Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Топ 10 криптовалути 2021: Коя е най-популярната криптовалута?

17 беше страхотна година за криптовалутите, тъй като пазарната им капитализация нарасна от около 18 млрд. Долара през януари 2017 г. на 800 млрд. Долара през януари 2018 г..

За съжаление, след това видяхме огромна корекция, тъй като цените на почти всички топ 10 на криптовалутите се сринаха и тяхната пазарна капитализация достигна ниска точка от $ 254 милиарда в началото на април 2018 г..

В това ръководство ще споделя с вас преглед на най-популярните криптовалути. Ще говоря за техните предимства, недостатъци, както и за тяхната инвестиционна история.

И така, до края на това ръководство не само ще знаете най-добрата криптовалута 2021, но и причините за тяхната популярност.

Да започваме!

Биткойн (BTC)

Първата ни топ 10 криптовалута е Биткойн.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Създаден през 2008 г., биткойн е първата криптовалута в историята. Интересното при Bitcoin е, че никой не знае кой го е създал. Всичко, което знаем, е, че той / тя / те се наричат ​​с псевдонима Сатоши Накамото.

Биткойн е цифрова валута, базирана на технология на разпределена книга, наречена blockchain, за която можете да прочетете повече тук. Биткойн елиминира необходимостта от централизирани посредници като банки и компании за кредитни карти и др. При извършване на електронни плащания.

Ако искате да платите 1 BTC на ваш приятел, можете да го направите директно, без изобщо да се налага да включвате банката си. И така, две думи за описание на биткойн биха били – децентрализирани и цифрови. Целта му е да създаде алтернатива за фиатни валути, като USD, GBP, JPY и др.

Биткойн професионалисти

 • Една от причините, поради които BTC е сред топ 10 на криптовалутите, е, че най-старата има най-голямата общност от разработчици и инвеститори, които я подкрепят за по-нататъшен растеж.
 • Лесно е да закупите биткойн, дори и за начинаещи, тъй като той се поддържа от всички топ борси и портфейли.
 • Биткойнът се възприема в основната икономика. Bloomberg, Microsoft, Overstock.com, Expedia.com и много други започнаха да приемат плащания в BTC.

Биткойн минуси

 • С много ниска скорост на транзакциите, Bitcoin е изправен пред огромни предизвикателства при мащабиране. Биткойн транзакция отнема около 10 минути и нейната мрежа може да обработва само около 7 транзакции в секунда.
 • Минен, което е важна дейност за всяка криптовалута, стана изключително енергоемка в случая с биткойн. Извличането на биткойни вече е възможно само със скъп, супер мощен хардуер, който използва много електричество.
 • Таксите за транзакции за изпращане на биткойн също са на върха на всички времена, което го прави по-малко осъществимо.

Историческо представяне

През 2010 г. можете да получите 1 биткойн (BTC) за по-малко от долар, а през декември 2017 г. цената на един BTC достигна максимума от 17 900 долара. Както можете да видите на снимката по-долу, BTC нарасна с почти 2000% само през 2017 година.


Подобно на всички останали 10 топ криптовалути, BTC също отбеляза огромен спад през първото тримесечие на 2018 г. и оттогава се колебае. Цената му преживя нов значителен спад през декември 2018 г..

Графики на цените на биткойни

BTC, с пазарна капитализация от 163 млрд. Долара, има пазарен дял от около 36%. Биткойнът е отправна точка в света на криптовалутите и следователно несъмнено е най-популярната криптовалута.

Ethereum (етер)

Ethereum е втората най-ценна криптовалута след биткойн. Създаден през 2015 г. от Vitalik Buterin, Ethereum всъщност е много повече от просто цифрова валута.

Ethereum е базирана на блокчейн платформа за разработване на децентрализирани приложения и интелигентни договори. Ether е родната криптовалута, използвана за всички транзакции в блокчейна на Ethereum.

Забележка: Интелигентните договори са споразуменията, кодирани в блокчейна и те се изпълняват сами при изпълнението на определени предварително зададени условия.

Това означава, че ако имате идея за проект / приложение, което използва блокчейн технология, не е необходимо да разработвате своя собствена блокчейн. Причината, поради която Ethereum се различава от останалите 10 топ криптовалути, е, че вместо това можете да започнете да го изграждате на блокчейна на Ethereum.

Плюсове на Ethereum

 • Това е най-популярната платформа за изграждане на интелигентни договори, нещо, което се счита за следващото голямо нещо в криптовалутната вселена.
 • Ethereum предоставя чудесна платформа за стартиране на първоначалните предложения за монети (ICO) за други блокчейн проекти. По-голямата част от ICO на стойност 5,6 милиарда долара през 2017 г. стартира на Ethereum.
 • Ethereum има скорост на транзакция от няколко секунди срещу 10 минути или повече на Bitcoin.

Недостатъци на Ethereum

 • Подобно на Bitcoin, Ethereum също е изправен пред сериозни проблеми по отношение на мащабируемостта. Той все още използва остарял механизъм (Proof-of-Work) за проверка на транзакциите, които водят до задръстване на мрежата. Това е същият механизъм, който използва Биткойн, така че точно като Биткойн, Ethereum изисква много електричество. Важно е обаче да се отбележи, че Ethereum работи активно за решение за това.
 • Ethereum поддържа само един език за кодиране – Solidity. Тъй като разработчиците трябва да научат нов език, той действа като бариера за влизане за тях.
 • Ethereum е изправен пред силна конкуренция на пазара от монети като NEO и Cardano, които предлагат подобни платформи, но с подобрена технология.

Историческо представяне

Ethereum е един от най-добре представилите се в топ 10 на криптовалутите за 2017 г. Както можете да видите на снимката по-долу, цената на Ethereum нарасна от $ 9 през януари 2017 г. до $ 1389 през януари 2018 г. 17 000%!

В момента Ethereum отново започна да се срива. С постоянна низходяща серия, тя започна да показва признаци на издигане от пепелта отново през януари 2021 г. Второ, само за биткойни, Ethereum има пазарна капитализация от $ 77,5 милиарда.

Графики на цените на Ethereum

С много силни основи и отличен екип, Ethereum определено заслужава своето място сред най-популярните криптовалути.

Пулсации (XRP)

Ripple е много уникална криптовалута, тъй като е фокусирана върху решаването на проблеми, свързани само с една индустрия – международни платежни преводи. Основана е през 2012 г. с цел да направи международни транзакции едновременно бързи и евтини.

От общия брой на 100 милиарда XRP, които някога ще съществуват, 50 милиарда са собственост на лабораториите Ripple (компанията зад Ripple).

Това е съвсем различен подход в сравнение с повечето други топ 10 криптовалути, където няма централно образувание, притежаващо по-голямата част от монетите.

Плюсове на Ripple

 • Международният паричен превод отнема около седмица. От друга страна, Ripple може да го направи за секунди. Освен това таксите са значително по-ниски в сравнение с това, което се начислява от финансови институции и други криптовалути.

  Ripple twitter най-ниска цена на транзакция

Забележка: Горното изображение е от декември 2017 г. и биткойн таксите значително са намалели оттогава.

 • Ripple има много ясен случай на използване – международни плащания. Екипът е в състояние да предостави най-добрите решения, насочени към определена индустрия.
 • Ripple е сред малкото платформи за криптовалута, които се тестват в реалния свят. Ripple има стратегически връзки с много големи финансови институции и в момента се използва от American Express и Santander.

Недостатъци на Ripple

 • Тъй като самата компания притежава половината от монетите, тя често е критикувана за централизация, докато децентрализацията е основната идея на криптовалутите.
 • Банките и финансовите институции, които са най-големите потребители на Ripple, започнаха да разработват свои собствени криптовалути за международни плащания.

Историческо представяне

Въпреки че Ripple съществува отдавна, той скочи на растежа едва през второто тримесечие на 2017 г. Но оттогава той се превърна в третата най-ценна криптовалута сред останалите 10 топ криптовалути с пазарна капитализация от $ 34,12 милиард.

Всъщност XRP беше сред най-добрите изпълнители за 2017 г., тъй като цената му нарасна от около нула през януари 2017 г. до около $ 3,65 през януари 2018 г. Подобно на други криптовалути, XRP се срина и докосна дъното си от $ 0,48 през април 2018 г..

От април Ripple изпитва много трудности, опитвайки се да се изкачи обратно в цената. Някои признаци на растеж могат да се видят от декември 2018 г., но дали те са тук, за да останат? Само времето ще покаже.

XRP графики на цените

Bitcoin Cash (BCH)

Както подсказва името, Bitcoin Cash е раздвоен от самия Bitcoin през 2016 г. Когато общността на разработчиците на Bitcoin не може да постигне споразумение относно промените, изисквани в кода на Bitcoin, той е раздвоен в BCH и в момента се нарежда в средата сред топ 10 криптовалути.

Забележка: Вилицата е, когато криптовалутата е разделена на две. Родителските криптовалути запазват своите характеристики, докато детската криптовалута претърпява технологични подобрения.

Целта на създаването на BCH беше да реши някои от съществуващите проблеми на биткойн, особено по отношение на мащабируемостта и таксите за транзакции.

Плюсове на Bitcoin Cash

 • Bitcoin Cash транзакциите са по-бързи от Bitcoin транзакциите поради увеличаването на размера на блока до 8MB в сравнение с 1MB на Bitcoin.
 • Средните такси за транзакции в биткойн в момента са около $ 1,8, което в случая с Bitcoin Cash е спаднало до $ 0,067.

  Биткойн парични функции

Недостатъци на Bitcoin Cash

 • Bitcoin Cash, подобно на Bitcoin, се очаква да бъде напълно децентрализиран.
 • BCH добивът е толкова скъп, колкото добива на биткойни, но дава по-малка възвръщаемост, така че не е любим сред миньорите.
 • Bitcoin Cash не е толкова лесно достъпен на борсите за криптовалути, колкото другите 10 топ криптовалути.

Историческо представяне

Стартирала само през 2016 г., Bitcoin Cash нарасна много бързо, за да стигне до челния списък на криптовалутите. Той нарасна от около 500 щатски долара през юли 2017 г. до около 4000 щатски долара през декември 2017 г., което даде възвръщаемост от около 10 000% за по-малко от 6 месеца.

Както можете да видите на графиката по-долу, цената на Bitcoin Cash също претърпява постоянен спад от ай 2018 г. С няколко признака на живот бъдещето на BCH все още е доста несигурно.

Биткойн парични класации

EOS

Токенът EOS стартира чрез ICO през юни 2017 г. Платформата на EOS, която се очакваше да стартира през юни 2018 г., трябва да бъде пряк конкурент на Ethereum и NEO.

EOS е създаден от Дан Лаример, който е и основател на криптовалутната борса Bitshares и базиран на блокчейн сайт за блогове Steemit.

EOS изгражда платформа за разработчици за изграждане на децентрализирани приложения и интелигентни договори, но с значително подобрение в технологиите.

Плюсове на EOS

 • Предполага се, че EOS е много по-мащабируем от Ethereum, защото използва усъвършенстван механизъм (Delegated Proof-of-Stake + Byzantine Fault Tolerance) за проверка на транзакциите. Твърди се, че е в състояние да постигне 10 000-100 000 транзакции в секунда.
 • За разлика от някои от другите 10 топ криптовалути, EOS поддържа множество езици, включително C++.
 • EOS разполага с много опитен екип с доказан опит.

Недостатъци на EOS

 • Най-големият проблем е, че платформата все още не е стартирана, така че никой не знае със сигурност колко добра или лоша ще бъде всъщност.

Историческо представяне

Стартирала през юли 2017 г., EOS събра 700 милиона долара в своята ICO до момента, в който януари 2018 г. дойде. Оттогава тя се вдигна още повече. Както можете да видите на снимката по-долу, EOS има текуща ICO, която се отваря за кратки периоди от време на редовни интервали. Можете да проверите повече подробности тук.

Цена на EOS токена

Както можете да видите на графиката по-долу, цената на токена EOS се е увеличила значително от стартирането на ICO. Всъщност това е една от малкото криптовалути, която е най-малко засегната от пазарния срив, който се случи през 2018 година.

Графики на цените на EOS

Като се има предвид всичко, EOS несъмнено е една от най-добрите криптовалути за 2021 година.

Кардано (ADA)

Cardano е създаден от Чарлз Хоскинсън, съосновател на Ethereum, през септември 2017 г. Подобно на Ethereum, Cardano е разработен и като платформа за децентрализирани приложения и интелигентни договори.

Подобно на EOS, разликата между Cardano и Ethereum се крие в многото технологични подобрения, които е направила над технологията на Ethereum. Cardano се счита за третото и най-модерно поколение блокчейн технология досега (точно както EOS и NEO), което го прави една от топ 10 на криптовалутите от 2021 г..

Плюсове на Cardano

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector