Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Крайното ръководство: Всичко, което трябва да знаете за Ethereum

С повече от 1300 криптовалути в крипто света, Ethereum е една от най-добрите криптовалути, която остава на купчина с биткойн.

Подобно на Bitcoin, това е разпределена блокчейн мрежа, може да се търгува сред потребителите, но има значителни разлики между двете.

Биткойн използва блокчейн и се стреми да се превърне в ефективна равностойна електронна парична система. Докато Ethereum просто се фокусира върху стартирането на програмния код на приложението. Нещо повече, в блокчейн системата Ethereum, миньорите работят, за да печелят Ether, който се използва от различните разработчици на приложения за плащане на услугите в мрежата Ethereum.

Другите предимства на Ethereum като децентрализирана платформа включват – той е неизменен, тъй като третата страна не може да прави промени в данните. Без централна точка на повреда, той също е добре защитен срещу хакове и други измамни дейности. Освен това интернет регулаторните организации или правителствата не могат да свалят никакви данни, тъй като те са разпръснати из цялата мрежа.

Така че Ethereum е блокчейн приложение, но със съвсем различна цел.

Но какво е Ethereum?

Какво е Ethereum?

Кредити за изображения: Ethereum

Ethereum е публична операционна система с отворен код и децентрализирана платформа, която работи интелигентна функционалност на договора. Това е и мрежа от компютри, които работят на блокчейн Ethereum и позволяват на хората да обменят монети.

Най-просто, това е отворена софтуерна платформа, базирана на блокчейн технологията, която позволява на разработчиците да правят и разгръщат (Dapps) децентрализирани приложения.

Какво е интелигентен договор?

Платформата Ethereum е изградена, за да позволи създаването на интелигентни договори чрез peer to peer мрежа.

Интелигентният договор е фраза, описваща компютърен код, който се използва от разработчиците за програмиране на собствените им функции. Те са известни като скриптове за програмиране на високо ниво, които могат да бъдат написани на Serpent, LLL или Solidity.

Когато работите с Blockchain, интелигентният договор е точно като самоуправляващ се компютър, който има автоматично изпълнение, когато са изпълнени специфични условия.


ERC20– Искане за коментари на Ethereum

Децентрализирани приложения на Ethereum

Кредит за изображение: Ethereum

ERC20 е стандартен протокол, който се използва за интелигентните договори в блокчейна на Ethereum за внедряване на токените. Създадена на 19 ноември 2015 г., тя определя списък с правила за маркерите Ethereum, за да позволи на разработчиците да предскажат взаимодействието между маркерите. Включва също така, как трябва да се прехвърлят символите между адреса и как да се осъществява достъп отвътре.

Също така е доста популярен сред компаниите за краудфандинг, които работят по ICO, поради неговата проста процедура за внедряване и високия му потенциал за оперативна съвместимост с други ETH токени.

Към май 2018 г. има повече от 83 400 ERC20 токен договори, а успешните включват Bancor, Bankex, Qash, които набират над 70 милиона долара всеки.

Какво е етер?

Ether е криптовалута, чиято блокчейн се генерира от платформата Ethereum. Той е известен като дигитален приносител на активи и не изисква обработка на плащането от трета страна. Той обаче не действа само като криптовалута. Вместо това той действа и за децентрализираните приложения в мрежата.

Към януари 2018 г. общото предлагане на Ether е 98 милиона и поне 150 магазина са започнали да го приемат.

Как работи Ethereum?

Ethereum се основава на протокола на Bitcoin и неговия блокчейн дизайн. Блокчейнът Ethereum може да се разглежда като държавна машина, базирана на транзакции. Тъй като изпълнението на транзакцията започва, машината просто преминава в друго състояние.

Сега всеки щат на Ethereum се състои от милиони транзакции. Тези транзакции са групирани под формата на блокове, които са свързани заедно с други блокове. Но преди транзакцията да бъде добавена към регистъра, тя трябва да бъде валидирана чрез процес, известен като добив. Много миньори се състезават помежду си, за да създадат блок. След като миньорът създаде блок, генерират се Ether маркери и се дават на майнера. За да научите повече, прочетете нашия преглед, работи ли Ethereum?

EVM – виртуална машина Ethereum

Преди създаването на Ethereum, блокчейн приложенията бяха проектирани да извършват ограничен набор от операции.

След това се появи иновацията на EVhereum на Ethereum!

Виртуалната машина Ethereum е цялостен софтуер на Turing, който действа като среда за изпълнение за интелигентни договори.

Той позволява на всеки да стартира програмата, независимо от паметта и времето, дадени от конкретен език на програмата. Така че вместо да изграждате нова блокчейн мрежа за приложения, ETH ви позволява да разработвате хиляди различни приложения на една платформа. И тъй като всеки възел на Ethereum работи на тази виртуална машина, приложенията могат просто да работят като децентрализирани, без да се налага да създават своя собствена блокчейн.

Освен това виртуалната машина Ethereum е внедрена и за Java, Go, Python, Ruby, JavaScript, C ++, WebAssembly и Rust.

Приложения на Ethereum Blockchain – DApps (децентрализирани приложения)

Е, децентрализираните приложения изпълняват същата цел като тази на приложенията, но тъй като те са децентрализирани – те работят в мрежа от възли, а не в една централна точка. DApps са автономни, сигурни, по-лесни за изпълнение, с отворен код и имат 100% ъптайм. Към януари 2018 г. има повече от 250 DApps на живо с над сто в процес на разработка.

Ръководство за начинаещи: Какво е децентрализирано приложение (DApp)?

Как да мащабирате Ethereum dApps

Ето някои от най-обещаващите приложения на Ethereum, които бихте искали да разгледате:

  • Голем: Golem е отворен код, глобален и децентрализиран суперкомпютър, до който всеки може да има достъп. Той използва системата за транзакции, базирана на Ethereum, която урежда плащанията между доставчици, заявители и разработчици. Всяко изчисление се извършва в среда на пясъчник и е изолирано от хост системите.
  • OmiseGO: OmiseGO е децентрализирано приложение, което има за цел да реши проблемите на различни финансови институции. Тази мрежа е мащабиращо решение за финансиране на Ethereum и дава възможност на партньорската мрежа да извършва връзки и транзакции в реално време. С мрежата OMG можете просто да осъществите достъп и да управлявате вашите цифрови активи, които се поддържат във веригата.
  • Авгур: Augur е просто бъдещето на прогнозирането. Това е децентрализирана, с отворен код и платформа за предвиждане на равнопоставени партньори, която е изградена върху Blockchain. Въпреки че изглежда като децентрализирана платформа на повърхността, Augur идва с обещаващ потенциал за прогнозиране на данните на практика за всяка индустрия.
  • Граждански:Гражданската има за цел да даде на хората и на бизнеса инструментите за ефективен контрол и защита на самоличността им. Със своята децентрализирана архитектура той осигурява многофакторно удостоверяване без идентификационни данни или какъвто и да е вид удостоверител на трети страни.

Ethereum може да се използва и за изграждане на „Децентрализирани автономни организации.“ DAO е автономна и децентрализирана организация, която се изпълнява от код, написан на блокчейна Ethereum.

Хората, които купуват токени, притежават DAO. Но вместо да действат като знак, те действат като принос, който дава на хората право на глас.

История на Ethereum

За да разберем историята на ethereum, трябва да започнем от самото начало.

2013 г. – Бяла книга на Ethereum

През 2013 г. беше поставена инфраструктурата за новата монета. Vitalik Buterin, който тогава работеше като програмист за Bitcoin, описа концепцията на ethereum. Виталик написа първата Бяла хартия описвайки го. По-късно през същата година той предлага прототип с общ език за програмиране.

2014 г. – Съобщение за Ethereum

През януари 2014 г., по време на Северноамериканската биткойн конференция, г-н Vitalik обяви концепцията. Той също така посочи съразработчиците на ethereum, т.е. Джефри Уикъл и д-р Гавин Ууд.

През април същата година той публикува официалните спецификации на ethereum в жълтата книга. Vitalik кодира и първия напълно функционален език за програмиране. По-късно това беше използвано като прототип за ethereum.

До юли 2014 г. първата продажба на Етер беше направено. Набраният капитал е използван за разчистване на законни депозити. До август същата година от продажбата на Ether са събрани 14 милиона долара.

През септември 2014 г. купувачите на ICO за ethereum бяха възнаградени с 60 милиона Ether. Останалият ETH е изпратен на фондацията с нестопанска цел в Швейцария.

През ноември 2014 г. в Берлин беше организирана среща на DEVCON-0. Това събитие събра разработчиците на ethereum от всички части на света. На срещата бяха обсъдени различните аспекти на технологията ethereum. От събитието различните презентации направиха ethereum по-мащабируема, сигурна и надеждна.

2015 г. – Разработчиците поддържат Ethereum

През април 2015 г. стартира програмата DEVgrant. Програмата имаше за цел да възнагради както разработчиците, така и поддръжниците на ethereum. Програмата помогна за финансирането на проектите и платформата на ethereum.

В края на юли 2015 г. беше освободен първият етап на Ethereum. Frontier, интелигентен договор, значително подобри екосистемата на ethereum.

През ноември същата година събитието DEVCON-1 се проведе в Лондон. Събитието отне пет дни. На събитието присъстваха повече от 400 участници и бяха направени над 100 презентации. Събитието беше по-успешно от това през 2014 г., защото присъстваха утвърдени компании като Microsoft, IBM и USB.

Също така, по време на срещата на DEVCON-1 технологията блокчейн дойде в центъра на вниманието. Ethereum беше начело на технологията и това беше голям тласък.

2016 – Публична продажба на Ethereum & Разделя се

През март 2016 г. бяха направени подобрения в мрежата на ethereum. Надстройката е направена от Homestead, което е протокол за подобрение.

През май същата година Ethereum получи голям тласък чрез медийно отразяване. Повишеното покритие доведе до набиране на 150 милиона долара в публична продажба.

През юни 2016 г. ethereum беше хакнат за първи път. Хакерите твърдяха, че са откраднали етер на стойност над 50 милиона долара. Това доведе до множество спорове през същия месец.

През юли същата година, поради споровете, наблюдавани през юни, мрежата на ethereum беше разделена на две отделения. Двете дивизии бяха: Ethereum (ETH) & Ethereum Classic (ETC).

Ethereum прибягна до децентрализирано вземане на решения, допълнителни протоколи и стратегии за разрешаване на конфликти. Ethereum classic, от друга страна, прибягна до кодовия закон, неизменността на блокчейн и основния бунт.

Разделението допълнително доведе до разединяване на разработчици, основатели на ethereum, бизнес партньори, потребители и миньори от ethereum classic.

2017 г. – Enterprise Ethereum Alliance

През февруари 2017 г. ЕИП (предприятие ethereum съюз) е сформиран. В този алианс Microsoft, съвместно с утвърдени банки и технологични отрепки, напредна за приемането на блокчейн технологията ethereum.

През май същата година бяха сформирани още две ИАОС. С нарастването на съюзите бяха добавени все повече и повече организации с висок профил.

Този съюз доведе до вярване, че биткойнът вероятно ще бъде заменен от ethereum тази година – 2018.

DAO хак

Какво е DAO хак?

Както вече беше посочено, DAO е децентрализирана автономна организация! Той работи с отворен код и не е обвързан с управление, правителство или управляваща общност.

През 2016 г. този набор от интелигентни договори събра общо 150 милиона долара в краудсейл за финансиране на проекта. Но по някакъв начин той беше експлоатиран през юни, когато 50 милиона щатски долара в Ether бяха поискани от анонимно лице.

Но защо хакът всъщност се случи?

Това се случи поради функцията на разделяне на DAO. На 17 юни 2016 г. неизвестно лице се възползва от пропуск във функцията за разделяне. Той позволи на хакерите да повторят искането си за изтегляне на токени, преди системата да го регистрира като $ 50 милиона.

След този хак на общността бяха необходими 28 дни, за да излезе с решението, което в крайна сметка беше „вилица“.

Този хак просто доведе до разделение в общността на Etherum и се раздели на две отделни блок-вериги – Ethereum (ETH), а оригиналът продължи като Ethereum Classic (ETC).

Вижте нашите сравнения:

  • Биткойн срещу Ethereum? Каква е разликата?
  • Ethereum срещу Litecoin: Защо LTC е за транзакции и ETH за интелигентни договори?
  • EOS срещу Ethereum: Потенциален убиец на Ethereum!
  • Ardor срещу Ethereum: Какви са плюсовете и минусите?
  • NEO срещу Ethereum: Което е по-добро?
  • Ethereum срещу Ripple: Сравнение в дълбочина

Финални мисли

Е, въпреки DAO хакването, Ethereum върви напред и също показва обещаващо бъдеще. Тя използва пълноценно технологията на блокчейн и също така осигурява децентрализация на световната икономика.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector