Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Размер на блокчейна: Всичко, което трябва да знаете

Любопитен ли сте за размера на блокчейн? Ще обхванем всичко, свързано с размера на блокчейн, ограниченията и дали може да създаде проблеми в бъдеще.

Известно е, че блокчейнът революционизира света около нас. В края на краищата това променя начина, по който дефинираме процеса, съхраняваме данни и изследваме сигурността на мрежата, в която работи приложението. Той носи неизменност, прозрачност и несравнима сигурност, която никоя друга технология не е успяла да направи досега.

Но има един голям проблем – размерът на блокчейн блок. За да разберем проблема, нека първо научим как работи блокчейнът.

Във всяка блокчейн мрежа няма централизирана власт. Връстниците участват в внедряването на децентрализация в мрежата. Всеки партньор има копие на регистъра (където се съхраняват всички транзакции). Това означава, че ако се извърши някаква нова транзакция, книгата на всеки възел ще бъде актуализирана съответно. Уникалното решение позволява на бизнеса да създава децентрализирани мрежи, способни да решават проблеми, невъзможни преди.

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Размер на блокчейн книгата: Голям проблем

Блокчейнът обаче не е без проблеми. Първоначално размерът на блокчейн блок не беше толкова голям, тъй като само малък брой връстници са свързани към мрежата. Например размерът на блокчейн биткойн е бил с размер 614 MB през 2012 г. Но сега размерът на биткойн блокчейн GB е нараснал неимоверно до 250K MB. Това са приблизително 250 GB данни, които всеки партньор / възел носи със себе си. Това ни води до проблем с размера на блокчейн биткойн.

Други блокчейн мрежи също страдат от същия проблем. Размерът на блокчейн на Ethereum вече е надхвърлил 1 TB.

Има ли ограничение за размера на блокчейн?

През последните две години размерът на биткойн блокчейн книгата нарасна от 150 GB на 250 GB. Това са почти 50 GB годишно. До 2030 г. можем да видим, че блокчейн книжният размер се пресича лесно над 1 TB. Не всеки възел обаче трябва да изтегли цялата блокчейн, за да стане функционален. Някои участници участват в блокчейн мрежата, за да извършват транзакции, а не да валидират такава.

Някои възли се наричат ​​пълни възли. Пълните възли се изискват за тези, които желаят да участват в проверката на текущата транзакция. Това означава, че те трябва да изтеглят всичките 250 GB блокчейн данни, съдържащи блоковите заглавки и транзакции.

Още повече, настоящото ограничение за размера на блокчейн биткойн е 1 MB. Въпреки това, част от пространството в тази граница не може да се използва. Така че, ще трябва да работите с ограничението за размера на блокчейн биткойн точно както е.

Проблемът с размера на блокчейн книгата на Ethereum беше по-интензивен от този на биткойните. Алистър Милн, инвеститор в биткойни, вдигна аларми за това как размерът на книгата на Ethereum нараства в сравнение с биткойните. Според публикуваната от него снимка, Ethereum нараства с 3 пъти повече от тази на биткойните.


Но това може да не е напълно вярно, тъй като Ethereum предлага и начини за работа с дневника. Той предлага концепция, наречена резитба, която позволява на възлите да работят, без да е необходимо да изтегляте цели данни от блокчейн.

Прочетете още: Използване на блокчейн: Списък на 20+ случая на използване на технологията на блокчейн

Има ли значение размерът на блокчейн?

Да, размерът на блокчейн книгата има значение. Blockchain е сравнително нова технология и тя ще расте само през следващите години. Биткойнът, като първо поколение блокчейн решение, не е без проблеми. Има проблеми както с мащабируемостта, така и с размера.

С постоянно нарастващия размер на блокчейна, мащабируемостта също се превръща в проблем. Това е един от важните проблеми за биткойните. За временно решаване на проблема те направиха хард форк SegWit2x, който работи за подобряване на размера на блока (на гранулирано ниво) – подобряване на проблемите на мащабируемостта и производителността, свързани с биткойн.

Размерът на счетоводната книга ще се увеличава бързо, като прогнозите за това са 6,5 TB до януари 2023 г. Това ще доведе до необходимостта от закупуване на по-твърдо дисково пространство за участие в мрежата.

Въпреки това, според закона на Мур, цените за съхранение на твърдия диск ще намаляват с времето и ще можете да закупите по-евтино хранилище. Основният проблем възниква, когато растежът на размера на блокчейн преодолее скоростта, с която съхранението става по-евтино.

Ще затрудни ентусиаста да внесе своите умения или принос в мрежата. Сътрудниците трябва да похарчат $ 1000 за да стартират своите възли, което може да не си струва.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Как може големият размер на блокчейн да стане проблем?

Живеем в свят, който процъфтява от транзакции. Всеки ден има безкасови плащания в милиарди. Ръстът на транзакциите е по квадратичен начин. Въпреки това, с криптовалути като биткойн, Ethereum, NEO и т.н., виждаме промяна в начина, по който транзакциите се извършват по нетрадиционни канали.

В момента биткойнът не трябва да отчита много транзакции в сравнение с Visa или други форми на транзакции. Но ако приемем хипотеза, при която биткойн се използва за всяка транзакция, това може да отнеме до 2,4 терабайта за всеки блок.

Освен това, да не говорим, блокчейнът може да генерира един блок на всеки 10 минути. Накратко, на всеки 10 минути към размера на блокчейна ще се добавят 2,4 терабайта данни. За един ден се добавят 350 GB за един ден и 127 TB всяка година. Това също означава, че няма ограничение на дневника.

Лимитът на издаването носи нови проблеми. Тези цифри са истински притеснения. Също така, фактът, че размерът на блока ще се увеличи експоненциално, ще отнеме повече време на миньорите да решат блок, което води до по-бавни транзакции.

Напротив, единствената ни надежда е евтиният хардуер в близко бъдеще. Терабайтите на съхранението няма да бъдат проблем, а също така мощността на процесора може да нарасне експоненциално, което прави проверката на транзакциите много по-лесна.

Искате ли да научите повече за блокчейн технологията? Вижте нашето крайно ръководство за дефиниции на блокчейн точно сега!

Как влияе на проекти, базирани на блокчейн?

И така, влияе ли проблемът на стартиращи компании, които изграждат своето приложение върху Ethereum и биткойн? Е, това зависи от това как двете блокчейн технологии се развиват с времето. В момента стартиращите компании не трябва да се притесняват от размера.

Ethereum blockchain вече предлага подрязване, което води до по-малко данни за blockchain от това, което е необходимо на пълен възел. Биткойнът обаче все още не поддържа резитба. Ако някой реже биткойн, той ще загуби статута на пълния възел.

Без да се има предвид подходящ бизнес модел, е трудно да се използва блокчейн като лост. Вижте нашата крайна стратегия за внедряване на блокчейн, за да научите повече за разработването на блокчейн.

Заключение

Размерът на блокчейн не е основният проблем, който трябва да бъде решен. Всъщност именно мащабируемостта и скоростта на транзакциите са основният фокус сега.

И така, какво мислите за размера на блокчейн книгата, включително биткойн и Ethereum? Освен това има много повече блокчейн проекти, които се фокусират върху спестяването на пространство и максимално ефективното му използване. Ако сте само начинаещ и искате да научите повече за блокчейн технологията, препоръчваме да се запишете в нашия безплатен курс за блокчейн, тъй като той се фокусира върху основните концепции на блокчейн по-задълбочено.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector