Ръководство за начинаещи: Какво е вилица за криптовалута?

Думата „Fork“ сама по себе си е твърде изискана, което всъщност означава да имате актуализация на софтуера или някаква актуализация на протокола. Това не е просто изискано име за софтуерни надстройки, но също така се използва широко в света на криптовалутите в случая, когато цената на която и да е конкретна криптовалута достигне върха на масата или да кажем, че става див на пазара.

Говорейки за тези върхове, зависи от стойността дали те са на път да получат положително някаква стойност или да загубят някаква стойност, и двата случая имат еднаква вероятност. Досега имаше много събития с вилица, свързани с биткойн, тъй като цената му вървеше на върха. Дори да настъпи отрицателен обрат, пак можете да печелите пари, ако следвате пътя на ума. Криптовалутните вилици имат способността да стартират две блокчейна едновременно в различна мрежа от създаване алтернативна версия на блокчейна.

Вилиците са малко сложно нещо, точно като съдбата. Можете да се задоволите, като кажете, че вилиците са съдбата в проекта за криптовалути, за добрите и лошите зависи от тях. Те са или планирани, или могат да бъдат инициирани от екип за разработка, когато изглежда, че има някакво недоволство от текущия проект. Вилиците са един от най-здравословните компоненти в криптовалутното пространство, тъй като са с отворен код в природата. Fork позволява на общността да направи оценка на техните идеи и начина им на изпълнение.

Идеята вилиците за криптовалута да са с отворен код, не позволява на никоя група да се наслаждава на силата на какъвто и да е проект.

Видове вилици за криптовалута

Говорейки в пространството на криптовалути или блокчейн, съществуват две основни видове вилици това директно зависи от начина на извършване на актуализациите, т.е. или обратно съвместими, или несъвместими назад.

Извиква се обратно съвместимият Мека вилица докато се извиква съвместимостта без обратна връзка Hard Fork. Също така, не-назад съвместимите вилици са задължителни, когато става въпрос за блокчейн мрежа, докато обратните вилици не са задължителни.

Какво е Hard Fork?

Какво е Hard Forks?

Твърдият народ обикновено представлява въведение в нов софтуер с добавяне към мрежата. Той показва двата блокчейн възела нов и стар, които са напълно различни, като изобщо не си взаимодействат или не ги признават с чуждия възел. Това означава, че новата версия тогава няма да може да има съвместимост със старата. Цялата мрежа трябва да бъде надстроена до последната версия, тъй като софтуерът на старата версия ще направи транзакцията невалидна. Също така може да се случи така, че някои миньори все още да са склонни да следват старите правила или първоначалната версия; дори тогава ще стане без значение.

Какво е Soft fork?

За разлика от твърдите вилици, за меките вилици се казва, че са съвместими назад. В този тип вилица по време на надграждането старите възли лесно разпознават новия и следователно не е необходимо да имате универсален набор от актуализации. За разлика от това, което се случва при упорита работа, сега транзакциите ще изглеждат като валидни. Необходимо е да има по-голямата част от хеш мощността в мрежовата система, за да успеят меките вилици. Той се отделя, когато се поддържа само от минималната хеш мощност в кръга на мрежата.

Последни вилици за криптовалута


  • Биткойн кеш вилица

Той беше надстроен на 15 май 2018 г. и се занимаваше с увеличаване на размера на блока до 32 MB. Няколко операционни кода (операционни кодове) също бяха манипулирани.

  • Биткойн златна вилица

Той беше надстроен на 25 октомври 2017 г. и се занимаваше с пускането на алгоритъм, който е устойчив на ASIC.

  • Биткойн диамантена вилица

Пуснат на 24 ноември, този хард форк беше създаден, за да се справи с бавните потвърждения на транзакциите на BTC и липсата на поверителност.

  • Супер биткойн вилица

„Направете отново биткойн велик“, е мотото на този вилица, който първоначално е дошъл да се справи с проблемите, свързани с BTC. (Ресурс: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bitcoin_forks)

  • Ethereum Metropolis

Ethereum също наблюдава хард форк поради голямо натоварване на своята мрежа. За да бъде в крак с темпото и мащаба, изисквани от потребителите, фондацията реши да внедри актуализирани, които бяха наречени Metropolis. По-късно надстройката се раздели на две части, наречени Константинопол (16-ти октомври 2017 г.) и Византия (очаква се през 2018 г.). Първият се фокусира върху решаването на проблеми с мащабируемостта, докато по-късният се фокусира върху подобряването на скоростта, както и дълбоките основни проблеми.

  • Hard Fork на Monero

В хард форка на Monero RingCT беше въведен като средство за приватизация на транзакции.

Заключителни думи

Криптовалутните вилици несъмнено са чудесен метод за прилагане и експериментиране в пространството на блокчейн. Много хора ще се случат и в бъдеще, тъй като това е чудесен начин да се справите с градуирането на софтуера и протокола.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map