Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Прилагане на Bitcoin SegWit: ключови уроци за разработчиците на блокчейн

Вие сте разработчик на биткойн или блокчейн? Вероятно разглеждате мащабируемост, латентност на мрежата, такси за транзакции и подобни проблеми, опитвайки се да подобрите публичните блокчейни. Прилагането на Bitcoin SegWit има важни уроци и ще обясня този проект в тази статия. Първо обаче ще обясня какво е Сегрегиран свидетел (SegWit).

Приемането на биткойни и предизвикателствата, пред които са изправени потребителите

Биткойн е предал властта в ръцете на хората с тяхната разсеяна и защитена мрежа и се радва на висока популярност. Все пак все още не купувате сутрешната си чаша с нея, нали?

Въпреки популярността, ежедневните транзакции все още не са в биткойн поради следните предизвикателства:

  1. Всеки възел в биткойн мрежата трябва да съхранява всички блокове и транзакции и да участва в проверката на транзакциите. Биткойн мрежата може да бъде толкова бърза, колкото най-бавния възел. Биткойн използва алгоритъма за консенсус „Proof of Work“ (POW), който задължава участието на всеки възел. Прочетете повече за алгоритъма POW в „PoW Vs. PoS: Сравнение между два алгоритма за консенсус в Blockchain “.
  2. Алгоритъмът POW изисква от майньорите на биткойн да решават все по-сложен криптографски пъзел, поради което те използват тежка изчислителна мощ. Това увеличава натоварването на мрежата, освен това е изключително енергоемко. Ефектът е латентност на мрежата.
  3. Потребителите на биткойн искат транзакциите им да преминават бързо. Латентността на мрежата и липсата на мащабируемост обаче ги забавят. Биткойн блоковете могат да се справят само с ограничен брой транзакции и за да приоритизират своите транзакции, потребителите плащат високи такси за миньори. Тези такси непрекъснато се увеличаваха.

Bitcoin SegWit реши проблема с таксите за транзакции в значителна степен, но възникна поради друг проблем, който ще обясня сега.

Произход на биткойн SegWit: ковкост на биткойн

Биткойн имаше и друг потенциално сериозен проблем. Биткойн използва криптиране на данни, което първо преобразува чист текст в разбъркан ‘шифров текст’. Само лицето с частния ключ може да дешифрира шифъртекста обратно в оригиналния свободен текст, използвайки частния ключ.

Ковкостта е грешка в технологията за криптиране, която позволява на кибернападателите да конвертират шифъртекста в друг шифротекст. След това хакерите могат да дешифрират модифицирания шифротекст в напълно различен, но свързан, открит текст. Например, те могат да променят адреса на получателя и сумата на плащането в платежна транзакция! Криптирането на биткойни имаше тази грешка в податливостта.

„Сегрегиран свидетел (консенсусен слой)“, т.е..

Как внедряването на Bitcoin SegWit решава проблема с ковкостта

Разработчикът на биткойн Питър Уиле излезе с предложението за SegWit през декември 2015 г. Решението работи по следния начин:

  1. Създаде различна структура, наречена „Свидетелят“. Тук има данни за удостоверяване на транзакция, но няма подробности за транзакцията.
  2. Новата Свидетелска структура е ангажирана с блока Биткойн отделно от останалите данни за транзакциите, откъдето идва и името „Сегрегиран свидетел“.
  3. Да предположим, че хакерите се доберат до данните за транзакциите и се опитват да използват грешка в податливостта. Те вече нямат достъп до дигиталния подпис със SegWit.
  4. Следователно, дори ако успеят да променят шифърния текст на нещо различно, усилията им не са полезни без цифровия подпис.

Ето как предложението за биткойн SegWit планира да отстрани грешката при ковкостта. Предложението обаче включваше още промени и те допринесоха за ефективно увеличаване на блока на Bitcoin. Прочетете, за да разберете как.

Bitcoin SegWit ефективно увеличава размера на блока Bitcoin


Размерът на биткойн блок е 1 мегабайт (MB). Освен това информацията за подпис представляваше добра част от данните за транзакциите, поради което блок може да включва само няколко транзакции.

Предложението SegWit създаде различен параметър, наречен „Единица тегло“ (WU). Всеки байт от частта с данни за транзакциите на блока съответства на 4 WU. Въпреки това, всеки байт от структурата „Свидетел“ е равен на 1 WU.

Предложението също така определя максималното тегло на блок Bitcoin като 4 милиона WU. Направете вашата проста математика и можете да видите как новите блокове със SegWit имат ефективни размери над 1 MB! Това позволи на майньорите да включват повече транзакции в блок.

Тъй като всеки блок вече има по-ефективно пространство, ожесточената конкуренция за включване на транзакция в блок намалява. Това от своя страна намалява таксите за транзакции!

Ако общността на Биткойн реши да отмени изрично ограничението за размера на блока от 1 MB, те трябваше да внедрят хард форк. Крипто общностите обаче често не предпочитат хард форкове поради нестабилността, която те внасят в цялостната мрежа и екосистема.

В случай на внедряването на Bitcoin SegWit, правилото за ограничение на размера на блока от 1 MB остана на място, но новият параметър на WU го заобиколи. Следователно нямаше хард форк за внедряване на SegWit.

Биткойн SegWit плюсове и минуси и приемане

Току-що видяхте как SegWit разреши грешката при ковкостта и намали таксите за транзакции в Биткойн. Има обаче и допълнителни предимства. Помислете за примера на „Мълниеносна мрежа“.

Мрежовата мрежа е решение извън веригата, което позволява малки, чести платежни транзакции. Това работи върху блокчейн Bitcoin и не записва всяка транзакция там. Това решение записва само периодично обобщение на транзакциите в блокчейн Bitcoin.

Тъй като системата не ангажира всички междинни транзакции в блокчейн Bitcoin, потребителите се нуждаеха от увереност, че техните междинни транзакции са сигурни. Грешката на ковкостта не би позволила тази увереност. Прилагането на Bitcoin SegWit също помогна за развитието на Lightning Network.

Въпреки многото предимства на SegWit, не трябва да го разглеждате като усъвършенствано решение за мащабиране на биткойни. Това не е автоматизирана мярка за мащабируемост, а еднократно заобикаляне само на ограничението за размера на блока Bitcoin. Освен това ефективното увеличаване на размера на блока може да накара по-бавните възли да отнемат повече време за зареждане на блокове Bitcoin в бъдеще.

Bitcoin SegWit беше внедрен през август 2017 г., след много дебати в общността на Bitcoin за плюсовете и минусите. Приемането обаче далеч не е завършено и можете да видите статистиката тук.

Като разработчик на Bitcoin или blockchain можете да намерите важни уроци от внедряването на Bitcoin SegWit. Обмислете дългосрочните аспекти на мащабируемост, сигурност и децентрализация, когато разработвате своите предложения за подобрения.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector