Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Често задавани въпроси за Ethereum 2.0

 • Какво е Ethereum 2.0?

  Ethereum 2.0, наричан още Eth2 или „Serenity“, е следващото надстройване на блокчейна Ethereum. Ethereum 2.0 ще бъде пуснат в множество „Фази“, започвайки през 2020 г. с Фаза 0. Всяка фаза ще подобри функционалността и производителността на Ethereum по различни начини.

  Повече информация за Ethereum 2.0: Какво е Ethereum 2.0? & Речникът на Ethereum 2.0

 • Каква е разликата между Ethereum 1.0 и Ethereum 2.0?

  Има две основни подобрения въведени от Ethereum 2.0, които не съществуват в Ethereum 1.0: Proof of Stake and Shard Chains.

  Доказателство за залог: В момента Ethereum 1.0 работи на консенсус механизъм, известен като Proof of Work (PoW). PoW разчита на физическа изчислителна мощ (миньори) и електричество (работа) за изграждане на блокове на блокчейна. Proof of Stake (PoS) е надстройка, която позволява подобрена сигурност, мащабируемост и енергийна ефективност. Вместо да разчита на физически миньори и електричество, PoS разчита на валидатори (виртуални миньори) и депозити на етер. Вижте често задаваните въпроси за „Какво е доказателство за залог“ за повече подробности.

  Chard Chains: Шард веригите са механизъм за мащабируемост, който драстично подобрява пропускателната способност на блокчейна Ethereum. Понастоящем наличието на една верига, съставена от последователни блокове, е невероятно сигурно и прави информацията лесна за проверка. Изискването обаче на всеки пълен възел да обработва и проверява всяка транзакция в последователни блокове може да повлияе на способността за бързо обработване на транзакции – особено по време на висока активност на основната мрежа. Шард веригите са механизъм, чрез който блокчейнът Ethereum се „разделя“ – като по този начин разделя отговорността за обработката на данни между много възли. Това позволява транзакциите да се обработват паралелно, а не последователно. Всяка верига от парчета е като добавяне на друга лента за надграждане на Ethereum от еднолентов път до многолентова магистрала. Повече ленти и паралелна обработка водят до много по-висока производителност. Очаква се веригите от парчета да бъдат пуснати във фаза 1 на Ethereum 2.0.

  Повече информация за Proof of Stake & Chard Chains: Какво е Ethereum 2.0? & Какво е доказателство за залог?

 • Каква е пътната карта на Ethereum 2.0? Какви са фазите на Ethereum 2.0?

  Планирано е Ethereum 2.0 да бъде пуснат на пазара в поне три фази: Фаза 0, 1 и 2. Фаза 0 се планира да стартира през 2020 г., като Фази 1 и 2 ще бъдат пуснати през следващите години.

  Фаза 0: В първата фаза на Ethereum 2.0 ще бъде внедрена „Beacon Chain“. Beacon Chain съхранява и управлява регистъра на валидаторите и ще приложи механизма за консенсус Proof of Stake (PoS) за Ethereum 2.0. Оригиналната Ethereum PoW верига ще продължи да работи заедно с новата Ethereum PoS верига, като гарантира, че няма прекъсване в непрекъснатостта на данните.

  Фаза 1: Втората фаза на Ethereum 2.0 вероятно ще бъде пусната през 2021 г. Основното подобрение на Фаза 1 е интегрирането на вериги от парчета. Shard веригите са механизъм за мащабируемост, при който блокчейнът Ethereum е „разделен“ на 64 различни вериги, което позволява паралелни транзакции, съхранение и обработка на информация. При най-консервативната си оценка той ще позволи 64 пъти повече пропускателна способност от Ethereum 1.0, но е проектиран да може да обработва няколкостотин пъти повече данни от Ethereum 1.0.

  Фаза 2: Третата фаза на Ethereum 2.0 вероятно ще бъде пусната през 2021 или 2022 г. Понастоящем тази фаза е по-слабо дефинирана от горните две фази, но ще включва добавяне на етерни акаунти и активиране на трансфери и тегления, внедряване на кръстосани трансфери и обаждания по договори, изграждане среда за изпълнение, така че мащабируемите приложения да могат да бъдат изградени върху Ethereum 2.0 и да се въведе веригата Ethereum 1.0 в Ethereum 2.0, така че Proof of Work най-накрая да бъде изключен.

  Много допълнителни подобрения са планирани за изследвания и разработки след завършване на Фаза 2. Vitalik дава представа за някои от тези подобрения в това лесно смилаема диаграма.

  Повече информация за пътната карта на Ethereum 2.0: Кратка история на Ethereum & Какво е Ethereum 2.0?


 • Какво ще се промени, когато Ethereum 2.0 завърши? Какво ще означават подобренията?

  Ethereum 2.0 ще се възползва предимно от мащабируемост, производителност, и сигурност на публичната мрежа на Ethereum. Ethereum 2.0 няма да премахне нито една от историята на данните, записите на транзакциите или собствеността върху активите на веригата Ethereum 1.0. Beacon Chain – която ще бъде гръбнакът на Ethereum 2.0 – ще бъде напълно функционална със съществуващата верига 1.0, осигурявайки приемственост. Полезна аналогия за разбиране на разликата между Eth1 и Eth2 идва от Джоузеф Чоу, който описва разграничението като път срещу магистрала.

  Повече информация за разликите между 1.0 и 2.0: Какво е Ethereum 2.0?

 • Какво ще се случи с текущата верига Ethereum “1.0”?

  Текущият план е веригата Ethereum 1.0 ефективно да се превърне в първата част от Ethereum 2.0, когато стартира Phase 1. Дотогава веригата Ethereum 1.0 ще продължи както е сега и ще претърпи подобрения, за да може в крайна сметка да бъде парче Ethereum 2.0.

  Повече информация за бъдещето на текущата верига на Ethereum: Eth1 към Eth 2 Преходна метафора

 • Каква е датата на пускане на Ethereum 2.0?

  Фаза 0 на Ethereum 2.0 ще стартира през 2020 г. Фаза 1 се очаква през 2021 г. Фаза 2 и по-нататък се очаква за 2021 г. или по-късно.

  Повече информация за стартирането на Ethereum 2.0: Какво е Ethereum 2.0?

 • Какво е Ethereum Proof of Stake?

  Proof of Stake (PoS) е надстройка от текущия консенсус на Prohere of Work на Ethereum 1.0 и позволява подобрена сигурност и мащабируемост. PoS е консенсусен механизъм, който разчита на валидатори и залага ETH за продължаване на блоковете в блокчейна и е необходим за рязкото. Валидаторите са хора, които избират да продължат блокчейна чрез депозиране (или „залагане“) на 32 ETH в договора за депозит. Непрекъснато валидаторите се избират произволно от пула на всички валидатори, за да им се даде възможност да създадат следващия блок. Ако валидаторът успешно валидира блок, той ще получи награда ETH. Ако валидатор се опита да компрометира истинното продължаване на блокчейна, техният депозит ще бъде „нарязан“ – което означава, че ще загуби част или всичките си 32 заложени ETH.

  Механизмът Proof of Stake предлага по-голяма криптоикономическа сигурност в сравнение с по-абстрактния стимул за загуба на разходите, свързани с електричеството. Вместо да инвестирате в огромно съоръжение за добив, за да покриете разходите за електроенергия за добив на блокове в PoW, залагането на Ethereum 2.0 ще изисква само потребителски лаптоп (някои клиенти на софтуер се стремят да бъдат достатъчно леки, за да работят на мобилен телефон, като по този начин намаляват бариерата до влизане в участие в процеса на консенсус, вследствие на което се увеличава децентрализацията на мрежата). Proof of Stake ще бъде пуснат на живо във Фаза 0 на Ethereum 2.0.

  Повече информация за стартирането на Ethereum 2.0: Какво е доказателство за залог? & Често задавани въпроси за доказателството за залог

 • Мога ли да „купя“ Ethereum 2.0 етер?

  Няма начин да закупите Ethereum 2.0 етер, тъй като няма да има нов тип ETH токен. Вместо това потребителите ще депозират ETH в договора за депозит Ethereum 2.0. В момента това се планира да бъде еднопосочна, необратима транзакция.

  Има два начина, по които притежателите на ETH могат да участват и да печелят награди за залагане на Ethereum 2.0. Първо, притежателят на ETH може да стартира свой собствен валидатор (и), като заложи ETH на стъпки от 32 в мрежата. Изпълнението на вашия собствен валидационен възел означава, че носите отговорност за валидиране и организиране на блокове – ако не го направите, това може да доведе до наказание от ETH (вижте Често задавани въпроси за залагането на награди). Друга възможност за притежателите на ETH е да залагат своите награди чрез доставчик на залози или да се присъединят към пул за залагане с по-малки количества ETH, чрез който всеки може да заложи каквото и малко количество ETH да има и все пак да получава награди, пропорционални на техния принос.

  Повече информация за залагането на Ethereum 2.0: Какво се случва с моя ETH на Ethereum 2.0?

 • Как мога да стана валидатор за Ethereum 2.0?

  Фаза 0 е първата стъпка към промяна на механизма на консенсус на Ethereum от доказателство за работа в доказателство за залог. С доказателство за залагане валидаторите залагат залог и пускат софтуер, за да осигурят веригата Ethereum 2.0. Фаза 0 на Ethereum 2.0 ще стартира веригата маяци, която ще установи и поддържа механизма за консенсус за доказателство за залог. За да станат валидатор на Ethereum 2.0, валидаторите ще депозират 32 етера в официалния договор за депозит на Ethereum 2.0, който е разработен и пуснат от Ethereum Foundation. 

  Повече технически потребители могат да стартират свой собствен валидационен възел и да залагат собствен ETH. Codefi Активиране работи с Фондация Ethereum за изграждане на Приложение Launchpad, за осигуряване на техническа информация за изискванията, отговорностите и рисковете при превръщането в валидатор на Eth2. Посетете Launch Pad, за да научите повече за това как да станете валидатор на основната мрежа на Фаза 0.

  Друг вариант е да заложите своя ETH с помощта на доставчик на залагане, някои от които вероятно ще излязат на пазара през седмиците и месеците преди старта. Предлагат се както задържане, така и услуги, които не са задържане.

  За да научите повече за стартирането на вашите валидатори на Ethereum 2.0, посетете Codefi Активиране.

 • Как получавате награда за залагане на Ethereum 2.0?

  Като валидатор на Ethereum 2.0 получавате награда за предлагане и атестиране на следващия блок във веригата. Ще получите награди в ETH за правилни предложения и атестации.

  Наградите се изчисляват динамично въз основа на състоянието на мрежата след завършване на епохата. Размерите на награди на ниво мрежа са функция от общия размер на заложените ETH и средния% онлайн на валидатора (ите). Индивидуалните ставки за възнаграждение на валидатора зависят от броя на пуснатите валидатори и% ъптайма на валидатора.

  Наградите минус наказания се прехвърлят на валидатори всяка епоха (384 секунди ~ 6,5 минути). В резултат на това възнаграждението, което очаквате да получите, когато бъдете произволно избрани за валидатор, може да се различава от това, което валидаторът всъщност получава. Вижте Калкулатор на Ethereum 2.0 за представа за видовете награди за залагане на Ethereum 2.0.

  Повече информация за наградите за Ethereum 2.0: Какво е доказателство за залог? & Калкулаторът Eth2

 • Какъв е официалният адрес на договора за депозит на Ethereum 2.0?

  Фаза 0 на Ethereum 2.0 ще стартира веригата маяци, която ще установи и поддържа механизма за консенсус за доказателство за участие. Ако искате да стартирате валидатора си на Ethereum 2.0, можете да се уверите, че имате необходимите хардуерни изисквания, техническа експертиза и да следвате инструкции стъпка по стъпка, използвайки официалния Ethereum Launchpad

  С дългоочакваното стартиране на първата фаза на Eth2, очакваме опити за измама на потребителите да депонират ETH на фалшиви адреси. Поради тази причина препоръчваме да проверите адреса, посочен на тази страница, с други надеждни източници като Ethereum Foundation, Etherscan, и ConsenSys. 

  Адрес на договора за депозит0x00000000219ab540356cbb839cbe05303d7705fa

  ВНИМАНИЕ: НЕ ИЗПРАЩАЙТЕ ETH НА ТОЗИ ДОГОВОР. Изпращането на Eth на този адрес на договора ще доведе до неуспешна транзакция и не означава, че залагате на Eth2.

 • Какви са рисковете да заложите ETH и да станете валидатор на Ethereum 2.0?

  Предимството на участието като валидатор е, че можете да печелите награди от ETH. Съществува обаче риск от загуба на средства чрез ‘нарязването’ на ETH, който сте заложили в мрежата. При малко количество грижи този риск е незначителен. Първият начин валидаторът да загуби средства е като е офлайн и не изпълнява правилно задълженията си. Това налага относително леко наказание: приблизително същото като наградата, която бихте могли да направите. Докато в момента участвате поне 50% от времето, няма да загубите залога си. Другият начин, по който валидаторът може да загуби средства, е да публикува противоречива информация за веригата. В този случай валидаторът се нарязва и изхвърля от системата. Нарязаната сума е между 1 ETH и цялата сума на залога, в зависимост от други фактори. Намаляването е лесно да се защити и никога не трябва да се случва, освен ако валидаторът не умишлено действа злонамерено.

  Повече информация за рисковите стимули за Ethereum 2.0: Какво е доказателство за залог?

 • Как да бъда избран да предложа и атестирам нов блок на веригата Beacon?

  След като регистрирате своя 32 ETH дял в договора за депозит и вашият валидатор стане активен, от време на време на него ще се възлагат задължения от Beacon Chain. Валидаторите ще бъдат призовани да удостоверяват блокове на веригата на маяците веднъж на всеки 6,4 минути (веднъж на епоха) и случайно избрани от целия набор валидатори за периодично предлагане на блокове. Ако има общо 100 000 валидатора, вашият валидатор ще бъде помолен да предложи блок средно около веднъж на всеки две седмици. Всичко това е напълно автоматично и изцяло се обработва от софтуера за валидация.

  Повече информация за атестирането на блокове на веригата Beacon: Какво е Ethereum 2.0?

 • Колко ETH е необходим за стартирането на Beacon Chain?

  За да стартира веригата Beacon, ще са необходими поне 16 384 валидатори, което се равнява на 524 288 заложени ETH. Наградите за залагане не се разпределят, докато Beacon Chain не достигне прага на генезиса.

 • Какво ще се случи с ETH, който притежавам сега?

  Няма нужда да правите нещо специално с ETH, който притежавате в момента. Той продължава да бъде напълно използваем за веригата Ethereum 1.0. В един момент веригата Ethereum 1.0 ще стане част от Ethereum 2.0 и вашият ETH ще продължи да функционира точно както сега, без да се налага действие от ваша страна.

  За тези, които искат да участват в залагане, можете да изберете да станете валидатор на веригата за маяци Ethereum 2.0, като депозирате вашия ETH в договора за депозит на валидатор на веригата Ethereum 1.0. След това се превръща в валидационен баланс по веригата за маяци Ethereum 2.0. Този процес е необратим. Трансферите са деактивирани по време на Фаза 0, така че валидаторите ще трябва да изчакат Фаза 2, докато са възможни оттегляния към определен парче, след което вашият ETH дял и натрупаните награди ще бъдат напълно използваеми в рамките на Ethereum 2.0.

  Повече информация за ETH: Какво се случва с моя ETH на Ethereum 2.0?

 • Кой разработва Ethereum 2.0?

  Стотици хора! Работата се ръководи и координира до голяма степен от изследователския екип на Фондация Ethereum, но много други екипи за изследвания и внедряване правят значителен принос. Основната работа е да си сътрудничим при определянето на спецификацията за Ethereum 2.0, която се поддържа на Страници на GitHub на Ethereum Foundation. Седем независими екипа изграждат клиенти на Ethereum 2.0 на различни езици за програмиране за различни случаи на употреба и постоянно се връщат към дизайна и спецификациите.

  Повече информация за хората зад Ethereum 2.0: Какво е новото в Eth2?

 • Какво мисли Vitalik Buterin за текущия напредък на Ethereum 2.0?

  Виталик съвсем наскоро написа в Twitter своите мисли за напредъка и пътната карта на Ethereum 2.0. Вижте мислите му за следващите 5-10 години Ethereum. 

 • Къде мога да науча повече за Ethereum 2.0?

  Има тонове ресурси както за технически, така и за нетехнически хора, които се интересуват да следят развитието на Ethereum 2.0. 

  Ако още не сте го направили, вижте База знания на Ethereum 2.0 на ConsenSys – пълна библиотека с ресурси и информация за продукти за Eth2, Proof of Stake и услуги за залагане.

  За да сте в крак с редовните актуализации по отношение на Ethereum 2.0, някои добри общи ресурси са: Какво е новото в Eth2, EthResear.ch и EthHub.

 • Каква е историята на надстройките на блокчейна Ethereum?

  Ethereum е претърпял четири планирани надстройки от стартирането на публичната си мрежа през юли 2015 г. (наречена „Homestead“). За да бъдат направени четирите подобрения: Homestead (март 2016 г.), Metropolis Byzantium (октомври 2017 г.), Metropolis Constantinople (февруари 2019 г.) и Истанбул (декември 2019 г.). Заедно тези подобрения подобриха функционалността на веригата Ethereum 1.0, като същевременно поставиха началото на Ethereum 2.0

  Повече информация за хората зад Ethereum 2.0: Кратка история на Ethereum

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector