Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Zilliqa ICO: Какво е Zilliqa Coin?

Поздрави, фенове на крипто! Добре дошли в моето ръководство за начинаещи за Zilliqa ICO.

Има тонове нови крипто монети, които постоянно излизат на пазара. С толкова много нови монети може да е трудно да се разбере кои са легитимни. Ако искам да разбера дали нова монета е легитимна, разглеждам четири основни неща.

Те са:

 1. Екипът: Техническите суперзвезди на създателя ли са или безнадеждни начинаещи?
 2. Технологията: Монетата прави ли нещо ново и вълнуващо или е просто открадване на биткойн?
 3. Общността на монетите: Има ли монетата много фенове и страхотна общност за развитие?
 4. Реалната стойност на монетата: Полезна ли е монетата? Има ли нужда светът от него?

Ако нова криптовалута може да отговори с „да“ на всеки от тези въпроси, тогава вероятно е законно. И така, може ли Zilliqa coin да премине теста? И какво общо има ICO на Zilliqa? Нека разберем…

В това ръководство ще разгледам екипа на Zilliqa, неговите технологии, общността и реалната му стойност. Докато приключите с четенето, ще разберете всичко, което си струва да знаете за една от най-вълнуващите нови криптовалути за годината!

Ще започна, като разгледам основите, какво е Zilliqa и откъде идва?

Какво е Zilliqa?

ICO на Zilliqa

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Zilliqa е създадена през 2017 г. от група компютърни учени и академици. Екипът се ръководи от Пратейк Саксена от Калифорнийския университет и Синшу Донг и Амрит Кумар от Сингапурския университет. Въпреки че екипът няма огромен опит в крипто, той има подкрепата на съветници от установени мрежи като Кибер.

Неговата уебсайт описва Zilliqa като „следваща генерация, високопроизводителна блокчейн платформа.“ Но какво означава това? Казано по-просто, Zilliqa е по-бърз, по-усъвършенстван блокчейн. Биткойн беше първото поколение криптовалута, платформи като Ethereum бяха второто и по-нови платформи като IOTA и Zilliqa, които са третото.

Платформи от трето поколение се опитват да решат някои от проблемите, които са засегнали по-старите криптовалути. Основният проблем, който Zilliqa се опитва да реши, е мащабируемостта.

Забележка: Мащабируемостта е способността на криптовалутата да се справя с огромно количество потребителски транзакции, без да забавя скоростта. Мащабируемите криптовалути ще бъдат тези, които могат да обработват толкова транзакции, колкото компании като Mastercard и Visa с висока скорост.

Zilliqa се надява да реши проблема с мащабируемостта със система, наречена шардинг, която ще обсъдя в следващия раздел. Zilliqa е първата платформа, която използва шардинг, който предизвика много вълнение в крипто общността. Вълнението води до непланирана ICO на Zilliqa през 2017 г..

ICO на Zilliqa


До края на 2017 г. Zilliqa е осигурила частно финансиране на стойност 20 милиона щатски долара. Това означаваше, че не е необходимо да използват първоначално предлагане на монети (ICO), за да разработят платформата.

Забележка: ICO е начин новите криптовалути да финансират развитието чрез продажба на монети на обществеността. ICO са популярни, тъй като не спазват същите строги правила като частното финансиране и традиционните първоначални публични предлагания (IPO).

Екипът обаче реши да проведе ICO на Zilliqa така или иначе, защото толкова много хора искаха да участват в проекта. Вдигнато ICO на Zilliqa 22 милиона USD между 27 декември 2017 г. и 4 януари 2018 г..

По времето, когато пиша това (13.06.18), основната мрежа на Zilliqa все още не е стартирана. Това означава, че платформата все още се изгражда и тества. Докато това се случва, монетата Zilliqa (ZIL) се основава на блокчейна Ethereum. Следва правилата, определени от Ethereum за нови монети, които са изградени в неговата мрежа. Следователно монетата Zilliqa е известна като токен ERC-20. Тези ERC-20 токени ще бъдат прехвърлени в блокчейна Zilliqa, когато основната мрежа на Zilliqa стартира.

Преди да разгледам по-отблизо как работи Zilliqa, искам да ви покажа колко добре се е представила Zilliqa на пазара след ICO на Zilliqa.

Пазарна статистика на Zilliqa

ICO на Zilliqa

Графика на пазарната капитализация на Zilliqa | Източник: coinmarketcap

През последните 24 часа повече от 50 милиона Монета Zilliqa на стойност USD е купена и продадена. Не е лошо за платформа, която дори още не е стартирала! Общата стойност на всички Zilliqa на пазара сега приключи 630 милиона щатски долар.

По време на ICO на Zilliqa цената на всеки токен беше 0,0038 ЩАТСКИ ДОЛАР. Днес цената на всяка Zilliqa е около 0,085 ЩАТСКИ ДОЛАР. Това означава, че цената на Zilliqa е над двадесет пъти по-висока, отколкото е била по време на ICO на Zilliqa, преди шест месеца.

Общото предлагане на Zilliqa е ограничено 12.6 милиард. Повече от 7.35 милиарди жетони вече са в обращение. Възможно е цената на Zilliqa да се покачи дори по-високо, когато общото му предлагане е в обращение и след като основната му мрежа стартира (това не е финансов съвет, това е само предположение!). Zilliqa е 27-ми най-голямата криптовалута на пазара, така че ще бъде много интересно да се види къде се класира платформата след стартирането ѝ.

И така, сега знаете какво е Zilliqa. Но какво ще прави Zilliqa, когато стартира и как ще работи? За да отговорим на тези въпроси, трябва да разгледаме технологията на Zilliqa …

Как работят транзакциите?

За да разберете какво е толкова специалното в технологията на Zilliqa, първо трябва да разберете проблемите, които се опитва да реши. Нека да разгледаме набързо как работят транзакциите в по-малко напреднала криптовалутна мрежа. Ще използвам биткойн като пример.

Биткойн транзакции

Пати иска да изпрати Selma 10 Bitcoin (BTC). Ето как ще работи транзакцията в биткойн мрежата;

 1. Пати излъчва заявката си за трансфер към биткойн мрежата, която се състои от хиляди компютри, наречени възли. Забележка: Възлите са компютри, които държат цялата блокчейн биткойн и допринасят за изчислителна мощност за проверка на направените транзакции. Блокчейнът е база данни за всяка биткойн транзакция, която някога е била правена.
 2. Заявката на Patty се криптира и смесва с информация за транзакции от други потребители от специални възли, наречени майнери. Информацията е групирана в блок. Забележка: Шифроването е система за скриване на информация с компютърен код.
 3. Сега миньорите се състезават помежду си, за да познаят кодовия номер, който се дава на завършения блок от протокола Bitcoin.
 4. Информацията за блока се излъчва до всички възли в мрежата. Ако повече от половината от възлите са съгласни, че блокът е валиден, тогава той може да бъде добавен към блокчейна.
 5. Селма получава 10 BTC от Пати.

Този процес се случва за всяка биткойн транзакция и отнема доста време. Средното време за транзакция на Bitcoin е около 10-15 минути, но може да отнеме повече от час. Това е проблемът с мащабируемостта, който споменах по-рано.

Биткойн мрежата може да обработва само наоколо 3-7 транзакции в секунда (Tx / s). Дори Tx / s на Ethereum е само 20-30. За да поставим това в контекст, доставчиците на плащания като Visa могат да обработват средно от 2000 г. Tx / s, но може да достигне до 24 000 Tx / s!

Мрежи като Bitcoin и Ethereum стават по-бавни, докато стават по-големи! Не забравяйте, че всеки възел участва в решаването дали даден блок е валиден или не. Колкото повече възли има в мрежата, толкова повече време ще отнеме да се вземе решение.

И така, какво прави Zilliqa по различен начин? Отговорът на този въпрос е ясен…

Какво е Sharding?

Zilliqa ICO се надява да използва шардинг, за да реши проблема с мащабируемостта. Sharding включва разделяне на мрежата Zilliqa на групи възли, наречени парчета. Всеки парче се състои от 600 възли. Шардовете работят като мини блокчейн мрежи.

Шардовете обработват транзакциите отделно един от друг, а не като група. Това позволява много повече транзакции да бъдат обработени. Това също така означава, че мрежата ще обработва транзакциите по-бързо, докато расте. Колкото повече парчета има, толкова повече транзакции могат да обработят.

Zilliqa обработен 1,218 Tx / s, използвайки 3 парчета (което е 1800 възела) в частната си тестова мрежа през октомври 2017 г. Използвайки 3600 възела или 6 парчета, тестовата мрежа на Zilliqa обработва 2,488 Tx / s. Скоростите на транзакции в публичната тестова мрежа на Zilliqa са малко по-малко впечатляващи. Testnet v1.0 има 961 възли, работещи върху него, и произвежда малко време за транзакция 100 Tx / s. Това обаче все още е повече от десет пъти по-бързо от биткойните!

ICO на Zilliqa

Така че, Sharding прави обработката на транзакции много по-бърза, но системата има своите проблеми. След това ще обясня какви са тези проблеми и как Zilliqa се справя с тях.

Проблеми с Sharding

Основният проблем с шардинга е, че когато разделите блокчейн на групи възли, вие също разделяте информацията, съхранявана върху него. Не забравяйте, че всеки биткойн възел съдържа цялата блокчейн. Това означава, че не се нуждаят от друга информация за обработка на транзакции.

Възлите в парчета съдържат само някои от блокчейн веригите. Това означава, че те трябва да комуникират с други възли, за да получат цялата информация, от която се нуждаят. Това може да стане много сложно в мрежа от хиляди компютри!

Помислете за това така. Вземете книга и я разрежете на две. Дайте по една половина на Пати и Селма. Сега Пати ще знае само началото на историята, а Селма ще знае само края. За да разберат цялата история, Пати и Селма ще трябва да говорят помежду си.

Споделянето на цяла блокчейн е малко като проливане на цяла библиотека, пускане на страниците над Германия и искане от населението да я събере отново! Ще отнеме много енергия и комуникация, нали?

Zilliqa решава този проблем с хибриден консенсусен механизъм. Не се притеснявайте, че е по-просто, отколкото звучи!

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Механизъм за хибриден консенсус на Zilliqa

Механизмът за консенсус е система, използвана от мрежата за съгласие. Консенсусът означава споразумение, а механизмът означава система!

ICO на Zilliqa

Механизмът за консенсус на Биткойн изисква повече от половината от всичките му възли да се съгласят да се осъществи транзакция. Zilliqa използва два слоя консенсусни механизми, за да се съгласи. Това означава думата хибрид. Слоевете са:

 1. Шард слой: Цели блокове информация не се обработват на ниво парче. Шардовете обработват само части от блокове, наречени микроблокове. Възлите на слоя отломки трябва да имат достъп само до малко количество информация, така че не е необходимо да комуникират с други парчета.
 2. DS слой: Малка група от произволно избрани възли образува група, наречена DS-комитет. След това групата комбинира макроблоковете в цял блок и постига съгласие дали е валиден или не. Тези възли имат достъп до цялата блокчейн, за да могат да вземат окончателно решение за всеки блок.

Когато мрежата постигне консенсус, използвайки този механизъм, не може да има разногласия между възлите, водещи до разклонение. Това се нарича окончателност и помага на мрежата да обработва транзакциите бързо и ефективно. Постигането на консенсус по този начин също използва по-малко компютърна мощност от системите, използвани от блокчейни като Bitcoin и Ethereum.

Забележка: В крипто, вилица е разногласие между възлите относно валидността на един или повече блокове. Това може да доведе до формиране на нови блокчейни, което се нарича хард форк.

Сега знаете, че Zilliqa има някои много специални технологии. Но кой ще го използва и за какво ще го използва?

Как може да се използва Zilliqa?

Още от ICO на Zilliqa крипто общността чака да види дали мрежата Zilliqa може да достави услугите, които предлага. Но кой ще извлече най-много от използването на Zilliqa? Zilliqa е публична блокчейн, така че всеки може да я използва. Платформата обаче ще се хареса най-вече на потребители, които искат да разработят интелигентни договори с голям обем и dApps.

Забележка: Интелигентният договор е набор от условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се случи транзакция. DApp е децентрализирано приложение. DApps не се нуждаят от централни сървъри, защото са изградени върху блокчейни.

На пазара има празнина за платформа, която може да поддържа интелигентни договори и dApps, които изискват висока скорост на транзакции, за да се изпълняват успешно. Когато основната мрежа на Zilliqa излезе на живо, тя може да хоства голям dApp в социалните медии, подобен на Facebook или Twitter. Също така има потенциал да подкрепя рекламни кампании и услуги за обработка на плащания.

Платформата има огромен потенциал, който ICO на Zilliqa доказа. Тестовете за скорост на транзакциите накараха още повече хора да се развълнуват и да привлекат вниманието на разработчиците. Блокчейнът Zilliqa може да бъде много зает, когато стартира!

Едно от основните притеснения на потребителите относно новите платформи е безопасността. И така, какво прави Zilliqa за сигурността?

Сигурна ли е Zilliqa?

Blockchains са много безопасни в сравнение с мрежи, които използват централизирано съхранение на данни, като Google или Visa. Блокчейнът се състои от хиляди системи. За да хакнете блокчейн, трябва да контролирате повече от половината възли в него.

Zilliqa има две уникални функции за сигурност:

 1. Механизъм за хибриден консенсус (HCM): Първият слой от HCM на Zilliqa проверява идентичността на възлите. Това спира атаките на Sybil да се случват. Забележка: Атаката на Sybil е мястото, където един хакер се представя като много различни възли, за да получи контрол над мрежата или да изпрати невалидни транзакции.

  Вторият слой на HCM дава окончателност на транзакциите, така че не може да има хард форкове в мрежата.

 2. Scilla: Zilliqa има своя език за кодиране, наречен Scilla. Scilla позволява само на разработчиците да създават софтуер, който да работи безопасно в мрежата на Zilliqa. Потребителите могат да се доверят на интелигентните договори, които са написани с него.

Като цяло Zilliqa е безопасна платформа, но е важно да се помни, че тя все още се разработва. Това означава, че има някои неща, които все още не може да направи безопасно. Трябва да се направят подобрения, за да се спре злоупотребата с платформата.

Как може да се злоупотребява?

В момента Zilliqa може да работи само с най-простите части на интелигентен изпълнител dApp. Изпълнението на цели интелигентни договори ще изисква огромно количество комуникация между парчета.

Ако Zilliqa се опита да обработи цели интелигентни договори, използвайки шардинг, тогава договорите могат да бъдат в различни държави на различни парчета. Това може да позволи на хакерите да променят блокчейна. Ако платформата ще разгърне пълния си потенциал, тя ще трябва да решава подобни проблеми, преди да стартира.

Това е предизвикателство пред всички криптовалути. Платформите искат да включват възможно най-много функции, без да излагат мрежата си на риск от атака. Дали криптовалутите могат да се мащабират безопасно или не, ще бъде много важно за целия пазар през следващите няколко години.

И така, какво мислите за Zilliqa? Издържа ли теста? Нека разберем…

Zilliqa: Плюсове и минуси

палец нагоре Професионалисти

Той има страхотни нови технологии: Zilliqa е първата платформа, която използва технология за оцветяване. Това го изпреварва пред останалата част от пазара. Това е напълно нов вид блокчейн, предназначен да реши проблема с мащабируемостта. Платформи от трето поколение като Zilliqa може да са големите победители в бъдещето на криптовалутата.

Той има силна общност: Платформата има много фенове. ICO на Zilliqa се случи само защото имаше толкова голямо търсене за него. ICO на Zilliqa също показва, че крипто общността е готова да види блокчейн технологията да премине към следващата фаза от своето развитие.

палци долу ПРОТИВ

Разполага с неопитен екип: Създателите на Zilliqa са учени, а не бизнесмени. Технологията на Zilliqa изпреварва останалата част от пазара, но нейният бизнес не е такъв. Други платформи – като OmiseGo – имат много по-силни връзки с реални организации. Zilliqa трябва да свърши сериозна работа, ако иска да бъде сред най-големите криптовалути.

Все още се разработва: Стартирането на mainnet беше предполагаем да бъде в средата на 2018 г., но сега изглежда, че няма да бъде пуснат преди септември. Почти невъзможно е да се каже каква реална стойност ще има Zilliqa, докато не стартира. Само тогава ще разберем какви видове интелигентни договори и dApps може да поддържа и с какви скорости. Колкото по-дълго Zilliqa остава в разработка, толкова по-голям е шанс други платформи да наваксат. Например, Ethereum работи върху решението си за мащабиране в момента!

Ето го! Пълното ми ръководство за начинаещи за Zilliqa. Ще ви оставя с няколко последни мисли …

Финални мисли

Zilliqa е нова вълнуваща криптовалута и сега имате по-добро разбиране за нея от повечето хора. Знаете откъде е дошло и какво може да направи. Знаете също за ICO на Zilliqa и силата на рязкото рязане.

2018 ще бъде голяма година за Zilliqa. Крипто общността е чула много за това, което потенциално може да направи платформата, но сега искаме да видим доказателството!

Когато стартира основната мрежа на Zilliqa, ще се отговори на всички въпроси относно мащабируемостта и скоростта на транзакциите. Ще бъде ли възнаградено вълнението от ICO на Zilliqa? Вашето предположение е толкова добро, колкото и моето. През следващите няколко месеца в крипто може да се случи много!

Третото поколение криптовалута се ръководи от платформи като Zilliqa и нямам търпение да видя къде ще ни отведат!

Ами ти? Вълнувате ли се от Zilliqa? Или има друг блокчейн проект от трето поколение, за който смятате, че трябва да пиша?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector