Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Ръководство за начинаещи: Как да откриете ICO измами

Ако инвестирате в първоначални предложения за монети (ICO), трябва да знаете, че ICO не са регулирани и вече има множество ICO за измама. Трябва да пазите трудно спечелените си пари и да инвестирате разумно. В тази статия ще обясня как да откриете ICO измами.

Проверете пълномощията на членовете на ICO екипа:

Прозрачната ICO с честни цели винаги ще показва на видно място подробностите за членовете на проекта си на уебсайта си. Те допълнително ще предоставят препратки към тях в бялата книга. ICO, които означават истински бизнес, няма какво да крият от вас, що се отнася до техния екип по проекти.

Ако не виждате имена, LinkedIn профили, Crunchbase профили, може да сте забелязали ICO за измама. Ако все пак ги видите, моля, прегледайте подробно техните профили. Разберете дали въобще са реализирали някакъв забележителен блокчейн-крипто проект. Проверете дали техните по-ранни проекти са били реализирани успешно.

Проектът е насочен към индустрия. Познаването на блокчейн добре е хубаво, но не гарантира, че членовете на екипа познават индустрията. Проверете съответния опит в индустрията.

Сигурен съм, че сте попадали на случаи на фалшиви профили в социални медии с висок брой последователи. За съжаление, за безскрупулен бизнес е лесно да създадете фалшиви профили в социалните медии на членовете на техния екип, като купувате последователи или използвате ботове. Ако установите, че членовете на екипа на ICO твърдят, че имат висок опит в блокчейн в социалните платформи, с голям брой последователи, проверете дали те публикуват редовно проницателно съдържание. Ако членовете на ICO екипа рядко се ангажират с хилядите си последователи, като публикуват полезно и интересно съдържание, тогава броят на последователите е подозрителен!

Проверете дали публикуват интересни статии, свързани с блокчейн, в Twitter, Medium и подобни платформи. Не мога да подчертая това повече: не се заемайте от добре опаковани профили в социалните медии, ровете дълбоко и разберете дали репутацията е истинска!

Прочетете внимателно ICO документа:

Истинският ICO ще публикува оригинален бял документ, който ясно описва бизнес проблема, който ще решат, или пазарната възможност, на която ще се обърнат. Те ясно ще опишат своето решение, включително технология, без да използват излишен маркетинг и технически жаргон. Екипът ще обясни защо използват блокчейн и защо първо планират токен.

Ако не видите бяла книга или такава със съдържание, копирано от друг проект, веднага знаете, че това е измама. Без истински бизнес проблем за решаване или пазарна възможност за решаване, проектът вероятно е схема за набиране на бързи пари.

Ако откриете твърде много жаргони, тогава в най-добрия случай екипът на проекта има трудности да обясни собствения си бизнес казус, или те нямат такъв в най-лошия случай. Липсата на подходящ бизнес случай може да означава, че проектът е пирамидална схема, при която ранните инвеститори се възнаграждават с парите, които инвеститорите внасят по-късно. Не забравяйте, че такива схеми са незаконни в много страни!

Ако бялата книга не може да обясни защо се нуждаят от блокчейн или токен, вероятно те се возят на бандата на ICO. Обещанието за постоянно поскъпване на токена е ясен знак за измама. Стартиращите фирми са изправени пред многобройни препятствия през годините на своето развитие и никой от тях не може да осигури постоянно нарастваща печалба.

Не бъдете лековерни инвеститори, които да си падат по такива обещания. Научете се да изучавате добре ICO белите тапети, използвайте това ръководство „Ръководство за начинаещи: Как да проверите ICO бяла книга“.

Има ли смислен план за ICO проект?


Най-обещаващите ICO имат функционален продукт или работещ прототип, което означава, че екипът на проекта вече е направил значително развитие и се нуждае от средства, за да го завърши истински. Ако екипът на проекта все още няма прототип, но има подробна пътна карта за разработка и код с отворен код в GitHub за преглед, това също е добър знак.

Проект без пътна карта за разработка или схематичен, вероятно все още не е свършил никаква работа. ICO не са регламентирани и ако екипът на проекта изчезне с вашите пари, без да разработи нищо, не можете да се обърнете за правна защита. Ако няма хранилище на GitHub или ако е празно или екипът на проекта твърди, че има код със затворен код, избягвайте от него!

Как да откриете ICO измами, като проверите начина на разпространение или продажба на токени:

Резервира ли екипът на ICO твърде много токени, за напр. 50% от жетоните, за екипа за разработка? Нито един екип от ICO проект не трябва да изисква такова количество токен. Нещо не е наред!

Докато много ICO имат частна продажба на токени преди краудсейл, където няколко инвеститори купуват много токени на по-ниска цена, трябва да има баланс. Ако разпространението на токени показва твърде голям брой токени за частна продажба, ICO вероятно е измама.

Какъв е вашият период на заключване за токени? Прекалено дълго ли е начертано и далеч в бъдещето? Може ли планът за развитие на проекта да оправдае толкова дълъг период на блокиране? Не забравяйте, че с много дълъг план за развитие проектът може да бъде наистина сложен и не трябва да инвестирате в такива проекти, дори ако са истински. В най-лошия случай продължителен период на блокиране, без пътна карта за развитие, който да го оправдава, е признак на измама.

Докато сме на тема жетони, проверете дали ICO има неограничен лимит. Това означава, че няма „твърда капачка“ и проектът може да събере неограничена сума пари! Никоя пътна карта за рационално развитие не може да го оправдае и вие, инвеститорът, трябва да стоите настрана от тази ICO!

Как да откриете ICO измами с помощта на крипто общността:

 

Ако сте нов крипто инвеститор, трябва да благодарите на жизнената и невероятно знаеща крипто общност! Те са в Telegram, Slack, Reddit, Facebook, Twitter, LinkedIn и няколко онлайн форума като BitcoinTalk.

Истинският екип по ICO проект активно ангажира тази общност, всъщност те обикновено наемат мениджъри на общност на пълен работен ден, които редовно взаимодействат с общността. Те правят това предимно, за да изградят доверието на крипто общността в своя проект. Прочетете повече за това как мениджърите на общността изграждат доверие за ICO проекта в тази статия „ICO мениджър на общността: значението на ролята във вашата ICO“.

Крипто общността може да забележи ICO за измама наистина бързо. Много от тях са инвеститори и са запалени по блокчейн. Те действат много услужливо, щом забележат далавера и разпространят бързо думата! Следвайте тези общности и ще се запознаете бързо с ICO измама.

От друга страна, ако те не са написали нищо положително за даден проект, тогава все още не му вярват. Не бива и вие!

Имам молба за вас тук. Ако сте чели тази статия досега, изпитвате страст към блокчейн и крипто и искате пространството да остане чисто. Направете услуга: ако забележите ICO измама, моля, уведомете незабавно крипто общностите. Информацията ще помогне на други инвеститори да защитят трудно спечелените си пари!

Как да откриете ICO измами, като се консултирате с полезни ресурси:

Традиционните стартиращи компании събират пари от фондове за рисков капитал (VC). Това е ангажиран процес, който включва много срещи и голямо количество документация. VC са опитни и филтрират недостойни проекти и измами. Прочетете това сравнение „ICO срещу VC: Опитът има значение“, за да разберете как VC избягват схемите на Понци, но ICO не са успели да го направят.

Подгответе се, преди да инвестирате в ICO, това ще ви помогне в откриването на измами. Препоръчвам следните полезни ресурси:

  1. За да знаете рисковете от нерегламентирани ICO, прочетете тази статия „Какво е ICO: Въведение в първоначалното предлагане на монети“;
  2. За да знаете как можете да се подготвите за ICO, прочетете това „Ръководство за начинаещи: Как да участвате в ICO?“.

Инвестирайте безопасно, избягвайте ICO измами!

* Отказ от отговорност: Статията не трябва да се приема и не е предназначена да предоставя инвестиционни съвети. Исковете, направени в тази статия, не представляват инвестиционен съвет и не трябва да се приемат като такива. Направете свое собствено проучване!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector