Ръководство за начинаещи: Какво е Ethereum Classic?

Какво е Ethereum Classic?

Когато Ethereum и Ethereum Classic общностите се разделиха, това беше най-шумният спор в историята на криптовалутната общност. Високопрофилният хакер на децентрализираната автономна организация Ethereum (DAO) ускори спора, разделяйки общността на два отделни криптопроекта, т.е. Ethereum (ETH) и Ethereum Classic (ETC). Това поражда въпроса: какво е Ethereum Classic?

Ethereum DAO: фонд за рисков капитал в рамките на общността Ethereum

Блочната верига Ethereum със своята виртуална машина Ethereum (EVM) и интелигентни договори проправи пътя за разработване на проекти за криптовалута и разпределени приложения (DApps). Общността реши да създаде фонд за рисков капитал (VC), за да осигури финансиране на обещаващи DApps. Наричаха го Децентрализирана автономна организация Ethereum (DAO).

Член на общността трябваше да купи DAO Tokens, за да стане член на DAO и да гласува нейното предпочитание. Правилата на DAO ще финансират проект на DApp, ако той има 20% от гласовете. той работеше, използвайки сложен интелигентен договор, а DAO се изпълняваше като слой върху мрежата Ethereum.

Членовете на DAO също имаха изходен маршрут. Ако не са съгласни с избора на DApp за финансиране, те могат да върнат своите DAO токени и да си върнат етера. Общността нарече това „функция на разделяне“. Членовете дисиденти могат да създадат свое собствено „Child DAO“ и дори да включват останалите дисиденти.

Ethereum DAO бързо стана популярен и за кратко време натрупа етери на стойност 150 милиона щатски долара.

DAO хак: Спорът започва

Интелигентният договор DAO имаше недостатък и на 17 юни 2016 г. хакер се оттегли с Ether на стойност 50 милиона щатски долара, използвайки го. Функцията за разделяне работи в процес от две стъпки:

 1. Възстановете сумата на етерите на потребителите при получаване на техните DAO токени, когато потребителят иска да напусне DAO;
 2. Запишете транзакцията в блокчейна.

Хакерът създаде рекурсивна функция в заявката, която работи по следния начин:

 1. Върнете етери в замяна на DAO Token, когато член напусне DAO;
 2. Още преди транзакцията да може да бъде записана в регистъра, кодът ще се върне и ще изпълни стъпка 1 отново!

Хакерът съхранява откраднатите етери в „Child DAO“. Тъй като интелигентният договор предвижда 28-дневен период след излизане, когато членът не може да похарчи възстановения Ether, фондът остава там. Важен момент, който трябва да се отбележи тук, е, че блокчейнът Ethereum не е бил хакнат, а DAO слоят, работещ върху него, е.

Общността на Ethereum трябваше да действа и да действа бързо! Новината за хака създаде много опасения в крипто общността.

Конфликт с Ethereum DAO: трудният избор


Общността имаше три възможности:

 1. Не предприемайте нищо: Някои от общността подкрепиха тази опция, защото бяха пуристи и искаха да се отнасят към кодекса като към върховния закон на мрежата.
 2. Мека вилица за изолиране и заключване на откраднатия етер и впоследствие за отделяне и игнориране на всеки блок, съдържащ транзакция, която би помогнала на хака да премести откраднатите средства. Меката вилица е, когато надстроеният софтуер е съвместим назад и дори ако възел не надгражда, той може да говори с надстроените възли. По-голямата част от общността подкрепи това, но по-късно беше установено, че това ще създаде възможностите за атака на „отказ на услуга“ (DoS). Ethereum предпазва от DoS атаки, защото ако хакер даде на майнер много големи сложни изчисления с намерението да наводни мрежата, хакерът също трябва да похарчи голямо количество етер, а това е непосилно. Въпреки това, след предложената мека вилица, хакер ще може да измами майнер. Хакерът може да поиска транзакции, които биха взаимодействали с DAO, и да накара майнера да прави безкрайни големи изчисления, без да харчи почти никакъв етер и по този начин да наводни мрежата!
 3. Единственият останал избор беше хард форк, което означава надстройка, която не е съвместима назад. В този случай това означава, че общността ще се раздели и ще вземе състоянието на мрежата точно преди DAO атаката и ще стартира отделна блокчейн с това. Новата верига се наричаше „Ethereum“ (ETH). Членовете на общността, които подкрепиха хард форка, също създадоха интелигентен договор за възстановяване на етер, откраднат от членовете по време на DAO атаката.

Раждане на ‘Ethereum Classic’: гласовете срещу хард форка

Решението на хард форка раздели общността. Поддръжниците вярваха, че откраднатите етери трябва да бъдат върнати на хората, загубили фонда поради атаката на DAO. От друга страна, хората срещу хард форка вярваха, че решението противоречи на принципите на пълна децентрализация на блокчейна и на примата и неизменността на интелигентните договори. Частта от общността Ethereum, която взе решение срещу надстройката, необходима от хард форка, продължи със старата верига и те нарекоха своята криптовалута „Ethereum Classic“ (И т.н.).

Както стоят нещата, Ethereum се цени много повече от Ethereum Classic, както по отношение на цената, така и по отношение на пазарната капитализация. Има още, както следва:

 1. Ethereum се разглежда като общност, която е изправена пред криза, предизвикана от вратичка в кода, но взе решение да възстанови откраднатите пари на засегнатите членове и продължи напред. За сравнение, Ethereum Classic общността се разглежда като тази, която стои с хакера, само поради тяхната вяра в надмощие и неизменност на кода. Индикаторите за свободен пазар се доверяват повече на Ethereum, отколкото на Ethereum Classic.
 2. Общността на Ethereum е запазила подкрепата на своите най-креативни и предприемчиви членове и е преминала от сила на сила. Планираният преход към алгоритъма за доказателство за залог (PoS) е в процес на разработка и се очаква да направи Ethereum далеч по-мащабируем (вижте сравнението между „доказателство за работа“ и „доказателство за залог“ ‘). Свързаният нов протокол ‘Casper’ и планираното внедряване на шардинг също ще са от полза за мрежата Ethereum. Ethereum Classic няма да има нито едно от тези подобрения.
 3. Ethereum Enterprise Alliance‘(EEA), консорциум от 200 корпорации, работещи с проекта Ethereum за развитие на корпоративна блокчейн технология, е допълнителен показател за доверието на пазара към общността Ethereum. За сравнение, общността Ethereum Classic има много малко поддръжници.

Научете повече,

 • Какво е етер (ETH)?
 • Означава ли неотдавнашното проникване на Ethereum в DAO, че блокчейнът не е толкова сигурен, колкото си мислехме?
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map