Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Доказателство за работа VS Доказателство за залог: Кой е по-добър?

Интересувате ли се от Доказателство за работа VS Доказателство за залог аргумент? Или може би просто искате да знаете малко повече за процеса на как да добивам Ethereum, Биткойн, Тире и други популярни блокчейни, които използват Proof of Work? Така или иначе сте попаднали на правилното място.

И двата модела се наричат ​​„консенсусни механизми“ и те са a текущо изискване за потвърждаване на транзакции, които се извършват в блокчейн, без да е необходима трета страна. Скоро ще влезем повече в това.

Както и да е, в това ръководство за доказателство за работа срещу доказателство за залог ще започна, като обясня основите на всеки модел, последвано от това кои популярни блокчейни са ги приели.

След това ще дам наистина просто обяснение за това как работи технологията и как те позволяват на хората да печелят допълнително криптовалута, като станат миньор!

Накрая ще обясня защо вярвам, че Proof of Stake е много по-добър модел от Proof of Work, както и да дам някои реални примери на всеки модел.

До края на четенето на моето ръководство от началото до края ще можете удобно да обясните на приятелите си какъв е всеки механизъм за консенсус, как работят и кой е по-добър!

Забележка: Винаги е така от решаващо значение да държите криптовалутите си в сигурни портфейли, като Ledger Nano S, Trezor Модел T и Coinbase. Също така, ако решите да обмените вашите криптовалути, трябва да изберете надеждни крипто борси. Coinbase и Binance са сред най-популярните и надеждни опции.

И така, какво чакаш? Нека започнем с основите.

Доказателство за залог срещу доказателство за работа: Основите

Кога Сатоши Накамото изграждаше първата по рода си криптовалута, Биткойн, той трябваше да намери начин транзакциите да бъдат проверени, без да е необходимо да се използва трета страна. Това той постигна, когато създаде Система за доказателство за работа.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Сравняване на доказателство за работа с доказателство за залог

По същество доказателството за работа е свикнало определете как блокчейнът постига консенсус. С други думи, как мрежата може да бъде сигурна, че транзакцията е валидна и че някой не се опитва да прави лоши неща, като например да харчи същите средства два пъти?

Въпреки че ще го обясня по-подробно по-късно, Доказателството за работа се основава на усъвършенствана форма на математика наречен „криптография“. Ето защо цифровите монети като Bitcoin и Ethereum и наречени „криптовалути“!

Криптография използва математически уравнения които са толкова трудни, че само мощни компютри могат да ги решат. Никое уравнение не е еднакво, което означава, че след като бъде решено, мрежата знае, че транзакцията е автентична.


Много други блокчейн копираха оригиналния биткойн код и като такива също използват модела Proof of Work. Въпреки че Proof of Work е невероятно изобретение, то е всичко друго, но не и перфектно. Не само се нуждае значителни количества електроенергия, но също е много ограничена в броя на транзакциите, които може да обработва едновременно.

В резултат на това са създадени други механизми за консенсус, като един от най-популярните е Доказателство за модел на залог. Доказателството за залог беше първо създаден през 2012г от двама разработчици, наречени Скот Надал и Слънчев крал. По време на стартирането си основателите твърдят, че биткойнът и неговият модел за доказателство за работа изискват еквивалент на 150 000 долара дневни разходи за електроенергия.

Оттогава тази цифра се е увеличила до милиони долари, което ще обсъдя по-подробно по-долу в тази статия.

Както и да е за първи път блокчейн проект да се използва моделът Proof of Stake беше Peercoin. Първоначалните ползи включват a по-справедлив и по-равно минна система, по-мащабируеми транзакции и по-малко разчитане на електричество.

В резултат на това втората по популярност криптовалута в света – Ethereum, е в процес на опит да премине от Proof of Work към Proof of Stake. Датата на Ethereum Proof of Stake е предстои да бъде потвърдено, обаче екипът работи усилено, за да стигне до там възможно най-бързо.

Така че, след като вече знаете основите, следващата част от моето ръководство „Proof of Work VS Proof of Stake“ ще разгледа кои блокчейн са възприели всеки от двата модела!

Приемане на PoW срещу приемането на PoS

Най-очевидната отправна точка е да се обсъди оригинален осиновител на доказателство за работа, което е Биткойн блокчейн. Всеки път, когато се изпрати транзакция, отнема около 10 минути, докато мрежата я потвърди. Освен това блокчейнът на Биткойн може да се справи само около 7 транзакции в секунда.

Това доведе до такси за транзакции увеличавайки се значително от момента на първоначалния проект стартира през 2009г. Например биткойн таксите първоначално струват много малка част от цента, което прави мрежата полезна за прехвърляне на малки суми. Както обаче ще видите от диаграма по-долу, това се увеличи до до $ 40 на транзакция през най-натоварения си период през декември 2017г!

Доказателство за работа VS Доказателство за залог

Източник: privacypros.io

Въпреки че оттогава тези такси са намалени, те все още са твърде високи, за да се постигнат подходящ като глобална платежна система. Повечето от тези проблеми се дължат главно на граници на доказателство за работа.

Втората най-популярна криптовалута в света, Ethereum също използва Доказателство за работа. Интересното е, че разработчиците направиха няколко промени в оригинален код, което позволи на мрежата да обработва транзакции само за 16 секунди. Въпреки че това не е най-бързото в бранша, то е значително по-бързо от 10-те минути, отнемащи биткойн.

Независимо от това, проблеми с мащабируемостта че доказателството за работа е причинило биткойн, също е проблем за Ethereum. The максимален размер на транзакциите че блокчейнът Ethereum може да обработва е 15, което отново е значително по-ниско от нуждите на мрежата. Въпреки това, въпреки че датата Ethereum Proof of Stake все още не е официална, има надежда, че тя ще увеличи този брой до хиляди в секунда.

Подобно на Ethereum, други блокчейн понякога използват вариант на Proof of Work, като променят типа алгоритъм, който поддържа процеса на валидиране на транзакциите. Други популярни блокчейни, които са инсталирали Proof of Work, включват Bitcoin Cash и Litecoin.

От друга страна, някои наистина популярни криптовалути сега използват Доказателство за залог. Един от тях е Тире, което позволява на потребителите да изпращат и получават средства само за няколко секунди.

Доказателство за работа VS Доказателство за залог

Друг добре познат блокчейн, който използва модела Proof of Stake е NEO. Китайският протокол за интелигентен договор е направил невероятно пътешествие, откакто е пуснат за първи път през 2016 г., увеличавайки стойността на монетата си с повече от 100 000%!

И така, сега, след като знаете кои популярни блокчейни използват Proof of Work и кои Proof of Stake, следващата част от моето ръководство „Proof of Work VS Proof of Stake“ ще разгледа как се проверяват транзакциите. Нека започнем с доказателство за работа!

Доказателство за работа: Как се проверяват транзакциите?

Както можете да си представите, хиляди хора използват Биткойн, Ethereum и други блокчейн които използват Модел за доказателство за работа. В моя пример по-долу ще използвам биткойн, но процесът е един и същ за алтернативните блокчейн Proof of Work.

По-рано споменах, че биткойн транзакции отделете 10 минути преди да бъдат потвърдени като валидни. Е, във всеки 10-минутен интервал нещо, наречено ново "блок" е създаден.

Всеки блок съдържа различни транзакции в него, които всеки трябва да бъде независимо проверено. За да може биткойн мрежата да постигне това без трета страна, някой трябва да използва своята изчислителна мощ решаване на криптографски алгоритъм, иначе известен като Доказване на работа.

След като това бъде постигнато, транзакцията не само се маркира като валидна, но също така се публикува в публичната блокчейн, за да могат всички да я видят. Може би се чудите защо някой би купил хардуер и консумира много електроенергия само за да потвърди транзакциите с биткойн.

Е, простият отговор е, че хората са възнаградени с допълнителни биткойни (или която и да е криптовалута, потвърждаваща доказателството за работа) за техните усилия. Важното е да се разбере, че не всеки получава награда. Хиляди отделни устройства всички се състезават да станат първите, които решават криптографския алгоритъм. Който стигне пръв там, печели наградата.

По-късно ще говоря за това по-подробно, но един от основните проблеми с Proof of Work е, че е така не е справедлива система, защото тези с най-много мощен и скъпо хардуерни устройства винаги ще има най-голям шанс да спечели наградата.

Доказателство за залог срещу доказателство за работа: POW инфографика.

Продължавайки, поради начина на създаване на криптографския пъзел, единственият начин, по който може да бъде разрешен, е чрез пробен период или грешка. Въпреки че го опростих значително, погледнете следния пример:

1. Доказателство за работа математическа сума = 5 + 7

2. Отговорът е 12.

3. Който получи отговора първи, печели наградата за добив.

4. Миньор 1 и Миньор 2 се състезават помежду си, като резултатите са показани по-долу.

Миньор 1

Опит 1: 5 + 7 = 10 * Неправилно *

Опит 2: 5 + 7 = 13 * Неправилно *

Опит 3: 5 + 7 = 9 * Неправилно *

Миньор 2

Опит 1: 5 + 7 = 17 * Неправилно *

Опит 2: 5 + 7 = 8 * Неправилно *

Опит 3: 5 + 7 = 12 * Правилно *

Както можете да видите от горния пример, именно Майнер 2 е предположил верния отговор при третия опит. Това означава, че те биха били миньорът, за да получат наградата за добив! В реалния свят, компютрите могат да отгатват милиони различни комбинации в секунда, което изисква толкова голямо количество електроенергия.

Най-общо казано, колкото по-мощен е хардуерът или колкото повече хардуерни устройства имате, толкова повече шансове имате да решите пъзела първо. Ще говоря за това в повече подробности накратко, но поради тези причини това не е справедлива система.

Преди да премина към Proof of Stake, просто исках да изясня, че въпреки че горният пример е подобен в повечето модели на Proof of Work, някои блокчейни използват малко по-различен процес. Нека просто опростим нещата, нали?

Както и да е, сега знаете накратко как се копаят Ethereum, Bitcoin и други блокчейн Proof of Work, следващата част от моето ръководство „Proof of Work VS Proof of Stake“ ще разбере как работи Proof of Work.

Доказателство за участие: Как се проверяват транзакциите?

The Доказателство за модел на залог използва a различен процес за потвърждаване на транзакции и постигнете консенсус. Системата все още използва a криптографски алгоритъм, но целта на механизма е различна.

Докато Proof of Work възнаграждава своя майнер за решаване на сложни уравнения, в Proof of Stake, индивид, който създава следващия блок се основава на това колко са “заложили”. За да улесните нещата за вас, залогът се основава на броя монети, които човек има за конкретната блокчейн, която се опитва да добие.

Технически погледнато, хората не добиват. Вместо това те се наричат ​​„фалшификатори“, тъй като няма блокова награда. Докато Bitcoin, който използва модела Proof of Work, присъжда награда за блок всеки път, когато бъде проверен нов блок, тези, които допринасят за системата Proof of Stake, просто спечелете таксата за транзакция.

Доказателство за работа VS Доказателство за залог

Както и да е, нека разберем как „фалшификаторът“ ще се опита успешно да провери транзакцията…

Първо, да има възможност за валидиране на транзакции, потребителят трябва да поставят монетите си в определен портфейл. Този портфейл замразява монетите, което означава, че те се използват за залагане на мрежата. Повечето доказателства за блокчейн на Stake имат a минимално изискване за монети необходими за започване на залагане, което разбира се изисква голяма предварителна инвестиция.

Например, за да проверите транзакциите за мрежата Dash, ще бъдете задължени да залагате и замразява минимум 1000 монети Dash. По време на рекордното ниво на криптовалутата през декември 2017 г., където Dash достигна над 1500 долара на монета, това би струвало в реалния еквивалент на 1,5 милиона долара.

Въпреки това, ако приемем, че сте заложили необходимия минимум, вашият шансове за победа наградата (такси за транзакции) е обвързана с общата сума процент на монети, които държите. Разгледайте следния пример.

1. Вие решавате, че искате да заложите монети, за да спечелите някои награди за доказателство за залог.

2. Блокчейнът има общо 1000 монети в обращение.

3. Вашата покупка и залог 100 монети.

4. Това означава, че сте заложили 10% от общия брой монети в обращение.

5. Вече имате 10% шанс да спечелите всяка награда.

Така че, да изясни:

  • Доказателство за работа изисква ВСИЧКИ свои миньори да се опитат да решат сложна сума, като победителят се определя от човека, който има най-мощното / количеството хардуерни устройства.
  • Доказателство за залог модел избира произволно победителя въз основа на сумата, която са заложили.

Обяснение как работи - Доказателство за работа срещу доказателство за състояниеИзточник: blockgeeks

Най-важните теория, подкрепяща консенсуса за доказателство за залог Механизмът е, че тези, които залагат, ще искат да помогнат за поддържането на сигурността на мрежата, като правят нещата правилно. Ако фалшификатор се опита да хакне мрежата или да обработи злонамерени транзакции, тогава те биха загубили целия си залог.

Ето защо моделът работи толкова добре. Колкото повече залагате, толкова повече печелите. Но в същото време, колкото повече губите, ако отидете срещу системата.

Така че, след като вече знаете как функционира всеки консенсус механизъм потвърждава и валидира транзакции, следващата част от моето ръководство Proof of Work VS Proof of Stake ще обясни защо вярвам, че моделът Proof of Stake е много по-добър от Proof of Work!

Защо Proof of Stake е по-добър от Proof of Work?

Вярвам, че Моделът Proof of Stake е много по-добър модел от Proof of Work защото то решава много въпроси, което сега ще разбия за вас.

Централизация

Ако сте прочели моето ръководство Proof of Work VS Proof of Stake до този момент, може би си спомняте, че казах, че блокчейн Proof of Work дава на хората, които купуват мощни хардуерни устройства по-голям шанс да спечелите наградата за добив.

Това, което доведе до това, е централизирана организации закупуване на хиляди устройства (известни като ASIC), които генерират най-висока мощност за добив. Този тип операция е известна като „пул за копаене“ и позволява на хората да „обединят“ ресурсите си заедно, за да им дадат най-голям шанс да решат първо криптографската сума.

Доказателство за работа VS Доказателство за залог

Следователно, само четири пула за добив (от които по-голямата част се намират в Китай, където електричеството е евтино) контролират повече от 50% от общата мощност на копаене на биткойни.

Това е несправедлива система тъй като това означава, че обикновеният човек няма шанс някога да спечели наградата за добив. Това е където Доказателството за залог е различно. Този модел предотвратява групи от хора, обединяващи сили, за да доминират в мрежата просто за печалба. Вместо това тези, които допринасят за мрежата, като замразяват монетите си, се възнаграждават пропорционално на сумата, която са инвестирали.

Следващият пример в това ръководство „Proof of Work VS Proof of Stake“ ще обсъди консумацията на електроенергия.

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Потребление на електроенергия

По-рано споменах в ръководството си за доказателство за работа срещу доказателство за залог, че някои вериги за доказателство за работа като биткойн използват големи количества електричество. Това е така, защото криптографска сума което миньорите трябва да решат е невероятно трудно.

Неотдавнашно проучване установи, че общо количество електроенергия необходими за поддържане на функционалността на мрежата Bitcoin е повече от сумата, използвана от повече от 159 отделни държави!

Това не само е вредно за околната среда, но и забавя скоростта при които криптовалутите могат да увеличат своите осиновяване в реалния свят. Това е така, защото сметките за ток трябва да се плащат с фиатна валута!

От друга страна, Proof of Stake не се нуждае от много сложни суми да бъдат решени, което означава, че разходите за електроенергия за проверка на транзакциите са значително по-ниска.

51% атака

A 51% атака се използва за опишете нещастното събитие че група или единично лице печелят повече от 50% от общата мощност на добива. Ако това се случи в блокчейн с доказателство за работа като биткойн, това би станало позволи на лицето да прави промени към определен блок. Ако този човек беше престъпник, те биха могли да променят блока за своята печалба.

Скорошен пример за 51% атака се случи срещу Verge blockchain, което позволи на хакера да се отдалечи с 35 милиона XVG монети. По време на атаката това възлиза на a реална стойност от 1,75 милиона долара!

Когато използвате a Доказателство за залог механизъм за консенсус, то не би имало финансов смисъл да се опита да извърши 51% атака. За да бъде постигнато това, лошият актьор ще трябва да заложи поне 51% от общото количество криптовалута в обращение. Единственият начин да направят това е да закупят монетите на свободния пазар.

Ако решат да закупят толкова значителна сума, тогава реалната стойност на монетата ще се увеличи по пътя. В резултат биха го направили в крайна сметка харчат значително повече отколкото биха могли да спечелят от атаката. Не само това, но след като останалата част от мрежата разбере какво се е случило, лошият актьор ще загуби всичките си залози!

И така, след като вече знаете проблемите с Proof of Work и как Proof of Stake ги решава, последната част от моето ръководство Proof of Work vs Proof of Stake ще обсъди дали има такива недостатъци за използване на Proof of Stake!

Недостатъци на модела за доказателство за залог?

Първото притеснение при обсъждането на Proof of Stake VS Proof of Work е проблемът, който някои хора имат относно Proof of Stake помагайки на богатите да станат по-богати. Това е така, защото колкото повече монети можете да си позволите да купите, толкова повече монети можете да заложите и да спечелите.

Помислете за това така. Ако сте имали достатъчно пари, за да отговорите на минималното изискване за залагане (което повечето хора нямат), тогава можете да си гарантирате a много добра възвръщаемост на вашата инвестиция. Тези, които имат най-много пари, винаги ще имат най-голям шанс да спечелят наградата, правейки богатите по-богати.

Това обаче е почти не се различава от доказателството за работа консенсусен механизъм, при който богатите миньори могат просто да закупят хиляди ASIC устройства.

Втората грижа, която някои хора изпитват относно Proof of Stake, е, че тя позволява на хората проверка на транзакции в множество вериги, което доказателството за работа не прави. Причината това да е проблем е, че може да позволи на хакер да извърши атака с двойно харчене.

Това е, когато някой превежда средства на някой друг, но преди транзакцията да бъде потвърдена, той успява да го направи изразходвайте средствата отново. При нормални обстоятелства подобен опит ще бъде предотвратен, когато всички останали майнери в мрежата го видят. Освен това, тъй като Proof of Work позволява на устройствата да се копаят само на една верига, нечестната верига би го направила просто да бъдат отхвърлени.

От друга страна, в модел на Proof of Stake, то не струва на фалшификаторите никакви пари на множество вериги, евентуално позволявайки на някой да извърши успешно двойно харчене. Което иначе е известно като "проблем „нищо не е заложено“?

В действителност аргументът Proof of Stake VS Proof of Work е нещо, което винаги ще бъде разделят мненията на хората. Виждайки обаче, че първоначалният начин за извличане на Ethereum ще бъде променен, ясно е да се види кой механизъм е най-предпочитан.

Доказателство за работа VS Доказателство за залог: Заключението

Това е краят на моето ръководство Proof of Work VS Proof of Stake! Ако сте го прочели от началото до края, сега трябва добре да разберете как работи всеки механизъм за консенсус и как те се различават един от друг.

Доказателство за работа е текущият начин за добив на Ethereum, Bitcoin, Dash и някои други криптовалути. Сега обаче трябва да сте напълно наясно с многото проблеми, свързани с Доказателство за работа. Това включва необходимото количество електроенергия, на централизация на властта които сега имат пуловете за копаене и заплахи от 51% атака.

Също така изброих някои от решенията, които Доказателство за модел на залог води до криптовалутната индустрия. Тъй като обаче технологията на блокчейн става все по-напреднала, много други консенсусни алгоритми излизат на пазара, всички със своите плюсове и минуси.

Сега, ако сте успели да си изкопаете добро количество криптовалути, трябва да се уверите, че ги държите в сигурни портфейли. Ledger Nano S и Trezor Модел T са сред най-препоръчителните опции. Също така, ако решите да ги замените с други монети, изберете надеждна криптообмен, като например Coinbase и Binance.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector