Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Краен речник на блокчейн за начинаещи – 46 дефиниции на блокчейн

Contents

AБ.° СдЕ.FGЗ.АзJКLМ

нОPВъпрос:RСтUWхY.Z.

В 101 Blockchains, ние вярваме в blockchain технологията и знаем колко объркващо е за всеки нов за цялата blockchain неща. В тази измамна таблица за блокчейн ще разгледаме всички основни теми по прост начин. Също така можете да следвате връзките, ако искате да научите повече за конкретна дефиниция на блокчейн.

Също така, това е първата част от поредицата „Обяснение на блокчейн“, която преживяваме. Затова следете, за да научите повече за блокчейна. В този речник на блокчейн за начинаещи събрахме най-важните дефиниции на блокчейн, с които трябва да сте запознати, тъй като ще ги чувате много. В близко бъдеще ще споделим повече статии и определения в този речник.

Краен речник на блокчейн за начинаещи – Инфографика

Речник на блокчейн Инфографика

Списък на дефинициите на блокчейн

В момента в този речник има 46 дефиниции на блокчейн, нека да започнем.

A

Какво е Адрес?

Адресът е важен термин в криптовалутата. Това е уникален идентификатор, който се използва за идентифициране на подателя, получателя. Използва се и за съхранение на криптовалута. По аналогия в реалния свят домашният адрес се използва за изпращане и получаване на писма или колети. Адресът се генерира с помощта на частния ключ. Частният ключ също е уникален за адреса. Частният ключ се използва и за достъп до цифровите активи, които адресът има. В криптовалутата адресът обикновено е буквено-цифрови низове. Също така, ако адресът за определена екосистема има прилики. Например, всички адреси, свързани с Ethereum, започват с 0x, докато Bitcoin адресът започва с 3 или 1. Адресът е един от най-важните термини, които трябва да научите, докато изследвате речника на блокчейн.

Какво е Airdrop?

Airdrops са свързани с разпространението на безплатни жетони сред хората като награда. Свързан е с блокчейн проекти, особено ICO. Airdrop може да има или не да има стимул към него. Много стартиращи или блокчейн проекти излъчват по различни причини, включително корекции на грешки, растеж в общността или стимули, положително действие към тяхната идея. Всеки може да участва в airdrops, докато и освен ако не съответства на неговите изисквания.

Прочетете повече за Airdrops и как да получавате безплатни токени в тази статия

Определение за Altcoin


Всяка криптовалута или символ, различен от Биткойн, е известен като altcoin. Думата „altcoin“ има фино значение, свързано с нея. Тя може да бъде разделена на „alt“, което означава алтернатива и „монета“, което означава криптовалута. Всяка монета, която е пусната след биткойн, е известна като altcoin. Някои от примерите включват Ethereum, NEO, EOS, LEND и др. Altcoins също са по-добри по отношение на характеристиките и функционалността, но не предлагат стойност за съхранение в сравнение с Bitcoin.

Прочетете повече за Altcoins тук.

Б.

Какво е Blockchain?

Блокчейнът е технология на разпределена книга (DLT), която предлага децентрализация. Това е въображението на псевдонима Сатоши Накамото. Той също така е изобретил биткойн, който използва блокчейн технология. Blockchain се състои от възли, които носят копие на децентрализираната книга. Също така, блокчейнът използва метод на консенсус, за да постигне съгласие относно стойността в мрежата. Надяваме се, че сте научили за дефиницията на блокчейн.

Научете повече за блокчейна тук.

Определение за награда

Bounty е проста програма, управлявана от стартиращи фирми или бизнес, за да стимулира положителното поведение като поправки на грешки, маркетингова помощ, писане на статии и т.н. Щедростите винаги са били популярни в технологичната индустрия. Въпреки това, той улови нова посока, когато ICO започнаха да се случват. Също така, наградите не са свързани с всички положителни ефекти. Те имат някои негативни аспекти, свързани с това, включително манипулиране на пазара.

Научете повече за Bounty тук

Какво е биткойн?

Биткойнът е криптовалута, която възникна през 2009 г. от Сатоши Накамото. Това е цифрова валута, която не изисква централизиран орган да работи или да функционира. Той се повиши до нови висоти през 2017 г., когато стойността му достигна $ 19 000 за биткойн. Биткойнът няма по-добра практическа употреба в сравнение с други криптовалути, поради нарастващото време за трансфер и таксите, свързани с трансфера. Сега обаче се използва като стойност за съхранение. Биткойн може да се съхранява в портфейл, специално създаден за неговото съхраняване. Биткойн използва технология на разпределена книга (DLT).

Какво е Blockchain Explorer?

Block Explorer е инструмент, който се използва за преглед на транзакции в блокчейн. Транзакциите могат да бъдат текущи транзакции или минали транзакции. Block Explorer също ви позволява да получите повече информация за блокчейна. Например можете да знаете за растежа и скоростта на хеш мрежа. Block Explorer е нещо повече от инструменти за проучване на транзакции. Те също така предлагат много други неща, които могат да бъдат известни с помощта на блоков изследовател. Те също така отчитат непотвърдени транзакции и също така демонстрират трудностите при добива с блокчейн. Block Explorer взема както адреси на портфейла, така и конкретни идентификатори на транзакции, за да върне информация. Също така, напредналите изследователи на блокове също могат да генерират отчети въз основа на данните, до които имат достъп. Като научите за Block Explorer, ще подобрите знанията си за дефинициите на блокчейн.

Статия с пълно обяснение идва скоро. Останете на линия.

Какво е Block Reward?

Наградата за блок е наградата, която миньор получава, след като успешно реши блок. За да изиска наградата, майньорът добавя първата транзакция в блока. Целият процес започва с миньори, които търсят блокове, които да бъдат проверени. След като бъдат намерени, транзакциите в блока трябва да бъдат проверени, за да бъде обработена наградата. Също така, наградата се споделя между група миньори в зависимост от обема на свършената работа. Един добър пример включва биткойн, при който един добит блок награждава 12,5 BTC към 2018 г. Стойността на наградата се променя в зависимост от трудността и други фактори.

° С

Какво е консенсус?

Консенсусът е начин за постигане на съгласие по една точка от стойността на данните в мрежата. В разпределените системи се използват много консенсусни алгоритми. Някои от популярните алгоритми за консенсус включват Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) и Delegated Proof of Stake (DPoS). Всички те работят по различен начин и имат различен начин за справяне с консенсус в разпределена мрежа.

Прочетете повече за алгоритъма за консенсус тук.

Определение за криптовалута

Криптовалутата е виртуална / цифрова монета без осезаемо съществуване. Той може да бъде разпределен в мрежа и действа като начин за извършване на сделки между връстници. Това съществуване заобикаля идеята за децентрализация без централен орган на работа. Някои от най-популярните криптовалути включват Bitcoin, Ethereum, NEO, Litecoin, EOS и т.н. Потребителят може да копае или купува криптовалута. Съществуват и други начини да се сдобиете с криптовалути, включително награди, излитане, добив или залагане.

Научете повече за криптовалутата тук.

Какво е Cryptocurrency Fork?

Cryptocurrency Fork е технически термин, който означава създаване на нова версия на blockchain от вече наличната версия на blockchain. Той създава нов клон с добавени или нови функции, характеристики или функционалност. Една от популярните криптовалутни вилици се случи беше ETH-ETC вилица поради хакерството DADA на блокчейн Ethereum. Също така има два вида вилици: твърда и мека вилица. Биткойн също имаше няколко вилици, които включват биткойн злато, биткойн диамант и други.

Прочетете повече за вилицата за криптовалута тук.

D – Определения на блокчейн

Определение на DAO

DAO означава децентрализирана автономна организация. След първоначалното стартиране през 2016 г., той получи смесен отговор от общността. Използвайки DAO, всяка организация може да създаде набор от правила, използвайки кода и да управлява в децентрализирана среда. DAO стана популярен благодарение на Ethereum. DAO обаче има и своите отрицателни точки. Той може да бъде хакнат и ако някой намери уязвимост, той не може да бъде върнат обратно. Той е създаден с помощта на интелигентни договори и се финансира в началния етап, преди да бъде отворен за потребителите.

Прочетете за DAO тук.

Какво е dApp?

dApp означава децентрализирано приложение, което е разработено върху блокчейн платформи като Ethereum, NEO или EOS. Той следва конкретно правило и автоматизира определени или всички функции с помощта на интелигентни договори. dApps винаги трябва да са с отворен код и трябва да работят без контролирана страна. dApps могат да бъдат създадени от организации за автоматизиране на конкретни задачи или просто като предоставяне на начин на потребителите им да имат интерфейс с определена функционалност. Също така, dApps се нуждаят от токени, за да работят. Например, ако dApp изпълни задача, трябва да похарчи гориво за транзакции, за да регистрира задачата в блокчейна.

Прочетете за dApp тук

Бонус на речника на блокчейн, каква е разликата между блокчейн и база данни?

Има една съществена разлика между база данни и блокчейн, т.е. децентрализация. Блокчейнът също е вид база данни, но предлага децентрализация. Традиционната база данни също помага за съхраняване и извличане на данни, но има централизиран характер. Blockchain също така осигурява целостта на данните, което означава, че данните след като бъдат записани не могат да бъдат модифицирани или променяни от никого. Това предполага, че блокчейнът не предлага опцията за манипулиране на данни. Валидациите също са по-точни за блокчейн в сравнение с базата данни поради целостта на данните.

Прочетете за разликата между блокчейн и база данни тук.

Какво е DLT?

DLT означава Технология на разпределената книга. DLT позволява блокчейн и му дава възможност за децентрализация. Може да се използва в мрежи без географска бариера. В DLT няма централен орган и всеки възел обикновено има копие на разпределената книга. Също така всеки възел участва в процеса на консенсус. Той е бърз, надежден и прозрачен. Той също така предлага 100% цялост на данните.

Прочетете повече за DLT тук

Какво означава DYOR?

DYOR означава „Направете свои собствени изследвания“. Той е насочен към инвеститори или начинаещи, на които се казва да направят свои собствени изследвания и да не разчитат на никой друг за своите финансови или инвестиционни решения. Това е жаргонна дума, която се използва широко в криптовалутната общност, особено когато някой споделя мнението им. Криптовалутата е нестабилна платформа и следователно изисква необходимостта от DYOR всеки път, когато инвеститор реши да инвестира. Инвестирането в криптовалута е много рисковано, DYOR!.

Определение на DAICO

Има много ICO проекти, които не отговарят на изискването за оцеляване на пазара. Също така инвестирането в ICO в момента може да се разглежда като хазарт. DIACO е децентрализиран модел за набиране на средства. Той е изграден на върха на блокчейн мрежата като Ethereum. Той действа демократично и гарантира, че продажбата на символи се извършва в най-добрия интерес на инвеститора. Той използва механизма „Tap“. Този механизъм позволява на инвеститорите да извършват контрол на фондовете. Това означава, че инвеститорът може да инвестира на стъпки и при определени условия. Ако условията не съвпадат, тогава инвестицията ще спре. От друга страна, ако условието съвпада, ще бъде направена втората инвестиция. Цялата идея зад DAICO е да направи ICO по-отговорни при набирането на пари и да подкрепи напредъка си с етапи. DAICO също така използва някои функции от DAO като автоматизация, децентрализация и опция за възстановяване.

За да научите повече, прочетете разликата между ICO и DIACO.

Е.

Какво е ERC20?

ERC20 е стандартният протокол, който се използва в мрежата Ethereum за издаване на токени. ERC20 означава „Искане за коментари на Ethereum“. В мрежата Ethereum се използва от ICO за освобождаване на техните токени и поддържане на стандарта за търговия и управление на активи. dApps също използват тези символи, за да подхранват икономията си.

Прочетете повече за ERC20 тук.

Какво е етер?

Етерът задвижва платформата Ethereum. Именно токенът прави транзакции, действия или други дейности възможни в блокчейна Ethereum. dApps също изискват етер, за да функционира в мрежата. Първоначално етерът беше продаден на инвеститори в краудсейл. Той може да се добива и от майнери, които осигуряват изчислителна мощност на транзакциите и им помагат да валидират. Също така, 12% от създадения етер е даден на фондации Ethereum, за да изгради екосистемата и да я отглежда в правилната посока. Понастоящем има крайна доставка на етер и той използва метод за доказателство за работа (PoW) за валидиране на транзакции.

Прочетете повече за Ether тук.

Какво е Ethereum?

Ethereum е успехът на Биткойн и е платформа с отворен код, използваща блокчейн технология. Уникалната точка за продажба на Ethereum е способността да създавате интелигентни договори и да разработвате, внедрявате и поддържате децентрализирани приложения (dApps). Ether се използва като естествен маркер за зареждане на платформата. Това означава, че се използва предимно за награди за миньори и такси за транзакции. Може да се използва и за други услуги, предлагани от dApps.

Прочетете повече за Ethereum тук.

Какво е Ethereum Classic?

Ethereum Classic (ETC) е криптовалута, която възникна след хард форка на блокчейна Ethereum. Това се случи след големия хак на Ethereum Decentralized Autonomous Organization (DAO). Това беше твърда вилица, което означава, че носеше свойствата на оригиналната верига Ethereum. Това се прави, за да се защитят интересите на общността. След хакването имаше две сили: една срещу разклонението и друга за разклонението.

Прочетете повече за Ethereum Classic тук.

Какво е Ethereum Gas?

Ethereum Gas се използва като основна изчислителна единица за изпълнение на транзакции на блокчейн платформата Ethereum. Ако се извърши транзакция, тогава има някаква такса за транзакция, свързана с нея. Размерът на таксите за транзакция се изчислява според стойността на GAS към момента на транзакцията. Съществува лимит на газа и цена на газа, свързани с него. Ограничението за газ е налице за защита на непредвидени разходи. Освен това предпазва мрежата от претоварване. Ограничението за газ, умножено с цената на газа, изчислява таксата за транзакция (TX).

Прочетете повече за Ethereum Gas тук.

F

Какво е Federated Blockchain?

Обединената блокчейн (известна също като консорциум блокчейн) е частично частна блокчейн. В много отношения е идентичен с напълно частната мрежа. Той също така черпи функции от публична блокчейн мрежа и предоставя най-доброто от двете произведения. Силата не остава в едно цяло. Работи под група лидери, които управляват блокчейна. Наистина е полезно за компании, които работят заедно по проект или група лица, управляващи консорциум блокчейн. Това също означава, че никой не може да участва в мрежата и изисква разрешение за достъп до нея. Основният случай на употреба е за организация и сътрудничество. Малко примери включват EWF, r3 и т.н..

Посетете нашата начална страница, за да научите повече за дефинициите на блокчейн.

Определение на Fiat

Фиатът е законните пари, емитирани от правителството. Той е известен също като „законно платежно средство“. По законно платежно средство това означава, че Fiat е единствената валута, която може да се използва за покупка, продажба или търговия със стоки, използвайки го. Други видове валути не са валидни. В някои държави и държави криптовалутите също са декларирани като „законно платежно средство“. Не е същото обаче в други страни. Много страни също са забранили криптовалутите. Правителството и пазарните условия контролират стойността на фиата. Примери за фиат включват йена, щатски долар, евро, лира и др.

Прочетете за Fiat тук.

Какво означава FOMO?

FOMO означава „Страх от пропускане“. Това е популярна дума, използвана в криптовалутната общност. Това се случва с индивид, когато той вземе решение въз основа на страх. Страхът е основно от пропускането на възможността за реализиране на печалба, когато крипто монета се покачи. Това може да се случи и поради слухове или новини, разпространявани чрез акаунти в социалните медии. Един от най-добрите примери би бил биткойн. Тя се повиши от само $ 1000 на $ 19 000 през 2017 г. Новите инвеститори, които не разбират емоцията на FOMO, инвестираха, когато беше около всички времена. Сега повечето от тях са закъсали с инвестициите си. FOMO е повсеместен сред начинаещите търговци и дори ветераните не са свободни от тази емоция.

Определение на FUD

FUD означава „Страх, несигурност и съмнение“. FUD в крипто означава страх, несигурност и съмнение относно крипто монета или общността като цяло. Големи сривове на пазара се случват поради FUD, когато хората се продават на групи и слушат лоши съвети, които се разпространяват в социалните медии. Едно от най-големите FUD, което продължаваме да чуваме, е, че биткойнът е балон. Използва се многократно в медиите и въпреки това хората си падат по това. Накратко, негативните новини могат да предизвикат FUD и да имат способността да разбият пазара.

G

Какво е Genesis Block?

Блокчейнът е съставен от блокове. Първият блок от споменатия блокчейн е известен като блок на генезиса. Той е номериран 0. Той също така е кодиран твърдо, така че не може да се правят промени, след като бъде освободен. Идеята за Genesis Block възниква в Бялата книга за биткойните. Първият блок Genesis на биткойн съдържа 50 биткойни.

З.

Какво е HashGraph?

HashGraph е насочена ациклична графика, която има свойствата на технологията на разпределената книга. Той е различен от блокчейн. Също така, той решава много проблеми, които блокчейн има. Например, той е по-сигурен, по-бърз и справедлив за своите потребители. Лесно може да се нарече „блокчейн от ново поколение“.

Научете за HashGraph тук.

Какво е HyperLedger?

HyperLedger е блокчейн проект, който се управлява от Linux Foundations. Той е с отворен код и има за цел да обедини усилия от всички основни играчи на блокчейн на пазара за подобряване на технологията на блокчейн. Изпълнителният директор на проекта Брайън Белендорф също добави, че HyperLedger няма да има никакви символи, тъй като ще ги накара да загубят фокус върху подобряването на екосистемата на блокчейн, улеснено от обхвата на различни отрасли.

Прочетете за HyperLedger тук.

Определение на HODL

HODL означава „HOLD“ в криптовалута. Това е изключително популярен термин в криптовалутната общност. Терминът възниква, когато потребител в Форум за Bitcointalk, изписано HOLD като HODL през 2013 г. Името на човека беше GameKyuubi и по това време Bitcoin падаше лошо. Въпреки лошото падане, той излезе напред и каза, че ще задържи, и предложи на други да държат и монетите си. Това беше грешка на GameKyuubi, но скоро стана популярна сред членовете на общността и те я използват, за да предадат идеята за провеждане. Сега той има хумористичен задно наименование, което гласи като „Дръж се за скъпия живот.“

I – Определения на блокчейн

Какво е ICO?

ICO означава първоначално предлагане на монети. Използва се от стартиращи фирми или фирми за набиране на средства, като продава своя токен на инвеститорите. ICO може да звучи подобно на първоначалното публично предлагане (IPO), но те работят по различен начин. Като цяло ICO не са регулирани и имат по-голям риск, свързан с тях. За да стартират успешно ICO, стартиращите компании трябва да имат работещ продукт или идея.

Прочетете за ICO тук.

J

К

L

Определение на Lambo

Lambo е крипто жаргон, който се използва за търговци и инвеститори на криптовалути. Той означава „Lamborghini“. Това е един от най-бързите автомобили, налични по време на писането.

М

Какво е Mainnet?

Технически Mainnet може да се определи като блокчейн, който предоставя на потребителите възможността да изпращат и получават цифрова валута. Той предоставя функционалността на транзакциите на потребителите. Освен това той се различава от testnet. Testnet симулира само желаната функционалност. С други думи, можем да кажем, че Mainnet е действителният краен продукт, готов за реална употреба.

Научете повече за Mainnet тук.

н

Какво е NEO?

NEO (първоначално известен като AntShares) е децентрализирана блокчейн платформа, известна още като „китайски Ethereum“. Той е с отворен код и помага на разработчиците да създават мощни dApps, като се възползват от интелигентните договори 2.0. Освен това разработчиците не трябва да учат конкретен език, за да разработят dApps на платформата. Консенсусният алгоритъм, използван в NEO blockchain, използва DBFT, известен също като делегирана византийска толерантност към неизправности. Той е невероятно ефективен и може лесно да поддържа 10 000 транзакции в секунда. Също така е ефективен, когато става въпрос за консумация на енергия. ГАЗът също е съществена част от NEO екосистемата.

Повече за NEO тук.

Какво е NEP5?

NEP5 управлява стандарта на NEO жетони. Той означава протокол за подобряване на NEO, като цифрата „5“ означава преразглеждането, за което всички се съгласиха. Това е протокол, който управлява как се развива, споделя и поведе NEO маркерът в мрежата NEO. Ако разработчикът иска да разпространи собствения си токен, той трябва да отговаря на стандарта NEP-5. Подобно е на HTTP протокола, където HTTP се уверява, че комуникацията между две страни се осъществява систематично. Няколко функции на NEP5 включват одобрение на токен, проверка на баланса, прехвърляне и т.н..

Прочетете най-доброто ръководство за NEP5 тук и разширете знанията си отвъд термините на речника на блокчейн.

Какво е NFT?

NFT означава Non-Fungible Token. Както и от самото име, то не е заменяемо. Това означава, че маркерът не може да бъде заменен и следователно е полезен за уникални сценарии. NFT са различими и не са взаимозаменяеми с други символи. Например, тя може да се използва за издаване на игрална карта или бейзболна карта, която е уникална и не може да бъде репликирана.

Друг добър пример е издаването на билети. По този начин той все още си струва, но не може да бъде заменен с други форми на жетони. Той е напълно проверим и осигурява собственост чрез блокчейн и криптовалута.

За да научите повече за NFT, прочетете тук

О

P

Какво представляват криптовалутите Penny?

Криптовалутите с пени са онези монети, които се оценяват по-малко от един долар. Да, добре сте го прочели. Тази категория влезе в значение от стотинки. Те също така имат голяма стойност на текущия пазар на криптовалути, тъй като имат най-голям шанс да станат големи. Покупката на стотинка криптовалута може да бъде добър стратегически ход само ако монетата отговаря на стандартите на добра валута.

Повече за криптовалутите Penny тук.

Какво е PoS?

Proof-of-Stake (PoS) е поредният консенсусен алгоритъм. Възлите в PoS захранвани блокчейн монети. Колкото повече монети са заложени, толкова по-големи са шансовете възелът да бъде избран за вземане на консенсусно решение. Това изисква малко или никаква енергия за захранване. Следователно PoS изглежда е новият начин за справяне с консенсус сред новите блокчейн платформи. NEO, EOS и Ethereum (скоро) използват Proof-of-Stake.

Повече за PoS тук.

Какво е POW?

Proof-of-Work (PoW) е популярен консенсусен алгоритъм, използван в блокчейн мрежата. Например Биткойн го използва. PoW работи, като присвоява блок на миньорите и след това изчаква изчислителният пъзел да бъде решен от тях. За това е необходима изчислителна мощ. Ако успее, майньорът се възнаграждава в стойността на маркера или монетата на блокчейна. PoW не е ефективен и изисква много консумация на енергия. Това също го прави неприроден за природата.

Прочетете за PoW тук.

Какво е частен блокчейн?

Създава се частна блокчейн за използване на конкретни хора, които принадлежат към организация или група. Той се поддържа и разработва от частната организация и те имат пълна власт за използването на консенсусен алгоритъм и как работи коването. Също така, достъпът до блокчейна се решава от организацията. Единствената разлика тук е контролът на централната власт над блокчейна. Ripple е отличен пример за частната блокчейн.

Научете за частния блокчейн тук.

Какво е частен ключ?

Концепцията за частен и публичен ключ се използва, за да се гарантира, че транзакциите, направени в блокчейн, са сигурни. Частен ключ се използва за криптиране и декриптиране на съобщенията, изпратени от един потребител на друг. Частните ключове в криптовалутата също се използват за достъп до портфейла и иницииране на транзакция в блокчейна. Като потребител никога не трябва да казвате на никого своя личен ключ и винаги трябва да го съхранявате на сигурно и сигурно място.

Прочетете за частния ключ тук.

Какво е частна продажба?

В криптовалутата частната продажба се отнася до ICO. Известен е и като институционален кръг, при който ранните инвеститори инвестират в стартиране чрез своята ICO. Стартирането първо обявява частната продажба. За да сте сигурни, че само достойните инвеститори имат възможност да инвестират, строги изисквания за участие. ICO също така гарантират, че дават правилната възможност на правилния инвеститор, така че те да знаят с какво имат работа. Като цяло частните продажби имат огромен бонус, който зависи от размера на вноската, която инвеститорът прави.

Какво е публичен блокчейн?

Общественият блокчейн е тип блокчейн, който е достъпен за всички. Централизираният обект не ги контролира, както в частна блокчейн. Това означава, че всеки може да участва, да извлича данни, да вижда възли и да извършва други дейности, свързани с блокчейна. Те са наистина „публични“. Някои от ключовите примери за публична блокчейн включват Bitcoin, Ethereum, Litecoin и други.

Намерете повече за публичния блокчейн тук.

Въпрос:

R

С

Какво е Сатоши?

Сатоши е най-малката единица биткойн, която е записана в блокчейна. В момента е кръстен на първоначалния създател на Биткойн, Сатоши Накамото. Тъй като това е най-малката единица, тя може да се използва за показване на стойността на всяка монета. Както търговците, така и инвеститорите също изчисляват стойността от гледна точка на Сатоши. Борсите също изброяват цената на другите монети в Сатоши заради двойката монети / BTC.

Кой е Сатоши Накамото?

Сатоши Накамото е псевдонимът зад създателя на Биткойн през 2009 г. Той изготви първата бяла книга на Биткойн и представи концепцията за блокчейн на света. Никой не знае кой е Сатоши Накамото. Мнозина предполагат, че той не е отделен човек, а субект или организация със специфичен мотив. Той беше гениален и владееше английски. Истинската самоличност на Сатоши Накамото е неизвестна и ние се надяваме той да излезе напред и да разкаже на света за своята идентичност.

Открийте повече за Сатоши Накамото тук.

Какво е Security Token?

Токенът за сигурност е нововъзникваща тенденция на пазара на криптовалути. Повечето от ICO предлагат токен за сигурност, а не Unity токен. Токените за сигурност са символи, които се предлагат на инвеститорите, след като инвестират в ICO без реално работещ продукт или помощна програма. Те са цифрови активи и действат като финансова сигурност на блокчейна. Токените за сигурност също са най-често срещаният начин за набиране на средства чрез стартиращи компании, използващи ICO. Не всички маркери за сигурност са ценни и инвеститорът трябва да направи правилно проучване, преди да инвестира.

Можете да научите повече за маркера за сигурност тук.

Научете повече за термините на речника на блокчейн тук.

За да получите по-добро разбиране, прочетете Security token vs Utility token.

Какво е SHA-256?

SHA-256 е криптографски алгоритъм, който се използва в биткойн и други популярни криптовалути. Той е проектиран от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и предлага сигурност за различни операции в рамките на блокчейн. Това е една крачка пред популярния SHA-2 (Secure Hashing Algorithm 2). Освен за осигуряване на транзакция, той се използва и за генериране на публични адреси и частни ключове. SHA-256 е и криптографският алгоритъм, който майньорите трябва да решат, за да получат награда за блок. Въпреки че SHA-256 е малко технически, като учащ в блокчейн трябва да научите за SHA-256, за да подобрите знанията си в речника на блокчейн.

Какво е интелигентен договор?

Интелигентният договор действа като законно платежно средство за блокчейн, който е напълно автоматизиран чрез код. Това означава, че той следва конкретно правило, което е предварително дефинирано от създателя му, което не може да бъде променено или променено. Обикновено се използва за автоматизиране на задачи като преводи на средства, проверки и т.н. Той е известен още като „интелигентен юридически договор“ и „крипто договор“ или „интелигентен код на договора“. Един от най-отличните примери включва интелигентни договори, разработени от ICO за автоматизиране на процеса на продажба на токени.

Открийте повече за интелигентния договор тук.

Какво е солидност?

Solidity е популярен език за програмиране за блокчейн Ethereum. Използва се за писане на интелигентни договори. Езикът за програмиране е най-добре описан като договорно ориентиран език за програмиране. Разработена е от Кристиан Райтвиеснер, Лияна Хусикян, Гавин Ууд и др. Можете да прочетете повече за Solidity тук: http://github.com/ethereum/solidity

T – Определения на блокчейн

Какво е Testnet?

Testnet е блокчейн мрежа, създадена специално от разработчиците на блокчейн, за да тества промените, направени в нея. По този начин разработчиците не трябва да харчат ресурси за провеждане на тестовете, а също така не трябва да влияят върху работата на основната блокчейн.

Какво е жетон?

Token или Crypto token е просто още един синоним на криптовалути или алткойни. Всички те обаче са различни. Крипто токенът е подмножество на криптовалутата (супермножество). Те действат като актив или помощна програма и живеят в собствената си блокчейн. Например EOS, Ripple и др. Са символи. Токените също имат реална употреба. Например уебсайт за публикуване на видео може да използва символи, за да предостави на зрителите време. Има два вида токени, които можете да намерите: Utility token и Security Token.

U

Какво е Utility Token?

Помощният маркер е маркер, към който е прикачена помощна програма. Те се използват за достъп до продукт или услуга (в момента или в бъдеще). Помощните токени се пускат от стартиращи компании за набиране на средства чрез ICO. Един от примерите на Utility token включва Basic Tok Token (BAT). Това е помощен токен, който работи в екосистемата на браузъра Brave. Помощните токени не са насочени към инвестиции. Те обаче работят добре в ICO, където инвеститорът го купува с надеждата стойността му да се увеличи скоро.

За да получите по-добро разбиране, прочетете Security token vs Utility token.

V

W

Какво е портфейлът?

Криптовалутният портфейл е място, където потребителят може да съхранява личните си ключове. Портфейлът може да бъде софтуерен или хардуерен. Потребителят може да използва портфейла за съхранение, изпращане или получаване на активи на криптовалута. Той също така съхранява транзакциите, извършени с помощта на портфейла, където потребителите могат да преглеждат историята на транзакциите, когато пожелаят. Портфейлът е основен термин, който ще намерите във всеки речник на блокчейн.

Определение за кит

Китовете са физически лица, образувания или организации с изключително висока нетна стойност. Те държат значителна част от криптовалутата и могат лесно да манипулират или променят пазара за една нощ. На пазара има различни видове китове. Например биткойн кит, който може да манипулира цената на биткойн.

Какво е Бяла книга?

Бялата книга в криптовалутите може да се определи като документ, издаден от проекта, който съдържа подробното описание на техния план и какво се опитват да постигнат. Той е насочен към субектите, които са пряко или косвено свързани с проекта. В криптовалутите той се използва главно за представяне на стойността на проекта пред инвеститорите и също така има визия за това какво собствениците на проекта искат да постигнат в дългосрочен план.

Прочетете “Как да проверите ICO white paper”, за да знаете за термина.

х

Y.

Z.

# 0-9

Какво представлява 51% атака?

51% атака е често срещана уязвимост при блокчейн технологията. За да се извърши атаката, 51% от мрежата трябва да бъде контролирана от група миньори или физическо лице. Това означава, че 51% от изчислителната мощност, известна още като хешрейт на добива, трябва да бъде под техен контрол. След като приключат, нападателите могат да удвоят разходите си, да създават нови транзакции и оттам да правят нова криптовалута. Те също могат да спрат транзакции и също така да предотвратяват нови транзакции. XVG, популярна криптовалута, вече се състои от 51% атака три пъти през последните няколко месеца. Това беше последното определение в нашия речник на блокчейн. Продължаваме да актуализираме този речник на блокчейн, така че следете.

Определения на блокчейн – Следващи стъпки

В момента сме в процес на добавяне на още термини към нашия списък с дефиниции на блокчейн. Също така би било чудесно, ако можете да споделите ръководството „Краен речник на блокчейн“ на своите връстници, така че те да могат да учат със собствено темпо. Ако пропуснем някаква важна дефиниция на блокчейн в този речник, моля, коментирайте по-долу и ние ще добавим.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector