Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Защо банките обичат Blockchain, но не и Bitcoin?

Живеем в свят, в който централизацията се използва за управление на обществото. Включва банки, училища, индустрии и т.н. Блокчейнът обаче удари света с несравнима сила, донасяйки промени в почти всяка индустрия там.

В тази статия ще изследваме защо банките обичат блокчейн, но не и биткойн.

Биткойнът е катализатор за растежа на блокчейн. Цената му скочи от само $ 1000 до $ 19,000 само през 2017 година. Но биткойнът не е блокчейн. Той използва блокчейн като технология и е криптовалута, която може да се използва на блокчейн за извършване на реални транзакции между страните.

Blockchain, от друга страна, е новаторска технология. Това е децентрализирана технология за разпределена книга (DLT). Блокчейнът съдържа възли, които работят заедно, за да постигнат консенсус в цялата блокчейн. Всеки възел има своя роля и има копие на главната книга със себе си. Понастоящем има много различни консенсусни алгоритми. Две от най-популярните включват Proof-of-Work (PoW) и Proof-of-Stake (PoS). Биткойн използва доказателство за работа (PoW).

И така, защо банките мразят биткойн?

Биткойнът е революционер. Това е начин, по който две лица могат да прехвърлят активи, без да е необходима каквато и да е централизация. Това означава, че банките не се изискват.

Правителството разчита на контрола. И банката е начин да го направите. Банките регулират начина на извършване на транзакциите. Всяка транзакция, направена чрез банки, се документира и може да бъде проследена обратно, когато е необходимо. Банките обаче не са толкова зли, колкото си мислите. Те работят добре в настоящата икономика. Той също така гарантира, че незаконните дейности се контролират.

На всичкото отгоре банките обработват такси за обработка на сметки или транзакции. Като цяло банките са настоящият начин за обработка на транзакции, който предлага доверие сред хората и правителството. Те също се справиха добре, когато се случи финансовата криза от 2008 г. По това време банките се справиха със ситуацията, без да използват активите на широката общественост.

Защо банките се страхуват

Защо банките мразят биткойн?

Централизираният контрол обаче има своите недостатъци. Ето защо видяхме възхода на биткойните през 2009 г..

Това е първата криптовалута, която се появи и успя да използва технологията за разпределена цифрова книга (DTL). Бавно и непрекъснато донесе множество проекти, свързани с криптовалута и блокчейн.

Сигурността, прозрачността и целостта са несравними в сравнение с всяка друга технология. Банките обаче не го харесаха.


Идеята за децентрализация винаги е по-добра от централизираната. Той изкоренява необходимостта от централизирано образувание и прехвърля властта от правителството на хората.

Това кара банките да се страхуват и да се страхуват от биткойн. Това беше предизвикателство за тяхното задържане на пазара. Неговият растеж през последните няколко години също така гарантира, че банките внимават повече. Досега банките не предприемаха никакви регулаторни действия срещу биткойн. Бавно обаче банките започнаха да прекъсват паричния поток, за да купуват криптовалута или биткойн като цяло.

Много банки като британските банки спряха да работят с компании, които се занимаваха с биткойн. Това означава, че са спрели растежа на много стартиращи компании или дори борси. Индия също зае огромна позиция напоследък, когато RBI постави заповед за фехтовка относно банки за работа с криптовалута.

Биткойн също има своите недостатъци, свързани с него. Той насърчава незаконни дейности, включително рансъмуер.

Защо банките обичат блокчейн

Банките изграждат свои собствени блокчейн приложения и криптовалута. И защо не? Той осигурява толкова много предимства. Някои от банките, които вече са започнали пътуването си, включват BNY Mellon, UBS, Santander и много други! Техният съюз е създаден през 2016 г. Те искат да създадат Монета за уреждане на комунални услуги (USC). Това е цифрова валута, която има за цел да осигури сетълмент и плащания за индустриалните финансови пазари. USC използва блокчейн.

Ripple е поредната криптовалута, която има за цел да предостави на банките начин за уреждане на трансгранични плащания. Идеята е трансграничните плащания да бъдат по-бързи и рентабилни.

Банките също планират да използват блокчейн, за да направят вътрешната си работа по-сигурна и ефективна. Още един пример включва сингапурски консорциум, който се състои от местни банки. Те имат успешно тествани техният блокчейн „Познай своя клиент“ (KYC).

Заключение

Ясно е, че банките обичат блокчейн и искат да го използват, за да подобрят своите процеси. Същото обаче може да се каже и за биткойните. И така, какво мислите за цялата ситуация? Коментирайте по-долу и ни уведомете!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector