Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Как да интегрираме блокчейн в телекомуникационната индустрия

Тъй като бизнесът все повече се обръща към блокчейн приложенията, за да подобри съществуващите услуги, как телекомуникационните системи могат да се възползват от най-новите технологии на разпределената книга?

Докато телекомуникационната индустрия се радва на предни места за някои от най-вълнуващите технологични разработки в историята, блокчейнът остава сравнително нов и неотъпкан път за днешния телеком бизнес. Това каза, някои експерти вярват, че нарастващото влияние на blockchain върху телекомуникационния сектор може да предизвика пазарната стойност да скочи от 46,6 милиона долара през 2018 г. до умопомрачителни 993,8 милиона долара до 2023 година.

Независимо дали сте технически директор, който търси практически съвети, или изпълнителен директор, който иска да инвестира в най-новите технологии, разбирането на стойността на блокчейна ще ви помогне да отворите вратата към света на възможностите.

Присъединете се към нас, докато изследваме потенциалните приложения на блокчейн в телекомуникациите и как индустрията може да преодолее дългогодишните бариери за стимулиране на иновациите и отключване на нови възможности за растеж.

Какво е блокчейн?

Преди да се потопим в мекотата как Вашият бизнес може да се възползва от блокчейн, от съществено значение е да разберете Какво блокчейн е и защо компаниите могат да изберат да го използват.

Терминът „блокчейн“ за пръв път стана известен през 2008 г., за да опише разпределена цифрова книга на финансовите записи. В ранните дни блокчейнът се използваше за сигурно проследяване на транзакциите с криптовалута чрез събиране и съхраняване на запис в реално време на промените в дневника.

За разлика от традиционните системи, които работят чрез централизирана база данни с една точка на авторитет, блокчейн технологиите използват разпределена книга, която нараства с времето. След като информацията влезе в блокчейна, тя ще остане там. Всеки, който има право на достъп до блокчейна, може да преглежда всяка промяна чрез непрекъснато актуализирана книга – синхронизирана в специална мрежа от партньори..

Всички блокчейн са съставени от три основни компоненти:

 • Блок. Всяка информация, която влиза в блокчейн, се съхранява като отделен блок. Различни блокове са свързани чрез сигурна верига, за да се води запис в реално време за това как даден набор от данни се променя с течение на времето.

 • Хеширане. Всеки блок е защитен и маркиран с криптиран цифров подпис, наречен хеш. За да се избегне дублиране на информация, блокчейните използват процес, наречен доказателство за работа, за да проверят дали всеки хеш е уникален.


 • Блок време. Всички блокчейн генерират нови блокове на редовни интервали. Описваме честотата на тези актуализации като време за блокиране. Колкото по-кратък е интервалът, толкова по-близо е блокчейнът да показва представяне в реално време на събития извън веригата.

Много фирми се интересуват от това как могат да използват разпределени счетоводни книги за изграждане на точни записи. Blockchain системите помагат на компаниите да избегнат човешка грешка или неправилна комуникация между лошо свързани ИТ системи. Сложните събития извън веригата могат да бъдат опростени и записани в поредица парчета с размер на хапка.

Защо телекомуникационните компании се нуждаят от блокчейн?

Докато блокчейн технологиите имат широко приложение в сектори като финанси и управление на веригата за доставки, повечето телекомуникационни бизнеси тепърва ще усетят пълната сила на тази нововъзникваща технология.

Повечето Технологични медии и телеком (TMT) компаниите разчитат на сложни взаимоотношения между доставчици на трети страни, за да предоставят качествени и цялостни услуги на своите клиенти. Blockchain се появява, когато мислим за изграждането на ефективни и прозрачни системи, които хората Доверие.

Някои от основните предимства на blockchain за TMT компании включват:

 • Проследяване и обработка на директни плащания между трети страни. Blockchain може да помогне на телекомуникационния бизнес да следи за транзакциите, да избягва дублиране на плащания и да архивира исторически данни.

 • Управление и транзакции на лицензионни споразумения, активи и интелектуална собственост. Децентрализираните цифрови счетоводни книги могат да помогнат на телекомуникационния бизнес да координира множество професионални взаимоотношения с доставчици на услуги и B2B клиенти.

 • Извличане на ползите от R&D данъчно облекчение. Много фирми, които са активно ангажирани с разработването на нови блокчейн технологии, могат да отговарят на условията за R&D данъчни кредити.

 • Самоизпълняващи се протоколи с помощта на интелигентни договори. Бизнесът може да използва блокчейн технологии, за да задейства автоматизирани фактури, възстановяване на суми, подновяване на договори и много други. Интелигентните договори ускоряват остарелите процеси, избягват грешки и минимизират разчитането на посредници.

блокчейн в телеком

Случаи на използване на блокчейн в телекомуникационния сектор

Приемане на блокчейн за подобряване ефективност, изграждане Доверие и да се подобри прозрачност може да помогне на бизнеса на TMT да предостави бърза и надеждна услуга, която клиентите обичат.

Независимо дали става въпрос за обработка на цифрови права в развлекателния сектор, обработка на услуги за имена на домейни (DNS) в областта на компютърните науки или надзор върху интеграцията на веригата на попечителство във веригата на доставки, потенциалните приложения на blockchain в телекомуникациите са безкрайни.

Blockchain може също да революционизира начина, по който телекомуникационният бизнес:

 • Проследявайте устройства с подобрени мерки за поверителност.
 • Наблюдавайте таксите за международен роуминг.
 • Разпределете данните за роялти за мултимедийни стрийминг услуги.
 • Управление в чужбина на лизинг на 5G мрежа

Например мобилните оператори на виртуална мрежа (MVNO), като Asda Mobile и Virgin Mobile, са допълнителни носители на данни, които възлагат своите операции на по-големи мобилни мрежи, като EE.

Blockchain може да помогне на по-големите предприятия да управляват тези спомагателни партньорства и да свържат цяла мрежа от MVNO, които разговарят помежду си в хармония. Така че всички страни разбират какво се случва в блокчейна и всеки може да следи кой на кого дължи.

Готова ли е вашата компания за интеграция на блокчейн системи?

Въпреки че ползите от внедряването на блокчейн във вашия бизнес са ясни, прилагането на теорията на практика не винаги е толкова просто. Научете повече за предимствата от внедряването на блокчейн в следното статия.

Ако сте нов в blockchain и нямате вътрешен опит да оптимизирате съществуващите си системи, инвестирането в blockchain технологии може да бъде обезсърчително.

Както при всяка инвестиция, времето играе решаваща роля за начина, по който фирмите решават кога, дали или как трябва да се възползват от възможността да възприемат нови технологии.

Тъй като скокът към блокчейн включва такава фундаментална промяна в начина, по който се правят нещата и изисква значително пренасочване на ИТ инфраструктурата на вашия бизнес, често е добра идея да координирате прехода заедно с други цифрови трансформации. Това е най-доброто време за въвеждане на цифрова система за бързо проследяване на операциите, проследяване на напредъка и уреждане на споразумения.

Много по-лесно е да интегрирате блокчейн консорциум от самото начало в родна система, отколкото да оптимизирате съществуващия си софтуер. Последният може да се почувства като забиване на квадратно колче в кръгла дупка.

Провеждане на анализ на разходите и ползите

Ако сте технически директор или ръководител на технологии в телекомуникационния бизнес, една от най-големите тревоги около приемането на блокчейн технологията е цената. Както е случаят с всички иновации, първото правило е да се извърши прост анализ на разходите и ползите, за да се прецени дали интегрирането на блокчейн ще помогне или ще попречи на вашия бизнес.

Задайте си въпроса какви точки на болка искате да разрешите и къде блокчейнът може да облекчи товара.

Въпреки че предварителната инвестиция може да изглежда скъпа, дългосрочните спестявания могат да бъдат значителни. Независимо дали използва интелигентни договори за изрязване на посредника или автоматизиране на процеси за намаляване на разходите за труд, бавно изгарящите финансови спестявания на блокчейн могат да бъдат огромни.

Blockchain носи стойност за телекомуникационната верига за стойност, като помага на бизнеса да подобри техническата си инфраструктура и да се отдалечи от остарелите технологии. Тъй като клиентите изискват подобрен опит, а конкурентите възприемат модерни системи за стимулиране на иновациите, телекомуникационният бизнес трябва да се адаптира, за да е в крак с търсенето на пазара.

Сигурните и прозрачни технологии, базирани на счетоводната книга, предоставят на телекомуникационните предприятия специализирана мрежова инфраструктура за услуги, управлявани от данни в чужбина, чрез един източник на истина.

Ако част от вашия бизнес модел включва лицензиране или продажба на Софтуер като услуга (SaaS), блокчейнът може да се бори с разходи, свързани с измами, управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) и дори плащания по абонамент.

Добре управляваната блокчейн система ще се превърне в мозъка на вашия бизнес. Записите по веригата помагат за рационализиране на остарелите процеси, избягване на грешки и заобикаляне на трудоемките процедури.

Ръководство за четири стъпки за успешно внедряване на блокчейн

След като установите дали блокчейнът е подходящ за вас, следващата стъпка е да помислите как и където можете да го интегрирате във вашия бизнес.

Ето ръководство от четири стъпки, което ще ви помогне да определите кои фирмени процеси биха се възползвали от оперативна система blockchain от край до край и как да гарантирате безпроблемна цифрова трансформация:

1. Определете кои области на вашия бизнес изискват блокчейн

Въпреки че приложенията на блокчейн в телекомуникационната индустрия са широкообхватни, всеки бизнес е уникален. Техническите директори трябва да анализират своите операции и да обмислят внимателно кои области на тяхната компания са най-подходящи за интеграция на блокчейн.

Задайте си следните въпроси, за да определите къде да насочите ресурсите си:

 • Обработвате ли данни, базирани на правила? Технологиите на блокчейн се появяват сами по себе си, когато се занимават със стандартизирани набори от данни и предварително определени процеси, които могат да бъдат записани в четливи блокове. Например блокчейнът би бил много по-полезен за проследяване на използването на 5G данни, отколкото за обработка на жалби на клиенти.

 • Можете ли да интерпретирате данните си по повече от един начин? Основно предимство на блокчейна е възможността за запис и съхраняване на един източник на истина. Ако работите с двусмислени набори от данни, няма да се възползвате от предимствата на синхронизирането на единични истини в мрежа от партньори..

 • Имате ли някакви процеси, които изискват участие на множество заинтересовани страни? Подобрената прозрачност и достъпност на партньорски мрежи позволяват на много заинтересовани страни да си сътрудничат в хармония. Децентрализираните дигитални книги гарантират, че всички партии пеят от един и същ химнен лист.

2. Преглед на всяка правна рамка & Въпроси за съответствие

Съответствието трябва да бъде в центъра на съзнанието на всеки, когато внедрява блокчейн технологии. Докато повечето готови операционни системи за блокчейн ще предоставят вградени мерки за съответствие, всеки бизнес трябва да предприеме необходимите стъпки, за да гарантира, че камъкът няма да остане на камък.

В зависимост от услугите, които предлагате, може да се наложи да вземете предвид следното:

 • Закони за борба с изпирането на пари
 • Данъчни задължения, свързани с вътрешни и международни транзакции в блокчейна
 • Правно основание и надеждност на интелигентните договори
 • GDPR и специфичните за отрасъла закони за защита на данните

3. Помислете за потенциалните рискове

Както при всяка инвестиция или технологична иновация, телекомуникационният бизнес трябва да вземе предвид рисковете, свързани с приемането на блокчейн.

Независимо дали са изправени пред престой по време на периода на смяна между две системи, борят се да изплати предварителните разходи за внедряване или уврежда репутацията ви поради системни откази, компаниите трябва да извършат цялостна оценка на риска, преди да покажат зелена светлина.

Докато внедряването на блокчейн изисква технически опит, всеки разговор относно приемането на нови технологии трябва да включва персонал от всички области на вашата компания.

Всички от консултанти по киберсигурност, одиторски комитети, финансови екипи, технически директори и дори продуктови екипи трябва да играят роля в процеса на вземане на решения, за да се гарантира справедливо управление и да се избегнат непредвидени проблеми.

Естествено, някои рискове може да се реализират едва след като преминете към блокчейн. Ако случаят е такъв, е важно да се намерят бързи решения и да се адаптираме, преди рисковете да станат реалност.

4. Кой е отговорен за управлението на блокчейна?

Докато децентрализираните счетоводни книги са предназначени да разтворят авторитетния контрол, държан от по-възрастна група лица, всички блокчейн системи трябва да се управляват и контролират от назначен персонал.

Независимо дали става въпрос за снабдяване с техническа поддръжка в случай на прекъсвания на системата или процеси за ощипване, за да се придържат към най-новите законови изисквания, всички блокчейн се нуждаят от поддръжка на сортиране.

Помислете как ще финансирате техническата инфраструктура, кой ще предлага технически съвети и какви протоколи трябва да адаптирате към различни сценарии.

Аутсорсинг на вашите операции: Услуги от облак Blockchain от край до край

Най-бързият и лесен начин за внедряване на блокчейн технологии е да работите с операционна система на блок блокчейн на трета страна.

Осигурете вашия телекомуникационен бизнес с инфраструктура за блокчейн вериги с много облаци и блокчейн консорциум, за да управлявате вашата верижна интеграция. Вместо да изграждате своите блокчейн системи от нулата, облачните услуги от край до край предлагат готови услуги, които могат да бъдат съобразени с вашите индивидуални нужди.

Насладете се на гъвкавостта при размяна между протоколи в различни области на вашия бизнес и спечелете задълбочена информация за разходите, производителността и приложенията от специално създадени програми за анализ на данни.

Поддържайте връзка с Blockchain Consortia

Докато бизнесът тепърва ще надраска повърхността на начина, по който може да приложи блокчейн технологии в телекомуникационния сектор, сега е моментът иноваторите, които мислят напред, да хапят куршума и да поемат пътя в технологията за разпределена цифрова книга..

Преобладаващата зависимост на индустрията от управлението на информация, сигурността на данните и транзакциите за обработка, позиционира телекомуникациите като перфектната среда за въвеждане на най-новите блокчейн технологии.

Обединените консорциуми свързват група организации, които споделят общи цели и могат да обединят сили, за да стимулират растежа в своята индустрия. Блокчейн хостинг платформите работят с всеки член на консорциум, за да създадат взаимноизгодна структура, която насърчава растежа.

Ако вашият бизнес се стреми да рационализира остарелите процеси, да намали разходите и да подобри изживяването на клиентите, базирани в облак блокчейн консорциуми предлагат идеалния начален блок за прескачане на вашия телекомуникационен бизнес в съвременната епоха.

Здравей от Ocyan

Нуждаете се от помощ за внедряване на блокчейн във вашия телекомуникационен бизнес?

Оциан работи с Tier-1 до Tier-3 организации в FinTech, Logistics, Energy, O&G и телеком индустрии. Ние помагаме на бизнеса да мащабира, внедрява и управлява блокчейн приложения в корпоративна среда.

Нашата специализирана облачна операционна система предоставя защитени консорциуми на блокчейн, оптимизирана поддръжка на бек-офис, наследени интеграции и усъвършенствани тръбопроводи за данни, за да осигури плавен преход към блокчейна.

Тази публикация е част от инициативата 101 Blockchains for Startups Initiative и написана от Евангелос Папас,

Евангелос Папас е главен изпълнителен директор на Ocyan и технолог с опит във водещи стратегически корпоративни начинания около корпоративен софтуер, цифрова трансформация, разпределени изчисления и технология Blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector