Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Приятели с предимства: Нов модел за социални токени на Ethereum

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

HomeBlogCodefi

Приятели с предимства: Нов модел за социални токени в Ethereum

Художници и създатели преосмислят как могат да се свържат с феновете си и да осигуряват приходи от онлайн. FWB е нов тип социална общност, използваща жетони за достъп и награди. От Джеймс Бек 6 февруари 2021 г. Публикувано на 6 февруари 2021 г.

Q4 2020 ДЕФИ ДОКЛАД блог 4

Това е част от поредица статии от доклада на ConsenSys Codefi за Q4 2020 Ethereum DeFi. Изтеглете пълния отчет, за да научите повече за стандартите за токени за активи и плащания, NFT пазари, социални и общностни токени, флаш заеми, опаковани Bitcoin и Filecoin, проекти за кредитиране и други.

Общността на Ethereum всеки ден се пита: „какво са парите?“ Преди дори да се появят криптовалутите и символите, е написана богата интелектуална история за антропологията и социологията на парите. Найджъл Дод в „Социалният живот на парите“ (2014) твърди, че парите са „вземане към обществото“, тъй като изразяват форма на дълг между индивида и обществото като цяло. Обществото може да е нация, но може да се отнася и за определена общност от потребители.

Това интелектуално движение включва подобни на C.H. Дъглас през 19-ти век, който забелязва, че липсата на финанси е постоянна пречка за развитието на изкуствата и литературата, и въвежда понятието „икономическа демокрация“ чрез вид социален кредит, който има незабавна привлекателност сред изпълнители като Чарли Чаплин и литературните кръгове на Езра Паунд, Т. С. Елиът и Олдос Хъксли. Това движение твърди, че парите никога не са независими от социалните и политическите отношения, нито от културата. По-скоро парите се основават на доверие и социални ценности. Парите могат да бъдат представени в черупки, благородни метали, хартиени бележки, записи в книги, байтове – но те все още извличат своята стойност и значение от социалните отношения между потребителите си.

През 2021 г. вече имаме Ethereum, ново материализиране на програмируеми пари, които могат да бъдат изпращани навсякъде с интернет връзка, но също така е и пълна виртуална машина на Тюринг, която позволява създаването на токени – стойност – които могат да представляват почти всичко. Обсъдихме как токените сега представляват над 20 милиарда щатски долара в фиксирани щатски монети, над 50 милиона долара в уникално изкуство, 5,5 милиарда долара в биткойни или права на глас в децентрализирана автономна организация. 

Въведете социални и общностни токени

Точно както с нарастването на цифровите NFT пазари за изкуство, COVID-19 и наистина Интернет принудиха художниците и творците да преосмислят как могат да се свържат с феновете си и да монетизират онлайн. Една такава платформа, Ролка, вече започва да се хваща със знаменитости като Lil Yachty, Akon и Ja Rule, всички от които пускат социални жетони. Roll използва система, базирана на връзки, така че можете незабавно да изпращате социални пари на друг потребител в Roll или да изтеглите от портфейла си Roll, за да изпратите до личен портфейл на Ethereum MetaMask. С повече от 20 различни типа, прогнозният размер на общата пазарна капитализация на социалните маркери е 81,2 милиона долара. 

социален токенКарта на създателите на социални токени. Източник: Преден план

Токените, които предоставят права за достъп до онлайн общности, вече са възможни поради нови инструменти като Collab.Land. Collab.Land действа като мост между приложения за чат като Telegram или Discord и вашия портфейл MetaMask. Една такава общност, Приятели с предимства ($ FWB) използва Collab.Land, който на потребителите се явява чат бот, който гарантира, че членовете на общността държат достатъчно $ FWB токени в портфейла си MetaMask за достъп до различни канали на Discord. FWB вече също използва SourceCred да разпространява токени от $ FWB, съизмерими с гласовете за гласуване на дискусии, вариращи от музикална продукция, NFT дискусии, актуални новини, мемове, статии от Substack и съвети за търговия. 

Говорих с основателя на общността $ FWB, Тревор Макфедрис, за да научите повече за пътуването му, вдъхновението зад $ FWB и какво следва за общностите на социалните маркери.  


Резултат от изображението за trevor mcfedriesИзточник: Карето

Това интервю беше леко редактирано за по-голяма яснота.

Джеймс Бек: Разкажете ми малко за вашето пътуване преди да стартирате $ FWB?

Тревор Макфедрис: Бях софтуерен инженер и се спънах в музиката. Бях подписан с Interscope и в крайна сметка издадох топ 10 албум с някои приятели, тъй като интернет изяждаше музикалната индустрия. Тъй като можех да напиша някакъв код, започнах да ме вкарват в стаи с ръководители. Този вид ме установи на 22 години като този проводник между медиите и технологиите. Напуснах тази група, започнах да продуцирам за актьори, обикалях като соло изпълнител и накратко, през 2010 г. се обадиха хора от Spotify, казвайки: „Хей, ние пренасяме това нещо от Скандинавия в останалия свят. Имаме нужда от някой, който да превежда между куп шведски отрепки и холивудски костюми, това звучи като теб. ” 

Затова се заех с работа в Spotify и ми беше направено ума от това колко различни са технологичните продукти от медийните продукти. Това ме накара да помисля за създаване на музикални проекти, по-скоро като софтуерни продукти. Започнах да продуцирам художник на име Банки. По този начин изградих няколко стъргалки за данни за Last.fm и YouTube и се влюбих в някои данни около телевизионните предавания Will & Грейс и Джеферсън променят обществото. 

JB: Ще & Грейс? 

TM: Да, има всички тези данни, които подсказват, че Will & Грейс беше до голяма степен отговорна за приемането на гей бракове в Съединените щати. Публичното проучване на гледната точка на американеца за хомосексуалността е обвързано с рейтинга на това шоу. Така ми стана ясно, че медиите са чудесно средство за създаване на социални промени. И имаше нов тип медия, която сякаш отравяше моите връстници – знаете ли, вид хакерски чат, IRC, по-реакционни и разяждащи места. Изглеждаше, че имаше възможност да се създадат медии, които биха могли да надминат тези вредни разкази и да придадат морални – или поне по-толерантни – теми. 

Това беше нещо като семената на строителството Бруд което беше като, добре, ако можете да създадете завещание & Благодатта, която може да достигне милиарди, как би изглеждало това? Трябва да преосмислите талант, който може да се мащабира като софтуер, който да говори мандарин, португалски, английски, испански. В основата на всичко това е мечтата за децентрализация на знаменитостта и позволяването на знаменитостта да бъде това средство за творчески хора, чрез които да споделят своите таланти. Хората наричат ​​това „марки без глава“ и Лил Микела [зад което Бруд стои] е нещо такова. Имаме екипи от писатели, аниматори, стилисти, които прокарват своите таланти през този герой.  

JB: Как попаднахте в крипто? 

TM: Изпаднах в крипто през 2013 г., разбирате ли, точно като спекулативно нещо като начин да спечелите бързи пари, но след това започнах да се „хапвам“ от механиците и да чета каквото мога. Създадох доста плътна общност и търгувах със същата група от седем или осем души. „Ние сме свързани с травма“ по начин, който е доста специален. По пътя някои от приятелите продължават да правят специални неща, като Калвин Лиу от Compound Finance.  

Иноваторите и създателите не са задължително да улавят голяма част от стойността, която създават. Голяма част от нея се натрупва в платформи и бързо следващи копия.

Всичко, което трябва да кажа, $ FWB наистина произтича от всички тези неща, обединени от една идея. Всеки ден се събуждам, опитвайки се да изградя по-добро бъдеще за креативни хора. Говорим за „Икономиката завинаги 21“, при която иноваторите и създателите не са задължително да улавят голяма част от стойността, която създават. Голяма част от нея се натрупва в платформи и бързо следващи копия. Тази идея, която разхвърлях с Джеси Уолдън, друг стар приятел на музикалната индустрия, беше: „Хей, ако тази икономика на създатели е наистина привлекателна за хората и те търсят различни резултати, има ли свят, в който да се върне започва да намалява, когато изведнъж всички те се състезават за фиксиран набор от платени Substacks, OnlyFans или Patreons? Има ли по-колективистки подход към това, да допринасяме колективно за пространство, което също натрупва стойност? Какво прави социалните мрежи ценни? Това е видът съдържание, което създаваме. Има ли начин на MVP с ниско докосване, какво да кажем, ако хората, създаващи цялата стойност, участват в посока нагоре? Така че казах, нека изсечем жетон с фиксирана сума и създадем общност, в която имате нужда от определено количество от тези символи, за да се присъедините, така че ако всички добавят стойност и търсенето на тези символи се увеличава, чантите на всички растат съответно. 

Това беше доста проста теза и беше едно от онези неща, при които можех да прекарам един уикенд в хакерство. Сечех жетони с Ролка, използвани Collab.Land за да затворят нещото и след това изградиха друга съединителна тъкан и битове и бобове за действителния Раздор, за да се почувства като MVP. Другият таен сос привличаше страхотни хора. Времето беше правилно, защото имаше много страхотни хора, които не се интересуваха просто от изпомпване на багажа, а от изграждането на по-добра реалност. Имахме много интересни хора като вас, които влизат и споделят техните мисли и в резултат цената на символа се изпомпва, но по-важното е, че намерихме място за обаждане вкъщи. 

JB: Мислех, че беше интересно това, което казахте за разговора с Джеси Уолдън за това как платформите улавят стойността на своите потребители. Много ми харесва неговата теза за икономиката на собствеността и това е нещо, за което много говорим с токеномика в общността Ethereum. През 2017 г. беше по-лесно да се говори, отколкото да се сочат сложни примери. Ето ни през 2021 г. и има много. Когато хакнахте $ FWB този уикенд, бяхте ли чували за някакви социални общности, които свързват MetaMask и Раздор? Как чухте за Collab.Land?

TM: Ameen от SpankChain беше в една от моите групи и той каза: „Следващите OnlyFans ще бъдат изградени с Collab.Land.“ Бях като, какво е това нещо? Повечето хора го използваха за Telegram – мисля, че имаше Карма DAO. Collab.Land току-що пусна интеграция на Discord и аз попаднах в техния Telegram, намерих Джеймс [Дънкан], който го изграждаше и казах: „Обичам тези неща. Ако не искате да го изградите, аз ще го изградя. ” Сега той е в $ FWB и видя вниманието към детайлите, които изразявахме при изграждането на това нещо, и се развълнува и ни помогна да съберем някои парчета и заявки за функции. Не бях виждал много хора да строят този тип неща, поради което се чувствах като подходящото пространство да се опитам да изградя това нещо. 

JB: Има опити за токенизирани социални общности, като приложението Pepo, което беше наистина страхотно, но се бореше да мащабира, преди да затвори наскоро. Смятате ли, че помага използването на Discord, инструмент за чат, който хората вече използват редовно и са запознати? 

TM: Да, със сигурност. Откровено казано, имах много опит в изграждането на общности. Мисля, че хората предполагат, че ако изградите нещо, хората ще дойдат. За мен в началото се опитвах да разбера къде хората искат да се учат. В началото се търгуваше с жетони – приятелят ми Крис беше страхотен в това, затова му дадох няколко безплатни токена, за да влезе и да донесе информация. Този канал полудяваше. Имам и куп музикални приятели, така че продуцирането на музика в канала тръгна. След това книги, изкуство, NFT. Както всичко друго, вие слушате общността, измисляте как можете да подобрите живота им и разберете как можете да им дадете стойност за жетоните, които са търгували, и след това от уста на уста започва маховика. 

Както всичко друго, вие слушате общността, измисляте как можете да подобрите живота им и разберете как можете да им дадете стойност за жетоните, които са търгували, и след това от уста на уста започва маховика. 

Това определено е трудна битка, докато внезапно я хване и хората допринасят и се чувстват в безопасност, изразявайки се. Създаването на ценностна система е важно – в началото бяхме много ориентирани към истинската идентичност. Повечето канали на Discord са анонимни. Помолихме хората да поставят своя псевдоним в своя псевдоним. Това позволи на хората да кажат: „Хей Холи Хърндън е тук, страхотно, ти си наистина добър човек. ” Това позволи на хората да се чувстват в безопасност и да изразят себе си като по-отворени. Мисля, че това е различно усещане от публикуването на „XRPpunkboy69“ в Discord. 

JB: Страхотно е, че хората също се учат как да използват MetaMask.

TM: Да, но все още е трудно, защото те трябва да добавят персонализиран токен $ FWB, за да го видят в портфейла си. 

JB: Трябва ни списъци с жетони. 

TM: Ще се обадя на Джо и ще го поискам (смях). 

JB: Колко голяма е общността $ FWB? 

TM: Това е добър въпрос, защото това е едно от нещата, при които всъщност не говорим за цена на символи. Нека да видя. Изглежда, че има около 1000 членове и основна група от около 400 лица, които държат минимум 55 $ FWB за достъп до канали.

JB: Според CoinGecko напълно разредената оценка е $ 139 795 885. 

TM: Не го осъзнавах. Бяхме в Clubhouse и Купър Търли беше като: „Имаме сто милиона пазарна капитализация.“ Аз бях като, тази общност има по-голяма пазарна капитализация от моята технологична компания отпреди пет години? Добре, готино [смях].

JB: Можете ли да ни кажете за идеята на Seasons и как планирате да разпространявате жетони за стойността, която те допринасят?

TM: Едно от основните предизвикателства пред общностите е поддържането на това високо съотношение сигнал / шум. Идеята на Seasons беше, че ще създадем нов сезон, нека всеки, който е бил активен, спечели безплатно петте символа, за да премине към следващия сезон. Всеки, който не се регистрира в общността, ще бъде затворен. Те все още ще имат своите $ FWB, но не могат да публикуват в каналите на общността. Следващият сезон се роди от нас, без да предвиждаме, че цената на символа ще се движи толкова бързо, колкото се е случило. Искахме да намерим начин хората да печелят жетони. С SourceCred намерихме инструмент, който мислехме да изградим, който измерва емоциите и реакциите, които хората използват. Имаме глас за FWB и няколко други, които оценяваме като положителни неща и ако публикувате съдържание, което получава много гласове, ще получите много безплатни FWB. Декстър, от нашия персонал, който е художник в Къщи, се мотае в Палм Спрингс, учи се да кодира. Той изгражда тези неща и изглежда, че инструментите, които той изгражда, започват да се използват от други крипто екипи. Страхотно е, че изграждаме инструменти, които ще позволят на общностите да се развиват извън FWB. 

Имаме глас за FWB и няколко други, които оценяваме като положителни неща и ако публикувате съдържание, което получава много гласове, ще получите много безплатни FWB.

JB: Много съм любопитен да видя как работи механиката на разпространение на жетоните. Притеснявате ли се от цените на газа в Ethereum в момента? Мислите ли да пакетирате или да използвате решения на Layer 2? 

TM: Мисля, че ще накараме хората да ги претендират, за да могат да изчакат да се натрупат, преди да ги поискат. Един от хората в групата, Мат, продуцентът, известен като ГИГАМЕШ, сега работи в Оптимизъм, и ние сме един от милионите хора, които очакват L2 решения. 

JB: Забелязали ли сте промяна в културата на общността $ FWB, докато тя расте? 

TM: Мисля, че хората се чувстват по-удобно да участват във видео чата и гласовите чатове. Понякога е странно да говорим публично пред трима души. Почти е по-лесно да го направите пред хиляда души, отколкото пред петима. Стигаме до място, където хората се чувстват комфортно да говорят в празнотата. 

Ние също се движим към модел DAO. Първоначално сечех тези жетони, но мечтата е DAO да управлява хазната.

CommunityDeFiMetaMaskSocial TokensNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини на Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector