Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Най-добри алтернативи за набиране на средства от ICO

Алтернативи на ICO: Как иначе блокчейн стартиращите компании могат да набират средства?

Вие сте блокчейн-крипто предприемач, който оценява опции за набиране на средства за вашия проект? Вероятно сте загрижени, след като сте прочели негативно медийно отразяване на ICO и търсите алтернативи.

Първоначални алтернативи за предлагане на монети

В тази статия обяснявам няколко алтернативи на ICO.

Те са:

 1. Предложения за токени за сигурност (STO);
 2. DAICO;
 3. Просто споразумение за бъдещи токени (SAFT);
 4. Интерактивна ICO (IICO);
 5. Токен въздушно кацане;
 6. Набиране на рисков капитал (VC).

1. Предложения за токени за сигурност (STO): спазване на разпоредбите за ценни книжа

Регулаторите по света разглеждат ICO, тъй като подозират, че ICO заобикалят инвестиционните разпоредби. Например, например, в САЩ Комисията за ценни книжа и борси (SEC), която е регулаторът, който контролира инвестициите в ценни книжа, призовава много ICO.

SEC стигна до заключението, че повечето ICO продават маркери за сигурност, като същевременно ги маскират като помощни токени. Ценните книжа са инвестиционни договори, които хората купуват преди всичко, защото очакват бъдеща печалба, докато жетоните за комунални услуги просто дават достъп до продукт.

Повечето ICO не са имали функциониращ продукт по време на стартирането, поради което твърдението за полезност е слабо. Освен това те пуснаха на пазара своите ICO, обещавайки агресивно бъдеща печалба, като по този начин дори позиционираха истински комунални токени като ценни книжа.

Те обаче не изпълниха нормативните изисквания за ценните книжа, напр. регистрация и отчитане. Прочетете повече за това в „Токен за сигурност срещу токен на помощната програма: Сравнение“.

Предложенията за токени за сигурност (STO) са напълно съвместими с SEC сред алтернативите на ICO. Стартиращите компании ги пускат с пълно одобрение на SEC, като предварително декларират своите токени като ценни книжа. Те регистрират своите токени и попълват необходимите документи за продажба на договор за инвестиция в ценни книжа.

Примери за STO са следните:

 1. tZero: Това е блокчейн платформа за капиталови пазари;
 2. Polymath: Тази блокчейн платформа е за токенизиране на ценни книжа;
 3. Corl: Блокчейн платформа за финансиране на малък бизнес.

Прочетете за сравнението на STO с ICO в „STO Vs ICO: Разликата между двете“.


2. DAICO: ICO с характеристики на DAO модел

В „Ръководство за начинаещи: Как да открием ICO измами“, бях споменал как ICO за измама се изкарваше с пари на инвеститорите, без да доставя продукт. Основателят на Ethereum Виталик Бутерин комбинира характеристиките на модела DAO с ICO и излезе с идеята DAICO.

Редовното ICO използва интелигентен договор, който позволява на инвеститорите да изпращат средствата си към стартиращата компания и функцията на интелигентния договор свършва там. Ако екипът по проекта изчезне със средствата, инвеститорите нямат правна защита.

В DAICO обаче интелигентният договор е разделен на две части, както следва:

 1. Първата част позволява на инвеститорите да участват и след това забранява всякакви допълнителни вноски след лимит. Към този момент екипът на проекта няма достъп до средства.
 2. Втората част стартира автоматично веднага след като първата част приключи и задава „докосване“, за да ограничи изтеглянето на средства от екипа на проекта. Притежателите на токени имат право на глас в „Децентрализирана автономна организация“ (DAO) и екипът на проекта трябва да представи предложение за разработване на проекта. Заинтересованите страни от DAO гласуват и решават дали да се повиши лимитът, т.е. да се позволи на екипа на проекта да изтегли по-големи средства. Ако екипът на проекта или заинтересованите страни от DAO не са доволни от напредъка на проекта, те могат да изберат да се самоунищожат интелигентния договор, който ще възстанови останалите средства.

Прочетете повече за DAICO в „Ръководство за начинаещи: Какво е DAICO? Подобрената ICO! “.

Интелигентният договор DAICO дава значителен контрол на инвеститорите и екипът на ICO за измама не може да спечели със средствата. От друга страна, той има някои недостатъци:

 1. Екипът на проекта се нуждае от заинтересовани страни от DAO, за да одобри своите предложения за разработване на проекти, което намалява гъвкавостта при всяко стартиране.
 2. Инвеститорите, имащи предвид краткосрочната печалба, може да имат по-малък интерес от дългосрочното развитие на проекта. Ако продадат своите токени на борси, купувачите ще имат ли право на глас? Липсва яснота по този въпрос.
 3. Много инвеститори не са напълно запознати с обещанието за блокчейн технологията. Ако решат да се самоунищожат проекта, без да разберат неговата стойност, тогава проектът има преждевременен край.

DAICO е нов и пример за стартиране, което го е използвало, е „Платформата на Бездната‘, Която е базирана на блокчейн платформа за дигитално разпространение. Прочетете „ICO срещу DAICO: Каква е разликата между двете?“ да знаете как DAICO се сравнява с ICO.

3. Просто споразумение за бъдещи токени (SAFT):

Сред алтернативите на ICO, SAFT използва двуетапен процес, за да стане съвместим с SEC. Стартирането на блокчейн продава договор за инвестиции в ценни книжа само на акредитирани инвеститори. По този начин те събират средства за разработване на проекти, като същевременно обещават жетони в бъдеще. Договорите се регистрират в SEC.

Когато лансират своя продукт, те продават токени на широката публика, докато инвеститорите SAFT получават своите токени автоматично. Тъй като към този момент съществува функционален продукт, стартиращият очаква, че SEC ще разгледа техния токен като помощен токен.

Марко Сантори от адвокатска кантора Cooley и екип от Protocol Lab излязоха с тази идея през октомври 2017 г. Предполагаемото предимство е спазването на SEC поради регистриран договор за инвестиция в ценни книжа.

Подходът обаче има следните недостатъци:

 1. SEC не потвърди, че двуетапният процес отговаря на техните изисквания.
 2. Акредитирани инвеститори, купуващи SAFT, получават своите токени автоматично, когато стартиращият стартира своя продукт. Това изглежда като частна продажба и SEC няма да приеме това за договор за инвестиция в ценни книжа.
 3. Регистриран е само SAFT, но не и жетоните. Само стартиращите компании обаче могат да създадат жетоните, поради което инвеститорите SAFT са напълно зависими от тях. Това прави SAFT „конвертируема ценна книга“, а маркера „основна ценна книга“, а SEC изисква регистрация и на двете. Това е друга причина SEC да не приема SAFT.

Прочетете повече за SAFT в „Какво е SAFT: Въведение в метод за набиране на средства за проект на блокчейн“.

4. Сред алтернативите на ICO, IICO обезсърчава крипто китовете:

ICO могат да бъдат ограничени, т.е. има горна граница за набиране на средства. Те също могат да бъдат отворени, т.е. без горна граница. Инвеститорите знаят, че цената на символа ще остане същата, когато купуват в ограничени ICO, но много от тези събития преминават много бързо. Инвеститорите не могат да бъдат сигурни в цената на символа в случай на неограничени ICO.

В много ограничени ICO, „крипто китове“, т.е. инвеститори с изключително голямо количество криптовалута, играят манипулативна роля. Изпращането на Ether до адреса на екипа на проекта изисква инвеститорите да плащат за „цена на газа“. Крипто китовете плащат огромна сума от тях, за да изведат транзакцията си на преден план, като по този начин отблъскват по-малките инвеститори. След това китовете купуват огромно количество жетони и по-късно манипулират пазара.

Основателят на Ethereum Виталик Бутерин излезе с идеята за „Интерактивно ICO“ (IICO), където интелигентният договор ще осигури равни условия за всички инвеститори. Това се прави по следния начин:

 1. Инвеститорите могат да посочат максимално ограничение за продажбата. Всеки фонд, набран над това, се връща.
 2. Договорът обработва прозрачно всички оферти.
 3. Инвеститорите могат да правят или премахват оферти въз основа на поведението на другите.
 4. IICO третира еднакво големи и малки оферти, като по този начин ограничава предимствата на крипто китовете.
 5. Миньорите не могат да цензурират транзакциите по време на краудсейла, IICO го прави непосилен. Това също обезсърчава крипто китовете.

Първият проект, който изпробва IICO беше Клерос, децентрализиран протокол за правосъдие.

5. Token airdrop за увеличаване на мрежовия ефект:

Token airdrop означава раздаване на крипто токени безплатно. Много блокчейн-крипто проекти използват тази популярна форма на баунти кампания като част от своята маркетингова стратегия. Бях обяснил значението на въздушните капчици на символи в „Ръководство за начинаещи: Как да създадем страхотна маркетингова стратегия на ICO“.

Въпреки това, символните въздушни капки сега се появиха като една от алтернативите на ICO. Много проекти сега раздават по-голямата част от своите символи като част от airdrop, докато екипът запазва останалото. Целта е да се създаде вест за маркера в крипто общностите и по този начин да се увеличи неговата употреба.

Проектите се опитват да увеличат мрежовия ефект по този начин. Повечето блокчейн проекти имат по-голяма стойност, ако повече потребители започнат да използват техния продукт. Това явление на повишена стойност поради по-голям брой участници се нарича „мрежов ефект“. Прочетете за това в Статия в Wikipedia за мрежовия ефект.

Everipedia, онлайн енциклопедията, задвижвана от блокчейн, е добър пример за проект, който е изпробвал този подход. Прочетете повече за символните капки в „Какво е Airdrop? Ръководство за 5 стъпки за получаване на безплатни токени “.

6. Финансирането от VC остава важно сред алтернативите на ICO:

Въпреки че може би мислите повече за ICO и други алтернативи, моля, проучете и набирането на рисков капитал (VC) като опция. Все още е важно сред алтернативите на ICO за вашето стартиране.

Повишението на VC Ви предоставя следните предимства:

 1. VC са опитни бизнесмени и много от тях самите са предприемачи. Те разглеждат подробно предложенията за проекти. Ако можете да продадете вашия бизнес план на VC инвеститор, най-вероятно ще продадете продукта си добре на пазара!
 2. VC са експерти в изграждането на нов обещаващ бизнес и ще ви държат през годините на формиране. Можете да получите отлични насоки, „доказателства за концепция“ (PoCs), ускорители и т.н. от VC.
 3. VC не очакват бързи печалби и ще се придържат към вас в дългосрочен план и ако вашият проект се провали, те споделят отчетността.
 4. Повишенията на ВК са престижни и получавате силно положително отразяване в бизнес медиите. От друга страна, тяхната мрежа осигурява приглушено медийно отразяване, ако вашият проект се провали.
 5. Тъй като VC са известни бизнесмени, вие получавате достъп до значителни пазарни и мрежови възможности.

Прочетете повече за сравнението на VC с ICO в „ICO срещу VC: Опитът има значение“.

Забележка: Ако искате да разберете концепцията за ICO задълбочено, прочетете „Какво е ICO: Въведение в първоначалното предлагане на монети“.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector