Топ 10 често задавани въпроси относно данъка за крипто в Австралия (това може да ви спести пари)

В тази статия ще отговорим на 10-те най-често задавани въпроса, които получаваме относно крипто данъка в Австралия. Също така ще изброим някои от най-добрите крипто данъчни инструменти и софтуер, за да ви помогнем да изчислите вашите крипто печалби в края на тази публикация.

Трябва също да знаете, че Австралийската данъчна служба (ATO) сега предприема репресии срещу търговците на криптовалута. Така че, ако не сте запознати с данъчните си задължения, може да се изложите на риск.

Популярни крипто борси в Австралия

10 често задавани въпроси относно данъка за крипто в Австралия

Преди да започнем, важно е да разберем как австралийската данъчна служба (ATO) определя данъчно третиране на криптовалутата в Австралия.

По същество той е класифициран от правителството като a "цифров актив, в който се използват техники за криптиране за регулиране на генерирането на допълнителни единици и проверка на транзакциите в блокчейн. Криптовалутата обикновено работи независимо от централна банка, централен орган или правителство."

Следователно всяко позоваване на „криптовалута“ включва биткойн и други алткойни, които може да държите във вашия хардуерен портфейл или платформа за търговия с биткойни.

Свързани: 10 най-добри борси за криптовалута в Австралия

Без повече шум, ето 10-те най-често задавани крипто данъчни въпроса:

Как работи данъкът за криптовалута?

Криптовалутата се облага с данък като всеки друг традиционен актив като недвижими имоти и благородни метали. Когато продавате или търгувате актив, най-вероятно ще трябва да платите данък върху разликата между продажната цена и цената, която сте го купили (без таксите за обмен и комисионни и т.н.).

Тази разлика в стойността се измерва във фиатна валута и често се нарича Данък върху капиталовите печалби. Това се отнася за повечето страни като Австралия, САЩ, Великобритания, Канада и др.

Данъкът върху капиталовата печалба се прилага и за криптовалутата в момента на нейното освобождаване. Например, когато го продавате, търгувате за друга криптовалута или го използвате за покупка, както е обяснено по-долу.

Кои от вашите крипто дейности се облагат с данък?

Всеки, който участва в придобиването или разпореждането с криптовалута, е обект на данъчни последици. Те могат да варират в зависимост от естеството на вашите обстоятелства и вашите пределна данъчна ставка.

За по-голямата част от австралийците следните крипто дейности се считат за облагаеми събития:


 • Търговия с криптовалута (процес на продажба на една крипто за друга)
 • Продажба на биткойн във фиатна валута (напр. Австралийски долари)
 • Когато подарявате криптовалута като подарък на приятел или семейство
 • Получавайте криптовалута като печалба (напр. Крипто копаене)
 • Закупуване на стоки и услуги с криптовалута

Това означава, че всеки път, когато купувате, продавате, подарявате, търгувате, копаете или харчите криптовалута, вие извършвате събитие за данък върху капиталовите печалби и някои или всички печалби могат да бъдат обложени.

Свързани: 4 Най-добър биткойн кешбек & Приложение за награди (БЕЗПЛАТНИ пари)

крипто данък

Колко крипто данък ще трябва да платя?

Знанието как да плащате данъци върху крипто може да бъде предизвикателна задача, ако току-що сте започнали с криптовалута.

Ако купувате и държите крипто актив и след това го продавате на бъдеща дата, това ще наложи данък върху капиталовата печалба. Това означава, че вероятно ще трябва да платите данък върху него. Въпреки това, размерът на крипто данъка, който ще платите, зависи от няколко фактора:

 • Вие сте австралийски жител за данъчни цели
 • Колко доход печелите

Ако сте ентусиаст на криптовалута и сте инвестирали или търгували в дигитални валути, тогава ще бъдете обложени с данък върху всяка печалба от капитала, произтичаща от вашите крипто сделки.

Като пример, ако закупите Ethereum като инвестиция и го продадете по-късно за AUD или го замените за друга криптовалута на по-висока цена, довела до капиталова печалба, ще трябва да платите данък.

Ако обаче държите крипто актива си повече от 12 месеца, може да имате право на 50% отстъпка от данъка върху капиталовата печалба. Това означава, че дори ако пазарната стойност (в AUD) на вашия крипто портфейл се промени, вие не правите капиталова печалба или загуба, докато не се освободите от вашите цифрови активи.

След като изчислите размера на капиталовата печалба, можете да разберете дължимия данък, като се обърнете към вашия пределна ставка на данъка върху дохода. Капиталовите печалби в Австралия се облагат със същата ставка като пределната данъчна ставка.

Как да изчислим размера на данъка, дължащ се на крипто печалбите?

изчисляване на крипто данък

Размерът на данъка, който плащате върху печалбите си от крипто, може да варира в зависимост от вида дейности, които предприемате. В Австралия печалбите и загубите в резултат на криптовалутни дейности трябва да се изчисляват в австралийски долари.

Така че ще трябва да конвертирате цената на крипто активите по време на покупката и продажбата в AUD. Разликата във фиатната стойност между тези дати ще бъде предмет на данък върху капиталовата печалба.

Това включва, когато сменяте криптовалута в замяна на AUD, конвертирате в друга монета или купувате стоки и услуги с криптовалута.

Трябва ли да подавам данъци върху загубите си в криптовалута?

Да, дори ако сте направили загуба, търгувайки с криптовалута, след като сте я продали за по-малко от това, за което сте я закупили, това се счита за капиталова загуба.

Всъщност във ваш собствен интерес е да запишете каквато и да е капиталова загуба, тъй като тя може да се използва за намаляване на бъдещите капиталови печалби. Това може да компенсира вашите облагаеми доходи като крипто данъци в бъдеще.

Така че, важно е да записвате всичките си дейности за крипто търговия през годината.

Да вземем прост пример.

Ако сте закупили 1 биткойн, когато цената е била 5000 долара, и сте продали отново 1 биткойн за 20 000 долара, бихте генерирали събитие за данък върху капиталовите печалби (CGT). Следователно най-вероятно ще трябва да платите данък върху печалбата от $ 15 000 в цената, измерена в австралийски долари, към момента, в който сте я продали.

Мога ли да избегна плащането на крипто данъци?

Не, става все по-трудно да се избегне плащането на данък върху вашите крипто притежания. Всеки път, когато закупите крипто с помощта на fiat или конвертирате крипто монета в друга, цифровата пътека остава.

Поради натиск от страна на местните власти се изисква от крипто борсите да предадат данните си за своите потребители на данъчните власти.

В доклад на Globe Newswire ATO очаква да събере повече от 3 милиарда долара данъчни глоби от търговци на крипто и инвеститори само през тази финансова година. Освен това австралийското правителство отпуска и милиард долара за идентифициране на всеки, който не е декларирал търговската си дейност и не е подал данъците си.

Трябва ли да записвам всеки крипто актив?

Да. Всяка криптовалута се счита за актив за капиталова печалба.

Така че, ако държите няколко алткойни на хардуерния си портфейл, трябва да поддържате записи на всяка монета, когато подготвяте декларацията си за крипто данък.

Трябва ли да плащам данък върху крипто-към-крипто сделки?

Да. Размяната на една криптовалута с друга се счита за събитие за данък върху капиталовата печалба. Като такава данъчната служба ще третира продажбата на монетата на пазарна цена във фиатна валута на всеки актив по време на сделката.

Например, ако продавате биткойн за Ethereum, данъчните агенции ще третират това като продажба на биткойн на пазарната цена на Ethereum, която сте получили в портфейла си за обмен.

Каква информация трябва да запиша?

Трябва да поддържате и поддържате записи на датата на транзакцията (покупка и продажба), актива (ите) на криптовалутата и с кого сте търгували.

Както бе споменато по-горе, вашият крипто данък се изчислява в австралийски долари. Така че ще трябва да конвертирате крипто в австралийски долари по време на транзакцията (за покупка, продажба и търговия).

Тази информация може да бъде включена в разписка за плащане, експортиране на файл във формат .csv от крипто борсите и история на транзакции от вашия цифров портфейл.

Всеки от тези методи за документиране ще бъде приет от АТО.

Има ли крипто калкулатори за данъци, софтуер или инструменти?

Да, има няколко софтуерни приложения за крипто данък онлайн, които ви помагат да проследявате вашите сделки и да генерирате отчет за капиталовата печалба. Всеки софтуер може да ви помогне да изчислите печалбата и загубата си, за да покриете данъчните си задължения.

Някои от най-добрите софтуерни инструменти за крипто данък са:

 • TokenTax
 • Коинли
 • Съвместно проследяване
 • Zenledger
 • Криптотрейдър
 • Данъци върху биткойн
 • Възвишен IP

проследяване на монети

Ако сте активен търговец, използването на тези крипто данъчни софтуерни приложения ще бъде изключително ценен инструмент, който ще премахне главоболието в края на финансовата година.

Въпреки че, ако предпочитате да изчислявате данъците си сами, винаги можете да изберете да го направите по старомоден начин, като използвате електронна таблица за крипто данъци, за да запишете всяка от вашите сделки.

Заключение

Надяваме се, че това ръководство ви е предоставило по-добра картина на крипто данъка в Австралия и няколко удобни данъчни софтуера и инструменти, които ще ви помогнат с вашата данъчна декларация.

В Австралия има и крипто борси, които предоставят безплатен данъчен калкулатор като Swyftx и Independent Reserve, който също можете да обмислите. Тези доставчици на цифрови услуги имат функция за данъчен отчет, за да експортират вашите транзакции.

Тъй като регламентите непрекъснато се променят, препоръчваме ви да посетите Ръководство на ATO за криптовалути за повече информация.

Отказ от отговорност: Моля, не разчитайте на информацията тук, тъй като ние не сме данъчни експерти. Винаги трябва да търсите свой собствен финансов и данъчен съвет от професионалист.

Ще ви оставим с няколко въпроса:

 • Ще подадете ли данъчна декларация за крипто тази година?
 • Как изчислявате крипто данъка си?
 • Какъв софтуер за крипто данък използвате?
 • Използвате ли основна електронна таблица за крипто данъци?

Ако смятате, че тези 10 често задавани въпроси ще бъдат ценни за крипто инвеститор, за когото познавате, не се колебайте да споделите това ръководство и полезни инструменти за крипто данък с тях.

Освен това може да се интересувате от тези подбрани статии:

 • Най-добрите уебсайтове за продажба на биткойни за пари в Австралия [незабавно]
 • 7 начина да купите биткойн с пари в Австралия
 • Най-бързият & Най-лесният начин да закупите NEO в Австралия
 • 5 най-добри алтернативи за покупка на Coinspot & Продажба на биткойн
 • 4 най-добри криптовалутни сайтове за Altcoin търговци
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map