Ръководство за начинаещи: Какво е Tezos? Формализиране на управлението на блокчейн

Знаете ли, че една от последните платформи за интелигентни договори иска да създаде самоуправляваща се блокчейн като истинска дигитална общност? Това е платформата Tezos.

 

Кредити за изображения: Tezos

Той беше в центъра на вниманието поради добрите и лошите причини. Tezos записа над 200 милиона долара в ICO. Това е от добрата страна. Но от друга страна, Tezo е преминал през различни проблеми. Той е изправен пред съдебни дела и борба за власт на членовете на борда.

 

Във всички проблеми, пред които е изправен, екипът иска да разработи платформа за интелигентни договори. В платформата хората със споделени цели и интереси могат да извършват транзакции – истинската цел на общността.

Екипът на Tezos продължи напред, за да постигне някои от основните етапи като стартирането на Betanet. Но с тези усилия какво е Tezos в много подробности?

Какво е Tezos: Нова платформа за децентрализирани приложения

История на Tezos

Няма много информация за генезиса на Тезос. Някои доклади обаче сочат, че генезисът на Tezos може да е от 2014 г. През този период е функционирал само биткойн. Ethereum все още беше в младежките си години. По този начин аргументът, че ако Tezos някога е бил създаден да бъде конкурент, тогава конкуренцията е била с биткойн.

Въпреки това, поради близката природа на платформата с тази на Ethereum, тя се разглежда като основния конкурент на Ethereum. Интелигентният договор на Ethereum е разработен в Solidity. Но интелигентният договор Tezos е създаден на функционален език OCaml.

Език OCaml

OCaml е общ език за програмиране. Езикът е стабилен. Това означава, че езикът е лесен за отстраняване на грешки и поддръжка. Също така езикът е силен по отношение на изразителността и безопасността.

Според аргументите езикът се използва най-добре в система, в която една грешка води до големи загуби. Освен това езикът може да се похвали с широка база от инструменти за разработка и библиотеки.


Следователно не е трудно да се каже защо Tezos избра да избере езика.

‘Проблемите’ на Ethereum, решени от Tezos

 • Проблеми със сигурността в криптографията. Използването на Michelson в Smart договорите ще бъде решението.
 • Система за доказателство за работа на Ethereum. Tezos възприема доказателството за работата на Ethereum като много скъпо и централизирано. Tezos решава това чрез делегиране на механизма за доказване на залог.
 • Език на транзакциите на Ethereum. Езикът, използван от Ethereum, липсва много в изразителността. Tezos използва език OCaml за транзакции. Езикът е по-изразителен от други като Solidity.
 • Проблемите с координацията, които карат Ethereum да не могат динамично да иновации.

Като се справят с тези опасения, екипът за разработка на Tezos вярва, че може да излезе с по-добра платформа за блокчейн.

Кредити за изображения: Tezos

Интелигентни договори на Tezos.

В Tezos интелигентните контакти са акаунти с състояние, които определят изпълним код. Всеки акаунт или по-скоро договор има мениджър. Мениджърът ще контролира акаунта. Управителят е собственик на акаунта. Договорите имат два вида ключове; публичния и частния ключ.

Публичните ключове ще се използват за подписване на блокове и блок за копаене.

Интелигентният договор ще бъде на езика за програмиране на Майкълсън. Езикът ще позволи на разработчиците да създават интелигентни договори и dApps, които ще бъдат устойчиви на намеса или цензура на трети страни.

Нека се задълбочим малко за този език на интелигентните договори Michelson. Ethereum използва Solidity като тип интелигентен договор. За разлика от Solidity, новият език за интелигентни договори, използван от Tezos, не е компилиран с нищо. Какво е значението на това?

Виртуалната машина Tezos интерпретира езика. Той е по-сравним с байт кода на EVM само с конструкции на високо ниво. Тези конструкции на високо ниво включват; карти, ламбди, комплекти и специфични за договора операции. Следователно това означава, че езикът улеснява живота на хората, тъй като четенето му е лесно. Езикът е признат за намиране на решения за предизвикателства, които възникват от използването на Solidity.

Tezos Доказателство за залог

Платформата е peer to peer платформа. Всеки участник има възел. Системата за доказателство за залог Tezos е механизъм, при който различни възли ще постигнат консенсус относно състоянието на блокчейна. Много други блокчейн технологии имат своите PoS системи. Но за разлика от другите PoS механизми, платформата Tezos позволява на всеки да участва в PoS. След това всеки, който участва в процеса за постигане на консенсус за състоянието на Тезос, се възнаграждава.

В допълнение към факта, че всеки може да участва, PoS механизмът в Tezos е по-евтин. Освен това бариерите за влизане са по-малко. Така че, той е лесно достъпен.

Подписващ блок Tezos

Tezos използва концепцията за подписване на блокове, за да ограничи егоистичния добив. Това, което означават блокове за подписване е, че когато се сече блок, му се присвояват 16 права за произволно подписване. 16-те заинтересовани страни, на които са възложени права на подписване, ще наблюдават целия процес на сечене и ще подават подписи за валидиране на блоковете.

След това заинтересованите страни по подписването се стимулират. Целият процес на подписване на блокове е известен като Tezos Baking.

Възможен ли е добив на Tezos?

Е да! Платформата дава възможност за добив на ролки. Добивът е известен като печене. Заинтересованата страна може да копае блок след минута и следващия блок след две минути и тенденцията продължава.

В случаите, когато клиент вижда възможност да копае блок с висок приоритет, Tezos позволява депозити за сигурност. Гаранционният депозит ви дава предимство в добива на високоприоритетен залог. В случаите, когато има депозит и не се извършва копаене, системата възстановява депозита в портфейла на клиента.

Какво е ролка Tezos?

Ролките са група жетони, чиято следа се води в дневника на Tezos. Жетоните се използват за избор на делегатите, които са избрани да се пекат. Силата на делегата да пече е пряко пропорционална на разпределените им жетони. Ролката има 10000 токена.

Какво е необходимо за печене?

Печенето е доста проста работа. Има обаче някои изисквания, необходими за печене.

Първо, за печене ще ви трябват процесор, памет и честотна лента. Блокчейнът възлага на пекар с отговорността да създаде блоковете, които пекат. След създаването на блоковете те ще трябва да валидират блоковете. Това ще отнеме значително място в паметта и честотна лента. Освен това за пекаря е необходима стабилна и сигурна интернет връзка.

След това се нуждаят от сигурност за блоковете, които пекат. Платформата Tezos предлага стимули на пекарите за защитени блокове. Има три основни начина, чрез които пекарите ще осигурят своите операции.

Първо, предотвратяване и смекчаване на проникване, което гарантира, че никоя отдалечена обвивка не може да получи достъп до процеса на печене. На второ място, DDOS съпротива, начин, по който интелигентните пекари ще инжектират своите блокове от повече от един IP адрес. И накрая, за сигурност, пекарят трябва да защити частния ключ.

Тезос жетони за пекаря

За да може пекар да служи като делегат за печене, той трябва по всяко време да има поне 8,25% от жетоните, делегирани на тях.

Държавата на делегация за Tezos

Делегирането е преди всичко разпределението на наградите за печене. Системата може да извърши делегирането автоматично. Какво е състоянието на делегацията на Tezos?

Има около 33,33% активни жетони на Tezos. От този брой блокчейнът делегира огромен дял от до 90% от 33,33% активни токени. С тези цифри с основание може да се твърди, че системата за делегиране е пренаситена и свръхподписана. Пренаписването може да бъде приписано на;

 • Оптимизъм около печалбите на делегацията
 • Общественият механизъм за печене на Tezos е лесно достъпен и има относително ниска бариера за влизане
 • Нисък обмен на жетоните, тъй като притежателите на токени са решили да съхраняват.

 Потенциално развитие на Tezos

Тъй като екипът за разработка непрекъснато се стреми да прави платформата все по-голяма и по-голяма. Ето няколко възможни разработки, които готвят. И общността на Tezos трябва да очаква.

 1. Неинтерактивни доказателства за нула знания. Това ще бъде чудесна функция за поддържане на непроследимост на транзакциите. Пречките, които трябва да бъдат преодолени, за да се осъществи този NIZKPoK, ще бъдат основата на CRS моделите. И липсата на достатъчно изследвания и доказателства за успеха на системата в света на блокчейн. Моделът CRS ще означава само, че системата трябва да се върне към системата на доверени страни. Като доверена страна ще предоставя модела CRS. Шанс за проникване на трети страни.
 1. Звънен подпис. Е, CyptoNote разработи пръстеновидни подписи за поверителност. Следователно клиентът може да похарчи своите монети Tezos, без да излага адреса на клиента.

Tezos ’Governance

Както при повечето функции на платформата, Tezos има управленска структура, в която участието на всяка заинтересована страна е ключово. Платформата има предизборен цикъл и право на участие в измененията на протокола. Това е ход, за да могат клиентите да се чувстват въвлечени в напредъка на криптовалутата, докато тя се стреми да се развива. Освен това ходът позволява да се наблюдават злонамерени опити за изменение на протокола.

Обяснена е концепцията за самоизменяне на Tezos

Е, когато разработчиците извършват надстройка на блокчейн платформа, платформата се разделя. Ние наричаме процеса на разделяне „разклоняване“. В повечето случаи общността асоциира раздвояването с прекъсване на мрежата, разделяне на общността и промяна в плановете за стимулиране на клиентите.

За Tezos разработчиците надграждат системата без разделяне. Следователно те премахват проблемите, свързани с разклонението. Освен това разходите за изпълнение на надстройките ще бъдат доста достъпни в сравнение с други блокчейн платформи.

Tezos Betanet

Тестовата мрежа Alphanet се оказа успешна повече от година. В тази светлина фондация Tezos сметна, че е подходящо да изпробва реалния крипто опит. Те пуснаха Betanet с предложен блок за генезис. Блокът за генезис съдържа подробности за разпределенията, които ще бъдат направени за фондацията.

Betanet дава истинско усещане за транзакциите в рамките на блокчейн. Членовете на общността, които желаят да се включат в опита, са разрешени. Важно е обаче да се отбележи, че предизвикателството, което идва с Betanet, е поддръжката, настройката и непланираните престои през посочения период.

Tezos ICO

ICO на Tezos е може би най-интересният в най-новата история на блокчейна. Не само за цената на монетата, но и за събитията, последвали ICO.

ICO се случи през юли 2017 г. ICO събра 232 милиона долара, което към момента на това ICO беше най-голямото. Последвалото беше опустошително. Основателите на Tezos, Катлийн и Артър Брайтман, които са съпрузи и съпруги, имаха разногласие с Йохан Геверс, ръководител на швейцарската фондация, относно позицията му в борда. Брайтмановите искаха той да подаде оставка. За да опровергае това, шефът на швейцарската фондация Йохан Геверс заяви, че ролята на Брайтмани е неясна и те са причината за изстрелването на Tezos. Това стана предмет на над 7-месечно съдебно дело. В резултат на това кавгите доведоха до забавяне на лансирането на продукта.

По-рано 2018 г. обаче шефът на швейцарската фондация подаде оставка. В туит след оставката си той цитира, че напускането му е да проправи пътя за изстрелването. И това беше заради проекта.

Не е ясно дали оставката е била доброволна на не. Ясно е обаче фактът, че е имало промени в основата и борда. И курсът вече е в ход, дори и след задържането.

Tezos познават вашия клиент / Противо изпирането на пари (KYC / AML)

В последните новини фондацията Tezos обяви внедряване на KYC / AML. В ход, който звучи непопулярно. Хората виждат този ход като добавяне към сложността. Стъпката обаче убеди фондацията, че разработчиците не са предприели стъпката, за да усложнят живота на клиентите. Нито ходът е ход за подкопаване на личния живот. Но ход за спазване на забързаното развитие на регулаторния пейзаж.

Несъгласието между членовете на общността и фондацията по този въпрос е предизвикателство. Общността представя предизвикателството като начин на разделяне на къщи. Какво означава това, има предизвикателство да поставите всички на една и съща страница. Въпреки че с демокрацията в платформата би било вълнуващо да видим как протича това.

Процес на отпускане на безвъзмездни средства от Tezos

В опит да стимулира разработчиците в платформата, фондацията Tezos обяви процес за отпускане на безвъзмездни средства. Процесът понякога ще започне през август тази година. Безвъзмездните средства ще бъдат насочени към три области;

 • Проучване и изследвания, насочени към подобряване на платформата Tezos и свързаните с нея технологии
 • Подкрепа за създаването на нови инструменти и приложения за екосистемата Tezos
 • Усилията за укрепване и подхранване на процъфтяващата общност на Тезос

Всеки разработчик с умения и знания има шанса да покаже това на фондацията и да спечели пари, докато е в това. Това е чудесен начин да привлечете членовете на общността, като същевременно подобрите платформата.

Tezos Монети: XTZ

Монетата Tezos XTZ, известна още като tezzies е официалната монета на валутата. Като общо предлагане има 763 306 930 XTZ монети. От общо 607 489 041 XTZ са в обращение. Това се превръща в пазарна капитализация от $ 1 401 829 561 USD.

В блока на генезиса цената е на 0,37 долара, но цената ще изрази бичия тренд и ще види стократно покачване за въпрос. С размера на ICO тогава растежът е много постижим.

Обслужване на платформата Tezos

На платформата Tezos има четири услуги; възела, пекаря, клиента и злите клиентски услуги. Нека разгледаме всяка услуга.

Възелът Tezos е основната програма. Възелът се свързва с мрежата, проверява транзакциите и се свързва с глобалната обществена книга.

Платформата Tezos използва термина клиент за портфейла. Портфейлът обработва адресите на договора.

Пекарят наблюдава мрежата и създава блокове. Злият клиент е инструмент за тестване на интеграция. Инструментът се опитва да измами възела за възела, за да идентифицира фалшивите данни или големи количества данни.

Tezos Node в детайли

Както е ясно подчертано по-горе, възелът е основната програма. Ние разчленяваме възела в детайли

Възелът има равнопоставен слой, контекстна база данни и мрежова обвивка.

Peer-peer слой

Връстникът е най-повърхностният компонент на възела. Този партньорски слой шепне на възела. Peer to peer слоят има следните допълнителни функции.

 • Всеки равнопоставен слой се предлага с частен ключ. Връстният слой оборудва ключа с печат на доказателството за залог. Значението на тази функция е, ако връстник в общността иска да отвори нова идентичност в рамките на платформата, това ще доведе до минимални разходи.
 • Платформата Tezos редовно обменя известни добри връстници. Този обмен е стратегия за постигане на най-добра свързаност в рамките на платформата.
 • Връстният слой следи и оценява връстници. Платформата поставя лошо държащите се връстници в списъка със списъци или черен списък. А добре възпитаните връстници могат да спечелят място в белия списък.
 • Peer-peer слой гарантира, че цялата комуникация между възлите е автентична и криптирана за безопасност, сигурност и надеждност.

Контекстната база данни

Този компонент на възела съхранява данните. Съхраняваните тук данни са свързани със състоянието на регистъра. Платформата Tezos използва Irmin като бекенд. Irmin осигурява функционален изглед на хранилището и кодира състоянието на счетоводната книга. Формата на хеш дърво обяснява състоянието на регистъра, което улеснява пряката проверка за клиентите.

Tezos от време на време провеждат тестове за скалируемост на Irmin, за да проверят ефективността му при мащабни транзакции. Също така в базата данни са блоковете и операциите.

Мрежова обвивка

Между мрежата и протокола се намира интерфейсът. Интерфейсът е мрежовата обвивка. Той играе жизненоважна роля в платформата. Мрежовата обвивка поема блоковете, изпратени от връстниците, и я проверява спрямо текущия протокол. Мрежовата обвивка е може би най-деликатната част от възела. Деликатната природа не е в смисъла на сигурността, а по-скоро способността да се оправи. Въпреки това фондацията Tezos непрекъснато търси начини да се справи правилно.

Какво представлява пътната карта на Tezos

Фондацията Tezos е виновна, че не е поставила ясна пътна карта. Не е трудно обаче да се спекулира, че пътната карта ще включва изключително движението от Betanet към Mainnet.

Преминаването от тестовата азбука към Betanet беше важен етап. Но Mainnet трябва да бъде най-добрият. Засега членовете на общността трябва да следят за известие за изненада, подобно на старта.

Предизвикателствата пред Tezos

Крипто светът не е лесен хак. Трябва да има смелост и воля, за да продължи. Досега някои предизвикателства удариха Tezos.

Първото трябва да бъде закъснението между ICO през юли и датата на стартиране. В битките между членовете на фондацията Tezos се отразяха важните етапи. Оттогава обаче има решение по отношение на фундаменталната ситуация и изглежда всичко се връща в релси.

Съдебните дела са второто предизвикателство. Tezos има два съдебни дела срещу него от правителството на САЩ. Отнема толкова много време в съда в борбата със съдебните дела. Екипът на проекта би използвал ценното време, за да осигури развитието на проекта.

Третото предизвикателство за членовете на общността са сроковете на изненадите. Разработчиците нямат ясни срокове, определени за основните етапи. Всички постигнати до момента етапи бяха постигнати без ясни срокове.

Финални мисли

Възможно е да има предизвикателства, пред които е изправена блокчейнът. Екипът обаче прави значителни крачки, за да постигне заглавието последната монета, стояща като мисия на проекта.

Фондацията Tezos признава, че те са изправени пред конкуренция от по-утвърдени валути като Ethereum. Имайки предвид това състезание, те винаги правят всичко възможно, за да гарантират, че крипто се откроява. Процесът на отпускане на безвъзмездни средства е само начин да се подчертае ангажираността с курса и неговото развитие.

Екипът има още толкова много да направи, за да застъпи мястото си на крипто. Но има умишлени усилия технологията да нарасне.

Намерете повече подробности за тяхната уебсайт.

* Отказ от отговорност: Статията не трябва да се приема и не е предназначена да предоставя инвестиционни съвети. Исковете, направени в тази статия, не представляват инвестиционен съвет и не трябва да се приемат като такива. Направете свое собствено проучване!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map