Глава 10: Защо хората са толкова развълнувани относно блокчейна за интелигентни договори?
Глава 11: Защо интелигентните договори все още не са масови?
Глава 12: Бъдещето на интелигентните договори
Глава 13: 6 Платформи за интелигентен договор, които със сигурност биха ви изумили!
Глава 14: Сравнение на популярните платформи за интелигентен договор
Глава 15: Кибер-атаки и хакери: Колко интелигентни са наистина интелигентните договори?
Финални мисли

Глава 1: Какво представляват интелигентните договори?

Нека започнем с това какво точно представляват интелигентните договори. Умните договори са точно като обичайните договори, които ще ви позволят да обменяте собственост, пари, акции или нещо ценно сигурно и прозрачно с малко обрат.

С интелигентните договори няма да ви е необходим посредник, който да извърши вашето дело.

Това е основната разлика между редовните договори и интелигентните договори. Нека го обясня с пример. Мислете за това като за вендинг машина. Обикновено за всяко допълнително плащане като адвокати или болници трябва да им платите и да изчакате услугата или документите.

Но не и за тази. С тази нова технология просто ще поставите биткойните си в автомат и ще получите бонбоните, които излизат. Най-хубавото е, че не само ще дефинира правилата, но и ще го наложи!

Според програмист на Ethereum активът или валутата се трансформират в програма. Програмата изпълнява кода и оценява въз основа на задачите дали този актив трябва да отиде при другото лице или обратно при неговия собственик.


Това спестява много време в процеса и всичко по проекта остава справедливо и за двете страни.

ОБЯСНЕН УМЕН ДОГОВОР

Пример за интелигентен договор

Нека да го изясня с пример,

Да предположим, че Тод иска да купи кола от Джейми. Той може лесно да плати на Джейми, като използва блокчейн мрежа и чрез криптовалута. Тод ще получи виртуална разписка и ще бъде включена в интелигентния договор.

След като Джейми ви даде ключа за вашата кола в рамките на определената дата, Тод освобождава плащането. Ако Джейми не ви е дал ключа, мрежата ще извика възстановяване на сумата. Ако обаче Джейми ви даде ключа в рамките на определеното време, ключът и таксата ще бъдат задържани до определената дата.

След като има всички компоненти, които трябва да бъдат освободени, той ще освободи ключа за Тод и таксата за Джейми.

Системата работи по клаузата if-then и никой не може да проникне в системата, без да предупреди другата страна. Ако някой се опита да получи достъп до кода, тогава всяка страна, свързана с договора, ще получи предупреждение незабавно.

Системата е свидетел на стотици и можете лесно да се доверите, че тя е безупречна до основи. Ако Хайме даде ключа, той ще получи плащането, без съмнение там и Тод също ще получи ключа.

Така че и двете страни печелят и договорът автоматично се анулира след спазване на определени правила. Процесът е наистина прост.

Можете да използвате тази страхотна технология за нещо като договори за нарушаване, принудително изпълнение на кредити, финансови услуги, застрахователна премия, закон за собствеността и много други.

Глава 2: Как ще повлияят интелигентните договори на живота ви?

Позволете ми да ви дам ситуация, с която да се справите първо. Представете си, че искате да продадете къща. Процесът не е толкова лесен; ще трябва да се справите с много хора, да не говорим за всички тези документи.

Всичко това прави процеса на продажба още по-сложен. Ето защо хората избират агент за недвижими имоти, който ще се справи с всички тези проблеми, а вие можете да се отпуснете и да направите продажбата без никакви главоболия.

Агентите за недвижими имоти обаче ще вземат 7% от общия ви процент на продажба, което може да бъде огромна сделка за много хора. Агенцията за недвижими имоти ще включва форма на ескроу услуга, за да сте сигурни, че ще получите къщата си, без да ви откраднат или нещо друго.

Умните договори могат лесно да ви бъдат полезни в тези ситуации. Технологията ще се отърве от необходимостта от посредник (агента за недвижими имоти) и от проблема с доверието. По този начин няма да се налага да се страхувате за парите си или за самия имот.

След като премине собствеността, купувачът ще освободи парите и ще можете да продадете къщата си, без да плащате допълнителни такси.

Това е само един случай; има още много. Те ще улеснят всяка форма на активи и пари и ще се уверят, че получавате желания продукт.

Не е ли много лесна тази система? Тази нова технология има потенциал да промени света и в момента го прави.

Глава 3: Какво прави интелигентните договори толкова желани?

Възможно е да имате въпроси като защо бихте използвали интелигентни договори или как те ще ви помогнат. Е, тук ще намерите всичките си отговори и ще харесате интелигентния договор. Примерите за интелигентни договори ще ви изумят със своите модерни и цифрови приложения.

Предимства на интелигентните договори

 • Без прекъсване

Най-досадната част е, когато трето лице или трета страна прекъсне вашето решение или споразумение. С интелигентните договори няма да има прекъсване на трето лице. Само вие ще вземете всичките си избори и ще направите сделка сами.

Не е нужно да чакате потвърждението от който и да е адвокат или брокер. По този начин целият процес ще бъде напълно свободен от манипулация.

 • Сигурност

В днешно време хакерството се превърна в огромен проблем. Всеки иска да предпази документите си от пиратство. Интелигентният договор ще ви даде безплатни напълно безопасни уебсайтове за вашите документи.

Те ще кодират уебсайтовете с най-високо ниво на кодиране, което би било почти невъзможно да се взломи и хакне. По този начин те ще бъдат едно от най-сигурните места за вашите документи.

 • Бързо представяне

За ръчно обработване на всички документи и документи, обикновено трябва да отнеме известно време. Това прави ръчната обработка. Но блокчейнът за интелигентни договори прави всичко цифрово.

Те обработват всяка задача автоматично със софтуерни кодове и интернет. Това ще спести много време. Те ще завършат цялата обработка за миг на очите ви. Няма да има ръчна обработка.

 • Печалби

Когато има брокер, посредник или друга трета страна, трябва да им платите малко повече. Но с интелигентен договор няма да има трети човек или посредници. Те елиминират масивната верига от посредници. Така че можете ефективно да спестите тези пари.

По този начин блокчейнът ще ви помогне да спестите пари. Ще трябва да платите, за да наблюдавате транзакциите си.

 • Без грешки

Знаете много добре, че когато попълвате каквито и да е формуляри ръчно, има възможности за грешки. Но автоматизиран интелигентен договор ще завърши целия процес автоматично и няма да има нито една грешка.

Ще има пълен запис с всеки детайл на всички условия. Така че ще извършите цялата си обработка по безгрешен, по-бърз и по-евтин начин.

Глава 4: Интелигентните договори отварят нов хоризонт от възможности

Интелигентният договор е най-подходящ за онези отрасли, където автоматичният процес на изпълнение ще бъде полезен.

Такива отрасли са здравеопазването, банковото дело, недвижимите имоти и застраховането. В тези индустрии най-подходящи ще бъдат блокчейнът за интелигентни договори и ако възприемат тази технология, те ще се възползват много. Те изпълняват целия процес автоматично, използвайки алгоритми, правила и интелигентно кодиране.

Индустриите, в които предлагат услуги като храна, напитки и гостоприемство, интелигентният договор може да не е толкова полезен там.

Движа се напред

Разработчиците очакват с помощта на блокчейна за интелигентни договори да се придвижат към напреднало бъдеще. Те ще обединят стоковите фючърсни договори с блокчейн технологията.

Фючърсните договори на стоки са различен вид финансови деривативи. Клиентите и доставчиците могат да ги използват, за да могат да се справят с колебанията на бъдещата цена. Хората ги търгуват най-вече на няколко броя централизирани борси като Eurex или CME.

Дейностите на тези борси са като брокера или посредниците и за това потребителите му трябва да плащат високи такси за използването им.

Разработчиците са силно развълнувани от сливането на фючърсни договори за стоки с платформата blockchain и интелигентния договор. По този начин те ще могат да контролират и регулират колебанията на цените по-просто. Скоро ще настъпи огромна революция в света на бизнеса.

Глава 5: Интелигентни договори Приложения

Трябва да знаете къде можете да използвате блокчейна за интелигентни договори. Има много места, където приложенията за интелигентни договори са чудесни за използване. Интелигентният договор притежава традиционната система от записи и споразумения.

Интелигентни договори използват случаи

Нека да разгледаме случаите на използване на интелигентен договор.

 • Съхранение на записи

Интелигентният договор идва с цифровизацията на попълването на Единния търговски кодекс. По този начин те могат да съхраняват записи, да ги пускат и подновяват автоматично, когато имат нужда. Освен това, ако има някаква необходимост или изискване за окончателно премахване на който и да е запис от закона, те също могат да направят това автоматично.

 • Търговски дейности

Традиционните търговски финансови дейности винаги изискват брокер или посредник. Това направи целия процес дълъг и малко скъп. Интелигентният договор елиминира тази посредническа част от търговските финанси. Те използват или методите на акредитива, или инициирането на предаване на търговско плащане. По този начин те правят целия процес на финансиране на търговията по-опростен, по-ефективен и по-евтин за купувачите, а също и за доставчиците.

Те правят ликвидността по-добра за финансовите ресурси. Интелигентният договор изисква също безупречен бранш опит и подходящи правни обвинения.

 • Управление на веригата за доставки

Едно от потенциалните приложения на интелигентния договор е управлението на веригата на доставки. Блокчейнът за интелигентни договори поддържа цялата документация за целия процес, започвайки от събирането на материали до доставката на продукта. Те записват всеки детайл от целия процес заедно със засегнатите лица.

Интелигентният договор използва сензори за Интернет на нещата (IoT). Той може да проследява всички движения на продуктите по всяко време на пътуването им, започвайки от производителя до доставчика. Те също така водят отчет дали готовите продукти се доставят на съответните им клиенти или не. Дори те съхраняват историята на всяка загубена или закъсняла доставка, както и техните точни дестинации.

Освен това, всяко заинтересовано лице ще може да провери дали е налице неизпълнение от страна на която и да е от заинтересованите страни да изпълни условията на договорите. Интелигентният договор прави цялата верига на доставки прозрачна за съответните страни. По този начин те правят индустрията на веригата за доставки напреднала и подобрена.

 • Ипотечна система

Интелигентните договори блокчейн могат да бъдат от полза за друга икономическа област като ипотеката. Процесът на ипотека не е толкова лесен. Има много информация от двете страни на собственика и ипотекарния кредитор.

По време на сключването на каквото и да е споразумение за ипотека, трябва да има оценка на информацията за кредита, приходите, разходите и някои други важни данни. Всички тези неща правят процедурата сложна, скъпа и продължителна.

С технологията за интелигентен договор всички процедури за получаване на ипотека ще бъдат толкова лесни, евтини и бързи. Тази технология ще борави автоматично с всички неща с голямо внимание. Няма да има объркване, проблем, допълнително заплащане и усложнения с много документи.

По-важното е, че всички тези процедури ще бъдат прозрачни за всички членове на заинтересованите страни. Тази технология ще свърже заинтересованите страни за завършване на сделката чрез подписване на споразумението, което е изцяло цифрово и без грешки. И двете заинтересовани страни ще знаят какво подписват.

 • Пазар на недвижими имоти

Друго от приложенията за интелигентни договори е пазарът на недвижими имоти. Благодарение на интелигентните технологии бизнесът с недвижими имоти стана много по-лесен и опростен. Не е необходимо да се провежда среща лице в лице, за да се финализира някаква сделка. Това е така, защото тази интелигентна блокчейн технология е напълно дигитализирана. Той ще завърши целия процес на дигитално дигитално без прекъсване или грешка.

Просто се изисква правилната информация за имота, неговия собственик и купувача. А също и цифровия подпис на засегнатите лица. Интелигентният договор ще провери дали информацията е истинска. Той ще прегледа информацията, използвайки протоколите за проследяване на самоличността.

И накрая, той ще получи плащането и ще посочи имота на новия си собственик.

 • Условия за работа

И служителят, и работодателите очакват нещо един от друг. Някои могат да изпълнят очакванията, а други се провалят. Но максимално време никой от тях не знае какви са очакванията им. Различните компании имат различни правила, условия и условия. Ако служителят няма представа за тези условия, как би могъл да ги изпълни.

Ще получите решението с примерите за интелигентни договори. Тази технология ще запази целия отчет за условията и реда на компанията, които служителите трябва да изпълняват. Освен това ще има записи на цялата информация и заплати на служителите.

Всичко ще бъде прозрачно за съответното лице. Така служителите ще могат да знаят своите позиции и постижения. И те ще могат да изпълнят целта си и да поддържат добри отношения с работодателите си, както и помежду си. Ако има някакви промени в условията и реда, всички ще могат да ги видят.

 • Защита на авторските права

Умните договори blockchain могат да запазят съдържанието на авторските права. Когато група работи заедно, може да има някои обърквания относно отговорностите и правата на тази работа. Ако ще има пълен отчет за всички отговорности и права заедно със съответните лица, ще бъде лесно членовете на екипа да си сътрудничат помежду си.

Интелигентната технология на договора може да улесни работата в екип за вас. Той ще запази всички следи от сътрудничеството, използвайки децентрализирана блокчейн система. Вече няма да има съмнение относно правото и отговорността.

 • Застрахователен иск

Всички добре знаете, че процесът на застрахователно вземане е много дълъг процес. Това е толкова сложно и дразнещо както за клиентите, така и за застрахователните компании. Те не са виновни. Застрахователният иск изисква толкова много формалности и документи, за да се попълнят. Това е чудесен пример за приложения за интелигентни договори.

Схемата за интелигентни договори може да рационализира и модифицира целия процес на заявяване с автоматизирана технология. Той ще разпознае всяко условие и ще заяви иска автоматично автоматично. По този начин той ще управлява останалата част от процеса без грешка.

 • Правителствена служба за гласуване

По-голямата част от правителството се основава на системата за гласуване. Не се съмняваме по темата, че системите за ръчно гласуване не са 100% точни. По-голямата част от процеса на гласуване е дълъг и неподходящ.

Интелигентен договор идва със защитената счетоводна система за гласуване. Тази система осигурява високо защитено кодиране и по-висока изчислителна мощност. Почти е невъзможно да се декодира и проникне цялата система. Освен това ще е необходима и огромна изчислителна мощ.

Този процес ще бъде напълно точен и по-бърз от системата за ръчно гласуване.

 • Здравни услуги

Здравните институти също могат да използват технологията за интелигентни договори като своя записваща система. На такива места се изисква огромна информация за целите на тяхното обслужване и сигурност. Технологията блокчейн ще може да поддържа голям брой записи.

Всички записи ще бъдат кодирани. Само частен ключ може да даде достъп до записите и само съответните лица ще получат този частен ключ. Книгата може също така да поддържа в безопасност цялата изследователска работа, да обработва доклади от тестове, управление на лекарства и други здравни консумативи.

 • Мрежата на Интернет на нещата

Когато блокчейнът на интелигентните договори работи заедно с IoT, той става по-силен, по-ефективен и значим. Заедно те се насочват към най-доброто и усъвършенствано приложение за индустриите. IoT, Интернет на нещата, прави интелигентния договор определено по-мощна технология.

Те създават мощна мрежа, използваща както хардуер, така и софтуер и позволяват да бъдат приложими в реалния живот. Те правят перфектната технология като перфектна комбинация.

Глава 6: Как работят интелигентните договори?

Наистина е просто. Подобно на вендинг машината, тя просто изисква количество криптовалута. Всичко, което трябва да направите, е да ги включите в договора заедно с информацията, която искате да запазите като запис. Също така трябва да дефинирате правилата, условията и условието, преди да е готов всеки договор.

Как работят интелигентните договори

Взаимозависимост

Интелигентният договор може да работи както самостоятелно, така и заедно с група интелигентни договори. Единичният ще работи самостоятелно. Потребителите могат да задават група примери за интелигентни договори помежду си, тъй като те трябва да зависят един от друг, за да изпълнят всяка задача.

Някои компании вече са установили няколко блокчейна за интелигентни договори заедно. Те работят автоматично в зависимост един от друг.

Обекти на интелигентни договори

Това включва три отделни части или можете също да ги наречете обекти.

Първият е цифровите подписи на заинтересованите страни, независимо дали те се интересуват или не да сключат сделката.

Споразумението изисква предмет. Това е вторият обект. Всички заинтересовани лица трябва да имат достъп до сделката и цялата информация за нея. Няма да има скрити условия или информация за договора.

И накрая, трябва да има някои математически описани важни условия. Подходящите езици за програмиране ще определят тези условия в интелигентния договор. След като сделката е готова, всеки засегнат човек трябва да приеме и да спазва нейните правила и разпоредби.

Заобикаляща среда

Интелигентният договор изисква перфектна настройка, за да работи правилно. Отначало потребителите трябва да имат своя уникален код за криптография, за да позволят и разрешат всички процедури за транзакции, които трябва да са подходящи за околната среда.

След това трябва да има надеждна, автоматизирана и децентрализирана, отворена база данни. Примерите за интелигентни договори са толкова добра среда за технологията.

И най-важното е, че всички усъвършенствани данни на договорите трябва да са от 100% надежден източник. За да се уверят, че те могат да използват различен усъвършенстван софтуер и протоколи като HTTPS и root SSL сертификати за сигурност.

Глава 7: Какви са предимствата на интелигентните договори?

Интелигентните договори заменят традиционния процес с техните предимства. Те вече имат много предимства. Сигурен съм, че те ще се подобрят повече и ще се увеличат в бъдеще. Нека да видим някои от предимствата на интелигентния договор.

 • Пълна прозрачност

Интелигентните договори са напълно прозрачни за всички заинтересовани членове. Всеки от съответните лица ще има достъп, за да види всички условия на споразуменията. Ако някой иска някакви промени, той трябва да го реши, преди договорите да са готови. След като договорът бъде изготвен, няма да има аргументи по този въпрос.

 • Без недоразумения

Сега знаете, че примерите за интелигентни договори са напълно автоматични и те разполагат с цялата информация с всеки един детайл. Така че, това означава, че няма шанс за каквато и да е неразбиране или недоразумение. Всяка комуникация между мрежата ще бъде 100% ясна и автоматична. Няма да има пропуск в комуникацията.

 • Ефективна производителност

Интелигентният договор може да ви увери в тяхната ефективна работа. Комбинацията от точност, скорост и автоматизирана функция ще завърши целия процес на договора ефективно, без никаква вина или прекъсване на посредник. Те ще обработят огромен брой транзакции с по-висока ефективност.

 • Без документи

Интелигентните договори допринасят за природата, като избягват документооборота. Те използват виртуалния свят за цялата си обработка и по този начин премахват изцяло използването на хартия. Това е важен принос и за околната среда и света. Те подобряват реалния свят и света на бизнеса.

 • Архивиране

Има вероятност банката да загуби вашите документи или сметки. Интелигентният договор винаги се доставя с резервно копие. В блокчейна ще има много дубликати на вашите документи. Така че няма да има шанс да загубите нито един от тях.

Интелигентните договори записват постоянно всички ваши основни документи с изрични подробности. Винаги, когато имате нужда от информация, можете лесно да ги намерите в тяхното хранилище. Най-важната част е, че можете да извлечете всяка информация, ако има загуба на данни.

 • Доверен

Не можете да вярвате на никого сляпо, че никога няма да загуби документите ви, нали? Но можете да се доверите на интелигентен договор, че никога няма да загубите записите си, тъй като те ще ги криптират в споделена книга.

Умните договори са напълно надеждни. Те изпълняват цялата си работа автоматично, използвайки своята мрежа. Така че няма да има страх от загуба, манипулация или грешка във вашата документация. Ще има напълно надеждно изпълнение на всеки процес.

 • Гарантирани резултати

Интелигентните договори позволяват на неговия член да създава всякакви споразумения самостоятелно. Но те трябва да направят това, следвайки някои правила, които ще направят сделките по-значими. Няма да има прекъсване на външни съдилища. Просто трябва да спазвате всички правила, с които ви обвързват.

Глава 8: Недостатъци на интелигентните договори

Няма нищо на света с трудности или слабости. Интелигентният договор също има известна слабост. Нека да видим какви биха могли да бъдат.

 • Поверителност

Да си прозрачен е добре. Но не винаги. Понякога има някои важни неща, които изискват поверителност. Някои примери за интелигентни договори като Hyperledger предоставят на потребителите си частния интелигентен договор. Но примери за интелигентни договори като Ethereum не предлагат тази поверителност на своите потребители.

 • Грешка

Знаете, че кодирането криптира технологията за интелигентни договори. И е доста трудна задача да ги декодирате. Но какво ще стане, ако кодерите направят някои грешки в кода и потребителите му непреднамерено ще попаднат във вратички? Ще има въпрос за точност.

 • Ненадеждна информация

Вярно е, че ще има обработка без грешки със записаните данни. Но в самото начало има малка възможност за съхраняване на грешна информация. В този случай целият процес ще бъде грешка с тази невярна информация.

 • Измамни договори

Блокчейнът за интелигентни договори се изпълнява самостоятелно. Това е невероятно и полезно. Но ако хакер хакне системата случайно, той ще може да извършва всякакви незаконни дейности, които също ще се изпълнят.

Глава 9: Шест примера за компании, базирани на интелигентен договор, които са напред в играта

Интелигентните договори променят света, докато говорим. След въвеждането те най-накрая започнаха да разпространяват своите корени в сферата на индустрията. Тъй като Ethereum беше първата в тази област, повечето от компаниите сега използват платформата Ethereum, за да създадат договор.

Вижте тези примери за интелигентни договори, които вече използват новите технологии, за да водят в конкурентния свят.

Нека да видим какви са те.

Slock, It and Share&Зареждане

Помия променя типичните начини за света и икономиката. Всичко това благодарение на интелигентни договори. Много фирми вече използват Slock, за да гарантират, че плащанията, акциите и наемите им са автоматизирани.

Slock, Той показа на света с неотдавнашния им Share&Заредете сътрудничеството колко полезни могат да бъдат интелигентните договори. Сега с помощта на тази нова технология процесът на плащане на наем на станциите за зареждане на електрически превозни средства е автоматизиран.

Slock, Той също така разработва друга мрежа, наречена Universal Sharing Network. Това е платформа с отворен код, където разработчиците могат да внедряват блокчейн приложения. След завършване той ще може да добавя допълнителни обекти на трети страни като продукти, услуги и др.

Etherparty

Тази стартираща компания е известен като „Създателят на интелигентен договор.“ Защо?

Е, те предоставят платформа, която да ви помогне да изградите вашите интелигентни договори. Те вече стартираха съветник за договори с повече от 500 души, регистрирани в проекта.

Потребителите ще получат предварително направен бета шаблон в своите платформи, за да им помогнат да изградят свои собствени договори.

Но какво, ако не знаете как да кодирате? Не се притеснявайте, с Etherparty няма да се налага. Те имат предварително изработени шаблони за различни интелигентни договори като споразумения за недвижими имоти, управление на веригата за доставки, ескроу договори, създаване на токени, споразумения за изпълнители и много други.

Процесът е бърз и лесен и хората биха се адаптирали към него доста бързо.

Газирана AXA

AXA е френска авиокомпания, която използва интелигентния договор изцяло в своята система. Идеята наистина е съвсем проста. Знаем как късният полет може да развали ваканция или официална обиколка. Но справянето с обезщетението е много по-лошо.

Получаването на компенсация за закъснели полети е трудно и най-важното понякога нашата застраховка не го покрива. Причината зависи от причината за забавянето и може да е главоболие, за да си върнете парите.

С помощта на Fizzy ще можете да получите обезщетение без никакви главоболия. Ако полетът ви закъснее за повече от два часа, вие сте заредили информацията за авиокомпанията си в приложението; ще получите известие.

Известието ще ви каже вашите опции за обезщетение и след като изберете от тях, парите ще влязат направо във вашата сметка.

Използването на примери за интелигентни договори тук се отървава от всякакви загуби, свързани с авиокомпаниите, и компенсира загубите дори извън застрахователното покритие. Застраховката работи само със спусък, а за Frizzy AXA спусъкът е с повече от два часа полет със закъснение.

Засега обаче този продукт се предлага само в САЩ и Париж. Те планират да го разширят в края на 2018 г. Все пак ще трябва да платите абонаментна такса.

Пропи

Както споменах по-рано, един от често срещаните случаи на интелигентни договори е индустрията за недвижими имоти. За да се сбъдне това, компанията ‘Propy’ започва да интегрира интелигентни договори в тяхната система.

Първата транзакция се случи през септември 2017 г., когато купувач купи апартамент за $ 60000 в Украйна.

Този тип трансгранични сделки могат да отключат истинския потенциал на индустрията за недвижими имоти заедно с интелигентните договори.

Това е един от най-големите примери за интелигентен договор. Потребителят ще може да търси имоти и да инициира наддаване. След преминаване през специфични процеси се вземат други опции за сигурност, за да се гарантира честна игра.

Потенциалният купувач може да резервира собственост с малко пари и след това да плати, след като документите са готови. Ако по някаква причина продавачът не иска да продаде имота, купувачът ще получи парите обратно.

Всеки подпис или други документи се споделят чрез приложението и няма значение къде живеете.

PolySwarm

PolySwarm е единствена по рода си компания, работеща с пазара за разузнаване на заплахи. Благодарение на блокчейна за интелигентни договори сега те ще работят по-гладко от всякога. Всяко предприятие или посланик може да публикува своята награда в мрежата заедно с определена награда.

Човекът, който го прави правилно, се възнаграждава със своя жетон Нектар. След оценка на техните действия средствата автоматично се предоставят на експертите.

Този процес позволява на експерт да се отърве от вратичките в киберсигурността и гарантира по-добра защита за всички.

Населено

Финансирането по фактури е друг чудесен начин за собствениците на фирми да получат парите от неплатени фактури. Купувачите на фактури ще платят предварително пари и ще поемат фактурата. След като длъжникът има достатъчно пари, за да изплати фактурата, те получават останалите пари.

Populous извежда този процес на съвсем друго ниво. В момента те са само локализирани, но бавно заемат и световните пазари. Отърваването от посредника ускорява процеса тук.

Няма човешка грешка при дублиране на фактурата или друга форма на грешни изчисления. С помощта на Populous, след като качите фактурата си в мрежата и дефинирате конкретни условия, транзакциите се извършват автоматично с помощта на блокчейн интелигентни договори.

Глава 10: Защо хората са толкова развълнувани относно блокчейна за интелигентни договори?

Умните договори са единствен по рода си самоизпълняващи се контакти, задвижвани от криптовалути. Всеки срок и условие на договора се изграждат с помощта на кодове и кодът работи на платформата, базирана на блокчейн. Всяка транзакция в тази мрежа е прозрачна, проследима и необратима.

От друга страна, нормалният договор само очертава тези условия, но не напълно налага отношенията.

Редовният контакт може или не може да бъде верен на думата си, но интелигентният договор винаги ще бъде верен на условията. Ако нещо изостане от правилата, договорът автоматично ще предприеме действия според това.

Така че, няма шанс за недоверие или други нездравословни ситуации. Това прави невъзможно нарушаването и получаването на специално предимство.

Така че, кажете ми, не трябва ли да ме шуми около тази нова технология.

Интелигентните договори Ethereum бяха първите, които изградиха пазара и това е само начало. Повече блокови вериги вече включват тази опция, тъй като интелигентните договори се превърнаха в жизненоважна част от цялата технология на блокчейн.

Глава 11: Защо интелигентните договори все още не са масови?

Въпреки всички предимства, интелигентните договори имат някои основни недостатъци. Идеята е доста нова и от време на време се въвеждат нови ограничения.

Основното разочарование е достъпът. Всеки потребител, без знанието за програмиране, няма да има достъп до него, тъй като трябва да кодирате в условията. Така че за непрограмистите тази технология просто остава концепция и нищо друго и делът на тези хора е страхотен.

Той все още ще се нуждае от допълнителни знания, за да направи всички редакции на системата и да актуализира кода, когато нещо се промени.

Интелигентните договори могат да ви спестят много пари, като се отървете от адвоката или посредника. Но те няма да се отърват от факта, че трябва да сте програмист.

Някои от компаниите са се опитали да отстранят този проблем. Този проблем обаче наистина блокира растежа на интелигентните договори. Ето защо те все още не са масови.

Проблемът е огромен и много разработчици са се опитали да се отърват от ситуацията с езика на кодиране от тази технология. Един от проектите е Поверително. Това е виртуален редактор, който е специално разработен, така че всеки непрограмист да може да го използва без проблеми.

Глава 12: Бъдещето на договорите

Наскоро на пазара се появи удивително страхотна технология, която замени стария традиционен процес на обработка на договорите и споразуменията. Това е новата блокчейн технология заедно с новите си блокчейн интелигентни договори. Добре дошли в света на блокчейн технологията и нейните интелигентни договори.

Отначало той е създаден основно за поддържане на криптовалутата Bitcoin. Но скоро след това разработчиците осъзнават колко потенциален може да бъде технологията, която да замени традиционната система за съхранение на записи. Има и криптовалута на име Ethereum. Те също така разглеждат Ethereum като бъдещето на технологията за договори с изключителната си блокчейн платформа.

Блокчейнът е огромна цифрова книга на транзакциите. Тази книга може да води запис на всичко важно с изричните подробности. Освен това можете да използвате това, за да съхранявате записи на финансови сметки, собственост, претенции, свидетелства за раждане и смърт, медицински процедури и други важни неща, които компютърният код може да запише.

Глава 13: 6 Платформи за интелигентен договор, които със сигурност биха ви изумили!

 1. Ethereum

Добре, така че нека започнем от самото начало на историята на Smart Contracts. Ethereum би получил похвала за разработването на такова невероятно изобретение. Е, честно казано, Ethereum с техните символи ERC-20 и Smart Contract могат да се нарекат най-добрите стартиращи компании на ХХ век.

Като пионер, Ethereum заема позицията на лидер на пазара, когато говорим за интелигентни договори. Платформата Ethereum започна своето пътуване през 2015 г. От началото на своето пътуване те са се развили много и са се сблъсквали с трудности в почти всяка фаза. Сега има интелигентни договори за всичко, от електронния спорт до ICO.

Несъмнено една от основните причини те да бъдат на върха ще бъде тяхната удивително силна подкрепа и прекрасна общност. Те са дефинирали набор от правила и разпоредби за поддържане на договорите и целостта на блокчейн технологията. Защо хората се доверяват на Ethereum? Е, техните политики са прости и изобщо не са рискови.

Друга, основна причина да ги наричат ​​крал ще бъде тяхната надеждност. С най-висок размер на пазарна капитализация, без съмнение има и тяхната форма.

Нещо повече, Ethereum е разработил свой собствен език за програмиране – Solidity. Докато Solidity е прост и много лесен за вдигане, не всеки знае много за Solidity. Може да се каже, че това е един от най-големите рискове за Ethereum.

Както казахме, Ethereum беше ударил доста неравности по пътя. На първо място тяхната система за сигурност имаше някои сериозни недостатъци. В доклад се казва, че над 34 000 интелигентни договори имат сериозни грешки. С нарастващата популярност на Ethereum, кибератаките автоматично се увеличиха. Не сме сигурни кога Ethereum ще получи голям удар от тези атаки.

Професионалисти

 • Не са необходими разходи за настройка. Всеки може да се присъедини към платформата.
 • Налице е широко приетият токен ERC-20.
 • Има техния език за програмиране за интелигентни договори с име Solidity.
 • Налични са прости насоки за разработчиците и програмистите.
 • Силна приятелска общност за подкрепа.
 • Потребителите могат да се насладят на широката използваемост на Ethereum.

Минуси

 • Заплаха, свързана с претоварване на мрежата.
 • Малко по-скъпи от конкурентните платформи.
 • Проблеми със сигурността и грешки.

 1. Плат Hyperledger

Hyperledger Fabric може да се каже най-големият противник на Ethereum, лидер на пазара. Проектът Hyperledger също започна през 2015 г. Е, технически по-късно от Ethereum. Те започнаха пътуването си в края на същата година, през декември.

Вече са разработени множество рамки по името на проекта Hyperledger – Burrow, Fabric, Sawtooth и Indy.

IBM е съразработчик на Hyperledger. И така, очаквахме те да бъдат силен конкурент на Ethereum. Всъщност те се доказаха като най-тежкия им конкурент.

Ако говорим за консенсус алгоритъм, те имат Permissioned blockchain структура. Докато Ethereum има Solidity, Hyperledger има JavaScript. Това е голямо предимство, тъй като JavaScript е широко признат език за програмиране сред кодерите.

Освен JavaScript, те приемат Go и някои други езици. Така че кодерите не трябва да са надеждни само на един език.

Що се отнася до въпроса за безопасността и сигурността, те са по-малко уязвими в сравнение с Ethereum. Как Е, те имат разрешената блокчейн мрежа. И така, всички самоличности на потребителите са известни на компанията. Hyperledger естествено е по-малко уязвим от кибератаки и онлайн престъпления.

Има някои недостатъци. На първо място, те нямат свой собствен жетон. Това ограничава вида интелигентни договори, налични на платформата.

Професионалисти

 • Безплатно за използване, тъй като е с отворен код
 • Подкрепено от IBM.
 • Разрешените мрежи осигуряват по-добра защита.
 • Наличен е широк спектър от езици за програмиране.
 • Приставните компоненти са перфектни.
 • Надеждно представяне.

Минуси

 • Няма собствен токен.
 • Ограничение за вида на интелигентните договори.

 1. Nem

Ако трябваше да споделим списъка на блокчейн мрежата въз основа на сигурността, Nem очевидно щеше да застане на върха на списъка. Дори пътуването им започна през март 2015 г. Е, бихте могли да кажете, че 2015 е основният час на всички интелигентни договори.

Nem използва Java. Java е един от най-популярните и често използвани езици за програмиране. Така че, няма да се налага да се учиш на Solidity, за да бъдеш разработчик. Вашите познания по Java са повече от достатъчни.

Пускането на актуализацията на Catapult и Mijin 2.0 направи платформата още по-сигурна. В сравнение с 15 транзакции на Ethereum в секунда, Nem може да обработи до 100 в секунда.

Професионалисти

 • Разработено в Java.
 • По-лесна използваемост.
 • Превъзходно изпълнение.

Минуси

 • Общността за подкрепа не е достатъчно силна.
 • Не е наистина децентрализирано.
 • Не са налични много инструменти и ресурси.

 1. Звезден

Stellar е най-старата блокчейн платформа Smart Contract там. Тяхната история започна през 2014 г. Наскоро много големи имена на пазара обявиха, че ще използват платформата Stellar в своята система.

Е, нещата ескалираха след партньорството на IBM и KlickEx със Stellar. Сега те се наричат ​​по-добрият начин за извършване на трансгранични транзакции, особено в южната част на Тихия океан.

Stellar е много по-проста и по-лесна за използване платформа в сравнение с Ethereum. Те се фокусират основно върху ICO и интелигентни договори. Освен това в платформата Stella20Smartr има по-малко съобщения за атаки и проблеми със сигурността.

Професионалисти

 • ICO ориентирана.
 • По-евтино от Ethereum.
 • По-проста платформа и подобрена производителност.
 • Поддържа се от IBM и KlickEx.

Минуси

 • Не може да се справи с по-сложни разработки на интелигентен договор.

 1. NEO

Първо любопитни факти! NEO често се нарича „Новият ефир“ или „Китайският етерий“. Защо? NEO е основно Ethereum, но е много по-добър и по-бърз. Те вярват в установяването на „интелигентна икономика“ на пазара с разпределена мрежова система.

Интелигентната икономика е интелигентен договор с цифрови активи и цифрова идентичност. Идеята е иновативна. Нещо повече, NEO има резервно копие от китайското правителство, Microsoft и IBM. Така че, NEO е тук, за да окаже въздействие, в което можем да сме сигурни.

Но защо се сравнява с Ethereum през цялото време? Е, NEO възприема всички страхотни функции на платформата Ethereum, включително и виртуални машини. О, не е нужно да се учиш на солидност за развитие. Старите ви добри познания по JavaScript са напълно достатъчни.

Дори са измислили Smart Contract 2.0. Такива договори имат три части,

 • NeoVM,
 • DevPak и
 • InteropService

Професионалисти

 • Предлага се Smart Contract 2.0.
 • JavaScript е достъпен за разработка.
 • Може да обработва 10 000 транзакции в секунда.
 • Изобретението на Smart
 • Подкрепено от китайското правителство, IBM и

Минуси

 • Регулирано от китайското правителство. Така че не е наистина децентрализирано.
 • Налични няколко коренни вериги.

6. NXT

NXT излязоха на сцената през 2013 г. Те всъщност са по-стари от Steller и Ethereum. Те имаха визия да създадат отворена платформа, която разработчиците използват, за да създадат каквото и да е приложение, което искат да разработят. Освен че ще предоставят на платежната система потребителите могат да разчитат.

Някои хора казваха, че NXT е твърде стар, за да се справи с конкуренцията. Но те дойдоха отново с гръм и трясък! С пускането на Ardor на NXT 2.0 те отново създават шум не защото NXT е твърде стар, а защото е толкова фино настроен, доказан във времето блокчейн, пълен с вградени функции. Те имат много функции и добавки, които ги правят наистина привлекателни.

NXT ви позволява да движите активите си свободно, без да карате традиционната система, като подписвате облигации и сложни процеси. Пазарът помага на нетърпеливите покупки и продажби на партита заедно. Подобен акт напълно решава нуждата от трето око.

Всъщност те предоставят различен начин за обединяване на страните. Страната продавач предоставя връзка за изтегляне на продукта или услугата, която иска да предложи. Купувачът може да използва връзката, за да се възползва. Толкова просто.

NXT разполага с облачно съхранение за потребителите. Облакът е защитен от хакери и кибер атаки, за разлика от обичайните налични хранилища в облака.

NXT също така предлага на потребителите възможността да създадат своя собствена криптовалута. Можеш ли да повярваш? Вашата собствена парична система. Можете дори да разбърквате монети. Много големи имена в индустрията на блокчейн не предлагат такава оферта за потребителите.

Професионалисти

 • Разширена система за гласуване.
 • Консенсусен алгоритъм Proof-of-Stake.
 • Създаване на собствена криптовалута.
 • Защитена облачна услуга за данни.

Минуси

 • Няма възможност за добив.

Глава 14: Сравнение на популярните платформи за интелигентен договор

Вижте тази таблица, за да сте ясни за 6-те най-добри платформи за интелигентен договор.

Категория Ethereum Плат Hyperledger NEM Звезден NEO NXT
Стартиран от 2015 г. 2015 г. 2015 г. 2014 г. 2016 г. 2013
Токени ERC-20, ERC-223, ERC-777 Кума токен (разработката е в ход) XEM XLM NEP-5 жетони NXT 1.0, NXT 2.0 (Ardor)
Език на договора Солидност Golang, JavaScript Java, C ++ XEM C ++, Go, Java, JavaScript, Python, Ruby, Shell .NET, Java, Kotlin, C, C ++, Go, Python, JavaScript Java
Консенсус

Алгоритъм

PoW, PoS (бъдеще) Не-оп, PBFT, СИТО POI SCP dBFT PoS
Програмируем Да Да Не Да Да Не
Активи ERC токени Sphre, монета VIVA На разположение e-IOU GoverningToken, UtilityToken, NEP-5 жетони На разположение
Гласуване 3-та страна 3-та страна Не Да Да, въведени са 2 нови системи за гласуване Да
Анонимност Не Да Не Не Не Разбъркване на монети
Транзакции в секунда 15 3 500 100 10 000 10 000 100
Професионалисти Без разходи за настройка, силна поддръжка, по-широка използваемост Отворен код, по-добра сигурност, широк спектър от езици Multi-sig транзакции, Eigentrust ++, криптирани съобщения ICO насочена, по-евтина, по-бърза Интелигентен договор 2.0,

По-бързо, налични са няколко езика

Multi-sig транзакции, стартиране, псевдоним, подрязване на транзакции
Минуси Претоварване на мрежата, проблеми със сигурността Все още няма активни токени Такси за транзакции Не може да се справи със сложно разработване на договори Регулирано от китайското правителство. Няма възможност за добив

Глава 15: Кибер-атаки и хакери: Колко наистина са умни договорите?

Инцидентът с хакването на DAO

Децентрализираната автономна организация е по-известна като DAO. Можете да ги наречете чудесно приложение на Smart Contracts of Ethereum. Концепцията е наистина практична и решава много проблеми за организациите, които имаме днес. DAO е наистина децентрализиран фирмен модел. Без управляващ орган организацията може да работи безпроблемно.

Но, нарушение на сигурността на 18 юни 2018 г. ни шокира. Новороденото „Child DAO“ беше хакнато. Служителите в Ethereum забелязаха, че Ether се движи от DAO. Нещо повече, балансът на Ether започна да пада. Ethereum загуби 3.6 ETH поради това нарушение на сигурността. По това време 3,6 милиона ETH струваха 70 милиона долара.

Ethereum действа бързо, за да смекчи подобна загуба. Първото действие, което предприеха, беше стандартна 28-дневна мека вилица. Такива меки биха идентифицирали транзакциите, направени от DAO, и ще ги поставят в черен списък. Но ситуацията беше извън контрол, те гласуваха за хард форк.

Твърдите вилици могат да върнат ETH откраднат от хак, за да възстановят интелигентните договори. Техното интелигентно решение със сигурност намали въздействието, но не можа да отмени факта на проблемите със сигурността на Ethereum.

Parity’s Multi-signature Wallet Hack

Портфейлите са доста често срещани неща за управление на криптовалута. Parity разработи портфейл, който позволява мулти-подпис. Тези портфейли се нуждаят от множество цифрови подписи, преди Ethereum да може да бъде прехвърлен.

Но паритетът Multi-sig Wallet v1.5 имаше някои сериозни проблеми с уязвимостта. Някои хакери се възползваха от това. На 18 юли 2017 г. светът стана свидетел за втори път, когато Ethereum получи нарушение на сигурността. Този път хакери ограбиха 150 000 ETH. Сумата се равнява на 30 милиона долара.

Но как? Това е големият въпрос.

Нападателите са използвали 2 транзакции за виктимизираните договори. Първата транзакция ще поеме собствеността на Multi-sig. Вторият ще изхвърли средствата. За да извлекат логиката на конструктора в библиотеката, те използваха функцията delegatecall.

След това всеки може да се обади в библиотеката и да направи промени. След това нападателите извикаха функцията initWallet, за да получат собствеността върху договора. Ето как нападателите откраднаха около 30 милиона долара.

Паритетно замразяване на портфейла

Parity Wallet всъщност влезе два пъти в скандал. В този втори скандал потребител на име devops199 случайно замрази Паритетския портфейл и унищожи $ 300 милиона (около 500 000 ETH). Това се случи в началото на ноември 2017г.

devops199 след инцидента коментира нишка, че това е негово дело и „случайно го уби“. devops199 очевидно имат празен акаунт в GitHub. Все още не сме сигурни в същността му. Може да се случи инцидент или може би умишлена атака, кой знае?

Е, как стана devops199 хакнах го? По принцип той използва две функции – функцията initWallet () и функцията kill (). Той извика функцията initWallet (), за да притежава библиотеката, която след това използва функцията kill (), за да унищожи библиотеката.

Той поиска извинение, но това няма да помогне за възстановяване на загубените 500 000 ETH. Е, изследователите вярват, че основният проблем е в кодовете, написани в Solidity.

Инцидентът с Банкор

Ами ако една блокчейн компания загуби пари поради хакери и кибератаки? Е, такъв инцидент се случи. Bancor, крипто компания загуби около 23,5 милиона долара валути. Сред тях 12,5 милиона е ETH, 1 милион е Pundi X и 10 милиона е валутата на Bancor с име BNT.

Bancor все още се опитва да възстанови сумата. Те вече са взели мерки, така че хакерите да не могат да ликвидират откраднатата сума. Но няма следи от чуване на добри новини.

Финални мисли

Време е светът да направи скок и да направи по-добра система, за да надхитри по-старите традиционни системи. Интелигентните договори могат да внесат революционни промени в начина, по който правим бизнес в момента. Да, все още има много недостатъци и много рискове, но това е чудесно и положително начало на нова ера.

Уникалните характеристики на интелигентните договори правят системата толкова доходна и привлекателна. Говорим за функции като неизменност и разпределена мрежова система. Но винаги помнете, че цялата система зависи от доверието между заинтересованите страни.

Но сега можем лесно да предположим нещо – Smart Contract е бъдещето. Ние вярваме с течение на времето; системата ще бъде полирана и няма всички недостатъци вътре.

И все пак искате ли да научите повече за всички вълнуващи новини и статии за блокчейн технологията? Абонирайте се за нашия бюлетин и изпреварвайте линията на тенденцията!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector