Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какво представляват рикардианските договори? Изчерпателно ръководство

Новите договори за EOS Ricardian и въвеждането на нов тип дигитално споразумение повдигнаха много вежди, както и интерес към темата. Нека проверим как работи тази технология и какви са възможните ползи.

Напоследък някои базирани на блокчейн технологии започнаха да поддържат Ricardian Contracts. Например Block.One твърди, че работят по подкрепа за договори на Ricardian.

Тези от нас, които имат основните познания за блокчейна, вече знаят за интелигентните договори. Но сега е моментът да научите повече за Рикардианския договор. В тази статия ще се съсредоточим върху този нов тип договор, наскоро въведен в блокчейна, заедно с клаузите на Ricardian. Също така ще представим базиран на Ethereum Ricardian Contract, тъй като концепцията е сравнително нова за блокчейна.

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Какво представляват рикардианските договори?

Ricardian Contract е юридически договор, който е въведен за първи път през 1995 г. от известен програмист Ян Григ. Концепцията вече е част и от блокчейна. Ето основната дефиниция:

„Това е форма на цифрови документи, които действат като споразумение между две страни относно условията и условията за взаимодействие между договорените страни.“

Това, което го прави уникален, е – той е криптографски подписан и проверен. Дори когато е цифров документ, той е достъпен в разбираем за човека текст, който също е лесен за разбиране за хората (не само за адвокатите). Това е уникално правно споразумение или документ, които могат да се четат едновременно за компютърни програми, както и за хората.

Най-просто казано, той има две части или служи за две цели. Първо, това е лесен за четене правен договор между две или повече страни. Вашият адвокат може лесно да го разбере и дори вие да го прочетете и да разберете основните условия на Договора.

Второ, това е и машинно четим договор. С блокчейн платформите тези договори вече могат лесно да се хешират, подписват и могат да бъдат запазени в блокчейна.

Като цяло, Ricardian Contracts обединяват юридически договори с технология, за да бъдем точни блокчейн технологиите. Те обвързват страните в правно споразумение преди изпълнението на действията в блокчейн мрежата.

Историята зад рикардианските договори  

Въпреки че Ricardian Contracts са нещо ново за блокчейна, но това са концепции от три десетилетия. Договорът Ricardian не е единственият модерен термин, свързан с блокчейн, който е въведен през 90-те години.


Много наскоро приложими идеи като интелигентни договори и доказателство за работа също бяха въведени едновременно, но внедрени по-късно, когато блокчейнът се превърна в основна.

Иън Григ: Човекът зад рикардианските договори

Договорите Ricardian първоначално бяха въведени като част от платежната система Ricardo още през 1995 г. Ян Григ, който беше човекът зад този нов вид правен документ, се счита за един от пионерите на финансовата криптография.

Интересното е, че когато той разработи Ricardian Contracts, той все още беше в училище. Ето защо хората също ги наричат ​​Ian Grigg Ricardian Contract.

Всеки, който може да прочете творбите му, може да осъзнае, че е изпреварил времето си. Той разработи интересна концепция за дигитализиране на правен договор или какъвто и да е финансов инструмент или актив.

Въпреки това, през 90-те години, подходящата технология за реализиране на неговите идеи според техните достойнства не беше на разположение. Но това ограничение вече няма след появата на блокчейн технологията.

Той работи и като партньор в Block.One, един от водещите доставчици на високопроизводителни блокчейн решения в света. Това е също същата компания, която въведе концепцията за Ricardian Contracts в блокчейна, която също се нарича EOS Ricardian Contracts.

Blockchain също измина дълъг път, преди да стане популярен. Вижте историята на блокчейн технологията, за да научите повече за нея.

Как работят рикардианските договори?

Рикардианските договори са предимно разбираем от човека правен договор между двете страни. Можете да използвате това споразумение в съда, тъй като те обвързват вас и другата страна в правно споразумение. Може да са ви необходими адвокати, за да създадете действителното правно споразумение, след което и двете страни да могат да прочетат, разберат, да се споразумеят и подпишат документа. Едва след това можете да цифровизирате или хеширате, така че да може да се използва от софтуера за стартиране на блокчейн платформата.

За валидността на правния договор издателят може да създаде правна рамка. И двете страни или притежателите попълват тази правна рамка и се съгласяват с нея, като я подписват.

Имайте предвид, че Ricardian Contracts са вид интелигентни договори или използват кода, използван в Smart Contracts. Те също са договори на живо които могат да бъдат променени след изпълнението на събитие.

Например, в случай на договор, който е за покупка и продажба на автомобил между двете страни, една клауза може да бъде свързана с орган, който може да потвърди дали продавачът е действителният собственик на превозното средство. След като разполагате с информацията, можете да я добавите към договора Ricardian, създавайки нова версия на договора.

По този начин Договорът на Рикардиан изпълнява различни събития и се придвижва към логическо заключение въз основа на резултата от всяко събитие.

 • Позоваване на хеш

След като договорът е изготвен, той се подписва дигитално и договорът се договаря да се позовава на хеша на договора. Например, ако има финансова транзакция, която се извършва по споразумението, транзакцията ще се прилага за хеша на този договор, заедно с плащащите страни.

 • Скрит подпис

Договорите на Ricardian също използват скрити подписи, за да направят процеса по-сигурен. Подписването на договорите става чрез частни ключове. По-късно хешът на споразумението се използва за прикрепване на този скрит подпис към Договора.

Прочетете също: Как работи Blockchain?

Каква е разликата между Smart Contracts и Ricardian Contracts?

Blockchain използва друга основна форма на цифров договор, наречена Smart Contracts. И така, как тези Ricardian договори се различават от вече използваните Smart Contracts? Нека разгледаме разликите в детайли.

Интелигентни договори

Подобно на Ricardian Contracts, които обсъждахме по-рано, интелигентните договори също са машинно четими договор, или можете да кажете, набор от инструкции, които контролират и насочват предстоящите действия и събития.

В индустрията на блокчейн интелигентните договори действат като договори за осигуряване на доверие по време на обмен. Можете да използвате тези договори за обмен на пари, акции, собственост и други активи в интернет. Можете да направите това, като дефинирате задължения между две страни и ги изпълните чрез компютърен код.

Те са съществена част от процеса в блокчейн мрежата, където страните остават анонимни.

Това са основните характеристики на интелигентния договор:

 • Изпълнява се самостоятелно въз основа на инструкциите, предоставени в компютърния код
 • Самопроверка и автоматично налагане
 • Неизменим, което означава, че не можете да редактирате условията
 • Намаляване на разходите

Единственият проблем със смарт договорите е, че те не са правно обвързващи споразумения, поради което, ако нещо се обърка, е трудно да се докаже дело срещу измама или измама в съда, тъй като това не е правно обвързващо споразумение.

Втората основна разлика е, че не е четима и от хората. Това е просто код, но рикардианските договори се четат както от хората, така и от машините.

Искате ли да научите повече за интелигентните договори? Вижте най-доброто ръководство за интелигентни договори точно сега!

Рикардиански договор

От друга страна, Ricardian Contracts очертава намеренията, както и действията, основани на правното споразумение, което ще се осъществи в бъдеще.

Основната разлика между двата договора на блокчейн платформи е видът на споразумението. Единият (рикардиански договори) записва споразумението между множество страни, докато другият (интелигентни договори) изпълнява това, което е определено в споразумението като действия.

Договорът Ricardian е юридически валиден договор, докато интелигентните договори не са. Той превръща правния договор, четим от човека, в машинно четим код, който може да бъде изпълнен от софтуера.

Най-просто казано, Smart Contracts автоматизират действията върху блокчейн приложение. Те обаче имат и някои ограничения, тъй като не можете да имате ясна представа какво се случва след това в много сценарии. В този случай не можете да използвате Smart Contracts, за да автоматизирате нещо, в което не сте сигурни.

В такъв случай, ако се случи събитие, което не е предвидено в инструкциите, предоставени в интелигентните договори, това може да причини значителен проблем. Тъй като интелигентният договор също няма законова рамка, която да може да определи как да се продължи напред в такова събитие, той просто не работи в такива случаи. Можете също така да кажете, че интелигентните договори нямат способността да се развиват около такива сценарии при липса на правна рамка.

Ето основните характеристики на рикардианските договори:

 • Предлага се под формата за печат и може да се анализира от човека
 • Програмата може да се анализира с всички форми, еквивалентни по отношение на манифеста
 • Подписано от издателя и от двете страни

Интелигентни договори Vs. Рикардиански договори: Таблица за сравнение

Ето бърза таблица за сравнение на Ricardian Contracts срещу Smart Contracts:

 Интелигентен договор Рикардиански договор
Предназначение Изпълнете условията на споразумение Запишете условията на споразумение като правен документ
Поток Автоматизирайте действията върху приложенията, базирани на блокчейн Той може също така да автоматизира операциите с базирани на блокчейн приложения
Валидност Това не е правно обвързващ документ Това е правно обвързващ документ или споразумение
Универсалност Те не могат да бъдат Рикардиански договори Всеки договор на Ricardian може да бъде и интелигентен договор
Четливост Интелигентните договори са машинно четими, но не непременно четими от човека Договорите на Ricardian са както машинно четими, така и човешки

Ricardian Smart Contracts: Въведете яснота в договорите, които създавате

Точно тук влизат договорите на Ricardian. Това добавя към намеренията и внася яснота в действията, като добавя правна рамка към договора. Той определя намеренията на договора и отговаря на много въпроси, които остават без отговор от Smart Contracts.

Например той отговаря какво да се прави, ако има някакви приложими последици от дадено действие? Той определя обхвата на договора. Той също така описва участващите страни и техните представители, ако има такива.

Най-важното е, че Ricardian Contracts дефинират регламентите в правни термини, които могат да се използват за разрешаване на спора.

Преди договорите на Ricardian предотвратяването на измами и конфликти не беше лесно в крипто индустрията. Договорите Ricardian позволяват повече сигурност на участниците, които искат да инвестират или да използват технологията на блокчейн.

В допълнение, Ricardian Contracts могат да се използват за добавяне на автентичност към процеса на продажба или закупуване на актив в интернет или в блокчейн мрежата. Ricardian Contracts може да дефинира в юридически смисъл какво купувате или продавате и при какви правни условия, кои са участниците, както и повече правна информация за борсата.

Просто казано, интелигентните договори, когато се обединят с Ricardian Contracts, могат да осигурят стабилен и надежден процес за търговия в интернет.

В такъв случай той се превръща в Ricardian Smart Contract. Също така, договор Ricardian може да действа и да прави същото като интелигентен договор, тъй като можете да дефинирате както юридически условия, така и инструкции за изпълнение като код, но интелигентен договор не може да действа като договор Ricardian.

Без да се има предвид подходящ бизнес модел, е трудно да се използва блокчейн като лост. Вижте нашата крайна стратегия за внедряване на блокчейн, за да научите повече за разработването на блокчейн.

Каква информация съдържа?

Всичко, което може да бъде програмирано за дефиниране на правен договор между множество страни, както и за инструкции, които могат да бъдат използвани за изпълнение на събитие или действие, може да бъде част от Ricardian Contracts.

Някои основни части от споразумението, което може да съдържа, включват:

 • Страни

Колко страни участват? Кои са страните, които сключват това споразумение? Кои са техните представители?

 • Елемент във времето

Каква е валидността на Договора? Приложим ли е за ограничен период от време или завинаги? Какво определя по отношение на времето? Например, сделката трябва да бъде постигната в рамките на три месеца, или Договорът става нищожен.

 • Добавяне на изключения за различни възможности

Например какво се случва, когато една от страните умре? Или подобни изключения.

 • Условия

Можете да добавяте всякакви и толкова условия, както и клаузи if / then, колкото искате.

Сигурни ли са?

Да те са. Договорите на Ricardian са много сигурни, тъй като използват криптографски подпис. Всеки документ в Договора има уникална идентификация чрез хеш.

Какво означава това? Това означава, че след като е постигнато съгласие от двете страни и се превърне в машинно четима форма, е невъзможно някой произволно да променя правното споразумение.

Това също така предлага защита от често използвана тактика в правните споразумения, наречена жабешко варене. Съгласно традиционните правни споразумения, емитент с надмощие продължава да променя условията в споразумението по време на изпълнението. Това не е възможно с Договорите Ricardian.

За да подпишете Ricardian Contracts, можете да използвате частни ключове. Когато добавите подписа на издателя на договора към документа, той създава четливо и обвързващо споразумение относно информацията, описана в документа. Възможно е също така да се проследят участващите страни с помощта на частния ключ и да се държат отговорни.

Ползи от рикардианските договори

Рикардианските договори направиха някои нови възможности реалност в блокчейн мрежите. Някои от неговите приложения, както и предимствата включват:

 • За първи път той позволява правно принудително прехвърляне на физически активи, както и права върху блокчейн мрежата, което при Smart Contracts не беше възможно. Когато интелигентните договори също са били използвани за същата цел, но те не могат законно да налагат прехвърлянето.
 • Договорите Ricardian могат да спестят усилия, разходи и време, което може да се наложи да инвестирате, когато възникне спор. Машиночитаемите правни договори не са отворени за никакво тълкуване, което е основният недостатък на разбираемите от човека юридически договори. Адвокатите могат да тълкуват съдържанието според техните предпочитания, което може да доведе до конфликт.
 • Ricardian Contracts са значителна стъпка напред в добавянето на повече прозрачност към блокчейн мрежата.

Blockchain идва със своя справедлив дял от предимствата. Научете повече от нашето ръководство за предимствата на блокчейн технологията.

Въпроси на рикардианските договори

Тъй като все още е рано за Рикардианските договори, някои неща все още се нуждаят от отговори или повече яснота. Например кой ще изпълнява рикардианските договори? Все още е въпрос без отговор как арбитражът може да бъде интегриран в екосистемата EOS. По същия начин как потребителите могат да подават искове?

Договорите Ricardian обаче се основават на предварително дефинирани и предварително договорени правни договори. Предварително договорени и правно обвързващи средства, когато настъпи времето, можете да ги предоставите на съдиите в съда. Договорът Ricardian може поне да позволи на арбитрите да вземат решение относно първоначалното намерение, както и задълженията.

От друга страна, технологията все още е в пълна фаза на развитие. Правната рамка, която се върти около рикардианските договори, все още изостава, тъй като ние търсим повече яснота.

Текущи приложения на този договор

Да, има някои примери за Рикардиански договор. Един от най-добрите примери за Рикардиански договор е OpenBazaar. Както отразява името, това е отворен онлайн пазар, където можете да купувате и продавате всичко. Понастоящем тази платформа използва Ricardian Contracts, когато двете страни обменят стоки като основен инструмент за проследяване на отговорността на страните.

И така, как работи? Е, винаги, когато две страни правят размяна на платформата, тя създава договор на Рикардиан. Той проследява легитимността на правния договор, за който се съгласяват множество страни, и подписва за продължаване.

Това прави платформата много сигурна за потребителите. Защо? Тъй като в случай на измама или нарушение на договор, едната страна може да има юридически документ и запис, който да представи в съда на закона.

Ето защо Ricardian Contracts може да има основни случаи на използване в индустрията за електронна търговия, добавяйки още един слой сигурност за потребителите.

Прочетете още: Топ 50 компании, използващи технологията Blockchain

Бъдеще на рикардианските договори

Рикардианските договори могат да бъдат изпълнени в голям брой случаи, дори повече от интелигентните договори. Обикновено интелигентните договори се използват най-вече за финансови транзакции в блокчейна. Въпреки това, няма ограничение за случаите на използване на Ricardian Contracts и можете да ги използвате и за други приложения, различни от финансови транзакции.

Тъй като Рикардианският договор определя отговорността или в юридически план отговорността на едната страна при търговия с друга страна, приложенията са огромни. Ето защо повечето експерти смятат, че използването на рикардиански договори за EOS ще стане общо в близко бъдеще.

Рикардианските договори могат да станат важна част от споразуменията за блокчейн и да заменят интелигентните договори, тъй като те могат да действат и като интелигентен договор едновременно.

Тоест те могат да дефинират намеренията на страните, да ги обвържат законно в договор и също така да изпълняват инструкциите въз основа на договорените условия. Това само прави блокчейн транзакциите и търговията по-добри, сигурни и по-прозрачни.

Все още е рано за рикардианските договори, тъй като използването на тези договори е ново. Наскоро те станаха част от екосистемата EOS. Въпреки това, тъй като блокчейнът се развива заедно с Ricardian Contracts, можем да имаме по-добра картина на бъдещето през следващите няколко месеца.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Заключителни думи

За да обобщим това, което обсъждахме досега, Ricardian Contracts са мощен нов тип код, който може да окаже значително влияние върху търговията в блокчейн мрежата, правейки процеса по-сигурен.

Той привежда правното споразумение и условията като договор с машинно четим код за изпълнение в блокчейн мрежата. Въпреки че е идея от десетилетия, но блокчейн технологията дава възможност да се извлече максимума от нея. Blockchain ни позволява да заверим нотариално тези договори, да ги защитим в блокчейн мрежа и да поддържаме пълна справка по въпроса.

Той може да добави повече яснота към правните договори между множество страни и може да спести време, разходи и усилия, тъй като елиминира шансовете за спорове. Когато се обединят с интелигентни договори, те също могат да извикват функционалност и действия.

Ако сте само начинаещ, който иска да научи повече за интелигентните договори, базирани на блокчейн и как работят, препоръчваме ви да разгледате нашето безплатно ръководство за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector