Крайният списък на ERC стандартите, които трябва да знаете

Статията обхваща основните основи на стандартите ERC и предлага задълбочен анализ на всеки тип стандарт ERC токен.

Вие сте разработчик на блокчейн Ethereum или предприемач, който планира да издаде базирани на Ethereum токени? Може да се оглеждате наоколо, за да разберете какво означават стандартите ERC и как те имат значение за вас.

Ето крайния списък на ERC стандартите!

Записвам се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Какви са ERC стандартите?

„Заявка за коментари на Ethereum“ (ERC) е документ, който програмистите за интелигентни договори, използващи платформата Ethereum blockchain, пишат. Те описват правила в тези документи, на които трябва да се съобразяват жетоните, базирани на Ethereum.

Ако не сте запознати с основите на Ethereum, първо трябва да разгледате крайното ръководство за Ethereum.

Общността на Ethereum използва процес, наречен „Предложение за подобряване на Ethereum“, за да прегледа тези документи. Те го коментират и в резултат на това разработчикът, създал документа, може да го преработи.

Общността Ethereum приема някои от тези документи, след като работи през процеса на EIP, финализира го и след това разработчиците го прилагат. Ето как документът става ERC. С други думи, ERC произхождат от EIP и могат да адресират различни области, например, маркери, име за регистрация и т.н..

ERC СТАНДАРТИ – ПРОСТО ОБЯСНЕНА ИНФОГРАФСКА

Въпреки че има няколко стандарта Ethereum. Тези ERC стандарти за Ethereum са най-известните и популярни –

 1. ERC – 20
 2. ERC-165
 3. ERC-721
 4. ERC-223
 5. ERC-621
 6. ERC-777
 7. ERC-827
 8. ERC-884
 9. ERC-865
 10. ERC-1155

Списък на ERC стандартите

Стандарт ERC 20 – Най-популярният стандарт за токени


ERC-20 е най-популярният стандарт за токени и повечето ICO, които са издали своите токени на платформата Ethereum, са го използвали. Научете повече за това какво е ICO тук!

Ако сте разработчик на Ethereum, можете да кодирате вашите интелигентни договори, като сте сигурни, че той може лесно да взаимодейства с токени ERC-20.

Точно както разработчиците на Ethereum не трябва да знаят нищо повече за този токен, разработчиците на портфейли също могат да дишат спокойно! Не е необходимо да правят никакви персонализирани стъпки за разработка или интеграция, за да гарантират, че токенът работи с приложението им за портфейл.

Това е заменим стандарт за лексеми. Това означава, че две монети от всеки жетон, изграден върху него, имат една и съща стойност в даден момент от времето. Вземете примера с LockChain, децентрализирания пазар за пътувания с 0% комисионна. Техният LOC маркер следва ERC 20, а 1 LOC маркер има точно същата стойност като друг LOC маркер в определен момент от времето.

Има стандартен протокол, който трябва да се следва, следователно издаването на нови токени с помощта на стандарт ERC 20 е лесно. Трябва да разгледате това ръководство за начинаещи, за да научите повече за това – какво е ERC20?

ERC 165 – Поддържащият стълб на ERC 721

Това наистина е стандарт за метод, вместо за жетони. Важно е обаче за друг стандарт на символи, ERC721, който не може да бъде приложен без него.

Повече за ERC721 по-късно!

Интелигентен договор трябва да взаимодейства с крипто жетони. Въпреки че всички договори могат да взаимодействат с токени ERC 20, той се различава от другите ERC стандарти за маркери, като ERC 721. Интелигентните договори трябва да внедрят специфични интерфейси за взаимодействие с маркери, следвайки други стандарти.

Сега общността за разработка на Ethereum трябва да знае кой интерфейс изпълнява интелигентен договор и има нужда да публикува тази информация. Това е така, защото те трябва да знаят по какви начини могат да взаимодействат с този договор.

Нямаше стандартен метод за откриване на интерфейси, които интелигентният договор използва, и за публикуването му. ERC 165 стандартизира метод за това, освен стандартизиране на идентификацията на интерфейсите.

Прочетете повече за това в Документ за предложение за EIP 165.

ERC 721 – Стандартът за негорими токени

Искате ли да разработите игра на Ethereum DApp като CryptoKitties? Axiom Zen, компания, базирана във Ванкувър, Британска Колумбия, Канада, го пусна през последната седмица на ноември 2017 г. и до първата седмица на декември стана вирусна! Играчите похарчиха за него Ether на стойност милиони щатски долари в рамките на една седмица.

В тази игра играчите могат да купуват, продават и развъждат сладки цифрови котенца. С прозрачността, която предлага блокчейн платформата Ethereum, всеки може да види правилата на играта, следователно конкуренцията е честна. Ако можете да отглеждате рядка порода цифрови котенца, можете да получите по-висока цена за тях.

Всеки от тях задава различна цена; следователно не можете да използвате стандарт ERC 20 за котенцата. Нуждаете се от незаменим стандарт на токен и това е ERC 721.

Съществуват и други случаи на употреба за незаменими жетони, например секторът за разпределение на енергия може да ги използва.

Интелигентен договор, който ще взаимодейства с токени ERC 721, трябва да внедри отделен интерфейс и следователно трябва да следва стандарта ERC 165. Прочетете повече за ERC 721 в Документ за предложение за EIP 721.

ERC 223 – Решава проблемите на „загуба на токени“ на ERC20

Ако изпратите ERC 20 маркери до интелигентни договори, които не могат да обработват маркери, това действие изгаря маркерите и не можете да ги възстановите. ERC 223 предлага да се предотврати това.

Разработчиците могат или да приемат, или да отхвърлят токени, пристигащи на техните адреси за интелигентен договор. Той определя функции, които договорът може да кодира, така че ако не може да приеме токени, прехвърлянето ще се провали.

Това не изгаря никакъв знак!

Въпреки че ERC 223 възнамерява да спести случайно загубено богатство, все още не е внедрен. Никой токен не го използва и криптообменът може да не е подготвен за този стандарт.

Вижте подробното сравнение между ERC20 срещу ERC 223 срещу ERC777.

Също така, ходът на Ethereum за внедряване на „Ethereum Name Service“ (ENS) ще направи подобни транзакции много редки. Следователно трябва да видим дали общността на Ethereum ще изпълни това предложение. Прочетете повече за този стандарт в Документация за ERC 223 GitHub.

ERC 621 – Може да променя общата доставка на токени

Удължаване на ERC 20, този стандарт е да увеличава или намалява общото предлагане на токени, използвайки две функции, т.е. „увеличение на предлагането“ и „намаляване на предлагането“. Предложението препоръчва само собственик на договор или доверени потребители да ги използват.

Криптовалутите са математически пари, за разлика от фиатните валути, където централните банки могат да увеличат или намалят предлагането. Общото предлагане на токени е един от многото фактори, определящи поскъпването на токените и влияещи върху икономиката на даден токен.

Това предложение е проект и трябва да видим дали общността на Ethereum ще го приложи, предвид широкомащабното въздействие. Прочетете повече за предложението в EIP 621 GitHub документация.

ERC 777 – Намалява триенето при крипто транзакции

Докато се позовава на интелигентен договор, след първата транзакция стандартът ERC 20 изисква друга транзакция, за да се провери дали критериите са изпълнени. Интелигентният договор се извиква само след това. Това увеличава броя на транзакциите, което ефективно води до триене.

ERC 777 е предложен стандарт, който включва функция за идентифициране на получаването на жетони и стартиране на интелигентен договор веднага след първата транзакция. Въпреки че намалява режийните транзакции, той също така позволява на потребителя да отхвърля входящите символи от черен списък. Черният списък на даден адрес може да бъде по различни причини като хакване или незаконни дейности. Възможността да откажете плащане от такъв адрес подобрява позицията за сигурност на Ethereum DApp.

ERC 777 поддържа всички силни страни на ERC 20. OpenZeppelin вече е внедрил ERC777 за изграждане, автоматизиране и работа с децентрализирани приложения.

Можете да прочетете предложението в EIP 777 GitHub документ.

Не забравяйте да проверите сравнението между ERC 20 срещу ERC 223 ERC 777!

ERC 827 – Позволява прехвърляне на токени за трета страна, която да го похарчи

Това е поредното разширение на ERC 20, но възнамерява да разреши проблема, който ERC 223 се опитва да реши, по подобрен начин. Ако този стандарт е приложен, притежателят на токен може да прехвърля символи, като същевременно одобрява трета страна да го похарчи.

С този ERC стандарт портфейлите и борсите могат да използват повторно жетони, тъй като и двете страни се договарят по конкретни критерии за трета страна да похарчи динамична сума. Общността на Ethereum все още не го е внедрила, но можете да прочетете повече за това предложение в EIP 827 GitHub документация.

ERC 884 – Токенизира запасите

Неотдавнашното законодателство в американския щат Делауеър вече позволява на компаниите да използват блокчейн за поддържане на регистри на акции. Сред предложените ERC стандарти ERC 884 възнамерява да се възползва от него. Той ще обозначава всеки знак като дял от корпорация, регистрирана в щата Делауеър.

За да се съобрази с разпоредбите, ERC 884 включва и следното:

 • Проверка на самоличността и задължителен бял списък на притежателите на токени;
 • Корпорацията може да изготви списък на акционерите в съответствие с регулаторните изисквания;
 • Записване на мандат на регулаторите на информация;
 • Записване на прехвърляне на акции съгласно регулаторните изисквания;
 • Само цялата стойност на жетоните, т.е. няма частична стойност;
 • Акционерите, загубили личните си ключове или жетони, трябва да ги върнат на нов адрес.

Внедряването на ERC 884 изисква база данни извън веригата за различни изисквания на „Познай своя клиент“ (KYC). Все още е черново предложение и можете да го прочетете в EIP 884 GitHub документ.

ERC 865 – Помага на начинаещите в крипто света

Като нов потребител на крипто, когато се опитвате да прехвърлите базирани на Ethereum токени, изведнъж откривате, че трябва да платите такси за миньор в Ether. Той увеличава триенето за вас.

Сред разработчиците на ERC стандарти в общността Ethereum, ERC 865 възнамерява да улесни новите крипто потребители. Предлага използването на токена за плащане и на таксите за миньор. Това е черново предложение и можете да го прочетете в EIP 865 GitHub документ.

ERC 1155 – Най-усъвършенстваният негодлив маркер

ERC 1155 решава всички основни проблеми на ERC 20 и ERC 721 – бившите най-добри стандарти за маркери за незаменими токени. За ERC 1155 потребителите могат да създадат множество токени в един договор. Също така, можете да използвате ERC-1155 за случаите на заменяемост и незаменяемост. Всички тези черти правят ERC1155 по-добър в управлението на съхранението, ефективен и бюджетен.

Научете повече тук в това Документация за EIP-1155.

Финални мисли

Има няколко други символни стандарта – освен ERC стандартите. Например, NEP5 токен от NEO е много подобен на ERC20 и ERC223. Също така, всеки от тези стандарти за символи служи за различни цели и има свои предимства и недостатъци.

За да имате по-добро разбиране на основите, трябва да помислите за този БЕЗПЛАТЕН курс по основи на Enterprise Blockchains.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map