Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Ръководство за начинаещи: Какво е Filecoin – The Storage Coin

Подобренията в блокчейна за обслужване на услуги за данни са огромни. Filecoin, най-голямото ICO за 2017 г., е едно от водещите решения за децентрализирано съхранение. Но какво е Filecoin? И как е уместно?

В момента световните решения за данни са Google, Amazon S3 и други подобни подобни услуги. Компаниите действат като доверени трети страни за предоставяне на решения за съхранение на данни. Тези решения за съхранение са до голяма степен недостатъчни. Данните се съхраняват на централизирано място. Следователно данните са податливи на атаки и нарушения на данните. Освен това доверените лица диктуват цените на услугите за съхранение на данни.

Хуан Бенет, чрез своята иновация Filecoin, има за цел да се справи с това. Ето основното функциониране на Altcoin, преди да се задълбочим в повече специфики. Общност от клиенти с налично пространство стават доставчици на хранилище за данни на Filecoin. По този начин елиминирайте влиянието на доверената страна върху пазарните цени. Освен това елиминирайте риска, който идва с риска от централизация.

Какво е Filecoin (FIL)?

Filecoin е създаден и разработен от Protocol Labs. Основана е през 2014 г. от Хуан Бенет. Освен това е основател на Protocol Labs.

Как работи Filecoin

Кредити за изображения: Filecoin (FIL)

Относно лабораториите за протоколи

Протоколни лаборатории е екип от ориентирани към изследванията индивиди. Те са специалисти в областта на развитието на равнопоставени технологии. Отличният опит на екипа дава огромно предимство на иновациите.

Протокол лаборатории е екипът зад; Мултиформати, IPDL, Coinlist, libp2p и IPFS. Filecoin се радва на лоста на технологиите на иновациите. Особено IPFS, който към днешна дата се радва на солидна инфраструктура за прехвърляне и съхранение на файлове с равно ниво. Указател за това колко силна основа, върху която се гради Filecoin.

Освен това екипът представя на масата преживяването с блокчейн. Екипът е нараснал до лидери в крипто стиха. Те притежават богат опит в разработването и внедряването на технологии с отворен код. В допълнение към целия опит, екипът разбира и кодовите основи на други блокчейн технологии. Знанията са от решаващо значение за растежа и потенциалните бъдещи партньорства.

Преди ICO на Filecoin екипът е работил с бюджет под 3,5 милиона долара. Тогава ICO се случи и промени състоянието на компанията.

Filecoin (FIL) ICO

какво е filecoin визия


Кредити за изображения: Filecoin

Започваме с фактите; към днешна дата никоя ICO никога не е била толкова успешна като Filecoin (FIL) ICO. ICO набра над 257 милиона долара.

На 10 август 2017 г. лабораториите на протокола отвориха ICO за обществеността. В рамките на 1 час сайтът на ICO беше затворен. При затварянето, Filecoin ICO събра 275 милиона долара, включително сумата от 52 милиона долара за предварителна продажба.

ICO беше отворена за инвеститори според разпоредбите на САЩ. И според регламентите това означава лица с 200 000 долара доход или огромна нетна стойност от 1 милион долара. Следователно реакцията на много членове на общността, които смятат, че Filecoin отрязва малките инвеститори.

ICO видя страхотни партньорства с инвеститори; zk Capital, Unique Square Ventures, June Fund, Winklevoss Capital, Andreessen Horowitz и много други.

Важно е да се отбележи, че Filecoin (FIL) ICO не е свързана с жетоните. Все още няма токени, които съществуват. Следователно Filecoin продава жетоните като Simple Agreement for Future Tokens (SAFT). След пускането на блока за генезис на Filecoin, тогава ще бъдат налични токени.

И така, как екипът на лабораториите по протокола се грижи за малките инвеститори в общността Filecoin?

Разпределение на токени

Екипът на протоколните лаборатории е изложил изчерпателен план за разпределение на токени. Планът е да се гарантира, че всеки член на общността ще пожъне. В плана ще има създаване и изплащане на 30% от жетоните в Genesis. От 30%, 10% ще отидат за инвеститорите, 15% за екипа в протоколните лаборатории и 5% за фондацията Filecoin.

Направи си математика. Остават 70%. 70% е наградата за Filecoin миньори. И системата ще предложи наградата. Майнер ще спечели наградата за репликиране на файловете на жетоните.

Как работи Filecoin

Вие се присъединявате към общността. След като се присъедините към общността Filecoin, вие избирате файла, който да съхранявате в мрежата. След това плащате малка такса, за да може файлът, за който е поискано да бъде качено, да бъде включен в борсата на Filecoin. След това системата търси възможно най-ниската оферта за вас. Миньорите, които са взели доказателство за репликация и доказателство за пространство-време, подават офертите.

След като мрежите на Filecoin намерят офертата, тя криптира данните. След това Filecoin го изпраща до различни точки във възела за съхранение. След това блокчейнът записва местоположенията. Записът на блокчейн е известен като таблица за разпределение. След това клиентът получава частния ключ за файла. Това означава, че когато предоставят частния ключ, ще имат ли достъп до файловете.

Какво е Filecoin: Filecoin Mining

Веднага след освобождаването на блока за генезис ще бъде възможно копаене. Общността Filecoin ще се състои от клиент, миньор за съхранение и миньор за извличане. Миньор ще купи твърд диск, който ще им позволи да копаят пространството за съхранение на данни Filecoin.

Цикъл на добив на миньор за съхранение

 • Обещава място на мрежата Filecoin
 • След това миньорите за съхранение получават поръчки от пазара за съхранение
 • Мрежата запечатва поръчките
 • След това миньорите за съхранение доказват, че са ангажирани със съхраняването на файловете

Цикъл на извличане на миньор

 • Майнер получава поръчки от пазара за извличане
 • Майнер изпраща извлечените парчета на клиента

От миньорите се изисква да предоставят някои доказателства, за да осигурят мрежата от;

 • Отчетност и публична проверка
 • Поверителност
 • Извличаемост
 • Почтеност и стимулираща съвместимост.

Доказателство за репликация и Доказателство за пространство-време

Мрежата Filecoin изисква доставчиците на хранилище да осигуряват на клиентите място за съхранение. За да постигне това, доставчикът на хранилище генерира доказателство за репликация и доказателство за пространство-време. Доказателствата помагат на миньорите, или по-скоро на доставчиците на хранилища да бъдат одитирани от мрежата.

Пазарите на Filecoin

Както на всеки пазар, пазарът се диктува от динамиката на търсенето и предлагането. По тази причина има два пазара – пазар за съхранение и пазар за извличане. Членовете на общността, както клиентът, така и миньорът, определят цени и ги пускат на съответните пазари. След това миньорът намира поръчката, която съответства на неговите нужди, и те ще инициират процеса равнопоставен.

Пазари за съхранение

Тези пазари работят горе-долу като Storj или Sia. Всеки клиент с допълнително място на твърдия диск може да хакне този пазар. След това мрежата Filecoin ще използва това пространство за файлове. Мрежата съхранява информацията на малки криптирани порции.

Пазари за извличане

Пазарът за извличане е пазар, уникален за Filecoin. Пазарът се откроява в смисъл, че те са бързи, с ниска латентност и се нуждаят от висока честотна лента. Копач в това пространство получава награда за това, че е най-бързо получил файла на клиента.

И двата пазара са насочени към средните компании. Ето двете причини защо;

 1. Големите компании са твърде централизирани. Следователно по същество те ще се върнат към централизацията. По този начин предаването на целта на Filecoin за децентрализация на съхранението на данните.
 2. Малките оператори са ненадеждни. Непосредственият риск от ненадеждна връзка за поддържане на мрежата. Освен това рискът от недостатъчно място за съхранение ги прави лоши.

Междупланетната файлова система (IPFS)

Не можем да говорим за Filecoin, без да говорим за IPFS. IPFS е технологията, върху която се изгражда мрежата Filecoin. Чували ли сте за https? Ако да, тогава IPFS иска да замени тази система. Разработчиците на IPFS виждат вратичките, оставени от https, и искат да ги запечатат.

Вземете например зависимостта от централни инстанции и URL адреси за извличане на данни. IPFS елиминира необходимостта от URL адресите за извличане на данни. По-вълнуващо за системата IPFS е фактът, че тя има поразителни характеристики за адресиране и репликиране на файлове въз основа на съдържание.

По този начин IPFS е отлична иновация на Хуан Бенет. Освен това Filecoin печели от успеха на IPFS. Тъй като разработчикът на двата проекта е един и същ човек, клиентите са сигурни, че проектите са добре разбрани.

Критиците обаче искат да поставят под въпрос как двете системи ще си взаимодействат по мирен начин. Разработчиците имат ясен план за това как двамата ще останат независимо взаимозависими.

Какво представлява Filecoin във видовете договори

В мрежата на Filecoin има два типа договори; Интелигентни договори и специфични за данните договори, Файловите договори. Ето разбивка на договорите малко повече в контекста на Filecoin.

Интелигентните договори

За всеки крипто ентусиаст това е име на домакинство. Те са основните договори, в които се основава блокчейн технологията. Биткойн, Ethereum и другите алткойни използват интелигентните договори при изпълнението на целите си. В Filecoin интелигентните договори позволяват на общността на потребителите да пишат договори. Договорите валидират доказателствата, съхраняват и извличат данни и харчат Filecoin Tokens.

Подобно на повечето блокчейн технологии, Filecoin използва интелигентни договори, тъй като те предвиждат децентрализирани системи за имена, проследяване на активи и платформи за тълпа. Интелигентните договори ще помогнат за постигането им.

Файловите договори

Файловите договори са договори, специфични за Filecoin. Те позволяват на потребителите да определят условията, при които предлагат услуги. Например можете директно да сключите договор с миньори. След като имате миньор, който искате да помогнете с вашите данни, можете да заобиколите пазара и да сключите договор с миньора директно. Файловите договори също удължават мандата, за да ви позволят да имате сложна функция. Сложните функции са като създаването на функции, позволяващи актуализиране на данни през целия период на съхранение.

Връзка с други блокчейн системи

Filecoin очаква нуждата от друга система. Поради тази причина лабораториите на протокола са създали интеграционни системи, където Filecoin може да работи с други блокчейн. Компанията планира да преодолее разликата в ниския капацитет за съхранение при много високи разходи, осигурени от други блокчейн системи. Следователно системи като Bitcoin, Ethereum и Tezos ще използват Filecoin, за да преодолеят тази пропаст.

Също така екип е интегрирал Filecoin с други системи. Подобно на Filecoin работи с Zcash за изпращане на заявки за съхранение на данни в поверителност.

Чакащи проблеми с Filecoin

Filecoin е смела, иновативна идея, която има за цел да децентрализира съхранението на данни. Но някои механизми все още не са толкова ясни и ще изискват известно изглаждане. Ето един акцент;

 • Пазарът за извличане извлича данните за клиенти. Няма обаче механизъм, който да потвърди, че майньорът е изтрил данните. По този начин клиентите не са сигурни, че единствените притежават данните.
 • Съществува несигурност в поверителността. Клиентите с право се страхуват, че майньорите могат да дешифрират данните. Няма механизми, които да гарантират, че данните винаги са в криптирано състояние през целия период на съхранение.
 • Механизмите за осигуряване на адекватни и подходящи стимули са неясни. И клиентът, и майньорът могат да действат по злонамерен начин. Един от начините за премахване на злобата е да имате страхотен стимулиращ план. И тъй като развитието на Filecoin напредва тук, има някои проблеми, които трябва да бъдат разгледани.

Най-голямото предизвикателство

Filecoin тръгва срещу състезание, направено от гиганти. Пазарите за съхранение като Google и Amazon са значителна конкуренция. Тези гиганти имат голямо предимство, тъй като предлагат до 5-15 GB място за съхранение на данни безплатно. Това поставя Filecoin в неравностойно положение, тъй като във Filecoin всяко количество данни има цена.

Въпреки това проблемите, които идват с централизацията и продължаващото разпространение на децентрализацията, работят за Filecoin.

Заключение

Filecoin (FIL) е най-голямото ICO досега. Набиране на рекордните 257 милиона долара за 60 минути. Сумата на ICO е предимно от инвеститори, както е определено от регламента на САЩ. Това е само индикация за това колко вяра имат инвеститорите в потенциала на блокчейн технологията.

Filecoin е в процес на разработка. И след освобождаването на генезисния блок, ще бъдат налични жетони. Тогава общността ще може да използва пазарите за съхранение и извличане, които се предлагат от блокчейна.

Има много предизвикателства и механизми, които трябва да бъдат разбрани. Но екипът зад блокчейна на Filecoin има няколко успеха. Следователно, вдъхва доверие на клиентите и миньорите, че всичко ще бъде разбрано.

Чрез всичко това има някои конкретни факти. Технологията Filecoin blockchain е революционна идея. Пазарите за съхранение и извличане на данни са огромни за голяма изненада.

Намерете повече подробности за тяхната уебсайт и следвайте техните Twitter.

* Отказ от отговорност: Статията не трябва да се приема и не е предназначена да предоставя инвестиционни съвети. Исковете, направени в тази статия, не представляват инвестиционен съвет и не трябва да се приемат като такива. Направете свое собствено проучване!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector