Ръководство за начинаещи: Какво е DAICO? Подобрената ICO!

Какво е DAICO: Въведение

Вие сте инвеститор в ICO? Може би сте забелязали с тревога, че ICO за измама са спечелили с трудно спечелените пари на инвеститорите. Сигурно се чудите как криптосистемата ще постигне по-голяма степен на отчетност и ще предотврати измами. Новият модел, наречен DAICO, може да бъде отговорът. Тук ще обясня какво е DAICO.

Преглед на основните ICO рискове:

Първо ще разгледам някои ключови ICO рискове. ICO се провеждат с помощта на интелигентен договор, който регулира финансирането от инвеститорите и разпределението на символи към тях. ICO обикновено има „мека капачка“, т.е. минималната сума, която екипът на проекта трябва да събере от събитието, за да продължи с развитието.

Ако даден ICO проект не може да повиши „меката граница“, ICO се проваля и екипът на проекта връща средствата на инвеститорите. Ако обаче вдигне меката капачка, те контролират фонда и го харчат както искат.

Интелигентният договор изпълнява функциите си веднага след набирането на средствата. Той не предоставя възможност на инвеститорите да контролират следващите събития. Недобросъвестен екип на проекта може да избяга със средствата, което наистина се е случило.

Резултатите от интелигентното изпълнение на договора са неотменими, което прави инвеститорите безпомощни. Прочетете повече за това как работят в „Ръководство за начинаещи какво е интелигентен договор?“.

Тъй като ICO не са регулирани, инвеститорите също нямат правна защита. Прочетете повече за нерегламентирания характер на ICO в „Какво е ICO: Въведение в първоначалното предлагане на монети“.

Какво е DAICO: концепциите

Виталик Бутерин, основателят на Ethereum, за първи път излезе с концепцията за DAICO през януари 2018 г. Той предложи комбиниране на функции на „Децентрализирана автономна организация“ (DAO) и „Първоначално предлагане на монети“ (ICO) за подобряване на отчетността в ICO модела на набиране на средства. Прочетете гледната му точка в „Обяснение на DAICO„.

Концепцията DAICO запазва компонента за набиране на средства на ICO, т.е.интелигентният договор ще позволи на екипа на проекта ICO да набира средства от инвеститори. Той обаче също така въвежда ключова концепция на DAO, т.е.инвеститорите ще притежават жетони и могат да гласуват, за да решат бъдещето на проекта.

Интелигентният договор на DAICO ще има две части, както следва:

  1. Първата част ще позволи на инвеститорите да изпратят своите етери на екипа по проекта. Те получават жетони в замяна и когато краудсейлът приключи, тази част от договора забранява повече инвестиции.
  2. Втората част осигурява механизъм, при който средствата се освобождават на екипа на проекта на етапи. Демократичната система, при която инвеститорите гласуват, ще определи количеството средства за освобождаване.

Интелигентен договор DAICO – първата част е като интелигентния договор на ICO:


Първата част на интелигентен договор DAICO ще бъде доста подобна на интелигентен договор ICO. Инвеститорите изпращат средствата си към екипа на проекта и получават токени, пропорционални на тяхното финансиране. Нарича се още „Режим на принос“. Основната разлика от ICO е, че средствата са заключени от екипа на ICO по проекта на този етап, те нямат достъп до него.

Интелигентен договор DAICO – втората част е като модела DAO:

DAICO срещу ICO

В модела DAO притежателите на токени гласуват за или против предложението за разработване на проект. Екипът на проекта може да изпълнява само предложения, които получават достатъчно гласове в тяхна полза. DAICO прилага тази концепция във втората част на интелигентния договор.

Договорът ще има променлива, наречена ‘Tap’. Първоначално е зададено на нула, поради което екипът по проекта няма достъп до средствата. Тази част от договора се нарича „Режим на докосване“ и се активира веднага щом „Режимът на принос“, т.е. първата част, приключи.

Екипът на проекта трябва да представи резолюции, които съдържат фази на разработване на проекти, докато инвеститорите трябва да решат дали да повишат стойността на „Tap“. Ако решат да вдигнат, екипът на проекта получава средствата за тази фаза на проекта, в противен случай не.

Тази част от договора също има „Режим на теглене“. Помислете за хипотетичен сценарий, при който инвеститорите или екипът на проекта не са доволни от напредъка на проекта. Те могат да гласуват за самоунищожаване на договора, който възстановява останалите етери на инвеститорите. Възстановяването е пропорционално на тяхната инвестиция.

Предимствата на DAICO:

Има две основни предимства на DAICO, както следва:

  1. Екипът на проекта може да използва средства само доколкото инвеститорите одобрят, за разлика от риска те да избягат със средствата след ICO. Този проблем с ICO е толкова сериозен, че искаме от ICO инвеститорите внимателно да проверят пълномощията на екипа на ICO проекта, за да установят дали това е измама. Прочетете повече за нашата препоръка в „Ръководство за начинаещи: Как да откриете ICO измами“. DAICO елиминира измамни проекти, като ограничава потока от средства.
  2. Ако предположим, че група хакери организират атака от 51%, за разлика от уебсайта на ICO, където всички средства са на разположение за харчене, хакерите ще срещнат ограничено ‘Tap’ в DAICO. Това намалява значително размера на загубата, дори ако те са успешни в инсценирането на атака. Прочетете повече за 51% атака в „PoW Vs. PoS: Сравнение между два алгоритма за консенсус в Blockchain “.

Недостатъците на DAICO:

Въпреки че моделът DAICO има предимства, крипто общността трябва да се справи със следните недостатъци:

  1. Този модел ще подложи всяка фаза или предложение за разработване на проект на демократичен процес на гласуване. Предимствата на стартиращите компании в сравнение с големите предприятия е тяхната гъвкавост, но потенциално бавният процес на гласуване на DAO ще забави развитието на проекта и ще отмени това предимство.
  2. Инвеститорите често навлизат на крипто пазара за бърза печалба, докато моделът DAICO изисква тяхното дългосрочно участие в проекта. Част от инвеститори, които не се интересуват от дългосрочното бъдеще на проекта, може да не гласува, като по този начин намалява самото предимство на DAO.
  3. Много крипто инвеститори са нови в технологията и може да не разбират добре някои предложения за проекти. Ако много такива инвеститори гласуват срещу добри предложения, тогава проектът няма да реализира потенциала си.
  4. Ако по-голямата част от инвеститорите останат недоволни от проекта поради липса на оценка на маркера, въпреки дългосрочния потенциал на проекта, те могат да гласуват за оттегляне. Обещаващ проект може да затвори поради негативни инвеститорски настроения.
  5. Няма достатъчно яснота какво се случва, когато инвеститорите продават своите токени в крипто борси. Трябва ли търговците, купуващи токени, да получат същото право на глас? Тогава спекулациите, свързани с крипто пазара, могат да попречат на проекта. От друга страна, ако търговците не получат правото на глас, тогава останалите първоначални инвеститори ще контролират цялото гласуване, оставяйки търговци, закупили жетони по-късно.

Моделът DAICO е много нов. ‘Платформата на Бездната‘, Т.е.базираната на блокчейн платформа за дигитално разпространение е първото стартиращо предприятие, което използва този модел за тяхната продажба на символи. Трябва да следим колко ефективен е моделът DAICO в дългосрочен план. Междувременно, ако искате да го сравните с ICO, можете да прочетете „ICO VS DAICO: Каква е разликата между двете?“.

* Отказ от отговорност: Статията не трябва да се приема и не е предназначена да предоставя инвестиционни съвети. Исковете, направени в тази статия, не представляват инвестиционен съвет и не трябва да се приемат като такива. Направете свое собствено проучване!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map