Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Урок за Hyperledger: Крайното ръководство

Корпоративните блокчейн проекти стават популярни от ден на ден. В резултат на това все повече и повече предприятия се интересуват от научаването за корпоративни блокчейни. В действителност Hyperledger е една от популярните корпоративни блокчейн платформи на пазара. В резултат на това много от вас търсят урок за Hyperledger, за да започнат.

За съжаление, Интернет е изпълнен с фалшива информация и информация, която не предлага дълбочина в нея. По този начин става много трудно да се намери солиден източник за урока на Hyperledger. Ето защо ще ви донеса пълен урок за Hyperledger, за да ви помогна да разберете как работи технологията.

И така, нека започнем.

Contents

Урок за Hyperledger: Какво е Hyperledger?

Linux Foundation първо излезе с концепцията за Hyperledger. Това е чадър проект, а също и с отворен код. Нещо повече, той идва с много безплатни инструменти и рамки, които да изпробвате. По принцип тези инструменти, библиотеки са създадени за предприятия и разработчици, за да им помогнат да създадат ново блокчейн решение, базирано на това.

Освен това получавате достъп до много голяма общност, която ще ви помогне по отношение на разработването на нови революционни технологии. Както и да е, Hyperledger възникна през 2015 г. и измина дълъг път с 15 нови проекта под него.

В момента обаче са активни само 4 проекта. Ако искате да научите повече за тях, ще трябва да използвате урока на Hyperledger. Нека да разгледаме основите на тази платформа в това ръководство на Hyperledger.

урок за хиперледжър

Защо фондацията Linux създаде този проект?

Сигурно се чудите защо фондация Linux наистина е измислила концепцията, каква е била необходимостта? Е, технологията блокчейн дойде през 2008 г. от Биткойн. Въпреки това, тя спечели сцепление едва по-късно.

Въпреки че тогава това беше само технология, базирана на криптовалута, скоро много от тях се интересуваха повече от основната технология – blockchain.

Досега обаче не е имало работеща интеграция на технологията във всяко излизащо решение. По този начин предприятията започнаха да се чудят как могат да постигнат по-бързи иновации.


И така, те започнаха да работят заедно и започнаха да работят по проекти и по този начин можеха да спестят много време и да излязат с работещо решение много по-бързо.

В урока за разработчици на Hyperledger ще разберете как фондацията Linux предприе стъпката и оформи проекта заедно с други компании, за да рационализира популярността на блокчейн и да промени света. По този начин компаниите започнаха да разработват решения, които други фирми биха могли да използват и да приемат модела за бизнес.

И защо не биха? Blockchain дойде с много предимства в сравнение със старите централизирани модели. Децентрализираният стандарт би означавало, че няма да има несъответствия или злоупотреба с власт. Още повече, че всичко би било прозрачно.

Във всеки случай те имат над 250 организации до момента, които работят заедно и наскоро те се обединиха с друг консорциум Enterprise Ethereum Alliance, за да включат различен вид технологии.

Защо с отворен код?

Искам да кажа, че биха могли да комерсиализират целия проект или други проекти по него и да спечелят много пари отгоре му. Но те направиха кодовете на всеки свой проект публична собственост. Но защо? По принцип, защото собствените технологии всъщност нямат всички предимства, които идват с платформата с отворен код.

В много случаи доставчиците заключват системата, ако някой се опита да направи промени в кодовата си база. Още повече, че дори и като хонорар, а понякога това може да обезкуражи хората да го използват.

От друга страна, технологиите с отворен код са отворени и разработчиците могат да правят промени в тях. Така че разработването или добавянето на всякакви нови функции е изключително бързо. Нещо повече, това дава възможност и за нови иновации.

По този начин, превръщането му в проект с отворен код има много смисъл, тъй като основната цел е да се направи блокчейн достъпна за всеки.

Освен това е популярен метод, а също и надежден. Така че в резултат платформите с отворен код ще получат по-голяма експозиция.

Нека разгледаме тяхната архитектура в ръководството на Hyperledger за ръководство за начинаещи.

Урок за Hyperledger за начинаещи: Архитектурата

Модулен дизайн

Всички проекти под Hyperledger се предлагат с модулен дизайн. По принцип модулният дизайн гарантира, че всички рамки са разширяеми по всякакъв начин. Във всеки случай те обикновено използват общи стандарти в градивни елементи, подходящи за всякакъв сценарий.

Още повече, че модулната структура помага в урока за разработчици на Hyperledger, тъй като те могат да експериментират с нея, без да засягат всички останали кодове.

Това е чудесна стратегия при създаването на разпределените счетоводни книги, тъй като можете да използвате всеки друг модел, построен по-рано. По принцип тези модули имат съхранение на книга, консенсус, интелигентни договори, криптография, политика и комуникация.

Нека разгледаме следващия в този урок за Hyperledger за ръководство за начинаещи.

Изключително сигурна платформа

Това е един от важните фактори за всякакъв вид блокчейн платформа. В много случаи предприятията се справят с високо ниво на чувствителна информация. И тази информация се нуждае от високо ниво на сигурност с всички средства.

Но може да стане трудно да се поддържа пълна сигурност, когато имате работа с много потоци от данни и кодови бази. По този начин Hyperledger въвежда нова форма на сигурност, използвайки неизменността и децентрализирания характер на блокчейна.

Според наръчника за разработчици на Hyperledger всички техни проекти преминават през енергично тестване, за да открият всякакви вратички в системата. По този начин той гарантира, че никой хакер не може да получи достъп до мрежата и да манипулира вашите данни.

Още повече, според техния урок за разработчици на Hyperledger, те също са добавили нива на сигурност, за да ви помогнат да използвате мощно.

Друга чудесна новина е, че всичките им бази данни преминават през редовен одит, за да се установят несъответствия в тях. Ако успеят да намерят такива, това веднага се решава.

Нека разгледаме следващия в този урок за Hyperledger за ръководство за начинаещи.

Оперативно съвместим

Блокчейн технологията трябва да бъде оперативно съвместима, за да навлезе във всеки аспект от живота ни. Без оперативна съвместимост обаче няма шанс да работи. Така че, когато множество мрежи могат да комуникират помежду си и да обменят данни, всички те могат да работят по-ефективно.

По този начин Hyperledger иска да въведе оперативна съвместимост, за да помогне всички приложения и други договори да бъдат преносими на всякакъв вид устройства. Още повече, че ще свърже всички наши индустрии в един център, където всичко е свързано.

Използвайки взаимосвързаните потоци от данни, ефективността ще скочи до небето и ще спести много време.

Криптовалута-агностична

Най-хубавото при тази платформа е, че тя няма никаква криптовалута, която да помага за стартирането на системата. По принцип в други платформи виждате форма на токен или криптовалута, която те използват, за да използват определени функции на мрежата.

Но не и в Hyperledger. В действителност всички проекти по него са криптовалутно-агностични. Но защо обаче? Е, защото Hyperledger вярва в основната технология и не иска да администрира криптовалути на платформата.

Тъй като обаче много от предприятията може да се нуждаят от цифрова форма на пари, те ще ви дадат възможност да издадете свой собствен токен на платформата.

Поддръжка на API от висок клас

Според урока за разработчици на Hyperledger всички техни проекти включват поддръжка на API от висок клас. Още повече, че всеки отделен API от техните решения предлага най-добрите от най-добрите функции и всички те могат да се справят с оперативната съвместимост.

Във всеки случай, API на Hyperledger ще ви помогнат да комуникирате с тяхната основна мрежа от всяка външна клиентска програма и мрежа.

Най-важното е, че помага на всички разпределени книги да цъфтят правилно и да могат да се справят с много други случаи на употреба.

Урок за Hyperledger: Четири проекта за проверка

Тъй като в момента Hyperledger има само четири активни проекта, трябва да знаете за тях, за да ги използвате. Така че, ще ви давам техните уроци един по един. И така, нека започнем!

Плат Hyperledger

Hyperledger Fabric е модулна мрежа от разпределени книги, която предлага на разработчиците с най-високо качество на приложенията. Най-хубавото е, че с помощта на Hyperledger ще получите гъвкавост, мащабируемост, поверителност и устойчивост.

Във всеки случай, каквато и да е вашата компания или в коя индустрия работите, Fabric със сигурност може да ви помогне в това.

В действителност архитектурата Fabric използва език за програмиране с общо предназначение и това прави тази платформа напълно свободна от всякакви естествени символи.

Тъй като Fabric е най-популярният сред всички други активни проекти на Hyperledger, той предлага разнообразна общност, която да ви помогне.

Модулност

Всеки елемент в Hyperledger Fabric е модулен. Така че, ако имате консенсус за включване или система за управление на идентичността, можете лесно да го превърнете в корпоративен случай на употреба.

По принцип платформата ще съдържа следните модули –

 • Услуги за поръчка: Той позволява на възлите да поръчват транзакция и след това системата ги излъчва на други възли. Освен това този модул може да се включи.
 • Доставчици на услуги за членство: Той ви предлага опция за създаване на криптографски идентичности за членовете на платформата. Освен това този модул може да се включи.
 • Ключови услуги за равнопоставени партньори: Не е задължително, но помага да се разпредели изходът на всеки блок между всички други възли.
 • Интелигентни договори: В действителност тази опция ви позволява да изпълнявате интелигентни договори в затворена среда.

Функциониране на интелигентни договори

Интелигентните договори в Hyperledger Fabric се наричат ​​верижни кодове. Освен това това е бизнес логика и малко по-различно от типичните интелигентни договори. В този той преминава от изпълнение, поръчка и валидиране.

Това означава, че първо ще изпълни транзакция и ще провери нейната валидност. След това ще постави поръчката в консенсусния протокол. След потвърждаване на потвърждаването, то следва конкретните правила на договора и изпълнява това. С новия дизайн проектът може лесно да увеличи мащаба и да подобри производителността.

Урок за разработчици на плат Hyperledger

Предпоставки

Преди да използвате платформата, ще трябва да инсталирате определени предпоставки във вашето устройство. Без тези предпоставки не можете да използвате плат Hyperledger във вашето устройство.

Инсталиране на Git

На първо място, трябва да изтеглите най-новата версия на git и да го инсталирате. В случай, че имате някакви проблеми с изпълняваните команди за навиване.

Инсталиране на cURL

Според урока за разработчици на Hyperledger Fabric, ако все още имате проблеми при изпълнението на команди за curl от документите, изтеглете последната версия на инструмента cURL и го инсталирайте.

Docker и Docker Compose

Според ръководството за разработчици на Hyperledger Fabric ще трябва да инсталирате целия от следните софтуери, за да работите или да разработвате в Hyperledger Fabric –

За Windows 10, * nix или macOS ще ви трябва Docker версия 17.06.2-ce или повече от това.

За по-старите версии на Windows ще трябва да инсталирате Docker Toolbox отново и Docker версия 17.06.2-ce или повече от тази.

Според урока за разработчици на Hyperledger Fabric, когато ще инсталирате Docker за Windows или Mac, Docker Toolbox ще инсталира и Docker Compose. Но ако вече сте го инсталирали, трябва да проверите дали имате инсталирана версия 1.14.0 или по-нова или не.

Ако нямате това, препоръчително е да инсталирате най-новата му версия.

Hyperledger Indy

Архитектурата Hyperledger Indy е единствен по рода си модел в блокчейн нишата. В действителност това е и разпределена книга, която се доставя с много компоненти за многократна употреба, заедно с инструменти и библиотеки. Още повече, че тази платформа е създадена специално за решения, базирани на идентичност.

По този начин всеки може да използва тази платформа за организации, административни домейни и приложения. Това означава, че ще имате пълен контрол върху собствената си самоличност и никой не може да я контролира по никакъв начин.

Ако обаче не сте упълномощени в организации, те могат да отхвърлят достъпа ви, но не могат да твърдят, че имате фалшив документ за самоличност.

Във всеки случай предприятията могат да използват тази платформа, за да разчитат на един източник на истина, тъй като всеки документ на платформата ще премине проверка.

Друг плюс е, че можете да изберете само да изложите необходимата информация и да оставите друга информация в тайна.

Основни характеристики на Hyperledger Indy

 • Самоувереност: На платформата можете да съхранявате всякакви артефакти в дневника. Още повече, че всички артефакти ще имат криптографски криптиране, за да го осигурят. Никой друг освен вас не може да изтрие вашата самоличност или да направи промени в нея.
 • Поверителност: Ще имате пълната поверителност на вашите документации. Ето защо платформата предлага опции за поверителност, като не оставя следи от данни, които могат да ви свържат с една платформа с друга, ако не я искате.
 • Подлежащи на проверка претенции: Когато се опитвате да заявите каквато и да е нова документация, като удостоверения за раждане, лицензи и т.н., ще ви трябват допълнителни доказателства, че сте това, за което претендирате. Във всеки случай, ако някой получи достъп до тях, той може лесно да ги манипулира. По този начин Indy използва доказателства за нулеви знания, за да разкрие определени данни, без да разкрива пълния документ.
 • Без хакове: Според урока за Hyperledger Indy никой не може да получи достъп до вашите файлове. В действителност централизираните сървъри не са достатъчни, за да предложат сигурност на вашите документации. В резултат на това се случват много кражби на самоличност всеки ден. Но със Инди, всеки отделен документ веднъж в книгата остава в книгата.

Инструкция за хиперледжър Indy

Настройка за програмисти

Има определени скриптове само за разработчици и те ще помогнат на разработчиците да създадат среда. За съжаление тези скриптове са само за Ubuntu. Така че, може и да не работи в Windows.

От какво имаш нужда

Python 3.5 за работа с кодовата база.

Според урока за Hyperledger Indy, препоръчително е да използвате виртуалната среда на Python за процеса на разработка.

Освен това ще ви е необходим pytest за интеграция и модулно тестване.

След това трябва да инсталирате някои зависимости, за да стартирате кода.

Бърза настройка на Ubuntu 16.04

Ако искате бърз процес за настройка на Ubuntu 16.04, трябва да разгледате техния документ. Всичко, което трябва да направите, е да следвате техните инструкции едно по едно и ще сте готови.

Подробна настройка

Python

За настройка на Python 3.5 трябва да използвате скрипта dev-setup / ubuntu / setup_dev_python.sh. Той бързо ще инсталира Python 3.5, виртуална среда и pip на Ubuntu.

Ubuntu

Първо стартирайте sudo add-apt-repository ppa: deadsnakes / ppa

След това актуализирайте sudo apt-get

Ако сте на Ubuntu 14, тогава за да инсталирате python 3.5, трябва да стартирате sudo apt-get install python3.5. Във всеки случай Python трябва да е на Ubuntu 16, но не е там, трябва да го инсталирате също.

Mac

Според урока на Hyperledger Indy за настройка на Mac просто следвайте инструкциите по-долу:

Изтеглете пакета Python 3.5.0 или най-новата версия. След това трябва да го инсталирате.

Във всеки случай, ако сте фен на homebrew, можете да използвате и команда за варене, за да го инсталирате – brew install python3

Windows

За настройка на Windows изтеглете най-новата версия за Windows и го инсталирайте. Това е супер лесно.

Има и други допълнителни инструкции за настройване на мрежата. Вижте техния урок за разработчици, за да научите повече за това.

Hyperledger Iroha

Hyperledger Iroha е друго добро допълнение към семейството на проекта Hyperledger. В действителност разработчиците създадоха тази платформа за лесна интеграция в корпоративната среда.

Както и да е, Iroha стана активен след платформите Sawtooth и Fabric през 2016 г. Soramitsu беше водещата компания, която разработи това решение с помощта на Colu, Hitachi и NTT Data.

Характеристики на Iroha

Лесно за разполагане и поддръжка. Няма допълнителна сложност на архитектурата, която би била трудна за разбиране.

Има много библиотечен достъп, който разработчиците да използват. По принцип тези библиотеки съдържат скриптове и различни модули, които да използвате.

Всеки вид достъп до платформата зависи от ролята на потребителя. Така че, ако вашата роля ви ограничава да виждате чувствителна информация, тогава не можете да я видите.

В действителност пълният дизайн на платформата е напълно модулен и с възможност за включване. Това означава, че можете да включите всяка функция и да я използвате.

Нещо повече, можете също да запитвате регистъра въз основа на определени команди и да разделяте резултатите въз основа на това.

Той също така идва със система за управление на активи и идентичност, която ви помага да разрешите само разрешени възли на платформата.

Контрол на качеството

Според урока на Hyperledger Iroha, те имат три нива на контрол на качеството, за да гарантират, че тяхната платформа е здрава. Това са –

Надеждност: Това ниво се занимава с отказоустойчивостта на системата заедно с процеса на възстановяване в случай на бедствия.

Изпълнение: Според урока на Hyperledger Iroha, това ниво се занимава с поведението на времето на платформата заедно с използването на ресурси.

Използваемост: Тук ще имате защита от грешки на потребителя, разпознаваемост на целесъобразността заедно с усвояемост.

Използвайте Случаи на Iroha

 • Проверяващи се сертификати от образователни институции и здравеопазване
 • Трансгранични трансфери.
 • Различни финансови приложения за одит и поверителност.
 • Управление на самоличността за запазване на потребителските права.
 • Управление на веригата за доставки в реално време.

Урок за Hyperledger Iroha

В урока ще знаете как да стартирате мрежата и да създавате транзакции и да проверявате данните. За просто решение трябва да използвате Docker.

Предпоставки

Очевидно е предпоставки ще включва устройство с инсталиран Docker. Ако не го инсталирате, просто проверете уебсайта им и го изтеглете. Нещо повече, можете също да го изградите от нулата и да създадете персонализиран възел. Във всеки случай, ако се интересувате повече от това, трябва да проверите частта им Building Iroha.

Стартиране на Iroha Node

Създаване на Docker мрежа

Според урока на Hyperledger Iroha, за да го стартирате, ще ви е необходима базата данни PostgreSQL. И така, започнете със създаването на мрежа на Docker и тя ще позволи на Postgres и Iroha да работят в една и съща мрежа. Можете да го назовавате както искате.

Стартиране на PostgreSQL контейнер

След това трябва да стартирате PostgreSQL в контейнер, да се прикачите към мрежата и да вземете портовете за комуникация.

Ако Postgres се изпълнява на порта по подразбиране, намерете свободен порт, за да стартирате PostgreSQL.

Създаване на Blockstore

Освен това трябва да създадете постоянен том, за да събирате всички файлове и това ще бъде Blockstore.

Подготовка на конфигурационните файлове

За конфигуриране на мрежата ще ви е необходим конфигурационен файл, генератор, който ще генерира двойки ключове за възлите, много връстници и блок за генезис. Според урока за Hyperledger Iroha, можете просто да клонирате кодовете от Github, тъй като е по-бързо.

Стартиране на контейнера Iroha

След като получите пътя към файловете, сте готови да стартирате контейнера Iroha.

Hyperledger Sawtooth

Sawtooth всъщност е блокчейн костюм за разработване, стартиране и създаване на нови разпределени книги.

Той предлага приложения за интелигентни договори за предприятия. Нещо повече, цялостната архитектура е напълно модулна и може да се справи с всякакъв вид индустриална среда, точно като Fabric. Той идва с много функции, като например можете да промените консенсуса по време на транзакция, ще получите достъп и до Proof of Elapsed time, което е BFT.

Според урока на Hyperledger Sawtooth, вие също ще получите семейства транзакции, където всяка има отделни задачи и можете също да създадете повече съоръжения, за да изпълнявате други функции в мрежата.

Една от най-добрите характеристики е, че тя предлага EVM съвместимост заедно с паралелни транзакции. В действителност това спестява много време.

Урок за Hyperledger Sawtooth

На първо място, трябва да настроите локален възел за платформата Sawtooth. Това е необходимо, защото ще ви трябва за тестване. След като възелът се изпълни, можете да поръчвате транзакции и да извличате данните от блоковете и състоянието, за да видите как работи.

По принцип ще извличате информация от Sawtooth REST API и HTTP. За да инсталирате и стартирате само един възел в мрежата, трябва да използвате предварително изграден контейнер на Docker, който е клъстер Kubernetes във виртуалната машина на вашето устройство.

Използване на Docker за единичен триъгълен възел

Според урока на Hyperledger Sawtooth трябва да проверите състоянието на компонентите. След това трябва да използвате команди Sawtooth, за да заявите транзакции, да видите глобално състояние и да покажете данни за блокове.

След това прегледайте регистрационните файлове и след това спрете мрежата и нулирайте контейнера на Docker.

След като завършите този урок за Hyperledger Sawtooth, можете да имате достъп до средата за разработка на платформата.

Можете също да го направите с помощта на Kubernetes и Ubuntu. За това вижте техния официален документация.

За да използвате множество възли в мрежата, разгледайте техните документация върху него.

Крайна бележка

Hyperledger е един от корпоративните блокчейн проекти на пазара, който в момента управлява нишата. По този начин все повече хора са нетърпеливи да научат повече за технологиите, започвайки от лидерите в индустрията до разработчиците. По този начин, с помощта на това ръководство на Hyperledger, можете лесно да научите за него.

Ако искате да научите повече, размерът на последиците за предприятията, тогава проверете нашия Enterprise Blockchain Course, тъй като той ви помага да научите нещата по прост начин.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector