Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Ръководство за начинаещи за разработка на DApp

Ethereum изигра важна роля в стимулирането на по-широкото възприемане на блокчейн технологията с тяхната виртуална машина Ethereum (EVM) и интелигентни договори. Това е платформа, която позволява на разработчиците да създават и стартират разпределени приложения (DApps), а разработчиците са отговорили с изграждането на над 1500 DApps досега! Интересувате ли се от разработване на DApps? Това ръководство за разработка на DApp на високо ниво може да ви помогне да започнете.

Разработването на DApps не е прост plug-n-play проект и изисква сериозно програмиране. Това ръководство за разработка на DApp няма намерение да обхваща подробности за него, а предоставя общ преглед на стъпките на високо ниво. Той също така предоставя раздел „ресурси“ в по-късната част на статията, посочвайки къде можете да научите повече за конкретна стъпка.

Разработване на DApp: стъпките, които трябва да се предприемат

Ето общ преглед на това, което трябва да направи разработчикът, стъпка по стъпка, за да създаде и стартира Ethereum DApp:

1. Научете Ethereum:

DApp трябва да следва конкретна концептуална рамка и единственият начин да разбере това е да научи Ethereum.

Например, DApp трябва да е с отворен код и той трябва да работи автономно, без да има обект, контролиращ по-голямата част от крипто жетоните. Промените в DApp трябва да следват консенсус в общността. Вътрешният код трябва да включва интелигентни договори и трябва да работи на децентрализирана блокчейн. DApp трябва да използва крипто токен, генериран с помощта на стандартен криптографски алгоритъм, а данните трябва да се съхраняват в блокчейн, като се спазват криптографските стандарти.

Изучаването на децентрализирана консенсус-базирана блокчейн платформа Ethereum е първата стъпка, която не подлежи на договаряне от предприемача, за да предприеме.

2. Вземете вашата блокчейн:

Въпреки че има много клиенти, от които разработчикът може да избира, препоръчваме „testrpc“ за нов разработчик на DApp. Този инструмент вече е част от набора от инструменти за трюфели, лесен е за използване и лесен за започване с използване на интерфейс на командния ред (CLI).

Инструментът не добива блокове по подразбиране, но за целите на разработката интервалът на блока може да бъде посочен с помощта на CLI.

3. Комуникирайте с блокчейна:

Най-лесният и често срещан инструмент за комуникация с блокчейна е ‘web3.js’. Инсталирането му е лесно и има конкретни инструкции за конфигуриране на необходимите параметри, например:


 • Конфигуриране на файла acongig.js;
 • Конфигуриране на функциите на web3 API за комуникация с блокчейна.

4. Научете солидност:

Solidity е собственият език на Ethereum за писане на интелигентни договори. Това е език, богат на функции, специално проектиран за тази цел и този език за програмиране на високо ниво е вдъхновен от C ++, Java, Python и JavaScript. DApp може да има своя интерфейсен код на всеки език, но бекенд кодът трябва да включва интелигентни договори, поради което това обучение също не може да се договаря за нов разработчик на DApp.

5. Кодирайте интелигентни договори:

Програмист, кодиращ интелигентни договори, трябва да следва следните общи насоки за ефективност:

 • Поддържайте минималната изчислителна логика и изискванията за съхранение, защото изпълнението на интелигентни договори изисква „газ“, т.е. мярка за изчислителна мощност. Не е безплатно, „цена на бензина“, т.е. трябва да се плати определен брой крипто токени. Това означава, че Ether (ETH), т.е.родната криптовалута на Ethereum трябва да бъде изразходвана за изпълнение на интелигентен договор. Простата изчислителна логика изисква по-малко газ.
 • Кодът трябва да избягва сложността, защото колкото по-сложен е кодът, толкова по-голяма е вероятността от грешки. Резултатът от интелигентния договор е необратим, поради което кодирането на прости интелигентни договори без грешки е наложително.

6. Внедряване на интелигентните договори:

Препоръчаният за това набор от инструменти е „Трюфел“. Той има следните предимства:

 • Директорията позволява на разработчика да поддържа всичките си интелигентни договори;
 • Инструментът може лесно да се слее в рамката за тестване, тъй като скриптовете могат да разположат договорите в тестовата среда, да стартират „тест за трюфел“ и да изпълняват редовни тестове.
 • Внедряването с помощта на този набор от инструменти е лесно и необходимите параметри могат лесно да бъдат зададени във файла config.js. Testrpc трябва да работи в отделен прозорец, за да работи разгръщането.

7. Извикайте интелигентния договор:

Обажданията към интелигентните договори трябва да бъдат в шестнадесетични низове, но има библиотеки на Ethereum за „двоичен интерфейс на приложения“ (ABI), които да помогнат в това.

8. Настройте акаунт в Ethereum:

За да изпълни интелигентните договори, разработчикът трябва да похарчи Ether и тя трябва да създаде Ethereum акаунт за това. Препоръчва се „eth-lightwallet“, защото генерирането на двойка публичен и частен ключ и управлението му са лесни с това. Разработчикът трябва да актуализира файла config.js с ключовите подробности. Разработчикът може да се върне към теста за трюфели и да види Ether да се движи между акаунтите.

Забележка: Разработчикът не трябва да споделя личния си ключ с никого или да го публикува във всеки онлайн форум.

9. Транзакция със смарт договора:

След като купи малко етер и го съхрани в акаунта си, разработчикът трябва да направи последната стъпка в разработката на DApp, която е да извършва транзакции с помощта на етер. Има 3 опции:

 1. Прехвърляне на друг адрес като стойност;
 2. Извикайте договорна функция, която ще актуализира състоянието на мрежата и ще похарчи Ether, за да плати таксите на миньора;
 3. Включете договор, който актуализира състоянието на мрежата и приема Ether като плащане. Разработчикът също трябва да плати таксите на миньора.

10. Разработка на DApp: полезни ресурси

За преглед на стъпките за разработка на DApp разработчикът може да прочете това изчерпателна статия на Hackernoon. Следват ресурсите за отделните стъпки:

 1. За да научите Ethereum: Урок за разработка на Ethereum, Бяла книга на Ethereum, и Етерична жълта хартия.
 2. GitHub материал за Testrpc.
 3. GitHub материал за web3.js.
 4. На линия разбира се за Солидност.
 5. GitHub материал за набор от инструменти за трюфели.
 6. GitHub материал за библиотека ABI.
 7. GitHub материал за eth-lightwallet.

Освен това „dappsforbeginners’Е добър уебсайт за нов разработчик, за да получи указания. В случай, че не сте сигурни, ето 5 причини, поради които трябва да научите развитието на блокчейн. Все още търсите малко вдъхновение тук е топ 10 dapps, които да последвате през 2018 г..

Бихте искали да чуете как преживявате първия си опит за разработка на dapp в раздела за коментари по-долу.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector