Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Web 3.0 Blockchain Technology Stack: Изчерпателното ръководство

Това изчерпателно ръководство обхваща всички фундаментални концепции на технологичния стек на уеб 3.0 blockchain – как е възникнал, общата инфраструктура, архитектурата на Web 3.0 и възможните въздействия върху живота ни.  

Нашият свят се променя. Сега тя се променя по-бързо от всякога. Само преди 20 години светът се запозна с мобилните телефони. Само за десет години светът се пристрасти към него. В наши дни дори не можете да си представите свят с интернет и интелигентни устройства. Може би напоследък сте загрижени за този термин Web 3.0 блокчейн стек. Днес ще ви разкажем всичко в стека на блок 3.0 на Web 3.0 и защо това има значение!

Светът направи голям скок, когато имейлите бяха заменени с чатове и емотикони. Но това беше и преди десет години. Светът е гладен за нови неща. Докато всичко около вас започна да се променя, самият интернет израсна. Започна със сурови скелети на уебсайтове, направени с основен HTML. По-рано уебсайтовете станаха по-интелигентни и станаха интерактивни. Само времето може да покаже колко умен ще бъде интернет в ерата на стека на блок 3 на Web 3.

Запишете се сега: Курс за основи на корпоративни блокчейни

Съдържание

Глава-1: Уеб 3.0 ИТ стек: Интернет на бъдещето

Глава 2: Web 3.0 срещу web 2.0 срещу web 1.0

Глава 3: Преструктуриране на структурата на мрежата

Глава 4: Обща промяна на инфраструктурата в Web3 блокчейн стека

Глава 5: Слоевете на архитектурата

5.1: Приложен слой

5.2: Услуги и незадължителни компоненти

5.3: Протоколен слой

5.4: Мрежов и транспортен слой


5.5: Инфраструктурен слой

Глава 6: Как Web 3.0 ще промени живота ни?

Глава 7: Заключителни бележки

 

Contents

Глава-1: Уеб 3.0 ИТ стек: Интернет на бъдещето

Web 3.0 IT стекът все още не е разработен напълно. Но е на път да излезе с пълни действия. И така, какво е Web 3? Докато Web 1.0 и 2.0 имаха централизирани сървъри, а стекът на блок 3.0 Web 3.0 има децентрализирана мрежа, която е по-ориентирана към потребителите. Прозрачен и защитен интернет, който се фокусира върху това да направи нещата по-хуманни.

Има пет основни важни характеристики на стека на блок 3.0 на Web 3.0. Смятаме, че това ще ви помогне да разберете по-добре цялата концепция.

Интернет на всичко

В наши дни често използваме термин, за да дефинираме устройство, което може да се свързва и използва интернет – интелигентно. Сега сме заобиколени от тези интелигентни устройства. Чудите ли се – как така? Е, отделете малко време и се огледайте около себе си. Има интелигентни хладилници, хората използват домашни асистенти като Alexa и Google Assistant, вашите смартфони и раздели. Всички тези неща могат да се свържат с интернет. Те образуват мрежа от устройства. Те се наричат ​​съвместно Интернет на нещата (IoT). IoT е един, ако повечето отличителни характеристики на Web 3 и blockchain и IoT също са тясно свързани. Понякога хората наричат ​​това явление „повсеместност“.

Целта е да свържете всичко и всичко с интернет. Не всички устройства могат да се свържат сега. Сега нямаме такъв тип инфраструктура. Но достатъчно скоро ще бъде при нас.

Потребителски ориентиран

Web 3.0 блокчейн стекът на приложения е проектиран да бъде по-ориентиран към потребителите. Той се фокусира върху това да бъдеш най-добрата P2P мрежа, където можеш да бъдеш по-свободен, а знанията няма да бъдат контролирани от никое лице. Тъй като няма да има централизирани сървъри, всички данни ще бъдат разпределени между устройствата и хората ще имат достъп до тях без никакъв надзор.

Семантичните метаданни ще помогнат на потребителите да се свързват лесно. Web 3 IT стекът е свързан с потребителите. Хората сега създават повече съдържание от всякога. Личните блогове и влогове са изключително популярни. Хората не трябва да разчитат на производители на медии и корпоративно съдържание. Сега просто следват другите. По този начин създава свят, в който хората ще бъдат по-хуманни, а интернет ще бъде по-ориентиран към потребителите.

Изкуствен интелект

Не, не говорим за нито един супер робот, който планира да унищожи човечеството и да създаде съден ден. AI ще работи главно за осигуряване на по-добър анализ и резултати за хората. Звучи още по-добре, когато мислите, че интелигентна същност ще подреди интернет, за да ви намери резултата, който всъщност търсите.

Всъщност технологичните гиганти вече работят по своя проект за ИИ. Помислете да използвате YouTube, когато слушате кънтри рок музика известно време, ще забележите предложения за други кънтри рок или мелодични рок песни. AI просто се опитва да идентифицира вашия вкус и предлага най-добрия вариант, който може да ви хареса. Те анализират поведението ви.

Освен това ще забележите, че рекламите във Facebook се променят скоро след като търсите определен продукт в Google. Всичко е взаимосвързано. Така че, вместо да използва техники за масов маркетинг, бъдещата маркетингова стратегия ще бъде базирана на личността.

Семантична мрежа

Технологичният стек на блокчейн извежда темата, наречена семантична мрежа. Семантичната мрежа просто означава метод за разбиране на уеб съдържание като човешко поведение. Свързан е с машинно обучение и изкуствен интелект. По същество семантичната мрежа се опитва да научи компютъра да разбира данните и как се държи.

Докато Web 2.0 зависи от ключовите думи, властта на страницата и властта на домейна за класиране на съдържанието, браузърът Web3 се опитва да разбере уеб съдържание като човек.

3D графика и бъдещето на съдържанието

Несъмнено в днешно време уеб съдържанието е по-графично. Хората обичат да виждат и споделят видеоклипове и изображения повече от обикновени текстове. Той е по-жив и успокояващ за окото. В близко бъдеще добавената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR) ще бъдат често срещано нещо. Различните приложения и игри ще имат по-реалистична графика и ще се чувстват в нея.

Също така, 3D печатът няма да се ограничи до лабораторни практики. Хората ще използват 3D печат повече и то ще стане по-достъпно и по-евтино.

Как ще функционира функцията за стек на Web 3.0?

Колкото по-голяма е промяната, толкова повече време отнема на обществото да се адаптира към нея. Несъмнено стекът за ИТ Web 3 е сложен и обикновените хора ще се нуждаят от време и усилия от разработчиците. Web 2.0 е наистина лесен за ползване и хората се чувстват удобно да го използват.

Експертите обаче казват, че хората с радост ще приемат тази технология, тъй като през последните 2 десетилетия човечеството все повече се сприятелява с тях. Ще трябва да използваме dApp браузъри, за да използваме новите приложения. Тези приложения рано или късно ще заменят по-старите технологии. Например, разгледайте таблицата по-долу.

Използвайте CasesSlder Technology (Web 2.0) Newer Technology (3.0)
Съхранение в облака Google Drive, Dropbox, OneDrive Filecoin, Siacon, Storj
Платформа за видео разговори Skype, Zoom Experty.io
Онлайн пратеник WhatsApp, WeChat Състояние
Платформа за социални медии Facebook Акаша, Steem.it
Аутсорсинг платформа Upwork Етланс
уеб браузър Google Chrome Смел

Това са само няколко примера за web3. Ще има още приложения, които ще заменят всички големи имена на днешния ден. Тези приложения трябва да се борят с лидерите на пазара, които управляват пазара по монополен начин. Естествено, тези приложения ще имат по-добри и разширени функции в сравнение с предишните. Само времето може да покаже дали са достатъчно добри и ще спечелят битката за чистота.

Независимо от това, Web 2.0 няма да изчезне напълно. Например електронната поща не изчезна след появата на по-интелигентни комуникационни платформи. Те просто не можеха да спечелят битката срещу по-добрите технологии.

За по-нататъшно проучване вижте статията за 35+ примера Web 3.0

Основни разлики между уеб платформите

Web 1.0 започна грубо. Хората не приемаха интернет, тъй като беше скъп и устройствата бяха рядкост. В днешно време почти всеки човек има мобилен телефон, който има интернет връзка. Тогава устройствата с интернет свързаност бяха рядкост. Експертите често го наричат ​​ера само за четене. Повечето от съдържанието бяха подготвени от професионалисти и хората просто четяха данните.

Налични бяха по-прости технологии. Google все още беше неродено дете. Хората биха използвали Yahoo! или AltaVista. Тези търсачки се фокусираха върху имена на домейни, за да преценят уместността на резултатите от търсенето. За споделяне на файлове от лично лице Napster и BitTorrent бяха популярни. Мрежата не беше нито социална, нито семантична. Бихме могли да го наречем „Просто мрежа“. Уебсайтовете имаха само хипервръзки и функция за отметки и всички бяха статични. Можете да разглеждате само съдържанието, без да давате обратна връзка или коментар. Нямаше комуникация между потребител и сървърите.

Web 2.0 има както възможността за четене и писане на уеб съдържание. Статичните уебсайтове бяха заменени с интерактивни динамични уебсайтове. Блоговете са по-популярни от всякога. Уикипедия е отворената библиотека, в която можете да намерите всички знания. Незабавните съобщения станаха нещо обичайно и естествено за потребителите.

Вместо да бъдат проста мрежа, те често се наричат ​​„социална мрежа“. Има по-добро взаимодействие. Той може да предава поточно видео; различни приложения вече са тук. Всеки традиционен магазин се е превърнал в онлайн магазини за по-добри маркетингови съоръжения и повече продажби.

Глава 2: Web 3.0 срещу Web 2.0 срещу Web 1.0 – Сравнението

Web 1.0: Началото на всичко

Всички сте чували шегите по комутируема връзка и как са били необходими 200 години, за да изтеглите 5Mb файл, нали? Тогава хората най-вече биха използвали интернет, за да поддържат основната комуникация. Като цяло можете да видите използването на интернет само в големите корпоративни офиси. Броят на уебсайтовете не беше нищо в сравнение с сега. Знам, че всички деца от 90-те могат да разказват нещата.

Да, тогава нещата не бяха толкова добри. Но това беше начало. Това беше началото на нова ера на цивилизацията. Бихме нарекли този интернет – Web 1.0.

Web 1.0 беше еднопосочен. Корпорациите и големите компании създадоха съдържание, което хората да четат. Нямаше почти никакво взаимодействие с потока от данни. Но нещата бяха твърде скучни. Съдържанието не говори за хората. Уебсайтовете имаха дълги монолози, пълни само с линейна информация.

Никой не е мислил, че потребителският номер някога може да надхвърли милиони. Основният план беше да се свърже информацията и да се създаде база данни, която има всичко.

Потребителите могат да четат само данните. Само кураторите на съдържание могат да редактират и пишат съдържанието. Така че, беше като да чета книги в библиотека. Потребителите нямаха много право, те бяха просто обикновени потребители.

Тогава започна плагиатството. Хората започнаха да копират чуждото съдържание и просто ги поставиха на уебсайта си. Уникалното съдържание стана рядко. Време беше интернет да се развие. Дори университетите – най-високото ниво на образование не вярваха в интернет. Ще трябва да бързате към библиотеките за проста информация.

Нямаше социални медии. Без никакво съмнение, Интернет започна треперещо в началото. Но нещата взеха обрат. Интернет започна да расте.

Web 2.0: Социалната революция

Крайните потребители получиха предимства, след като Web 2.0 излезе на сцената. Потребителите вече могат да записват данните, както и да ги четат. Хората осъзнаха, че рамка, която може да се справи само с милион потребители, има сериозни ограничения. Web 2.0 може да се справи с милиарди потребители. Web 2.0 разполага с Ajax и JavaScript базирани рамки. Блоговете замениха скучното статично уеб съдържание.

Web 2.0 също въведе стрийминг на видео и онлайн игри, всичко започна да става онлайн. Уебсайтовете започнаха да стават интерактивни и по-живи. Онлайн магазините започнаха да управляват световната икономика. Можете да му кажете истинска революция. Въвеждането на уеб приложения отвори хоризонт в бъдеще.

Но какво да кажем за бъдещето? Как ще бъде интернет в бъдеще? Има само един отговор на този въпрос – технологичен стек на Web 3.0 blockchain.

Web 3.0: Интернет на бъдещето

Функциите на Web 3 ще звучат като научно-фантастични филми. Освен четене и писане, приложенията могат да изпълняват различни данни. Децентрализираната мрежа представя хора със способности за семантично търсене. При семантично търсене резултатът от търсенето ще бъде още по-точен и уместен.

Web 3.0 IT стекът се фокусира върху технологията peer-to-peer. Така че, това ще изключи посредника. Няма да се налага да зависим от гигантските сървъри за данни, контролирани от частна компания. Нашите лични данни ще бъдат още по-сигурни и поверителни. Ще отсечем необходимостта от думата „посредник“ от света на Интернет. Докато Web 1.0 и Web 2.0 се наричат ​​„Просто Web“ и „Social Web“, експертите често наричат ​​Web3 IT стека „Semantic Web“.

Той се опитва да свърже знанията в истински смисъл заедно. Можете да го наречете красива връзка между знанието и технологията. Нека да разгледаме таблицата за сравнение на Web 3.0 срещу Web 2.0 срещу Web 1.0 по-долу, за да получите по-добра представа.

Когато дебатът стигне до Web 3.0 срещу Web 2.0, Web 3 е невъобразимо по-добър от своя предшественик.

Освен четене и писане, стекът Web 3 IT може да изпълнява файлове според Burners-Lee. Той има характеристики като семантични търсения, персонализирани цифрови асистенти. Също така това е интелигентната уеб-базирана на приложения с по-добри функционалности. Това е перфектната комбинация от технологии и знания. ИТ стекът Web 3 се фокусира върху партньорска децентрализирана мрежа, която смазва централизираните корпоративни компании.

CategoriesWeb 1.0Web 2.0Web 3.0
Взаимодействие с файлове Само за четене Чети и пиши Четете, пишете и изпълнявайте
Последователност на предимството 1-ви 2-ри 3-ти
Уеб тип Просто Социални Семантичен
Капацитет на потребителя Милиони Милиарди Трилиони
Предназначение Свързване на информация Свързва хората Свързване на знания
Времева рамка 1990-2000 2000-2015 2015-неизвестен
Уебсайтове Статично Динамичен Семантичен
Изкуствен интелект Не е наличен Не е наличен На разположение
Съдържание Подготвен само от експерти Блог и социални медии По-персонализирани потоци
Търсачки Спекулация с име на домейн SEO Търсачки, базирани на AI
Тип мрежа Централизирано Централизирано Децентрализиран

Глава 3: Преструктуриране на структурата на мрежата

Какво правехме в миналото? След като разполагахме със собствен компютър, се свързахме с други компютри, използвайки Интернет протоколи.

Спомнете си времето, когато използвахме за запазване на данните на дискета. Тези дни отдавна са минали, флопи дисковете вероятно са в музея в момента. С изобретяването на интернет обаче започнахме да правим транзакцията с данни по-бързо от преди.

След 30-годишна революция в структурата на интернет данните все още работим по протокола клиент-сървър. Архитектурата не се е променила толкова много, с надграждане до първоначалната.

Въпреки това, тъй като революцията на блокчейн стека на приложения е сред нас, ние със сигурност можем да предположим, че ще видим много промени в уеб архитектурата.

От централизиран към децентрализиран

Един от най-големите недостатъци на Web 2.0 и Web 1.0 е архитектурата, базирана на клиент-сървър. Така че, мислите ясно за това, всички наши лични данни в интернет се съхраняват основно в компютър с огромно хранилище. Няма фугази или фугази! Всички данни са собственост на всяка частна компания. И така, тази сцена представлява сериозна заплаха за неприкосновеността на личния ни живот.

Тази централизирана система създаде доста суматоха през последните няколко години. Например, бихте могли да помислите за нарушаване на данните във Facebook и i-Cloud на Hack на Apple. Твърде много чувствителни данни бяха изтекли в обществеността. Корпоративните гиганти контролират живота ни по много начини.

От друга страна, децентрализираната мрежа е свободна от заплаха от нарушаване на данните. Никой няма правомощия за вашите лични данни. Няма да има централизиран сървър. Всички данни ще бъдат разпределени в цялата мрежа. Данните ви могат да се съхраняват в хладилник или тостер, ако имат достъп до интернет. Това е истинската красота на технологичния стек Web 3.0 blockchain – децентрализирана, защитена и частна мрежа, която се фокусира върху хуманността.

Преминаване към Демокрация на данните

Peer to Peer връзката беше точна от 1990 г., но славата се увеличи, когато започнахме да използваме програми за споделяне като Tor Browser или BitTorrent.

С революцията на криптовалутата блокчейнът издига тази инфраструктура на съвсем ново ниво. Сега можем да преминем към децентрализация на структурата на данните от типичната ни централизирана система.

В най-новата web3 ние преработваме инфраструктурата за данни в интернет. Важно е обаче да знаете, че Blockchain не е единствената технология зад това, има много други децентрализирани уеб стекове.

Основната причина е, че стекът на блокчейн приложения не е толкова идеален за съхранение на голямо количество данни, тъй като все още има проблем с мащабируемостта и всъщност няма поверителност толкова много.

Глава 4: Обща промяна на инфраструктурата в Web 3 IT Stack

Инфраструктурата на новия блок технологични стекове Web 3.0 е различна от предишните. Преходът е огромен и гранулиран. Но процесът на преминаване от атрибут клиент-сървър към децентрализирана мрежа няма да бъде радикален.

Все още е във фаза на узряване. И така, преходът първо би бил да се създаде e частично децентрализирана мрежа и след това напълно да се премине към децентрализация. Трябва обаче да вземете предвид факта, че дори да са по-сигурни, те са много по-бавни от преди.

Въпреки това, въпреки че бъдещето ще бъде по-децентрализирано, но все пак няма да означава, че ще забравим напълно за централизираната система. Те също имат бонуси и определено можем да ги използваме в наша полза.

Глава 5: Слоевете на архитектурата Web 3.0

Блокчейн технологичен стек Инфографика

Глава 5.1: Приложен слой

Определих първите няколко слоя на този. Приложният слой ще има dApp браузър, хостинг на приложения, dApp и потребителски интерфейси.

 • Браузърът dApp

На първо място, първият слой в инфраструктурата на архитектура на Web 3.0 блокчейн е браузърът dApp. И така, какво е dApp браузър?

Браузърът dApp ще ви позволи да получите достъп до децентрализираното приложение. Обикновеният браузър като Firefox или Chrome няма инфраструктурата, която да ви позволява да разглеждате новите децентрализирани приложения, които завладяват света.

Някои dApp браузъри ви предоставят пълноценен настолен браузър като потребителски интерфейс. Единствената разлика е, че можете да получите достъп до обикновената мрежа заедно с новите приложения web3.

MetaMask е един от най-популярните. Това всъщност е приставка, която можете да добавите към Mozilla, Chrome и Brave. Няма да се налага да пускате пълен възел, за да го използвате, затова е толкова ефективен.

Други браузъри са Trust browser и Cipher. Те също имат чудесна производителност, когато става въпрос за уеб3 браузъри. Cipher е за мобилни устройства и ви позволява да разглеждате всички децентрализирани приложения и да избирате от тях.

Това е нещо като Google App store, но тук ще получите всички децентрализирани приложения на едно място. Същото важи и за браузъра Trust, но той предлага услуги на портфейла, за да следи всичките ви криптовалути, за да купува приложенията.

Научете повече за това какво е dApp тук.

 • Хостинг на приложения

Този слой е абсолютно необходим за хостването на следващия слой (dApp). Някога чудили ли сте се за всички тези приложения, които изтегляте, как всъщност работят? Е, това, което хостингът прави, е, че прави приложението достъпно чрез облачното хранилище.

По този начин приложението ще бъде хоствано в децентрализираната мрежа, която използва Софтуер като услуга (SaaS).

Децентрализираното приложение се нуждае от този слой, защото този слой осигурява голяма подкрепа на потребителите. Слоят прави целия dApp лесен за достъп и интегриране с всякакви устройства.

Те също имат много малък риск и имат нисък статус на поддръжка. По този начин, помагайки на разработчика по всякакъв начин.

 • Децентрализирани приложения

dApps са най-вероятно един от важните слоеве на стека на blockchain web3. С развитието на блокчейн технологията тези dApps вече поемат типичната ни централизирана система за приложения.

Сега хората могат да се свързват с помощта на мрежа от сървъри на връстници в блокчейн мрежата. Общността на dApps премина през някои сериозни промени през последните няколко години. За да създадете солиден dApp, ще трябва да имате външни данни, изчисления, осигуряване на приходи, хранилище на файлове и система за разплащане.

Наистина беше трудно да се изгради dApp през последните години, но сега през 2018 г. вече не е голяма работа. Технологичният стек в стека на блок3 на web3 е отговорен за подпомагането при разработването на този слой.

Глава 5.2: Услуги и незадължителни компоненти

Вторият етап на слоевете основно преминава в технологичния слой. Този слой обхваща всички важни инструменти за създаване и стартиране на слоя dApps. Обикновено обхваща емисии с данни, изчисления извън веригата, управление (DAO), държавни канали и странични вериги.

Сега, нека разгледаме по-отблизо въпроса.

 • Емисии за данни

Емисията с данни е известна още като уеб емисия и е един от важните аспекти на стека на блок3 верига web3. Това е механизъм, използван за получаване на актуализирана информация от надеждни източници. В новата дълбока технология емисиите на данни очевидно ще бъдат децентрализирани.

И най-важното, използвано за възли, за да актуализират съответно информацията си.

 • Извън верига изчисления

Изчисленията извън веригата говорят сами за себе си. Процесът на изчисляване се извършва извън стека на блокчейн приложенията. Това е сравнително по-евтино и спестява време от изчисленията по веригата. Изчисленията извън веригата не само ще гарантират достоверността на стойностите, но и ще гарантират, че не могат да бъдат обърнати.

Компилацията извън веригата осигурява допълнителен слой поверителност и перфектно архивиране за разработване на децентрализирано приложение. Системите за виртуална памет са идеалният пример за тази част.

 • Управление

Сигурно се чудите как децентрализираната система би имала компонент на управление в себе си. Това обаче всъщност е доста необходимо за определена инфраструктура на web3 IT стека.

В този случай няма да има нужда от управленски характер на човек. Децентрализираната автономна организация е идеална за разработчиците да използват за своите проекти. Тези организации се занимават с интелигентни договори.

DAO първоначално работи по протокола за децентрализация за блокчейн технологичния стек.

 • Държавни канали

Държавните канали са само двупосочен път между двама връстници, които искат да комуникират помежду си чрез средствата за транзакции. Всеки потребител в канала ще трябва да подпише транзакциите си с личния си ключ, за да се увери, че е напълно упълномощен и идва от реалния потребител.

Тези канали са частни и са достъпни само за участници. Тези канали обаче идват с ограничен период от време, което означава, че ще изчезнат след предварително определен срок.

Незадължителни компоненти

 • Мулти-подпис

Мулти-подписът е важна част от уеб архитектурата от три нива. Този подпис дава възможност за сигурност в транзакцията, като предоставя уникален знак. Тези адреси ще изискват всеки потребител да подпише транзакция в мрежата, преди да предаде пакета.

Можете да решите колко подписи искате или трябва да предоставите, преди да създадете адреса.

BitGo за първи път стартира тази нова технология и сега се използва широко в стека на блок 3.0 на уеб 3.0. Ето защо те са една от необходимостите в архитектурата на блоковите вериги на уеб 3.0.

 • Oracle

Oracles са форма на емисии с данни, използвани в блокчейн мрежата за подкрепа на интелигентни договори. Те действат като агент, който открива информация за реалната ситуация и пренася тази информация към интелигентните договори.

Защо? Е, това е така, защото блокчейн мрежата няма достъп до външния свят. Така че, ако мрежата иска да изпълнява интелигентни договори или се нуждае от някакъв вид информация извън мрежата, тя ще трябва да получи достъп до информацията по други начини.

За да отключите определени условия в интелигентния договор, той изисква определена стойност. След като получи цялата стойност от Oracles, той може да продължи, както е указано.

Така че Oracles всъщност работи като доставчик на тези ценности. Това може да бъде всичко, някаква пазарна оценка, или плащания, или нещо друго.

Oracle е една от съществените части на технологичния стек на blockchain web 3.0. Без него мрежата няма да може да функционира правилно.

 • Портфейл

Под портфейл в архитектурата на блокчейн приложения имам предвид цифрови портфейли или портфейли за криптовалута. Те са програми, които съхраняват публични и частни ключове на потребител и взаимодействат с други блокчейн мрежи. С тях ще можете да наблюдавате вашите цифрови активи като биткойн, Ethereum, Lite монета и много други.

 • Цифрови активи

Цифровите активи могат да бъдат много неща. Но в този блокчейн свят той вече отива към криптовалутите. Новият блок за вериги web 3.0 предлага използването на тези валути. Можете също да видите изображения, мултимедия, текстови договори като цифрови активи.

Това са една от услугите, които ще предостави технологичният стек на уеб 3.0 blockchain. Web 3.0 IT стекът е новата революция в цифровата уеб архитектура от 3 нива.

 • Интелигентни договори

Интелигентният договор просто напълно се отървава от посредника. Няма да се налага да се справяте с проблеми с доверието и ще можете да обменяте вашите ценности като пари, акции или имущество и дори жетони по безконфликтивен начин.

Интелигентният договор се основава на съгласието на страните. Правилата са определени преди и след изпълнението на тези правила, всеки ще получи справедливия си дял от парите. Всичко е автоматизирано, така че няма никакво влияние на висшия орган.

Обикновено типичните контакти имат много недостатъци, но тук усвоените пари падат в сметката на члена на екипа веднага след изпълнението на тези задачи. Процесът е изключително прозрачен.

 • Цифрова идентичност

Цифровата идентичност е изключително важна за архитектурата на приложенията на web 3.0 blockchain, тъй като всички ще бъдат свързани чрез онлайн. И така, необходимо е да имате цифров идентификатор, който ви определя или упълномощава там, където е необходимо.

Можете да имате множество цифрови идентификатори в различни платформи, където това се изисква. Независимо от това, цифровата идентичност ще гарантира изцяло вашата сигурност и поверителност.

Цифровата идентичност ще има някои определени атрибути, като например:

 1. Вашето потребителско име и парола.
 2. Дата на раждане.
 3. Вашата онлайн активност.
 4. Номер на социална осигуровка.
 5. История на транзакциите
 6. Медицински досиета.

Цифров идентификатор може да се използва за свързване с други активи като домейни, имейли, URL адреси и др. В свят, в който киберпрестъпността нараства, определено е необходимост.

Научете повече за блокчейн и цифровата идентичност тук.

 • Разпределени файлови хранилища

Разпределеното хранилище на файлове или система е местоположение на сървъра, където се съхраняват данни. Можете да получите достъп до данните както желаете, както бихте имали с вашия компютър. Процесът обаче е по-удобен.

Сървърът ще изисква удостоверяване за достъп и след това дава пълен контрол само на този упълномощен клиент.

Глава 5.3: Протоколен слой

Мрежовият слой обхваща различните консенсусни алгоритми, изисквания за участие, виртуални машини и много други. Нека ги разгледаме по-отблизо.

 • Алгоритми на консенсуса

Blockchains използват консенсусни алгоритми, за да гарантират, че възлите постигат споразумение. Страхотен процес е да се направи мрежата по-ефективна. Защо? Е, те добавят ново ниво на надеждност дори при ненадеждни възли.

Въпросът тук е да се реши известният проблем за консенсус. Главно ако мрежата има мултиагентни системи и разпределени изчислителни протоколи.

За да направи това реално, алгоритъмът трябва да мисли, че някои от възлите със сигурност няма да бъдат достъпни и мрежата ще има загуби на данни. Това прави алгоритъма машина, устойчива на грешки. Правенето на толерантност от неизправности още от самото начало ще увеличи ефективността на мрежата, тъй като тя ще бъде подготвена за нея, дори ако не се случи.

В момента има много разработчици, които експериментират непрекъснато с алгоритъма. Целта е да се направи такъв, който предлага най-ефективен за потребителите. Нека да видим какво предлагат малко от блокчейн технологията в днешно време.

 1. ASIC-оптимизирано доказателство за работа (POW) – Bitcoin и Bitcoin Cash
 2. Устойчив на ASIC POW – Ethereum 1.0, Zcash, Monero, други
 3. POW и POS с резервен вариант – Thunder
 4. Доказателство за изминало време (POET) и доказателство за пространство и време (POST) – Chia
 5. POST с полезни данни – Filecoin
 6. Плетена военнопленница – Кадена
 7. Доказателство за залог на Casper TFG (POS) – Ethereum 2.0
 8. Хибридни POS / POW – Decred
 9. Византийско споразумение с избор на лидер (BA⋆) – Алгоранд
 10. Honeybadger POS – Polkadot
 11. Делегирано доказателство за залог (DPOS) – EOS
 12. DPOS вариант – Tezos
 13. DPOS вариант – Tendermint
 14. Доказателство за история (POH) – Солана
 15. Протокол за звезден консенсус
 16. Протокол за консенсус за пулсации
 17. Конценсус за блокчейн, ориентиран към лидера

Прочетете още: Консенсусни алгоритми: Коренът на блокчейн технологията

 • Странични вериги

Някои хора бъркат страничните вериги с държавните канали. Разликата обаче е огромна. Sidechain е уникален вид нововъзникващ механизъм, въведен, за да позволи на жетоните или други активи да преминат от майчината блокчейн към отделна блокчейн и след това обратно.

Sidechain притежава огромен потенциал за разработчици. Разработчиците могат лесно да разработят децентрализирани приложения в страничната верига, без да влияят по никакъв начин на основната верига. Всички в мрежата обаче ще могат да използват ефективността на приложенията.

Те са независими клетки от различна блокчейн мрежа, които сами трябва да осигурят сигурността. Така че те могат да бъдат хакнати. Ако обаче страничната верига бъде компрометирана, това би засегнало само тази и ще остави останалите незасегнати.

 • Изисквания за участие

Това се отнася главно до различните типове блокчейн мрежи, които ще се отразят и на уеб3 ИТ стека. Новата децентрализирана платформа на блоковата верига web3 има предимно три вида инфраструктура.

Единият е публичен или без разрешения блокчейн, където всеки потребител може да се присъедини към мрежата, без да е необходимо да се изпълняват каквито и да било условия. Така че те могат да изтеглят протоколите, предлагани от мрежата, без никакви неприятности.

Прочетете още: Какво е публичен блокчейн?

От друга страна, частните или разрешени мрежи ще трябва да отговарят на определени условия, за да се присъединят като член и да използват протоколите или други предимства, предлагани от самата мрежа.

Прочетете още: Какво е частна блокчейн?

 • Виртуална машина

Това е друг важен фактор за архитектурата на блокчейн приложенията. Виртуални машини или главно виртуална машина Ethereum е доста популярна сега сред цялата нова технологична система за блокчейн.

Основният фокус на виртуалните машини е поддържането на сигурността и изпълнението на ненадежден източник на код от всички компютри в мрежата. С прости думи, EVM вече е тук, за да предотврати най-често срещаната заплаха на крипто света, която е атака за отказ на услуга.

Този вид кибератака е доста смъртоносна, тъй като може да направи ресурсите на мрежата недостъпни за потребителя. Може също така да гарантира, че никоя програма не може да си пречи на задачите и че всичко продължава да работи гладко.

Тази среда е конструирана така, че да позволява среда за изпълнение за интелигентни договори, така че потребителите да могат да се възползват от услугата. Трябва да сте наясно с факта, че интелигентните договори са безумно популярни в днешно време.

За да го направите по-сигурен и да извършите транзакция без никакви смущения, виртуалните машини са наистина полезни.

Нека да видим различните видове виртуални машини или машини за преход на състоянието, използвани от различни блокчейни.

 1. Ethereum 1.0, WANchain, Hashgraph, Ethermint и други – Ethereum Virtual Machine (EVM)
 2. Солана, Кардано – Директно излагане на LLVM
 3. Ethereum 2.0, EOS, Dfinity, Polkadot – Виртуална машина за уеб събрание (WASM)
 4. Kadena, Corda, Tezos и Rchain използват своите собствени машини за държавен преход.

Защо тези платформи използват своите персонализирани виртуални машини?

Е, проблемът е, че всеки има различно виждане по отношение на блокчейн и сигурността. Кадена възприема интелигентните договори като разбираема за хората технология, поради което избират да тръгнат по този път.

От друга страна, Rchain позволява интелигентните договори да се изпълняват на различни dApps, но първо трябва да бъдат проверени.

Tezos също следва това правило за проверка, преди да позволи на никого да създаде договор или да бъде част от него.

Corda иска да осигури възможно най-високо ниво на децентрализация. Ето защо те преминават през SNARKs всеки път, за да гарантират пълната проверка на възела и увеличават вероятността за цялост след това.

Глава 5.4: Мрежов и транспортен слой

Мрежовият слой се състои основно от RLPx, Roll your Own и Trusted Execution Environment (TEE). Нека да видим какви са те.

 • RLPx

RLPx е пакет от мрежи и протоколи, създаден за подпомагане на транспорта с общо предназначение между две връстници. Той също така дава възможност за интерфейс за приложения, така че потребителите да могат да комуникират в мрежата.

Той е проектиран за децентрализирани приложения и в момента Ethereum го използва.

По-новата версия на RLPx предоставя мрежов слой за Ethereum.

Основните характеристики на тази страхотна технология са да открива възли и да формира цялостната мрежа. Освен това той също криптира ръкостискания и транспортира между двама потребители.

Той също така се използва за рамкиране на различни протоколи и контролира общия поток от данни в мрежата. RLPx се използва за предпочитане на определени връстници за вземане на решения и други цели.

Той също така дава възможност за автентична свързаност в p2p мрежата. Всички знаем как архитектурата на блокчейн приложенията се нуждае от огромно количество сигурност, за да работи и това може да бъде най-добрият начин да го направите. Тъй като уеб архитектурата от 3 нива е децентрализирана, добавянето на протокол за откриване на удостоверяване и криптирането на транспортния канал със сигурност ще бъде от голяма полза.

С интеграцията на RLPx връстниците вече могат безпроблемно да се свързват с новата архитектура на уеб ниво 3.

 • Roll Your Own

Roll Your Own е процес, който се използва само когато стандартните протоколи няма да се съчетаят с вашата инфраструктура. Този метод позволява на потребителя да създаде свой персонализиран протокол, за да се адаптира по-добре към техните нужди.

Най-добрата практика за обикновените потребители е използването на стандартни протоколи. Не всеки протокол обаче работи с всеки физически слой и с новата технология на блокчейн във възход, запазването на тази опция в мрежата е плюс..

Всяка блокчейн мрежа носи нещо ново на масата. Така че, опция за създаване на персонализирани протоколи ще осигури креативност и потенциален растеж на цялостната уеб архитектура от 3 нива.

 • Надеждна среда за изпълнение

Средата за доверено изпълнение е един от важните компоненти на тази уеб тристепенна архитектура. Защо? Тъй като блокчейните имат проблем с мащабируемостта и за да се преодолее този въпрос, е необходимо да се добави система, която елиминира или намалява до голяма степен този проблем.

На практика TEE всъщност е изолирана зона или сървър далеч от основната мрежа или система. TEE позволява съхраняването на данни в мрежата и също така гарантира безопасността на тази информация.

Тъй като уеб 3.0, ИТ стекът има децентрализирана инфраструктура, логично е да интегрирате TEE в системата и да осигурите цялостна сигурност и поверителност на цялата система.

 • Блокиране на мрежата за доставка

Мрежата за блокирана доставка е разпределена мрежова система, която доставя страници или друго уеб съдържание на всеки потребител, който го поиска.

Системата предоставя това съдържание въз основа на местоположението, сървъра и произхода на уеб страницата. Тази услуга наистина е полезна за уебсайтове, които имат наистина голям трафик и са световно признати.

Тези сървъри са разположени по целия свят и осигуряват резервна поддръжка на потребителите. Ако сте близо до тези сървъри, вероятно ще затворите исканите данни по-бързо от тези, които са на разстояние.

Мрежата за блокова доставка кешира съдържанието от даден сайт и след това го доставя на потребителя на един от техните сървъри.

Някои от функциите му са:

 1. Сигурност в периферен достъп – Директен достъп и защита на потребителския интерфейс и предлага допълнителна поддръжка за камери, пръстови отпечатъци и т.н..
 2. Сигурност в комуникацията – Криптографски операции, ключове за криптиране.
 3. Идентичност на устройството и процедура за удостоверяване – TEE се отървава от всички контури за сигурност и дава уникален идентификатор на вашето устройство. Всяко влизане от други устройства би предупредило системата веднага.

Глава 5.5: Инфраструктурен слой

 • Майнингът като услуга

Копаенето е голяма дума в крипто света сега. Първоначално той идва от биткойн и сега се разпространява в цялата система за блокове на стека web3. Децентрализираната мрежа сега изисква тази възможност като услуга.

Сега има много компании, които предлагат Майнинг като услуга. Един от примерите е DMG. Те предлагат решение на MaaS за инвеститори или физически лица, които искат да се насочат към това в индустриален мащаб.

Те ще получават постоянен поток от приходи и всички, миньорите ще получат справедливия си дял от печалбата. Децентрализираната мрежа вече осигурява този нов тип бизнес стратегия.

 • Мрежа

Мрежата на основния уеб 3.0 стек е децентрализирана. Мрежата не изисква централен орган за поддържане на системата. Така че всеки потребител ще получи поверителността, която желае.

Процесът върви точно като блокчейн мрежата, но с добавена мащабируемост. Тъй като web3 IT Stack вече ще работи в този тип мрежа, той ще получи свой собствен web3 браузър. Всички тези web3 браузъри също ще бъдат децентрализирани.

Блокчейн приложенията, работещи в мрежата, също ще бъдат децентрализирани, но що се отнася до началната фаза, тя трябва да изпълнява както установени централизирани приложения, така и децентрализирани приложения.

Така че, стековете за приложения на блокчейн ще имат същата структура като dApps.

 • Виртуализация

Виртуализацията означава създаване на виртуален ресурс като десктоп, сървър, операционна система, мрежа, съхранение и др. Тя ще трансформира традиционните изчисления и ще управлява натоварванията по-мащабируеми от преди.

Той съществува от десетилетия и най-накрая показва пълния си потенциал с новата блокчейн структура на уеб 3.0. Сега можете да го приложите към почти всички слоеве на ИТ структурата.

Работейки като хардуерно, системно и сървърно ниво, той наистина може да промени начина, по който гледаме на нещата в момента.

Всеки слой има свой собствен набор от сложност и упълномощаване, но те са взаимно достъпни. Тази технология намалява разходите за внедряване, ресурси, оперативни разходи и много други.

 • Изчислителна техника

Под изчисления имам предвид разпределени изчисления. Това е концепция, при която множество компютри работят върху един проблем, за да го разрешат. Спестява много време и го прави по-лесно от преди. Един проблем може да бъде разделен на много части и след това разпределен в мрежата.

След това група участващи компютри ще разрешат проблема и ще бъдат свързани помежду си чрез мрежата. Така че, за решаване на проблемите, всички компютри ще действат като едно цяло.

Как го правят? Е, всички те са свързани от лек софтуерен агент. Агентите изпращат данни на сървъра, когато той намери неактивна машина за изчисление и след това той възлага задача.

Това е същият процес като добива на криптовалути или биткойн. Всички миньори могат да работят като единица и да решат проблема и след това да бъдат възнаградени след това.

 • Възли

Какво е възел? Децентрализираната мрежа се състои от хиляди и хиляди възли, така че е вероятно да повдигне въпроса. Това е точката на взаимодействие на мрежата. Във всяка виртуална среда всяко достъпно устройство ще се нарича възел.

Това са основните централни точки, където интернет трафикът се насочва главно към местоназначението си. В децентрализиран сватба те следят транзакцията и актуализират или вземат решение безпроблемно.

Възлите са причината, поради която е възможно да се създаде децентрализирана мрежа. Идеята дойде от теорията за превключване на пакети и сега се утвърждава като корен на блокчейн уеб платформа или технологичен стек на уеб 3.0 блокчейн.

Някои мрежи обаче могат да имат възли с по-висок орган, които са избрани за вземане на голямо решение или разпределяне на задачи между други възли.

Тъй като всеки възел има една и съща информация, загубата на възел няма да засегне мрежата толкова много. Целият стек от технологични блокове web 3.0 е проектиран по този начин.

 • Токени

Токените също са част от инфраструктурата на стека на уеб 3.0. С децентрализираната уеб система е факт, че те също ще бъдат включени. Токените, главно крипто токените, са цифрови валути, които работят в тяхната индивидуална блокчейн мрежа.

Това е актив и човек може да използва актива в мрежата, за да получи функциите, които мрежата предлага. Те също се използват за финансиране на всеки нов проект и инициализират развитието на проекта.

В новата версия на децентрализираната мрежа е съвсем нормално да включите система от символи като опция за набиране на средства. Токените могат да представляват нова криптовалута или да имат напълно различна употреба в системата.

Можете да използвате някои от жетоните, за да изкупувате и други криптовалути. Независимо от това, това е търгуем и прехвърляем актив в инфраструктурата на архитектурата за приложения на уеб 3.0 blockchain.

 • Съхранение

Днес всички хранилища са централизирани и имат по-висок риск от уязвимости. Не е необичайно хакерите да хакват тези централизирани устройства за съхранение и да крадат цялата ви лична информация.

Ето защо новата инфраструктура има децентрализиран модул за съхранение, който осигурява по-добра и по-сигурна среда.

Това е потенциалното решение на всички проблеми. Системата ще ви помогне да съхранявате личната си информация, без да се налага да разчитате на трета страна, която не оценява поверителността на вашата информация.

Мисълта за децентрализирано съхранение в облак беше породена от блокчейн технологии. Те са сравнително по-евтини, устойчиви и разпределени от съществуващите облачни решения.

Глава 6: Как Web 3.0 ще промени живота ни?

Големите имена в ИТ индустрията сега играят монопол върху информацията. Тъй като навлязохме в ерата на информацията, стойността на информацията със сигурност ще се повиши. Web 3 IT стекът ще бъде голям хит в лицето на тези корпоративни компании. Ще бъде децентрализирано и по-демократично. Скоро ще видим промени в нашето ежедневие.

Криптовалутите вече са в битка с федералните банки и правителства. Тук е първият в света блокчейн мобилен телефон. Благодарение на Foxconn. Платформите ще станат недоверителни. Личната информация на хората вече няма да се превърне в продукт за продажба.

Вече сме свидетели на промени около нас. Цуг, град на Швейцария, е регистрирал всички лични карти на гражданите си в блокчейн Ethereum.

Научете повече тук в крайното ръководство за Ethereum.

Уебсайтове като Пиратския залив са предприели безброй стачки от различни правителства поради проблеми с авторските права. Но уебсайтът е изключително популярен сред обикновените потребители. Правителствата са свалили много домейни. Така че уебсайтове като пиратския залив ще бъдат в безопасност от подобни силни действия от страна на правителствата.

Потребителите вече могат да вземат здраво сън, тъй като тяхната лична информация ще бъде по-защитена поради подобреното криптиране на структурата. Децентрализацията ще направи бунтовните хакери по-щастливи.

Различни приложения ще поемат основните уебсайтове като Facebook, Instagram, Twitter, Google Drive и популярни браузъри. Децентрализираните приложения ще станат нещо утре.

Накратко, самият свят на интернет, какъвто го познаваме, ще промени естеството си.

Web 3.0 IT Stack: Как ще бъде и все пак ли е тук?

Когато светът започна да разкъсва стоките на Web 2.0, той вече беше 5-6 години по-стар. Отне около десет години, за да се развие напълно Web 2.0. Браузърът Web3 може да отнеме дори повече време, за да се развие напълно, тъй като променя цялата инфраструктура. Основният проблем ще бъде с повсеместното разпространение, тъй като нашата инфраструктура не е достатъчно зряла.

Освен това може да видим епична битка сред централизираните големи имена и сега децентрализирани приложения. Традиционната система очевидно ще се опита да устои. Някои обаче казват, че браузърът Web3 вече е жив. Те не са нито правилни, нито грешни. Вярно е, че има много функции на Web 3. Но това е само началото. Ще отнеме много повече време, за да бъде напълно тук. Все пак някои експерти казват, че влязохме в ерата на децентрализираната мрежа през 2015 година.

Но промяната е неизбежна. Човешката природа е само да се страхува от непознатото и новите неща. Но след като разберем ползата и крайния резултат, ще приемем промяната рано или късно.

Не можете да намерите прилично отличително определение за децентрализирани ние, тъй като не знаем как ще се окаже. В момента можем да предсказваме само бъдещето.

Светът вече се поклони на Web 2.0 за невъобразимите си положителни отзиви. Офисите, домовете и бизнесът са били свидетели на драстични промени от началото на Web 2.0.

От само себе си се разбира, че стекът от блок 3.0 на Web 3.0 ще бъде следващото голямо нещо и това ще повлияе на живота ни от всеки един аспект.

Web 3.0: Как се появи?

Миналото на Web 3.0 IT Stack

Известният американски учен Тим Бърнърс-Лий за първи път разказа на света за семантичната мрежа през 2001 г. Понякога той се смята за изобретател на WWW. Отново той предвижда това да е нова форма на уеб съдържание, което компютрите могат да разберат. Той често нарича семантичната мрежа разширение на текущата система, вместо да я нарича различна компютърна среда.

Докато през 2001 г. файловете бяха само за четене, тъй като Web 2.0 все още не беше роден, Бърнърс-Лий каза, че IT стекът Web 3.0 или семантичната мрежа ще четат, записват и изпълняват файловете.

Колко сложен е уеб 3.0 стекът?

Сложността на децентрализираната мрежа не е свързана. Технологичният стек на Web 3.0 blockchain е изключително сложен. Рамките се предефинират и се задава нов език. Такива неща бяха предвидени, когато светът имаше само Web 1.0.

Тъй като съдържанието на Web 3 IT стека е изцяло направено от потребители, може да има възможност за безплоден интернет. Въпреки че изглежда малко вероятно, тъй като сме свидетели на обикновените хора да създават ново съдържание всеки момент. Ако сред потребителите няма естествени практики за създаване на ново съдържание, стекът Web3 IT ще получи голям удар.

Мащабируемостта е много голям проблем за децентрализираната мрежа. Освен това светът няма достатъчно добра инфраструктура, за да създаде перфектната среда за Web 3.0. И все пак бъдещето му зависи от начина, по който децентрализираната уеб общност работи за смекчаване на недостатъците, които системата има в момента.

Web 3.0 IT Stack: Настоящ сценарий

Структурата на блок 3.0 на Web 3.0 е доста позната на слоевата торта. В момента различни стартиращи фирми, работещи неуморно, създават перфектните децентрализирани приложения, които ще улеснят живота на потребителите. Всички големи имена работят по проекти за изкуствен интелект (AI). Brave вече е тук с техните модерни браузъри. Само времето може да покаже колко бързо светът ще приеме тази прекрасна технология.

Подобни дейности от младите умове на света показват, че бъдещето ще бъде много светло. Нещата ще бъдат по-безопасни, по-лесни и по-ориентирани към потребителите.

Всички данни вече са свързани и взаимосвързани, създавайки мрежа от данни.

Google Freebase

Много разработчици се опитват да усъвършенстват процеса на свързване на данни в цялата мрежа. Google Freebase е един от най-добрите примери за проекти, работещи за него. Те използват база данни, базирана на графики. За съжаление Google спря услугата Freebase в средата на 2016 г..

Freebase имаше тонове данни по различни теми. Данните за хора, географско местоположение и развлечения се съхраняват основно тук на Freebase. Freebase беше почти като Уикипедия по някакъв основен начин.

Wikidata и Wikimedia са някои проекти, които се опитват да създадат безплатна база данни на знанието. И хората, и компютрите могат да четат, пишат и изпълняват информацията в базата данни.

След като изключи проекта Freebase, Google започна работа по проекта Графика на знанието. Графиката на знанията работи най-вече за предефиниране на резултатите от търсенето, така че хората да могат да получат точната информация без никакви неприятности.

Асистенти, които стават интелигентни: Siri и Google Now

Siri накара хората да се чудят с впечатляващото си разпознаване на речта и усилията си да действа като редовен потребител. Той е основно тук, за да помогне на потребителите да изпълняват задачите с лекота.

Siri може да се погрижи за резервацията на хотел или ресторант, анализирайки условията на полета. Въпреки че Siri започна пътуването си на iPhone и MacBook, тя вече е активна на различни устройства.

Не само Siri, но и Google Now има много фенове. Всичко, което трябва да направите, е да попитате Google Now за неща. Той може да търси в интернет, да прави резервации и да общува с друг човек, без да е необходимо човешко ръководство.

Такива интелигентни асистенти ще бъдат често срещан сценарий в бъдеще, както и за Web 3.0 blockchain. Алекса и някои други асистенти вече са толкова назад.

Взаимодействаща и споделяща екосистема

Бързо узряващият блок 3.0 на блок 3.0 се очертава като новия наследник. Много услуги предлагат публичен достъп до API, което ще позволи на разработчиците да се развиват независимо и прави системата още по-здрава.

В този случай околната среда е огромна работа. Това няма да позволи на семантичните технологии да си сътрудничат, но също така ще реши проблема от корена. Разработването на тези семантични представи обаче е напълно сложно.

Единственият начин да се постигне тази екосистема е да се направи езикът или системата по-естествени и машинно четими.

За представяне на семантична мрежа с бъдещото семантично приложение, организациите могат да се обединят и да изградят екосистема на сътрудничество. Всички те могат да внесат част от решението и да структурират цялата мрежа с удобен за машината език.

Въпреки това, една услуга със сигурност може да улови значението на сложния текст, но обединяването на процеса ще бъде по-ефективно и спестява време.

Тази мощна семантична технология, полуструктурирани данни и богата екосистема ще осигурят създаването на стека на блок 3.0 на уеб 3.0. Това е общност, в която всеки печели.

Как изглежда бъдещето на семантичната мрежа?

Бъдещето на семантичната мрежа се състои от много обещаващи гледки досега. Въображението или развитието зад него не бяха нереалистични. Много от основните фактори на World Wide Web обаче липсват в контекста и това наистина е съмнителен факт.

Технологията е далеч по-сложна от предишните версии и темата става твърде абстрактна. С повече подобрения обаче той със сигурност може да се превърне в този, който така желаехме.

Вече има много успешни модели в интернет в технологичния стек на блокчейн, но нито един от тях всъщност не покрива истинската жар на цялата архитектура.

Основното присъствие на тази нова мрежа обаче трябва да дойде в по-малък работен мащаб и след това да се увеличи. Промяната няма да се случи за една нощ, ще отнеме време.

Глава 7: Заключителни бележки

В света на блокчейн и децентрализираната мрежа е съвсем нормално да получим по-нова версия на уеб системата. В този случай получихме уеб 3.0 IT стек, въпреки че процесът все още е в ход и има много подобрения, които все още можем да се надяваме на по-добро дигитално изживяване сега.

Ако се интересувате повече от уводните теми за блокчейн технологията, не забравяйте да проверите този безплатен основен курс по блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector