Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Ръководство за начинаещи: Как да проверите ICO white paper

Как да проверите ICO white paper: ръководство за потенциални инвеститори

Първоначалните предложения за монети (ICO) са актуални сега, като много проекти за блокчейн-криптовалута стартират всеки месец. Ако сте потенциален инвеститор, трябва да анализирате в коя ICO трябва да инвестирате и коя трябва да стоите далеч. ICO не са регламентирани, поради което като инвеститор трябва да проучите внимателно проекта, преди да инвестирате, а техническата справка за проекта е важен източник на информация. Инвеститор, нов в крипто-света, обикновено намира бяла книга объркваща, затова тук обяснявам как да проверя ICO бялата книга. Следвай тези стъпки:

Проверете пълномощията на екипа на ICO:

Екип за проверка на ICO white paper

Разделът за екипа обикновено е в края на бялата книга, но той е най-важният.

Добрият екип може да извлече най-доброто от средната идея, затова първо проверете дали екипът на ICO е достоверен. Докато белият документ може да предоставя известна информация, вие също трябва да разгледате отделно социалните платформи като LinkedIn. В идеалния случай екипът трябва да има впечатляващ опит в блокчейн технологията и индустрията и преди това е трябвало да реализира успешни блокчейн проекти, за предпочитане в същата индустрия.

От друга страна, ако не намерите никаква или оскъдна информация за екипа на проекта, не инвестирайте в проекта!

Проверете качеството на писането на ICO white paper:

Екипът на проекта ще използва бялата книга като основно средство за предаване на информация за своя проект на потенциалните инвеститори. То трябва да бъде поне професионално написано. Правописни и граматически грешки в белия лист или непрофесионално представяне на съдържанието показва, че екипът на проекта може да няма необходимия професионализъм. В края на краищата, когато искате да съберете милиони долари от пазара, се очаква да прочетете основния си маркетингов документ.

Напротив, професионално написаният ICO бял документ с правилен правопис и граматика не е достатъчен, за да инвестирате в проекта. Имате нужда от много повече от това в бялата книга. Прочетете.

Потвърдете идеята за ICO продукта в бялата книга:

Има много ICO, които не предлагат ясен продукт или услуга, а може да е схема на Понци. Когато изучавате бялата книга, съсредоточете се върху следните въпроси:

 • Има ли конкретен бизнес проблем, който проектът разглежда? Или има ли нова пазарна възможност, за която проектът се грижи?
 • Колко голям е бизнес проблемът или пазарната възможност? Колкото по-голям е, толкова по-добре.
 • Кои са настоящите играчи на пазара и дали екипът на ICO по проекта предлага нещо различно, което ще направи осезаема разлика за клиентите?
 • Има ли друг базиран на блокчейн конкурент, който се занимава със същия бизнес проблем или пазарна възможност? Ако има, какво се откроява от екипа на ICO по проекта?
 • Предлаганият продукт или услуга адресира ли конкретно бизнес проблема или пазарните възможности, или бележката е твърде неясна в този аспект?
 • Ако екипът на проекта е използвал диаграми и статистически данни, за да опише текущия бизнес проблем или нова пазарна възможност, достоверни ли са номерата там? Дали източникът на статистиката е истински?

Ако бялата книга демонстрира добър екип и солидна бизнес идея, проектът може да бъде подходящият кандидат за вас да инвестирате. Трябва обаче да анализирате повече, следователно, четете нататък.


Проучете ICO технологичните аспекти на бялата книга:

Технология за проверка на ICO Whitepaper

Бялата книга не трябва да използва само технически жаргони, а трябва да обяснява ясно техническото решение. Не забравяйте, че ако екипът на проекта не може да обясни решението просто на неспециалист, тогава или решението е твърде сложно, или самият екип не е наясно с него.

Блокчейнът все още е нова технология и може би идеите за иновации са страхотни на хартия, но в действителност не са изпробвани. Ако в решението намерите твърде много първи по рода си технологии (FOAK), тогава проектът е силно рисков.

Също така, ако екипът на проекта вече има работещ прототип, дори ако е на етап Alpha, тогава можете да имате по-голямо доверие в проекта. При липса на това, ако бялата книга предоставя достатъчно информация, за да прегледате кода с отворен код, вие също знаете, че те са свършили някаква действителна работа. Моля, проверете пътната карта за развитие и анализирайте нейната жизнеспособност.

Само бяла книга със сложни технологични компоненти, описана с много жаргони, показва, че действителното изпълнение на проекта може да бъде далеч по-нестабилно, отколкото лъскавият бял документ ви казва.

Анализирайте аспектите на токенизацията на ICO:

Може да е възможно екипът на проекта да разработи решение на бизнес проблем и да създаде продукт или услуга, адресираща нова пазарна възможност, без да използва блокчейн и без да създава крипто токен. Технологията blockchain може да е мощна, но продукт или услуга може да изисква само уеб приложение с набор от целенасочени функции, а не децентрализирана blockchain и крипто токен. Не забравяйте, че ICO сега са лудост и много компании се опитват да съберат печеливша сума от пазара, без да се налага да следват строги регулаторни изисквания. Следователно анализирайте следното, когато четете бялата книга:

 • Защо изобщо проектът се нуждае от блокчейн технология?
 • Дори да има оправдание за използването на блокчейн, какво е оправданието за крипто токена?
 • Планираният токен криптовалута ли е монета, или просто полезен маркер, с който потребителите могат да получат достъп до конкретния продукт или услуга, предлагани от проекта?
 • Как ще оцени маркера, дали бизнес моделът предоставя възможност за оценяване?

Как е структурирана продажбата на ICO токени?

Бялата книга трябва ясно да посочва следното:

 • Какви са различните етапи от продажбата на символи, т.е. частна, предварителна продажба, краудлейз и т.н.?
 • Как е разпределението на символите за екипа на проекта, частна продажба и краудсейл?
 • Разумно ли е изискването за „мека капачка“ и обвързано ли е с пътната карта за развитие?

Трябва да анализирате дали количеството токен, запазено за екипа на проекта, е твърде голямо. Също така проверете дали в плана е осигурена достатъчно ликвидност и дали периодът на блокиране, ако има такъв, е твърде дълъг.

И накрая, проверете механизма за продажба на токени, как можете да участвате, ако наистина сте решили да инвестирате в проекта, и дали има специфични за страната ограничения.

Погледнете правните аспекти, когато проверявате ICO белите тапети:

Проверете дали техническият документ описва правната готовност на екипа по проекта с оглед на юрисдикцията, в която ще работи. Има ли държавата изисквания за „Познаване на вашия клиент“ (KYC) и „Противо изпирането на пари“ (AML) и ако да, е планирал екипът на проекта да се срещне с тях?

Ако проектът издава крипто токен и твърди, че е „SEC съвместим“, бъдете внимателни. Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (SEC) не е изрично одобрил нито един ICO маркер!

Забележка: Ако сте нов в света на ICO, можете да прочетете това ръководство за ICO и това ръководство за това как да участвате в едно.

* Отказ от отговорност: Статията не трябва да се приема и не е предназначена да предоставя инвестиционни съвети. Исковете, направени в тази статия, не представляват инвестиционен съвет и не трябва да се приемат като такива. Направете свое собствено проучване!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector